P. 1
Kertas Kerja Surau Skda

Kertas Kerja Surau Skda

5.0

|Views: 5,334|Likes:
Dipublikasikan oleh Zue Liana

More info:

Published by: Zue Liana on Apr 23, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/19/2013

pdf

text

original

KERTAS KERJA

PEMBINAAN SURAU SK DATO’ ALAUDIN SELINSING 34400 SIMPANG EMPAT SEMANGGOL PERAK DARUL RIDZUAN

Disediakan oleh: Jawatankuasa Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing

KANDUNGAN HALAMAN Mukadimah Objektif Rasional Ahli jawatankuasa pembinaan surau SK Dato’ Alaudin Selinsing Fasa-fasa pembinaan Cadangan pembinaan surau SK Dato’ Alaudin Selinsing Kos pembinaan Pelan tapak surau SK Dato’ Alaudin Selinsing lampiran Pelan bangunan surau SK Dato’ Alaudin Selinsing lampiran Penutup MUKADIMAH .

surau hanyalah sebuah bilik darjah yang kecil dan tidak mampu menampung pelajar yang ramai. timbul keperluan kepada sebuah tempat ibadat untuk kegunaan menjalankan aktiviti Agama dan J-Qaf. OBJEKTIF “Mewujudkan satu tempat ibadah untuk keperluan jemaah sekolah SK Dato’ Alaudin Selinsing serta memudahkan sebarang aktiviti keagamaan dapat dijalankan dengan selesa selaras dengan tuntutan Islam” RASIONAL 1. Maka kertas kerja ini disediakan sebagai memberi gambaran kesungguhan dan komitmen jawatankuasa yang dibentuk iaitu Jawatankuasa Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing untuk merealisasikan hasrat tersebut.000. AHLI JAWATANKUASA PEMBINAAN SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing . baik dan selesa. Melihat kepada perlunya sebuah tempat ibadah yang khusus dan selesa kepada semua pelajar. 2. dengan rasa penuh hormat dan rendah diri pihak Jawatankuasa Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing berharap kepada sumbangan pihak-pihak yang ingin memberikan sumbangan berupa kewangan dan sebagainya demi tercapainya cita-cita seluruh Warga sekolah SK Dato’ Alaudin Selinsing ini. 4. Memiliki tapak yang amat sesuai dibangunkan sebuah surau khas untuk menjalankan aktiviti keagamaan. Oleh yang demikian. Kewujudannya juga akan menarik dan menggalakkan individu Islam ke arah mendekatkan diri dengan agama di samping memupuk /membina akhlak yang baik.00 khusus untuk pembinaan surau sebagai sumbangan khas daripada Pejabat Agama kawasan. Kertas kerja ini akan memberi maklumat lengkap pembinaan surau yang dimaksudkan. satu jawatankuasa bertindak dilantik khusus bagi maksud mewujudkan sebuah surau baru khas di dalam kawasan sekolah ini. Perak. Program aktiviti keagamaan yang dirancang akan dapat dijalankan dengan lebih teratur 5. Keperluan pelajar yang mendesak dan memerlukan tempat beribadat yang sesuai. Ketiadaan surau khas di dalam kawasan sekolah yang selesa.SK Dato’ Alaudin Selinsing merupakan sebuah sekolah rendah yang terletak di Selinsing Simpang Empat Semanggol. Premis surau sementara adalah sebuah kelas yang kecil tidak dapat menampung jumlah pelajar yang semakin ramai bagi menjalankan aktiviti. 6. Mempunyai modal awal sebanyak RM 5. Jumlah keseluruhan pelajar ialah sebanyak 424 orang murid dan semua beragama Islam. 3. Keperluan yang mendesak terhadap kewujudan sebuah tempat beribadah seperti surau yang sesuai bagi membangun dan menghidupkan roh keagamaan bersifat kerohanian yang boleh menjadi tunjang dan pedoman hidup pelajar Islam di sekolah ini. Buat masa sekarang. Sehubungan dengan itu.

PENASIHAT EN MOHD MOKHTAR BIN MAT PIAH ( GURU BESAR SK DATO’ ALAUDIN SELINSING) PENOLONG PENASIHAT PN SALMIAH BT BAHAROM ( PENOLONG KANAN PENTADBIRAN SK DATO’ ALAUDIN SELINSING) PENGERUSI PN HANIZA BT ARIFFIN ( YDP PIBG ) TIMBALAN PENGERUSI EN MOHD NAZIM BIN MAT ISA ( NAIB YDP PIBG ) SETIAUSAHA EN MOHD NOOR AKHBAR BIN HJ SHABUDIN PENOLONG SETIAUSAHA EN MOHD ROSDI BIN MOHD AMIN BENDAHARI PN LATIFAH BIN ABDUL MANAP AHLI JAWATANKUASA PENTADBIR SEKOLAH SK DATO’ ALAUDIN SELINSING AJK PIBG SK DATO’ ALAUDIN SELINSING GURU AGAMA DAN J-QAF SEMUA GURU-GURU DAN KAKITANG SK DATO’ ALAUDIN SELNSING DERMA/SUMBANGAN PENYEDIAAN DOKUMENTASI EN MOHD NOOR AKHBAR BIN HJ SHABUDIN FASA PEMBINAAN .

Pengurusan permohonan Penentuan Arah Qiblat dari Jabatan Mufti Kerajaan Negeri Perak dan kelulusan 2. Pengurusan Resit dan senarai derma 6. Kumpulan Dana Wakaf dan Baitumal Perak 3. Penyediaan Dokumentasi Kertas Kerja Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing 4. Pengurusan rekod dan pengauditan FASA 3 1. Pengurusan memohon derma dari penduduk sekitar Kampung Selinsing. Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing 2. Pengurusan kelengkapan prasarana dan peralatan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing 2. Pejabat Pelajaran Daerah Kerian dan Jabatan Agama Islam Perak dan kelulusan 3. 2. Pemantauan dari Ahli Jawatankuasa Pembinaan dan AJK terlibat FASA 4 1. Pengurusan memohon derma dari Lembaga Zakat Perak. Pengurusan perasmian Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing CADANGAN PEMBINAAN SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing SPESIFIKASI SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing . Pengurusan memohon derma dari tokoh-tokoh korporat 4.Terdapat empat (4) fasa-fasa pembinaan yang telah diatur untuk pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing iaitu: FASA 1 Menjalankan urusan-urusan rasmi dengan pihak-pihak kerajaan dan pihak berkuasa seperti: 1. Pengurusan pemilihan dan perlantikan kontraktor pembinaan FASA 2 1. Pengurusan memohon derma dari syarikat dan majikan 5. Pengurusan permohonan kebenaran membina surau dan kebenaran memohon derma dari Jabatan Pelajaran Negeri Perak.

8 inci lebar iii. teres keliling – lepaan simen 14. pintu pagar i. tandas lelaki – 1 unit c. Kapasiti jemaah 350 orang jemaah 2. punca kipas – kipas siling dan dinding c. Pintu Pintu gelungsur aluminium 12. Kemasan cat Emulsion . UPVC gutter c.kelas sederhana putih 11. Tingkap Tingkap aluminium berkaca jernih 13. longkang – i. Binaan bangunan Batu bata berplaster ( reinforce ) 6. keliling kawasan pelan tapak d.bentuk U b. Kemasan dinding Lepaan simen ( plaster luar dan dalam ) 7. tempat wudhu’ perempuan – 10 unit f. tempat wudhu’ lelaki – 10 unit e. punca kuasa 15A – penyaman udara Lain-lain kelengkapan a.dewan solat – mozek b.BIL PERIHAL KEPERLUAN DAN CATATAN 1. Siling 2 X 4 asbestos 9. Keluasan Bangunan/dewan solat 1800 kaki persegi ( 45 X 40 ) kaki 4.Kemasan lantai a. punca lampu – double fluorescent with reflector b. tandas perempuan – 1 unit d. stor barangan – mozek d. Bumbung Concrete tile and Metal deck ( Kerangka bumbung jenis kayu/besi ) 8. pagar i. Jenis bangunan Bangunan satu tingkat 3. salur air i. tangki simpanan air b. pintu utama . punca kuasa 13A – domestik d. kolah wudhu’ lelaki – 1 unit BIL PERIHAL KEPERLUAN DAN CATATAN Pendawaian letrik Single phase – 60 Amphere ( punca utama ) a. teres koridor – mozek c. Struktur Konkrit tetulang 5. Bilik air/Wudhu’ a. 6 inci dalam ii.

ii. menurap semua kawasan halaman surau dengan batu tar KOS PEMBINAAN Kos keseluruhan pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing ialah: RM150.000.00 ( Ringgit Malaysia: Satu Ratus Lima Puluh Ribu Sahaja ) SUMBANGAN Sebarang sumbangan hendaklah ditulis atas nama: Persatuan Ibu Bapa dan Guru. memindah dan membina semula gelanggang sepak takraw ii.2 pintu kecil e. halaman surau i. SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing PELAN TAPAK SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing Seperti lampiran yang disertakan PELAN BANGUNAN SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing Seperti lampiran yang disertakan PENUTUP .

Disediakan oleh: JAWATANKUASA PEMBINAAN SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing 34400 SIMPANG EMPAT SEMANGGOL PERAK DARUL RIDZUAN . Pihak jawatankuasa pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan hasrat murni ini. InsyaAllah. Sumbangan yang disalurkan semoga mendapat kerahmatan dan keredhaan dari Allah SWT di dunia dan di akhirat. Sumbangan dari pihak penderma amatlah dialualukan demi mencapai impian Warga sekolah dan penduduk setempat. Sekian. Pihak jawatankuasa yang dilantik akan sedaya upaya dan sepenuh hati berusaha agar pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing ini dapat disegerakan demi kesejahteraan warga sekolah.Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing ini sememangnya ditunggutunggu dan diharapkan oleh semua warga sekolah ini. Kewujudan surau ini melambangkan pemuafakatan yang terjalin antara sesama penduduk. agensi-agensi kerajaan dan swasta yang terlibat dan juga para penyumbang yang mengharapkan keredhaan Allah SWT semata-mata.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->