KERTAS KERJA

PEMBINAAN SURAU SK DATO’ ALAUDIN SELINSING 34400 SIMPANG EMPAT SEMANGGOL PERAK DARUL RIDZUAN

Disediakan oleh: Jawatankuasa Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing

KANDUNGAN HALAMAN Mukadimah Objektif Rasional Ahli jawatankuasa pembinaan surau SK Dato’ Alaudin Selinsing Fasa-fasa pembinaan Cadangan pembinaan surau SK Dato’ Alaudin Selinsing Kos pembinaan Pelan tapak surau SK Dato’ Alaudin Selinsing lampiran Pelan bangunan surau SK Dato’ Alaudin Selinsing lampiran Penutup MUKADIMAH .

Buat masa sekarang. Sehubungan dengan itu. 4. surau hanyalah sebuah bilik darjah yang kecil dan tidak mampu menampung pelajar yang ramai. Memiliki tapak yang amat sesuai dibangunkan sebuah surau khas untuk menjalankan aktiviti keagamaan. Keperluan pelajar yang mendesak dan memerlukan tempat beribadat yang sesuai. Kertas kerja ini akan memberi maklumat lengkap pembinaan surau yang dimaksudkan. Maka kertas kerja ini disediakan sebagai memberi gambaran kesungguhan dan komitmen jawatankuasa yang dibentuk iaitu Jawatankuasa Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing untuk merealisasikan hasrat tersebut.000. 3. Keperluan yang mendesak terhadap kewujudan sebuah tempat beribadah seperti surau yang sesuai bagi membangun dan menghidupkan roh keagamaan bersifat kerohanian yang boleh menjadi tunjang dan pedoman hidup pelajar Islam di sekolah ini. Jumlah keseluruhan pelajar ialah sebanyak 424 orang murid dan semua beragama Islam. Melihat kepada perlunya sebuah tempat ibadah yang khusus dan selesa kepada semua pelajar. dengan rasa penuh hormat dan rendah diri pihak Jawatankuasa Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing berharap kepada sumbangan pihak-pihak yang ingin memberikan sumbangan berupa kewangan dan sebagainya demi tercapainya cita-cita seluruh Warga sekolah SK Dato’ Alaudin Selinsing ini. Premis surau sementara adalah sebuah kelas yang kecil tidak dapat menampung jumlah pelajar yang semakin ramai bagi menjalankan aktiviti. baik dan selesa. 2. Kewujudannya juga akan menarik dan menggalakkan individu Islam ke arah mendekatkan diri dengan agama di samping memupuk /membina akhlak yang baik. Ketiadaan surau khas di dalam kawasan sekolah yang selesa. OBJEKTIF “Mewujudkan satu tempat ibadah untuk keperluan jemaah sekolah SK Dato’ Alaudin Selinsing serta memudahkan sebarang aktiviti keagamaan dapat dijalankan dengan selesa selaras dengan tuntutan Islam” RASIONAL 1. Program aktiviti keagamaan yang dirancang akan dapat dijalankan dengan lebih teratur 5. AHLI JAWATANKUASA PEMBINAAN SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing . Perak.00 khusus untuk pembinaan surau sebagai sumbangan khas daripada Pejabat Agama kawasan. timbul keperluan kepada sebuah tempat ibadat untuk kegunaan menjalankan aktiviti Agama dan J-Qaf. satu jawatankuasa bertindak dilantik khusus bagi maksud mewujudkan sebuah surau baru khas di dalam kawasan sekolah ini. Oleh yang demikian. Mempunyai modal awal sebanyak RM 5.SK Dato’ Alaudin Selinsing merupakan sebuah sekolah rendah yang terletak di Selinsing Simpang Empat Semanggol. 6.

PENASIHAT EN MOHD MOKHTAR BIN MAT PIAH ( GURU BESAR SK DATO’ ALAUDIN SELINSING) PENOLONG PENASIHAT PN SALMIAH BT BAHAROM ( PENOLONG KANAN PENTADBIRAN SK DATO’ ALAUDIN SELINSING) PENGERUSI PN HANIZA BT ARIFFIN ( YDP PIBG ) TIMBALAN PENGERUSI EN MOHD NAZIM BIN MAT ISA ( NAIB YDP PIBG ) SETIAUSAHA EN MOHD NOOR AKHBAR BIN HJ SHABUDIN PENOLONG SETIAUSAHA EN MOHD ROSDI BIN MOHD AMIN BENDAHARI PN LATIFAH BIN ABDUL MANAP AHLI JAWATANKUASA PENTADBIR SEKOLAH SK DATO’ ALAUDIN SELINSING AJK PIBG SK DATO’ ALAUDIN SELINSING GURU AGAMA DAN J-QAF SEMUA GURU-GURU DAN KAKITANG SK DATO’ ALAUDIN SELNSING DERMA/SUMBANGAN PENYEDIAAN DOKUMENTASI EN MOHD NOOR AKHBAR BIN HJ SHABUDIN FASA PEMBINAAN .

Pengurusan permohonan kebenaran membina surau dan kebenaran memohon derma dari Jabatan Pelajaran Negeri Perak. Pengurusan kelengkapan prasarana dan peralatan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing 2. Pengurusan memohon derma dari penduduk sekitar Kampung Selinsing. Pengurusan memohon derma dari tokoh-tokoh korporat 4.Terdapat empat (4) fasa-fasa pembinaan yang telah diatur untuk pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing iaitu: FASA 1 Menjalankan urusan-urusan rasmi dengan pihak-pihak kerajaan dan pihak berkuasa seperti: 1. Pejabat Pelajaran Daerah Kerian dan Jabatan Agama Islam Perak dan kelulusan 3. Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing 2. Pengurusan permohonan Penentuan Arah Qiblat dari Jabatan Mufti Kerajaan Negeri Perak dan kelulusan 2. Kumpulan Dana Wakaf dan Baitumal Perak 3. Pengurusan memohon derma dari Lembaga Zakat Perak. 2. Pengurusan memohon derma dari syarikat dan majikan 5. Pemantauan dari Ahli Jawatankuasa Pembinaan dan AJK terlibat FASA 4 1. Pengurusan rekod dan pengauditan FASA 3 1. Penyediaan Dokumentasi Kertas Kerja Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing 4. Pengurusan Resit dan senarai derma 6. Pengurusan perasmian Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing CADANGAN PEMBINAAN SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing SPESIFIKASI SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing . Pengurusan pemilihan dan perlantikan kontraktor pembinaan FASA 2 1.

bentuk U b. Tingkap Tingkap aluminium berkaca jernih 13. UPVC gutter c.BIL PERIHAL KEPERLUAN DAN CATATAN 1. punca kuasa 13A – domestik d. Siling 2 X 4 asbestos 9. tandas perempuan – 1 unit d. kolah wudhu’ lelaki – 1 unit BIL PERIHAL KEPERLUAN DAN CATATAN Pendawaian letrik Single phase – 60 Amphere ( punca utama ) a. pintu pagar i. longkang – i. Pintu Pintu gelungsur aluminium 12. punca lampu – double fluorescent with reflector b. keliling kawasan pelan tapak d. Struktur Konkrit tetulang 5. 6 inci dalam ii. teres koridor – mozek c. punca kipas – kipas siling dan dinding c.Kemasan lantai a. Binaan bangunan Batu bata berplaster ( reinforce ) 6. tandas lelaki – 1 unit c. teres keliling – lepaan simen 14. salur air i.8 inci lebar iii. Kemasan cat Emulsion . tangki simpanan air b. Kapasiti jemaah 350 orang jemaah 2. pagar i. Keluasan Bangunan/dewan solat 1800 kaki persegi ( 45 X 40 ) kaki 4. pintu utama . punca kuasa 15A – penyaman udara Lain-lain kelengkapan a. Kemasan dinding Lepaan simen ( plaster luar dan dalam ) 7. Jenis bangunan Bangunan satu tingkat 3. Bumbung Concrete tile and Metal deck ( Kerangka bumbung jenis kayu/besi ) 8. tempat wudhu’ lelaki – 10 unit e.dewan solat – mozek b. Bilik air/Wudhu’ a. tempat wudhu’ perempuan – 10 unit f.kelas sederhana putih 11. stor barangan – mozek d.

2 pintu kecil e.000. menurap semua kawasan halaman surau dengan batu tar KOS PEMBINAAN Kos keseluruhan pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing ialah: RM150. memindah dan membina semula gelanggang sepak takraw ii. SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing PELAN TAPAK SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing Seperti lampiran yang disertakan PELAN BANGUNAN SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing Seperti lampiran yang disertakan PENUTUP .00 ( Ringgit Malaysia: Satu Ratus Lima Puluh Ribu Sahaja ) SUMBANGAN Sebarang sumbangan hendaklah ditulis atas nama: Persatuan Ibu Bapa dan Guru.ii. halaman surau i.

Sumbangan dari pihak penderma amatlah dialualukan demi mencapai impian Warga sekolah dan penduduk setempat. Pihak jawatankuasa yang dilantik akan sedaya upaya dan sepenuh hati berusaha agar pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing ini dapat disegerakan demi kesejahteraan warga sekolah. Disediakan oleh: JAWATANKUASA PEMBINAAN SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing 34400 SIMPANG EMPAT SEMANGGOL PERAK DARUL RIDZUAN . Kewujudan surau ini melambangkan pemuafakatan yang terjalin antara sesama penduduk.Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing ini sememangnya ditunggutunggu dan diharapkan oleh semua warga sekolah ini. Sekian. Pihak jawatankuasa pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan hasrat murni ini. InsyaAllah. agensi-agensi kerajaan dan swasta yang terlibat dan juga para penyumbang yang mengharapkan keredhaan Allah SWT semata-mata. Sumbangan yang disalurkan semoga mendapat kerahmatan dan keredhaan dari Allah SWT di dunia dan di akhirat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful