KERTAS KERJA

PEMBINAAN SURAU SK DATO’ ALAUDIN SELINSING 34400 SIMPANG EMPAT SEMANGGOL PERAK DARUL RIDZUAN

Disediakan oleh: Jawatankuasa Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing

KANDUNGAN HALAMAN Mukadimah Objektif Rasional Ahli jawatankuasa pembinaan surau SK Dato’ Alaudin Selinsing Fasa-fasa pembinaan Cadangan pembinaan surau SK Dato’ Alaudin Selinsing Kos pembinaan Pelan tapak surau SK Dato’ Alaudin Selinsing lampiran Pelan bangunan surau SK Dato’ Alaudin Selinsing lampiran Penutup MUKADIMAH .

Program aktiviti keagamaan yang dirancang akan dapat dijalankan dengan lebih teratur 5. Mempunyai modal awal sebanyak RM 5. surau hanyalah sebuah bilik darjah yang kecil dan tidak mampu menampung pelajar yang ramai. dengan rasa penuh hormat dan rendah diri pihak Jawatankuasa Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing berharap kepada sumbangan pihak-pihak yang ingin memberikan sumbangan berupa kewangan dan sebagainya demi tercapainya cita-cita seluruh Warga sekolah SK Dato’ Alaudin Selinsing ini. Jumlah keseluruhan pelajar ialah sebanyak 424 orang murid dan semua beragama Islam. Keperluan yang mendesak terhadap kewujudan sebuah tempat beribadah seperti surau yang sesuai bagi membangun dan menghidupkan roh keagamaan bersifat kerohanian yang boleh menjadi tunjang dan pedoman hidup pelajar Islam di sekolah ini.000. Sehubungan dengan itu. 6. Premis surau sementara adalah sebuah kelas yang kecil tidak dapat menampung jumlah pelajar yang semakin ramai bagi menjalankan aktiviti. 2. Buat masa sekarang. timbul keperluan kepada sebuah tempat ibadat untuk kegunaan menjalankan aktiviti Agama dan J-Qaf. baik dan selesa. Ketiadaan surau khas di dalam kawasan sekolah yang selesa. Maka kertas kerja ini disediakan sebagai memberi gambaran kesungguhan dan komitmen jawatankuasa yang dibentuk iaitu Jawatankuasa Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing untuk merealisasikan hasrat tersebut. Memiliki tapak yang amat sesuai dibangunkan sebuah surau khas untuk menjalankan aktiviti keagamaan. Kewujudannya juga akan menarik dan menggalakkan individu Islam ke arah mendekatkan diri dengan agama di samping memupuk /membina akhlak yang baik. 3. Perak. satu jawatankuasa bertindak dilantik khusus bagi maksud mewujudkan sebuah surau baru khas di dalam kawasan sekolah ini. Keperluan pelajar yang mendesak dan memerlukan tempat beribadat yang sesuai. Kertas kerja ini akan memberi maklumat lengkap pembinaan surau yang dimaksudkan. Melihat kepada perlunya sebuah tempat ibadah yang khusus dan selesa kepada semua pelajar.SK Dato’ Alaudin Selinsing merupakan sebuah sekolah rendah yang terletak di Selinsing Simpang Empat Semanggol. Oleh yang demikian.00 khusus untuk pembinaan surau sebagai sumbangan khas daripada Pejabat Agama kawasan. OBJEKTIF “Mewujudkan satu tempat ibadah untuk keperluan jemaah sekolah SK Dato’ Alaudin Selinsing serta memudahkan sebarang aktiviti keagamaan dapat dijalankan dengan selesa selaras dengan tuntutan Islam” RASIONAL 1. AHLI JAWATANKUASA PEMBINAAN SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing . 4.

PENASIHAT EN MOHD MOKHTAR BIN MAT PIAH ( GURU BESAR SK DATO’ ALAUDIN SELINSING) PENOLONG PENASIHAT PN SALMIAH BT BAHAROM ( PENOLONG KANAN PENTADBIRAN SK DATO’ ALAUDIN SELINSING) PENGERUSI PN HANIZA BT ARIFFIN ( YDP PIBG ) TIMBALAN PENGERUSI EN MOHD NAZIM BIN MAT ISA ( NAIB YDP PIBG ) SETIAUSAHA EN MOHD NOOR AKHBAR BIN HJ SHABUDIN PENOLONG SETIAUSAHA EN MOHD ROSDI BIN MOHD AMIN BENDAHARI PN LATIFAH BIN ABDUL MANAP AHLI JAWATANKUASA PENTADBIR SEKOLAH SK DATO’ ALAUDIN SELINSING AJK PIBG SK DATO’ ALAUDIN SELINSING GURU AGAMA DAN J-QAF SEMUA GURU-GURU DAN KAKITANG SK DATO’ ALAUDIN SELNSING DERMA/SUMBANGAN PENYEDIAAN DOKUMENTASI EN MOHD NOOR AKHBAR BIN HJ SHABUDIN FASA PEMBINAAN .

Penyediaan Dokumentasi Kertas Kerja Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing 4. Pengurusan perasmian Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing CADANGAN PEMBINAAN SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing SPESIFIKASI SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing . Pengurusan permohonan kebenaran membina surau dan kebenaran memohon derma dari Jabatan Pelajaran Negeri Perak. 2. Pemantauan dari Ahli Jawatankuasa Pembinaan dan AJK terlibat FASA 4 1. Pejabat Pelajaran Daerah Kerian dan Jabatan Agama Islam Perak dan kelulusan 3.Terdapat empat (4) fasa-fasa pembinaan yang telah diatur untuk pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing iaitu: FASA 1 Menjalankan urusan-urusan rasmi dengan pihak-pihak kerajaan dan pihak berkuasa seperti: 1. Pengurusan permohonan Penentuan Arah Qiblat dari Jabatan Mufti Kerajaan Negeri Perak dan kelulusan 2. Pengurusan memohon derma dari Lembaga Zakat Perak. Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing 2. Kumpulan Dana Wakaf dan Baitumal Perak 3. Pengurusan rekod dan pengauditan FASA 3 1. Pengurusan memohon derma dari syarikat dan majikan 5. Pengurusan pemilihan dan perlantikan kontraktor pembinaan FASA 2 1. Pengurusan kelengkapan prasarana dan peralatan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing 2. Pengurusan memohon derma dari tokoh-tokoh korporat 4. Pengurusan memohon derma dari penduduk sekitar Kampung Selinsing. Pengurusan Resit dan senarai derma 6.

punca kuasa 13A – domestik d. UPVC gutter c. pagar i. 6 inci dalam ii. Binaan bangunan Batu bata berplaster ( reinforce ) 6.bentuk U b. punca kuasa 15A – penyaman udara Lain-lain kelengkapan a. punca kipas – kipas siling dan dinding c. tangki simpanan air b. tandas lelaki – 1 unit c. keliling kawasan pelan tapak d. pintu pagar i. teres keliling – lepaan simen 14. Pintu Pintu gelungsur aluminium 12. punca lampu – double fluorescent with reflector b. Kapasiti jemaah 350 orang jemaah 2. tempat wudhu’ lelaki – 10 unit e. salur air i. tempat wudhu’ perempuan – 10 unit f. Siling 2 X 4 asbestos 9.8 inci lebar iii.Kemasan lantai a. stor barangan – mozek d. kolah wudhu’ lelaki – 1 unit BIL PERIHAL KEPERLUAN DAN CATATAN Pendawaian letrik Single phase – 60 Amphere ( punca utama ) a.kelas sederhana putih 11. Struktur Konkrit tetulang 5. Kemasan dinding Lepaan simen ( plaster luar dan dalam ) 7. Kemasan cat Emulsion . teres koridor – mozek c. Jenis bangunan Bangunan satu tingkat 3. Bilik air/Wudhu’ a. longkang – i. Bumbung Concrete tile and Metal deck ( Kerangka bumbung jenis kayu/besi ) 8.dewan solat – mozek b.BIL PERIHAL KEPERLUAN DAN CATATAN 1. Tingkap Tingkap aluminium berkaca jernih 13. Keluasan Bangunan/dewan solat 1800 kaki persegi ( 45 X 40 ) kaki 4. tandas perempuan – 1 unit d. pintu utama .

ii. SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing PELAN TAPAK SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing Seperti lampiran yang disertakan PELAN BANGUNAN SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing Seperti lampiran yang disertakan PENUTUP . halaman surau i. memindah dan membina semula gelanggang sepak takraw ii. menurap semua kawasan halaman surau dengan batu tar KOS PEMBINAAN Kos keseluruhan pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing ialah: RM150.00 ( Ringgit Malaysia: Satu Ratus Lima Puluh Ribu Sahaja ) SUMBANGAN Sebarang sumbangan hendaklah ditulis atas nama: Persatuan Ibu Bapa dan Guru.000.2 pintu kecil e.

Sekian. Sumbangan dari pihak penderma amatlah dialualukan demi mencapai impian Warga sekolah dan penduduk setempat.Pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing ini sememangnya ditunggutunggu dan diharapkan oleh semua warga sekolah ini. Pihak jawatankuasa pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan hasrat murni ini. Kewujudan surau ini melambangkan pemuafakatan yang terjalin antara sesama penduduk. agensi-agensi kerajaan dan swasta yang terlibat dan juga para penyumbang yang mengharapkan keredhaan Allah SWT semata-mata. Sumbangan yang disalurkan semoga mendapat kerahmatan dan keredhaan dari Allah SWT di dunia dan di akhirat. Pihak jawatankuasa yang dilantik akan sedaya upaya dan sepenuh hati berusaha agar pembinaan Surau SK Dato’ Alaudin Selinsing ini dapat disegerakan demi kesejahteraan warga sekolah. InsyaAllah. Disediakan oleh: JAWATANKUASA PEMBINAAN SURAU SK Dato’ Alaudin Selinsing 34400 SIMPANG EMPAT SEMANGGOL PERAK DARUL RIDZUAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful