P. 1
KERTAS KERJA rimup

KERTAS KERJA rimup

|Views: 595|Likes:
Dipublikasikan oleh Adwa Dello

More info:

Published by: Adwa Dello on Apr 26, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/08/2013

pdf

text

original

KERTAS KERJA

AKTIVITI RANCANGAN INTERGASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2010 1. Pengenalan
Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) telah melancarkan program Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) sejak tahun 1986. Program ini pada awalnya telah dilaksanakan di peringkat sekolah rendah dan kini diperluaskan ke semua sekolah rendah dan menengah pada tahun 2005. KPM memandang berat akan pentingnya dijalin hubungan yang rapat antara murid pelbagai kaum di sekolah supaya wujud kesefahaman dan perpaduan antara mereka. Dengan adanya persefahaman dan berbaik sangka maka akan timbul suasana hormat-menghormati terhadap agama, budaya dan adapt resam sesuatu kaum dengan kaum yang lain. KPM menyediakan peluang kepada murid pelbagai kaum untuk bergaul mesra secara sedar dan terancang. Proses perpaduan ini dapat dipupuk dan dibina agar semangat tersebut dapat diamalkan dalam masyarakat. Usaha ini dijana semula kea rah merealisasikan hasrat kerajaan untuk menjadikan rakyat Malaysia hidup bersatu padu dan harmoni sesuai dengan konsep 1Malaysia yang diilhankam oleh Perdana Menteri Malaysia Dato Seri Najib Tun Razak

2.

Konsep

RIMUP ialah satu program yang menggalakkan penglibatan masyarakat setempat, para guru dan kerjasama murid-murid dalam kegiatan-kegiatan khas serta penggunaan bersama kemudahan, peralatan, penggemblengan tenaga dan kepakaran.

3.

Matlamat

Matlamat RIMUP adalah untuk melahirkan generasi Malaysia yang berilmu pengetahuan, memiliki jiwa dan peribadi yang unggul, bersemangat muhibbah dan mampu menghadapi cabaran kolektif dan bersepadu.

Objektif Rancangan • • • • Menggalakkan penyertaan masyarakat setempat.Menceriakan kawasan sekolah .1.Pertandingan . Mewujudkan sikap kerjasama. para guru dan murid serta warga sekolah dalam kegiatan khas secara bersama-sama.HUDP & Sukaneka 6.4.1 6. Berkongsi kemudahan. peralatan.royong adalah merupakan program tahunan yang di rancang untuk menceriakan lagi kawasan sekolah. Sekolah Terlibat.1. Program yang melibatkan ibu bapa.1 Program Gotong Royong 6. murid dan guru ini dijalankan untuk menterjemahkan hasrat kerajaan untuk mencapai matlamat 1Malaysia. 6. tolong-menolong dan mewujudkan suasana muhibbah secara sedar dan terancang.3 Gotong . SK Rundum Tenom 6. Program Yang Akan Dijalankan 6. tenaga dan kepakaran untuk menjayakan kegiatan khas secara bersama-sama.2 Jenis Aktiviti Jenis aktiviti yang akan dijalankan ialah membina setor RMT dan membersihkan kawasan sekolah 6.1 Pengenalan Program gotong.2 6.Royong Semarak Jalur Gemilang Hari Keluarga .1.3 Matlamat Melahirkan generasi Malaysia yang bersatu padu dan berkerjasama saling bantu membantu antara satu sama lain . Melahirkan persefahaman dan tolenrasi antara murid pelbagai kaum di sekolah. 5.

2 Jenis Aktiviti Kibarkan Jalur Gemilang.3 Matlamat Melahirkan generasi Malaysia yang mempunyai semangat patriotik yang tinggi dan cintakan Negara secara mendalam. 6.1.1 6.2.2.6 Tarikh dan Masa Mac 2010 6.4 Objektif Dapat memupuk semangat kerjasama dan tolong menolong antara satu sama lain.1.1. Pertandingan mewarna Jalur Gemilang 6.2 Semarak Jalur Gemilang 6.4 Objektif Dapat meningkatkan daya kreativiti murid dan mengkoordinasi deria penglihatan murid. guru dan murid 6. 6.1 Pengenalan 31 Ogos merupakan hari bersejarah yang penuh makna kepada Negara kita Malaysia. 6. Kelihatan seluruh Negara akan mengibarkan Jalur Gemilang tanda memperingatai tarikh yang pebuh bersejarah ini.1.6. .5 Sasaran Ibi bapa.2.7 Jawatankuasa RUJUK LAMPIRAN. Pada tarikh ini seluruh Negara akan meraikan kerana tarikh ini merupakan Negara kita Malaysia merdeka.2.

1 Definisi Program ini merupakan program tahunan yang dirancang dimana semua ibu bapa. 6. 6.5 Sasaran Ibu bapa dan murid 6.5 Sasaran Murid tahap 1 dan Tahap 2 6.2.4 Objektif Mewujudkan semngat setiakawan yang tinggi dan melahirkan generasi yang berdaya saing.3. 6.3.3 Matlamat Melahirkan generasi Malaysia yang cergas dari segi fizikal dan mental serta mampu berdaya saing dan mengamalkan corak kehidupan yang sihat.3.2.2 Jenis Aktiviti Sukaneka dan Haru Ucapan dan Penyampaian Hadiah (HUDPH) 6.7 Jawatankuasa RUJUK LAMPIRAN 2.6.2. 6. murid dan guru akan berkampung selama sehari untuk mengikuti beberapa aktiviti yang dirancang.3.3.6 Tarikh dan Masa September 2010 6.3.6 Tarikh dan Masa November 2010 .3 Hari Keluarga 6.

00 = RM 50.00 Hadiah Murid Kertas A4 Jalur Gemilang Kontejensi 8.6.00 JUMLAH = RM 80.00 8.00 JUMLAH RM 650.00 Jumlah A + B + C = RM 650.00 = RM 100.00 JUMLAH RM 150.00 RM 100.3.00 = RM 50. 3 Perbelanjaan kesemua program BUTIRAN Program Semarak Jalur Gemilang Program Gotong Royong Prorgam Hari Keluarga RM 400.00 = RM 10.00 = RM 10.1 Butiran Perbelanjaan Program Semarak Jalur Gemilang 8 murid X RM 10.00 = RM 100. 8.00 1 Rem X RM 9.00 = RM 50.3 Program Hari Keluarga RM 200.00 = RM 200.00 RM 100.00 10 unti X RM 5.00 JUMLAH C = RM 400.00 = RM 150.00 RM 50.10 Jawatankuasa RUJUK LAMPIRAN 3. 7.00 Hadiah Sukaneka Sijil . BIL 1 2.00 8.2 Program Gotong Royong RM 50.00 RM 100.00 Peralatan Jamuan JUMLAH B = RM 100.

Disediakan oleh: …………………………….9. Semoga integrasi antara kaum dapat di padukan serta disatukan menjadi masyarakat Malaysia yang aman dan makmur. (ABDILLAH MD ISMAIL) Disahkan oleh: ……………………… (GILLOD MADAIS) .. Kesimpulan Harapan agar Program RIMUP ini mencapai matlamatnya dan mendapat sokongan padu daripada semua pihak lebih-lebih lagi kerajaan dan bukan kerajaan serta orang perseorangan malahan PIBG juga boleh melibatkan diri dalam program seumpama ini.

Wahab : En. Mohd Shapul Azri Abd Hamid : En Riduan Ismail : En Sagorou Bakun : Pengawal : En. M Shaifu A. Shaifu M.Wahab .Lampiran 1 AHLI JAWATANKUASA INDUK GOTONG ROYONG Penasihat Pengerusi Penyelaras Setiausaha Tim. Abdillah Md Ismail : Cik Railin Enggal : Cik Justah Ikon AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA Biro Tajaan dan Iklan Biro Kemudahan dan Teknikal Biro Aturcara dan Protokol Biro Domestik Keselamatan Tugas-tugas Khas : En M. Setiausaha Bendahari : En Ajmal Bin Jumah Pegawai Pelajaran Daerah Tenom : En Gillod Madais Guru Besar Sk Rundum : En Julius Antodin Penolong Kanan Pentadbiran : En.

Wahab : En. Setiausaha Bendahari : En Ajmal Bin Jumah Pegawai Pelajaran Daerah Tenom : En Gillod Madais Guru Besar Sk Rundum : En M Shifu M. Mohd Zarif Mohd Zaker : En Abdillah Md Ismail : En Riduan Ismail : Cik Railin Enggal : En Sagorou Bakun : Pengawal : En.Lampiran 2 AHLI JAWATANKUASA INDUK SEMARAK JALUR GEMILANG Penasihat Pengerusi Penyelaras Setiausaha Tim. Mohd Shapul Azri Abd Hamid : Cik Railin Enggal : Cik Justah Ikon AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA Biro Kemudahan dan Teknikal Biro Aturcara dan Protokol Biro Pertandingan/Sukaneka Biro Cenderamata Biro Domestik Keselamatan Tugas-tugas Khas : En. M Shaifu A.Wahab .

LAMPIRAN 3 AHLI JAWATANKUASA INDUK HARI KELUARGA Penasihat Pengerusi Penyelaras Setiausaha Tim. Setiausaha Bendahari Kem Komandan : En Ajmal Bin Jumah Pegawai Pelajaran Daerah Tenom : En Gillod Madais Guru Besar Sk Rundum : En Mamon Asiak Penolong Kanan Hal Ehwal Murid : En. Shaifu M. Mohd Zarif Mohd Zaker : En Abdillah Md Ismail : En Riduan Ismail : Cik Railin Enggal : En Sagorou Bakun : Pengawal : PIBG . Wahab : En. Mohd Shapul Azri Abd Hamid : Cik Railin Enggal : Cik Justah Ikon : En Mohd Zarif Mohd Zaker AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA Biro Tajaan dan Iklan Biro Kemudahan dan Teknikal Biro Aturcara dan Protokol Biro Pertandingan/Sukaneka Biro Cenderamata Biro Domestik Keselamatan Tugas-tugas Khas : En M.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->