P. 1
Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan

Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan

|Views: 1,429|Likes:
Dipublikasikan oleh Xeno Venz

More info:

Published by: Xeno Venz on Apr 27, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/18/2013

pdf

text

original

Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan (TAHUN 4, 5, 6

)
Ahmed Dick Chong

Huraian Sukatan Pelajaran Pend. Sivik
‡ Tahun 4 ‡ Tahun 5 ‡ Tahun 6

Tema / Tajuk (tahun 4)
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Sayangi Diri Sayangi Keluarga Hidup bersama di sekolah dan masyarakat Kenali budaya Malaysia Malaysia Negaraku Sedia Menghadapi cabaran

Sayangi Diri
a. Mengenali diri - Kekuatan dan kelemahan - Cara mengukuhkan kekuatan dan memperbaiki kelemahan diri b. Pengurusan diri - Kesihatan - Penampilan diri

HASIL PEMBELAJARAN
i. Menyenaraikan tingkah laku yang boleh menyumbang ke arah pembangunan watak yang mulia ii. Menguruskan diri secara bertanggungjawab iii. Mengamalkan gaya hidup sihat iv. Menunjukkan keyakinan dan keupayaan mengembangkan potensi diri v. Berdisiplin dan mempunyai integriti diri

Membuat simulasi/demonstrasi tentang cara mengurus diri . Berbincang dengan rakan tentang: ‡ ‡ kekuatan diri dan cara mengguna kekuatan untuk kejayaan masa depan kelemahan diri dan cara mengatasi iv. Membuat portfolio tentang diri dan cita-cita ii. Menulis perkara yang digemari dan tidak digemari tentang diri serta berbincang bersamasama rakan iii.CADANGAN AKTIVITI i.

Mengenali keluarga sendiri .Keluarga kembangan .SAYANGI KELUARGA a.Keluarga asas .

HASIL PEMBELAJARAN i. Menghormati dan menghargai ibu bapa dan anggota keluarga . Menunjukkan kasih sayang terhadap ibu bapa dan anggota keluarga iv. Mengenal pasti latar belakang anggotakeluarga ii. Berinteraksi secara sopan dengan anggota keluarga iii.

ucapan/album keluarga untuk menyatakan perasaan kasih sayang terhadap anggota keluarga . Membincangkan kepentingan kesejahteraan keluarga iv. Menyediakan carta tentang salasilah keluarga ii. Membuat catatan harian tentang kehidupan keluarga dan berkongsi dengan rakan iii.CADANGAN AKTIVITI i. Menghasilkan bahan kreatif seperti puisi/kad.

Murid dengan rakan. pekerja kantin dan pelawat sekolah. guru. Interaksi dengan komuniti sekolah . kakitangan sekolah.HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT a. . ahli jawatan kuasa Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Menjelaskan kepentingan berinteraksi secara sopan dengan komuniti sekolah ii. Berperanan sebagai warga sekolah yang bertanggungjawab iii. Menerima dan menghormati perbezaan kebolehan dan pendapat di kalangan komuniti sekolah . Memberi sumbangan dalam membina sekolah penyayang iv.HASIL PEMBELAJARAN i.

iv. ii. v.CADANGAN AKTIVITI i. iii. Membincangkan kepentingan mematuhi peraturan sekolah Menghasilkan peraturan kelas Menulis karangan tentang kepentingan persahabatan Menemu bual guru/pekerja sekolah untuk mendapatkan maklumat tentang tugas dan tanggungjawab mereka Melakonkan cara berinteraksi dengan pelawat sekolah .

KENALI BUDAYA MALAYSIA a.Adab makan .Adab berinteraksi .Pakaian . Kenali dan apresiasi kekayaan pelbagai warisan budaya Malaysia . Kenali dan apresiasi adab sosial warisan budaya Malaysia .Makanan b.

Berbangga dengan kekayaan warisan budaya Malaysia vi. Menerima dan menghormati amalan budaya kaum lain . Menjelaskan kepelbagaian warisan budaya Malaysia ii. Menghuraikan adab sosial budaya Malaysia dan kepentingannya iii.HASIL PEMBELAJARAN i. Mengapresiasi warisan budaya sendiri v. Hidup bersama-sama dalam masyarakat berbilang kaum iv.

ii. Mempamerkan pakaian dan makanan pelbagai budaya di Malaysia Berkongsi resepi makanan tradisional pelbagai kaum Mereka pakaian nasional yang menggabungkan ciri-ciri pakaian pelbagai budaya Malaysia Mendemonstrasikan adab makan masyarakat Malaysia Menyenarai dan melafazkan kata-kata hormat dalam bahasa ibunda pelbagai kaum . iv. iii.CADANGAN AKTIVITI i. v.

vi. ii. iv. ii. iv. Lokasi Negeri-negeri yang membentuk Malaysia Pusat pentadbiran Penduduk Rukun Negara Jalur Gemilang Lagu Negaraku Jata Negara Bahasa kebangsaan Bunga kebangsaan b) Berbangga dengan identiti negara .MALAYSIA NEGARAKU a) Kenali Malaysia i. i. iii. iii. v. v.

Menunjukkan perasaan bangga dan taat setia kepada Malaysia iv. Menjelaskan kepentingan identiti negara ii. Menghargai dan bersyukur hidup dalam negara yang aman dan makmur .HASIL PEMBELAJARAN i. Memberi sumbangan kepada negara iii.

kedudukan geografi pemimpin negeri lambang dan identiti negeri taburan penduduk tempat tarikan pelancong iv. Mengambil bahagian dalam sambutan hari kebesaran negara di peringkat sekolah . Menyediakan poster dan brosur tentang keunikan Malaysia iii.CADANGAN AKTIVITI i. iii. Melukis poster bertemakan Hari Kebangsaan ii. v. ii. iv. Menyediakan laporan secara berkumpulan tentang negeri-negeri di Malaysia daripada aspek: i.

d. e. Membina budaya cemerlang untuk masa depan a.SEDIA HADAPI CABARAN a. c. Tingkah laku sosial yang baik Kemahiran belajar Kreativiti Daya saing Kemahiran teknologi . b.

HASIL PEMBELAJARAN i. Menghuraikan kepentingan disiplin diri untuk mencapai kejayaan ii. Menghargai budaya cemerlang dalam kehidupan dan berusaha meningkatkannya untuk masa depan . Mengamalkan budaya cemerlang untuk kemajuan diri iii.

Mereka cipta kemudahan pembelajaran untuk masa depan iii.CADANGAN AKTIVITI i. Menulis karangan tentang kehidupan masa depan murid ii. Membuat sketsa tentang tajuk-tajuk berikut: ‡ ‡ ‡ tingkah laku sosial yang sihat tabiat belajar yang baik budaya saing yang positif .

TEMA/TAJUK (TAHUN 5) ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Sayangi Diri Sayangi Keluarga Hidup bersama di sekolah dan masyarakat Kenali budaya Malaysia Malaysia Negaraku Sedia Menghadapi cabaran .

Pengurusan masa . Disiplin diri ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Budi pekerti Adab Peraturan Di rumah Di sekolah ii.SAYANGI DIRI i.

v.HASIL PEMBELAJARAN i. iii. ii. iv. Menjelaskan kepentingan cara mendisiplinkan diri Menghuraikan kepentingan dan menguruskan masa Mengurus diri dan masa secara bertanggungjawab Melibatkan diri secara aktif dalam aktiviti di rumah dan di sekolah Berdisiplin dan mempunyai integriti diri Menghargai masa . vi.

Membuat jadual aktiviti harian . Berkongsi maklumat tentang disiplin diri dengan sahabat pena iii.CADANGAN AKTIVITI i. Melakonkan cara memberi maklum balas positif secara lisan dan perlakuan ii.

Peranan dan tanggungjawab anggota keluarga asas ii. Hubungan keluarga kembangan .SAYANGI KELUARGA i.

HASIL PEMBELAJARAN ‡ Menjelaskan peranan dan tanggungjawab anggota keluarga asas ‡ Menghuraikan kepentingan menjalinkan hubungan baik dengan anggota keluarga kembangan ‡ Mengamalkan tatasusila dalam hubungan dengan anggota keluarga ‡ Menjalin hubungan yang erat dengan anggota keluarga ‡ Menghormati dan menghargai ibu bapa dan anggota keluarga ‡ Menunjukkan sikap bertanggungjawab sebagai anggota keluarga .

CADANGAN AKTIVITI ‡ Menghasilkan peta minda cara menjaga warga tua/kurang berupaya dalam keluarga ‡ Menyenaraikan peraturan untuk menjaga keselamatan di rumah ‡ Menulis senarai aktiviti harian ibu dan bapa dan membincangkan peranan dan tanggungjawab mereka ‡ Membincangkan hubungan yang sihat antara ibu. . bapa dan anak ‡ Main peranan tentang konflik dalam keluarga dan cara mengatasi konflik tersebut.

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ 1.HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT 1. Aktiviti kejiranan Gotong royong Rumah terbuka Sukaneka Riadah . ‡ ‡ ‡ ‡ Semangat kejiranan Hidup berharmoni dengan jiran Mengenali keluarga jiran Memahami cara hidup jiran Menghormati agama dan budaya jiran Menganggap jiran seperti keluarga sendiri b.

ii. iii. iv. vi.HASIL PEMBELAJARAN i. Menjelaskan kepentingan semangat kejiranan dipupuk di kalangan anggota masyarakat Menghuraikan faedah aktiviti kejiranan pada masyarakat dan negara Menyertai aktiviti masyarakat setempat Mengamalkan sikap yang baik untuk menjaga imej masyarakat Menghormati jiran tetangga Peka terhadap isu dan masalah yang boleh menjejaskan kesejahteraan masyarakat . v.

CADANGAN AKTIVITI ‡ Menyenaraikan langkah untuk mendapatkan bantuan ketika berlaku kecemasan di kawasan tempat tinggal ‡ Melibatkan diri dalam projek gotong-royong di tempat ibadat. rekreasi dan kawasan tempat tinggal ‡ Mencadangkan aktiviti hari keluarga di kawasan tempat tinggal ‡ Menghasilkan pelan kawasan tempat tinggal .

KENALI BUDAYA MALAYSIA a) Kenali dan apresiasi kekayaan pelbagai warisan budaya Malaysia ‡ ‡ Seni tari dan muzik Bahasa dan dialek b) b. Kenali dan apresiasi adab sosial warisan budaya Malaysia ‡ ‡ Adab berpakaian Adab menziarah .

HASIL PEMBELAJARAN ‡ Mengenal pasti pelbagai warisan budaya masyarakat ‡ Menjelaskan adab-adab sosial warisan budaya dan kepentingannya ‡ Mengamalkan adab sosial warisan budaya Hidup bersama dalam masyarakat pelbagai kaum Mengapresiasi dan berbangga dengan kekayaan warisan budaya Malaysia ‡ Menerima dan menghormati amalan budaya kaum lain .

CADANGAN AKTIVITI ‡ Menghasilkan peta asal usul seni tari dan alat muzik mengikut negeri ‡ Mempelajari dan mengadakan persembahan tarian pelbagai kaum ‡ Memainkan lagu dengan menggunakan alat muzik pelbagai kaum ‡ Melakonkan adab sosial pelbagai kaum .

DYMM Seri Paduka Baginda Yang di.Sultan/Raja/Yang Dipertuan Besar/Tuan Yang Terutama .Penghulu/Ketua Masyarakat c) Kenali dan hormati pemimpin negara dan tempatan .MALAYSIA NEGARAKU a) Kenali sistem pemerintahan b) kerajaan Malaysia ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Maksud kerajaan Peranan kerajaan Peranan rakyat sebagai warganegara .Pertuan Agong .Wakil Rakyat .Perdana Menteri .Menteri Besar/Ketua Menteri .

HASIL PEMBELAJARAN a) Mengenal pasti peranan dan tanggungjawab warganegara b) Menjelaskan sistem pemerintahan kerajaan Malaysia c) Menjalankan tanggungjawab sebagai warganegara d) Memberi sumbangan kepada pembangunan negara e) Menghormati pemimpin negara f) Menghargai peranan kerajaan dalam pembangunan negara g) Menunjukkan perasaan bangga dan taat setia kepada raja dan negara .

ucapan calon yang menang .menteri dalam kabinet Malaysia b) Menulis artikel kepada akhbar untuk melahirkan rasa bangga/memberi cadangan untuk meningkatkan kualiti hidup/mengucapkan terima kasih kepada kerajaan c) Menjalankan simulasi proses pilihan raya: .mengundi .CADANGAN AKTIVITI a) Membuat carta organisasi tentang menteri.pengumuman pemenang .mengira undi .penamaan calon .kempen .

Kerohanian dan keimanan .SEDIA HADAPI CABARAN i. Ciri-ciri peribadi terpuji .Pertuturan dan tingkah laku yang mulia .Kecerdasan emosi (EQ) dan intelek (IQ) .Ketahanan diri .Usaha meneruskan kecemerlangan .

HASIL PEMBELAJARAN ‡ Mengenal pasti ciri-ciri peribadi terpuji ‡ Mengamalkan ciri-ciri peribadi terpuji untuk kejayaan diri ‡ Membina ketahanan diri untuk menghadapi cabaran ‡ Membentuk sahsiah dan emosi yang positif ‡ Berusaha untuk meningkatkan peribadi terpuji .

tekanan keluarga b) Menghasilkan wawasan sendiri tentang pencapaian masa depan c) Membincangkan kepentingan pegangan ajaran agama dalam menghadapi cabaran masa depan . contohnya: .konflik dengan rakan .CADANGAN AKTIVITI a) Melakonkan aktiviti penyelesaian masalah.masalah pembelajaran .takut menghadapi cabaran .

Tema / Tajuk (TAHUN 6) ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Sayangi Diri Sayangi Keluarga Hidup bersama di sekolah dan masyarakat Kenali budaya Malaysia Malaysia Negaraku Sedia Menghadapi cabaran .

SAYANGI DIRI a.Kehidupan .Perlindungan .Perkembangan . Hak dan tanggungjawabkanak-kanak .Penyertaan .

Menghormati hak dan tanggungjawab kanak-kanak. Menghargai hak dan tanggungjawab kanak-kanak. iii. .HASIL PEMBELAJARAN i. Menerangkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. iv. ii. i. Mengamalkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak.

CADANGAN AKTIVITI i. iii. Mengumpul dan membincangkan keratan akhbar tentang isu kanakkanak dan menghasilkan buku skrap. Menghasilkan poster bertemakan hak kanak-kanak. Mendeklamasikan puisi yang bertemakan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. Mengadakan aktiviti sumbang saran tentang peranan dan tanggungjawab murid di rumah dan di sekolah. Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dengan rakan. ii. iv. . v.

Kepercayaan .Agama .SAYANGI KELUARGA i. Keluarga yang harmoni mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan .

HASIL PEMBELAJARAN i. Menghuraikan konsep keharmonian keluarga mengikut perspektif pelbagai agama. . ii. Menghormati anggota keluarga. Menyayangi ibu bapa dan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama. iv. iii. Menjalinkan hubungan yang erat dengan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama.

iv. Menghasilkan lukisan bertemakan kehidupan keluarga yang harmoni mengikut perspektif pelbagai agama. . Melakonkan cara menghormati anggota keluarga. Menulis surat atau e-mail kepada keluarga untuk meluahkan perasaan kasih sayang dan mengucapkan terima kasih atas jasa mereka. ii. v. iii.CADANGAN AKTIVITI i. Mengumpul dan membincangkan kata-kata hikmat mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan tentang keharmonian keluarga. Membincangkan ciri-ciri keluarga harmoni.

Kemudahan awam ii.Majlis Daerah .Harta benda sekolah .Kawasan persekitaran iii.Kawasan sekolah . Pemeliharaan kebersihan dan keceriaan persekitaran . Peranan agensi tempatan .HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT i. Tanggungjawab terhadap kawasan persekitaran .Bomba dan Penyelamat .Rukun Tetangga .

Menjelaskan kepentingan kemudahan awam kepada masyarakat. Menghuraikan cara menjaga kebersihan dan keceriaan persekitaran. Berbangga dengan kebersihan dan keceriaan persekitaran. Menghargai harta benda sekolah dan kemudahan awam. Menunjukkan sikap bertanggungjawab terhadap agensi tempatan. ii. vii. Menjaga kemudahan awam dan persekitaran. iv. iii. Menghargai peranan agensi tempatan. viii. vi. . Melibatkan diri dalam penjagaan kemudahan awam dan persekitaran.HASIL PEMBELAJARAN i. ix. Menjelaskan peranan agensi tempatan. v.

Mengumpul maklumat dan menghasilkan risalah tentang agensi yang boleh membantu komuniti setempat. Menemu bual anggota Bomba dan Penyelamat atau Majlis Daerah atau Rukun Tetangga tentang peranan mereka dan menyediakan laporan.CADANGAN AKTIVITI i. . iv.kawasan tempat tinggal murid. ii.sekolah. . Membuat kajian tentang keperluan kemudahan awam di kawasan setempat. iii. Menjalankan projek kebersihan dan keceriaan persekitaran: . Mendemonstrasikan cara mengguna dan menjaga kemudahan awam di sekolah. v.

Adat resam .Diri .Keluarga . Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia .Sekolah .KENALI BUDAYA MALAYSIA i.Perayaan ii. Kenali dan apresiasi kekayaan budaya Malaysia .Agama dan kepercayaan .

v. Hidup bersama dalam masyarakat pelbagai kaum.HASIL PEMBELAJARAN i. Menghuraikan kepentingan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Menghormati amalan budaya kaum lain. vi. Menghargai kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Menghormati kepelbagaian warisan budaya Malaysia. viii. iv. . vii. iii. Menjelaskan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Berbangga dengan keunikan dan kepelbagaian budaya Malaysia. Melibatkan diri dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. ii.

iii. Membuat lawatan ke muzium atau tempat yang bersesuaian untuk mendapatkan maklumat tentang kebudayaan pelbagai kaum di Malaysia. . Membincangkan kepentingan perayaan yang disambut oleh rakyat Malaysia. Mengunjungi rumah guru. Membantu rakan atau jiran tetangga berlainan kaum dalam membuat persiapan menyambut perayaan. Menganjur dan meraikan sambutan hari perayaan sesuatu kaum di kelas.CADANGAN AKTIVITI i. v. ii. iv. rakan dan jiran tetangga pelbagai kaum dan menghasilkan catatan ringkas tentang budaya yang diamalkan.

Perpaduan rakyat iii.tokoh kebanggaan negara i. Pembentukan Malaysia 1963 b) Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan i. Kemerdekaan 1957 ii. Semangat patriotik ii.MALAYSIA NEGARAKU a) Perjuangan tokoh. Keharmonian dan keselamatan negara .

v. Menghuraikan perjuangan tokoh-tokoh kemerdekaan dan pembentukan Malaysia. vi. ii. Menghormati dan menghargai peranan pemimpin negara. . Berbangga dengan kemerdekaan negara. iv. iii. Menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk mengekalkan kemerdekaan negara. Mengamalkan tingkah laku patriotik. Mencontohi semangat perjuangan tokoh kemerdekaan.HASIL PEMBELAJARAN i.

iv.CADANGAN AKTIVITI i. v. ii. iii. Mencipta puisi atau lirik lagu patriotik. Mengumpul dan membincangkan keratan akhbar tentang kemerdekaan negara . Mengambil bahagian dalam aktiviti bulan kemerdekaan di kelas atau sekolah. Membuat kajian biografi dan sumbangan pemimpin yang memperjuangkan kemerdekaan negara. Mengumpul maklumat daripada pelbagai sumber tentang kemerdekaan negara dan membincangkannya.

Menjauhi gejala sosial Ponteng Vandalisme Buli Gaya hidup sihat .SEDIA HADAPI CABARAN a. Hidup sihat dan cergas .

Menghuraikan gaya hidup sihat. v. Mengamalkan gaya hidup sihat. iii.HASIL PEMBELAJARAN i. iv. Membuat keputusan yang bijak untuk mengelakkan daripada pengaruh budaya negatif. . Menghargai gaya hidup sihat. ii. Menjelaskan kepentingan ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial.

CADANGAN AKTIVITI i. ii. Menghasilkan poster bertemakan gaya hidup sihat. Main peranan menolak pelawaan negatif secara sopan. iii. Menemu bual guru disiplin atau kaunseling atau Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid tentang gejala sosial di sekolah. v. Mengadakan ceramah berkaitan pendidikan kesihatan atau akil baligh atau keselamatan diri. iv. . Menghasilkan buku panduan tentang keselamatan diri.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->