P. 1
Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan

Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan

|Views: 1,422|Likes:
Dipublikasikan oleh Xeno Venz

More info:

Published by: Xeno Venz on Apr 27, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/18/2013

pdf

text

original

Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan (TAHUN 4, 5, 6

)
Ahmed Dick Chong

Huraian Sukatan Pelajaran Pend. Sivik
‡ Tahun 4 ‡ Tahun 5 ‡ Tahun 6

Tema / Tajuk (tahun 4)
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Sayangi Diri Sayangi Keluarga Hidup bersama di sekolah dan masyarakat Kenali budaya Malaysia Malaysia Negaraku Sedia Menghadapi cabaran

Sayangi Diri
a. Mengenali diri - Kekuatan dan kelemahan - Cara mengukuhkan kekuatan dan memperbaiki kelemahan diri b. Pengurusan diri - Kesihatan - Penampilan diri

HASIL PEMBELAJARAN
i. Menyenaraikan tingkah laku yang boleh menyumbang ke arah pembangunan watak yang mulia ii. Menguruskan diri secara bertanggungjawab iii. Mengamalkan gaya hidup sihat iv. Menunjukkan keyakinan dan keupayaan mengembangkan potensi diri v. Berdisiplin dan mempunyai integriti diri

CADANGAN AKTIVITI i. Menulis perkara yang digemari dan tidak digemari tentang diri serta berbincang bersamasama rakan iii. Membuat simulasi/demonstrasi tentang cara mengurus diri . Membuat portfolio tentang diri dan cita-cita ii. Berbincang dengan rakan tentang: ‡ ‡ kekuatan diri dan cara mengguna kekuatan untuk kejayaan masa depan kelemahan diri dan cara mengatasi iv.

SAYANGI KELUARGA a.Keluarga kembangan . Mengenali keluarga sendiri .Keluarga asas .

Menghormati dan menghargai ibu bapa dan anggota keluarga .HASIL PEMBELAJARAN i. Menunjukkan kasih sayang terhadap ibu bapa dan anggota keluarga iv. Mengenal pasti latar belakang anggotakeluarga ii. Berinteraksi secara sopan dengan anggota keluarga iii.

Membincangkan kepentingan kesejahteraan keluarga iv.ucapan/album keluarga untuk menyatakan perasaan kasih sayang terhadap anggota keluarga .CADANGAN AKTIVITI i. Membuat catatan harian tentang kehidupan keluarga dan berkongsi dengan rakan iii. Menghasilkan bahan kreatif seperti puisi/kad. Menyediakan carta tentang salasilah keluarga ii.

kakitangan sekolah. ahli jawatan kuasa Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG). pekerja kantin dan pelawat sekolah. guru. . Interaksi dengan komuniti sekolah .Murid dengan rakan.HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT a.

Memberi sumbangan dalam membina sekolah penyayang iv.HASIL PEMBELAJARAN i. Berperanan sebagai warga sekolah yang bertanggungjawab iii. Menjelaskan kepentingan berinteraksi secara sopan dengan komuniti sekolah ii. Menerima dan menghormati perbezaan kebolehan dan pendapat di kalangan komuniti sekolah .

ii. iv.CADANGAN AKTIVITI i. Membincangkan kepentingan mematuhi peraturan sekolah Menghasilkan peraturan kelas Menulis karangan tentang kepentingan persahabatan Menemu bual guru/pekerja sekolah untuk mendapatkan maklumat tentang tugas dan tanggungjawab mereka Melakonkan cara berinteraksi dengan pelawat sekolah . v. iii.

Adab makan .Makanan b.Adab berinteraksi .KENALI BUDAYA MALAYSIA a. Kenali dan apresiasi adab sosial warisan budaya Malaysia . Kenali dan apresiasi kekayaan pelbagai warisan budaya Malaysia .Pakaian .

Menjelaskan kepelbagaian warisan budaya Malaysia ii. Berbangga dengan kekayaan warisan budaya Malaysia vi. Hidup bersama-sama dalam masyarakat berbilang kaum iv. Menerima dan menghormati amalan budaya kaum lain . Mengapresiasi warisan budaya sendiri v. Menghuraikan adab sosial budaya Malaysia dan kepentingannya iii.HASIL PEMBELAJARAN i.

iii. ii. iv. Mempamerkan pakaian dan makanan pelbagai budaya di Malaysia Berkongsi resepi makanan tradisional pelbagai kaum Mereka pakaian nasional yang menggabungkan ciri-ciri pakaian pelbagai budaya Malaysia Mendemonstrasikan adab makan masyarakat Malaysia Menyenarai dan melafazkan kata-kata hormat dalam bahasa ibunda pelbagai kaum .CADANGAN AKTIVITI i. v.

iv. ii. v. v. vi. iii. i. iii.MALAYSIA NEGARAKU a) Kenali Malaysia i. Lokasi Negeri-negeri yang membentuk Malaysia Pusat pentadbiran Penduduk Rukun Negara Jalur Gemilang Lagu Negaraku Jata Negara Bahasa kebangsaan Bunga kebangsaan b) Berbangga dengan identiti negara . iv. ii.

Memberi sumbangan kepada negara iii. Menunjukkan perasaan bangga dan taat setia kepada Malaysia iv.HASIL PEMBELAJARAN i. Menjelaskan kepentingan identiti negara ii. Menghargai dan bersyukur hidup dalam negara yang aman dan makmur .

ii. Menyediakan laporan secara berkumpulan tentang negeri-negeri di Malaysia daripada aspek: i. Mengambil bahagian dalam sambutan hari kebesaran negara di peringkat sekolah . v.CADANGAN AKTIVITI i. kedudukan geografi pemimpin negeri lambang dan identiti negeri taburan penduduk tempat tarikan pelancong iv. iv. iii. Menyediakan poster dan brosur tentang keunikan Malaysia iii. Melukis poster bertemakan Hari Kebangsaan ii.

Membina budaya cemerlang untuk masa depan a. c. Tingkah laku sosial yang baik Kemahiran belajar Kreativiti Daya saing Kemahiran teknologi . d.SEDIA HADAPI CABARAN a. b. e.

Menghuraikan kepentingan disiplin diri untuk mencapai kejayaan ii. Mengamalkan budaya cemerlang untuk kemajuan diri iii.HASIL PEMBELAJARAN i. Menghargai budaya cemerlang dalam kehidupan dan berusaha meningkatkannya untuk masa depan .

CADANGAN AKTIVITI i. Membuat sketsa tentang tajuk-tajuk berikut: ‡ ‡ ‡ tingkah laku sosial yang sihat tabiat belajar yang baik budaya saing yang positif . Mereka cipta kemudahan pembelajaran untuk masa depan iii. Menulis karangan tentang kehidupan masa depan murid ii.

TEMA/TAJUK (TAHUN 5) ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Sayangi Diri Sayangi Keluarga Hidup bersama di sekolah dan masyarakat Kenali budaya Malaysia Malaysia Negaraku Sedia Menghadapi cabaran .

SAYANGI DIRI i. Disiplin diri ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Budi pekerti Adab Peraturan Di rumah Di sekolah ii. Pengurusan masa .

vi.HASIL PEMBELAJARAN i. iii. iv. ii. Menjelaskan kepentingan cara mendisiplinkan diri Menghuraikan kepentingan dan menguruskan masa Mengurus diri dan masa secara bertanggungjawab Melibatkan diri secara aktif dalam aktiviti di rumah dan di sekolah Berdisiplin dan mempunyai integriti diri Menghargai masa . v.

Membuat jadual aktiviti harian . Berkongsi maklumat tentang disiplin diri dengan sahabat pena iii. Melakonkan cara memberi maklum balas positif secara lisan dan perlakuan ii.CADANGAN AKTIVITI i.

SAYANGI KELUARGA i. Hubungan keluarga kembangan . Peranan dan tanggungjawab anggota keluarga asas ii.

HASIL PEMBELAJARAN ‡ Menjelaskan peranan dan tanggungjawab anggota keluarga asas ‡ Menghuraikan kepentingan menjalinkan hubungan baik dengan anggota keluarga kembangan ‡ Mengamalkan tatasusila dalam hubungan dengan anggota keluarga ‡ Menjalin hubungan yang erat dengan anggota keluarga ‡ Menghormati dan menghargai ibu bapa dan anggota keluarga ‡ Menunjukkan sikap bertanggungjawab sebagai anggota keluarga .

CADANGAN AKTIVITI ‡ Menghasilkan peta minda cara menjaga warga tua/kurang berupaya dalam keluarga ‡ Menyenaraikan peraturan untuk menjaga keselamatan di rumah ‡ Menulis senarai aktiviti harian ibu dan bapa dan membincangkan peranan dan tanggungjawab mereka ‡ Membincangkan hubungan yang sihat antara ibu. . bapa dan anak ‡ Main peranan tentang konflik dalam keluarga dan cara mengatasi konflik tersebut.

‡ ‡ ‡ ‡ Semangat kejiranan Hidup berharmoni dengan jiran Mengenali keluarga jiran Memahami cara hidup jiran Menghormati agama dan budaya jiran Menganggap jiran seperti keluarga sendiri b.HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT 1. Aktiviti kejiranan Gotong royong Rumah terbuka Sukaneka Riadah . ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ 1.

ii. iv.HASIL PEMBELAJARAN i. v. Menjelaskan kepentingan semangat kejiranan dipupuk di kalangan anggota masyarakat Menghuraikan faedah aktiviti kejiranan pada masyarakat dan negara Menyertai aktiviti masyarakat setempat Mengamalkan sikap yang baik untuk menjaga imej masyarakat Menghormati jiran tetangga Peka terhadap isu dan masalah yang boleh menjejaskan kesejahteraan masyarakat . iii. vi.

rekreasi dan kawasan tempat tinggal ‡ Mencadangkan aktiviti hari keluarga di kawasan tempat tinggal ‡ Menghasilkan pelan kawasan tempat tinggal .CADANGAN AKTIVITI ‡ Menyenaraikan langkah untuk mendapatkan bantuan ketika berlaku kecemasan di kawasan tempat tinggal ‡ Melibatkan diri dalam projek gotong-royong di tempat ibadat.

KENALI BUDAYA MALAYSIA a) Kenali dan apresiasi kekayaan pelbagai warisan budaya Malaysia ‡ ‡ Seni tari dan muzik Bahasa dan dialek b) b. Kenali dan apresiasi adab sosial warisan budaya Malaysia ‡ ‡ Adab berpakaian Adab menziarah .

HASIL PEMBELAJARAN ‡ Mengenal pasti pelbagai warisan budaya masyarakat ‡ Menjelaskan adab-adab sosial warisan budaya dan kepentingannya ‡ Mengamalkan adab sosial warisan budaya Hidup bersama dalam masyarakat pelbagai kaum Mengapresiasi dan berbangga dengan kekayaan warisan budaya Malaysia ‡ Menerima dan menghormati amalan budaya kaum lain .

CADANGAN AKTIVITI ‡ Menghasilkan peta asal usul seni tari dan alat muzik mengikut negeri ‡ Mempelajari dan mengadakan persembahan tarian pelbagai kaum ‡ Memainkan lagu dengan menggunakan alat muzik pelbagai kaum ‡ Melakonkan adab sosial pelbagai kaum .

Menteri Besar/Ketua Menteri .Perdana Menteri .Wakil Rakyat .Sultan/Raja/Yang Dipertuan Besar/Tuan Yang Terutama .Pertuan Agong .DYMM Seri Paduka Baginda Yang di.Penghulu/Ketua Masyarakat c) Kenali dan hormati pemimpin negara dan tempatan .MALAYSIA NEGARAKU a) Kenali sistem pemerintahan b) kerajaan Malaysia ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Maksud kerajaan Peranan kerajaan Peranan rakyat sebagai warganegara .

HASIL PEMBELAJARAN a) Mengenal pasti peranan dan tanggungjawab warganegara b) Menjelaskan sistem pemerintahan kerajaan Malaysia c) Menjalankan tanggungjawab sebagai warganegara d) Memberi sumbangan kepada pembangunan negara e) Menghormati pemimpin negara f) Menghargai peranan kerajaan dalam pembangunan negara g) Menunjukkan perasaan bangga dan taat setia kepada raja dan negara .

menteri dalam kabinet Malaysia b) Menulis artikel kepada akhbar untuk melahirkan rasa bangga/memberi cadangan untuk meningkatkan kualiti hidup/mengucapkan terima kasih kepada kerajaan c) Menjalankan simulasi proses pilihan raya: .ucapan calon yang menang .mengundi .penamaan calon .CADANGAN AKTIVITI a) Membuat carta organisasi tentang menteri.kempen .pengumuman pemenang .mengira undi .

Pertuturan dan tingkah laku yang mulia . Ciri-ciri peribadi terpuji .SEDIA HADAPI CABARAN i.Kerohanian dan keimanan .Ketahanan diri .Usaha meneruskan kecemerlangan .Kecerdasan emosi (EQ) dan intelek (IQ) .

HASIL PEMBELAJARAN ‡ Mengenal pasti ciri-ciri peribadi terpuji ‡ Mengamalkan ciri-ciri peribadi terpuji untuk kejayaan diri ‡ Membina ketahanan diri untuk menghadapi cabaran ‡ Membentuk sahsiah dan emosi yang positif ‡ Berusaha untuk meningkatkan peribadi terpuji .

masalah pembelajaran .konflik dengan rakan .takut menghadapi cabaran .CADANGAN AKTIVITI a) Melakonkan aktiviti penyelesaian masalah. contohnya: .tekanan keluarga b) Menghasilkan wawasan sendiri tentang pencapaian masa depan c) Membincangkan kepentingan pegangan ajaran agama dalam menghadapi cabaran masa depan .

Tema / Tajuk (TAHUN 6) ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Sayangi Diri Sayangi Keluarga Hidup bersama di sekolah dan masyarakat Kenali budaya Malaysia Malaysia Negaraku Sedia Menghadapi cabaran .

SAYANGI DIRI a.Penyertaan .Perkembangan . Hak dan tanggungjawabkanak-kanak .Perlindungan .Kehidupan .

Mengamalkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. ii. Menerangkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak.HASIL PEMBELAJARAN i. iv. Menghormati hak dan tanggungjawab kanak-kanak. Menghargai hak dan tanggungjawab kanak-kanak. . iii. i.

Mengumpul dan membincangkan keratan akhbar tentang isu kanakkanak dan menghasilkan buku skrap. . Menghasilkan poster bertemakan hak kanak-kanak. iv. ii. Mendeklamasikan puisi yang bertemakan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. Mengadakan aktiviti sumbang saran tentang peranan dan tanggungjawab murid di rumah dan di sekolah. Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dengan rakan. v.CADANGAN AKTIVITI i. iii.

Keluarga yang harmoni mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan .SAYANGI KELUARGA i.Kepercayaan .Agama .

HASIL PEMBELAJARAN i. Menghormati anggota keluarga. Menjalinkan hubungan yang erat dengan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama. ii. Menghuraikan konsep keharmonian keluarga mengikut perspektif pelbagai agama. Menyayangi ibu bapa dan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama. iii. iv. .

Melakonkan cara menghormati anggota keluarga. Mengumpul dan membincangkan kata-kata hikmat mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan tentang keharmonian keluarga. iv. Menulis surat atau e-mail kepada keluarga untuk meluahkan perasaan kasih sayang dan mengucapkan terima kasih atas jasa mereka. ii. Membincangkan ciri-ciri keluarga harmoni. Menghasilkan lukisan bertemakan kehidupan keluarga yang harmoni mengikut perspektif pelbagai agama. iii. v.CADANGAN AKTIVITI i. .

Peranan agensi tempatan .Harta benda sekolah . Pemeliharaan kebersihan dan keceriaan persekitaran . Tanggungjawab terhadap kawasan persekitaran .HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT i.Kemudahan awam ii.Kawasan persekitaran iii.Rukun Tetangga .Majlis Daerah .Bomba dan Penyelamat .Kawasan sekolah .

Menunjukkan sikap bertanggungjawab terhadap agensi tempatan. vi. iv. Menjelaskan peranan agensi tempatan. v. . iii. Menghuraikan cara menjaga kebersihan dan keceriaan persekitaran. ii. vii. Melibatkan diri dalam penjagaan kemudahan awam dan persekitaran. ix. Berbangga dengan kebersihan dan keceriaan persekitaran. Menjaga kemudahan awam dan persekitaran. Menghargai peranan agensi tempatan. Menghargai harta benda sekolah dan kemudahan awam.HASIL PEMBELAJARAN i. Menjelaskan kepentingan kemudahan awam kepada masyarakat. viii.

kawasan tempat tinggal murid. Menjalankan projek kebersihan dan keceriaan persekitaran: . v. Mengumpul maklumat dan menghasilkan risalah tentang agensi yang boleh membantu komuniti setempat. . iv. Mendemonstrasikan cara mengguna dan menjaga kemudahan awam di sekolah. ii. iii. .CADANGAN AKTIVITI i.sekolah. Membuat kajian tentang keperluan kemudahan awam di kawasan setempat. Menemu bual anggota Bomba dan Penyelamat atau Majlis Daerah atau Rukun Tetangga tentang peranan mereka dan menyediakan laporan.

Agama dan kepercayaan .Perayaan ii.Diri .Keluarga . Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia .KENALI BUDAYA MALAYSIA i.Adat resam .Sekolah . Kenali dan apresiasi kekayaan budaya Malaysia .

HASIL PEMBELAJARAN i. Menghuraikan kepentingan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. v. Menghargai kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Menghormati amalan budaya kaum lain. ii. . vi. Berbangga dengan keunikan dan kepelbagaian budaya Malaysia. vii. Menghormati kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Menjelaskan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. iii. Melibatkan diri dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. viii. Hidup bersama dalam masyarakat pelbagai kaum. iv.

Menganjur dan meraikan sambutan hari perayaan sesuatu kaum di kelas. Mengunjungi rumah guru. ii. iii. Membuat lawatan ke muzium atau tempat yang bersesuaian untuk mendapatkan maklumat tentang kebudayaan pelbagai kaum di Malaysia. v. iv. Membantu rakan atau jiran tetangga berlainan kaum dalam membuat persiapan menyambut perayaan. .CADANGAN AKTIVITI i. rakan dan jiran tetangga pelbagai kaum dan menghasilkan catatan ringkas tentang budaya yang diamalkan. Membincangkan kepentingan perayaan yang disambut oleh rakyat Malaysia.

Pembentukan Malaysia 1963 b) Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan i. Semangat patriotik ii.MALAYSIA NEGARAKU a) Perjuangan tokoh. Perpaduan rakyat iii.tokoh kebanggaan negara i. Kemerdekaan 1957 ii. Keharmonian dan keselamatan negara .

Menghuraikan perjuangan tokoh-tokoh kemerdekaan dan pembentukan Malaysia. iv.HASIL PEMBELAJARAN i. ii. iii. v. Mencontohi semangat perjuangan tokoh kemerdekaan. vi. Berbangga dengan kemerdekaan negara. Menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk mengekalkan kemerdekaan negara. Mengamalkan tingkah laku patriotik. Menghormati dan menghargai peranan pemimpin negara. .

iii. Mengumpul dan membincangkan keratan akhbar tentang kemerdekaan negara .CADANGAN AKTIVITI i. Mengambil bahagian dalam aktiviti bulan kemerdekaan di kelas atau sekolah. ii. Mencipta puisi atau lirik lagu patriotik. Mengumpul maklumat daripada pelbagai sumber tentang kemerdekaan negara dan membincangkannya. iv. Membuat kajian biografi dan sumbangan pemimpin yang memperjuangkan kemerdekaan negara. v.

Hidup sihat dan cergas .SEDIA HADAPI CABARAN a.Menjauhi gejala sosial Ponteng Vandalisme Buli Gaya hidup sihat .

Membuat keputusan yang bijak untuk mengelakkan daripada pengaruh budaya negatif. ii. iii.HASIL PEMBELAJARAN i. Menghargai gaya hidup sihat. Menjelaskan kepentingan ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. v. . Mengamalkan gaya hidup sihat. iv. Menghuraikan gaya hidup sihat.

v. Menghasilkan buku panduan tentang keselamatan diri. Menghasilkan poster bertemakan gaya hidup sihat. Main peranan menolak pelawaan negatif secara sopan. iii. Mengadakan ceramah berkaitan pendidikan kesihatan atau akil baligh atau keselamatan diri.CADANGAN AKTIVITI i. ii. Menemu bual guru disiplin atau kaunseling atau Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid tentang gejala sosial di sekolah. iv. .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->