P. 1
pelaksanaan_LINUS

pelaksanaan_LINUS

|Views: 32|Likes:
Dipublikasikan oleh nurainruz

More info:

Published by: nurainruz on Apr 30, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/30/2011

pdf

text

original

Disediakan Oleh: Nor Hayati Mohd Shaharim FASILINUS PPD Petaling Perdana

KAD LOMPAT .

.

.

.

.

.

.

.

com/ .blogspot.http://kelasinarbestari.

.

(<15 murid) Jika tiada LINUS TEGAR guru pemulihan boleh mengambil LINUS biasa (konstruk 3-5).LINUS (Konstruk 3-8) dan Perdana.` ` ` ` ` Berdasarkan data Saringan 3 (2010) kenalpasti murid LINUS TEGAR (konstruk 1-2). Murid LINUS TEGAR hendaklah dihantar ke kelas Pemulihan Khas. Masa BM-8 waktu M3-7 .

` ` ` Pembelajaran dan pengajaran linus WAJIB menggunakan modul yang telah diberi (soft copy/hard copy) Jika dalam satu kelas terdapat tiga aras . .guru linus hendaklah menulis hanya SATU RPH tetapi terdapat TIGA aktiviti yang berlainan mengikut aras murid tersebut. SISTEM FAIL-Fail Tahun 1&2 adalah sama.

Sentiasa peka dengan tarikh saringan(rujuk facebook/fasilinuspetalingperdana) untuk maklumat terkini. Tarikh terkini untuk saringan 1 (Tahun 1) dan Saringan 4 (Tahun 2) adalah -Saringan Lisan-28 Feb-31 Mac 2011 .Saringan membaca-April 2011 .` ` ` ` ` Semua soalan saringan akan dibekalkan oleh PPD samada secara soft copy atau hard copy.

Guru subjek iii. ` . Saringan 5 dan Saringan 6 untuk murid Tahun 2 pada tahun 2011 Guru LINUS hendaklah berbincang dengan AJK bagaimana nak menjalankan Saringan tersebut samada: i. Saringan 2 dan Saringan 3 akan dilaksanakan untuk murid Tahun 1 manakala Saringan 4 . Guru kelas. Guru Pemulihan ii. iaitu Saringan 1.` Tiga saringan LINUS.

Guru hendaklah mengisi markah dalam BORANG PELAPORAN PENGUASAAN INDIVIDU(BPPI) Murid dikira TIDAK MENGUASAI jika terdapat lebih daripada SATU kesalahan.Jangan terlalu memaksa murid. .` ` ` Saringan LISAN hendaklah dijalankan selama sebulan mengikut keupayaan murid. Guru boleh mentadbir dalam apa cara sekalipun dengan syarat TIDAK MEMBERI JAWAPAN.

Konstruk 4 : Keupayaan membaca dan menulis suku kata tertutup. Konstruk 6 : Keupayaan membaca dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata tertutup ¶ng¶ .` ` ` ` ` ` Konstruk 1 : Keupayaan membaca dan menulis huruf vokal dan konsonan. Konstruk 5 : Keupayaan membaca dan menulis perkataan suku kata tertutup. Konstruk 3 : Keupayaan membaca dan menulis perkataan suku kata terbuka. Konstruk 2 : Keupayaan membaca dan menulis suku kata terbuka.

Kosntruk 11: Keupayaan membaca dan menulis ayat mudah. Konstruk 10: Keupayaan membaca dan menulis perkataan yang berimbuhan awalan dan akhiran.` ` ` ` ` ` Konstruk 7 : Keupayaan membaca dan menulis perkataan yang mengandungi diftong. memahami dan menulis ayat berdasarkan bahan rangsangan. Konstruk 12: Keupayaan membaca. Konsturk 9 : Keupayaan menulis perkataan yang mengandungi digraf dan konsonan bergabung. . Konstruk 8 : Keupayaan membaca dan menulis perkataan yang mengandungi vokal berganding.

. Pentadbiran dibuat secara kelas.` ` ` ` ` ` Akan dijalankan pada bulan April untuk Saringan 1 dan 4. Dicadangkan guru duduk bersebelahan dengan murid ketika pentaksiran literasi membaca dilaksanakan. Instrumen ini ditadbir mengikut urutan konstruk. Jika kesemua konstruk telah ditaksir. pentaksir boleh kembali mentaksir mana-mana konstruk yang belum dikuasai oleh murid. Masa selama seminggu.

Kemaskini data borang BPPI. ` Isi data dalam laman web NKRA. ` Cetak data tersebut(print screen) dan hantar ke PPD bersama letter head sekolah.Guru diingatkan supaya berhati-hati semasa key-in data untuk mengelakkan kesilapan. ` Buat perbincangan semula dengan AJK untuk pelan strategik seterusnya sehingga Saringan kedua. ` .

SARINGAN 4 Tidak Menguasai Konstruk 1 ± Konstruk 2 (dibimbing oleh guru pemulihan khas) Program LINUS Tidak Menguasai manamana Konstruk 3 ± Konstruk 8 Menguasai Konstruk 1 hingga Konstruk 8 KELAS ARUS PERDANA .

Murid-murid yang mengikuti Program LINUS akan menduduki Saringan 5 dan 6 pada Tahun 2. ` . ` Guru perlu menggunakan kebijaksanaan dan kepakaran masing-masing untuk memastikan semua murid menguasai asas literasi. 2011.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->