P. 1
pelaksanaan_LINUS

pelaksanaan_LINUS

|Views: 31|Likes:
Dipublikasikan oleh nurainruz

More info:

Published by: nurainruz on Apr 30, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/30/2011

pdf

text

original

Disediakan Oleh: Nor Hayati Mohd Shaharim FASILINUS PPD Petaling Perdana

KAD LOMPAT .

.

.

.

.

.

.

.

http://kelasinarbestari.blogspot.com/ .

.

Murid LINUS TEGAR hendaklah dihantar ke kelas Pemulihan Khas.(<15 murid) Jika tiada LINUS TEGAR guru pemulihan boleh mengambil LINUS biasa (konstruk 3-5). Masa BM-8 waktu M3-7 .LINUS (Konstruk 3-8) dan Perdana.` ` ` ` ` Berdasarkan data Saringan 3 (2010) kenalpasti murid LINUS TEGAR (konstruk 1-2).

SISTEM FAIL-Fail Tahun 1&2 adalah sama.guru linus hendaklah menulis hanya SATU RPH tetapi terdapat TIGA aktiviti yang berlainan mengikut aras murid tersebut. .` ` ` Pembelajaran dan pengajaran linus WAJIB menggunakan modul yang telah diberi (soft copy/hard copy) Jika dalam satu kelas terdapat tiga aras .

Tarikh terkini untuk saringan 1 (Tahun 1) dan Saringan 4 (Tahun 2) adalah -Saringan Lisan-28 Feb-31 Mac 2011 .Saringan membaca-April 2011 . Sentiasa peka dengan tarikh saringan(rujuk facebook/fasilinuspetalingperdana) untuk maklumat terkini.` ` ` ` ` Semua soalan saringan akan dibekalkan oleh PPD samada secara soft copy atau hard copy.

iaitu Saringan 1. Saringan 2 dan Saringan 3 akan dilaksanakan untuk murid Tahun 1 manakala Saringan 4 . Guru Pemulihan ii. ` . Guru subjek iii. Guru kelas. Saringan 5 dan Saringan 6 untuk murid Tahun 2 pada tahun 2011 Guru LINUS hendaklah berbincang dengan AJK bagaimana nak menjalankan Saringan tersebut samada: i.` Tiga saringan LINUS.

.` ` ` Saringan LISAN hendaklah dijalankan selama sebulan mengikut keupayaan murid.Jangan terlalu memaksa murid. Guru boleh mentadbir dalam apa cara sekalipun dengan syarat TIDAK MEMBERI JAWAPAN. Guru hendaklah mengisi markah dalam BORANG PELAPORAN PENGUASAAN INDIVIDU(BPPI) Murid dikira TIDAK MENGUASAI jika terdapat lebih daripada SATU kesalahan.

Konstruk 3 : Keupayaan membaca dan menulis perkataan suku kata terbuka. Konstruk 5 : Keupayaan membaca dan menulis perkataan suku kata tertutup. Konstruk 2 : Keupayaan membaca dan menulis suku kata terbuka. Konstruk 4 : Keupayaan membaca dan menulis suku kata tertutup.` ` ` ` ` ` Konstruk 1 : Keupayaan membaca dan menulis huruf vokal dan konsonan. Konstruk 6 : Keupayaan membaca dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata tertutup ¶ng¶ .

Konstruk 8 : Keupayaan membaca dan menulis perkataan yang mengandungi vokal berganding. memahami dan menulis ayat berdasarkan bahan rangsangan. Konstruk 12: Keupayaan membaca. Kosntruk 11: Keupayaan membaca dan menulis ayat mudah. Konsturk 9 : Keupayaan menulis perkataan yang mengandungi digraf dan konsonan bergabung.` ` ` ` ` ` Konstruk 7 : Keupayaan membaca dan menulis perkataan yang mengandungi diftong. . Konstruk 10: Keupayaan membaca dan menulis perkataan yang berimbuhan awalan dan akhiran.

Masa selama seminggu. Dicadangkan guru duduk bersebelahan dengan murid ketika pentaksiran literasi membaca dilaksanakan. pentaksir boleh kembali mentaksir mana-mana konstruk yang belum dikuasai oleh murid. Pentadbiran dibuat secara kelas. .` ` ` ` ` ` Akan dijalankan pada bulan April untuk Saringan 1 dan 4. Instrumen ini ditadbir mengikut urutan konstruk. Jika kesemua konstruk telah ditaksir.

` .Guru diingatkan supaya berhati-hati semasa key-in data untuk mengelakkan kesilapan. ` Cetak data tersebut(print screen) dan hantar ke PPD bersama letter head sekolah.Kemaskini data borang BPPI. ` Buat perbincangan semula dengan AJK untuk pelan strategik seterusnya sehingga Saringan kedua. ` Isi data dalam laman web NKRA.

SARINGAN 4 Tidak Menguasai Konstruk 1 ± Konstruk 2 (dibimbing oleh guru pemulihan khas) Program LINUS Tidak Menguasai manamana Konstruk 3 ± Konstruk 8 Menguasai Konstruk 1 hingga Konstruk 8 KELAS ARUS PERDANA .

Murid-murid yang mengikuti Program LINUS akan menduduki Saringan 5 dan 6 pada Tahun 2. 2011. ` . ` Guru perlu menggunakan kebijaksanaan dan kepakaran masing-masing untuk memastikan semua murid menguasai asas literasi.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->