P. 1
RPH Badminton

RPH Badminton

|Views: 2,451|Likes:
Dipublikasikan oleh Ann Tay

More info:

Published by: Ann Tay on May 03, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN PENDIDIKAN JASMANI PERMAINAN (MENGAPLIKASIKAN TEORI KECERDASAN PELBAGAI ± TKP ± SEBAGAI STRATEGI) Mata Pelajaran Tahun

Tarikh Masa Bilangan Murid Tunjang Tajuk Kemahiran Pengalaman sedia ada Hasil Pembelajaran Psikomotor Kognitif Afektif KBKK Penerapan nilai Pengabungjalinan Kesepaduan Alatan : Pendidikan Jasmani : 5 Hijau : 21 March 2011 : 9.00 pagi ± 9.30 pagi (30 minit) : 30 murid : Kemahiran : Badminton : Pukulan Forehand dan Backhand : Murid telah mempelajari kemahiran Servis. : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: : Melakukan pukulan Forehand dan Backhand melepasi net dengan menggunakan teknik yang betul sekurang-kurangnya 3 daripada 5 percubaan pada jarak 3 meter. : Menyatakan teknik Forehand dan yang betul pada lembaran kerja. : Menunjukkan kesungguhan dan kerajinan untuk mempelajari kemahiran bersama rakan. : Membuat keputusan : Kerjasama dan kerajinan : Tunjang kecergasan - Ketangkasan : Sains - Daya dan impuls : a. 30 Biji Bulu Tangkis b. 4 unit skital c. 1 unit wisel d. 3 buah Gelanggang : Lembaran kerja : Murid menguasai semua jenis kemahiran dalam badminton.

ICT Kajian Masa Depan

para murid akan berdiri di dalam kawasan tersebut.BAHAGIAN /MASA Permulaan (4 minit) AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN Membuat keputusan x Memanaskan badan Meningkatkan kadar nadi Permainan ³Ikut Arahan. . II. Tubuhkan 3 orang satu kumpulan.Kinestetik . y Aktiviti ini dijalankan selama 2 minit. y Murid dipastikan berdiri secara selesa dengan berjarak satu meter dari kawan. Contohnya: I.Kesedaran ruang Alatan: . Dan lain-lain.Intrapersonal . III.4 unit skital Murid berdiri dengan berjarak antara satu sama lain dalam satu kawasan luas yang ditanda oleh 4 unit skital. Tubuhkan 5 orang satu kumpulan.´ y Di sebuah kawasan yang luas. y Guru akan memberi arahan kepada murid dan murid dikehendaki mengikut arahan. y x x x x x x x x x x x x x x x x x TKP: . IV. Tubuhkan 6 orang satu kumpulan.

kaki buka seluas bahu. ORGANISASI CATATAN/ ALATAN y y y y y y Badan dan pinggan y y y Berdiri tegak. Tolak tangan perlahanlahan ke atas bersama dengan raket dengan kiraan 8. Luruskan kedua-dua belah tangan di belakang punggung dengan memegang raket dan kiraan 8. y Murid membentuk bulatan besar dan mengambil jarak antara rakan Murid melakukan aktiviti regangan menggunakan raket. . ke kiri dan ke kanan sambil memegang raket dalam kiraan 8. Kedua-dua tangan ditolak lurus ke atas. Bawa raket dan kedua-dua tangan ditolak ke atas dan ke belakang melalui atas kepala dalam kiraan 8. Guru menunjukkan demonstrasi dan murid mengikut lajak guru. kaki dibuka seluas bahu.BAHAGIAN /MASA AKTIVITI Regangan y Tangan FOKUS PEMBELAJARAN Berdiri tegak.

. Kedua-dua tangan memegang raket dan cuba menjangkau hujung jari kaki dengan raket dalam kiraan 8. ORGANISASI CATATAN/ ALATAN y y Murid duduk melunjur dengan kaki dibuka luas. Kedua-dua tangan memegang raket dan menjangkau ke hujung kaki kiri dalam kiraan 8 dan tukar ke kaki kanan juga dalam kiraan 8. Kedua-dua tangan memegang raket dan cuba menjangkau ke hadapan dalam kiraan 8. y y Murid duduk melunjur dengan kaki dibuka luas.BAHAGIAN /MASA y AKTIVITI Kaki dan paha y y FOKUS PEMBELAJARAN Murid duduk melunjur dan kaki dibuka seluas bahu.

Mata memandang bulu tangkis. murid.Visual-ruang Alatan: . y y y Guru akan membuat demontrasi y y y y y y Guru menunjukkan gaya y Murid membuat 5 barisan Forehand secara statik panjang dan menghadap sambil diperhatikan oleh guru. Tangan yang memegang raket dihulur ke depan dengan kaki bersamaan dengan tangan dominan langkah ke hadapan. memegang raket dengan y Murid dikehendaki letakkan ibu jari di antara mengulang tiga jari dan jari telunjuk.4 unit skital . Hayun raket dari bawah ke depan dengan tangan yang lurus.1 unit wisel .Interpersonal . X= murid TKP: .Raket setiap murid . G= guru Ikut lajak.BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN Meneliti bahagian dan keseluruhan Perkembangan Gerakerja kelas y Kemahiran Langkah 1 Forehand secara (4 minit) statik. y Murid mengambil jarak Tangan dominan antara satu sama lain.Intrapersonal . pergerakan dan urutan Berdiri dengan kaki dibuka melakukan Forehand sehingga kemahiran seluas bahu. Memukul bulu tangkis pada jangkaun yang sederhana. dikuasai.

y ORGANISASI Murid membuat 5 barisan panjang dan menghadap guru. CATATAN/ ALATAN TKP: . Mata memandang bulu tangkis. Ikut lajak. FOKUS PEMBELAJARAN y Guru menunjukkan gaya Backhand secara statik sambil diperhatikan oleh murid.BAHAGIAN /MASA AKTIVITI y Kemahiran Backhand secara statik.4 unit skital . y Murid mengambil jarak antara satu sama lain. Memukul bulu tangkis. Tangan dominan memegang raket dengan letakkan ibu jari di antara tiga jari dan jari telunjuk. Kaki dimana tangannya memegang raket bersilang ke kaki sebelah.Visual-ruang Langkah 2 (4 minit) y y Guru akan membuat demontrasi y y y Alatan: .1 unit wisel .Kinestetik .Raket setiap murid G X X X X X X y y y X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X G= guru X= murid .Interpersonal . y Murid dikehendaki mengulang pergerakan dan urutan melakukan Forehand sehingga kemahiran dikuasai. Kilas raket separas bahu. Berdiri dengan kaki buka seluas bahu.

langkah 3 langkah ke kiri untuk melakukan kemahiran Backhand.Kerajinan = Murid . Seterusnya. 5 orang dalam separuh gelanggang.Visual-ruang y y y y y y Guru menunjukkan cara untuk melakukan Forehand dan Backhand dinamik pada masa yang sama. Ulang aktiviti sebanyak 3 set bagi setiap pelajar.Interpersonal . FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN TKP: . y y y y y Murid dibahagi kepada 3 kumpulan iaitu 10 orang murid setiap kumpulan. Bergilir-gilir sehinggalah semua murid telah melakukan 3 set. Alatan: . Undur balik ke tengah gelanggang.BAHAGIAN /MASA Langkah 3 (4 minit) AKTIVITI Gerakerja Kumpulan y Kemahiran Forehand dan Backhand secara dinamik berjalan pada masa yang sama. 1 daripada 5 orang tersebut akan melakukan kemahiran dahulu dan tukar rakan lain. Langkah tiga langkah ke kanan dan lakukan kemahiran Forehand.Gelanggang Badminton Nilai Murni: . Berdiri di tengah gelanggang dengan kaki dibuka seluas bahu.Kinestetik . Setiap kumpulan akan menggunakan satu gelanggang.

Setelah murid siap melakukan kedua-dua kemahiran giliran murid lain. Murid tersebut akan memukul bulu tangkis dengan kemahiran Forehand dan Backhand. y y y y y TKP: .Kinestetik .Interpersonal .Kerajinan = Murid = Orang yang servis .Visual-ruang y y Alatan: . CATATAN/ ALATAN KBKK: Membuat keputusan y Langkah 4 ( 5 minit ) y Kemahiran Forehand dan Backhand secara dinamik dengan menggunakan bulu tangkis.BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN Guru pilih 2 orang murid yang telah menguasai kemahiran servis untuk menolongnya. ORGANISASI Murid dibahagi kepada 3 kumpulan dan setiap kumpulan akan menggunakan satu gelanggang. Guru dan 2 orang murid akan servis kepada murid yang berada di sebelah gelanggang ke sebelah kiri dan kanan.Gelanggang Badminton Nilai Murni: .30 biji bulu tangkis . 2 orang murid yang terpilih dan guru akan berada di salah satu gelanggang. Aktiviti dijalankan sehingga setiap murid telah melakukan 5 set. Murid berdiri di sebelah separuh gelanggang bersedia untuk memukul bulu tangkis.

15 biji bulu tangkis . Kumpulan A pula akan ORGANISASI CATATAN/ ALATAN KBKK: Membuat keputusan y y y y y y Kumpulan A 15 orang murid. Setiap murid dikehendaki memukul dua kali. Kumpulan A servis dan Kumpulan B akan memukul bulu tangkis untuk melepasi net. FOKUS PEMBELAJARAN Para murid dibahagikan kepada dua kumpulan besar. TKP: .Gelanggang Badminton Nilai Murni: . Kumpulan A sebagai pemberi bulu tangkis. Kumpulan A akan membuat dua barisan di kiri dan kanan gelanggang. Kumpulan B akan buat satu barisan panjang di tengah gelanggang sebelahan.Kerjasama y = Murid y y y .Interpersonal . sama juga dengan Kumpulan B. Apabila sudah tamat kedua-dua kumpulan bertukar peranan. Kumpulan A bahagian kiri akan servis melepasi net dan murid kumpulan B akan memukul.Visual-ruang y y A B Alatan: .Kinestetik . Selepas murid memukul bulu tangkis murid tersebut akan undur balik ke tengah dan menunggu memukul bola di sebelah kanan. iaitu servis kepada Kumpulan B yang menerima cabaran.BAHAGIAN /MASA Kemuncak Permainan Kecil ( 5 minit ) AKTIVITI y Pertandingan secara kumpulan untuk melepaskan bulu tangkis daripada net dengan kemahiran Forehand dan Bakchand. Permainan diteruskan sehingga setiap murid telah melakukan pukulan.Kerajinan .

y Murid membentuk bulatan TKP: Verbal-linguistik besar dan mengambil jarak antara rakan. Penutup ( 4 minit ) Gerak kendur y Kaki dan paha y y Murid duduk melunjur dan kaki dibuka seluas bahu. y Tangan y y Berdiri tegak. kaki buka seluas bahu.y memukul dan Kumpulan B akan servis. Kedua-dua tangan cuba menjangkau hujung jari kaki kiri dan kanan dalam kiraan 8. Kumpulan yang Berjaya melepaskan bulu tangkis ke gelanggang sebelah dengan jumlah yang banyak adalah pemenang. kaki buka seluas bahu. ICT: Lembaran kerja y Badan dan pinggang y y Berdiri tegak. Guru memanggil seorang murid untuk mengetuai aktiviti gerak kendur. Nilai Murni: Kerjasama y y Murid melakukan aktiviti gerak kendur. Kedua-dua tangan ditolak lurus di bahagian belakang pinggan kiri dan kanan dalam kiraan 8. Kedua-dua belah tangan disilangkan dan cuba menyentuh scapula kiri dan .

y Guru membuat rumusan dan kesimpulan.kanan dalam kiraan 8. . y Guru memberi lembaran kerja kepada murid. Perbincangan y Guru meminta murid-murid menyusun teknik melakukan kemahiran Forehand dan Backhand yang betul dalam lembaran kerja. Menyimpan alatan y Pembahagian tugasan y Tempat penyimpanan y Susunan alatan y Guru memastikan murid mengemas dan mengikut peraturan penyimpanan alatan yang ditetapkan ke dalam stor.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->