P. 1
RPH Badminton

RPH Badminton

|Views: 2,462|Likes:
Dipublikasikan oleh Ann Tay

More info:

Published by: Ann Tay on May 03, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN PENDIDIKAN JASMANI PERMAINAN (MENGAPLIKASIKAN TEORI KECERDASAN PELBAGAI ± TKP ± SEBAGAI STRATEGI) Mata Pelajaran Tahun

Tarikh Masa Bilangan Murid Tunjang Tajuk Kemahiran Pengalaman sedia ada Hasil Pembelajaran Psikomotor Kognitif Afektif KBKK Penerapan nilai Pengabungjalinan Kesepaduan Alatan : Pendidikan Jasmani : 5 Hijau : 21 March 2011 : 9.00 pagi ± 9.30 pagi (30 minit) : 30 murid : Kemahiran : Badminton : Pukulan Forehand dan Backhand : Murid telah mempelajari kemahiran Servis. : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: : Melakukan pukulan Forehand dan Backhand melepasi net dengan menggunakan teknik yang betul sekurang-kurangnya 3 daripada 5 percubaan pada jarak 3 meter. : Menyatakan teknik Forehand dan yang betul pada lembaran kerja. : Menunjukkan kesungguhan dan kerajinan untuk mempelajari kemahiran bersama rakan. : Membuat keputusan : Kerjasama dan kerajinan : Tunjang kecergasan - Ketangkasan : Sains - Daya dan impuls : a. 30 Biji Bulu Tangkis b. 4 unit skital c. 1 unit wisel d. 3 buah Gelanggang : Lembaran kerja : Murid menguasai semua jenis kemahiran dalam badminton.

ICT Kajian Masa Depan

y Guru akan memberi arahan kepada murid dan murid dikehendaki mengikut arahan. y x x x x x x x x x x x x x x x x x TKP: .Intrapersonal .BAHAGIAN /MASA Permulaan (4 minit) AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN Membuat keputusan x Memanaskan badan Meningkatkan kadar nadi Permainan ³Ikut Arahan. Tubuhkan 3 orang satu kumpulan. II. para murid akan berdiri di dalam kawasan tersebut. y Murid dipastikan berdiri secara selesa dengan berjarak satu meter dari kawan. Contohnya: I. III.4 unit skital Murid berdiri dengan berjarak antara satu sama lain dalam satu kawasan luas yang ditanda oleh 4 unit skital.Kinestetik . Tubuhkan 6 orang satu kumpulan. Dan lain-lain. y Aktiviti ini dijalankan selama 2 minit. .Kesedaran ruang Alatan: . Tubuhkan 5 orang satu kumpulan. IV.´ y Di sebuah kawasan yang luas.

kaki dibuka seluas bahu. Guru menunjukkan demonstrasi dan murid mengikut lajak guru. Tolak tangan perlahanlahan ke atas bersama dengan raket dengan kiraan 8. ORGANISASI CATATAN/ ALATAN y y y y y y Badan dan pinggan y y y Berdiri tegak.BAHAGIAN /MASA AKTIVITI Regangan y Tangan FOKUS PEMBELAJARAN Berdiri tegak. y Murid membentuk bulatan besar dan mengambil jarak antara rakan Murid melakukan aktiviti regangan menggunakan raket. Luruskan kedua-dua belah tangan di belakang punggung dengan memegang raket dan kiraan 8. ke kiri dan ke kanan sambil memegang raket dalam kiraan 8. kaki buka seluas bahu. Bawa raket dan kedua-dua tangan ditolak ke atas dan ke belakang melalui atas kepala dalam kiraan 8. Kedua-dua tangan ditolak lurus ke atas. .

Kedua-dua tangan memegang raket dan cuba menjangkau ke hadapan dalam kiraan 8. . Kedua-dua tangan memegang raket dan cuba menjangkau hujung jari kaki dengan raket dalam kiraan 8.BAHAGIAN /MASA y AKTIVITI Kaki dan paha y y FOKUS PEMBELAJARAN Murid duduk melunjur dan kaki dibuka seluas bahu. Kedua-dua tangan memegang raket dan menjangkau ke hujung kaki kiri dalam kiraan 8 dan tukar ke kaki kanan juga dalam kiraan 8. y y Murid duduk melunjur dengan kaki dibuka luas. ORGANISASI CATATAN/ ALATAN y y Murid duduk melunjur dengan kaki dibuka luas.

BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN Meneliti bahagian dan keseluruhan Perkembangan Gerakerja kelas y Kemahiran Langkah 1 Forehand secara (4 minit) statik. y Murid mengambil jarak Tangan dominan antara satu sama lain. memegang raket dengan y Murid dikehendaki letakkan ibu jari di antara mengulang tiga jari dan jari telunjuk. Mata memandang bulu tangkis. murid. Memukul bulu tangkis pada jangkaun yang sederhana.Raket setiap murid . pergerakan dan urutan Berdiri dengan kaki dibuka melakukan Forehand sehingga kemahiran seluas bahu. dikuasai. X= murid TKP: .1 unit wisel .Visual-ruang Alatan: . Tangan yang memegang raket dihulur ke depan dengan kaki bersamaan dengan tangan dominan langkah ke hadapan. Hayun raket dari bawah ke depan dengan tangan yang lurus.Intrapersonal .Interpersonal . G= guru Ikut lajak.4 unit skital . y y y Guru akan membuat demontrasi y y y y y y Guru menunjukkan gaya y Murid membuat 5 barisan Forehand secara statik panjang dan menghadap sambil diperhatikan oleh guru.

Visual-ruang Langkah 2 (4 minit) y y Guru akan membuat demontrasi y y y Alatan: .Kinestetik . Tangan dominan memegang raket dengan letakkan ibu jari di antara tiga jari dan jari telunjuk.1 unit wisel . Kaki dimana tangannya memegang raket bersilang ke kaki sebelah. CATATAN/ ALATAN TKP: .4 unit skital . Kilas raket separas bahu. Mata memandang bulu tangkis. FOKUS PEMBELAJARAN y Guru menunjukkan gaya Backhand secara statik sambil diperhatikan oleh murid. y Murid mengambil jarak antara satu sama lain.Raket setiap murid G X X X X X X y y y X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X G= guru X= murid . y Murid dikehendaki mengulang pergerakan dan urutan melakukan Forehand sehingga kemahiran dikuasai.Interpersonal . Memukul bulu tangkis. Berdiri dengan kaki buka seluas bahu. y ORGANISASI Murid membuat 5 barisan panjang dan menghadap guru.BAHAGIAN /MASA AKTIVITI y Kemahiran Backhand secara statik. Ikut lajak.

Visual-ruang y y y y y y Guru menunjukkan cara untuk melakukan Forehand dan Backhand dinamik pada masa yang sama. Seterusnya.BAHAGIAN /MASA Langkah 3 (4 minit) AKTIVITI Gerakerja Kumpulan y Kemahiran Forehand dan Backhand secara dinamik berjalan pada masa yang sama. Undur balik ke tengah gelanggang.Kinestetik . Berdiri di tengah gelanggang dengan kaki dibuka seluas bahu.Gelanggang Badminton Nilai Murni: . Langkah tiga langkah ke kanan dan lakukan kemahiran Forehand.Kerajinan = Murid . Bergilir-gilir sehinggalah semua murid telah melakukan 3 set. 1 daripada 5 orang tersebut akan melakukan kemahiran dahulu dan tukar rakan lain. FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN TKP: . 5 orang dalam separuh gelanggang.Interpersonal . Ulang aktiviti sebanyak 3 set bagi setiap pelajar. y y y y y Murid dibahagi kepada 3 kumpulan iaitu 10 orang murid setiap kumpulan. langkah 3 langkah ke kiri untuk melakukan kemahiran Backhand. Setiap kumpulan akan menggunakan satu gelanggang. Alatan: .

BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN Guru pilih 2 orang murid yang telah menguasai kemahiran servis untuk menolongnya. 2 orang murid yang terpilih dan guru akan berada di salah satu gelanggang. ORGANISASI Murid dibahagi kepada 3 kumpulan dan setiap kumpulan akan menggunakan satu gelanggang.Kerajinan = Murid = Orang yang servis .Gelanggang Badminton Nilai Murni: . CATATAN/ ALATAN KBKK: Membuat keputusan y Langkah 4 ( 5 minit ) y Kemahiran Forehand dan Backhand secara dinamik dengan menggunakan bulu tangkis.30 biji bulu tangkis . Murid berdiri di sebelah separuh gelanggang bersedia untuk memukul bulu tangkis. Aktiviti dijalankan sehingga setiap murid telah melakukan 5 set. y y y y y TKP: .Visual-ruang y y Alatan: .Kinestetik . Guru dan 2 orang murid akan servis kepada murid yang berada di sebelah gelanggang ke sebelah kiri dan kanan. Setelah murid siap melakukan kedua-dua kemahiran giliran murid lain. Murid tersebut akan memukul bulu tangkis dengan kemahiran Forehand dan Backhand.Interpersonal .

Gelanggang Badminton Nilai Murni: . Selepas murid memukul bulu tangkis murid tersebut akan undur balik ke tengah dan menunggu memukul bola di sebelah kanan.Kinestetik . FOKUS PEMBELAJARAN Para murid dibahagikan kepada dua kumpulan besar. TKP: . Apabila sudah tamat kedua-dua kumpulan bertukar peranan. Kumpulan A sebagai pemberi bulu tangkis.15 biji bulu tangkis . Kumpulan A akan membuat dua barisan di kiri dan kanan gelanggang. Kumpulan A pula akan ORGANISASI CATATAN/ ALATAN KBKK: Membuat keputusan y y y y y y Kumpulan A 15 orang murid. Kumpulan A servis dan Kumpulan B akan memukul bulu tangkis untuk melepasi net. Setiap murid dikehendaki memukul dua kali.Visual-ruang y y A B Alatan: .Interpersonal . sama juga dengan Kumpulan B. iaitu servis kepada Kumpulan B yang menerima cabaran.BAHAGIAN /MASA Kemuncak Permainan Kecil ( 5 minit ) AKTIVITI y Pertandingan secara kumpulan untuk melepaskan bulu tangkis daripada net dengan kemahiran Forehand dan Bakchand. Kumpulan B akan buat satu barisan panjang di tengah gelanggang sebelahan.Kerjasama y = Murid y y y . Permainan diteruskan sehingga setiap murid telah melakukan pukulan.Kerajinan . Kumpulan A bahagian kiri akan servis melepasi net dan murid kumpulan B akan memukul.

kaki buka seluas bahu. Kedua-dua belah tangan disilangkan dan cuba menyentuh scapula kiri dan .y memukul dan Kumpulan B akan servis. ICT: Lembaran kerja y Badan dan pinggang y y Berdiri tegak. Penutup ( 4 minit ) Gerak kendur y Kaki dan paha y y Murid duduk melunjur dan kaki dibuka seluas bahu. Guru memanggil seorang murid untuk mengetuai aktiviti gerak kendur. Nilai Murni: Kerjasama y y Murid melakukan aktiviti gerak kendur. y Murid membentuk bulatan TKP: Verbal-linguistik besar dan mengambil jarak antara rakan. Kedua-dua tangan cuba menjangkau hujung jari kaki kiri dan kanan dalam kiraan 8. Kumpulan yang Berjaya melepaskan bulu tangkis ke gelanggang sebelah dengan jumlah yang banyak adalah pemenang. Kedua-dua tangan ditolak lurus di bahagian belakang pinggan kiri dan kanan dalam kiraan 8. kaki buka seluas bahu. y Tangan y y Berdiri tegak.

kanan dalam kiraan 8. y Guru membuat rumusan dan kesimpulan. y Guru memberi lembaran kerja kepada murid. Perbincangan y Guru meminta murid-murid menyusun teknik melakukan kemahiran Forehand dan Backhand yang betul dalam lembaran kerja. . Menyimpan alatan y Pembahagian tugasan y Tempat penyimpanan y Susunan alatan y Guru memastikan murid mengemas dan mengikut peraturan penyimpanan alatan yang ditetapkan ke dalam stor.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->