KERTAS KERJA PROGRAM ‘SEPAKAT BESTARI’ JABATAN PENERANGAN MALAYSIA

Disediakan : Cawangan Pehubungan dan Pembangunan Masyarakat Bahagian Perkhidmatan Komunikasi dan Pembangunan Masyarakat Jabatan Penerangan Malaysia Wisma Sime Darby Kuala Lumpur.

LATAR BELAKANG a. 2. OBJEKTIF a.Paloh. Menjalinkan hubungan kerjasama antara Komuniti BESTARI di dalam sesebuah daerah sejajar dengan fokus utama Komuniti perkongsian BESTARI. Komuniti BESTARI ditubuhkan di setiap mukim seluruh negara yang melibatkan masyarakat pelbagai kaum dan kepercayaan.KERTAS KERJA PROGRAM ‘KARNIVAL SUKAN RAKYAT KG. Kg. 4. Belia 4B dan Komuniti BESTARI Mukim Lambor pada tahun 2011. maklumat dan hubungan antara 2 . TUJUAN Tujuan Kertas Kerja ini adalah untuk memohon kelulusan bagi melaksanakan Program ‘KARNIVAL SUKAN RAKYAT ’ yang akan dijalankan oleh JKKK Padang Marhum. Sepakat Bestari merujuk kepada aktiviti yang dijalankan melibatkan tiga (3) atau lebih Komuniti BESTARI dalam sesuatu daerah.TELOK BAKONG ’ MUKIM LAMBOR TAHUN 2011 1. c. Menggalakkan keterlibatan ahli-ahli Komuniti BESTARI dalam menguruskan program secara bersama-sama. Telok Bakong Hulu. Terdapat 1097 Komuniti BESTARI di seluruh negara yang ditadbir oleh 147 Pegawai Penerangan Daerah. 3. TAKRIFAN a. b. Mewujudkan semangat perpaduan antara kaum dan agama dalam sesebuah daerah. b.

3 . b. Memberi penjelasan tentang isu-isu semasa kepada masyarakat peringkat akar umbi di Komuniti BESTARI. program ini sekali setahun bergantung kepada jumlah Komuniti BESTARI di dalam sesebuah daerah. 5. Dalam hubungan ini Pegawai Penerangan Daerah sebagai setiausaha Komuniti Bestari Daerah perlu memilih sebuah Komuniti Bestari yang bersesuaian untuk menjadi tuan rumah pelaksanaan program. RASIONAL a. Komuniti BESTARI merupakan jaringan komuniti yang telah diwujudkan oleh Jabatan Penerangan di setiap mukim yang mana jumlah minimum dalam setiap daerah sebanyak 3 buah KBESTARI. Pelaksanaan program sepakat Bestari dilaksanakan di Setiap daerah perlu melaksanakan peringkat Daerah.d. Bagi Daerah yang mempunyai lebih daripada tiga Komuniti BESTARI perlu melaksanakan program "Sepakat Bestari”. 7. 6. Program ini dilaksanakan secara bersepadu melibatkan semua Komuniti BESTARI di dalam setiap daerah. KUMPULAN SASAR Masyarakat umum di kawasan Komuniti BESTARI yang terlibat. b. KAEDAH PELAKSANAAN a. Komuniti BESTARI mempunyai struktur pentadbiran yang sempurna dan teratur serta mempunyai Ahli Jawatankuasa yang berkemampuan untuk melaksanakan program tersebut.

Kaedah pelaksanaan program ini tertakluk kepada struktur Komuniti Bestari Negeri-Negeri. Terengganu. Pengarah Penerangan Negeri bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana manakala Penolong setiausaha. sebagai dan Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana sebagai Pegawai Penerangan Kawasan 4 . Bagi negeri Perlis dan WP Labuan. Pengarah Penerangan Negeri akan bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana manakala Pegawai Penerangan Daerah bertindak sebagai setiausaha. Pahang. Bagi WP Kuala Lumpur. Melaka. e. d. Pulau Pinang dan Selangor. f. Manakala bagi negeri-negeri Kelantan. Kedah.c. Pengarah Penerangan Negeri akan Pengarah PKPM bertindak selaku bertindak program setiausaha. Perak. Bagi negeri Johor. Pegawai Daerah atau Pengarah Penerangan Negeri akan bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa sepakat Pelaksana dan untuk Pegawai melaksanakan program Bestari Penerangan Daerah sebagai Setiausaha. Sabah dan Sarawak.

Pameran produk Komuniti BESTARI c. IMPAK PROGRAM a.8. Antara cadangan pengisian yang boleh dilaksanakan dalam program "Sepakat Bestari" adalah seperti :a. Keperluan dan kehendak kumpulan sasar perlu diberi perhatian dan diambil kira untuk memastikan pelaksanaan program mencapai matlamat. Sukaneka h. PELAKSANAAN ’SEPAKAT BESTARI’ Aktiviti Sepakat Bestari hendaklah dilaksanakan untuk tempoh 1-2 hari. Pertandingan mewarna untuk kanak-kanak e. Pertandingan memasak dan gubahan untuk kaum wanita f. Gotong Royong 9. Sekiranya mempunyai sumber yang mencukupi dan mendapat sambutan baik. Kenduri Kampung j. Pameran dan perkhidmatan kaunter Agensi Kerajaan dan Swasta d. Dengan gabungan serta kerjasama antara Komuniti BESTARI boleh mewujudkan persefahaman yang erat di mana 5 . bergantung kepada kemampuan kewangan. Pelaksanaan program Sepakat Bestari akan memberi impak kepada sesebuah Komuniti BESTARI untuk menjadikannya lebih berkesan. Forum Perdana i. Senamrobik g. Ucapan Pemimpin b. Pegawai Penerangan Daerah perlu menggunakan kebijaksanaan. program ini boleh dilaksanakan lebih daripada satu hari. bagaimana untuk menarik minat masyarakat untuk hadir dalam program “Sepakat Bestari" yang dianjurkan.

AHLI JAWATANKUASA SEPAKAT BESTARI a. Perak. Bagi Negeri Perlis dan WP Labuan. Pengerusi Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : Pegawai Daerah atau Pengarah Penerangan Negeri Pegawai Penerangan Daerah Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan b. 10. Sabah dan Sarawak. Terengganu. Pulau Pinang dan Selangor.gandingan ini boleh memberi daya saing yang sihat di antara sesebuah Komuniti BESTARI. Pengerusi Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : Pengarah Penerangan Negeri Pegawai Penerangan Daerah Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan c. Melaka. Bagi Negeri Johor. Bagi WP Kuala Lumpur sahaja Pengerusi : Pengarah Penerangan Negeri WP Kuala Lumpur 6 . Kedah. Pengerusi Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : Pengarah Penerangan Negeri Penolong Pengarah PKPM Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan d. Pahang. Bagi Negeri Kelantan.

Program ini akan dapat menjadi ‘platform’ untuk mewujudkan perpaduan dan kesepakatan antara masyarakat di dalam Komuniti BESTARI yang terlibat.000. IMPLIKASI KEWANGAN a. Program Sepakat Bestari juga akan memberi impak yang besar terhadap sokongan masyarakat kepada kerajaan yang sedia ada dengan mempunyai halatuju dan suara politik secara bersama. Peruntukan bagi pelaksanaan Sepakat Bestari ialah antara RM 1. b. 7 . Program Sepakat Bestari adalah merupakan program bersepadu antara Komuniti BESTARI dengan Komuniti BESTARI yang lain dalam sesebuah daerah. PENUTUP a. Disediakan : Cawangan Pehubungan dan Pembangunan Masyarakat Bahagian Perkhidmatan Komunikasi dan Pembangunan Masyarakat Jabatan Penerangan Malaysia Wisma Sime Darby Kuala Lumpur. b.00 bagi setiap Komuniti BESTARI.Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : Pegawai Penerangan Kawasan Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan 11.00 hingga RM 2.000. 12. Perbelajaan untuk melaksanakan Program ‘ Sepakat Bestari’ akan menggunakan peruntukan aktiviti Komuniti BESTARI.

Lampiran A PELAN TINDAKAN PROGRAM BERSEPADU KB BERSAMA KB TAJUK PROGRAM BERSEPADU KEPERLUAN KUMPULAN SASAR Masyarakat Umum (mengikut keperluan kawasan dan semasa) * Rujuk Lampiran B Jumlah sasaran minimum 1000 orang Sukan rakyat Persembahan kesenian Ucapan pemimpin Penyampaian bantuan (opsyen) Layar Bestari (opsyen) Lain-lain aktiviti bersesuaian Gotong royong PELAKSANA & TEMPOH PROGRAM 1 – 2 hari / sekali setahun bagi setiap daerah 1 program sekurangkurangnya 3KB J/K Pelaksanaan di Pengerusi oleh Pegawai Daerah atau Pengarah Penerangan Negeri RM 1.000 bagi setiap KB STRATEGI / PELAKSANAAN KOS CIRI-CIRI PROGRAM PENGISIAN AKTIVITI SEPAKAT BESTARI Kenduri Kampung J/K Kecil Aktiviti dipengerusikan oleh Pengerusi-Pengerusi KB Peruntukan kewangan dikongsi bersama oleh KB Tempat pelaksanaan ditentukan oleh PPD 8 .000 hingga RM 2.

AGENSI                LKIM/Jab.Perikanan RISDA/FELCRA Jab. Sosial. Harga komoditi rendah. Tanah & Daerah JPJ PDRM Bank-bank Agensi lain mengikut keperluan semasa 9 . Veterinar FAMA Jab. Tenaga Rakyat MARA/TEKUN/AIM KWSP/PERKESO KPDNHEP PBT Paj. kaunseling. Pembuangan pekerja.Lampiran B ANALISIS KEPERLUAN KB KUMPULAN SASAR             Nelayan Pekebun Kecil Petani Pekerja Kilang Belia/remaja Penternak Usahawan kecil Penjaja Pelajar Penghuni rumah pangsa Setinggan Dan lain-lain (mengikut kesesuaian lokasi) KEPERLUAN            Maklumat bantuan & keperluan subsidi minyak. Pertanian Jab. Peluang pekerjaan. Bimbingan. Kemudahan asas. Baja. Pinjaman dan bantuan. Pengetahuan dan bantuan. Lain-lain yang difikirkan perlu. kemahiran. motivasi. gaji & KWSP.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful