KERTAS KERJA PROGRAM ‘SEPAKAT BESTARI’ JABATAN PENERANGAN MALAYSIA

Disediakan : Cawangan Pehubungan dan Pembangunan Masyarakat Bahagian Perkhidmatan Komunikasi dan Pembangunan Masyarakat Jabatan Penerangan Malaysia Wisma Sime Darby Kuala Lumpur.

Sepakat Bestari merujuk kepada aktiviti yang dijalankan melibatkan tiga (3) atau lebih Komuniti BESTARI dalam sesuatu daerah. 3. OBJEKTIF a. b. b. 4. TUJUAN Tujuan Kertas Kerja ini adalah untuk memohon kelulusan bagi melaksanakan Program ‘KARNIVAL SUKAN RAKYAT ’ yang akan dijalankan oleh JKKK Padang Marhum. Terdapat 1097 Komuniti BESTARI di seluruh negara yang ditadbir oleh 147 Pegawai Penerangan Daerah. Mewujudkan semangat perpaduan antara kaum dan agama dalam sesebuah daerah. TAKRIFAN a. 2.TELOK BAKONG ’ MUKIM LAMBOR TAHUN 2011 1. Telok Bakong Hulu. Menjalinkan hubungan kerjasama antara Komuniti BESTARI di dalam sesebuah daerah sejajar dengan fokus utama Komuniti perkongsian BESTARI. Komuniti BESTARI ditubuhkan di setiap mukim seluruh negara yang melibatkan masyarakat pelbagai kaum dan kepercayaan. Kg.KERTAS KERJA PROGRAM ‘KARNIVAL SUKAN RAKYAT KG. c. LATAR BELAKANG a. Belia 4B dan Komuniti BESTARI Mukim Lambor pada tahun 2011.Paloh. maklumat dan hubungan antara 2 . Menggalakkan keterlibatan ahli-ahli Komuniti BESTARI dalam menguruskan program secara bersama-sama.

KUMPULAN SASAR Masyarakat umum di kawasan Komuniti BESTARI yang terlibat. program ini sekali setahun bergantung kepada jumlah Komuniti BESTARI di dalam sesebuah daerah.d. Bagi Daerah yang mempunyai lebih daripada tiga Komuniti BESTARI perlu melaksanakan program "Sepakat Bestari”. 7. b. Program ini dilaksanakan secara bersepadu melibatkan semua Komuniti BESTARI di dalam setiap daerah. Komuniti BESTARI mempunyai struktur pentadbiran yang sempurna dan teratur serta mempunyai Ahli Jawatankuasa yang berkemampuan untuk melaksanakan program tersebut. 5. Pelaksanaan program sepakat Bestari dilaksanakan di Setiap daerah perlu melaksanakan peringkat Daerah. RASIONAL a. KAEDAH PELAKSANAAN a. Memberi penjelasan tentang isu-isu semasa kepada masyarakat peringkat akar umbi di Komuniti BESTARI. 3 . 6. Komuniti BESTARI merupakan jaringan komuniti yang telah diwujudkan oleh Jabatan Penerangan di setiap mukim yang mana jumlah minimum dalam setiap daerah sebanyak 3 buah KBESTARI. b. Dalam hubungan ini Pegawai Penerangan Daerah sebagai setiausaha Komuniti Bestari Daerah perlu memilih sebuah Komuniti Bestari yang bersesuaian untuk menjadi tuan rumah pelaksanaan program.

Pengarah Penerangan Negeri akan bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana manakala Pegawai Penerangan Daerah bertindak sebagai setiausaha. Kaedah pelaksanaan program ini tertakluk kepada struktur Komuniti Bestari Negeri-Negeri. Pegawai Daerah atau Pengarah Penerangan Negeri akan bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa sepakat Pelaksana dan untuk Pegawai melaksanakan program Bestari Penerangan Daerah sebagai Setiausaha. Melaka. Terengganu. Pulau Pinang dan Selangor. Sabah dan Sarawak.c. Bagi negeri Johor. Perak. Manakala bagi negeri-negeri Kelantan. Pengarah Penerangan Negeri akan Pengarah PKPM bertindak selaku bertindak program setiausaha. d. f. Bagi negeri Perlis dan WP Labuan. Pengarah Penerangan Negeri bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana manakala Penolong setiausaha. sebagai dan Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana sebagai Pegawai Penerangan Kawasan 4 . Kedah. Bagi WP Kuala Lumpur. Pahang. e.

Pelaksanaan program Sepakat Bestari akan memberi impak kepada sesebuah Komuniti BESTARI untuk menjadikannya lebih berkesan. Sukaneka h. Senamrobik g. Forum Perdana i.8. Keperluan dan kehendak kumpulan sasar perlu diberi perhatian dan diambil kira untuk memastikan pelaksanaan program mencapai matlamat. Pertandingan memasak dan gubahan untuk kaum wanita f. IMPAK PROGRAM a. Pegawai Penerangan Daerah perlu menggunakan kebijaksanaan. PELAKSANAAN ’SEPAKAT BESTARI’ Aktiviti Sepakat Bestari hendaklah dilaksanakan untuk tempoh 1-2 hari. Pameran produk Komuniti BESTARI c. bagaimana untuk menarik minat masyarakat untuk hadir dalam program “Sepakat Bestari" yang dianjurkan. Ucapan Pemimpin b. program ini boleh dilaksanakan lebih daripada satu hari. Sekiranya mempunyai sumber yang mencukupi dan mendapat sambutan baik. Pertandingan mewarna untuk kanak-kanak e. Dengan gabungan serta kerjasama antara Komuniti BESTARI boleh mewujudkan persefahaman yang erat di mana 5 . Antara cadangan pengisian yang boleh dilaksanakan dalam program "Sepakat Bestari" adalah seperti :a. Kenduri Kampung j. Gotong Royong 9. bergantung kepada kemampuan kewangan. Pameran dan perkhidmatan kaunter Agensi Kerajaan dan Swasta d.

Pengerusi Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : Pegawai Daerah atau Pengarah Penerangan Negeri Pegawai Penerangan Daerah Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan b. Bagi WP Kuala Lumpur sahaja Pengerusi : Pengarah Penerangan Negeri WP Kuala Lumpur 6 . AHLI JAWATANKUASA SEPAKAT BESTARI a. Pengerusi Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : Pengarah Penerangan Negeri Penolong Pengarah PKPM Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan d. Pengerusi Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : Pengarah Penerangan Negeri Pegawai Penerangan Daerah Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan c. Pahang.gandingan ini boleh memberi daya saing yang sihat di antara sesebuah Komuniti BESTARI. 10. Bagi Negeri Perlis dan WP Labuan. Bagi Negeri Johor. Terengganu. Bagi Negeri Kelantan. Pulau Pinang dan Selangor. Kedah. Melaka. Sabah dan Sarawak. Perak.

Peruntukan bagi pelaksanaan Sepakat Bestari ialah antara RM 1. 7 . IMPLIKASI KEWANGAN a. Perbelajaan untuk melaksanakan Program ‘ Sepakat Bestari’ akan menggunakan peruntukan aktiviti Komuniti BESTARI.00 hingga RM 2.00 bagi setiap Komuniti BESTARI.000. Disediakan : Cawangan Pehubungan dan Pembangunan Masyarakat Bahagian Perkhidmatan Komunikasi dan Pembangunan Masyarakat Jabatan Penerangan Malaysia Wisma Sime Darby Kuala Lumpur. Program Sepakat Bestari juga akan memberi impak yang besar terhadap sokongan masyarakat kepada kerajaan yang sedia ada dengan mempunyai halatuju dan suara politik secara bersama. b. b. Program ini akan dapat menjadi ‘platform’ untuk mewujudkan perpaduan dan kesepakatan antara masyarakat di dalam Komuniti BESTARI yang terlibat. Program Sepakat Bestari adalah merupakan program bersepadu antara Komuniti BESTARI dengan Komuniti BESTARI yang lain dalam sesebuah daerah. PENUTUP a.Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : Pegawai Penerangan Kawasan Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan 11.000. 12.

Lampiran A PELAN TINDAKAN PROGRAM BERSEPADU KB BERSAMA KB TAJUK PROGRAM BERSEPADU KEPERLUAN KUMPULAN SASAR Masyarakat Umum (mengikut keperluan kawasan dan semasa) * Rujuk Lampiran B Jumlah sasaran minimum 1000 orang Sukan rakyat Persembahan kesenian Ucapan pemimpin Penyampaian bantuan (opsyen) Layar Bestari (opsyen) Lain-lain aktiviti bersesuaian Gotong royong PELAKSANA & TEMPOH PROGRAM 1 – 2 hari / sekali setahun bagi setiap daerah 1 program sekurangkurangnya 3KB J/K Pelaksanaan di Pengerusi oleh Pegawai Daerah atau Pengarah Penerangan Negeri RM 1.000 hingga RM 2.000 bagi setiap KB STRATEGI / PELAKSANAAN KOS CIRI-CIRI PROGRAM PENGISIAN AKTIVITI SEPAKAT BESTARI Kenduri Kampung J/K Kecil Aktiviti dipengerusikan oleh Pengerusi-Pengerusi KB Peruntukan kewangan dikongsi bersama oleh KB Tempat pelaksanaan ditentukan oleh PPD 8 .

Veterinar FAMA Jab. kaunseling.Perikanan RISDA/FELCRA Jab. Pinjaman dan bantuan. Tanah & Daerah JPJ PDRM Bank-bank Agensi lain mengikut keperluan semasa 9 . gaji & KWSP. Pertanian Jab. kemahiran. Baja. Tenaga Rakyat MARA/TEKUN/AIM KWSP/PERKESO KPDNHEP PBT Paj. AGENSI                LKIM/Jab. Pengetahuan dan bantuan. Lain-lain yang difikirkan perlu. Bimbingan. motivasi. Kemudahan asas. Peluang pekerjaan. Harga komoditi rendah. Pembuangan pekerja.Lampiran B ANALISIS KEPERLUAN KB KUMPULAN SASAR             Nelayan Pekebun Kecil Petani Pekerja Kilang Belia/remaja Penternak Usahawan kecil Penjaja Pelajar Penghuni rumah pangsa Setinggan Dan lain-lain (mengikut kesesuaian lokasi) KEPERLUAN            Maklumat bantuan & keperluan subsidi minyak. Sosial.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful