KERTAS KERJA PROGRAM ‘SEPAKAT BESTARI’ JABATAN PENERANGAN MALAYSIA

Disediakan : Cawangan Pehubungan dan Pembangunan Masyarakat Bahagian Perkhidmatan Komunikasi dan Pembangunan Masyarakat Jabatan Penerangan Malaysia Wisma Sime Darby Kuala Lumpur.

Paloh. LATAR BELAKANG a. 3. Terdapat 1097 Komuniti BESTARI di seluruh negara yang ditadbir oleh 147 Pegawai Penerangan Daerah. Mewujudkan semangat perpaduan antara kaum dan agama dalam sesebuah daerah. 2. b. TAKRIFAN a. Kg. Sepakat Bestari merujuk kepada aktiviti yang dijalankan melibatkan tiga (3) atau lebih Komuniti BESTARI dalam sesuatu daerah. Menjalinkan hubungan kerjasama antara Komuniti BESTARI di dalam sesebuah daerah sejajar dengan fokus utama Komuniti perkongsian BESTARI. Telok Bakong Hulu. TUJUAN Tujuan Kertas Kerja ini adalah untuk memohon kelulusan bagi melaksanakan Program ‘KARNIVAL SUKAN RAKYAT ’ yang akan dijalankan oleh JKKK Padang Marhum.TELOK BAKONG ’ MUKIM LAMBOR TAHUN 2011 1. Komuniti BESTARI ditubuhkan di setiap mukim seluruh negara yang melibatkan masyarakat pelbagai kaum dan kepercayaan.KERTAS KERJA PROGRAM ‘KARNIVAL SUKAN RAKYAT KG. b. c. Menggalakkan keterlibatan ahli-ahli Komuniti BESTARI dalam menguruskan program secara bersama-sama. maklumat dan hubungan antara 2 . OBJEKTIF a. Belia 4B dan Komuniti BESTARI Mukim Lambor pada tahun 2011. 4.

b. KAEDAH PELAKSANAAN a. Program ini dilaksanakan secara bersepadu melibatkan semua Komuniti BESTARI di dalam setiap daerah. 6.d. Komuniti BESTARI mempunyai struktur pentadbiran yang sempurna dan teratur serta mempunyai Ahli Jawatankuasa yang berkemampuan untuk melaksanakan program tersebut. 7. RASIONAL a. Komuniti BESTARI merupakan jaringan komuniti yang telah diwujudkan oleh Jabatan Penerangan di setiap mukim yang mana jumlah minimum dalam setiap daerah sebanyak 3 buah KBESTARI. Dalam hubungan ini Pegawai Penerangan Daerah sebagai setiausaha Komuniti Bestari Daerah perlu memilih sebuah Komuniti Bestari yang bersesuaian untuk menjadi tuan rumah pelaksanaan program. 5. Pelaksanaan program sepakat Bestari dilaksanakan di Setiap daerah perlu melaksanakan peringkat Daerah. KUMPULAN SASAR Masyarakat umum di kawasan Komuniti BESTARI yang terlibat. Memberi penjelasan tentang isu-isu semasa kepada masyarakat peringkat akar umbi di Komuniti BESTARI. program ini sekali setahun bergantung kepada jumlah Komuniti BESTARI di dalam sesebuah daerah. b. Bagi Daerah yang mempunyai lebih daripada tiga Komuniti BESTARI perlu melaksanakan program "Sepakat Bestari”. 3 .

e. Bagi negeri Johor. Pulau Pinang dan Selangor. Pengarah Penerangan Negeri bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana manakala Penolong setiausaha. Melaka. sebagai dan Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana sebagai Pegawai Penerangan Kawasan 4 . Pengarah Penerangan Negeri akan Pengarah PKPM bertindak selaku bertindak program setiausaha. Sabah dan Sarawak. Pengarah Penerangan Negeri akan bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana manakala Pegawai Penerangan Daerah bertindak sebagai setiausaha. Bagi WP Kuala Lumpur. Manakala bagi negeri-negeri Kelantan. f. Kedah. Pegawai Daerah atau Pengarah Penerangan Negeri akan bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa sepakat Pelaksana dan untuk Pegawai melaksanakan program Bestari Penerangan Daerah sebagai Setiausaha. Pahang. Kaedah pelaksanaan program ini tertakluk kepada struktur Komuniti Bestari Negeri-Negeri. Terengganu. Perak. Bagi negeri Perlis dan WP Labuan. d.c.

Sekiranya mempunyai sumber yang mencukupi dan mendapat sambutan baik. program ini boleh dilaksanakan lebih daripada satu hari. Ucapan Pemimpin b. Dengan gabungan serta kerjasama antara Komuniti BESTARI boleh mewujudkan persefahaman yang erat di mana 5 . PELAKSANAAN ’SEPAKAT BESTARI’ Aktiviti Sepakat Bestari hendaklah dilaksanakan untuk tempoh 1-2 hari. bagaimana untuk menarik minat masyarakat untuk hadir dalam program “Sepakat Bestari" yang dianjurkan. Pameran dan perkhidmatan kaunter Agensi Kerajaan dan Swasta d. Pertandingan memasak dan gubahan untuk kaum wanita f. Pegawai Penerangan Daerah perlu menggunakan kebijaksanaan. Pameran produk Komuniti BESTARI c. Gotong Royong 9. Kenduri Kampung j. Pelaksanaan program Sepakat Bestari akan memberi impak kepada sesebuah Komuniti BESTARI untuk menjadikannya lebih berkesan.8. bergantung kepada kemampuan kewangan. IMPAK PROGRAM a. Pertandingan mewarna untuk kanak-kanak e. Keperluan dan kehendak kumpulan sasar perlu diberi perhatian dan diambil kira untuk memastikan pelaksanaan program mencapai matlamat. Senamrobik g. Sukaneka h. Antara cadangan pengisian yang boleh dilaksanakan dalam program "Sepakat Bestari" adalah seperti :a. Forum Perdana i.

Kedah. Bagi Negeri Kelantan. Bagi Negeri Perlis dan WP Labuan. Melaka. Pulau Pinang dan Selangor. Perak. Bagi Negeri Johor. 10. Pengerusi Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : Pegawai Daerah atau Pengarah Penerangan Negeri Pegawai Penerangan Daerah Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan b. Pengerusi Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : Pengarah Penerangan Negeri Pegawai Penerangan Daerah Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan c. Terengganu. Sabah dan Sarawak. Pengerusi Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : Pengarah Penerangan Negeri Penolong Pengarah PKPM Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan d. Pahang.gandingan ini boleh memberi daya saing yang sihat di antara sesebuah Komuniti BESTARI. Bagi WP Kuala Lumpur sahaja Pengerusi : Pengarah Penerangan Negeri WP Kuala Lumpur 6 . AHLI JAWATANKUASA SEPAKAT BESTARI a.

000. IMPLIKASI KEWANGAN a.Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : Pegawai Penerangan Kawasan Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan 11. Program ini akan dapat menjadi ‘platform’ untuk mewujudkan perpaduan dan kesepakatan antara masyarakat di dalam Komuniti BESTARI yang terlibat. b. b. Peruntukan bagi pelaksanaan Sepakat Bestari ialah antara RM 1. Program Sepakat Bestari adalah merupakan program bersepadu antara Komuniti BESTARI dengan Komuniti BESTARI yang lain dalam sesebuah daerah.00 hingga RM 2. Program Sepakat Bestari juga akan memberi impak yang besar terhadap sokongan masyarakat kepada kerajaan yang sedia ada dengan mempunyai halatuju dan suara politik secara bersama.000. PENUTUP a. 12. Perbelajaan untuk melaksanakan Program ‘ Sepakat Bestari’ akan menggunakan peruntukan aktiviti Komuniti BESTARI.00 bagi setiap Komuniti BESTARI. 7 . Disediakan : Cawangan Pehubungan dan Pembangunan Masyarakat Bahagian Perkhidmatan Komunikasi dan Pembangunan Masyarakat Jabatan Penerangan Malaysia Wisma Sime Darby Kuala Lumpur.

000 hingga RM 2.Lampiran A PELAN TINDAKAN PROGRAM BERSEPADU KB BERSAMA KB TAJUK PROGRAM BERSEPADU KEPERLUAN KUMPULAN SASAR Masyarakat Umum (mengikut keperluan kawasan dan semasa) * Rujuk Lampiran B Jumlah sasaran minimum 1000 orang Sukan rakyat Persembahan kesenian Ucapan pemimpin Penyampaian bantuan (opsyen) Layar Bestari (opsyen) Lain-lain aktiviti bersesuaian Gotong royong PELAKSANA & TEMPOH PROGRAM 1 – 2 hari / sekali setahun bagi setiap daerah 1 program sekurangkurangnya 3KB J/K Pelaksanaan di Pengerusi oleh Pegawai Daerah atau Pengarah Penerangan Negeri RM 1.000 bagi setiap KB STRATEGI / PELAKSANAAN KOS CIRI-CIRI PROGRAM PENGISIAN AKTIVITI SEPAKAT BESTARI Kenduri Kampung J/K Kecil Aktiviti dipengerusikan oleh Pengerusi-Pengerusi KB Peruntukan kewangan dikongsi bersama oleh KB Tempat pelaksanaan ditentukan oleh PPD 8 .

Sosial. Lain-lain yang difikirkan perlu. Tenaga Rakyat MARA/TEKUN/AIM KWSP/PERKESO KPDNHEP PBT Paj. Bimbingan. motivasi. Baja. gaji & KWSP. kemahiran. Veterinar FAMA Jab. Peluang pekerjaan. kaunseling. Pengetahuan dan bantuan. Pinjaman dan bantuan. Pembuangan pekerja. Harga komoditi rendah. AGENSI                LKIM/Jab.Perikanan RISDA/FELCRA Jab.Lampiran B ANALISIS KEPERLUAN KB KUMPULAN SASAR             Nelayan Pekebun Kecil Petani Pekerja Kilang Belia/remaja Penternak Usahawan kecil Penjaja Pelajar Penghuni rumah pangsa Setinggan Dan lain-lain (mengikut kesesuaian lokasi) KEPERLUAN            Maklumat bantuan & keperluan subsidi minyak. Kemudahan asas. Pertanian Jab. Tanah & Daerah JPJ PDRM Bank-bank Agensi lain mengikut keperluan semasa 9 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful