KERTAS KERJA PROGRAM ‘SEPAKAT BESTARI’ JABATAN PENERANGAN MALAYSIA

Disediakan : Cawangan Pehubungan dan Pembangunan Masyarakat Bahagian Perkhidmatan Komunikasi dan Pembangunan Masyarakat Jabatan Penerangan Malaysia Wisma Sime Darby Kuala Lumpur.

2.KERTAS KERJA PROGRAM ‘KARNIVAL SUKAN RAKYAT KG. Sepakat Bestari merujuk kepada aktiviti yang dijalankan melibatkan tiga (3) atau lebih Komuniti BESTARI dalam sesuatu daerah. Terdapat 1097 Komuniti BESTARI di seluruh negara yang ditadbir oleh 147 Pegawai Penerangan Daerah.Paloh. Menjalinkan hubungan kerjasama antara Komuniti BESTARI di dalam sesebuah daerah sejajar dengan fokus utama Komuniti perkongsian BESTARI. TAKRIFAN a. Menggalakkan keterlibatan ahli-ahli Komuniti BESTARI dalam menguruskan program secara bersama-sama. Kg. Komuniti BESTARI ditubuhkan di setiap mukim seluruh negara yang melibatkan masyarakat pelbagai kaum dan kepercayaan. maklumat dan hubungan antara 2 . TUJUAN Tujuan Kertas Kerja ini adalah untuk memohon kelulusan bagi melaksanakan Program ‘KARNIVAL SUKAN RAKYAT ’ yang akan dijalankan oleh JKKK Padang Marhum. b. Mewujudkan semangat perpaduan antara kaum dan agama dalam sesebuah daerah. LATAR BELAKANG a. 4. b.TELOK BAKONG ’ MUKIM LAMBOR TAHUN 2011 1. 3. c. OBJEKTIF a. Belia 4B dan Komuniti BESTARI Mukim Lambor pada tahun 2011. Telok Bakong Hulu.

RASIONAL a. Komuniti BESTARI mempunyai struktur pentadbiran yang sempurna dan teratur serta mempunyai Ahli Jawatankuasa yang berkemampuan untuk melaksanakan program tersebut. Program ini dilaksanakan secara bersepadu melibatkan semua Komuniti BESTARI di dalam setiap daerah. Dalam hubungan ini Pegawai Penerangan Daerah sebagai setiausaha Komuniti Bestari Daerah perlu memilih sebuah Komuniti Bestari yang bersesuaian untuk menjadi tuan rumah pelaksanaan program. Komuniti BESTARI merupakan jaringan komuniti yang telah diwujudkan oleh Jabatan Penerangan di setiap mukim yang mana jumlah minimum dalam setiap daerah sebanyak 3 buah KBESTARI. KUMPULAN SASAR Masyarakat umum di kawasan Komuniti BESTARI yang terlibat.d. 7. Pelaksanaan program sepakat Bestari dilaksanakan di Setiap daerah perlu melaksanakan peringkat Daerah. Bagi Daerah yang mempunyai lebih daripada tiga Komuniti BESTARI perlu melaksanakan program "Sepakat Bestari”. 3 . program ini sekali setahun bergantung kepada jumlah Komuniti BESTARI di dalam sesebuah daerah. b. b. Memberi penjelasan tentang isu-isu semasa kepada masyarakat peringkat akar umbi di Komuniti BESTARI. KAEDAH PELAKSANAAN a. 6. 5.

f. e. Pengarah Penerangan Negeri akan bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana manakala Pegawai Penerangan Daerah bertindak sebagai setiausaha. Kaedah pelaksanaan program ini tertakluk kepada struktur Komuniti Bestari Negeri-Negeri. Pulau Pinang dan Selangor. Manakala bagi negeri-negeri Kelantan. Bagi negeri Johor. Pahang. Melaka. Pengarah Penerangan Negeri akan Pengarah PKPM bertindak selaku bertindak program setiausaha. Terengganu. Pengarah Penerangan Negeri bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana manakala Penolong setiausaha. Bagi negeri Perlis dan WP Labuan.c. d. Pegawai Daerah atau Pengarah Penerangan Negeri akan bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa sepakat Pelaksana dan untuk Pegawai melaksanakan program Bestari Penerangan Daerah sebagai Setiausaha. Bagi WP Kuala Lumpur. Perak. Sabah dan Sarawak. Kedah. sebagai dan Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana sebagai Pegawai Penerangan Kawasan 4 .

PELAKSANAAN ’SEPAKAT BESTARI’ Aktiviti Sepakat Bestari hendaklah dilaksanakan untuk tempoh 1-2 hari. Gotong Royong 9. bergantung kepada kemampuan kewangan. Pertandingan mewarna untuk kanak-kanak e. Senamrobik g. Sukaneka h. Ucapan Pemimpin b. Dengan gabungan serta kerjasama antara Komuniti BESTARI boleh mewujudkan persefahaman yang erat di mana 5 . Pelaksanaan program Sepakat Bestari akan memberi impak kepada sesebuah Komuniti BESTARI untuk menjadikannya lebih berkesan. Pameran produk Komuniti BESTARI c. Antara cadangan pengisian yang boleh dilaksanakan dalam program "Sepakat Bestari" adalah seperti :a.8. IMPAK PROGRAM a. Sekiranya mempunyai sumber yang mencukupi dan mendapat sambutan baik. program ini boleh dilaksanakan lebih daripada satu hari. Keperluan dan kehendak kumpulan sasar perlu diberi perhatian dan diambil kira untuk memastikan pelaksanaan program mencapai matlamat. bagaimana untuk menarik minat masyarakat untuk hadir dalam program “Sepakat Bestari" yang dianjurkan. Pameran dan perkhidmatan kaunter Agensi Kerajaan dan Swasta d. Kenduri Kampung j. Pertandingan memasak dan gubahan untuk kaum wanita f. Pegawai Penerangan Daerah perlu menggunakan kebijaksanaan. Forum Perdana i.

Pengerusi Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : Pengarah Penerangan Negeri Penolong Pengarah PKPM Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan d.gandingan ini boleh memberi daya saing yang sihat di antara sesebuah Komuniti BESTARI. Bagi Negeri Johor. Pengerusi Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : Pegawai Daerah atau Pengarah Penerangan Negeri Pegawai Penerangan Daerah Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan b. Kedah. Pulau Pinang dan Selangor. Perak. Sabah dan Sarawak. Melaka. Pahang. Bagi WP Kuala Lumpur sahaja Pengerusi : Pengarah Penerangan Negeri WP Kuala Lumpur 6 . Bagi Negeri Perlis dan WP Labuan. Pengerusi Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : Pengarah Penerangan Negeri Pegawai Penerangan Daerah Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan c. Bagi Negeri Kelantan. 10. AHLI JAWATANKUASA SEPAKAT BESTARI a. Terengganu.

000.00 hingga RM 2. Program Sepakat Bestari adalah merupakan program bersepadu antara Komuniti BESTARI dengan Komuniti BESTARI yang lain dalam sesebuah daerah. Perbelajaan untuk melaksanakan Program ‘ Sepakat Bestari’ akan menggunakan peruntukan aktiviti Komuniti BESTARI.Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : Pegawai Penerangan Kawasan Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan 11. 12. b.00 bagi setiap Komuniti BESTARI. 7 . Program Sepakat Bestari juga akan memberi impak yang besar terhadap sokongan masyarakat kepada kerajaan yang sedia ada dengan mempunyai halatuju dan suara politik secara bersama. PENUTUP a. b. Disediakan : Cawangan Pehubungan dan Pembangunan Masyarakat Bahagian Perkhidmatan Komunikasi dan Pembangunan Masyarakat Jabatan Penerangan Malaysia Wisma Sime Darby Kuala Lumpur.000. IMPLIKASI KEWANGAN a. Program ini akan dapat menjadi ‘platform’ untuk mewujudkan perpaduan dan kesepakatan antara masyarakat di dalam Komuniti BESTARI yang terlibat. Peruntukan bagi pelaksanaan Sepakat Bestari ialah antara RM 1.

Lampiran A PELAN TINDAKAN PROGRAM BERSEPADU KB BERSAMA KB TAJUK PROGRAM BERSEPADU KEPERLUAN KUMPULAN SASAR Masyarakat Umum (mengikut keperluan kawasan dan semasa) * Rujuk Lampiran B Jumlah sasaran minimum 1000 orang Sukan rakyat Persembahan kesenian Ucapan pemimpin Penyampaian bantuan (opsyen) Layar Bestari (opsyen) Lain-lain aktiviti bersesuaian Gotong royong PELAKSANA & TEMPOH PROGRAM 1 – 2 hari / sekali setahun bagi setiap daerah 1 program sekurangkurangnya 3KB J/K Pelaksanaan di Pengerusi oleh Pegawai Daerah atau Pengarah Penerangan Negeri RM 1.000 bagi setiap KB STRATEGI / PELAKSANAAN KOS CIRI-CIRI PROGRAM PENGISIAN AKTIVITI SEPAKAT BESTARI Kenduri Kampung J/K Kecil Aktiviti dipengerusikan oleh Pengerusi-Pengerusi KB Peruntukan kewangan dikongsi bersama oleh KB Tempat pelaksanaan ditentukan oleh PPD 8 .000 hingga RM 2.

Veterinar FAMA Jab. Pengetahuan dan bantuan. kemahiran. Pinjaman dan bantuan. Kemudahan asas. Pertanian Jab.Perikanan RISDA/FELCRA Jab. Tenaga Rakyat MARA/TEKUN/AIM KWSP/PERKESO KPDNHEP PBT Paj. Harga komoditi rendah. Bimbingan. motivasi. Baja. Tanah & Daerah JPJ PDRM Bank-bank Agensi lain mengikut keperluan semasa 9 . kaunseling.Lampiran B ANALISIS KEPERLUAN KB KUMPULAN SASAR             Nelayan Pekebun Kecil Petani Pekerja Kilang Belia/remaja Penternak Usahawan kecil Penjaja Pelajar Penghuni rumah pangsa Setinggan Dan lain-lain (mengikut kesesuaian lokasi) KEPERLUAN            Maklumat bantuan & keperluan subsidi minyak. Pembuangan pekerja. Lain-lain yang difikirkan perlu. AGENSI                LKIM/Jab. gaji & KWSP. Sosial. Peluang pekerjaan.