P. 1
Kertas Kerja Karnival Sukan Rakyat Telok Bakong

Kertas Kerja Karnival Sukan Rakyat Telok Bakong

|Views: 3,528|Likes:
Dipublikasikan oleh fatin7492

More info:

Published by: fatin7492 on May 05, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/29/2013

pdf

text

original

KERTAS KERJA PROGRAM ‘SEPAKAT BESTARI’ JABATAN PENERANGAN MALAYSIA

Disediakan : Cawangan Pehubungan dan Pembangunan Masyarakat Bahagian Perkhidmatan Komunikasi dan Pembangunan Masyarakat Jabatan Penerangan Malaysia Wisma Sime Darby Kuala Lumpur.

2. b. 4. Menjalinkan hubungan kerjasama antara Komuniti BESTARI di dalam sesebuah daerah sejajar dengan fokus utama Komuniti perkongsian BESTARI. b. TAKRIFAN a. c. maklumat dan hubungan antara 2 . Sepakat Bestari merujuk kepada aktiviti yang dijalankan melibatkan tiga (3) atau lebih Komuniti BESTARI dalam sesuatu daerah. 3. Telok Bakong Hulu.KERTAS KERJA PROGRAM ‘KARNIVAL SUKAN RAKYAT KG. Mewujudkan semangat perpaduan antara kaum dan agama dalam sesebuah daerah. Menggalakkan keterlibatan ahli-ahli Komuniti BESTARI dalam menguruskan program secara bersama-sama. Komuniti BESTARI ditubuhkan di setiap mukim seluruh negara yang melibatkan masyarakat pelbagai kaum dan kepercayaan. LATAR BELAKANG a. Belia 4B dan Komuniti BESTARI Mukim Lambor pada tahun 2011.Paloh. Kg. OBJEKTIF a.TELOK BAKONG ’ MUKIM LAMBOR TAHUN 2011 1. Terdapat 1097 Komuniti BESTARI di seluruh negara yang ditadbir oleh 147 Pegawai Penerangan Daerah. TUJUAN Tujuan Kertas Kerja ini adalah untuk memohon kelulusan bagi melaksanakan Program ‘KARNIVAL SUKAN RAKYAT ’ yang akan dijalankan oleh JKKK Padang Marhum.

7. 5. KUMPULAN SASAR Masyarakat umum di kawasan Komuniti BESTARI yang terlibat. Memberi penjelasan tentang isu-isu semasa kepada masyarakat peringkat akar umbi di Komuniti BESTARI. KAEDAH PELAKSANAAN a. b.d. RASIONAL a. Komuniti BESTARI mempunyai struktur pentadbiran yang sempurna dan teratur serta mempunyai Ahli Jawatankuasa yang berkemampuan untuk melaksanakan program tersebut. 3 . Program ini dilaksanakan secara bersepadu melibatkan semua Komuniti BESTARI di dalam setiap daerah. Bagi Daerah yang mempunyai lebih daripada tiga Komuniti BESTARI perlu melaksanakan program "Sepakat Bestari”. Komuniti BESTARI merupakan jaringan komuniti yang telah diwujudkan oleh Jabatan Penerangan di setiap mukim yang mana jumlah minimum dalam setiap daerah sebanyak 3 buah KBESTARI. b. Dalam hubungan ini Pegawai Penerangan Daerah sebagai setiausaha Komuniti Bestari Daerah perlu memilih sebuah Komuniti Bestari yang bersesuaian untuk menjadi tuan rumah pelaksanaan program. program ini sekali setahun bergantung kepada jumlah Komuniti BESTARI di dalam sesebuah daerah. 6. Pelaksanaan program sepakat Bestari dilaksanakan di Setiap daerah perlu melaksanakan peringkat Daerah.

Manakala bagi negeri-negeri Kelantan. Terengganu. Sabah dan Sarawak. Pahang. Pegawai Daerah atau Pengarah Penerangan Negeri akan bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa sepakat Pelaksana dan untuk Pegawai melaksanakan program Bestari Penerangan Daerah sebagai Setiausaha. Pulau Pinang dan Selangor. Pengarah Penerangan Negeri akan Pengarah PKPM bertindak selaku bertindak program setiausaha. f. Kedah. Kaedah pelaksanaan program ini tertakluk kepada struktur Komuniti Bestari Negeri-Negeri.c. Pengarah Penerangan Negeri akan bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana manakala Pegawai Penerangan Daerah bertindak sebagai setiausaha. d. e. Pengarah Penerangan Negeri bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana manakala Penolong setiausaha. sebagai dan Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana sebagai Pegawai Penerangan Kawasan 4 . Bagi negeri Perlis dan WP Labuan. Bagi WP Kuala Lumpur. Bagi negeri Johor. Melaka. Perak.

Pameran dan perkhidmatan kaunter Agensi Kerajaan dan Swasta d. Senamrobik g. bergantung kepada kemampuan kewangan. Kenduri Kampung j. Pegawai Penerangan Daerah perlu menggunakan kebijaksanaan. program ini boleh dilaksanakan lebih daripada satu hari. Pertandingan mewarna untuk kanak-kanak e. Forum Perdana i. Pelaksanaan program Sepakat Bestari akan memberi impak kepada sesebuah Komuniti BESTARI untuk menjadikannya lebih berkesan. Antara cadangan pengisian yang boleh dilaksanakan dalam program "Sepakat Bestari" adalah seperti :a. Ucapan Pemimpin b. Gotong Royong 9. Pertandingan memasak dan gubahan untuk kaum wanita f. bagaimana untuk menarik minat masyarakat untuk hadir dalam program “Sepakat Bestari" yang dianjurkan.8. Sekiranya mempunyai sumber yang mencukupi dan mendapat sambutan baik. IMPAK PROGRAM a. PELAKSANAAN ’SEPAKAT BESTARI’ Aktiviti Sepakat Bestari hendaklah dilaksanakan untuk tempoh 1-2 hari. Dengan gabungan serta kerjasama antara Komuniti BESTARI boleh mewujudkan persefahaman yang erat di mana 5 . Keperluan dan kehendak kumpulan sasar perlu diberi perhatian dan diambil kira untuk memastikan pelaksanaan program mencapai matlamat. Pameran produk Komuniti BESTARI c. Sukaneka h.

Pengerusi Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : Pengarah Penerangan Negeri Penolong Pengarah PKPM Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan d.gandingan ini boleh memberi daya saing yang sihat di antara sesebuah Komuniti BESTARI. Sabah dan Sarawak. 10. Terengganu. Bagi Negeri Kelantan. Bagi WP Kuala Lumpur sahaja Pengerusi : Pengarah Penerangan Negeri WP Kuala Lumpur 6 . Pahang. Perak. AHLI JAWATANKUASA SEPAKAT BESTARI a. Pengerusi Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : Pegawai Daerah atau Pengarah Penerangan Negeri Pegawai Penerangan Daerah Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan b. Pulau Pinang dan Selangor. Bagi Negeri Perlis dan WP Labuan. Melaka. Kedah. Pengerusi Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : : Pengarah Penerangan Negeri Pegawai Penerangan Daerah Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan c. Bagi Negeri Johor.

12. Peruntukan bagi pelaksanaan Sepakat Bestari ialah antara RM 1.Setiausaha Ahli Jawatankuasa : : : Pegawai Penerangan Kawasan Semua Pengerusi Komuniti BESTARI Agensi Kerajaan yang berkenaan 11.000.000.00 hingga RM 2. PENUTUP a.00 bagi setiap Komuniti BESTARI. 7 . Disediakan : Cawangan Pehubungan dan Pembangunan Masyarakat Bahagian Perkhidmatan Komunikasi dan Pembangunan Masyarakat Jabatan Penerangan Malaysia Wisma Sime Darby Kuala Lumpur. b. b. Perbelajaan untuk melaksanakan Program ‘ Sepakat Bestari’ akan menggunakan peruntukan aktiviti Komuniti BESTARI. Program ini akan dapat menjadi ‘platform’ untuk mewujudkan perpaduan dan kesepakatan antara masyarakat di dalam Komuniti BESTARI yang terlibat. Program Sepakat Bestari juga akan memberi impak yang besar terhadap sokongan masyarakat kepada kerajaan yang sedia ada dengan mempunyai halatuju dan suara politik secara bersama. IMPLIKASI KEWANGAN a. Program Sepakat Bestari adalah merupakan program bersepadu antara Komuniti BESTARI dengan Komuniti BESTARI yang lain dalam sesebuah daerah.

000 bagi setiap KB STRATEGI / PELAKSANAAN KOS CIRI-CIRI PROGRAM PENGISIAN AKTIVITI SEPAKAT BESTARI Kenduri Kampung J/K Kecil Aktiviti dipengerusikan oleh Pengerusi-Pengerusi KB Peruntukan kewangan dikongsi bersama oleh KB Tempat pelaksanaan ditentukan oleh PPD 8 .Lampiran A PELAN TINDAKAN PROGRAM BERSEPADU KB BERSAMA KB TAJUK PROGRAM BERSEPADU KEPERLUAN KUMPULAN SASAR Masyarakat Umum (mengikut keperluan kawasan dan semasa) * Rujuk Lampiran B Jumlah sasaran minimum 1000 orang Sukan rakyat Persembahan kesenian Ucapan pemimpin Penyampaian bantuan (opsyen) Layar Bestari (opsyen) Lain-lain aktiviti bersesuaian Gotong royong PELAKSANA & TEMPOH PROGRAM 1 – 2 hari / sekali setahun bagi setiap daerah 1 program sekurangkurangnya 3KB J/K Pelaksanaan di Pengerusi oleh Pegawai Daerah atau Pengarah Penerangan Negeri RM 1.000 hingga RM 2.

Lain-lain yang difikirkan perlu. Peluang pekerjaan. AGENSI                LKIM/Jab. Pertanian Jab. kaunseling. motivasi. Tenaga Rakyat MARA/TEKUN/AIM KWSP/PERKESO KPDNHEP PBT Paj. Kemudahan asas. Pinjaman dan bantuan. Harga komoditi rendah. kemahiran. Pembuangan pekerja. Sosial.Lampiran B ANALISIS KEPERLUAN KB KUMPULAN SASAR             Nelayan Pekebun Kecil Petani Pekerja Kilang Belia/remaja Penternak Usahawan kecil Penjaja Pelajar Penghuni rumah pangsa Setinggan Dan lain-lain (mengikut kesesuaian lokasi) KEPERLUAN            Maklumat bantuan & keperluan subsidi minyak. Veterinar FAMA Jab. Bimbingan.Perikanan RISDA/FELCRA Jab. Tanah & Daerah JPJ PDRM Bank-bank Agensi lain mengikut keperluan semasa 9 . Pengetahuan dan bantuan. gaji & KWSP. Baja.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->