P. 1
sejarah

sejarah

|Views: 367|Likes:
Dipublikasikan oleh Calvin Zeal Peter

More info:

Published by: Calvin Zeal Peter on May 08, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/18/2013

pdf

text

original

Selamat datang ke Laman Web Majlis Daerah Penampang.

Selaras dengan hasrat dan polisi Kerajaan di dalam mengalakkan penggunaan Teknologi Maklumat (IT) pada masa kini, infrastruktur teknologi internet yang disediakan dapat memberi ruang dan peluang kepada Majlis ini untuk memuatkan dan berkongsi maklumat-maklumat penting dengan orang awam berhubung dengan fungsi-fungsi serta perkhidmatan-perkhidmatan yang disediakan. Oleh kerana fungsi Majlis ini sebagai Pihak berkuasa Tempatan berkait-rapat dengan masyarakat umum yang terdiri dari penduduk setempat, para peniaga, para pelabur serta pelancong, saya berharap Laman Web ini akan dapat memberikan maklumat-mkalumat yang dikehendaki dengan mudah, tepat, cepat dan berkesan. Majlis ini akan cuba sedaya upaya memenuhi kehendak orang awam dan akan memberikan maklumat yang terkini demi untuk memberi kepuasan hati pelanggan khususnya masyarakat yang mempunyai urusan rasmi dengan Majlis Daerah Penampang. Maklumat dalam Laman Web ini akan dikemaskini dari masa ke semasa supaya segala maklumat yang dipaparkan sebenar-benarnya.

Sekali lagi, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Datang ke Laman Web kami dan Selamat Melayarinya. Sekian. SOUDI SAMY Pegawai Eksekutif

Majlis Daerah Penampang telah diwujudkan pada tahun 1958. Pada ketika itu ia dikenali dengan nama Jesselton Rural District Council atau pendeknya JRDC. Kawasan-kawasan jajahan Jesselton Rural District Council pada ketika itu adalah Pekan Telipok sehingga ke Kampung Likas, Kawasan Taman Foh Sang, Taman Stephen dan keseluruhan Daerah Kecil Penampang dan ia berpejabat di Pejabat Daerah Kecil Penampang.

Yang Dipertua Majlis Daerah Luar Bandar Jesselton yang pertama ialah Pegawai Daerah Jesselton, Mr. Blow D.S.O. dimana Ketua Eksekutif ialah Penolong Pegawai Daerah Kecil Penampang. Ahli-ahlinya terdiri daripada Ketua-Ketua Anak Negeri: O.K.K. Laiman Diki bin Siram, Mojimbun Majangkim, Tan Ping Hing, Ewan bin Empok dan Ahsai bin Ghani; Kapitankapitan Cina: Encik Foo Ah Kau (Penampang), Encik Wong Nam Fatt (Telipok), Encik Chin Nyuk (Menggatal), Encik Chin Tsun Yin (Inanam) dan Encik Ng Swee Hock (Putatan); Pemilik-pemilik Harta: Mr. W.C. Callard (Estet Lok Kawi) dan Encik Julius Makajil (Penampang). Pada tahun 1966, Ordinan Kerajaan Tempatan (1961) telah diubah dimana semua ahli-ahli Majlis adalah dilantik oleh Menteri Kerajaan Tempatan Sabah. Dengan pertukaran nama Jesselton ke Kota Kinabalu maka nama JRDC turut bertukar nama kepada KKRDC (Majlis Daerah Luar Bandar Kota Kinabalu). Apabila Lembaga Bandaran Kota Kinabalu telah dinaikkan taraf kepada Majlis Perbandaran Kota Kinabalu pada tahun 1978, ia telah mengambil keseluruhan daerah Kota Kinabalu dan nama Majlis Daerah Luar Bandar Kota Kinabalu turut ditukarkan kepada Majlis Daerah Penampang. Pada 18 Mac 1997, Daerah Kecil Putatan telah ditubuhkan dengan rasminya bagaimanapun, pentadbiran pihak kuasa tempatan di daerah tersebut masih dibawah jagaan Majlis Daerah Penampang.

.

Carta Organisasi .

Bangunan-bangunan haram ± 20%. » Mengadakan sistem pemungutan sampah yang terkini dan boleh diamal sekurang-kurangnya tiap-tiap hari di kawasan komersial.Piagam Pelangan y y y y y y y » Bahawa komitmen kami kepada anda adalah memberi perkhidmatan yang Mesra. pengubahsuaian bangunan dalam tempoh 2 bulan.Peniaga-peniaga/penjaja-penjaja haram . » Memproses dan menyokong permohonan lesen niaga dan operasi yang lengkap dalam tempoh 2 minggu. pembahagian tanah. c. d.Kebersihan-kebersihan dalam kawasan restoran ke tahap 90%.0%. Cekap dan Amanah. » Memberi perkhidmatan-perkhidmatan kaunter yang berkualiti dan mesra pelanggan. 2 kali seminggu di kawasan perumahan dan sekali seminggu di kawasan luar bandar. » Melayan Aduan-Aduan Awam dalam tempoh masa pejabat dan memaklumkan dengan segera atas kemajuan-kemajuan aduan.Tahap kecantikan/keindahan Bandar/Alam sekeliling ± 80%. y y . » Menjamin keselesaan terhadap penggunaan-penggunaan kemudahankemudahan awam. Kelulusan adalah berpandukan ulasan-ulasan dan sokongan daripada jabatan/agensi-agensi teknikal. » Pengeluaran Sijil Menduduki Bangunan jika mematuhi syarat-syarat dalam tempoh satu minggu selepas menerima sokongan daripada jabatan/agensiagensi teknikal. e.Kebersihan perparitan ke tahap 80%. » Menguatkuasa Undang-Undang Kecil Majlis tanpa pilih kasih: a. bangunan. » Memproses dan meluluskan pengemukaan pelan pembangunan. b.

. » Memberi perkhidmatan-perkhidmatan kebersihan. dan tahap kebersihan yang tinggi. pemotongan rumput. pembersihan perparitan.Objektif y y y y y » Mewujudkan satu Penguasa Tempatan yang Berkewibawaan dan Berkemampuan. lampu-lampu jalan dan penyelenggaraan jalan-jalan di kawasan luar perkadaran Majlis. loji dan saluran najis di samping mengenakan cukai-cukai pintu bagi tujuan perbelanjaan Pengurusan Pentadbiran Majlis. » Memberi Kemudahan-Kemudahan kepada penduduk-penduduk terutama sekali dalam kawasan perkadaran seperti perkhidmatan pemungutan sampah. » Mewujudkan suasana bandar yang indah dengan perlanskapan yang teratur. » Mewujudkan Pembangunan Daerah yang tersusun. lampu-lampu jalanraya. terancang dan moden.

Saifudin Hj. Lajaip Nelson Johnivies Augustine Jr. Suod BAHAGIAN Kejuruteraan/Pembangunan Akaun Penguatkuasa Kesihatan Penilaian & Hartanah Lanskap Ketua Kerani KETUA UNIT Presley Anthony Janet P. Telefon : 088-711711/711712/711713/711538 No.Alamat surat menyurat Pegawai Eksekutif Majlis Daerah Penampang Peti Surat 80 89507 Penampang Pegawai Eksekutif : 088-711575 Jurutera : 088-711686 No. PEG. PEG. EKSEKUTIF (P) PEN. Achil Nombor Telefon Penting . EKSEKUTIF (O) Soudi Samy Ag. Staun Saniah Hj. Jumat Ripin Hj. Faks : 088-712588 Hotline : 088-724044 PEGAWAI EKSEKUTIF PEN. Abah Freddy Chong Elbert M.

Penampang Jabatan Pengairan & Saliran. JKR Penampang Jabatan Bomba. Penampang Jabatan Tanah & Ukur. Penampang Pejabat Pos.Pejabat Daerah Penampang Jurutera Daerah. Penampang Penampang Aduan SESB Aduan Jabatan Air 088-711567/711004 088-726536 088-715446 088-711568 088-720931 088-711705 088-712222 15454 088-711767 .

Bahagian Kejuruteraan Objektif Carta Alir Pemprosesan Pelan Objektif Kearah pembangunan yang teratur. lampu jeraya. kerja tanah) 7. moden. dan berwawasan disamping mengekalkan dan memelihara keindahan alam semulajadi. Proses kelulusan pelan infrastruktur/kemudahan awam (perparitan. Proses kelulusan pelan pembangunan 2. jalanraya. 4. sistem pembentungan najis.) 8. 7. 6. Penyeliaan dan pelaksanaan projek-projek Penyelarasan dan pengawalan pembangunan di Daerah Penampang Penyelarasan dan perancangan projek pembangunan Majlis . Proses kelulusan pelan bangunan 3. Proses kelulusan pelan perumahan dan kawasan perkadaran 4. Proses kelulusan pelan renovasi bangunan 6. 3. Proses kelulusan penukaran zon 5. Pengeluaran Sijil Pegangan (O.C. Fungsi Aktiviti 1. Proses kelulusan pelan pembahagian tanah 1. lanskap. 2. 5. Pembangunan lanskap bagi kawasan baru Projek pembangunan baru Mengurus pemanggilan tender/sebutharga Majlis Menyediakan dokumen Tender/Sebutharga Analisa Tender/Sebutharga Mengurus pendaftaran kontraktor.

Menyelaras pembaikan dan penyelenggaraan sistem pembentugan najis Majlis 2. Mesyuarat Jawatankuasa Penamaan Jalan dan Peredaran Trafik 4. Menyelaras pembaikan dan penyelenggaraan sistem perparitan 5. Mesyuarat Jawatankuasa Pelan Bangunan 3. Mesyuarat Lembaga Tawaran Penyeliaan harta benda Majlis Pengurusan mesyuarat . Pemeriksaan berjadual keatas bangunanbangunan Majlis 1. Menyelaras pembaikan dan penyelenggaraan kawasan lapang. taman rekreasi dan pusat perkelahan 1. Menyelaras pembaikan dan penyelenggaraan lampu jeraya 4. Pembaikan kerosakan bangunan-bangunan Majlis 2. Mesyuarat Jawatankuasa Kecantikan Bandar 5. Menyelaras pembaikan dan penyelenggaraan jalanraya Majlis 3. Mesyuarat Jawatankuasa Perancangan dan Pembangunan Majlis 2.Perkhidmatan penyelenggaraan kemudahan awam 1.

sosial dan kebajikan khas untuk ahli-ahli kelab dan juga kakitangan Majlis.Puan Angeline Dunstan Setiausaha . Bungut Sukan .Jawatankuasa Sosial 3. seramai 31 orang ahli sahaja telah mendaftar sebagai ahli tetapi pada masa kini sudah mempunyai 180 orang ahli.Encik Alexander Gumisi Penolong Setiausaha .Stanislaus Golingi AJK: Kebajikan . Terdapat 3 Jawatankuasa di dalam Kelab ini iaitu terdiri daripada:1.Pegawai Eksekutif Pengerusi .Jawatankuasa Sukan. Bagaimana pun Kelab ini hanya mendapat Perakuan Pendaftaran dari Pendaftar Pertubuhan Malaysia pada 30 Ogos 1990.Puan Grace Chong Juru Audit . Senarai Jawatankuasa bagi tahun 2003-2007 Penaung .Encik Robert Malangkig Timbalan Pengerusi .Patrick G. Staun Arkib Berita Sukan .Pengerusi Majlis Daerah Penampang Penasihat .berita tahun 2001 .Jawatankuasa Kebajikan 2. Dengan adanya kerjasama dan persafahman di kalangan ahli-ahli Kelab maka Kelab ini telah berjaya menganjurkan beberapa aktiviti sukan. Pada mula-mulanya Kelab ini ditubuhkan.Encik Charles Ebol Bendahari .Pengenalan Kelab Sukan dan Rekreasi Kakitangan Majlis Daerah Penampang ditubuhkan pada 6 April 1989. Gumpil Sosial .Elbert M.Mathew S.

Pekan Dongongon Ke atas Zon 2 (Moyog) Tempat Perlaksanaan 1. 2. 4. Khamis dan Sabtu Jadual Pemungutan Setiap hari .Bangunan Urusetia Daerah Jadual Pemungutan Selasa.Jadual Pemungutan Sampah Moyog Zon Zon Zon Zon Zon Zon Zon 1 2 2a 3 4 5 6 Petagas Zon Zon Zon Zon 1 2 3 4 Perhatian: Jadual pemungutan sampah ini adalah tertakluk kepada perubahan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. MOYOG Zon 1 (Moyog) Tempat Perlaksanaan 1. Kompleks Penampang Simpang ke Lembaga Kebudayaan Dewan Majlis Daerah Penampang Pejabat Daerah . 3.

Kilang Papan .S. Kampung Pogunon 24. Dombizau dan Pompod Pinapa 3. Nuluhon Villa . Housing Corporate Dynamics 18.Sekolah St. Tan Isnin.Datuk Fred Jinu 14. Limbanak 4. Tepi Jalan Kg. Balai Raya Kg. Tepi Kampung Tulung 22. Taman Kasigui 8. Inobong (Tamu. Aloysius dan rumah sekitarnya. Kg.Jabatan Haiwan dan rumah sekitarannya 6. Ramayah 5. Rabu dan Jumaat . Sarapung 23. Tuunon 16. PogunTrading Kg.Kg. Kampung Tuavon 10. padang Pagansakan Inobong) 20. Balai Polis Daerah Penampang & Quarters 6.B. Ramayah (N.Jalan Kg.Penampang 5. rumah di sekitar Kg. Ponontogon. Water Works dan Kedai Kasigui 9. Tepi Jalan ke Kolopis 13.Yougan development 7. Tanaki dan simpang ke rumahY. Sekitar Kg. Kampung Kivatu 12. Simon Totu's house 15. Gereja Maranatha 19. Pogunon 25. Masuk ke Water treatment Plant Moyog & Housing 21.Kampung Sugud . Village Rest House Kg.Jalan Kasigui (Tabasan Villa) 7. Kg.Rumah Victor Moosom. Private House . Dungkahang. Babagon Ke atas Zon 2(a) (Moyog) Jadual Pemungutan Tempat Perlaksanaan 1. Walaiku .Tepi Jalan Kampung Limbanak . Maang dan Jalan masuk ke rumah John Lijawi 2. Tepi Jalan ke Poliklinik 11.Sepanjang Jalan ke Kg.Datuk Felix Golingi 17.Jalan Kg. Auto Works).

House No.Jalan Shantung .masuk ke Jalan Pimpikau 16. 2.Kedai HSK.Yong Timber.Tepi Jalan ke Taman Pampang dan Taman Pampang 14.Monsiat Donggongon 20. Joseph Convent dan Sekolah St.Private House .Grand Industrial.Rumah En.Rumah Terrence Manjaji & rumah orang cina Ke atas Zon 3 (Moyog) Jadual Pemungutan Tempat Perlaksanaan 1. Dabak) 15.Masuk ke Jalan Kandavai (Kg. Kedai Beverly Hills dan Commercial Industrial Park 5.Kedai Towering dan Kedai Victory 3.Tepi Sekolah St. 8 2.Kg. Kedai Nosoob dan Taman Nosoob. Joseph 11. Michel dan masuk ke Gereja P'pang 12. Fred Moosom dan sekitarnya Kg. Babah/Bunduon 9.Kedai Fu Guan 6.Taman Donggongon Pejabat Pos 17.Sepanjang Jalan ke Pejabat JKR Penampang 13. Kedai Rodamas. Khamis dan Sabtu .Taman Penampang 1 hingga 3 dan Kedai Taman Penampang Setiap hari Jadual Pemungutan Hari Selesa.Borneo Seafood Restaurant 4.(Jamilah) 19.Bandar Baru Penampang. Penampang Proper 10.Sekolah St. Grand Industrial Phase 2. Taman Manis dan sekitarnya 18.Sri Datuk Bernard Dompok 8.Tepi Jalan ke Taman Donggongon . Uniang Plastik dan Oriental Ke atas Zon 4 (Moyog) Tempat Perlaksanaan 1.Taman High Green.Private House .

Puuntunoh 6. Taman KCK Phase 1 4. Restaurant Golf View 9.Tepi Jalan Kampung Tinakapan 2. Taman Jelitana Utama 3. Taman Formosa A1. Beverly Hills Plaza (Setiap hari) 5. B dab B1 2.Datin Nancy Mojuntin 4.Otolub 6.3.Sekolah SJKYue Min dan Rumah di sekitarnya 7. Kedai Beverly Hills Phase 1 .Taman BDC Hungab 3. A2. Syarikat Yu Seng Contractor 7.Tepi Jalan Kampung Tunoh ke Simpang Gopuh 7.Hungab 10. Beverly Hills Phase 1 8.Tepi Jalan Kampung Guunsing ke Sekolah Datuk Peter Mojuntin dan S.Tepi Jalan Kampung Puluduk (Pivate House) 4.Taman Palm Villa (Good View) 9. Khamis dan Sabtu Setiap Hari Isnin.Jalan Masuk ke Kampung Buzut dan Jalan Domis 5. Reservoir 1 dan 2 Jadual Pemungutan Jadual Pemungutan Hari Selesa. Rabu dan Jumaat .JKKK Tunoh Ke atas Zon 6 (Moyog) Tempat Perlaksanaan 1.Datuk Mobijohn 11.Taman Sahabat 1 hingga 4 5.Taman Hilton 1 hingga 6 Ke atas Zon 5 (moyog) Tempat Perlaksanaan 1.K.Kedai Regency Park dan Taman Regency Parks 6. Taman Intan 1 dan 2 10.Kampung Hungab .Taman Somerset 8.

Contoh Taman Jumbo Ph.Rahim Ismail Taman Kina Lee Petronas Taman TJ & R Petagas Kg. Rabu dan Jumaat Selasa. II Gereja Basil Kediaman YB. I. Muhibbah / Kg. Stesen Minyak Esso Ke atas PETAGAS Zon 1 (Petagas) Tempat Perlaksanaan JPS Putatan Putatan Light Industrial Kedai Pekan Putatan Baru (Setiap hari) Taman Bunga Raya Taman Union Putatan Taman Bersatu Ph. II & III (Termasuk Kedai) Taman Tema Ph. I Taman Pinex Jalan Kg.11. Khamis dan Sabtu . IV Taman Petagas Taman Friendship Garden Ph. I & II Taman Friendship Garden Ph. Peringatan / Jalan Petagas . Taman Golf View 1 hingga Golf View 5 12. Petagas Ke atas Zon 2 (Petagas) Tempat Perlaksanaan Jadual Pemungutan Jadual Pemungutan Isnin. Restaurant Senamramai (Setiap hari) 13. III Kg. I / Pantai Gorongon Taman Bersatu Ph.Putatan Kedai Sendil Industrial Workshop Wira/Fork Land Taman Tanah Mas Taman Tema Ph.

Peringatan (berhadapan Airport) Jalan Tugu Peringatan (Pivate houses) Kg. Sapanggil Putatan (Percukaian) Taman Putatan Baru dan Sin Haw (H) B/P Shell Jalan Putatan Kedai Taman Jumbo (Setiap hari) Pasar Pusat Putatan (Setiap hari) Jalan Terawi . Kepayan (dekat rumah murah) Jalan Biabas Jalan Gounggang Jalan Dunduok Taman Kepayan Ph. Khamis dan Sabtu . Rabu dan Jumaat Selasa. I/II SK. III Putatan Point/Square Ke atas Zon 3 (Petagas) Tempat Perlaksanaan Taman Friendship Garden Ph. Ganang (Private houses) Taman Olivia Ph. I/II Taman Bumi (H) Taman Kendara Ph. Kuala I/II Putatan SMK/SK Putatan JKR Store/Quarters Taman Darius Kg. Rabu dan Jumaat Selasa. Kepayan Taman Deluxe Kg. I & II Taman Park Petagas Sri Utama Petagas Taman JUmbo Ph.Putatan Private House termasuk SK. Buit Hill Putatan Kg.Kg. Khamis dan Sabtu Jadual Pemungutan Isnin. Kepayan Putatan (I/II) Kilang Plastik Uniang Pepsi COla Putatan Taman Kingland Ph. I/II Isnin. II Shell Station (Taman Friendship Ph. II) Kg.

11. Sekambu Petagas Jadual Pemungutan Isnin.Taman Nice Kedai Taman Nice Taman Mas Jaya Ke atas Zon 4 (Petagas) Tempat Perlaksanaan Gardenia Flight Kitchen Putatan (Setiap hari) Desa Hatchery Lok Kawi Lok Kawi Industrial Area Jalan Ramayah .3. Duvanson (Private houses) Kg. Rabu dan Jumaat Selasa.00 petang .00 pagi .Putatan (Private Houses) Kg. Potuki/Tombovo (Private houses) Kg. Bawah. Khamis dan Sabtu Jadual Kaunter Pembayaran Majlis Daerah Penampang Lokasi : Ting.30 petang Tutup Isnin -Khamis Jumaat Sabtu/Ahad/Cuti Umum Kadar Harta Bercukai .30 petang 8.00pagi . Petagas/Kg. Bangunan Majlis Daerah Penampang Hari Masa 8.3.30pagi 2.

2. 3. 5.05% 1% 3% Kawasan Menarik di Daerah Penampang . 1. Jenis Harta Bangunan Komersial/Industri Rumah Persendirian Di dalam Estet Perumahan Rumah Persendirian Di luar Estet Perumahan Tanah Kosong (Belum dibangunkan) NT/FR Tanah kosong (Belum dibangunkan) CL/TL Kadar Loji Najis Kadar 7% 4% 2% 0. 6.No. 4.

Tamu Donggongon telah diiktiraf sebagai tamu terbaik di Sabah.06. Tamu ini dibuka pada hari rabu sehingga hari jumaat setiap minggu. nama Pekan Donggongon telah ditukar kepada Bandar Donggongon. Jualan utama di tamu ini adalah hasil-hasil pertanian daripada penduduk kampung dari daerah Penampang dan juga luar daerah. Bandar Donggongon adalah pekan utama daerah Penampang. Tugu ini adalah untuk memperingati anak emas orang kadazan iaitu mendiang Datuk Peter Mojuntin yang merupakan tokoh politik yang disegani dan banyak membawa pembangunan di daerah Penampang.1976. Pada 1 Januari 2004. Tugu ini dibina di tengah-tengah Bandar Donggongon. lagi tempat menarik >> empat menarik di daerah Penampang .Bandar Dongongon :Dahulunya dikenali sebagai Pekan Donggongon. Mendiang telah terkorban dalam satu nahas udara pada 06.

Penampang Dewan Siga Tuavon. Penampang . Penampang Stesen Perikanan Babagon.Maklumat lanjut tempat pelancongan di Sabah >> Buhavan Square Gereja Katolik St Michael.

Penampang .Empangan Babagon.

Berita kejohanan Dart berpasukan terbuka Penampang 2001 "Kejohanan Dart akan menjadi kalender tahunan melawat Daerah Penampang sempena Pesta Kaamatan" dalam ucapan perasmian oleh Y.. Pasukan Navaut Darters (Penampang) memenangi hadiah sebanyak RM 5.00 bersama piala.Pasukan Navaut Darters ...Pasukan BSRC Dadung Die Hard . Kami Juara !! Naib Johan ..B. Pasukan ini telah mengalahkan 36 pasukan lain dalam kejohanan ini.000. Tahun depan jumpa lagi! . Encik Philip Lasimbang Kejohanan Dart Berpasukan Terbuka Penampang Tahun 2001. Johan .

kalo buli. tahun depan mungkin menang! Meja Urusetia (SADA) . cuba gia umban ini dart! ....Nah duit yuran.KESUREK) Perasmian ... kami tidak menang. kalau ko tidak mau saya ambil nie! (Terima kasih SADA dengan sokong dan bantuan kalian .Gelagat Pasukan Kesurek C . Tak pe.YB ini saja hadiah penganjur .

" SEMANGAT KESUKANAN YANG UNGGUL " KESUREK 2001 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->