P. 1
sejarah

sejarah

|Views: 367|Likes:
Dipublikasikan oleh Calvin Zeal Peter

More info:

Published by: Calvin Zeal Peter on May 08, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/18/2013

pdf

text

original

Selamat datang ke Laman Web Majlis Daerah Penampang.

Selaras dengan hasrat dan polisi Kerajaan di dalam mengalakkan penggunaan Teknologi Maklumat (IT) pada masa kini, infrastruktur teknologi internet yang disediakan dapat memberi ruang dan peluang kepada Majlis ini untuk memuatkan dan berkongsi maklumat-maklumat penting dengan orang awam berhubung dengan fungsi-fungsi serta perkhidmatan-perkhidmatan yang disediakan. Oleh kerana fungsi Majlis ini sebagai Pihak berkuasa Tempatan berkait-rapat dengan masyarakat umum yang terdiri dari penduduk setempat, para peniaga, para pelabur serta pelancong, saya berharap Laman Web ini akan dapat memberikan maklumat-mkalumat yang dikehendaki dengan mudah, tepat, cepat dan berkesan. Majlis ini akan cuba sedaya upaya memenuhi kehendak orang awam dan akan memberikan maklumat yang terkini demi untuk memberi kepuasan hati pelanggan khususnya masyarakat yang mempunyai urusan rasmi dengan Majlis Daerah Penampang. Maklumat dalam Laman Web ini akan dikemaskini dari masa ke semasa supaya segala maklumat yang dipaparkan sebenar-benarnya.

Sekali lagi, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Datang ke Laman Web kami dan Selamat Melayarinya. Sekian. SOUDI SAMY Pegawai Eksekutif

Majlis Daerah Penampang telah diwujudkan pada tahun 1958. Pada ketika itu ia dikenali dengan nama Jesselton Rural District Council atau pendeknya JRDC. Kawasan-kawasan jajahan Jesselton Rural District Council pada ketika itu adalah Pekan Telipok sehingga ke Kampung Likas, Kawasan Taman Foh Sang, Taman Stephen dan keseluruhan Daerah Kecil Penampang dan ia berpejabat di Pejabat Daerah Kecil Penampang.

Yang Dipertua Majlis Daerah Luar Bandar Jesselton yang pertama ialah Pegawai Daerah Jesselton, Mr. Blow D.S.O. dimana Ketua Eksekutif ialah Penolong Pegawai Daerah Kecil Penampang. Ahli-ahlinya terdiri daripada Ketua-Ketua Anak Negeri: O.K.K. Laiman Diki bin Siram, Mojimbun Majangkim, Tan Ping Hing, Ewan bin Empok dan Ahsai bin Ghani; Kapitankapitan Cina: Encik Foo Ah Kau (Penampang), Encik Wong Nam Fatt (Telipok), Encik Chin Nyuk (Menggatal), Encik Chin Tsun Yin (Inanam) dan Encik Ng Swee Hock (Putatan); Pemilik-pemilik Harta: Mr. W.C. Callard (Estet Lok Kawi) dan Encik Julius Makajil (Penampang). Pada tahun 1966, Ordinan Kerajaan Tempatan (1961) telah diubah dimana semua ahli-ahli Majlis adalah dilantik oleh Menteri Kerajaan Tempatan Sabah. Dengan pertukaran nama Jesselton ke Kota Kinabalu maka nama JRDC turut bertukar nama kepada KKRDC (Majlis Daerah Luar Bandar Kota Kinabalu). Apabila Lembaga Bandaran Kota Kinabalu telah dinaikkan taraf kepada Majlis Perbandaran Kota Kinabalu pada tahun 1978, ia telah mengambil keseluruhan daerah Kota Kinabalu dan nama Majlis Daerah Luar Bandar Kota Kinabalu turut ditukarkan kepada Majlis Daerah Penampang. Pada 18 Mac 1997, Daerah Kecil Putatan telah ditubuhkan dengan rasminya bagaimanapun, pentadbiran pihak kuasa tempatan di daerah tersebut masih dibawah jagaan Majlis Daerah Penampang.

.

Carta Organisasi .

Kebersihan perparitan ke tahap 80%. pembahagian tanah. b. c. y y . Cekap dan Amanah. » Pengeluaran Sijil Menduduki Bangunan jika mematuhi syarat-syarat dalam tempoh satu minggu selepas menerima sokongan daripada jabatan/agensiagensi teknikal.Kebersihan-kebersihan dalam kawasan restoran ke tahap 90%. bangunan. d. pengubahsuaian bangunan dalam tempoh 2 bulan.Piagam Pelangan y y y y y y y » Bahawa komitmen kami kepada anda adalah memberi perkhidmatan yang Mesra. » Memproses dan menyokong permohonan lesen niaga dan operasi yang lengkap dalam tempoh 2 minggu. Kelulusan adalah berpandukan ulasan-ulasan dan sokongan daripada jabatan/agensi-agensi teknikal.Bangunan-bangunan haram ± 20%. » Menguatkuasa Undang-Undang Kecil Majlis tanpa pilih kasih: a. » Memproses dan meluluskan pengemukaan pelan pembangunan. » Memberi perkhidmatan-perkhidmatan kaunter yang berkualiti dan mesra pelanggan. 2 kali seminggu di kawasan perumahan dan sekali seminggu di kawasan luar bandar. e.0%. » Menjamin keselesaan terhadap penggunaan-penggunaan kemudahankemudahan awam.Peniaga-peniaga/penjaja-penjaja haram .Tahap kecantikan/keindahan Bandar/Alam sekeliling ± 80%. » Melayan Aduan-Aduan Awam dalam tempoh masa pejabat dan memaklumkan dengan segera atas kemajuan-kemajuan aduan. » Mengadakan sistem pemungutan sampah yang terkini dan boleh diamal sekurang-kurangnya tiap-tiap hari di kawasan komersial.

» Memberi Kemudahan-Kemudahan kepada penduduk-penduduk terutama sekali dalam kawasan perkadaran seperti perkhidmatan pemungutan sampah. loji dan saluran najis di samping mengenakan cukai-cukai pintu bagi tujuan perbelanjaan Pengurusan Pentadbiran Majlis. lampu-lampu jalan dan penyelenggaraan jalan-jalan di kawasan luar perkadaran Majlis. » Memberi perkhidmatan-perkhidmatan kebersihan. . pembersihan perparitan. dan tahap kebersihan yang tinggi. pemotongan rumput. terancang dan moden.Objektif y y y y y » Mewujudkan satu Penguasa Tempatan yang Berkewibawaan dan Berkemampuan. » Mewujudkan Pembangunan Daerah yang tersusun. lampu-lampu jalanraya. » Mewujudkan suasana bandar yang indah dengan perlanskapan yang teratur.

EKSEKUTIF (P) PEN. Faks : 088-712588 Hotline : 088-724044 PEGAWAI EKSEKUTIF PEN.Alamat surat menyurat Pegawai Eksekutif Majlis Daerah Penampang Peti Surat 80 89507 Penampang Pegawai Eksekutif : 088-711575 Jurutera : 088-711686 No. Achil Nombor Telefon Penting . PEG. PEG. Staun Saniah Hj. EKSEKUTIF (O) Soudi Samy Ag. Jumat Ripin Hj. Saifudin Hj. Telefon : 088-711711/711712/711713/711538 No. Suod BAHAGIAN Kejuruteraan/Pembangunan Akaun Penguatkuasa Kesihatan Penilaian & Hartanah Lanskap Ketua Kerani KETUA UNIT Presley Anthony Janet P. Abah Freddy Chong Elbert M. Lajaip Nelson Johnivies Augustine Jr.

Penampang Jabatan Pengairan & Saliran. Penampang Jabatan Tanah & Ukur.Pejabat Daerah Penampang Jurutera Daerah. Penampang Pejabat Pos. JKR Penampang Jabatan Bomba. Penampang Penampang Aduan SESB Aduan Jabatan Air 088-711567/711004 088-726536 088-715446 088-711568 088-720931 088-711705 088-712222 15454 088-711767 .

Fungsi Aktiviti 1. Pembangunan lanskap bagi kawasan baru Projek pembangunan baru Mengurus pemanggilan tender/sebutharga Majlis Menyediakan dokumen Tender/Sebutharga Analisa Tender/Sebutharga Mengurus pendaftaran kontraktor. 5.Bahagian Kejuruteraan Objektif Carta Alir Pemprosesan Pelan Objektif Kearah pembangunan yang teratur. moden. sistem pembentungan najis. kerja tanah) 7. Proses kelulusan pelan bangunan 3. 2. Proses kelulusan pelan pembangunan 2. jalanraya. dan berwawasan disamping mengekalkan dan memelihara keindahan alam semulajadi. Proses kelulusan pelan perumahan dan kawasan perkadaran 4. Proses kelulusan penukaran zon 5. 4. Proses kelulusan pelan infrastruktur/kemudahan awam (perparitan. 7. 6. lampu jeraya. Pengeluaran Sijil Pegangan (O. lanskap.) 8. Proses kelulusan pelan pembahagian tanah 1. Penyeliaan dan pelaksanaan projek-projek Penyelarasan dan pengawalan pembangunan di Daerah Penampang Penyelarasan dan perancangan projek pembangunan Majlis . Proses kelulusan pelan renovasi bangunan 6.C. 3.

Menyelaras pembaikan dan penyelenggaraan sistem pembentugan najis Majlis 2. Pembaikan kerosakan bangunan-bangunan Majlis 2. Menyelaras pembaikan dan penyelenggaraan kawasan lapang. taman rekreasi dan pusat perkelahan 1. Mesyuarat Lembaga Tawaran Penyeliaan harta benda Majlis Pengurusan mesyuarat .Perkhidmatan penyelenggaraan kemudahan awam 1. Pemeriksaan berjadual keatas bangunanbangunan Majlis 1. Mesyuarat Jawatankuasa Perancangan dan Pembangunan Majlis 2. Menyelaras pembaikan dan penyelenggaraan jalanraya Majlis 3. Mesyuarat Jawatankuasa Kecantikan Bandar 5. Menyelaras pembaikan dan penyelenggaraan lampu jeraya 4. Menyelaras pembaikan dan penyelenggaraan sistem perparitan 5. Mesyuarat Jawatankuasa Penamaan Jalan dan Peredaran Trafik 4. Mesyuarat Jawatankuasa Pelan Bangunan 3.

Puan Grace Chong Juru Audit .Encik Charles Ebol Bendahari . Bungut Sukan .Elbert M. Dengan adanya kerjasama dan persafahman di kalangan ahli-ahli Kelab maka Kelab ini telah berjaya menganjurkan beberapa aktiviti sukan.berita tahun 2001 . Terdapat 3 Jawatankuasa di dalam Kelab ini iaitu terdiri daripada:1.Encik Robert Malangkig Timbalan Pengerusi . seramai 31 orang ahli sahaja telah mendaftar sebagai ahli tetapi pada masa kini sudah mempunyai 180 orang ahli.Mathew S.Jawatankuasa Kebajikan 2.Pengerusi Majlis Daerah Penampang Penasihat . Bagaimana pun Kelab ini hanya mendapat Perakuan Pendaftaran dari Pendaftar Pertubuhan Malaysia pada 30 Ogos 1990.Patrick G.Encik Alexander Gumisi Penolong Setiausaha .Pengenalan Kelab Sukan dan Rekreasi Kakitangan Majlis Daerah Penampang ditubuhkan pada 6 April 1989.Puan Angeline Dunstan Setiausaha .Stanislaus Golingi AJK: Kebajikan .Pegawai Eksekutif Pengerusi . sosial dan kebajikan khas untuk ahli-ahli kelab dan juga kakitangan Majlis.Jawatankuasa Sukan. Gumpil Sosial . Pada mula-mulanya Kelab ini ditubuhkan.Jawatankuasa Sosial 3. Staun Arkib Berita Sukan . Senarai Jawatankuasa bagi tahun 2003-2007 Penaung .

MOYOG Zon 1 (Moyog) Tempat Perlaksanaan 1. 3.Bangunan Urusetia Daerah Jadual Pemungutan Selasa. 4. Kompleks Penampang Simpang ke Lembaga Kebudayaan Dewan Majlis Daerah Penampang Pejabat Daerah .Jadual Pemungutan Sampah Moyog Zon Zon Zon Zon Zon Zon Zon 1 2 2a 3 4 5 6 Petagas Zon Zon Zon Zon 1 2 3 4 Perhatian: Jadual pemungutan sampah ini adalah tertakluk kepada perubahan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.Pekan Dongongon Ke atas Zon 2 (Moyog) Tempat Perlaksanaan 1. 2. Khamis dan Sabtu Jadual Pemungutan Setiap hari .

padang Pagansakan Inobong) 20. Simon Totu's house 15.Jabatan Haiwan dan rumah sekitarannya 6. Kg. Walaiku . Masuk ke Water treatment Plant Moyog & Housing 21.Kilang Papan .Jalan Kasigui (Tabasan Villa) 7. Nuluhon Villa .Tepi Jalan Kampung Limbanak . Babagon Ke atas Zon 2(a) (Moyog) Jadual Pemungutan Tempat Perlaksanaan 1. Rabu dan Jumaat . PogunTrading Kg. Private House . Kampung Kivatu 12. Pogunon 25. Tepi Kampung Tulung 22. Inobong (Tamu. Ponontogon. Tuunon 16. Taman Kasigui 8. Auto Works). Balai Raya Kg. Kampung Tuavon 10.Datuk Felix Golingi 17. Tanaki dan simpang ke rumahY. Sekitar Kg.Sekolah St. Housing Corporate Dynamics 18. Dombizau dan Pompod Pinapa 3. Kampung Pogunon 24. Tan Isnin.Kampung Sugud .Datuk Fred Jinu 14. Kg. Limbanak 4. Gereja Maranatha 19.Penampang 5.Yougan development 7. Village Rest House Kg. Sarapung 23. Aloysius dan rumah sekitarnya. Tepi Jalan ke Kolopis 13.Jalan Kg.Rumah Victor Moosom.Jalan Kg. Maang dan Jalan masuk ke rumah John Lijawi 2. Balai Polis Daerah Penampang & Quarters 6.S. Ramayah 5. Dungkahang.B. Tepi Jalan Kg. rumah di sekitar Kg.Kg. Ramayah (N. Water Works dan Kedai Kasigui 9.Sepanjang Jalan ke Kg. Tepi Jalan ke Poliklinik 11.

Kedai Fu Guan 6. 8 2.Tepi Jalan ke Taman Pampang dan Taman Pampang 14.Borneo Seafood Restaurant 4.Rumah En.(Jamilah) 19. Kedai Nosoob dan Taman Nosoob.Jalan Shantung . Joseph Convent dan Sekolah St.Kedai HSK. Khamis dan Sabtu .Taman High Green. Michel dan masuk ke Gereja P'pang 12. Uniang Plastik dan Oriental Ke atas Zon 4 (Moyog) Tempat Perlaksanaan 1.House No.masuk ke Jalan Pimpikau 16.Private House .Sekolah St.Sepanjang Jalan ke Pejabat JKR Penampang 13.Tepi Jalan ke Taman Donggongon . Babah/Bunduon 9.Sri Datuk Bernard Dompok 8.Taman Donggongon Pejabat Pos 17. Taman Manis dan sekitarnya 18.Taman Penampang 1 hingga 3 dan Kedai Taman Penampang Setiap hari Jadual Pemungutan Hari Selesa. Fred Moosom dan sekitarnya Kg. Kedai Beverly Hills dan Commercial Industrial Park 5.Kedai Towering dan Kedai Victory 3.Grand Industrial. Joseph 11.Private House .Masuk ke Jalan Kandavai (Kg. 2.Bandar Baru Penampang.Rumah Terrence Manjaji & rumah orang cina Ke atas Zon 3 (Moyog) Jadual Pemungutan Tempat Perlaksanaan 1.Yong Timber. Penampang Proper 10. Grand Industrial Phase 2. Dabak) 15.Monsiat Donggongon 20.Kg. Kedai Rodamas.Tepi Sekolah St.

3.Hungab 10.Tepi Jalan Kampung Tunoh ke Simpang Gopuh 7.Sekolah SJKYue Min dan Rumah di sekitarnya 7. A2.Jalan Masuk ke Kampung Buzut dan Jalan Domis 5.Kampung Hungab .Tepi Jalan Kampung Tinakapan 2. Taman Intan 1 dan 2 10. Restaurant Golf View 9. Khamis dan Sabtu Setiap Hari Isnin.Otolub 6.Tepi Jalan Kampung Puluduk (Pivate House) 4. Rabu dan Jumaat . Syarikat Yu Seng Contractor 7. Kedai Beverly Hills Phase 1 .Taman Somerset 8. Taman KCK Phase 1 4.Tepi Jalan Kampung Guunsing ke Sekolah Datuk Peter Mojuntin dan S.Taman Palm Villa (Good View) 9. Beverly Hills Phase 1 8.Taman Sahabat 1 hingga 4 5.JKKK Tunoh Ke atas Zon 6 (Moyog) Tempat Perlaksanaan 1. Puuntunoh 6. Reservoir 1 dan 2 Jadual Pemungutan Jadual Pemungutan Hari Selesa.Taman BDC Hungab 3.Taman Hilton 1 hingga 6 Ke atas Zon 5 (moyog) Tempat Perlaksanaan 1. Beverly Hills Plaza (Setiap hari) 5.Datin Nancy Mojuntin 4.Datuk Mobijohn 11. Taman Formosa A1.K.Kedai Regency Park dan Taman Regency Parks 6. B dab B1 2. Taman Jelitana Utama 3.

II Gereja Basil Kediaman YB. Peringatan / Jalan Petagas . Petagas Ke atas Zon 2 (Petagas) Tempat Perlaksanaan Jadual Pemungutan Jadual Pemungutan Isnin. Stesen Minyak Esso Ke atas PETAGAS Zon 1 (Petagas) Tempat Perlaksanaan JPS Putatan Putatan Light Industrial Kedai Pekan Putatan Baru (Setiap hari) Taman Bunga Raya Taman Union Putatan Taman Bersatu Ph. Restaurant Senamramai (Setiap hari) 13. Taman Golf View 1 hingga Golf View 5 12.11. IV Taman Petagas Taman Friendship Garden Ph. Contoh Taman Jumbo Ph. Rabu dan Jumaat Selasa. I & II Taman Friendship Garden Ph. Khamis dan Sabtu .Putatan Kedai Sendil Industrial Workshop Wira/Fork Land Taman Tanah Mas Taman Tema Ph. Muhibbah / Kg. I Taman Pinex Jalan Kg. III Kg.Rahim Ismail Taman Kina Lee Petronas Taman TJ & R Petagas Kg. I. I / Pantai Gorongon Taman Bersatu Ph. II & III (Termasuk Kedai) Taman Tema Ph.

Khamis dan Sabtu . I/II Taman Bumi (H) Taman Kendara Ph.Kg. Buit Hill Putatan Kg. Kuala I/II Putatan SMK/SK Putatan JKR Store/Quarters Taman Darius Kg. I & II Taman Park Petagas Sri Utama Petagas Taman JUmbo Ph.Putatan Private House termasuk SK. Kepayan (dekat rumah murah) Jalan Biabas Jalan Gounggang Jalan Dunduok Taman Kepayan Ph. II Shell Station (Taman Friendship Ph. Sapanggil Putatan (Percukaian) Taman Putatan Baru dan Sin Haw (H) B/P Shell Jalan Putatan Kedai Taman Jumbo (Setiap hari) Pasar Pusat Putatan (Setiap hari) Jalan Terawi . II) Kg. Peringatan (berhadapan Airport) Jalan Tugu Peringatan (Pivate houses) Kg. Khamis dan Sabtu Jadual Pemungutan Isnin. Rabu dan Jumaat Selasa. I/II Isnin. I/II SK. Kepayan Putatan (I/II) Kilang Plastik Uniang Pepsi COla Putatan Taman Kingland Ph. Rabu dan Jumaat Selasa. Ganang (Private houses) Taman Olivia Ph. Kepayan Taman Deluxe Kg. III Putatan Point/Square Ke atas Zon 3 (Petagas) Tempat Perlaksanaan Taman Friendship Garden Ph.

Putatan (Private Houses) Kg.30pagi 2.3. Petagas/Kg.11.30 petang 8. Duvanson (Private houses) Kg. Bangunan Majlis Daerah Penampang Hari Masa 8.Taman Nice Kedai Taman Nice Taman Mas Jaya Ke atas Zon 4 (Petagas) Tempat Perlaksanaan Gardenia Flight Kitchen Putatan (Setiap hari) Desa Hatchery Lok Kawi Lok Kawi Industrial Area Jalan Ramayah . Potuki/Tombovo (Private houses) Kg. Rabu dan Jumaat Selasa.3.00pagi .00 pagi .00 petang . Sekambu Petagas Jadual Pemungutan Isnin. Bawah. Khamis dan Sabtu Jadual Kaunter Pembayaran Majlis Daerah Penampang Lokasi : Ting.30 petang Tutup Isnin -Khamis Jumaat Sabtu/Ahad/Cuti Umum Kadar Harta Bercukai .

No. 1.05% 1% 3% Kawasan Menarik di Daerah Penampang . 2. 6. 4. Jenis Harta Bangunan Komersial/Industri Rumah Persendirian Di dalam Estet Perumahan Rumah Persendirian Di luar Estet Perumahan Tanah Kosong (Belum dibangunkan) NT/FR Tanah kosong (Belum dibangunkan) CL/TL Kadar Loji Najis Kadar 7% 4% 2% 0. 3. 5.

lagi tempat menarik >> empat menarik di daerah Penampang . Mendiang telah terkorban dalam satu nahas udara pada 06. Tamu Donggongon telah diiktiraf sebagai tamu terbaik di Sabah.06. Jualan utama di tamu ini adalah hasil-hasil pertanian daripada penduduk kampung dari daerah Penampang dan juga luar daerah. Tugu ini dibina di tengah-tengah Bandar Donggongon. Bandar Donggongon adalah pekan utama daerah Penampang. Tugu ini adalah untuk memperingati anak emas orang kadazan iaitu mendiang Datuk Peter Mojuntin yang merupakan tokoh politik yang disegani dan banyak membawa pembangunan di daerah Penampang.1976.Bandar Dongongon :Dahulunya dikenali sebagai Pekan Donggongon. nama Pekan Donggongon telah ditukar kepada Bandar Donggongon. Tamu ini dibuka pada hari rabu sehingga hari jumaat setiap minggu. Pada 1 Januari 2004.

Maklumat lanjut tempat pelancongan di Sabah >> Buhavan Square Gereja Katolik St Michael. Penampang . Penampang Stesen Perikanan Babagon. Penampang Dewan Siga Tuavon.

Empangan Babagon. Penampang .

00 bersama piala. Encik Philip Lasimbang Kejohanan Dart Berpasukan Terbuka Penampang Tahun 2001.Berita kejohanan Dart berpasukan terbuka Penampang 2001 "Kejohanan Dart akan menjadi kalender tahunan melawat Daerah Penampang sempena Pesta Kaamatan" dalam ucapan perasmian oleh Y.Pasukan Navaut Darters ...000.Pasukan BSRC Dadung Die Hard .B. Pasukan ini telah mengalahkan 36 pasukan lain dalam kejohanan ini. Tahun depan jumpa lagi! .. Pasukan Navaut Darters (Penampang) memenangi hadiah sebanyak RM 5. Johan .. Kami Juara !! Naib Johan .

Gelagat Pasukan Kesurek C . Tak pe... kalau ko tidak mau saya ambil nie! (Terima kasih SADA dengan sokong dan bantuan kalian .YB ini saja hadiah penganjur . cuba gia umban ini dart! . kami tidak menang...KESUREK) Perasmian .Nah duit yuran.. tahun depan mungkin menang! Meja Urusetia (SADA) . kalo buli.

" SEMANGAT KESUKANAN YANG UNGGUL " KESUREK 2001 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->