pantun mendidik. pi skolah naik beca... balik skolah naik keta... kalau malas nak membace...

tutup buku abis cerita... Pergi sekolah naik beca, Menggalas beg bagi pengayuhnya; Ilmu datang dari membaca, Malas membaca rugi selamanya pantun menuntut ILMU kegagalan itu satu hikmah jangan dikesal tiada faedah takutnya hamba meluah kalimah disalah tafsir malu tak sudah Berburu ke padang datar;. Dapat rusa berbelang kaki;. Berguru kepalang ajar; Bagai bunga kembang tak jadi; «««««.

Cik Ani menanam bunga, Bunga ditanam di tepi halaman, Ilmu itu besar nilainya, Harta dunia bukan tandingan. Pak Abu menebar jala, Jala ditebar di sungai Linggi, Walau ilmu penuh didada, Jangan suka menyombong diri. Adik bermain jauh di sana, Tangan berikat dengan tali, Buat baik secara sederhana, Buat jahat jangan sekali. Tanam tebu di tepi pagar, Daunnya kena orang lalu, Nasihat guru hendak didengar, Barulah kita selamat selalu. Kait kelapa dengan galah, Gelap mata terkena sinar, Kita takut kerana bersalah, Kita berani kerana benar. Ibu ke sungai tangkap ikan, Hendak digulai dengan nangka, Ibubapa jangan disia-siakan, Berjaya kita kerana mereka. Nasi dimakan dengan lauk ikan, Enak rasanya masakan Midah, Jika kerjasama dapat didirikan, Segala urusan menjadi mudah. Ingatlah wahai rakanku, Hidup ini perlu berilmu, Hulurkan bakti serta jasamu, Agar kamu dihormati selalu. Ilmu itu sangat berguna, Boleh dibawa ke mana-mana, Tanpa ilmu gelaplah dunia, Setiap masa hidup sengsara.

Salam sejahtera pembuka bicara, Kepada anda pengunjung setia, Inilah pantun nasihat dari saya, Untuk panduan kita bersama. Pak Salleh memasang bubu, Ketika petang cuaca redup, Kalau tuan ingin tahu, Ilmu itu penyuluh hidup. Makan sireh duduk bersila, Sambil duduk bergurau senda, Sekiranya ilmu penuh didada, Hidup tidak gelap gelita. Mak Munah pergi ke perigi, Pergi bersama anaknya Siti, Tuntutlah ilmu setiap hari, Untuk kesenangan diri sendiri.

Ambil sekeping disapukan kaya. Kelak kita dipandang mulia. Kelak nanti merugikan kita. Jangan mudah berhati bosan. Biar sedikit membuat bakti. Belikan saya sekati gula. Andainya kamu orang berilmu. Tiada siapa sudi berkawan. Ditanam durian. Pergi ke pekan menjual kain. Apabila menerima ajaran guru. Kalau ada sumur di ladang. Rajin dan usaha perlu diutamakan. Membeli roti di kedai Hajar. Agar sengsara jauh darimu. Untuk membuat sebiji raga. Sudah tentu akan berjaya. Ikan senohong si ikan siakap. Perlu kita banyak membaca. Asalkan tulus niat dihati. Displin diri haruslah dijaga. Jangan mudah menjadi jemu. Mak Siti ke rumah Rohaya. Berjuanglah dalam segala lapangan. Bolehkah saya menumpang mandi. Pagi-pagi pergi ke pasar. . Kalau ada umur yang panjang. Bertolak ansur sesama sendiri. Kalau kita rajin belajar. Kepada manusia taburkan pesan. Dusun buah di suatu kawasan. Walau sebesar jarum peniti. Kalau tuan pergi ke pasar. Ke pekan setapa bersama kawan. Cahaya mentari bersinar laksana. Jika kamu mahu berjaya. Rajin berusaha menimba ilmu. Nasihat ibubapa jangan dilawan. Kalau kita rajin belajar. Mereka kelak mendapat balasan. Bakti juga dikenang sentiasa. Budi bahasa pakaian sehari. Semasa belajar jangan bermain. Kepada agama. Segala hidup akan menjadi bermakna. Kalau kita hendak berjaya.negara dan bangsa. Siapa rajin tiada bosan. Buat kebajikan sesama insan. Beropan-santun apabila bercakap. Buatlah baik wahai insan.mangga pulasan.Ingatlah selalu pesanan daku. Jadikan petua setiap waktu. Itulah amalan hidup ini. Nanti tidak memberi kesan. Wahai adik-adikku sekalian. Apabila besar tidak kecewa. Menyemai benih di rumah kaca. Bersatu padu faham memahami. Dimasak pula bersama peria. Itulah nama jasa sejati. Tentu selamat dunia dan akhirat. Bawa air di dalam cawan. Dipandang mulia setiap waktu. Pastikan kita bersua kembali. Bunga cempaka si bunga raya. Ilmu alat yang berguna. Kerana hendak mengepos surat. Kalau hidup berbuat jasa. Setelah diri hancur binasa. Jangan suka bercakap besar. Menjadi bekalan di mana-mana. Kain dijunjung di atas kepala.

Tentu orang bertambah sayang. Jangan suka terkinja-kinja. Ilmu itu pelita hati. Dengan semangat penuh keikhlasan. Semoga cita-cita akan tercapai. Remaja laksana bunga setangkai. Kalau kita berhati baik. Pekan kecil terletak di Banjar. Membaca itu kunci kejayaan. Belikan saya ikan kekek. Wajib dituntut setiap hari. Setiap orang ada kewajipan. Menuntut ilmu di Gunung Tahan. Sampan kolek mudik ke tanjung. Kelak orang memandang rendah. Berat dan ringan perlu ditunaikan. Gajah mati meninggalkan tulang. Bak kata pepetah melayu. Bagai pohon tidak berbuah. Gunung Tahan tinggi ke awan. Biar membaca di mana sahaja. Kepada agaam. Banyak tumbuh pohon meranti. Wahai teman marilah berjanji.khidmat cemerlang. Tuntutlah ilmu hingga ke mati. Mekar mewangi tiada terkulai. Tidak menyesal kemudian nanti. Agar usaha bertambah mutu. Kalau Ani hendak ke kota. Manusia mati nama dikenang. Jendela ditutup berserta pintu. Harimau mati meninggalkan belang. Semoga kita selamat selalu. Cakaplah dengan berlemah lembut. Jangan lupa membeli laksa. Bakat disanjung. Menara gading kian melambai. . Bantu-membantu sesama kita. Amat terkenal sejak dahulu. Kelak dirimu akan binasa. Tepi tasik tempat bertandang. Kepada Tuhan kita pohonkan. Waktu senja pasang pelita. Masa terluang tidak terbuang. Budi baik bagai nak junjung. Jangan lupa minyak sebalang. Kalau hendak ke Pulau Daik.Hang Jebat pahlawan negara. Orang berilmu tidak bekerja. Kalau tuan pergi ke Segambut. Waktu sekolah jangan bercinta. Hati terkenang mulut menyebut.bangsa dan watan. Masa kecil hendaklah belajar. Gunakanlah bahasa yang baik. Tenang-tenang air di laut. Mari berpantun di Subang Jaya.