pantun mendidik. pi skolah naik beca... balik skolah naik keta... kalau malas nak membace...

tutup buku abis cerita... Pergi sekolah naik beca, Menggalas beg bagi pengayuhnya; Ilmu datang dari membaca, Malas membaca rugi selamanya pantun menuntut ILMU kegagalan itu satu hikmah jangan dikesal tiada faedah takutnya hamba meluah kalimah disalah tafsir malu tak sudah Berburu ke padang datar;. Dapat rusa berbelang kaki;. Berguru kepalang ajar; Bagai bunga kembang tak jadi; «««««.

Cik Ani menanam bunga, Bunga ditanam di tepi halaman, Ilmu itu besar nilainya, Harta dunia bukan tandingan. Pak Abu menebar jala, Jala ditebar di sungai Linggi, Walau ilmu penuh didada, Jangan suka menyombong diri. Adik bermain jauh di sana, Tangan berikat dengan tali, Buat baik secara sederhana, Buat jahat jangan sekali. Tanam tebu di tepi pagar, Daunnya kena orang lalu, Nasihat guru hendak didengar, Barulah kita selamat selalu. Kait kelapa dengan galah, Gelap mata terkena sinar, Kita takut kerana bersalah, Kita berani kerana benar. Ibu ke sungai tangkap ikan, Hendak digulai dengan nangka, Ibubapa jangan disia-siakan, Berjaya kita kerana mereka. Nasi dimakan dengan lauk ikan, Enak rasanya masakan Midah, Jika kerjasama dapat didirikan, Segala urusan menjadi mudah. Ingatlah wahai rakanku, Hidup ini perlu berilmu, Hulurkan bakti serta jasamu, Agar kamu dihormati selalu. Ilmu itu sangat berguna, Boleh dibawa ke mana-mana, Tanpa ilmu gelaplah dunia, Setiap masa hidup sengsara.

Salam sejahtera pembuka bicara, Kepada anda pengunjung setia, Inilah pantun nasihat dari saya, Untuk panduan kita bersama. Pak Salleh memasang bubu, Ketika petang cuaca redup, Kalau tuan ingin tahu, Ilmu itu penyuluh hidup. Makan sireh duduk bersila, Sambil duduk bergurau senda, Sekiranya ilmu penuh didada, Hidup tidak gelap gelita. Mak Munah pergi ke perigi, Pergi bersama anaknya Siti, Tuntutlah ilmu setiap hari, Untuk kesenangan diri sendiri.

Ikan senohong si ikan siakap. Bolehkah saya menumpang mandi. Itulah amalan hidup ini. Ilmu alat yang berguna. Jangan mudah berhati bosan. Perlu kita banyak membaca. Segala hidup akan menjadi bermakna. Buatlah baik wahai insan. Membeli roti di kedai Hajar. Menyemai benih di rumah kaca. Apabila besar tidak kecewa. Kerana hendak mengepos surat. Kepada manusia taburkan pesan. Kalau ada sumur di ladang. Kalau hidup berbuat jasa. Pastikan kita bersua kembali. Kelak kita dipandang mulia. Menjadi bekalan di mana-mana. Jangan mudah menjadi jemu. Bertolak ansur sesama sendiri. Kain dijunjung di atas kepala. Itulah nama jasa sejati. Ambil sekeping disapukan kaya. Sudah tentu akan berjaya. Nanti tidak memberi kesan. . Untuk membuat sebiji raga. Tiada siapa sudi berkawan. Dusun buah di suatu kawasan. Ditanam durian. Wahai adik-adikku sekalian. Budi bahasa pakaian sehari. Rajin dan usaha perlu diutamakan.mangga pulasan.Ingatlah selalu pesanan daku. Bawa air di dalam cawan. Siapa rajin tiada bosan. Setelah diri hancur binasa. Agar sengsara jauh darimu. Ke pekan setapa bersama kawan. Jangan suka bercakap besar. Dipandang mulia setiap waktu. Beropan-santun apabila bercakap. Asalkan tulus niat dihati. Displin diri haruslah dijaga. Kalau kita hendak berjaya. Rajin berusaha menimba ilmu. Jadikan petua setiap waktu. Kalau kita rajin belajar. Walau sebesar jarum peniti. Kalau ada umur yang panjang. Tentu selamat dunia dan akhirat.negara dan bangsa. Buat kebajikan sesama insan. Bakti juga dikenang sentiasa. Nasihat ibubapa jangan dilawan. Kalau tuan pergi ke pasar. Mereka kelak mendapat balasan. Biar sedikit membuat bakti. Apabila menerima ajaran guru. Dimasak pula bersama peria. Bersatu padu faham memahami. Mak Siti ke rumah Rohaya. Andainya kamu orang berilmu. Cahaya mentari bersinar laksana. Kepada agama. Kelak nanti merugikan kita. Pagi-pagi pergi ke pasar. Kalau kita rajin belajar. Berjuanglah dalam segala lapangan. Bunga cempaka si bunga raya. Pergi ke pekan menjual kain. Semasa belajar jangan bermain. Jika kamu mahu berjaya. Belikan saya sekati gula.

Tidak menyesal kemudian nanti.bangsa dan watan. Waktu sekolah jangan bercinta. Banyak tumbuh pohon meranti. Kepada agaam. Semoga kita selamat selalu. Kelak dirimu akan binasa. Kepada Tuhan kita pohonkan. Jangan suka terkinja-kinja. Wahai teman marilah berjanji. Hati terkenang mulut menyebut. Agar usaha bertambah mutu. Gunakanlah bahasa yang baik. Bagai pohon tidak berbuah. Belikan saya ikan kekek. Manusia mati nama dikenang. Tentu orang bertambah sayang. Jangan lupa minyak sebalang. Masa terluang tidak terbuang. Sampan kolek mudik ke tanjung. Membaca itu kunci kejayaan. Menara gading kian melambai. Wajib dituntut setiap hari. Waktu senja pasang pelita. Gajah mati meninggalkan tulang. Remaja laksana bunga setangkai. Cakaplah dengan berlemah lembut. Tepi tasik tempat bertandang. Jangan lupa membeli laksa.khidmat cemerlang. Jendela ditutup berserta pintu. Budi baik bagai nak junjung. Orang berilmu tidak bekerja. Menuntut ilmu di Gunung Tahan. Masa kecil hendaklah belajar. Kalau tuan pergi ke Segambut. Tuntutlah ilmu hingga ke mati. Gunung Tahan tinggi ke awan. Kelak orang memandang rendah.Hang Jebat pahlawan negara. Bakat disanjung. Mari berpantun di Subang Jaya. Berat dan ringan perlu ditunaikan. Ilmu itu pelita hati. Pekan kecil terletak di Banjar. Tenang-tenang air di laut. Bantu-membantu sesama kita. . Semoga cita-cita akan tercapai. Biar membaca di mana sahaja. Mekar mewangi tiada terkulai. Amat terkenal sejak dahulu. Kalau hendak ke Pulau Daik. Harimau mati meninggalkan belang. Setiap orang ada kewajipan. Dengan semangat penuh keikhlasan. Kalau kita berhati baik. Kalau Ani hendak ke kota. Bak kata pepetah melayu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful