pantun mendidik. pi skolah naik beca... balik skolah naik keta... kalau malas nak membace...

tutup buku abis cerita... Pergi sekolah naik beca, Menggalas beg bagi pengayuhnya; Ilmu datang dari membaca, Malas membaca rugi selamanya pantun menuntut ILMU kegagalan itu satu hikmah jangan dikesal tiada faedah takutnya hamba meluah kalimah disalah tafsir malu tak sudah Berburu ke padang datar;. Dapat rusa berbelang kaki;. Berguru kepalang ajar; Bagai bunga kembang tak jadi; «««««.

Cik Ani menanam bunga, Bunga ditanam di tepi halaman, Ilmu itu besar nilainya, Harta dunia bukan tandingan. Pak Abu menebar jala, Jala ditebar di sungai Linggi, Walau ilmu penuh didada, Jangan suka menyombong diri. Adik bermain jauh di sana, Tangan berikat dengan tali, Buat baik secara sederhana, Buat jahat jangan sekali. Tanam tebu di tepi pagar, Daunnya kena orang lalu, Nasihat guru hendak didengar, Barulah kita selamat selalu. Kait kelapa dengan galah, Gelap mata terkena sinar, Kita takut kerana bersalah, Kita berani kerana benar. Ibu ke sungai tangkap ikan, Hendak digulai dengan nangka, Ibubapa jangan disia-siakan, Berjaya kita kerana mereka. Nasi dimakan dengan lauk ikan, Enak rasanya masakan Midah, Jika kerjasama dapat didirikan, Segala urusan menjadi mudah. Ingatlah wahai rakanku, Hidup ini perlu berilmu, Hulurkan bakti serta jasamu, Agar kamu dihormati selalu. Ilmu itu sangat berguna, Boleh dibawa ke mana-mana, Tanpa ilmu gelaplah dunia, Setiap masa hidup sengsara.

Salam sejahtera pembuka bicara, Kepada anda pengunjung setia, Inilah pantun nasihat dari saya, Untuk panduan kita bersama. Pak Salleh memasang bubu, Ketika petang cuaca redup, Kalau tuan ingin tahu, Ilmu itu penyuluh hidup. Makan sireh duduk bersila, Sambil duduk bergurau senda, Sekiranya ilmu penuh didada, Hidup tidak gelap gelita. Mak Munah pergi ke perigi, Pergi bersama anaknya Siti, Tuntutlah ilmu setiap hari, Untuk kesenangan diri sendiri.

Ikan senohong si ikan siakap. Mak Siti ke rumah Rohaya. Setelah diri hancur binasa. Kain dijunjung di atas kepala. Dipandang mulia setiap waktu. Kalau tuan pergi ke pasar. Bolehkah saya menumpang mandi. Cahaya mentari bersinar laksana. Kalau hidup berbuat jasa. Jangan mudah menjadi jemu. Perlu kita banyak membaca. Andainya kamu orang berilmu. Jadikan petua setiap waktu. Jika kamu mahu berjaya.Ingatlah selalu pesanan daku. Ambil sekeping disapukan kaya. Ilmu alat yang berguna. Buatlah baik wahai insan. Bakti juga dikenang sentiasa. Kelak kita dipandang mulia. Menjadi bekalan di mana-mana. Segala hidup akan menjadi bermakna. Dusun buah di suatu kawasan. . Bertolak ansur sesama sendiri. Kalau kita rajin belajar. Biar sedikit membuat bakti. Kepada manusia taburkan pesan.negara dan bangsa. Ke pekan setapa bersama kawan. Pagi-pagi pergi ke pasar. Kalau kita rajin belajar.mangga pulasan. Kalau ada sumur di ladang. Budi bahasa pakaian sehari. Itulah nama jasa sejati. Nanti tidak memberi kesan. Walau sebesar jarum peniti. Itulah amalan hidup ini. Asalkan tulus niat dihati. Ditanam durian. Kepada agama. Pergi ke pekan menjual kain. Dimasak pula bersama peria. Tentu selamat dunia dan akhirat. Rajin dan usaha perlu diutamakan. Untuk membuat sebiji raga. Siapa rajin tiada bosan. Bunga cempaka si bunga raya. Apabila besar tidak kecewa. Menyemai benih di rumah kaca. Kalau kita hendak berjaya. Belikan saya sekati gula. Agar sengsara jauh darimu. Displin diri haruslah dijaga. Berjuanglah dalam segala lapangan. Bersatu padu faham memahami. Mereka kelak mendapat balasan. Kerana hendak mengepos surat. Apabila menerima ajaran guru. Membeli roti di kedai Hajar. Buat kebajikan sesama insan. Tiada siapa sudi berkawan. Jangan suka bercakap besar. Sudah tentu akan berjaya. Beropan-santun apabila bercakap. Kalau ada umur yang panjang. Wahai adik-adikku sekalian. Jangan mudah berhati bosan. Pastikan kita bersua kembali. Semasa belajar jangan bermain. Nasihat ibubapa jangan dilawan. Kelak nanti merugikan kita. Bawa air di dalam cawan. Rajin berusaha menimba ilmu.

Kalau kita berhati baik. Belikan saya ikan kekek. Bakat disanjung. Dengan semangat penuh keikhlasan. Mekar mewangi tiada terkulai. Jangan lupa minyak sebalang. Budi baik bagai nak junjung. Tidak menyesal kemudian nanti. Wajib dituntut setiap hari. Remaja laksana bunga setangkai. Semoga kita selamat selalu. Bagai pohon tidak berbuah. Tentu orang bertambah sayang. Pekan kecil terletak di Banjar. Biar membaca di mana sahaja.bangsa dan watan. Kalau Ani hendak ke kota. Kelak orang memandang rendah. Manusia mati nama dikenang. Berat dan ringan perlu ditunaikan. Kalau hendak ke Pulau Daik. Jangan suka terkinja-kinja. Gajah mati meninggalkan tulang. Tenang-tenang air di laut. Hati terkenang mulut menyebut. Cakaplah dengan berlemah lembut. Membaca itu kunci kejayaan. Amat terkenal sejak dahulu. Waktu senja pasang pelita. Menara gading kian melambai. Gunakanlah bahasa yang baik. Orang berilmu tidak bekerja. Kelak dirimu akan binasa. Jendela ditutup berserta pintu. Tuntutlah ilmu hingga ke mati. Tepi tasik tempat bertandang. Bak kata pepetah melayu. Sampan kolek mudik ke tanjung. Semoga cita-cita akan tercapai. Jangan lupa membeli laksa. Masa terluang tidak terbuang.khidmat cemerlang.Hang Jebat pahlawan negara. Banyak tumbuh pohon meranti. Kalau tuan pergi ke Segambut. Ilmu itu pelita hati. Masa kecil hendaklah belajar. . Gunung Tahan tinggi ke awan. Bantu-membantu sesama kita. Mari berpantun di Subang Jaya. Harimau mati meninggalkan belang. Menuntut ilmu di Gunung Tahan. Kepada Tuhan kita pohonkan. Agar usaha bertambah mutu. Kepada agaam. Waktu sekolah jangan bercinta. Wahai teman marilah berjanji. Setiap orang ada kewajipan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful