pantun mendidik. pi skolah naik beca... balik skolah naik keta... kalau malas nak membace...

tutup buku abis cerita... Pergi sekolah naik beca, Menggalas beg bagi pengayuhnya; Ilmu datang dari membaca, Malas membaca rugi selamanya pantun menuntut ILMU kegagalan itu satu hikmah jangan dikesal tiada faedah takutnya hamba meluah kalimah disalah tafsir malu tak sudah Berburu ke padang datar;. Dapat rusa berbelang kaki;. Berguru kepalang ajar; Bagai bunga kembang tak jadi; «««««.

Cik Ani menanam bunga, Bunga ditanam di tepi halaman, Ilmu itu besar nilainya, Harta dunia bukan tandingan. Pak Abu menebar jala, Jala ditebar di sungai Linggi, Walau ilmu penuh didada, Jangan suka menyombong diri. Adik bermain jauh di sana, Tangan berikat dengan tali, Buat baik secara sederhana, Buat jahat jangan sekali. Tanam tebu di tepi pagar, Daunnya kena orang lalu, Nasihat guru hendak didengar, Barulah kita selamat selalu. Kait kelapa dengan galah, Gelap mata terkena sinar, Kita takut kerana bersalah, Kita berani kerana benar. Ibu ke sungai tangkap ikan, Hendak digulai dengan nangka, Ibubapa jangan disia-siakan, Berjaya kita kerana mereka. Nasi dimakan dengan lauk ikan, Enak rasanya masakan Midah, Jika kerjasama dapat didirikan, Segala urusan menjadi mudah. Ingatlah wahai rakanku, Hidup ini perlu berilmu, Hulurkan bakti serta jasamu, Agar kamu dihormati selalu. Ilmu itu sangat berguna, Boleh dibawa ke mana-mana, Tanpa ilmu gelaplah dunia, Setiap masa hidup sengsara.

Salam sejahtera pembuka bicara, Kepada anda pengunjung setia, Inilah pantun nasihat dari saya, Untuk panduan kita bersama. Pak Salleh memasang bubu, Ketika petang cuaca redup, Kalau tuan ingin tahu, Ilmu itu penyuluh hidup. Makan sireh duduk bersila, Sambil duduk bergurau senda, Sekiranya ilmu penuh didada, Hidup tidak gelap gelita. Mak Munah pergi ke perigi, Pergi bersama anaknya Siti, Tuntutlah ilmu setiap hari, Untuk kesenangan diri sendiri.

Itulah amalan hidup ini. Beropan-santun apabila bercakap. Dusun buah di suatu kawasan. Setelah diri hancur binasa. Pagi-pagi pergi ke pasar. Tentu selamat dunia dan akhirat. Bunga cempaka si bunga raya. Berjuanglah dalam segala lapangan. Wahai adik-adikku sekalian.Ingatlah selalu pesanan daku. Siapa rajin tiada bosan. Sudah tentu akan berjaya. Ilmu alat yang berguna. Displin diri haruslah dijaga. Kepada manusia taburkan pesan. Apabila menerima ajaran guru. Ambil sekeping disapukan kaya. Walau sebesar jarum peniti. Buatlah baik wahai insan. Buat kebajikan sesama insan. Jangan suka bercakap besar. Pergi ke pekan menjual kain. Cahaya mentari bersinar laksana. Agar sengsara jauh darimu. Kalau hidup berbuat jasa. Jangan mudah berhati bosan. Pastikan kita bersua kembali. Kalau kita rajin belajar. Kerana hendak mengepos surat. Belikan saya sekati gula. Menjadi bekalan di mana-mana. Asalkan tulus niat dihati. Kalau kita rajin belajar. Jangan mudah menjadi jemu. Andainya kamu orang berilmu. Mereka kelak mendapat balasan. Jadikan petua setiap waktu. Nanti tidak memberi kesan. Jika kamu mahu berjaya. Bolehkah saya menumpang mandi. Kain dijunjung di atas kepala. Ditanam durian. Itulah nama jasa sejati. Kepada agama. Tiada siapa sudi berkawan. Apabila besar tidak kecewa. Bersatu padu faham memahami. Menyemai benih di rumah kaca. Kalau kita hendak berjaya. Dimasak pula bersama peria. Kelak nanti merugikan kita. Bakti juga dikenang sentiasa. Untuk membuat sebiji raga. Rajin berusaha menimba ilmu. Budi bahasa pakaian sehari. Semasa belajar jangan bermain. Kalau tuan pergi ke pasar. Membeli roti di kedai Hajar. Perlu kita banyak membaca. Bawa air di dalam cawan. Kalau ada umur yang panjang. Kalau ada sumur di ladang. Segala hidup akan menjadi bermakna. Nasihat ibubapa jangan dilawan. Ikan senohong si ikan siakap. . Kelak kita dipandang mulia. Biar sedikit membuat bakti. Rajin dan usaha perlu diutamakan. Mak Siti ke rumah Rohaya. Bertolak ansur sesama sendiri.negara dan bangsa. Ke pekan setapa bersama kawan.mangga pulasan. Dipandang mulia setiap waktu.

Kalau Ani hendak ke kota. Gunakanlah bahasa yang baik. Orang berilmu tidak bekerja. Tentu orang bertambah sayang. Kalau tuan pergi ke Segambut. Agar usaha bertambah mutu. Setiap orang ada kewajipan. Gunung Tahan tinggi ke awan. Tidak menyesal kemudian nanti. Dengan semangat penuh keikhlasan. Sampan kolek mudik ke tanjung.khidmat cemerlang. Manusia mati nama dikenang. Tenang-tenang air di laut. Ilmu itu pelita hati.Hang Jebat pahlawan negara. Belikan saya ikan kekek. Banyak tumbuh pohon meranti. Menara gading kian melambai. Mekar mewangi tiada terkulai. Waktu senja pasang pelita. . Masa terluang tidak terbuang. Jendela ditutup berserta pintu. Hati terkenang mulut menyebut. Jangan suka terkinja-kinja. Amat terkenal sejak dahulu. Harimau mati meninggalkan belang. Mari berpantun di Subang Jaya. Bantu-membantu sesama kita. Semoga kita selamat selalu. Budi baik bagai nak junjung. Remaja laksana bunga setangkai. Kalau kita berhati baik. Waktu sekolah jangan bercinta. Masa kecil hendaklah belajar. Tuntutlah ilmu hingga ke mati. Berat dan ringan perlu ditunaikan. Kepada Tuhan kita pohonkan.bangsa dan watan. Jangan lupa minyak sebalang. Jangan lupa membeli laksa. Tepi tasik tempat bertandang. Gajah mati meninggalkan tulang. Wahai teman marilah berjanji. Cakaplah dengan berlemah lembut. Biar membaca di mana sahaja. Bagai pohon tidak berbuah. Kelak dirimu akan binasa. Kalau hendak ke Pulau Daik. Semoga cita-cita akan tercapai. Kepada agaam. Membaca itu kunci kejayaan. Menuntut ilmu di Gunung Tahan. Bakat disanjung. Wajib dituntut setiap hari. Kelak orang memandang rendah. Bak kata pepetah melayu. Pekan kecil terletak di Banjar.