P. 1
pantun mendidik

pantun mendidik

|Views: 231|Likes:
Dipublikasikan oleh mohd_taib_9

More info:

Published by: mohd_taib_9 on May 09, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/28/2014

pdf

text

original

pantun mendidik. pi skolah naik beca... balik skolah naik keta... kalau malas nak membace...

tutup buku abis cerita... Pergi sekolah naik beca, Menggalas beg bagi pengayuhnya; Ilmu datang dari membaca, Malas membaca rugi selamanya pantun menuntut ILMU kegagalan itu satu hikmah jangan dikesal tiada faedah takutnya hamba meluah kalimah disalah tafsir malu tak sudah Berburu ke padang datar;. Dapat rusa berbelang kaki;. Berguru kepalang ajar; Bagai bunga kembang tak jadi; «««««.

Cik Ani menanam bunga, Bunga ditanam di tepi halaman, Ilmu itu besar nilainya, Harta dunia bukan tandingan. Pak Abu menebar jala, Jala ditebar di sungai Linggi, Walau ilmu penuh didada, Jangan suka menyombong diri. Adik bermain jauh di sana, Tangan berikat dengan tali, Buat baik secara sederhana, Buat jahat jangan sekali. Tanam tebu di tepi pagar, Daunnya kena orang lalu, Nasihat guru hendak didengar, Barulah kita selamat selalu. Kait kelapa dengan galah, Gelap mata terkena sinar, Kita takut kerana bersalah, Kita berani kerana benar. Ibu ke sungai tangkap ikan, Hendak digulai dengan nangka, Ibubapa jangan disia-siakan, Berjaya kita kerana mereka. Nasi dimakan dengan lauk ikan, Enak rasanya masakan Midah, Jika kerjasama dapat didirikan, Segala urusan menjadi mudah. Ingatlah wahai rakanku, Hidup ini perlu berilmu, Hulurkan bakti serta jasamu, Agar kamu dihormati selalu. Ilmu itu sangat berguna, Boleh dibawa ke mana-mana, Tanpa ilmu gelaplah dunia, Setiap masa hidup sengsara.

Salam sejahtera pembuka bicara, Kepada anda pengunjung setia, Inilah pantun nasihat dari saya, Untuk panduan kita bersama. Pak Salleh memasang bubu, Ketika petang cuaca redup, Kalau tuan ingin tahu, Ilmu itu penyuluh hidup. Makan sireh duduk bersila, Sambil duduk bergurau senda, Sekiranya ilmu penuh didada, Hidup tidak gelap gelita. Mak Munah pergi ke perigi, Pergi bersama anaknya Siti, Tuntutlah ilmu setiap hari, Untuk kesenangan diri sendiri.

Ke pekan setapa bersama kawan. Jadikan petua setiap waktu. Kalau tuan pergi ke pasar. Bakti juga dikenang sentiasa. Ikan senohong si ikan siakap. Bertolak ansur sesama sendiri. Kalau kita rajin belajar. Itulah amalan hidup ini. Nanti tidak memberi kesan. Pastikan kita bersua kembali. Kelak kita dipandang mulia. Belikan saya sekati gula. Kepada manusia taburkan pesan. Bolehkah saya menumpang mandi. Andainya kamu orang berilmu. Biar sedikit membuat bakti. Agar sengsara jauh darimu. Bersatu padu faham memahami. Kalau ada sumur di ladang. Membeli roti di kedai Hajar. Berjuanglah dalam segala lapangan. Jangan mudah menjadi jemu. Nasihat ibubapa jangan dilawan. Apabila menerima ajaran guru. Buat kebajikan sesama insan. Dipandang mulia setiap waktu. Bunga cempaka si bunga raya. Budi bahasa pakaian sehari. Mereka kelak mendapat balasan. Kerana hendak mengepos surat. Ditanam durian. Kalau kita hendak berjaya. Pagi-pagi pergi ke pasar. Kepada agama. Rajin berusaha menimba ilmu. Menjadi bekalan di mana-mana.mangga pulasan. Sudah tentu akan berjaya. Pergi ke pekan menjual kain. Mak Siti ke rumah Rohaya. Untuk membuat sebiji raga. Siapa rajin tiada bosan. Jangan mudah berhati bosan. Semasa belajar jangan bermain. Kalau kita rajin belajar. Apabila besar tidak kecewa. Kelak nanti merugikan kita.Ingatlah selalu pesanan daku. Kain dijunjung di atas kepala. Cahaya mentari bersinar laksana. Bawa air di dalam cawan. Wahai adik-adikku sekalian. Buatlah baik wahai insan. Walau sebesar jarum peniti. Tiada siapa sudi berkawan. Dusun buah di suatu kawasan. Asalkan tulus niat dihati. Displin diri haruslah dijaga. Beropan-santun apabila bercakap. Itulah nama jasa sejati. Kalau ada umur yang panjang. Dimasak pula bersama peria. .negara dan bangsa. Kalau hidup berbuat jasa. Setelah diri hancur binasa. Menyemai benih di rumah kaca. Segala hidup akan menjadi bermakna. Ilmu alat yang berguna. Rajin dan usaha perlu diutamakan. Ambil sekeping disapukan kaya. Jangan suka bercakap besar. Tentu selamat dunia dan akhirat. Perlu kita banyak membaca. Jika kamu mahu berjaya.

khidmat cemerlang. Biar membaca di mana sahaja. Menara gading kian melambai. Jendela ditutup berserta pintu. Gajah mati meninggalkan tulang. Kelak dirimu akan binasa. Orang berilmu tidak bekerja. Gunakanlah bahasa yang baik. Menuntut ilmu di Gunung Tahan. Bagai pohon tidak berbuah. Tidak menyesal kemudian nanti. Berat dan ringan perlu ditunaikan. Manusia mati nama dikenang. Mekar mewangi tiada terkulai. Tenang-tenang air di laut. Pekan kecil terletak di Banjar. Kalau hendak ke Pulau Daik. Tentu orang bertambah sayang. Belikan saya ikan kekek. . Hati terkenang mulut menyebut. Waktu senja pasang pelita.Hang Jebat pahlawan negara. Setiap orang ada kewajipan. Agar usaha bertambah mutu. Jangan lupa minyak sebalang. Harimau mati meninggalkan belang. Budi baik bagai nak junjung. Membaca itu kunci kejayaan. Waktu sekolah jangan bercinta.bangsa dan watan. Semoga kita selamat selalu. Kelak orang memandang rendah. Semoga cita-cita akan tercapai. Bantu-membantu sesama kita. Kalau tuan pergi ke Segambut. Cakaplah dengan berlemah lembut. Wahai teman marilah berjanji. Masa kecil hendaklah belajar. Tepi tasik tempat bertandang. Jangan lupa membeli laksa. Amat terkenal sejak dahulu. Gunung Tahan tinggi ke awan. Kalau kita berhati baik. Kepada Tuhan kita pohonkan. Dengan semangat penuh keikhlasan. Remaja laksana bunga setangkai. Tuntutlah ilmu hingga ke mati. Kalau Ani hendak ke kota. Kepada agaam. Banyak tumbuh pohon meranti. Bak kata pepetah melayu. Mari berpantun di Subang Jaya. Ilmu itu pelita hati. Jangan suka terkinja-kinja. Sampan kolek mudik ke tanjung. Masa terluang tidak terbuang. Wajib dituntut setiap hari. Bakat disanjung.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->