P. 1
pantun mendidik

pantun mendidik

|Views: 232|Likes:
Dipublikasikan oleh mohd_taib_9

More info:

Published by: mohd_taib_9 on May 09, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/28/2014

pdf

text

original

pantun mendidik. pi skolah naik beca... balik skolah naik keta... kalau malas nak membace...

tutup buku abis cerita... Pergi sekolah naik beca, Menggalas beg bagi pengayuhnya; Ilmu datang dari membaca, Malas membaca rugi selamanya pantun menuntut ILMU kegagalan itu satu hikmah jangan dikesal tiada faedah takutnya hamba meluah kalimah disalah tafsir malu tak sudah Berburu ke padang datar;. Dapat rusa berbelang kaki;. Berguru kepalang ajar; Bagai bunga kembang tak jadi; «««««.

Cik Ani menanam bunga, Bunga ditanam di tepi halaman, Ilmu itu besar nilainya, Harta dunia bukan tandingan. Pak Abu menebar jala, Jala ditebar di sungai Linggi, Walau ilmu penuh didada, Jangan suka menyombong diri. Adik bermain jauh di sana, Tangan berikat dengan tali, Buat baik secara sederhana, Buat jahat jangan sekali. Tanam tebu di tepi pagar, Daunnya kena orang lalu, Nasihat guru hendak didengar, Barulah kita selamat selalu. Kait kelapa dengan galah, Gelap mata terkena sinar, Kita takut kerana bersalah, Kita berani kerana benar. Ibu ke sungai tangkap ikan, Hendak digulai dengan nangka, Ibubapa jangan disia-siakan, Berjaya kita kerana mereka. Nasi dimakan dengan lauk ikan, Enak rasanya masakan Midah, Jika kerjasama dapat didirikan, Segala urusan menjadi mudah. Ingatlah wahai rakanku, Hidup ini perlu berilmu, Hulurkan bakti serta jasamu, Agar kamu dihormati selalu. Ilmu itu sangat berguna, Boleh dibawa ke mana-mana, Tanpa ilmu gelaplah dunia, Setiap masa hidup sengsara.

Salam sejahtera pembuka bicara, Kepada anda pengunjung setia, Inilah pantun nasihat dari saya, Untuk panduan kita bersama. Pak Salleh memasang bubu, Ketika petang cuaca redup, Kalau tuan ingin tahu, Ilmu itu penyuluh hidup. Makan sireh duduk bersila, Sambil duduk bergurau senda, Sekiranya ilmu penuh didada, Hidup tidak gelap gelita. Mak Munah pergi ke perigi, Pergi bersama anaknya Siti, Tuntutlah ilmu setiap hari, Untuk kesenangan diri sendiri.

mangga pulasan. Semasa belajar jangan bermain. Belikan saya sekati gula. Mak Siti ke rumah Rohaya. Jangan mudah menjadi jemu.Ingatlah selalu pesanan daku. Jangan suka bercakap besar. Nanti tidak memberi kesan. Biar sedikit membuat bakti. Cahaya mentari bersinar laksana. Bunga cempaka si bunga raya. Pastikan kita bersua kembali. Sudah tentu akan berjaya. Ditanam durian. Dimasak pula bersama peria. Bakti juga dikenang sentiasa. Kelak nanti merugikan kita. Pagi-pagi pergi ke pasar. Tiada siapa sudi berkawan. Bertolak ansur sesama sendiri. Ke pekan setapa bersama kawan. Menyemai benih di rumah kaca. Membeli roti di kedai Hajar. Menjadi bekalan di mana-mana. Kalau kita rajin belajar. Berjuanglah dalam segala lapangan. Walau sebesar jarum peniti. Kalau kita hendak berjaya. Itulah amalan hidup ini. Displin diri haruslah dijaga. Apabila menerima ajaran guru. Jadikan petua setiap waktu. Siapa rajin tiada bosan. Kain dijunjung di atas kepala. Agar sengsara jauh darimu. Jangan mudah berhati bosan.negara dan bangsa. Dipandang mulia setiap waktu. Andainya kamu orang berilmu. Kepada agama. Kalau hidup berbuat jasa. Bawa air di dalam cawan. Ilmu alat yang berguna. Rajin berusaha menimba ilmu. Asalkan tulus niat dihati. Mereka kelak mendapat balasan. Jika kamu mahu berjaya. Nasihat ibubapa jangan dilawan. Buat kebajikan sesama insan. Kalau ada umur yang panjang. Untuk membuat sebiji raga. Bersatu padu faham memahami. Ambil sekeping disapukan kaya. Wahai adik-adikku sekalian. Apabila besar tidak kecewa. Kerana hendak mengepos surat. Beropan-santun apabila bercakap. Bolehkah saya menumpang mandi. Ikan senohong si ikan siakap. Kelak kita dipandang mulia. Itulah nama jasa sejati. Kalau tuan pergi ke pasar. Kalau kita rajin belajar. Perlu kita banyak membaca. Budi bahasa pakaian sehari. Kepada manusia taburkan pesan. Segala hidup akan menjadi bermakna. Buatlah baik wahai insan. Rajin dan usaha perlu diutamakan. Setelah diri hancur binasa. Tentu selamat dunia dan akhirat. Kalau ada sumur di ladang. Dusun buah di suatu kawasan. . Pergi ke pekan menjual kain.

Kalau kita berhati baik. Waktu sekolah jangan bercinta. Kalau tuan pergi ke Segambut. Kalau Ani hendak ke kota. Kelak orang memandang rendah. Tuntutlah ilmu hingga ke mati. Jangan lupa minyak sebalang. Ilmu itu pelita hati. Dengan semangat penuh keikhlasan. Membaca itu kunci kejayaan. Jangan lupa membeli laksa. Semoga kita selamat selalu. Kepada agaam. Mari berpantun di Subang Jaya. Masa terluang tidak terbuang. Banyak tumbuh pohon meranti. Orang berilmu tidak bekerja. Manusia mati nama dikenang. Tenang-tenang air di laut. Agar usaha bertambah mutu. Harimau mati meninggalkan belang. Semoga cita-cita akan tercapai. Menara gading kian melambai. Tepi tasik tempat bertandang. Kepada Tuhan kita pohonkan. Amat terkenal sejak dahulu. Tidak menyesal kemudian nanti. Wahai teman marilah berjanji. Masa kecil hendaklah belajar. Bakat disanjung. Gajah mati meninggalkan tulang. Belikan saya ikan kekek. Wajib dituntut setiap hari. Jangan suka terkinja-kinja. Kelak dirimu akan binasa. Biar membaca di mana sahaja. Bagai pohon tidak berbuah. Menuntut ilmu di Gunung Tahan.Hang Jebat pahlawan negara. Pekan kecil terletak di Banjar. Mekar mewangi tiada terkulai. Bantu-membantu sesama kita.bangsa dan watan. Waktu senja pasang pelita. Kalau hendak ke Pulau Daik. . Bak kata pepetah melayu. Remaja laksana bunga setangkai. Cakaplah dengan berlemah lembut. Jendela ditutup berserta pintu. Budi baik bagai nak junjung. Sampan kolek mudik ke tanjung. Gunakanlah bahasa yang baik. Setiap orang ada kewajipan. Gunung Tahan tinggi ke awan. Hati terkenang mulut menyebut.khidmat cemerlang. Berat dan ringan perlu ditunaikan. Tentu orang bertambah sayang.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->