P. 1
Senarai Tugas Juruteknik Elektrik j17

Senarai Tugas Juruteknik Elektrik j17

|Views: 5,666|Likes:
Dipublikasikan oleh Meor Hakeem Salleh

More info:

Published by: Meor Hakeem Salleh on May 10, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/14/2013

pdf

text

original

SENARAI TUGAS JURUTEKNIK ELEKTRIK J17 SEKOLAH BERASRAMA PENUH

1. Mengurus, memeriksa, menyelia dan menyelenggara kerosakkan fizikal di bangunan/kawasan, asrama dan kuarters. 2. Mengurus, memeriksa, menyelia dan menyelenggara kerosakkan elektrik di bangunan/kawasan, asrama dan kuarters. 3. Mengurus, memeriksa, menyelia dan menyelenggara kerosakkan peralatan mekanikal di bangunan/kawasan, asrama dan kuarters. 4. Mengurus, memeriksa, menyelenggara dan member perkhidmatan peralatan siaraya. 5. Mengurus, memesan, menerima, memeriksa dan melupuskan barang/peralatan dibawah Juruteknik Elektrik. 6. Menjalankan tugas yang diarahkan dari masa ke semasa.

asrama dan kuarters yang rosak. Memeriksa dan menyelenggara kerosakan kecil yang boleh dibaiki. asrama dan kuarters. ii) Berurusan dengan pihak JKR. memeriksa.SKOP KERJA JURUTEKNIK ELEKTRIK J17 SEKOLAH BERASRAMA PENUH 1. Mengurus. memeriksa. Juruteknik perlu : i) Memeriksa dan menyelenggara kerosakkan kecil peralatan Elektrik mengikut kesesuaian. Mengurus. pelan ubahsuai. Memeriksa dan menguji system kubahan. . b) Memastikan semua system pendawaian dan peralatan elektrik/elektrik berfungsi dan selamat digunakan. a) Setelah menerima aduan. 2. dan perkara-perkara yang berkaitan. menyelia dan menyelenggara kerosakkan elektrik di bangunan/kawasan. Juruteknik perlu : i) ii) Memeriksa pagar sekolah. asrama dan kuarters. Memeriksa peralatan perabot dan memastikan berkeadaan baik serta selamat digunakan. b) Menyemak. menyelia dan menyelenggara kerosakkan fizikal di bangunan/kawasan. SESCO dan agensi berkaitan sekiranya berlaku kerosakkan besar. a) Setelah menerima aduan. menyediakan dan menyimpan pelan termasuk pelan utama. iii) iv) v) Memeriksa kerosakan fizikal bangunan termasuk keretakan. salairan dan pepaipan supaya berkeadaan baik dan berfungsi.

3. a) Merekod dan menyemak segala pembelian barang/peralatan dalam daftar modal inventori. menyedia dan menyimpan pelan saluran elektrik. a) Memeriksa tangki air utama sekiranya berlaku kebocoran b) Memastikan semua alat pencegahan kebakaran berada dalam keadaan baik. a) Memastikan semua peralatan berfungsi dan selamat digunakan. 5. memeriksa. c) Menyelenggara kerosakan kecil peralatan P. 4. b) Memasang dan mengendalikan P. e) Memastikan semua system pam berfungsi dengan baik. b) Merekod dan mengawal penggunaan barang/peralatan dalam buku inventori. Mengurus.c) Menyemak. menyelenggara dan member perkhidmatan peralatan siaraya. Menjalankan lain-lain tugas yang diarahkan dari semasa ke semasa. c) Menyediakan spesifikasi barang/peralatan yang akan dipesan. menerima. Mengurus. menyelia dan menyelenggara kerosakkan peralatan mekanikal di bangunan/kawasan. d) Memastikan alat penghawa dingin befungsi dengan baik serta penyelenggraan mengikut jadual. Mengurus. memesan. d) Membantu pihak sekolah dalam hal-hal pelupusan.A sistem semasa majlis rasmi dan program sekolah. 6. memeriksa dan melupuskan barang/peralatan dibawah Juruteknik Elektrik. c) Memastikan semua system pepaipan gas dan peralatan dapur berada dalam keadaan baik dan selamat digunakan. . memeriksa. asrama dan kuarters.A sistem.

Menyemak kerja-kerja yang dijalankan oleh kontraktor. Juruteknik Terima laporan dan membuat pemeriksaan dan merekod kerosakan. Jawatankuasa sebutharga Juruteknik Membuat penilaian dan pemberian kontrak. Rekod kerja-kerja yang telah dijalankan oleh kontraktor. PERANTARAAN Penolong Kanan/Warden Arsama Juruteknik Isi borang kerosakan dan serah kepada Juruteknik. Jika peruntukan mencukupi. Tentukan status kerosakan sama ada boleh dibaiki sendiri ataupun tidak. Juruteknik Lapor kepada Pengetua/PK 1/PK HEM Pengetua Kriteria Penilaian Kontraktor .TINDAKAN PROSES PENYELENGGARAAN BANGUNAN DAN ALATAN ELEKTRIK TANGGUNGJAWAB Pengadu TINDAKAN Mendapatkan borang laporan kerosakan kosong.buat sekurangnya 3 kontraktor.Juruteknik perlu maklumkan kepada ketua jabatan untuk tindakan selanjutnya dan menyemak peruntukannya. Jika tidak dapat dibaiki sendiri. Hubungi kontraktor yang Berjaya.

KAWASAN DAN ALATAN ELEKTRIK TANGGUNGJAWAB TINDAKAN PERANTARAAN PENGADU Pengadu membuat laporan JURUTEKNIK Terima laporan JURUTEKNIK JURUTEKNIK Check Kerosakan Boleh baiki sendiri? YA Baiki Tamat JURUTEKNIK Ada peruntukan TIDAK Tangguh/mohon peruntukan YA JK SEBUTHARGA Buat sebutharga Buat penilaian A .CARTA ALIRAN PENYELENGGARAAN BANGUNAN.

A BORANG JURUTEKNIK Pemberian Kontrak Hubungi Kontraktor berjaya KONTRAKTOR JURUTEKNIK Check Kerja yg dijalankan kontraktor JURUTEKNIK Mematuhi Penentuan TIDAK PENGETUA YA Merekod kerja Kontraktor JURUTEKNIK Lapor kepada pengetua TAMAT .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->