SENARAI TUGAS JURUTEKNIK ELEKTRIK J17 SEKOLAH BERASRAMA PENUH

1. Mengurus, memeriksa, menyelia dan menyelenggara kerosakkan fizikal di bangunan/kawasan, asrama dan kuarters. 2. Mengurus, memeriksa, menyelia dan menyelenggara kerosakkan elektrik di bangunan/kawasan, asrama dan kuarters. 3. Mengurus, memeriksa, menyelia dan menyelenggara kerosakkan peralatan mekanikal di bangunan/kawasan, asrama dan kuarters. 4. Mengurus, memeriksa, menyelenggara dan member perkhidmatan peralatan siaraya. 5. Mengurus, memesan, menerima, memeriksa dan melupuskan barang/peralatan dibawah Juruteknik Elektrik. 6. Menjalankan tugas yang diarahkan dari masa ke semasa.

a) Setelah menerima aduan. . Juruteknik perlu : i) Memeriksa dan menyelenggara kerosakkan kecil peralatan Elektrik mengikut kesesuaian. Memeriksa dan menguji system kubahan. asrama dan kuarters. 2. iii) iv) v) Memeriksa kerosakan fizikal bangunan termasuk keretakan. ii) Berurusan dengan pihak JKR. pelan ubahsuai. b) Menyemak. asrama dan kuarters. menyelia dan menyelenggara kerosakkan fizikal di bangunan/kawasan. Mengurus. Memeriksa dan menyelenggara kerosakan kecil yang boleh dibaiki. memeriksa. a) Setelah menerima aduan. asrama dan kuarters yang rosak. SESCO dan agensi berkaitan sekiranya berlaku kerosakkan besar. Memeriksa peralatan perabot dan memastikan berkeadaan baik serta selamat digunakan. Juruteknik perlu : i) ii) Memeriksa pagar sekolah.SKOP KERJA JURUTEKNIK ELEKTRIK J17 SEKOLAH BERASRAMA PENUH 1. b) Memastikan semua system pendawaian dan peralatan elektrik/elektrik berfungsi dan selamat digunakan. memeriksa. menyediakan dan menyimpan pelan termasuk pelan utama. menyelia dan menyelenggara kerosakkan elektrik di bangunan/kawasan. Mengurus. dan perkara-perkara yang berkaitan. salairan dan pepaipan supaya berkeadaan baik dan berfungsi.

b) Merekod dan mengawal penggunaan barang/peralatan dalam buku inventori. menyelia dan menyelenggara kerosakkan peralatan mekanikal di bangunan/kawasan. memeriksa. asrama dan kuarters. 3. d) Memastikan alat penghawa dingin befungsi dengan baik serta penyelenggraan mengikut jadual. c) Menyediakan spesifikasi barang/peralatan yang akan dipesan. Mengurus. a) Memastikan semua peralatan berfungsi dan selamat digunakan. memeriksa dan melupuskan barang/peralatan dibawah Juruteknik Elektrik.A sistem. b) Memasang dan mengendalikan P. e) Memastikan semua system pam berfungsi dengan baik. Mengurus.A sistem semasa majlis rasmi dan program sekolah. menerima. menyelenggara dan member perkhidmatan peralatan siaraya. memeriksa. 5. c) Menyelenggara kerosakan kecil peralatan P.c) Menyemak. 4. a) Memeriksa tangki air utama sekiranya berlaku kebocoran b) Memastikan semua alat pencegahan kebakaran berada dalam keadaan baik. menyedia dan menyimpan pelan saluran elektrik. . 6. c) Memastikan semua system pepaipan gas dan peralatan dapur berada dalam keadaan baik dan selamat digunakan. a) Merekod dan menyemak segala pembelian barang/peralatan dalam daftar modal inventori. d) Membantu pihak sekolah dalam hal-hal pelupusan. Menjalankan lain-lain tugas yang diarahkan dari semasa ke semasa. memesan. Mengurus.

Rekod kerja-kerja yang telah dijalankan oleh kontraktor. Jawatankuasa sebutharga Juruteknik Membuat penilaian dan pemberian kontrak. Juruteknik Terima laporan dan membuat pemeriksaan dan merekod kerosakan. Menyemak kerja-kerja yang dijalankan oleh kontraktor.Juruteknik perlu maklumkan kepada ketua jabatan untuk tindakan selanjutnya dan menyemak peruntukannya. Hubungi kontraktor yang Berjaya. Jika tidak dapat dibaiki sendiri.buat sekurangnya 3 kontraktor. Juruteknik Lapor kepada Pengetua/PK 1/PK HEM Pengetua Kriteria Penilaian Kontraktor .TINDAKAN PROSES PENYELENGGARAAN BANGUNAN DAN ALATAN ELEKTRIK TANGGUNGJAWAB Pengadu TINDAKAN Mendapatkan borang laporan kerosakan kosong. Jika peruntukan mencukupi. Tentukan status kerosakan sama ada boleh dibaiki sendiri ataupun tidak. PERANTARAAN Penolong Kanan/Warden Arsama Juruteknik Isi borang kerosakan dan serah kepada Juruteknik.

KAWASAN DAN ALATAN ELEKTRIK TANGGUNGJAWAB TINDAKAN PERANTARAAN PENGADU Pengadu membuat laporan JURUTEKNIK Terima laporan JURUTEKNIK JURUTEKNIK Check Kerosakan Boleh baiki sendiri? YA Baiki Tamat JURUTEKNIK Ada peruntukan TIDAK Tangguh/mohon peruntukan YA JK SEBUTHARGA Buat sebutharga Buat penilaian A .CARTA ALIRAN PENYELENGGARAAN BANGUNAN.

A BORANG JURUTEKNIK Pemberian Kontrak Hubungi Kontraktor berjaya KONTRAKTOR JURUTEKNIK Check Kerja yg dijalankan kontraktor JURUTEKNIK Mematuhi Penentuan TIDAK PENGETUA YA Merekod kerja Kontraktor JURUTEKNIK Lapor kepada pengetua TAMAT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful