P. 1
Senarai Tugas Juruteknik Elektrik j17

Senarai Tugas Juruteknik Elektrik j17

|Views: 5,974|Likes:
Dipublikasikan oleh Meor Hakeem Salleh

More info:

Published by: Meor Hakeem Salleh on May 10, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/14/2013

pdf

text

original

SENARAI TUGAS JURUTEKNIK ELEKTRIK J17 SEKOLAH BERASRAMA PENUH

1. Mengurus, memeriksa, menyelia dan menyelenggara kerosakkan fizikal di bangunan/kawasan, asrama dan kuarters. 2. Mengurus, memeriksa, menyelia dan menyelenggara kerosakkan elektrik di bangunan/kawasan, asrama dan kuarters. 3. Mengurus, memeriksa, menyelia dan menyelenggara kerosakkan peralatan mekanikal di bangunan/kawasan, asrama dan kuarters. 4. Mengurus, memeriksa, menyelenggara dan member perkhidmatan peralatan siaraya. 5. Mengurus, memesan, menerima, memeriksa dan melupuskan barang/peralatan dibawah Juruteknik Elektrik. 6. Menjalankan tugas yang diarahkan dari masa ke semasa.

menyelia dan menyelenggara kerosakkan elektrik di bangunan/kawasan. Memeriksa dan menguji system kubahan. Juruteknik perlu : i) ii) Memeriksa pagar sekolah. asrama dan kuarters. asrama dan kuarters yang rosak. a) Setelah menerima aduan. memeriksa. Memeriksa dan menyelenggara kerosakan kecil yang boleh dibaiki. iii) iv) v) Memeriksa kerosakan fizikal bangunan termasuk keretakan. . menyelia dan menyelenggara kerosakkan fizikal di bangunan/kawasan. 2. salairan dan pepaipan supaya berkeadaan baik dan berfungsi. dan perkara-perkara yang berkaitan.SKOP KERJA JURUTEKNIK ELEKTRIK J17 SEKOLAH BERASRAMA PENUH 1. b) Menyemak. pelan ubahsuai. a) Setelah menerima aduan. memeriksa. b) Memastikan semua system pendawaian dan peralatan elektrik/elektrik berfungsi dan selamat digunakan. Mengurus. asrama dan kuarters. Juruteknik perlu : i) Memeriksa dan menyelenggara kerosakkan kecil peralatan Elektrik mengikut kesesuaian. Mengurus. SESCO dan agensi berkaitan sekiranya berlaku kerosakkan besar. menyediakan dan menyimpan pelan termasuk pelan utama. ii) Berurusan dengan pihak JKR. Memeriksa peralatan perabot dan memastikan berkeadaan baik serta selamat digunakan.

memeriksa dan melupuskan barang/peralatan dibawah Juruteknik Elektrik. d) Memastikan alat penghawa dingin befungsi dengan baik serta penyelenggraan mengikut jadual. memesan. b) Merekod dan mengawal penggunaan barang/peralatan dalam buku inventori. menerima. a) Merekod dan menyemak segala pembelian barang/peralatan dalam daftar modal inventori. c) Menyediakan spesifikasi barang/peralatan yang akan dipesan. memeriksa. menyelenggara dan member perkhidmatan peralatan siaraya. memeriksa. asrama dan kuarters.c) Menyemak. Menjalankan lain-lain tugas yang diarahkan dari semasa ke semasa. 5.A sistem semasa majlis rasmi dan program sekolah. . a) Memeriksa tangki air utama sekiranya berlaku kebocoran b) Memastikan semua alat pencegahan kebakaran berada dalam keadaan baik. 6. Mengurus. 3. b) Memasang dan mengendalikan P. menyedia dan menyimpan pelan saluran elektrik. d) Membantu pihak sekolah dalam hal-hal pelupusan. c) Memastikan semua system pepaipan gas dan peralatan dapur berada dalam keadaan baik dan selamat digunakan. c) Menyelenggara kerosakan kecil peralatan P. Mengurus. 4. Mengurus. a) Memastikan semua peralatan berfungsi dan selamat digunakan.A sistem. e) Memastikan semua system pam berfungsi dengan baik. menyelia dan menyelenggara kerosakkan peralatan mekanikal di bangunan/kawasan.

Hubungi kontraktor yang Berjaya.buat sekurangnya 3 kontraktor. Jawatankuasa sebutharga Juruteknik Membuat penilaian dan pemberian kontrak. Tentukan status kerosakan sama ada boleh dibaiki sendiri ataupun tidak. Juruteknik Terima laporan dan membuat pemeriksaan dan merekod kerosakan.TINDAKAN PROSES PENYELENGGARAAN BANGUNAN DAN ALATAN ELEKTRIK TANGGUNGJAWAB Pengadu TINDAKAN Mendapatkan borang laporan kerosakan kosong. Jika peruntukan mencukupi. Jika tidak dapat dibaiki sendiri. Rekod kerja-kerja yang telah dijalankan oleh kontraktor. Juruteknik Lapor kepada Pengetua/PK 1/PK HEM Pengetua Kriteria Penilaian Kontraktor .Juruteknik perlu maklumkan kepada ketua jabatan untuk tindakan selanjutnya dan menyemak peruntukannya. PERANTARAAN Penolong Kanan/Warden Arsama Juruteknik Isi borang kerosakan dan serah kepada Juruteknik. Menyemak kerja-kerja yang dijalankan oleh kontraktor.

KAWASAN DAN ALATAN ELEKTRIK TANGGUNGJAWAB TINDAKAN PERANTARAAN PENGADU Pengadu membuat laporan JURUTEKNIK Terima laporan JURUTEKNIK JURUTEKNIK Check Kerosakan Boleh baiki sendiri? YA Baiki Tamat JURUTEKNIK Ada peruntukan TIDAK Tangguh/mohon peruntukan YA JK SEBUTHARGA Buat sebutharga Buat penilaian A .CARTA ALIRAN PENYELENGGARAAN BANGUNAN.

A BORANG JURUTEKNIK Pemberian Kontrak Hubungi Kontraktor berjaya KONTRAKTOR JURUTEKNIK Check Kerja yg dijalankan kontraktor JURUTEKNIK Mematuhi Penentuan TIDAK PENGETUA YA Merekod kerja Kontraktor JURUTEKNIK Lapor kepada pengetua TAMAT .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->