P. 1
Dasar Negara Edit

Dasar Negara Edit

|Views: 2,964|Likes:
Dipublikasikan oleh Maini William

More info:

Published by: Maini William on May 10, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/17/2013

pdf

text

original

Sections

 • KONSEP NEGARA
 • DEFINISI DASAR NEGARA
 • DEFINISI DASAR AWAM
 • ISU ISUYANGMELIBATKANASPEK
 • DASARYANGUTAMADANMEMERLUKAN
 • PENGGUBALANDASARYANGKHUSUS
 • PENERANGAN DASAR-DASAR UTAMA
 • KERAJAAN
 • 3.Objektif:
 • 4.Program:
 • (5 Feb 1986 PIP)
 • KENAPA PERLU DASAR PERINDUSTRIAN
 • DASAR PERINDUSTRIAN NEGARA
 • DASAR PERSYARIKATAN MALAYSIA
 • DASAR PERTANIAN NEGARA
 • FAKTOR-FAKTOR KEJAYAAN
 • DASAR PENDIDIKAN
 • STRATEGI PELAKSANAAN
 • PENCAPAIAN SEMASA
 • DASAR PANDANG KE TIMUR
 • DASAR PENERAPAN NILAI-NILAI MURNI
 • DALAM PENTADBIRAN
 • DASAR BERSIH, CEKAP DAN AMANAH

DASAR PEMBANGUNAN NEGARA

Oleh Nazru Haji Ismail Ketua Penolong Pendaftar (HEPP) USM

DASAR-DASAR NEGARA PERJUANGAN FASA II

WAWASAN NEGARA

MENCIPTA MASYARAKAT GEMILANG

KONSEP NEGARA Tanah Rakyat Sempadan Pentadbiran Kerajaan DEFINISI DASAR NEGARA Garis panduan pentadbiran yang merangkumi segala arahan dan peraturan untuk mencapai matlamat kepimpinan negara ke arah sebuah negara yang gemilang.

TUJUAN DASAR MEMBANTU NEGARA MENCAPAI 1. . Perpaduan dan kestabilan negara. Matlamat keselamatan negara. Kesejahteraan sosial dan ekonomi rakyat dan masyarakat. 3. 2.

1975) Usaha Kerajaan menghadapi/ mengatasi masalah yang membebankan semua atau sebahagian masyarakat untuk kebajikan umum. Dye-Understanding Public Policy. Abdullah Ab. KEADAAN ATAU MASALAH DI DALAM MASYARAKAT. (Thomas R. . ISU. Rahman. PERKARA. Dr. SESUATU DASAR KERAJAAN ADALAH PENGISTIHARAN HASRAT DAN NILAI (VALUES) KERAJAAN TERHADAP SESUATU FENOMENA.DEFINISI DASAR AWAM Public Policy is Whatever Goverments choose to do or not to do . Masalah dan Isu Dalam penggubalan dan Pelaksanaan Dasar Awam.

. Asas sektor pembuatan/perkilangan yang sempit. ISU EKONOMI Arah dan kadar pertumbuhan ekonomi negara. Perbezaan pendapatan dan status sosio-ekonomi rakyat antara kaum. tekstil dan beberapa jenis industri gantian inport).ISU ISU YANG MELIBATKAN ASPEK DASAR YANG UTAMA DAN MEMERLUKAN PENGGUBALAN DASAR YANG KHUSUS. wilayah dan kawasan bandar dan luar bandar.(Tertumpu kepada industri elektronik. Masalah pengeluaran yang menurun dan kekurangan tenaga buruh. Kadar produktiviti yang secara relatifnya masih rendah.

ISU-ISU YANG MELIBATKAN ASPEK DASAR YANG UTAMA DAN MEMERLUKAN PENGGUBALAN DASAR YANG KHUSUS. . Penyalahgunaan dasar dan pengedaran dadah antarabangsa. Masalah kemiskinan mutlak yang berterusan walaupun menurun dari segi peratusnya. Keperluan pembentukan budaya kerja dan sikap yang positif untuk pembangunan. ISU POLITIK DAN PENTADBIRAN Polarisasi kaum. Isu pencemaran alam yang lahir daripada aktiviti pembangunan yang tidak terkawal. Saiz sektor awam yang masih besar beban perbelanjaan yang tinggi.

Masalah politik di rantau Asia. Pendatang tanpa izin.ISU-ISU YANG MELIBATKAN ASPEK DASAR YANG UTAMA DAN MEMERLUKAN PENGGUBALAN DASAR YANG KHUSUS. Kecenderungan kuasa besar untuk menguasai dan menentukan arus politik dan sistem ekonomi antabangsa dan lain-lain. . ISU ANTARABANGSA Pergeseran politik kuasakuasa besar di rantau ini.

DASAR-DASAR EKONOMI RRJP (RM 6)/ DPN Dasar Perindustrian Negara Dasar Persyarikatan Malaysia Dasar Penswastaan Dasar pertanian Negara Dasar Sains dan Teknologi .DASAR-DASAR UTAMA KERAJAAN I.

bebas dan berkecuali (ZOPFAN) Antartika Dasar Penerapan Nilai-Nilai Murni Dalam Pentadbiran . DASAR-DASAR SOSIAL/ETIKA KERJA Dasar Pendidikan Kebangsaan Dasar/Program Pembaharuan Dan Peningkatan Produktiviti:Dasar Pandang Ke Timur Dasar Bersih.DASAR-DASAR UTAMA KERAJAAN II. DASAR-DASAR LUAR NEGERI Kawasan aman. Cekap Dan Amanah III.

Membasmi kemiskinan dengan menambah pendapatan dan memperbanyakkan peluang pekerjaan. (1979-1990) Objektif DEB ialah membasmi kemiskinan dan penyusunan semula masyarakat. Strategi perlaksanaan DEB ialah Serapang Dua Mata iaitu:i. ii. . Menyusun semula masyarakat untuk akhirnya menghapuskan pengenalan kaum mengikut fungsi-fungsi ekonomi.PENERANGAN DASAR-DASAR UTAMA KERAJAAN 1. mengadakan perkhidmatan sosial percuma atau dibantu tanpa mengira kaum. DASAR EKONOMI BARU Dilancarkan ekoran peristiwa berdarah 13 Mei 1969. Ia merupakan Rancangan Pembangunan Ekonomi secara berperingkat selama 20 tahun. iii. Pencapaian matlamat DEB haruslah dalam kontek perkembangan ekonomi negara yang berterusan.

8% adalah Melayu. 26. Usaha menambahkan pemilikan modal rakyat Malaysia khususnya Bumiputra dalam Syarikat Berhad.4%.PROGRAM PENYUSUNAN SEMULA MASYARAKAT MELIPUTI:Usaha meninggikan pengeluaran pendapatan dan mutu kehidupan golongan miskin di mana 64. (Bumiputra 2.3%) Usaha membentuk satu masyarakat perdagangan dan perindustrian di kalangan Bumiputra supaya pada 1990 mereka akan memiliki dan menguruskan sekurang-kurangnya 30% daripada kegiatan dagangan dan perindustrian. Usaha memajukan negeri dan kawasan yang mundur melalui Program Pembangunan Wilayah.2% India. bukan Bumiputra 34.2% Cina dan 38. . (86% berada di luar bandar) Usaha menseimbangkan struktur gunatenaga supaya menjelang 1990 ianya mencerminkan susunan penduduk mengikut etnik.3% dan pelabur asing 63.

MENGIKUT YAB PERDANA MENTERI USAHA MENCAPAI MATLAMATNYA AKAN DITERUSKAN DALAM RANCANGAN PEMBANGUNAN JANGKA PANJANG MALAYSIA KEDUA 1991-2020 .SUNGGUHPUN TEMPOH DEB TAMAT PADA TAHUN 1990. .

Dasar-Dasar Ekonomi .1.

Dasar Pembangunan Nasional (DPN) (RRJP 2 1999 2000) 1. Sambungan Dasar Ekonomi Baru (DEB) Lancar pada 17 Jun 1991 Fokus (a) Membasmi golongan miskin (b) Menyusun semula masyarakat . 2. 3.

(d) Menjadi negara maju dan mengukuhkan keadilan sosial. moral.3. kualitihidup dan mengamalkan prinsip pentadbiran yang adil dan kecemerlangan ekonomi . Objektif: (c) Memperkukuhkan kestabilan negara dari segi ekonomi. sosial dan politik melalui pembangunan bandar dan di luar bandar. nilai etika.

4. Program: (a) Membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat (b) Memastikan keseimbangan kaum dalam pelbagai aspek (c) Meningkatkan penggunaan sains dan teknologi (d) Menerapkan nilai sosial. kerohanian dan amalan cintakan alam sekitar (e) Meningkatkan peluagn dan kemudahan pendidikan .

3. 2. Menjadikan sektor perkilangan sbg pertumbuhan perindustrian negara & ekonomi keseluruhannya. Meninggikan tahap penyelidikan & pembangunan (R&D) teknologi tempatan sbg asas bg Malaysia menjadi sebuah negara perindustrian. . Menggalakkan penggunaan sepenuhnya sumber-sumber asli negara.DASAR PERINDUSTRIAN NEGARA (5 Feb 1986 PIP) OBJEKTIF 1.

Menyahut cabaran DEB 4. Rantaian huluan & hiliran industri 11. Persaingan antarabangsa 10. Pertumbuhan ekonomi seimbang 6. Pertumbuhan bandar-bandar baru 12. Ke arah modenisasi 8. Peluang pekerjaan & tenaga mahir 5. Ke arah negara maju . Penyumbang utama sektor ekonomi masa hadapan 9.KENAPA PERLU DASAR PERINDUSTRIAN 1. Kemelesetan ekonomi era 80-an 2. Pertumbuhan industri kecil & sederhana 7. Kelemahan sektor perindustrian 3.

5. 4. Pertumbuhan sektor eksport kurang memuaskan Eksport terlalu bergantung kpd industri elektrik. 2. .DASAR PERINDUSTRIAN NEGARA KELEMAHAN SEKTOR INDUSTRI (70AN & 80AN) 1. elektronik & tekstil sahaja Mutu keluaran tidak dapat bersaing dgn keluaran luar negeri Tidak ada rantaian antara sektor industri dgn lain-lain sektor Industri-industri yg ditubuhkan kurang mempunyai nilai tambah (Value Added) 3.

4. Dasar perindustrian yg berpandangkan keluar bg mengekalkan kadar pertumbuhan perindustrian yg tinggi. Memajukan secara intensif industri berasaskan sumber untuk eksport & mempelbagaikan industri. Memaju & menggunakan sistem perkhidmatan maklumat yg bersepadu Membangunkan teknologi & tenaga rakyat 3. Memajukan industri berat terpilih utk menyokong industri eksport. . 2.DASAR PERINDUSTRIAN NEGARA STRATEGI 1. 5.

elektronik & elektrik. Sumber-sumber pertumbuhan baru. 2. Mempelbagaikan industri tempatan. 3. Kurangkan pergantungan kpd tekstil. .STRATEGI PERINDUSTRIAN DI BAWAH DPN RRJP 2 (1991-2000) 1. Mempelbagaikan pembuatan. Rantaian antara sektor. 5. keluaran & pasaran sektor 4.

9. Value added. Kemudahan infrastruktur. 10. 8. .STRATEGI PERINDUSTRIAN DI BAWAH DPN RRJP 2 (1991-2000) 6. Galakan IKS. Pembangunan teknologi. 7. Meningkatkan kemahiran tenaga kerja.

Menyusun semula sektor-sektor pembuatan. Pemasaran yang agresif. Tembusi pasaran baru. . 12. 14. Menyelerakkan tapak.STRATEGI PERINDUSTRIAN DI BAWAH DPN RRJP 2 (1991-2000) 11. 13.

. Julai 1991.DASAR PERSYARIKATAN MALAYSIA 1. 9 Tahun 1991 dikeluarkan bg memberi panduan Mengenai Pelaksanaan Dasar Persyarikatan Malaysia. Jabatan dan Pejabat Kerajaan menubuhkan Panel Perunding bertujuan memperbaiki perkhidmatan yg diberi kpd sektor swasta. pada thn 1983 sbg pendekatan asas bagi pembangunan negara. Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam Bil. 1984. LATAR BELAKANG (SEJARAH) Diperkenalkan oleh YAB PM. Surat Pekeliling Am Bil 2 Tahun 1984 dikeluarkan oleh KSN mengarahkan semua Kementerian.

Perlu bersatu bagi menembusi pasaran baru spt di Asia.DASAR PERSYARIKATAN MALAYSIA TANGGUNGJAWAB SEKTOR SWASTA Merupakan penggerak pertumbuhan ekonomi. berdaya saing. . Afrika & Amerika Latin. dinamik. Perlu lebih kuat. cekap dan tangkas dlm menghadapi cabaran-cabaran saingan di pasaran luar negeri. Barangan yg dihasilkan mampu mengekalkan persaingan & berbagai barangan utk pasaran yg berbagai.

.DASAR PERSYARIKATAN MALAYSIA KAITAN DASAR DENGAN WAWASAN 2020 & RANGKA RANCANGAN JANGKA PANJANG II (RRJP 11) Sektor awam berperanan sbg perancang. fasilitator & pelaksana program-program kerajaan: Sbg fasilitator perlu menyediakan suasana yg conductive bg merangsang pertumbuhan ekonomi yg pesat. selagi dibenarkan oleh undang-undang.

. Sbg pelaksana . proaktif.perlu menyediakan kemudahan & perkhidmatan sosial yg penting kpd semua rakyat. menyediakan maklumat yg betul. bukan sahaja kemudahan & perkhidmatan yg meluas tetapi standardnya harus lebih baik.Sbg perancang mesti peka & responsif kpd perubahan-perubahan dlm persekitan dunia semasa merancang arah tujuan & strategi pertumbuhan. aktiviti galakan pasaran yg lebih baik melalui perwakilan seberang laut.

DASAR PENSWASTAAN (1983) PEMINDAHAN PEMILIKAN & KUASA KAWALAN KERAJAAN KE ATAS PERKHIDMATAN & AKTIVITI EKONOMI KEPADA PIHAK-PIHAK SWASTA. .

Pengagihan sumber secara cekap. . Meninggikan kecekapan & penghasilan kerja.DASAR PENSWASTAAN OBJEKTIF DASAR PENSWASTAAN Mengurangkan beban kewangan kerajaan. Menggalakkan pertumbuhan ekonomi. Mempercepatkan pencapaian hasrat DEB.

Kontrak Pengurusan. .DASAR PENSWASTAAN MEKANISME/BENTUK PENSWASTAAN i. iv. Penjualan aset atau penswastaan. Pajakan. iii. ii. Bina Kendali Pindah (BKP) atau Build Operate Transfer (Bot) & Bina Kendali (BK) atau Build Operate (BO).

Timb.B.DASAR PERTANIAN NEGARA Dilancarkan oleh Y. menyedia sumber makanan & meningkatkan eksport negara. Dapat menyediakan peluang pekerjaan. PM pada 12 Januari 1984. . membekal sumber bahan mentah sektor perindustrian. ternakan. Usaha Kerajaan utk membangunkan sektor pertanian (tanaman. perikanan & perhutanan).A.

Memaju & meningkatkan hasil & mutu komoditikomoditi yang mempunyai potensi besar untuk eksport @ bahan gantian import serta komoditi-komoditi terpilih bahan makanan & perindustrian. Memaksimumkan pendapatan pengusaha/pekebun kecil melalui peningkatan daya pengeluaran supaya kadar kemiskinan dapat dikurangkan & kualiti hidup keluarga diperbaiki.OBJEKTIF Memaksimumkan pendapatan sektor pertanian melalui penggemblengan sumber-sumber negara secara cekap & berkesan supaya sumbangan sektor pertanian kepada pertumbuhan ekonomi dpt dipergiatkan semula. .

Menekankan tanaman untuk eksport. membolehkan pemilikan tanah yang ekonomik bagi mereka yang tiada bertanah @ mempunyai tanah yg bersaiz kecil. pihak-pihak berkuasa pembangunan wilayah & Kerajaan Negeri. b) . Cth: Projek-projek Pembangunan Pertanian Bersepadu. KADA. FELCRA.STRATEGI-STRATEGI a) Pembukaan Tanah Baru Dijalankan oleh FELDA. RISDA & Perbadanan-perbadanan Pembangunan Wilayah. Pembangunan In-Situ Pembangunan di kawasan yang mempunyai daya pengeluaran yang rendah akibat daripada masalah struktur & institusi. MADA.

FAMA & LPP. Jabatan Pertanian. RRI. PORIM. Pembangunan hutan dihadkan supaya ekologi dipelihara. getah koko. MARDI. d) e) f) . pengembangan & pemasaran yang cekap disamping galakan @ intensif tertentu.STRATEGI-STRATEGI c) Perkhidmatan Sokongan Pertanian Cth: penyelidikan. Beras(sara diri) akan ditingkatkan. Pembangunan Sosial & Institusi Penswastaan & Penyertaan Pihak Swasta Pembangunan Komoditi Eksport perindustrian kelapa sawit. Jabatan Perikanan. RISDA.

Pengelompokan Kampung-Kampung ii. Penyatuan Tanah & Pengurusan Pertanian Secara Komersil Aktiviti iii.STRATEGI-STRATEGI g) Program Halacara Baru dlm Pembangunan Kampung & Luar Bandar Mengurangkan kemiskinan luar bandar dgn cara meningkatkan pendapatan petani & pekebun kecil melalui:i. Pembangunan Industri Kampung .

Pertanian & MARDI iv. kerjasama di K tan. Perak & Pulau Pinang. . K tan serta projek sayursayuran di bwh Skim Penanaman Berkelompok. Selangor & sykt. Estet mini/tanaman berkelompok oleh Lembaga Pertubuhan Peladang di Tjg. Tradisional oleh FELCRA di Kg. Parit Selangor. Karang. Subsidi tanaman selain dr padi.PENCAPAIAN SEMASA Boleh dilihat kepada beberapa langkah yang diperkenalkan termasuklah: i. ii. Cara estet mini tanaman saka oleh RISDA di Kg. Projek Cth. Selangor. Tanaman Kontan spt Projek Tembakau di Alor Ketitir. T ganu & Kandis. Projek Pembangunan Kg. vii. K tan & Ulu Berang. Parit Seraya & Kg. T ganu. Projek Blok Tanaman Koko oleh Jab. iii. v. Kedah. Projek diswastakan seperti Projek Akuakultur. Kok. Teratak Batu. Tiada benih percuma. lada hitam & sagu serta ternakan & pertanian dikurangkan. vi. Puchong.

Harga komoditi b. Pekerja pertanian e. Penyertaan pelabur swasta dlm sektor pertanian d. Sekatan perdagangan oleh negara-negara pengimport komoditi c. Sambutan petani .FAKTOR-FAKTOR KEJAYAAN Bergantung kepada:a.

DASAR SAINS DAN TEKNOLOGI 1. Dasar ini diumumkan pada bulan April 1986. 2. Matlamat Membantu Malaysia menjadi sebuah negara maju dengan menggalakkan pengunaan sains dan teknologi sebagai alat untuk pembangunan ekonomi serta menggiatkan pembangunan sektor perindustrian agar lebih canggih, dinamik dan dapat bersaing dengan negaranegara lain.

3.

Strategi a. Pengkomputeran sektor perindustrian b. Menubuhkan Pusat Kecemerlangan Sains c. Menggalakkan pemindahan teknologi antara sektor dengan lebih agresif d. Menggalakkan peranan sektor awam dan swasta dalam penggunaan sains dan teknologi yang terkini. e. Menggalakkan penyelidikan dan pembangunan untuk merintis jalan ke arah penemuan dan penyelidikan terkini dalam sains dan teknologi f. Menubuhkan pusat mengumpul dan mengedar maklumat tentang aspek sains dan teknologi.

2. DASAR DASAR SOSIAL/ETIKA KERJA

. 1957. Dilaksanakan utk mengganti sistem pendidikan penjajah. 1961.DASAR PENDIDIKAN Dasar Pendidikan (Pelajaran) Kebangsaan melalui Penyata Razak 1956 & dimaktubkan dlm Ordinan Pelajaran. Disemak semula pada thn 1960 yg menghasilkan Laporan Rahman Talib & dimaktubkan dlm Akta Pelajaran.

ekonomi. 1957 ialah untuk menubuhkan satu sistem pendidikan yang akan dapat memenuhi keperluan negara & menggalakkan perkembangan kebudayaan. sosial.OBJEKTIF BAHAWASANYA dasar pelajaran seperti yang diisytiharkan dalam Ordinan Pelajaran. & politiknya .

4.STRATEGI PELAKSANAAN 1. Menjadikan bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar yang utama. . 2. Melicinkan tatacara pengurusan pendidikan. 3. Mengadakan kurikulum yang sama & berorientasikan Malaysia bagi semua jenis sekolah. Mewujudkan sistem peperiksaan yang sama bagi semua.

seimbang & bersepadu. 7. . Meningkatkan mutu pendidikan keseluruhannya dengan menyediakan pendidikan yang menyeluruh. Mengadakan peluang pendidikan asas selama sembilan tahun.STRATEGI PELAKSANAAN 5. Mendemokrasikan pendidikan dari segi peluang & mutu dengan mengagihkan peruntukan secara adil & memberi perhatian khas kepada kumpulan yang kurang bernasib baik & kawasan luar bandar @ pedalaman. 6.

STRATEGI PELAKSANAAN 8. Menyediakan pendidikan rendah mengikut KBSR yg berasaskan 3M pada thn 1983 yg nenjurus kpd KBSM pada thn 1989. Memperluaskan pendidikan vokasional dan teknik melalui penyusunan semula kurikulum sek. Mempelbagai & memperbanyakkan kemudahan pendidikan di peringkat universiti terutama dlm bidang sastera gunaan & sains gunaan . vokasional pada tahun 1978. 10. 9.

STRATEGI PELAKSANAAN 11. kadet polis. spt pasukan-pasukan kadet tentera. pengakap. puteri islam dll. Mempertingkatkan pendidikan kerohanian. Menjadikan Bahasa Kebangsaan & Bahasa Inggeris sbg mata pelajaran yg wajib diajar di sekolah-sekolah & memberi peluang sempurna bagi pembelajaran bahasa-bahasa lain spt Bahasa Cina & Bahasa Tamil. . 13. 12. Menggalakkan aktiviti ko-kurikulum yg memupuk disiplin. moral & disiplin.

Mengurangkan kemiskinan terutamanya bumiputra yang berpendidikan. tenaga rakyat yang dihasilkan pada keseluruhannya dapat memenuhi keperluan gunatenaga negara kecuali di beberapa bidang tertentu.PENCAPAIAN SEMASA Hasil Pelaksanaan Dasar Pendidikan Kebangsaan. Dapat merapatkan jurang pengenalan bidang pekerjaan mengikut kaum sama ada di sektor awam @ swasta. kaum .

Kemajuan Eksekutif.B.A.L. Mencontohi sesuatu yg baik drpd kedua-dua negara & mengurangkan pergantungan/hubungan dgn rakan-rakan tradisi.DASAR PANDANG KE TIMUR Diumumkan oleh Y. . Pengajian Akademik. Tujuan: Meninggikan prestasi pengurusan & pembangunan berdasarkan pendekatan/pengalaman/ciriciri positif yg diamalkan oleh Jepun dan Korsel. PM pada 8 Februari 1982 semasa 5th Joint Annual Conference Of Majeca/Jameca di K. Hubungan antara institusi. Program Latihan: Latihan perindustrian & Teknikal. Fokus Jepun & Korsel.

DASAR PENERAPAN NILAI-NILAI MURNI DALAM PENTADBIRAN 1. Menerapkan nilai-nilai positif & murni yang terdapat dalam Islam itu utk diterapkan & dijadikan amalan masyarakat di M sia. Kebangkitan semula Islam sejak awal 1970an di Seantero Dunia. Penganut-penganut agama lain bebas mengamalkan agama masingmasing. .. LATAR BELAKANG/ RASIONAL Islam adalah agama rasmi .Perlembagaan Negara.

. BERIDENTITIi & DISEGANI oleh masyarakat lain. OBJEKTIF Membentuk sebuah masyarakat Malaysia yang BERAMANAH. Menghasilkan perkhidmatan yang bermutu. Menghapuskan sikap yang negatif dalam menjalankan tugas yg dipertanggungjawabkan. Menubuhkan sebuah negara yang bahagia.2.

BERDISIPLIN.3. BEKERJASAMA. SEDERHANA. . IKHLAS. NILAI-NILAI YANG DISEGANI Ada 11 nilai yg disarankan iaitu AMANAH. BERBUDI MULIA & BERSYUKUR. * Huraikan/bincangkan secara mendalam semua nilai ini satu persatu. BERTANGGUNGJAWAB. BERSIH. DEDIKASI. TEKUN.

BERSIH Bersih dari segi fizikal Bersih dari segi moral CEKAP Hasil kerja yg tinggi Mutu kerja yg tinggi Menepati objektif kerja II.DASAR BERSIH. CEKAP DAN AMANAH KONSEP BCA I. .

DASAR BERSIH. jujur kepada diri sendiri. AMANAH Rela & cuba menjalankan tugas & tanggungjawab yang diamanahkan dalam batas kuasa yang ditentukan dengan penuh gigih & ikhlas bagi mencapai objektif yang ditetapkan. . Mempunyai sifat luhur & murni. CEKAP DAN AMANAH KONSEP BCA III. rakan & organisasi.

CEKAP DAN AMANAH Dilancarkan pada pertengahan April 1982 oleh Y. . Tujuannya : mewujudkan satu etika kerja & sikap berkhidmat yang baru. BERSIH.A.B.B. Tiga sifat unsur yang perlu diamalkan. PM.

B. dihayati & diamalkan oleh segenap lapisan anggota Kerajaan/orang awam.A. Tujuan: Memupuk/menanam ciri-ciri kepimpinan yang berkesan untuk dicontohi. . KEPIMPINAN MELALUI TELADAN Dilancarkan oleh Y.C. PM pada 19 Mac 1983.

83 Penggunaan kad perakam waktu (Pekeliling Am 11/81) Manual prosedur kerja/fail meja (Surat BTH.83) . PROGRAM-PROGRAM PEMBAHARUAN YANG LAIN Etika Perkhidmatan Awam (1979: Buku Panduan Perkhidmatan Cemerlang) Pemakaian tanda nama (Pekeliling 8/83: 14.4.D. 6.10.

83) . (Keputusan mesyuarat MB/KM 22/23.10.1.80) Arahan pengisytiharan harta Pusat-pusat pembayaran bil setempat (KL/PJ 1. PROGRAM-PROGRAM PEMBAHARUAN YANG LAIN KMK Pelan Pejabat Terbuka (PA 4/83) Konsep Pejabat Daerah Contoh.2.82 Tempat-tempat Lain 1.D.

SIKAP A.HALANGAN PERLAKSANAAN DASAR-DASAR NEGARA 1. Tidak ikhlas G. Tidak bersemangat D. Kurang cekap B. Kurang inovasi E. Tidak jujur F. Cepat puas hati . Tidak dedikasi C.

. sains & teknologi. ILMU PENGETAHUAN Ilmu pengetahuan moden.2. penyelidikan & pembangunan yang tidak kemas kini.

. 4.3. ANCAMAN DALAM DAN LUAR NEGARA Tomahan daripada kumpulan pendesak dalam negeri & luar negara yang menyebabkan rakyat raguragu. TAFSIRAN AGAMA Kefahaman dan tafsiran agama yang singkat dan sempit yang menolak pembangunan menyebabkan dasardasar Kerajaan kurang mendapat sambutan rakyat.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->