P. 1
Abu Bakar as-Siddiq

Abu Bakar as-Siddiq

|Views: 597|Likes:
Dipublikasikan oleh Adibah Anuar

More info:

Published by: Adibah Anuar on May 14, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/04/2013

pdf

text

original

Khulafa Ar Rasyidin

Abu Bakar asSiddiq
Disediakan oleh: SITI NUR ADIBAH BINTI M.ANUAR

a.Pengenalan Pemerintahan Khulafa Ar-Rasyidin ‡ khalifah ialah orang yang memegang jawatan sebagai ketua negara Islam ‡ tempoh pemerintahan 29 tahun (11-41 H) ‡ Khulafa Ar-Rasyidin ialah gelaran kepada 4 sahabat yang memegang jawatan dalam negara selepas kewafatan Rasulullah s.w. iaitu: ‡ khalifah Abu Bakar ‡ khalifah Umar Al-khattab ‡ khalifah Usman bin Affan ‡ khalifah Ali bin Abi Talib .

. kemudian ia digunakan kepada jawatan ketua ‡ umum dalam pentadbiran urusan dunia dan hal-ehwal agama selepas Rasulullah.‡ Khalifah membawa maksud pengganti. ‡ Kerana itu kedudukan dan taraf seorang khalifah dari segi kuasanya adalah sama ‡ sahaja seperti taraf Rasulullah. Setiap orang hendaklah patuh kepada segala perintahnya.

Riwayat Hidup Khalifah Abu Bakar (11-13H/ 632-634M) nama sebenar Abdullah bin Abi Quhafah lahir 2 tahun selepas kelahiran Nabi Muhammad s.w.w.a. pekerti baik dan perangai yang terpuji ‡ wafat 23 jamadilakhir tahun 13 Hijrah dan dimakamkan di Madinah berhampiran dengan makam Rasulullah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ .a. keturunan Bani Tamim digelar As-Siddiq kerana mengakui kebenaran Nabi Muhammad s. dalam peristiwa Israk dan Mikraj ‡ orang pertama memeluk Islam ‡ seseorang yang jujur.

Nama sebenar beliau ialah Abdullah ibni Abi Qahafah.BIODATA Abu Bakar as-Siddiq (Arab: Ab Bakr al-Sidd q) ialah khalifah pertama orang Muslim dari tahun 632-634. Beliau pada awalnya digelar Abdul Kaabah (hamba Kaabah) tetapi selepas pengislamannya. beliau menukar namanya kepada Abdullah. Beliau amat terkenal dengan gelaran As-Siddiq (yang membenarkan). . Namun beliau selalu digelar Abu Bakar (daripada perkataan Arab Bakar yang bermaksud unta muda) kerana beliau amat gemar membiak unta.

a. Rasulullah S.w. tanpa ditemani oleh orang lain. Pernah menjadi kaya.A.a. hanya beliau seorang yang mengikuti Rasulullah s. .w. Beliau juga merupakan salah seorang Muslim yang pertama sekali memeluk Islam.w. berhijrah dari Makkah ke Madinah pada tahun 622. yang paling rapat sekali.a.W mengahwini anak perempuan beliau iaitu Saidatina Aishah tidak lama selepas penghijrahan ke Madinah berlaku. dia juga dikenangi kerana jasanya membebaskan beberapa hamba yang beragama Islam daripada tuan mereka yang kafir termasuklah Bilal Bin Rabah.Kehidupan awal Saidina Abu Bakar As-Siddiq merupakan sahabat Nabi Muhammad s. Semasa Nabi Muhammad s.

A. berbudi pekerti. tegas dan memiliki sifat yang terpuji.A.‡ Beliau seorang yang jujur. ‡ Beliau mendapat gelaran as-Siddiq kerana sentiasa membenarkan setiap perkataan dan tindakan Rasulullah S. adil. malah ada dikalangan sahabat yang ragu-ragu tentang peristiwa tersebut. Saidina Abu Bakar menjadi orang pertama membenarkan dan mempercayai peristiwa tersebut dengan penuh keyakinan tanpa ragu-ragu. Dilahirkan 2 tahun selepas kelahiran Rasulullah S. .W. Apabila orang ramai mengatakan baginda berdusta.A.W. Peristiwa yang membawa kepada gelaran ini ialah apabila berlakunya peristiwa Isra dan Mi'rajyang telah dialami oleh Rasulullah S.W.

Selepas kewafatan Nabi Muhammad s. Rasulullah s.w. Saidina Abu Bakar dilantik dan menjadi khalifah pertama umat Islam.w.a. Hasil daripada perjumpaan itu. baginda mengarahkan supaya Saidina Abu Bakar mengimamkan solat orang Islam..w. sedang sakit tenat.Menjadi khalifah pertama Semasa Rasulullah s. .a.a. tidak menetapkan seseorang sebagai pengganti selepas kewafatan baginda sebuah majlis yang dihadiri oleh golongan Ansar dan Muhajirin ditubuhkan untuk melantik seorang khalifah bagi memimpin umat Islam.

.Perlantikan Saidina Abu Bakar mendapat tentangan daripada beberapa orang yang ingin melantik Saidina Ali Abi Talib sebagai khalifah kerana Saidina Ali merupakan menantu dan sepupu Rasulullah s.w. Golongan Syiah yang merupakan golongan daripada keluarga Bani Hashim menentang perlantikan Saidina Abu Bakar. Ada pendapat mengatakan bahawa Saidina Ali Abi Talib hanya membaihkan Saidina Abu Bakar selepas enam bulan. Tentangan itu tamat selepas Saidina Ali Abi Talib membaihkan Saidina Abu Bakar.a.

. kalau anda sekalian melihat saya salah.w. maka luruskanlah.‡ Setelah saidina Abu Bakar dipilih sebagai Khalifah Rasulallah s. .a. dan saya bukanlah orang yang terbaik diantara kamu sekalian. Kalau saya berlaku baik bantulah saya. dan dusta adalah pengkhianatan.Saudara-saudara sekalian. maka beliau menyampaikan ucapannya yang pertama kepada orang ramai: ‡ " . saya sudah terpilih untuk memimpin kamu semua. Kebenaran adalah suatu amanah.

Insya Allah ! Janganlah ada seseorang dari anda sekalian yang mau meninggalkan jihad.‡ Orang yang lemah diantara kamu adalah kuat dipandangan saya. Insya Allah. ‡ Apabila sesuatu kaum telah meninggalkan jihad (perjuangan dijalan Allah). sehingga saya terpaksa menarik kembali hak daripadanya. maka Allah akan menimpakan kehinaan kepadanya. sesudah haknya saya berikan kepadanya. Orang yang kuat diantara kamu adalah lemah dipandangan saya . .

‡ Ikutlah saya selama saya taat kepada perintah Allah dan RasulNya." .‡ Apabila kejahatan sudah meluas pada sesuatu golongan. Marilah kita solat. maka Allah akan menyebarkan bencana kepada mereka. semoga Allah memberi Rahmat kepada anda sekalian. Tetapi apabila saya melanggar (perintah) Allah dan RasulNya maka tidak wajib anda sekalian mentaati saya.

Puak-puak ini mendakwa bahawa mereka hanya menurut perintah Rasulullah s. Sesetengah daripada mereka enggan membayar zakat manakala ada pula yang kembali kepada menyembah berhala dan mengikut tradisi lama mereka.a. Banyak puak-puak Arab memberontak dan menentang khalifah. dan memandangkan Rasulullah s.w.Peperangan Islam-Riddah Masalah mula timbul apabila Saidina Abu Bakar dilantik menjadi khalifah. telah wafat maka mereka tidak perlu lagi mengikut ajaran Islam dan mereka telah bebas.w.a. Masalah ini mengugat kestabilan dan keamanan kerajaan Islam. .

Bagi menumpaskan penghinaan dan perbuatan murtad ini maka Saidina Abu Bakar melancarkan perang terhadap golongan yang digelar golongan Riddah.Saidina Abu Bakar menegaskan bahawa mereka bukan sahaja menyatakan taat sembah kepada seorang pemimpin malah mereka kini tergolong dalam golongan Muslim.[2 . Antara orang yang mengaku menjadi nabi ialah Musailamah alKazzab. Ada diantara mereka mendakwa bahawa mereka ialah nabi dan rasul. Khalid Al-Walid berjaya menumpaskan Musailimah dalam suatu pertempuran. Hal ini merupakan permulaan siri Peperangan Islam-Riddah.

Khalid Al-Walidberjaya menawan Iraq dalam hanya satu kempen ketenteraan.Ekspedisi ke Utara Selepas berjaya mengurangkan golongan riddah. Menurut seorang orientalis Barat. . Beliau juga menempuh kejayaan dalam beberapa ekspedisi ke Syria. Hal ini jelas salah memandangkan kebanyakan golongan riddah terletak di selatan Semenanjung Arab dan bukannya di utara. kempen Saidina Abu Bakar hanyalah sebuah lanjutan daripada Perang Riddah. Saidina Abu Bakar mula menghantar panglima-panglima perang Islam ke utara untuk memerangi Byzantine (Rom Timur) dan Empayar Parsi.

selepas siri Peperangan Islam-Riddah ramai orang yang mahir menghafaz al-Quran terbunuh.Pengumpulan al-Quran Menurut ahli sejarah Islam. Saidina Umar Al-Khatab (khalifah yang berikutnya) meminta Saidina Abu Bakar untuk mula menjalankan aktviti pengumpulan semula ayatayat al-Quran[3]. Saidina Uthman Affan kemudiannya melengkapkan aktiviti pengumpulan al-Quran semasa beliau menjadi khalifah. .

Ada dua pendapat mengenai sebab kematian Saidina Abu Bakar. Ada yang mengatakan disebabkan keracunan dan ada pula yang mengatakan Saidina Abu Bakar meninggal dunia secara biasa.a.w.Kewafatan Saidina Abu Bakar ‡ Saidina Abu Bakar wafat pada 23 Ogos 634 di Madinah iaitu dua tahun selepas menjadi khalifah. di Masjid an-Nabawi yang terletak di Madinah. Saidina Abu Bakar mengesa masyarakat menerima Saidina Umar Al-Khatab sebagai khalifah yang baru. Sebelum kewafatannya. . ‡ Saidina Abu Bakar dikebumikan di sebelah makam Nabi Muhammad s.

Sumbangan Saidina Abu Bakar Saidina Abu Bakar walaupun hanya memerintah selama dua tahun (632-634). tetapi beliau banyak menyumbang terhadap perkembangan Islam. . Beliau juga mula mengumpulkan ayat-ayat al-Quran dan beliau juga berjaya meluaskan pengaruh Islam. Beliau berjaya menumpaskan golongan Riddah yang ada diantaranya murtad dan ada diantaranya mengaku sebagai nabi.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->