P. 1
8 PRINSIP PENGURUSAN

8 PRINSIP PENGURUSAN

|Views: 99|Likes:
Dipublikasikan oleh shahislamic

More info:

Published by: shahislamic on May 16, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/11/2013

pdf

text

original

8 PRINSIP ASAS MS ISO 9000 : 2000 ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Tumpuan kepada pelanggan Kepimpinan Penglibatan anggota organisasi Pendekatan proses Pengurusan yang mengamalkan pendekatan sistem ‡ Penambahbaikan secara berterusan ‡ Pendekatan membuat keputusan berasaskan fakta ‡ Hubungan dengan pembekal untuk faedah bersama .

Kehendak dan keperluan semasa dan akan datang pelanggan dikenalpasti.PRINSIP 1 : TUMPUAN KEPADA PELANGGAN ³Organisasi bergantung kepada pelanggan. Organisasi berusaha melangkaui jangkaan pelangganµ   Pelanggan merupakan keutamaan Keperluan pelanggan hendaklah dikenalpasti sebelum perkhidmatan disampaikan Daripada pelanggan kepada pelanggan Objektif organisasi berasaskan keperluan pelanggan .

PRINSIP 2 : KEPIMPINAN   Kepimpinan cemerlang organisasi terbilang. KEJAYAAN organisasi bergantung corak kepimpinan Pemimpin berkongsi Visi dan matlamat dengan pengikut Pemimpin menyediakan segala sumber untuk kejayaan organisasi .

PRINSIP 3: PENGLIBATAN ANGGOTA ORGANISASI Penglibatan semua anggota/pekerja secara menyeluruh menyumbang kepada kejayaan organisasi Semua orang dilahirkan dengan kelebihan ersendiri Semua orang penting ´Berat sama dipikul ringan sama dijinjingµ ´Setiap anggota menyumbang kepada kejayaan pasukan/teamµ .

PRINSIP 4: PENDEKATAN PROSES Mengutamakan tertib/urutan/proses bagi memudahkan urusan dilaksana dengan berkesan/berkualiti Contoh: Resepi. tertib dan prosedur .

peralatan dan persekitaran merupakan prosesproses-proses berkaitan yang perlu diurus bersepadu untuk mencapai objektif organisasi .PRINSIP 5 : MENGAMALKAN PENDEKATAN SISTEM Beberapa proses yang berhubungkait diurus sebagai satu sistem yang akan menyumbang kepada keberkesanan organisasi untuk mencapai objektif Contoh: Sumber manusia. sumber kewangan.

Tidak terhadµ Penambaikan berasaskan fakta hasil pemantauan/audit/kajian/diagnosis Kenapakah organisasi yang pernah gagal boleh bangkit dan terus cemerlang??? .PRINSIP 6 : PENAMBAIKAN BERTERUSAN  Penambaikan berterusan membawa organisasi terus cemerlang sesuai dengan slogan ´qualiti is not a detination buut a journeyµ/µKualiti bukan satu matlamat tetapi satu pengembaraan.

boleh dipercayai dan boleh dicapai(realistik) .PRISIP 7 : KEPUTUSAN BERDASARKAN FAKTA ´Keputusan dibuat berdasarkan faktaµ ´Keputusan berkesan berdasarkan data dan maklumat yang dianalisisµ  Mengumpul dan menganalisis data yang berkaitan matlamat/objektif Memastikan data dan maklumat tepat.

hormat dan komitmen terhadap kepuasan pelanggan dan peningkatan kualiti berterusan Berkongsi visi dan matlamat .PRINSIP 8 : HUBUNGAN SALING MENGUNTUNGKAN DENGAN PEMBEKAL ³Hubungan baik antara organisasi denngan pembekal memberi faedah kepada kedua-dua belah pihakµ kedua Membina perkongsian pintar/strategik Membina rasa saling percaya.

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->