SEKOLAH KEBANGSAAN DAMANSARA UTAMA,PETALING JAYA

RANCANGAN TAHUNAN KELAB BOLA JARING TAHUN 3-4 2011

Pelajar Dapat Bermain dengan Selesa. 2. Kedudukan Pemain 2. 4. Guru atau pelajar yang berpengalaman menunjukkan cara bermain Catatan 3 9. Guru memberitahu tentang kedudukan pemain. Membentuk Ahli Jawatakuasa.2011 Latihan Pelajar berlatih di tapak gelanggang keras.4. 2. 2. 2.2011 Teori Asas Melatih pelajar bermain bola jaring dengan memiliki pengetahuan dan kemahiran asas yang betul.2011 2 16.3. Peraturan Permainan mini. Pelajar dapat melatih di tempat yang baik. Latihan akan Dijalankan di Tapak Perhimpunan. 1. Guru dapat mengesan kesilapan yang dilakukan oleh pelajar dengan mudah. 5. 5 13. Peraturan Permainan mini.1. Teknik Kemahiran Asas 4. Pengenalan peraturan permainan bola jaring. Pengenalan teknik-teknik kemahiran asas dalam permainan bola jaring. Memperkenalkan diri 2.3. 1. Kawasan Permainan Mengikut Posisi Aktiviti 1. Pengenalan peraturan permainan bola jaring. 3. Melatih pelajar bermain bola jaring dengan memiliki pengetahuan dan kemahiran asas yang betul.2011 Pengenalan Permainan Bola Jaring mini 2 4 30.SEKOLAH KEBANGSAAN DAMANSARA UTAMA RANCANGAN TAHUNAN KELAB BOLA JARING MINI 2011 Minggu 26. (Tapak Perhimpunan) . Melantik AJK Induk dan AJK kecil 2. Teknik Kemahiran Asas 1.2. 1. Pelajar dapat melatih pergerakan asas (melompat) di Tapak Perhimpunan dengan baik. 1. Pengenalan teknik-teknik kemahiran asas dalam permainan bola jaring.2011 Tajuk Pendaftaran Pengenalan Permainan Bola Jaring mini 1 Isi Kandungan 1. 3.

Pelajar boleh mencuba membuat hantaran dengan pasangan masing-masing. Latihan bola jaring. 3. 7 11. Membuat Hantaran 2. 6 27. Pelajar membuat jaringan gol daripada kedudukan dua belah kaki.2011 Latihan Corak Permainan 1 1. (Diulangi jika perlu). 1.mengikut posisi pemain. Kemahiran Gerak Kaki Umum 1.2011 Latihan Corak Permainan 3 1. Pelajar berlatih membuat lontaran daripada kedudukan kedua-dua belah kaki. 2. Guru dan pelajar yang berpengalaman menunjukkan contohcontoh membuat hantaran dengan kedua-dua belah tangan/ dengan sebelah tangan. Pelajar berlatih membuat lontaran dengan menggunakan sebelah kaki. Pelajar membuat latihan kedudukan tangan dan bola semasa membuat hantaran. 3. Melatih pelajar membuat hantaran dengan teknik yang betul. Melatih pelajar dalam imbangan badan. 2. 3.4. .5. 4. Melatih Pergerakan/ Kedudukan Tangan Dengan Kedua-dua Belah Tangan/ Dengan Sebelah Tangan. Pelajar berlatih mendarat sebelah kaki selepas menangkap bola tinggi.

2011 Latihan Corak Permainan 4 1. Latihan bola jaring. Pelajar membuat latihan kedudukan tangan dan bola semasa membuat hantaran.8 15. Melatih pelajar dalam imbangan badan. Pelajar berlatih mendarat sebelah kaki selepas menangkap bola tinggi. Melatih pelajar menangkap bola dengan teknik yang betul. Pelajar berlatih untuk menangkap bola atas kepala. 6.6. Kemahiran Gerak Kaki Umum 10 13. Guru dan pelajar yang berpengalaman menunjukkan contohcontoh membuat hantaran dengan kedua-dua belah tangan/ dengan sebelah tangan. Melatih Pergerakan/ Kedudukan Tangan Dengan Kedua-dua Belah Tangan/ Dengan Sebelah Tangan. 5. 3.7. Pelajar berlatih membuat lontaran daripada kedudukan kedua-dua belah kaki. Pelajar berlatih membuat lontaran dengan menggunakan sebelah kaki. Pelajar boleh mencuba membuat hantaran dengan pasangan masing-masing. Menangkap Bola Atas Kepala 2. . 2. 1.2011 Latihan Corak Permainan 4 1.6. Pelajar berlatih untuk menangkap bola aras dada. Menangkap Bola Aras Dada 2. Melatih pelajar membuat hantaran dengan teknik yang betul.2011 Latihan Corak Permainan 5 1. Membuat Hantaran 2. 3. 9 29. 2. (Diulangi jika perlu). 7.

Pelajar berlatih membuat hantaran di atas kepala. 2. Kemahiran Gerak Kaki Khusus 12 24. Pelajar berlatih membuat hantaran lantun. 2.7. Kemahiran Asas Melakukan Hantaran 13 21. Melatih pelajar mahir dalam melakukan hantaran. 1. Pelajar berlatih membuat hantaran sisi. Pelajar berlatih membuat hantaran bawah tangan. Pelajar berlatih menangkap bola dengan sebelah tangan.9. Pelajar membuat jaringan gol daripada kedudukan dua belah kaki. 8.2011 Latihan Corak Permainan 7 1. (Latihan berkumpulan) 1.2011 Latihan Corak Permainan 8 1. Pelajar berlatih mendarat di atas dua belah kaki. Pelajar berlatih membuat hantaran aras bahu. 5. 3. 2.8. 4. Pelajar berlatih menangkap bola dengan dua belah tangan. 1. Latihan gerak kaki. Kemahiran Asas: Menerima dan Menangkap.11 27. (Latihan berpasangan/ berkumpulan) Melatih pelajar dalam imbangan badan. . Melatih pelajar mahir dalam menerima dan menangkap bola. 3.2011 Latihan Corak Permainan 6 1. Pelajar berlatih mendarat di atas sebelah kaki.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful