SEKOLAH KEBANGSAAN DAMANSARA UTAMA,PETALING JAYA

RANCANGAN TAHUNAN KELAB BOLA JARING TAHUN 3-4 2011

Pengenalan teknik-teknik kemahiran asas dalam permainan bola jaring. (Tapak Perhimpunan) . Membentuk Ahli Jawatakuasa. Peraturan Permainan mini. 1. 3.3.3. Kawasan Permainan Mengikut Posisi Aktiviti 1. 1. Melantik AJK Induk dan AJK kecil 2. Guru dapat mengesan kesilapan yang dilakukan oleh pelajar dengan mudah. Kedudukan Pemain 2. Guru atau pelajar yang berpengalaman menunjukkan cara bermain Catatan 3 9. Guru memberitahu tentang kedudukan pemain.2. Pengenalan teknik-teknik kemahiran asas dalam permainan bola jaring. 3. Pengenalan peraturan permainan bola jaring. Melatih pelajar bermain bola jaring dengan memiliki pengetahuan dan kemahiran asas yang betul. 1. Pengenalan peraturan permainan bola jaring. 5 13. Teknik Kemahiran Asas 1.SEKOLAH KEBANGSAAN DAMANSARA UTAMA RANCANGAN TAHUNAN KELAB BOLA JARING MINI 2011 Minggu 26. Pelajar Dapat Bermain dengan Selesa. Memperkenalkan diri 2. 1. Pelajar dapat melatih pergerakan asas (melompat) di Tapak Perhimpunan dengan baik. 4.2011 Pengenalan Permainan Bola Jaring mini 2 4 30. Teknik Kemahiran Asas 4. Latihan akan Dijalankan di Tapak Perhimpunan. 2. 2. Peraturan Permainan mini.1.2011 2 16.2011 Teori Asas Melatih pelajar bermain bola jaring dengan memiliki pengetahuan dan kemahiran asas yang betul.2011 Latihan Pelajar berlatih di tapak gelanggang keras. Pelajar dapat melatih di tempat yang baik.4. 5. 2. 2.2011 Tajuk Pendaftaran Pengenalan Permainan Bola Jaring mini 1 Isi Kandungan 1.

Melatih pelajar dalam imbangan badan.2011 Latihan Corak Permainan 3 1. Guru dan pelajar yang berpengalaman menunjukkan contohcontoh membuat hantaran dengan kedua-dua belah tangan/ dengan sebelah tangan. Pelajar membuat jaringan gol daripada kedudukan dua belah kaki. 2. (Diulangi jika perlu). 6 27. Pelajar berlatih mendarat sebelah kaki selepas menangkap bola tinggi. 3.5. Pelajar berlatih membuat lontaran daripada kedudukan kedua-dua belah kaki. 2.4. Pelajar berlatih membuat lontaran dengan menggunakan sebelah kaki. 3. Melatih pelajar membuat hantaran dengan teknik yang betul. Pelajar boleh mencuba membuat hantaran dengan pasangan masing-masing. 7 11. Pelajar membuat latihan kedudukan tangan dan bola semasa membuat hantaran. 1. Latihan bola jaring. Melatih Pergerakan/ Kedudukan Tangan Dengan Kedua-dua Belah Tangan/ Dengan Sebelah Tangan. . 4. 3.2011 Latihan Corak Permainan 1 1. Kemahiran Gerak Kaki Umum 1.mengikut posisi pemain. Membuat Hantaran 2.

8 15. . (Diulangi jika perlu). Guru dan pelajar yang berpengalaman menunjukkan contohcontoh membuat hantaran dengan kedua-dua belah tangan/ dengan sebelah tangan.2011 Latihan Corak Permainan 5 1. 2. Melatih pelajar membuat hantaran dengan teknik yang betul. Melatih pelajar dalam imbangan badan. Menangkap Bola Aras Dada 2.2011 Latihan Corak Permainan 4 1. Kemahiran Gerak Kaki Umum 10 13.2011 Latihan Corak Permainan 4 1. 2. Pelajar berlatih untuk menangkap bola aras dada. Pelajar berlatih membuat lontaran daripada kedudukan kedua-dua belah kaki. Melatih pelajar menangkap bola dengan teknik yang betul. Pelajar berlatih untuk menangkap bola atas kepala. 3. Latihan bola jaring. Melatih Pergerakan/ Kedudukan Tangan Dengan Kedua-dua Belah Tangan/ Dengan Sebelah Tangan. Pelajar membuat latihan kedudukan tangan dan bola semasa membuat hantaran. 1.6. 5. Pelajar boleh mencuba membuat hantaran dengan pasangan masing-masing.7. 6. Membuat Hantaran 2. Pelajar berlatih mendarat sebelah kaki selepas menangkap bola tinggi. Menangkap Bola Atas Kepala 2. Pelajar berlatih membuat lontaran dengan menggunakan sebelah kaki. 3. 7. 9 29.6.

7. Kemahiran Asas Melakukan Hantaran 13 21. 2. . 2. Latihan gerak kaki.11 27. 8. 3. Pelajar berlatih membuat hantaran di atas kepala. 4.2011 Latihan Corak Permainan 8 1.9. 5. (Latihan berpasangan/ berkumpulan) Melatih pelajar dalam imbangan badan. Pelajar berlatih mendarat di atas dua belah kaki. Kemahiran Asas: Menerima dan Menangkap. Pelajar berlatih membuat hantaran sisi. Kemahiran Gerak Kaki Khusus 12 24. Melatih pelajar mahir dalam menerima dan menangkap bola. Pelajar berlatih membuat hantaran bawah tangan. Pelajar berlatih menangkap bola dengan dua belah tangan.8. (Latihan berkumpulan) 1. Pelajar membuat jaringan gol daripada kedudukan dua belah kaki. Pelajar berlatih membuat hantaran lantun. 3. Pelajar berlatih mendarat di atas sebelah kaki.2011 Latihan Corak Permainan 7 1. Pelajar berlatih membuat hantaran aras bahu. 2. 1.2011 Latihan Corak Permainan 6 1. Pelajar berlatih menangkap bola dengan sebelah tangan. 1. Melatih pelajar mahir dalam melakukan hantaran.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful