SEKOLAH KEBANGSAAN DAMANSARA UTAMA,PETALING JAYA

RANCANGAN TAHUNAN KELAB BOLA JARING TAHUN 3-4 2011

2011 Pengenalan Permainan Bola Jaring mini 2 4 30. Memperkenalkan diri 2. Peraturan Permainan mini. 3. Pelajar dapat melatih di tempat yang baik. Peraturan Permainan mini.SEKOLAH KEBANGSAAN DAMANSARA UTAMA RANCANGAN TAHUNAN KELAB BOLA JARING MINI 2011 Minggu 26. Kawasan Permainan Mengikut Posisi Aktiviti 1. Guru dapat mengesan kesilapan yang dilakukan oleh pelajar dengan mudah.1.2011 Teori Asas Melatih pelajar bermain bola jaring dengan memiliki pengetahuan dan kemahiran asas yang betul. Pengenalan peraturan permainan bola jaring. Kedudukan Pemain 2. 2. Latihan akan Dijalankan di Tapak Perhimpunan. 4. 1.3. 2. 1. Pengenalan teknik-teknik kemahiran asas dalam permainan bola jaring. Teknik Kemahiran Asas 1.3.2011 2 16. Teknik Kemahiran Asas 4. (Tapak Perhimpunan) . Membentuk Ahli Jawatakuasa. Pengenalan peraturan permainan bola jaring. 2. Guru memberitahu tentang kedudukan pemain.2011 Tajuk Pendaftaran Pengenalan Permainan Bola Jaring mini 1 Isi Kandungan 1. 2. 5.2011 Latihan Pelajar berlatih di tapak gelanggang keras. Guru atau pelajar yang berpengalaman menunjukkan cara bermain Catatan 3 9. Pelajar Dapat Bermain dengan Selesa. 1.2. 1. Melantik AJK Induk dan AJK kecil 2. 3.4. Pengenalan teknik-teknik kemahiran asas dalam permainan bola jaring. 5 13. Melatih pelajar bermain bola jaring dengan memiliki pengetahuan dan kemahiran asas yang betul. Pelajar dapat melatih pergerakan asas (melompat) di Tapak Perhimpunan dengan baik.

2. 7 11.5. . Pelajar membuat latihan kedudukan tangan dan bola semasa membuat hantaran. (Diulangi jika perlu). Membuat Hantaran 2. 3.2011 Latihan Corak Permainan 1 1. Pelajar berlatih mendarat sebelah kaki selepas menangkap bola tinggi. 3.4. 6 27. 4. Pelajar berlatih membuat lontaran daripada kedudukan kedua-dua belah kaki. 3. Latihan bola jaring. Pelajar berlatih membuat lontaran dengan menggunakan sebelah kaki. Melatih pelajar membuat hantaran dengan teknik yang betul. Pelajar membuat jaringan gol daripada kedudukan dua belah kaki. Melatih pelajar dalam imbangan badan. Pelajar boleh mencuba membuat hantaran dengan pasangan masing-masing. Melatih Pergerakan/ Kedudukan Tangan Dengan Kedua-dua Belah Tangan/ Dengan Sebelah Tangan.mengikut posisi pemain. 1. 2.2011 Latihan Corak Permainan 3 1. Kemahiran Gerak Kaki Umum 1. Guru dan pelajar yang berpengalaman menunjukkan contohcontoh membuat hantaran dengan kedua-dua belah tangan/ dengan sebelah tangan.

Menangkap Bola Atas Kepala 2. Melatih pelajar dalam imbangan badan. 5. Membuat Hantaran 2. Latihan bola jaring.8 15. . 1. 9 29. Melatih Pergerakan/ Kedudukan Tangan Dengan Kedua-dua Belah Tangan/ Dengan Sebelah Tangan.6. Menangkap Bola Aras Dada 2. 2. Melatih pelajar membuat hantaran dengan teknik yang betul. (Diulangi jika perlu). Pelajar berlatih untuk menangkap bola aras dada. 3. 2. Pelajar berlatih membuat lontaran daripada kedudukan kedua-dua belah kaki. 6.2011 Latihan Corak Permainan 4 1. Pelajar berlatih membuat lontaran dengan menggunakan sebelah kaki. Pelajar berlatih mendarat sebelah kaki selepas menangkap bola tinggi. 3. Melatih pelajar menangkap bola dengan teknik yang betul. Pelajar boleh mencuba membuat hantaran dengan pasangan masing-masing. Pelajar membuat latihan kedudukan tangan dan bola semasa membuat hantaran. 7.2011 Latihan Corak Permainan 4 1.6. Pelajar berlatih untuk menangkap bola atas kepala.2011 Latihan Corak Permainan 5 1.7. Guru dan pelajar yang berpengalaman menunjukkan contohcontoh membuat hantaran dengan kedua-dua belah tangan/ dengan sebelah tangan. Kemahiran Gerak Kaki Umum 10 13.

Latihan gerak kaki. 8. 1. Melatih pelajar mahir dalam menerima dan menangkap bola. 2. Pelajar berlatih mendarat di atas dua belah kaki. Pelajar membuat jaringan gol daripada kedudukan dua belah kaki. Kemahiran Asas: Menerima dan Menangkap. 5. Pelajar berlatih mendarat di atas sebelah kaki.11 27. 2. Pelajar berlatih menangkap bola dengan dua belah tangan. Pelajar berlatih membuat hantaran bawah tangan. Pelajar berlatih membuat hantaran lantun. Pelajar berlatih membuat hantaran di atas kepala. 1.7. .9. 4. (Latihan berkumpulan) 1.2011 Latihan Corak Permainan 7 1.2011 Latihan Corak Permainan 8 1. Kemahiran Gerak Kaki Khusus 12 24. 2. Pelajar berlatih membuat hantaran sisi. Pelajar berlatih menangkap bola dengan sebelah tangan. Melatih pelajar mahir dalam melakukan hantaran. 3.8. 3. (Latihan berpasangan/ berkumpulan) Melatih pelajar dalam imbangan badan. Kemahiran Asas Melakukan Hantaran 13 21.2011 Latihan Corak Permainan 6 1. Pelajar berlatih membuat hantaran aras bahu.