SEKOLAH KEBANGSAAN DAMANSARA UTAMA,PETALING JAYA

RANCANGAN TAHUNAN KELAB BOLA JARING TAHUN 3-4 2011

1. 1. 2.SEKOLAH KEBANGSAAN DAMANSARA UTAMA RANCANGAN TAHUNAN KELAB BOLA JARING MINI 2011 Minggu 26. 2.2011 Tajuk Pendaftaran Pengenalan Permainan Bola Jaring mini 1 Isi Kandungan 1. Kawasan Permainan Mengikut Posisi Aktiviti 1. Peraturan Permainan mini. (Tapak Perhimpunan) . 2.2011 2 16. 3. Latihan akan Dijalankan di Tapak Perhimpunan. Pengenalan peraturan permainan bola jaring. Membentuk Ahli Jawatakuasa. Memperkenalkan diri 2. Teknik Kemahiran Asas 1. 4. 3.2011 Latihan Pelajar berlatih di tapak gelanggang keras. Pelajar dapat melatih di tempat yang baik. Melantik AJK Induk dan AJK kecil 2.3.2011 Teori Asas Melatih pelajar bermain bola jaring dengan memiliki pengetahuan dan kemahiran asas yang betul. Pelajar Dapat Bermain dengan Selesa. Guru memberitahu tentang kedudukan pemain. Teknik Kemahiran Asas 4. Pengenalan teknik-teknik kemahiran asas dalam permainan bola jaring. Guru atau pelajar yang berpengalaman menunjukkan cara bermain Catatan 3 9. Guru dapat mengesan kesilapan yang dilakukan oleh pelajar dengan mudah. Peraturan Permainan mini. 1. Pengenalan peraturan permainan bola jaring. 1. 1. Pelajar dapat melatih pergerakan asas (melompat) di Tapak Perhimpunan dengan baik. 5 13. 5. Pengenalan teknik-teknik kemahiran asas dalam permainan bola jaring. 2. Kedudukan Pemain 2. Melatih pelajar bermain bola jaring dengan memiliki pengetahuan dan kemahiran asas yang betul.4.2.2011 Pengenalan Permainan Bola Jaring mini 2 4 30.3.

7 11. 6 27. 3. Guru dan pelajar yang berpengalaman menunjukkan contohcontoh membuat hantaran dengan kedua-dua belah tangan/ dengan sebelah tangan. Latihan bola jaring.5. Pelajar berlatih mendarat sebelah kaki selepas menangkap bola tinggi. Pelajar membuat latihan kedudukan tangan dan bola semasa membuat hantaran. 2. 1. 3. (Diulangi jika perlu). 2.2011 Latihan Corak Permainan 3 1. . Pelajar boleh mencuba membuat hantaran dengan pasangan masing-masing.2011 Latihan Corak Permainan 1 1. Pelajar membuat jaringan gol daripada kedudukan dua belah kaki. 4.mengikut posisi pemain. Pelajar berlatih membuat lontaran dengan menggunakan sebelah kaki. Kemahiran Gerak Kaki Umum 1. Melatih pelajar dalam imbangan badan.4. Melatih Pergerakan/ Kedudukan Tangan Dengan Kedua-dua Belah Tangan/ Dengan Sebelah Tangan. 3. Membuat Hantaran 2. Pelajar berlatih membuat lontaran daripada kedudukan kedua-dua belah kaki. Melatih pelajar membuat hantaran dengan teknik yang betul.

Menangkap Bola Atas Kepala 2. Melatih pelajar dalam imbangan badan. Latihan bola jaring.6. Pelajar berlatih membuat lontaran daripada kedudukan kedua-dua belah kaki.6.2011 Latihan Corak Permainan 4 1. 7. Guru dan pelajar yang berpengalaman menunjukkan contohcontoh membuat hantaran dengan kedua-dua belah tangan/ dengan sebelah tangan. Menangkap Bola Aras Dada 2. Pelajar boleh mencuba membuat hantaran dengan pasangan masing-masing. 2. Melatih Pergerakan/ Kedudukan Tangan Dengan Kedua-dua Belah Tangan/ Dengan Sebelah Tangan. Membuat Hantaran 2.2011 Latihan Corak Permainan 5 1. Pelajar berlatih mendarat sebelah kaki selepas menangkap bola tinggi. 9 29. 1. Pelajar berlatih untuk menangkap bola atas kepala. 2.7. Pelajar membuat latihan kedudukan tangan dan bola semasa membuat hantaran. Kemahiran Gerak Kaki Umum 10 13. 5. (Diulangi jika perlu). Melatih pelajar membuat hantaran dengan teknik yang betul.2011 Latihan Corak Permainan 4 1. 3. . 6. Pelajar berlatih untuk menangkap bola aras dada. Melatih pelajar menangkap bola dengan teknik yang betul.8 15. Pelajar berlatih membuat lontaran dengan menggunakan sebelah kaki. 3.

Pelajar berlatih mendarat di atas dua belah kaki. Pelajar berlatih menangkap bola dengan sebelah tangan. 8. Pelajar berlatih menangkap bola dengan dua belah tangan. Melatih pelajar mahir dalam melakukan hantaran.7. 1. Pelajar berlatih membuat hantaran aras bahu. Pelajar berlatih membuat hantaran bawah tangan. Pelajar berlatih membuat hantaran di atas kepala. (Latihan berkumpulan) 1. 3.9. Pelajar berlatih mendarat di atas sebelah kaki. 5. Pelajar membuat jaringan gol daripada kedudukan dua belah kaki. Latihan gerak kaki. Kemahiran Asas Melakukan Hantaran 13 21.11 27.2011 Latihan Corak Permainan 6 1.8. 2. 2. 3. Pelajar berlatih membuat hantaran sisi. (Latihan berpasangan/ berkumpulan) Melatih pelajar dalam imbangan badan. Melatih pelajar mahir dalam menerima dan menangkap bola. Pelajar berlatih membuat hantaran lantun.2011 Latihan Corak Permainan 8 1.2011 Latihan Corak Permainan 7 1. 1. 4. Kemahiran Asas: Menerima dan Menangkap. 2. Kemahiran Gerak Kaki Khusus 12 24. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful