SEKOLAH KEBANGSAAN DAMANSARA UTAMA,PETALING JAYA

RANCANGAN TAHUNAN KELAB BOLA JARING TAHUN 3-4 2011

2. (Tapak Perhimpunan) . 5 13. Pengenalan peraturan permainan bola jaring. Peraturan Permainan mini. Guru memberitahu tentang kedudukan pemain. 1. Melantik AJK Induk dan AJK kecil 2.2011 Tajuk Pendaftaran Pengenalan Permainan Bola Jaring mini 1 Isi Kandungan 1. 2.2011 2 16. Pengenalan peraturan permainan bola jaring.1. Guru atau pelajar yang berpengalaman menunjukkan cara bermain Catatan 3 9.2011 Teori Asas Melatih pelajar bermain bola jaring dengan memiliki pengetahuan dan kemahiran asas yang betul. 1. Latihan akan Dijalankan di Tapak Perhimpunan. Teknik Kemahiran Asas 1. Pelajar Dapat Bermain dengan Selesa. Pengenalan teknik-teknik kemahiran asas dalam permainan bola jaring.SEKOLAH KEBANGSAAN DAMANSARA UTAMA RANCANGAN TAHUNAN KELAB BOLA JARING MINI 2011 Minggu 26. Peraturan Permainan mini. 1.3.3. Kawasan Permainan Mengikut Posisi Aktiviti 1. 1. Membentuk Ahli Jawatakuasa. Guru dapat mengesan kesilapan yang dilakukan oleh pelajar dengan mudah. Melatih pelajar bermain bola jaring dengan memiliki pengetahuan dan kemahiran asas yang betul. Kedudukan Pemain 2. Memperkenalkan diri 2.4. Pelajar dapat melatih di tempat yang baik.2. Teknik Kemahiran Asas 4. 2.2011 Latihan Pelajar berlatih di tapak gelanggang keras.2011 Pengenalan Permainan Bola Jaring mini 2 4 30. Pengenalan teknik-teknik kemahiran asas dalam permainan bola jaring. 5. 4. 3. 2. Pelajar dapat melatih pergerakan asas (melompat) di Tapak Perhimpunan dengan baik. 3.

5. Pelajar berlatih mendarat sebelah kaki selepas menangkap bola tinggi. 3. Membuat Hantaran 2. Pelajar boleh mencuba membuat hantaran dengan pasangan masing-masing. 6 27. (Diulangi jika perlu). Melatih Pergerakan/ Kedudukan Tangan Dengan Kedua-dua Belah Tangan/ Dengan Sebelah Tangan. Melatih pelajar membuat hantaran dengan teknik yang betul.mengikut posisi pemain. 3. Pelajar membuat latihan kedudukan tangan dan bola semasa membuat hantaran. Pelajar berlatih membuat lontaran dengan menggunakan sebelah kaki. 2. Guru dan pelajar yang berpengalaman menunjukkan contohcontoh membuat hantaran dengan kedua-dua belah tangan/ dengan sebelah tangan. 4.2011 Latihan Corak Permainan 1 1.4. 3. . Pelajar membuat jaringan gol daripada kedudukan dua belah kaki. Latihan bola jaring. 1. Pelajar berlatih membuat lontaran daripada kedudukan kedua-dua belah kaki. 7 11. Kemahiran Gerak Kaki Umum 1.2011 Latihan Corak Permainan 3 1. Melatih pelajar dalam imbangan badan. 2.

2011 Latihan Corak Permainan 5 1.2011 Latihan Corak Permainan 4 1. Membuat Hantaran 2.2011 Latihan Corak Permainan 4 1.8 15. Pelajar berlatih mendarat sebelah kaki selepas menangkap bola tinggi. .7. Guru dan pelajar yang berpengalaman menunjukkan contohcontoh membuat hantaran dengan kedua-dua belah tangan/ dengan sebelah tangan. 9 29. Pelajar berlatih untuk menangkap bola aras dada. Pelajar membuat latihan kedudukan tangan dan bola semasa membuat hantaran. Pelajar berlatih membuat lontaran dengan menggunakan sebelah kaki. Menangkap Bola Aras Dada 2. 6. Menangkap Bola Atas Kepala 2. 5. 3.6. Pelajar berlatih membuat lontaran daripada kedudukan kedua-dua belah kaki. (Diulangi jika perlu). 2. 7. Pelajar berlatih untuk menangkap bola atas kepala.6. 2. Melatih pelajar membuat hantaran dengan teknik yang betul. Melatih Pergerakan/ Kedudukan Tangan Dengan Kedua-dua Belah Tangan/ Dengan Sebelah Tangan. 3. Latihan bola jaring. Kemahiran Gerak Kaki Umum 10 13. Melatih pelajar menangkap bola dengan teknik yang betul. Melatih pelajar dalam imbangan badan. 1. Pelajar boleh mencuba membuat hantaran dengan pasangan masing-masing.

Pelajar berlatih menangkap bola dengan dua belah tangan. 1. Kemahiran Gerak Kaki Khusus 12 24. Melatih pelajar mahir dalam menerima dan menangkap bola. Pelajar berlatih membuat hantaran aras bahu.2011 Latihan Corak Permainan 6 1. Latihan gerak kaki. 2.2011 Latihan Corak Permainan 7 1. Pelajar berlatih membuat hantaran bawah tangan. 2. Pelajar berlatih menangkap bola dengan sebelah tangan.8. Pelajar berlatih membuat hantaran lantun. 4.7. Pelajar membuat jaringan gol daripada kedudukan dua belah kaki. . Melatih pelajar mahir dalam melakukan hantaran. Pelajar berlatih mendarat di atas sebelah kaki. (Latihan berkumpulan) 1. (Latihan berpasangan/ berkumpulan) Melatih pelajar dalam imbangan badan.11 27. 3. Pelajar berlatih membuat hantaran sisi.2011 Latihan Corak Permainan 8 1. Pelajar berlatih membuat hantaran di atas kepala. 2. Pelajar berlatih mendarat di atas dua belah kaki. 5. 3.9. Kemahiran Asas: Menerima dan Menangkap. 8. 1. Kemahiran Asas Melakukan Hantaran 13 21.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful