SEKOLAH KEBANGSAAN DAMANSARA UTAMA,PETALING JAYA

RANCANGAN TAHUNAN KELAB BOLA JARING TAHUN 3-4 2011

SEKOLAH KEBANGSAAN DAMANSARA UTAMA RANCANGAN TAHUNAN KELAB BOLA JARING MINI 2011 Minggu 26. 4. Peraturan Permainan mini. Peraturan Permainan mini. 3. 1. Melantik AJK Induk dan AJK kecil 2. Teknik Kemahiran Asas 1. Membentuk Ahli Jawatakuasa. Pengenalan peraturan permainan bola jaring. Kedudukan Pemain 2. Kawasan Permainan Mengikut Posisi Aktiviti 1. 5. Pelajar Dapat Bermain dengan Selesa. Pelajar dapat melatih pergerakan asas (melompat) di Tapak Perhimpunan dengan baik. Guru dapat mengesan kesilapan yang dilakukan oleh pelajar dengan mudah. Teknik Kemahiran Asas 4. Latihan akan Dijalankan di Tapak Perhimpunan. Pengenalan teknik-teknik kemahiran asas dalam permainan bola jaring.4.2011 Latihan Pelajar berlatih di tapak gelanggang keras. Melatih pelajar bermain bola jaring dengan memiliki pengetahuan dan kemahiran asas yang betul.2011 2 16. Pelajar dapat melatih di tempat yang baik. 2. 2. Guru atau pelajar yang berpengalaman menunjukkan cara bermain Catatan 3 9. 2. Memperkenalkan diri 2.2. 5 13. 2.2011 Pengenalan Permainan Bola Jaring mini 2 4 30. 3. 1.3. 1.3. Pengenalan peraturan permainan bola jaring. (Tapak Perhimpunan) . Pengenalan teknik-teknik kemahiran asas dalam permainan bola jaring.1. 1.2011 Teori Asas Melatih pelajar bermain bola jaring dengan memiliki pengetahuan dan kemahiran asas yang betul. Guru memberitahu tentang kedudukan pemain.2011 Tajuk Pendaftaran Pengenalan Permainan Bola Jaring mini 1 Isi Kandungan 1.

4. Guru dan pelajar yang berpengalaman menunjukkan contohcontoh membuat hantaran dengan kedua-dua belah tangan/ dengan sebelah tangan. Melatih Pergerakan/ Kedudukan Tangan Dengan Kedua-dua Belah Tangan/ Dengan Sebelah Tangan. 2. 1. Pelajar membuat jaringan gol daripada kedudukan dua belah kaki.4. 3. 6 27. Pelajar berlatih membuat lontaran daripada kedudukan kedua-dua belah kaki. Pelajar berlatih membuat lontaran dengan menggunakan sebelah kaki. Pelajar berlatih mendarat sebelah kaki selepas menangkap bola tinggi.mengikut posisi pemain.2011 Latihan Corak Permainan 3 1. Kemahiran Gerak Kaki Umum 1. Membuat Hantaran 2. 3. Pelajar boleh mencuba membuat hantaran dengan pasangan masing-masing.2011 Latihan Corak Permainan 1 1. Melatih pelajar dalam imbangan badan. . Pelajar membuat latihan kedudukan tangan dan bola semasa membuat hantaran.5. Latihan bola jaring. 3. Melatih pelajar membuat hantaran dengan teknik yang betul. (Diulangi jika perlu). 7 11. 2.

3. Menangkap Bola Aras Dada 2. Melatih Pergerakan/ Kedudukan Tangan Dengan Kedua-dua Belah Tangan/ Dengan Sebelah Tangan. Membuat Hantaran 2.7.8 15. Latihan bola jaring. 1. Kemahiran Gerak Kaki Umum 10 13. Pelajar berlatih membuat lontaran dengan menggunakan sebelah kaki. 9 29. 2. Pelajar membuat latihan kedudukan tangan dan bola semasa membuat hantaran.2011 Latihan Corak Permainan 5 1. Pelajar berlatih membuat lontaran daripada kedudukan kedua-dua belah kaki. Menangkap Bola Atas Kepala 2. Pelajar berlatih mendarat sebelah kaki selepas menangkap bola tinggi. Pelajar boleh mencuba membuat hantaran dengan pasangan masing-masing. . 2. 6. 3. 7. Melatih pelajar membuat hantaran dengan teknik yang betul. 5. Melatih pelajar menangkap bola dengan teknik yang betul.2011 Latihan Corak Permainan 4 1. Melatih pelajar dalam imbangan badan.6.2011 Latihan Corak Permainan 4 1.6. Pelajar berlatih untuk menangkap bola atas kepala. Pelajar berlatih untuk menangkap bola aras dada. (Diulangi jika perlu). Guru dan pelajar yang berpengalaman menunjukkan contohcontoh membuat hantaran dengan kedua-dua belah tangan/ dengan sebelah tangan.

Pelajar berlatih membuat hantaran di atas kepala. Pelajar berlatih membuat hantaran sisi. 1. 1. Pelajar berlatih menangkap bola dengan dua belah tangan. Pelajar berlatih membuat hantaran aras bahu.2011 Latihan Corak Permainan 7 1. Pelajar berlatih membuat hantaran lantun. (Latihan berpasangan/ berkumpulan) Melatih pelajar dalam imbangan badan. Pelajar berlatih membuat hantaran bawah tangan. Kemahiran Asas: Menerima dan Menangkap.9.2011 Latihan Corak Permainan 6 1. .2011 Latihan Corak Permainan 8 1. Latihan gerak kaki. Kemahiran Asas Melakukan Hantaran 13 21.7. 2. Pelajar berlatih menangkap bola dengan sebelah tangan. Kemahiran Gerak Kaki Khusus 12 24. Melatih pelajar mahir dalam melakukan hantaran. (Latihan berkumpulan) 1. Pelajar berlatih mendarat di atas sebelah kaki. 8. 5. Pelajar membuat jaringan gol daripada kedudukan dua belah kaki. 3. Melatih pelajar mahir dalam menerima dan menangkap bola. 2.11 27. 4. 3. 2. Pelajar berlatih mendarat di atas dua belah kaki.8.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful