KETIDAK STABILAN DI PERAK 1) Perang Larut y Pergaduhan antara kumpulan kongsi gelap telah menyebabkan Perang Larut berlaku

dan menjejaskan perusahan bijih timah.
y

Bagi menamatkan pergaduhan ini, Ngah Ibrahim, menteri Larut melantik Kapten Speedy (pesuruhjaya Polis NNS) untuk mebantu menamatkan kekacauan.

2)

Perebutan Tahta. y Apabila Sultan Ali mangkat, Raja Ismail (Raja Bendahara) telah menaiki takhta. Raja Abdullah iaitu Raja Muda diketepikan daripada menaiki takhta. Sultan Ali mangkat Sultan Raja Abdullah (Raja Muda) Raja Ismail (Raja Bendahara)

Melangkaui satu jawatan Raja Yusof (Raja Dihilir) Sepatutnya memegang jawatan

y

Raja Abdullah meminta bantuan Andrew Clarke (Gabenor NNS) untuk mengiktiraf beliau sebagai sultan. Adrew Clark melihat permintaan Raja Abdullah sebagai peluang untuk menguasai bijih timah di Perak.

3)

Perjanjian Pangkor 1874 y Antara syarat-syarat perjanjian Pangkor ialah i. Raja Abdullah diiktiraf sebagai Sultan Perak ii. Raja Ismail diakui sebagai Raja Muda iii. Sultan menerima seorang Residen British yang akan menasihati baginda dalam semua perkara kecuali yang berkaitan dengan agama Islam dan adat istiadat Melayu iv. Residen berkuasa penuh ke atas pungutan cukai di Perak v. Residen, Penolong Residen, Sultan dan pembesar dibayar gaji daripada pungutan hasil mahsul Perak vi. Ngah Ibrahim kekal sebagai Menteri Larut dan menerima seorang Penolong Residen. vii. Menteri Larut bertanggungjawab membiyaii segala usaha mengembalikan keamanan di Perak.
y

Perjanjian teah dihadiri oleh pembesar Perak iaitu Raja Abdullah, Ngah Ibrahim, Datok Sagor dan pemimpin kumpulan kongsi gelap Cina Perjanjian Pangkor menanda bermulanya penguasaan British dalam pentadbiran dan ekonomi Perak.

y