SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU, TERENGGANU PERANCANGAN AKTIVITI TAHUN 2011

BIDANG HAL EHWAL MURID
Program/ Aktiviti 1. Kecerian bilik BOSS (Bilik Operasi SPBT Sekolah) Objektif Menceriakan bilik BOSS . Deskripsi 1. Melabelkan rak buu dengan lebih sistematik. 2. Menambahbaik rak penyimpanan fail-fail SPBT. 3. Mengadakan carta berkaitan SPBT. 4. Mewujudkan dua papan kenyataan SPBT. Satu di dalam bilik BOSS dan satu lagi diluar bilik BOSS. 5. Memaparkan maklumat berkaitan SPBT untuk memberikan maklumat kepada semua warga SKKGB. Sasaran

UNIT SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH
Tarikh/ Tempat/Kos Januari – Mac Dan Sepanjang Tahun/ Bilik BOSS/ RM50 Tanggungjawab Guru SPBT, Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. Output / Impak Keceriaan bilik BOSS dapat dilaksanakan sepenuhnya. Maklumat tentang SPBT dapat disampaikan kepada warga SKKGB Indikator Pencapaian

1. Penyimpanan dan
pengambilan buku teks yang lebih bersistematik 2. Lebih bersemangat semasa melaksanan -kan tugas berkaitan SPBT. 3. Maklumat tentang SPBT dapat disampaikan kepada warga SKKGB selain daripada penyampaian di dalam mesyuarat atau semasa perhimpunan. 1.Buku pinjaman yang cukup untuk semua pelajar dan tidak perlu mem -

Semua warga SKKGB

2. Pengurusan fail-fail SPBT.

Melengkapkan fail-fail berkaitan SPBT dengan lebih sistematik .

1. Mengisi bilangan buku
yang diperlukan dengan angka yang betul. 2. Memasukkan surat dan pekeliling yang diterima. 3. Menyediakan dan

Sepanjang Tahun / Bilik BOSS

Guru SPBT

Sistem fail yang lengkap.

melengkapkan borang G. .Buku stok yang lengkap. 3. Memungut wang dari murid yang gagal memulangan buku dan menyerahkan untuk simpanan kepada pihak pentadbiran. 3. 7. 1. 1. Mengadakan mensyuarat pada awal tahun dan setiap kali ada pekeliling baru bersama AJK SPBT. 5. 4. 2. 2. 5. 6. Mengecop buku yang diterima dan memasukkan ke stok dalam kadar yang segera. 3. 2. Buku-buku teks diagihkan kepada semua pelajar tepat pada waktunya. Semua warga SKKGB Sepanjang Tahun / Didalam bilik BOSS dan di koridor luar. Mewujudkan sistem pengurusan yang cekap dan pantas. Urusan Cekap Dan Pantas. Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. Memastikan jumlah buku teks mencukupi untuk warga SKKGB. Menyediakan borang memohon kurangan atau menyerahkan lebihan buku. Guru SPBT. Tidak akan berlaku masalah kekurangan buku. Tiada lambakan buku yang tidak digunakan. Dapat membuat penambahbaika n dalam sistem pengurusan SPBT. Pelupusan dilakukan buang masa dengan mencari buku yang kurang. Memastikan jumlah terkini murid SPBT dari guru data sekurang-kurannya dua bulan sekali.Semakan nama murid yang menghilangkan buku dapat dilakukan dengan mudah. Membuat pelupusan dan hapuskira buku-buku yang tidak diperlukan dengan secepat mungkin. 8. 4. Melengkapkan buku stok.

4.dengan kadar yang segera. / Bilik BOSS Guru SPBT dan pihak pengurusan Pengurusan SPBT sentiasa dalam keadaan baik. Pihak pengurusan sekolah membuat pemantauan ke bilik BOSS sepanjang tahun. 1. Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman. Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah. . Semua warga SKKGB Penggal pertama dan penggal kedua persekolahan.

KPI 1. Pemantauan TOV 2011 40% 50% SASARAN 2012 2013 70% 100% . Pengurusan Bilik Buku Teks 4. Keceriaan 2.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. TERENGGANU PELAN STRATEGIK SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 – 2013 BIL 1 OBJEKTIF Menjadikan pengurusan Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) yang terbaik di daerah Kuala Terengganu pada tahun 2013 dan seterusnya menjadi wakil ke pertandingan yang dianjurkan. Pengurusan fail 3.

Febuari Jun Mei November - . OBJEKTIF Menceriakan bilik BOSS . TERENGGANU PELAN TAKTIKAL SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 BIDANG OBJEKTIF BIL 1. • Guru SPBT dan Pihak Pentadbiran Januari Disember - 4. Pengurusan fail-fail SPBT. 3. 2. • Guru SPBT. Pengawas SPBT Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah. Ahli pengurusan yang Kelab SPBT dan cekap dan pantas. Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT Melengkapkan fail-fail • Guru SPBT berkaitan SPBT dengan lebih sistematik . HAL EHWAL MURID Menjadikan pengurusan Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) yang terbaik di daerah Kuala Terengganu pada tahun 2013 dan seterusnya menjadi wakil ke pertandingan yang dianjurkan.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. TANGGUNGJAWAB TEMPOH T/MULA T/AKHIR Januari Mac Januari November KOS / SUMBER RM50 - PROGRAM Keceriaan bilik BOSS . Urusan Cekap dan Pantas Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman. Mewujudkan sistem • Guru SPBT.

Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. 1. Menambahbaik rak penyimpanan fail-fail SPBT.PPD / JPNT Bantuan daripada PIBG Keceriaan bilik BOSS . Menceriakan bilik BOSS . TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Objektif Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Kumpulan sasaran Bil 1 2 3 4 Proses Kerja Melabelkan rak buku dengan lebih sistematik. 2. Persekitaran yang ceria akan mewujudkan suasana kerja yang lebih baik dan sempurna.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Menyediakan dua papan kenyataan SPBT(dalam bilik BOSS dan di koridor luar). Kewangan Pengurusan sekolah.Pengurusan Sekolah. Memaparkan maklumat berkaitan SPBT untuk memberikan maklumat kepada semua warga SKKGB. Tempoh Sepanjang tahun Status Pelan Kontigensi 5 Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan . Januari – Mac (paling utama) dan sepanjang tahun Warga SKKGB Tanggungjawab Guru SPBT. Mengadakan carta berkaitan SPBT.

Memasukkan surat dan pekeliling yang diterima. Menyediakan dan melengkapkan borang G. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Objektif Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Kumpulan sasaran Bil 1 2 3 4 Proses Kerja Mengisi bilangan buku yang diperlukan dengan angka yang betul. Mengadakan mensyuarat pada awal tahun dan setiap kali ada pekeliling baru bersama AJK SPBT. Pengurusan fail yang sistematik akan membantu melancarkan pengurusan SPBT. Melengkapkan fail-fail berkaitan SPBT dengan lebih sistematik . Pengurusan fail-fail SPBT. Sepanjang tahun Warga SKKGB Tanggungjawab Guru SPBT Tempoh Sepanjang tahun Status Pelan Kontigensi 5 6 . Memungut wang dari murid yang gagal memulangan buku dan menyerahkan untuk simpanan kepada pihak pentadbiran.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Melengkapkan buku stok. Membuat pelupusan dan hapuskira buku-buku yang tidak diperlukan dengan secepat mungkin.

Sistem SISTEKS yang sering menimbulkan masalah kepada guru SPBT (Bukan on-line). 2. 1. 2. Ketiadaan kemudahan computer untuk membantu memudahkan urusan SPBT. Sikap murid yang tidak bertanggungjawab dalam penjagaan buku. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan . PPD / JPNT PPD / JPNT Sentiasa memastikan fail-fail dikemaskini.7 Menyediakan borang memohon kekurangan dan mengeluarkan lebihan buku. Pengurusan sekolah. 1. 2.

Pengurusan Sekolah. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Urusan Cekap Dan Pantas. . Perlunya pengurusan yang cekap dan pantas bagi SPBT untuk menjamin kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. 2. Penilaian 1. Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Sepanjang tahun Kumpulan sasaran Warga SKKGB Bil Proses Kerja Tanggungjawab Tempoh Status Pelan Kontigensi 1 Memastikan jumlah terkini murid Guru SPBT. 2 Mengecop buku yang diterima dan memasukkan ke stok dalam kadar yang segera. Kekangan Masa dan kerjasama AJK Pemantauan Pengurusan sekolah. 3 4 5 Pelupusan dilakukan dengan kadar yang segera.PPD / JPNT Penambahbaikan Memastikan semua AJK dapat melaksanakan tanggungjawab masing-masing bagi melancarkan segala urusan. Memastikan jumlah buku teks mencukupi untuk warga SKKGB. Pengawas SPBT. Buku-buku teks diagihkan kepada semua pelajar tepat pada waktunya. Ahli Sepanjang SPBT dari guru data sekurangKelab SPBT dan tahun kurannya dua bulan sekali.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Objektif Mewujudkan sistem pengurusan yang cekap dan pantas.

.PPD / JPNT Memastikan pemantauan dapat dilaksanakan seperti yang telah dirancangkan.Pengurusan Sekolah. Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Penggal pertama dan penggal kedua persekolahan. Objektif Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah. 1. Kumpulan sasaran Warga SKKGB Bil Proses Kerja Tanggungjawab Tempoh Status Pelan Kontigensi 1 Pihak pengurusan sekolah membuat Guru SPBT. Ahli Sekurangpemantauan tentang perjalanan Kelab SPBT dan kurangnya operasi bilik BOSS sepanjang Pengawas SPBT. setahun. dua kali tahun. 2. Pemantauan yang kerapa akan dapat mengelakkan kesilapan dalam pengurusan SPBT. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa Pengurusan sekolah. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU.

SK KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU TERENGGANU RANCANGAN TAHUNAN PELAN STRATEGIK PELAN TAKTIKAL PELAN OPERASI .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful