P. 1
Pelanstrategik,Taktikal,Opersi Spbt

Pelanstrategik,Taktikal,Opersi Spbt

|Views: 2,969|Likes:
Dipublikasikan oleh Nita Said

More info:

Published by: Nita Said on May 20, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/24/2015

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU, TERENGGANU PERANCANGAN AKTIVITI TAHUN 2011

BIDANG HAL EHWAL MURID
Program/ Aktiviti 1. Kecerian bilik BOSS (Bilik Operasi SPBT Sekolah) Objektif Menceriakan bilik BOSS . Deskripsi 1. Melabelkan rak buu dengan lebih sistematik. 2. Menambahbaik rak penyimpanan fail-fail SPBT. 3. Mengadakan carta berkaitan SPBT. 4. Mewujudkan dua papan kenyataan SPBT. Satu di dalam bilik BOSS dan satu lagi diluar bilik BOSS. 5. Memaparkan maklumat berkaitan SPBT untuk memberikan maklumat kepada semua warga SKKGB. Sasaran

UNIT SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH
Tarikh/ Tempat/Kos Januari – Mac Dan Sepanjang Tahun/ Bilik BOSS/ RM50 Tanggungjawab Guru SPBT, Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. Output / Impak Keceriaan bilik BOSS dapat dilaksanakan sepenuhnya. Maklumat tentang SPBT dapat disampaikan kepada warga SKKGB Indikator Pencapaian

1. Penyimpanan dan
pengambilan buku teks yang lebih bersistematik 2. Lebih bersemangat semasa melaksanan -kan tugas berkaitan SPBT. 3. Maklumat tentang SPBT dapat disampaikan kepada warga SKKGB selain daripada penyampaian di dalam mesyuarat atau semasa perhimpunan. 1.Buku pinjaman yang cukup untuk semua pelajar dan tidak perlu mem -

Semua warga SKKGB

2. Pengurusan fail-fail SPBT.

Melengkapkan fail-fail berkaitan SPBT dengan lebih sistematik .

1. Mengisi bilangan buku
yang diperlukan dengan angka yang betul. 2. Memasukkan surat dan pekeliling yang diterima. 3. Menyediakan dan

Sepanjang Tahun / Bilik BOSS

Guru SPBT

Sistem fail yang lengkap.

melengkapkan borang G. 4. Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. Mewujudkan sistem pengurusan yang cekap dan pantas. Urusan Cekap Dan Pantas. 2. Mengecop buku yang diterima dan memasukkan ke stok dalam kadar yang segera. Dapat membuat penambahbaika n dalam sistem pengurusan SPBT. Buku-buku teks diagihkan kepada semua pelajar tepat pada waktunya. Pelupusan dilakukan buang masa dengan mencari buku yang kurang. 3. 8. Mengadakan mensyuarat pada awal tahun dan setiap kali ada pekeliling baru bersama AJK SPBT. 2. 6. . Memungut wang dari murid yang gagal memulangan buku dan menyerahkan untuk simpanan kepada pihak pentadbiran. 1. Memastikan jumlah buku teks mencukupi untuk warga SKKGB. 7. 2. Tidak akan berlaku masalah kekurangan buku. 1. Menyediakan borang memohon kurangan atau menyerahkan lebihan buku. 3. Guru SPBT. Melengkapkan buku stok. Semua warga SKKGB Sepanjang Tahun / Didalam bilik BOSS dan di koridor luar. 5. 3. 4. Tiada lambakan buku yang tidak digunakan.Buku stok yang lengkap.Semakan nama murid yang menghilangkan buku dapat dilakukan dengan mudah. 5. Memastikan jumlah terkini murid SPBT dari guru data sekurang-kurannya dua bulan sekali. Membuat pelupusan dan hapuskira buku-buku yang tidak diperlukan dengan secepat mungkin.

/ Bilik BOSS Guru SPBT dan pihak pengurusan Pengurusan SPBT sentiasa dalam keadaan baik. 1. Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman.dengan kadar yang segera. Semua warga SKKGB Penggal pertama dan penggal kedua persekolahan. Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah. 4. . Pihak pengurusan sekolah membuat pemantauan ke bilik BOSS sepanjang tahun.

TERENGGANU PELAN STRATEGIK SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 – 2013 BIL 1 OBJEKTIF Menjadikan pengurusan Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) yang terbaik di daerah Kuala Terengganu pada tahun 2013 dan seterusnya menjadi wakil ke pertandingan yang dianjurkan. Pengurusan fail 3. Pengurusan Bilik Buku Teks 4.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Pemantauan TOV 2011 40% 50% SASARAN 2012 2013 70% 100% . KPI 1. Keceriaan 2.

SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Urusan Cekap dan Pantas Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman. Febuari Jun Mei November - . Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT Melengkapkan fail-fail • Guru SPBT berkaitan SPBT dengan lebih sistematik . OBJEKTIF Menceriakan bilik BOSS . Pengurusan fail-fail SPBT. Pengawas SPBT Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah. • Guru SPBT. Mewujudkan sistem • Guru SPBT. 3. • Guru SPBT dan Pihak Pentadbiran Januari Disember - 4. TERENGGANU PELAN TAKTIKAL SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 BIDANG OBJEKTIF BIL 1. 2. TANGGUNGJAWAB TEMPOH T/MULA T/AKHIR Januari Mac Januari November KOS / SUMBER RM50 - PROGRAM Keceriaan bilik BOSS . HAL EHWAL MURID Menjadikan pengurusan Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) yang terbaik di daerah Kuala Terengganu pada tahun 2013 dan seterusnya menjadi wakil ke pertandingan yang dianjurkan. Ahli pengurusan yang Kelab SPBT dan cekap dan pantas.

SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Menambahbaik rak penyimpanan fail-fail SPBT. Januari – Mac (paling utama) dan sepanjang tahun Warga SKKGB Tanggungjawab Guru SPBT. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Objektif Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Kumpulan sasaran Bil 1 2 3 4 Proses Kerja Melabelkan rak buku dengan lebih sistematik. Menceriakan bilik BOSS . 2.Pengurusan Sekolah. Tempoh Sepanjang tahun Status Pelan Kontigensi 5 Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan . Menyediakan dua papan kenyataan SPBT(dalam bilik BOSS dan di koridor luar). Persekitaran yang ceria akan mewujudkan suasana kerja yang lebih baik dan sempurna. 1. Kewangan Pengurusan sekolah. Memaparkan maklumat berkaitan SPBT untuk memberikan maklumat kepada semua warga SKKGB. Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. Mengadakan carta berkaitan SPBT.PPD / JPNT Bantuan daripada PIBG Keceriaan bilik BOSS .

Melengkapkan fail-fail berkaitan SPBT dengan lebih sistematik . Memasukkan surat dan pekeliling yang diterima. Membuat pelupusan dan hapuskira buku-buku yang tidak diperlukan dengan secepat mungkin. Memungut wang dari murid yang gagal memulangan buku dan menyerahkan untuk simpanan kepada pihak pentadbiran. Menyediakan dan melengkapkan borang G. Sepanjang tahun Warga SKKGB Tanggungjawab Guru SPBT Tempoh Sepanjang tahun Status Pelan Kontigensi 5 6 . Melengkapkan buku stok. Pengurusan fail-fail SPBT. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Objektif Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Kumpulan sasaran Bil 1 2 3 4 Proses Kerja Mengisi bilangan buku yang diperlukan dengan angka yang betul. Mengadakan mensyuarat pada awal tahun dan setiap kali ada pekeliling baru bersama AJK SPBT. Pengurusan fail yang sistematik akan membantu melancarkan pengurusan SPBT.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU.

7 Menyediakan borang memohon kekurangan dan mengeluarkan lebihan buku. 2. 1. 2. Ketiadaan kemudahan computer untuk membantu memudahkan urusan SPBT.Sistem SISTEKS yang sering menimbulkan masalah kepada guru SPBT (Bukan on-line). Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan . Sikap murid yang tidak bertanggungjawab dalam penjagaan buku. 1. Pengurusan sekolah. 2. PPD / JPNT PPD / JPNT Sentiasa memastikan fail-fail dikemaskini.

Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Sepanjang tahun Kumpulan sasaran Warga SKKGB Bil Proses Kerja Tanggungjawab Tempoh Status Pelan Kontigensi 1 Memastikan jumlah terkini murid Guru SPBT. Perlunya pengurusan yang cekap dan pantas bagi SPBT untuk menjamin kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. 3 4 5 Pelupusan dilakukan dengan kadar yang segera. Pengawas SPBT. 2 Mengecop buku yang diterima dan memasukkan ke stok dalam kadar yang segera. Buku-buku teks diagihkan kepada semua pelajar tepat pada waktunya. . Penilaian 1. Memastikan jumlah buku teks mencukupi untuk warga SKKGB.Pengurusan Sekolah. Kekangan Masa dan kerjasama AJK Pemantauan Pengurusan sekolah. Ahli Sepanjang SPBT dari guru data sekurangKelab SPBT dan tahun kurannya dua bulan sekali. 2.PPD / JPNT Penambahbaikan Memastikan semua AJK dapat melaksanakan tanggungjawab masing-masing bagi melancarkan segala urusan. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Urusan Cekap Dan Pantas. Objektif Mewujudkan sistem pengurusan yang cekap dan pantas.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU.

SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU.PPD / JPNT Memastikan pemantauan dapat dilaksanakan seperti yang telah dirancangkan. . TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman. setahun. Ahli Sekurangpemantauan tentang perjalanan Kelab SPBT dan kurangnya operasi bilik BOSS sepanjang Pengawas SPBT. 2. Pemantauan yang kerapa akan dapat mengelakkan kesilapan dalam pengurusan SPBT.Pengurusan Sekolah. Kumpulan sasaran Warga SKKGB Bil Proses Kerja Tanggungjawab Tempoh Status Pelan Kontigensi 1 Pihak pengurusan sekolah membuat Guru SPBT. Objektif Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah. Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Penggal pertama dan penggal kedua persekolahan. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa Pengurusan sekolah. dua kali tahun. 1.

SK KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU TERENGGANU RANCANGAN TAHUNAN PELAN STRATEGIK PELAN TAKTIKAL PELAN OPERASI .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->