P. 1
Pelanstrategik,Taktikal,Opersi Spbt

Pelanstrategik,Taktikal,Opersi Spbt

|Views: 2,821|Likes:
Dipublikasikan oleh Nita Said

More info:

Published by: Nita Said on May 20, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/24/2015

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU, TERENGGANU PERANCANGAN AKTIVITI TAHUN 2011

BIDANG HAL EHWAL MURID
Program/ Aktiviti 1. Kecerian bilik BOSS (Bilik Operasi SPBT Sekolah) Objektif Menceriakan bilik BOSS . Deskripsi 1. Melabelkan rak buu dengan lebih sistematik. 2. Menambahbaik rak penyimpanan fail-fail SPBT. 3. Mengadakan carta berkaitan SPBT. 4. Mewujudkan dua papan kenyataan SPBT. Satu di dalam bilik BOSS dan satu lagi diluar bilik BOSS. 5. Memaparkan maklumat berkaitan SPBT untuk memberikan maklumat kepada semua warga SKKGB. Sasaran

UNIT SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH
Tarikh/ Tempat/Kos Januari – Mac Dan Sepanjang Tahun/ Bilik BOSS/ RM50 Tanggungjawab Guru SPBT, Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. Output / Impak Keceriaan bilik BOSS dapat dilaksanakan sepenuhnya. Maklumat tentang SPBT dapat disampaikan kepada warga SKKGB Indikator Pencapaian

1. Penyimpanan dan
pengambilan buku teks yang lebih bersistematik 2. Lebih bersemangat semasa melaksanan -kan tugas berkaitan SPBT. 3. Maklumat tentang SPBT dapat disampaikan kepada warga SKKGB selain daripada penyampaian di dalam mesyuarat atau semasa perhimpunan. 1.Buku pinjaman yang cukup untuk semua pelajar dan tidak perlu mem -

Semua warga SKKGB

2. Pengurusan fail-fail SPBT.

Melengkapkan fail-fail berkaitan SPBT dengan lebih sistematik .

1. Mengisi bilangan buku
yang diperlukan dengan angka yang betul. 2. Memasukkan surat dan pekeliling yang diterima. 3. Menyediakan dan

Sepanjang Tahun / Bilik BOSS

Guru SPBT

Sistem fail yang lengkap.

3. 5. Pelupusan dilakukan buang masa dengan mencari buku yang kurang. Memastikan jumlah buku teks mencukupi untuk warga SKKGB. Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. 7.Buku stok yang lengkap. 1. 1. 4. Dapat membuat penambahbaika n dalam sistem pengurusan SPBT. Mewujudkan sistem pengurusan yang cekap dan pantas. Memungut wang dari murid yang gagal memulangan buku dan menyerahkan untuk simpanan kepada pihak pentadbiran. 5. Membuat pelupusan dan hapuskira buku-buku yang tidak diperlukan dengan secepat mungkin. Buku-buku teks diagihkan kepada semua pelajar tepat pada waktunya. 4. 2. Tidak akan berlaku masalah kekurangan buku. Tiada lambakan buku yang tidak digunakan. Guru SPBT. 2. 6. Melengkapkan buku stok. 8. 3. . Urusan Cekap Dan Pantas. Mengadakan mensyuarat pada awal tahun dan setiap kali ada pekeliling baru bersama AJK SPBT. Memastikan jumlah terkini murid SPBT dari guru data sekurang-kurannya dua bulan sekali.melengkapkan borang G.Semakan nama murid yang menghilangkan buku dapat dilakukan dengan mudah. Menyediakan borang memohon kurangan atau menyerahkan lebihan buku. 2. Semua warga SKKGB Sepanjang Tahun / Didalam bilik BOSS dan di koridor luar. 3. Mengecop buku yang diterima dan memasukkan ke stok dalam kadar yang segera.

Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman. Semua warga SKKGB Penggal pertama dan penggal kedua persekolahan. Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah. . 1. / Bilik BOSS Guru SPBT dan pihak pengurusan Pengurusan SPBT sentiasa dalam keadaan baik. Pihak pengurusan sekolah membuat pemantauan ke bilik BOSS sepanjang tahun. 4.dengan kadar yang segera.

Pemantauan TOV 2011 40% 50% SASARAN 2012 2013 70% 100% . KPI 1. TERENGGANU PELAN STRATEGIK SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 – 2013 BIL 1 OBJEKTIF Menjadikan pengurusan Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) yang terbaik di daerah Kuala Terengganu pada tahun 2013 dan seterusnya menjadi wakil ke pertandingan yang dianjurkan.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Pengurusan fail 3. Pengurusan Bilik Buku Teks 4. Keceriaan 2.

• Guru SPBT. Mewujudkan sistem • Guru SPBT. 3. Pengawas SPBT Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah. 2. TERENGGANU PELAN TAKTIKAL SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 BIDANG OBJEKTIF BIL 1. Pengurusan fail-fail SPBT. TANGGUNGJAWAB TEMPOH T/MULA T/AKHIR Januari Mac Januari November KOS / SUMBER RM50 - PROGRAM Keceriaan bilik BOSS . Urusan Cekap dan Pantas Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman. • Guru SPBT dan Pihak Pentadbiran Januari Disember - 4. HAL EHWAL MURID Menjadikan pengurusan Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) yang terbaik di daerah Kuala Terengganu pada tahun 2013 dan seterusnya menjadi wakil ke pertandingan yang dianjurkan.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT Melengkapkan fail-fail • Guru SPBT berkaitan SPBT dengan lebih sistematik . Ahli pengurusan yang Kelab SPBT dan cekap dan pantas. Febuari Jun Mei November - . OBJEKTIF Menceriakan bilik BOSS .

SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Persekitaran yang ceria akan mewujudkan suasana kerja yang lebih baik dan sempurna. Tempoh Sepanjang tahun Status Pelan Kontigensi 5 Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan .PPD / JPNT Bantuan daripada PIBG Keceriaan bilik BOSS . Mengadakan carta berkaitan SPBT. Menambahbaik rak penyimpanan fail-fail SPBT. Menceriakan bilik BOSS . Kewangan Pengurusan sekolah. Memaparkan maklumat berkaitan SPBT untuk memberikan maklumat kepada semua warga SKKGB. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Objektif Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Kumpulan sasaran Bil 1 2 3 4 Proses Kerja Melabelkan rak buku dengan lebih sistematik. Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. 1. Menyediakan dua papan kenyataan SPBT(dalam bilik BOSS dan di koridor luar). Januari – Mac (paling utama) dan sepanjang tahun Warga SKKGB Tanggungjawab Guru SPBT. 2.Pengurusan Sekolah.

Memungut wang dari murid yang gagal memulangan buku dan menyerahkan untuk simpanan kepada pihak pentadbiran. Menyediakan dan melengkapkan borang G. Memasukkan surat dan pekeliling yang diterima. Mengadakan mensyuarat pada awal tahun dan setiap kali ada pekeliling baru bersama AJK SPBT. Melengkapkan fail-fail berkaitan SPBT dengan lebih sistematik . Sepanjang tahun Warga SKKGB Tanggungjawab Guru SPBT Tempoh Sepanjang tahun Status Pelan Kontigensi 5 6 . TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Objektif Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Kumpulan sasaran Bil 1 2 3 4 Proses Kerja Mengisi bilangan buku yang diperlukan dengan angka yang betul.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Melengkapkan buku stok. Membuat pelupusan dan hapuskira buku-buku yang tidak diperlukan dengan secepat mungkin. Pengurusan fail yang sistematik akan membantu melancarkan pengurusan SPBT. Pengurusan fail-fail SPBT.

7 Menyediakan borang memohon kekurangan dan mengeluarkan lebihan buku.Sistem SISTEKS yang sering menimbulkan masalah kepada guru SPBT (Bukan on-line). 1. 1. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan . Sikap murid yang tidak bertanggungjawab dalam penjagaan buku. PPD / JPNT PPD / JPNT Sentiasa memastikan fail-fail dikemaskini. Ketiadaan kemudahan computer untuk membantu memudahkan urusan SPBT. 2. 2. 2. Pengurusan sekolah.

TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Urusan Cekap Dan Pantas. Objektif Mewujudkan sistem pengurusan yang cekap dan pantas. Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Sepanjang tahun Kumpulan sasaran Warga SKKGB Bil Proses Kerja Tanggungjawab Tempoh Status Pelan Kontigensi 1 Memastikan jumlah terkini murid Guru SPBT.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. . Buku-buku teks diagihkan kepada semua pelajar tepat pada waktunya. 2. Pengawas SPBT.Pengurusan Sekolah. Perlunya pengurusan yang cekap dan pantas bagi SPBT untuk menjamin kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. 2 Mengecop buku yang diterima dan memasukkan ke stok dalam kadar yang segera. 3 4 5 Pelupusan dilakukan dengan kadar yang segera. Penilaian 1. Kekangan Masa dan kerjasama AJK Pemantauan Pengurusan sekolah.PPD / JPNT Penambahbaikan Memastikan semua AJK dapat melaksanakan tanggungjawab masing-masing bagi melancarkan segala urusan. Memastikan jumlah buku teks mencukupi untuk warga SKKGB. Ahli Sepanjang SPBT dari guru data sekurangKelab SPBT dan tahun kurannya dua bulan sekali.

Pemantauan yang kerapa akan dapat mengelakkan kesilapan dalam pengurusan SPBT.PPD / JPNT Memastikan pemantauan dapat dilaksanakan seperti yang telah dirancangkan. dua kali tahun. 1. Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Penggal pertama dan penggal kedua persekolahan. Kumpulan sasaran Warga SKKGB Bil Proses Kerja Tanggungjawab Tempoh Status Pelan Kontigensi 1 Pihak pengurusan sekolah membuat Guru SPBT. 2. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa Pengurusan sekolah. Objektif Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Ahli Sekurangpemantauan tentang perjalanan Kelab SPBT dan kurangnya operasi bilik BOSS sepanjang Pengawas SPBT.Pengurusan Sekolah. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman. . setahun.

SK KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU TERENGGANU RANCANGAN TAHUNAN PELAN STRATEGIK PELAN TAKTIKAL PELAN OPERASI .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->