SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU, TERENGGANU PERANCANGAN AKTIVITI TAHUN 2011

BIDANG HAL EHWAL MURID
Program/ Aktiviti 1. Kecerian bilik BOSS (Bilik Operasi SPBT Sekolah) Objektif Menceriakan bilik BOSS . Deskripsi 1. Melabelkan rak buu dengan lebih sistematik. 2. Menambahbaik rak penyimpanan fail-fail SPBT. 3. Mengadakan carta berkaitan SPBT. 4. Mewujudkan dua papan kenyataan SPBT. Satu di dalam bilik BOSS dan satu lagi diluar bilik BOSS. 5. Memaparkan maklumat berkaitan SPBT untuk memberikan maklumat kepada semua warga SKKGB. Sasaran

UNIT SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH
Tarikh/ Tempat/Kos Januari – Mac Dan Sepanjang Tahun/ Bilik BOSS/ RM50 Tanggungjawab Guru SPBT, Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. Output / Impak Keceriaan bilik BOSS dapat dilaksanakan sepenuhnya. Maklumat tentang SPBT dapat disampaikan kepada warga SKKGB Indikator Pencapaian

1. Penyimpanan dan
pengambilan buku teks yang lebih bersistematik 2. Lebih bersemangat semasa melaksanan -kan tugas berkaitan SPBT. 3. Maklumat tentang SPBT dapat disampaikan kepada warga SKKGB selain daripada penyampaian di dalam mesyuarat atau semasa perhimpunan. 1.Buku pinjaman yang cukup untuk semua pelajar dan tidak perlu mem -

Semua warga SKKGB

2. Pengurusan fail-fail SPBT.

Melengkapkan fail-fail berkaitan SPBT dengan lebih sistematik .

1. Mengisi bilangan buku
yang diperlukan dengan angka yang betul. 2. Memasukkan surat dan pekeliling yang diterima. 3. Menyediakan dan

Sepanjang Tahun / Bilik BOSS

Guru SPBT

Sistem fail yang lengkap.

1. 5. Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. 2. Memastikan jumlah terkini murid SPBT dari guru data sekurang-kurannya dua bulan sekali.Buku stok yang lengkap. 5. 7. Mewujudkan sistem pengurusan yang cekap dan pantas. 3. Dapat membuat penambahbaika n dalam sistem pengurusan SPBT. . 2. Membuat pelupusan dan hapuskira buku-buku yang tidak diperlukan dengan secepat mungkin. Menyediakan borang memohon kurangan atau menyerahkan lebihan buku. Buku-buku teks diagihkan kepada semua pelajar tepat pada waktunya. 6. Tiada lambakan buku yang tidak digunakan. Tidak akan berlaku masalah kekurangan buku.Semakan nama murid yang menghilangkan buku dapat dilakukan dengan mudah. 3. Urusan Cekap Dan Pantas. Guru SPBT. Melengkapkan buku stok.melengkapkan borang G. 4. Mengecop buku yang diterima dan memasukkan ke stok dalam kadar yang segera. 4. Mengadakan mensyuarat pada awal tahun dan setiap kali ada pekeliling baru bersama AJK SPBT. Pelupusan dilakukan buang masa dengan mencari buku yang kurang. Semua warga SKKGB Sepanjang Tahun / Didalam bilik BOSS dan di koridor luar. 3. Memastikan jumlah buku teks mencukupi untuk warga SKKGB. Memungut wang dari murid yang gagal memulangan buku dan menyerahkan untuk simpanan kepada pihak pentadbiran. 8. 2. 1.

Semua warga SKKGB Penggal pertama dan penggal kedua persekolahan. 4. Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah. Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman. Pihak pengurusan sekolah membuat pemantauan ke bilik BOSS sepanjang tahun. 1.dengan kadar yang segera. . / Bilik BOSS Guru SPBT dan pihak pengurusan Pengurusan SPBT sentiasa dalam keadaan baik.

Pemantauan TOV 2011 40% 50% SASARAN 2012 2013 70% 100% . TERENGGANU PELAN STRATEGIK SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 – 2013 BIL 1 OBJEKTIF Menjadikan pengurusan Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) yang terbaik di daerah Kuala Terengganu pada tahun 2013 dan seterusnya menjadi wakil ke pertandingan yang dianjurkan. Pengurusan fail 3. Pengurusan Bilik Buku Teks 4. KPI 1.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Keceriaan 2.

Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT Melengkapkan fail-fail • Guru SPBT berkaitan SPBT dengan lebih sistematik .SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Mewujudkan sistem • Guru SPBT. Pengurusan fail-fail SPBT. Febuari Jun Mei November - . OBJEKTIF Menceriakan bilik BOSS . • Guru SPBT. Ahli pengurusan yang Kelab SPBT dan cekap dan pantas. Pengawas SPBT Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah. 3. • Guru SPBT dan Pihak Pentadbiran Januari Disember - 4. TANGGUNGJAWAB TEMPOH T/MULA T/AKHIR Januari Mac Januari November KOS / SUMBER RM50 - PROGRAM Keceriaan bilik BOSS . Urusan Cekap dan Pantas Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman. TERENGGANU PELAN TAKTIKAL SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 BIDANG OBJEKTIF BIL 1. 2. HAL EHWAL MURID Menjadikan pengurusan Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) yang terbaik di daerah Kuala Terengganu pada tahun 2013 dan seterusnya menjadi wakil ke pertandingan yang dianjurkan.

Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. Tempoh Sepanjang tahun Status Pelan Kontigensi 5 Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan . Menambahbaik rak penyimpanan fail-fail SPBT. Kewangan Pengurusan sekolah. 1. Memaparkan maklumat berkaitan SPBT untuk memberikan maklumat kepada semua warga SKKGB. Menyediakan dua papan kenyataan SPBT(dalam bilik BOSS dan di koridor luar). Menceriakan bilik BOSS . Januari – Mac (paling utama) dan sepanjang tahun Warga SKKGB Tanggungjawab Guru SPBT. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Objektif Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Kumpulan sasaran Bil 1 2 3 4 Proses Kerja Melabelkan rak buku dengan lebih sistematik. 2. Mengadakan carta berkaitan SPBT.Pengurusan Sekolah.PPD / JPNT Bantuan daripada PIBG Keceriaan bilik BOSS .SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Persekitaran yang ceria akan mewujudkan suasana kerja yang lebih baik dan sempurna.

Memasukkan surat dan pekeliling yang diterima.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Melengkapkan buku stok. Membuat pelupusan dan hapuskira buku-buku yang tidak diperlukan dengan secepat mungkin. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Objektif Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Kumpulan sasaran Bil 1 2 3 4 Proses Kerja Mengisi bilangan buku yang diperlukan dengan angka yang betul. Pengurusan fail-fail SPBT. Memungut wang dari murid yang gagal memulangan buku dan menyerahkan untuk simpanan kepada pihak pentadbiran. Pengurusan fail yang sistematik akan membantu melancarkan pengurusan SPBT. Mengadakan mensyuarat pada awal tahun dan setiap kali ada pekeliling baru bersama AJK SPBT. Menyediakan dan melengkapkan borang G. Melengkapkan fail-fail berkaitan SPBT dengan lebih sistematik . Sepanjang tahun Warga SKKGB Tanggungjawab Guru SPBT Tempoh Sepanjang tahun Status Pelan Kontigensi 5 6 .

7 Menyediakan borang memohon kekurangan dan mengeluarkan lebihan buku. Pengurusan sekolah.Sistem SISTEKS yang sering menimbulkan masalah kepada guru SPBT (Bukan on-line). Ketiadaan kemudahan computer untuk membantu memudahkan urusan SPBT. 2. PPD / JPNT PPD / JPNT Sentiasa memastikan fail-fail dikemaskini. 1. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan . 2. 2. 1. Sikap murid yang tidak bertanggungjawab dalam penjagaan buku.

PPD / JPNT Penambahbaikan Memastikan semua AJK dapat melaksanakan tanggungjawab masing-masing bagi melancarkan segala urusan. Ahli Sepanjang SPBT dari guru data sekurangKelab SPBT dan tahun kurannya dua bulan sekali. Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Sepanjang tahun Kumpulan sasaran Warga SKKGB Bil Proses Kerja Tanggungjawab Tempoh Status Pelan Kontigensi 1 Memastikan jumlah terkini murid Guru SPBT. Pengawas SPBT. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Urusan Cekap Dan Pantas. Buku-buku teks diagihkan kepada semua pelajar tepat pada waktunya. . Perlunya pengurusan yang cekap dan pantas bagi SPBT untuk menjamin kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. 3 4 5 Pelupusan dilakukan dengan kadar yang segera. 2 Mengecop buku yang diterima dan memasukkan ke stok dalam kadar yang segera. Memastikan jumlah buku teks mencukupi untuk warga SKKGB. Objektif Mewujudkan sistem pengurusan yang cekap dan pantas. Kekangan Masa dan kerjasama AJK Pemantauan Pengurusan sekolah. 2. Penilaian 1.Pengurusan Sekolah.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU.

Ahli Sekurangpemantauan tentang perjalanan Kelab SPBT dan kurangnya operasi bilik BOSS sepanjang Pengawas SPBT. . setahun. 1. dua kali tahun. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa Pengurusan sekolah. Kumpulan sasaran Warga SKKGB Bil Proses Kerja Tanggungjawab Tempoh Status Pelan Kontigensi 1 Pihak pengurusan sekolah membuat Guru SPBT. Pemantauan yang kerapa akan dapat mengelakkan kesilapan dalam pengurusan SPBT. Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Penggal pertama dan penggal kedua persekolahan. Objektif Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman.Pengurusan Sekolah.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU.PPD / JPNT Memastikan pemantauan dapat dilaksanakan seperti yang telah dirancangkan. 2.

SK KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU TERENGGANU RANCANGAN TAHUNAN PELAN STRATEGIK PELAN TAKTIKAL PELAN OPERASI .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful