SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU, TERENGGANU PERANCANGAN AKTIVITI TAHUN 2011

BIDANG HAL EHWAL MURID
Program/ Aktiviti 1. Kecerian bilik BOSS (Bilik Operasi SPBT Sekolah) Objektif Menceriakan bilik BOSS . Deskripsi 1. Melabelkan rak buu dengan lebih sistematik. 2. Menambahbaik rak penyimpanan fail-fail SPBT. 3. Mengadakan carta berkaitan SPBT. 4. Mewujudkan dua papan kenyataan SPBT. Satu di dalam bilik BOSS dan satu lagi diluar bilik BOSS. 5. Memaparkan maklumat berkaitan SPBT untuk memberikan maklumat kepada semua warga SKKGB. Sasaran

UNIT SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH
Tarikh/ Tempat/Kos Januari – Mac Dan Sepanjang Tahun/ Bilik BOSS/ RM50 Tanggungjawab Guru SPBT, Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. Output / Impak Keceriaan bilik BOSS dapat dilaksanakan sepenuhnya. Maklumat tentang SPBT dapat disampaikan kepada warga SKKGB Indikator Pencapaian

1. Penyimpanan dan
pengambilan buku teks yang lebih bersistematik 2. Lebih bersemangat semasa melaksanan -kan tugas berkaitan SPBT. 3. Maklumat tentang SPBT dapat disampaikan kepada warga SKKGB selain daripada penyampaian di dalam mesyuarat atau semasa perhimpunan. 1.Buku pinjaman yang cukup untuk semua pelajar dan tidak perlu mem -

Semua warga SKKGB

2. Pengurusan fail-fail SPBT.

Melengkapkan fail-fail berkaitan SPBT dengan lebih sistematik .

1. Mengisi bilangan buku
yang diperlukan dengan angka yang betul. 2. Memasukkan surat dan pekeliling yang diterima. 3. Menyediakan dan

Sepanjang Tahun / Bilik BOSS

Guru SPBT

Sistem fail yang lengkap.

Semakan nama murid yang menghilangkan buku dapat dilakukan dengan mudah. Urusan Cekap Dan Pantas. 3. Mewujudkan sistem pengurusan yang cekap dan pantas. 3. 4. 2. Memungut wang dari murid yang gagal memulangan buku dan menyerahkan untuk simpanan kepada pihak pentadbiran. Mengadakan mensyuarat pada awal tahun dan setiap kali ada pekeliling baru bersama AJK SPBT. Guru SPBT. Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. Tidak akan berlaku masalah kekurangan buku. Pelupusan dilakukan buang masa dengan mencari buku yang kurang. 1. Buku-buku teks diagihkan kepada semua pelajar tepat pada waktunya. 4. Melengkapkan buku stok. 2. Menyediakan borang memohon kurangan atau menyerahkan lebihan buku. Membuat pelupusan dan hapuskira buku-buku yang tidak diperlukan dengan secepat mungkin. 8. Mengecop buku yang diterima dan memasukkan ke stok dalam kadar yang segera. Dapat membuat penambahbaika n dalam sistem pengurusan SPBT. 1. 5.Buku stok yang lengkap. Tiada lambakan buku yang tidak digunakan. 3. Semua warga SKKGB Sepanjang Tahun / Didalam bilik BOSS dan di koridor luar. Memastikan jumlah buku teks mencukupi untuk warga SKKGB. 7.melengkapkan borang G. 6. Memastikan jumlah terkini murid SPBT dari guru data sekurang-kurannya dua bulan sekali. 5. . 2.

. Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah. Pihak pengurusan sekolah membuat pemantauan ke bilik BOSS sepanjang tahun. 1. Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman.dengan kadar yang segera. Semua warga SKKGB Penggal pertama dan penggal kedua persekolahan. 4. / Bilik BOSS Guru SPBT dan pihak pengurusan Pengurusan SPBT sentiasa dalam keadaan baik.

Pengurusan Bilik Buku Teks 4. Pemantauan TOV 2011 40% 50% SASARAN 2012 2013 70% 100% . TERENGGANU PELAN STRATEGIK SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 – 2013 BIL 1 OBJEKTIF Menjadikan pengurusan Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) yang terbaik di daerah Kuala Terengganu pada tahun 2013 dan seterusnya menjadi wakil ke pertandingan yang dianjurkan. Keceriaan 2. KPI 1. Pengurusan fail 3.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU.

Mewujudkan sistem • Guru SPBT. • Guru SPBT. 2. Ahli pengurusan yang Kelab SPBT dan cekap dan pantas. Pengurusan fail-fail SPBT. Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT Melengkapkan fail-fail • Guru SPBT berkaitan SPBT dengan lebih sistematik . Urusan Cekap dan Pantas Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. TANGGUNGJAWAB TEMPOH T/MULA T/AKHIR Januari Mac Januari November KOS / SUMBER RM50 - PROGRAM Keceriaan bilik BOSS . HAL EHWAL MURID Menjadikan pengurusan Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) yang terbaik di daerah Kuala Terengganu pada tahun 2013 dan seterusnya menjadi wakil ke pertandingan yang dianjurkan. Febuari Jun Mei November - . Pengawas SPBT Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah. TERENGGANU PELAN TAKTIKAL SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 BIDANG OBJEKTIF BIL 1. OBJEKTIF Menceriakan bilik BOSS . • Guru SPBT dan Pihak Pentadbiran Januari Disember - 4. 3.

Pengurusan Sekolah. Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. Menceriakan bilik BOSS . Menambahbaik rak penyimpanan fail-fail SPBT.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Objektif Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Kumpulan sasaran Bil 1 2 3 4 Proses Kerja Melabelkan rak buku dengan lebih sistematik. Menyediakan dua papan kenyataan SPBT(dalam bilik BOSS dan di koridor luar). Kewangan Pengurusan sekolah. 1.PPD / JPNT Bantuan daripada PIBG Keceriaan bilik BOSS . 2. Mengadakan carta berkaitan SPBT. Tempoh Sepanjang tahun Status Pelan Kontigensi 5 Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan . Persekitaran yang ceria akan mewujudkan suasana kerja yang lebih baik dan sempurna. Memaparkan maklumat berkaitan SPBT untuk memberikan maklumat kepada semua warga SKKGB. Januari – Mac (paling utama) dan sepanjang tahun Warga SKKGB Tanggungjawab Guru SPBT.

SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Memungut wang dari murid yang gagal memulangan buku dan menyerahkan untuk simpanan kepada pihak pentadbiran. Melengkapkan fail-fail berkaitan SPBT dengan lebih sistematik . Menyediakan dan melengkapkan borang G. Melengkapkan buku stok. Mengadakan mensyuarat pada awal tahun dan setiap kali ada pekeliling baru bersama AJK SPBT. Pengurusan fail-fail SPBT. Membuat pelupusan dan hapuskira buku-buku yang tidak diperlukan dengan secepat mungkin. Pengurusan fail yang sistematik akan membantu melancarkan pengurusan SPBT. Memasukkan surat dan pekeliling yang diterima. Sepanjang tahun Warga SKKGB Tanggungjawab Guru SPBT Tempoh Sepanjang tahun Status Pelan Kontigensi 5 6 . TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Objektif Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Kumpulan sasaran Bil 1 2 3 4 Proses Kerja Mengisi bilangan buku yang diperlukan dengan angka yang betul.

Ketiadaan kemudahan computer untuk membantu memudahkan urusan SPBT. Pengurusan sekolah. 1. 1. 2.Sistem SISTEKS yang sering menimbulkan masalah kepada guru SPBT (Bukan on-line). 2. Sikap murid yang tidak bertanggungjawab dalam penjagaan buku. 2.7 Menyediakan borang memohon kekurangan dan mengeluarkan lebihan buku. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan . PPD / JPNT PPD / JPNT Sentiasa memastikan fail-fail dikemaskini.

. 2.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Sepanjang tahun Kumpulan sasaran Warga SKKGB Bil Proses Kerja Tanggungjawab Tempoh Status Pelan Kontigensi 1 Memastikan jumlah terkini murid Guru SPBT.PPD / JPNT Penambahbaikan Memastikan semua AJK dapat melaksanakan tanggungjawab masing-masing bagi melancarkan segala urusan. Buku-buku teks diagihkan kepada semua pelajar tepat pada waktunya. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Urusan Cekap Dan Pantas. Objektif Mewujudkan sistem pengurusan yang cekap dan pantas.Pengurusan Sekolah. Penilaian 1. 3 4 5 Pelupusan dilakukan dengan kadar yang segera. Kekangan Masa dan kerjasama AJK Pemantauan Pengurusan sekolah. Memastikan jumlah buku teks mencukupi untuk warga SKKGB. Perlunya pengurusan yang cekap dan pantas bagi SPBT untuk menjamin kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. 2 Mengecop buku yang diterima dan memasukkan ke stok dalam kadar yang segera. Ahli Sepanjang SPBT dari guru data sekurangKelab SPBT dan tahun kurannya dua bulan sekali. Pengawas SPBT.

Objektif Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa Pengurusan sekolah.Pengurusan Sekolah.PPD / JPNT Memastikan pemantauan dapat dilaksanakan seperti yang telah dirancangkan.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Kumpulan sasaran Warga SKKGB Bil Proses Kerja Tanggungjawab Tempoh Status Pelan Kontigensi 1 Pihak pengurusan sekolah membuat Guru SPBT. 1. Pemantauan yang kerapa akan dapat mengelakkan kesilapan dalam pengurusan SPBT. 2. Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Penggal pertama dan penggal kedua persekolahan. Ahli Sekurangpemantauan tentang perjalanan Kelab SPBT dan kurangnya operasi bilik BOSS sepanjang Pengawas SPBT. dua kali tahun. setahun. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman. .

SK KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU TERENGGANU RANCANGAN TAHUNAN PELAN STRATEGIK PELAN TAKTIKAL PELAN OPERASI .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful