SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU, TERENGGANU PERANCANGAN AKTIVITI TAHUN 2011

BIDANG HAL EHWAL MURID
Program/ Aktiviti 1. Kecerian bilik BOSS (Bilik Operasi SPBT Sekolah) Objektif Menceriakan bilik BOSS . Deskripsi 1. Melabelkan rak buu dengan lebih sistematik. 2. Menambahbaik rak penyimpanan fail-fail SPBT. 3. Mengadakan carta berkaitan SPBT. 4. Mewujudkan dua papan kenyataan SPBT. Satu di dalam bilik BOSS dan satu lagi diluar bilik BOSS. 5. Memaparkan maklumat berkaitan SPBT untuk memberikan maklumat kepada semua warga SKKGB. Sasaran

UNIT SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH
Tarikh/ Tempat/Kos Januari – Mac Dan Sepanjang Tahun/ Bilik BOSS/ RM50 Tanggungjawab Guru SPBT, Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. Output / Impak Keceriaan bilik BOSS dapat dilaksanakan sepenuhnya. Maklumat tentang SPBT dapat disampaikan kepada warga SKKGB Indikator Pencapaian

1. Penyimpanan dan
pengambilan buku teks yang lebih bersistematik 2. Lebih bersemangat semasa melaksanan -kan tugas berkaitan SPBT. 3. Maklumat tentang SPBT dapat disampaikan kepada warga SKKGB selain daripada penyampaian di dalam mesyuarat atau semasa perhimpunan. 1.Buku pinjaman yang cukup untuk semua pelajar dan tidak perlu mem -

Semua warga SKKGB

2. Pengurusan fail-fail SPBT.

Melengkapkan fail-fail berkaitan SPBT dengan lebih sistematik .

1. Mengisi bilangan buku
yang diperlukan dengan angka yang betul. 2. Memasukkan surat dan pekeliling yang diterima. 3. Menyediakan dan

Sepanjang Tahun / Bilik BOSS

Guru SPBT

Sistem fail yang lengkap.

4. 5. 5. 3. Urusan Cekap Dan Pantas. 7. Membuat pelupusan dan hapuskira buku-buku yang tidak diperlukan dengan secepat mungkin. Guru SPBT. Mengadakan mensyuarat pada awal tahun dan setiap kali ada pekeliling baru bersama AJK SPBT. Melengkapkan buku stok.Semakan nama murid yang menghilangkan buku dapat dilakukan dengan mudah. Memungut wang dari murid yang gagal memulangan buku dan menyerahkan untuk simpanan kepada pihak pentadbiran. 2. Pelupusan dilakukan buang masa dengan mencari buku yang kurang. 6. Memastikan jumlah buku teks mencukupi untuk warga SKKGB. Mengecop buku yang diterima dan memasukkan ke stok dalam kadar yang segera. Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT. 1. Buku-buku teks diagihkan kepada semua pelajar tepat pada waktunya. 2. Dapat membuat penambahbaika n dalam sistem pengurusan SPBT. Menyediakan borang memohon kurangan atau menyerahkan lebihan buku. Tiada lambakan buku yang tidak digunakan. 3. Tidak akan berlaku masalah kekurangan buku. 2. 4. Semua warga SKKGB Sepanjang Tahun / Didalam bilik BOSS dan di koridor luar. Mewujudkan sistem pengurusan yang cekap dan pantas. 3. 8. Memastikan jumlah terkini murid SPBT dari guru data sekurang-kurannya dua bulan sekali.melengkapkan borang G. 1. .Buku stok yang lengkap.

Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah.dengan kadar yang segera. 1. / Bilik BOSS Guru SPBT dan pihak pengurusan Pengurusan SPBT sentiasa dalam keadaan baik. Pihak pengurusan sekolah membuat pemantauan ke bilik BOSS sepanjang tahun. Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman. 4. . Semua warga SKKGB Penggal pertama dan penggal kedua persekolahan.

KPI 1. Pemantauan TOV 2011 40% 50% SASARAN 2012 2013 70% 100% .SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Keceriaan 2. TERENGGANU PELAN STRATEGIK SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 – 2013 BIL 1 OBJEKTIF Menjadikan pengurusan Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) yang terbaik di daerah Kuala Terengganu pada tahun 2013 dan seterusnya menjadi wakil ke pertandingan yang dianjurkan. Pengurusan Bilik Buku Teks 4. Pengurusan fail 3.

• Guru SPBT. Febuari Jun Mei November - . Ahli pengurusan yang Kelab SPBT dan cekap dan pantas. OBJEKTIF Menceriakan bilik BOSS . • Guru SPBT dan Pihak Pentadbiran Januari Disember - 4. 3. Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT Melengkapkan fail-fail • Guru SPBT berkaitan SPBT dengan lebih sistematik . HAL EHWAL MURID Menjadikan pengurusan Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) yang terbaik di daerah Kuala Terengganu pada tahun 2013 dan seterusnya menjadi wakil ke pertandingan yang dianjurkan. Pengurusan fail-fail SPBT.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Mewujudkan sistem • Guru SPBT. Urusan Cekap dan Pantas Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman. TANGGUNGJAWAB TEMPOH T/MULA T/AKHIR Januari Mac Januari November KOS / SUMBER RM50 - PROGRAM Keceriaan bilik BOSS . Pengawas SPBT Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah. 2. TERENGGANU PELAN TAKTIKAL SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 BIDANG OBJEKTIF BIL 1.

Mengadakan carta berkaitan SPBT. Menceriakan bilik BOSS . Kewangan Pengurusan sekolah. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Objektif Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Kumpulan sasaran Bil 1 2 3 4 Proses Kerja Melabelkan rak buku dengan lebih sistematik. Memaparkan maklumat berkaitan SPBT untuk memberikan maklumat kepada semua warga SKKGB. Ahli Kelab SPBT dan Pengawas SPBT.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU.Pengurusan Sekolah. Menyediakan dua papan kenyataan SPBT(dalam bilik BOSS dan di koridor luar). Januari – Mac (paling utama) dan sepanjang tahun Warga SKKGB Tanggungjawab Guru SPBT. Tempoh Sepanjang tahun Status Pelan Kontigensi 5 Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan . 1. Persekitaran yang ceria akan mewujudkan suasana kerja yang lebih baik dan sempurna.PPD / JPNT Bantuan daripada PIBG Keceriaan bilik BOSS . 2. Menambahbaik rak penyimpanan fail-fail SPBT.

Pengurusan fail-fail SPBT.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Membuat pelupusan dan hapuskira buku-buku yang tidak diperlukan dengan secepat mungkin. Mengadakan mensyuarat pada awal tahun dan setiap kali ada pekeliling baru bersama AJK SPBT. Pengurusan fail yang sistematik akan membantu melancarkan pengurusan SPBT. Melengkapkan fail-fail berkaitan SPBT dengan lebih sistematik . Menyediakan dan melengkapkan borang G. Memungut wang dari murid yang gagal memulangan buku dan menyerahkan untuk simpanan kepada pihak pentadbiran. Sepanjang tahun Warga SKKGB Tanggungjawab Guru SPBT Tempoh Sepanjang tahun Status Pelan Kontigensi 5 6 . TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Objektif Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Kumpulan sasaran Bil 1 2 3 4 Proses Kerja Mengisi bilangan buku yang diperlukan dengan angka yang betul. Melengkapkan buku stok. Memasukkan surat dan pekeliling yang diterima.

2. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan . 1. Pengurusan sekolah. Sikap murid yang tidak bertanggungjawab dalam penjagaan buku. 1.Sistem SISTEKS yang sering menimbulkan masalah kepada guru SPBT (Bukan on-line). PPD / JPNT PPD / JPNT Sentiasa memastikan fail-fail dikemaskini. 2.7 Menyediakan borang memohon kekurangan dan mengeluarkan lebihan buku. 2. Ketiadaan kemudahan computer untuk membantu memudahkan urusan SPBT.

Ahli Sepanjang SPBT dari guru data sekurangKelab SPBT dan tahun kurannya dua bulan sekali. Objektif Mewujudkan sistem pengurusan yang cekap dan pantas. . Pengawas SPBT. Penilaian 1. Perlunya pengurusan yang cekap dan pantas bagi SPBT untuk menjamin kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. Kekangan Masa dan kerjasama AJK Pemantauan Pengurusan sekolah. 3 4 5 Pelupusan dilakukan dengan kadar yang segera.Pengurusan Sekolah. Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Sepanjang tahun Kumpulan sasaran Warga SKKGB Bil Proses Kerja Tanggungjawab Tempoh Status Pelan Kontigensi 1 Memastikan jumlah terkini murid Guru SPBT. 2 Mengecop buku yang diterima dan memasukkan ke stok dalam kadar yang segera. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Urusan Cekap Dan Pantas.PPD / JPNT Penambahbaikan Memastikan semua AJK dapat melaksanakan tanggungjawab masing-masing bagi melancarkan segala urusan. 2. Memastikan jumlah buku teks mencukupi untuk warga SKKGB.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Buku-buku teks diagihkan kepada semua pelajar tepat pada waktunya.

. 2.Pengurusan Sekolah. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa Pengurusan sekolah. setahun.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU. Pemantauan yang kerapa akan dapat mengelakkan kesilapan dalam pengurusan SPBT.PPD / JPNT Memastikan pemantauan dapat dilaksanakan seperti yang telah dirancangkan. dua kali tahun. Ahli Sekurangpemantauan tentang perjalanan Kelab SPBT dan kurangnya operasi bilik BOSS sepanjang Pengawas SPBT. Objektif Menambahbaik sistem pengurusan SPBT sekolah. 1. TERENGGANU PELAN OPERASI SKIM PINJAMAN BUKU TEKS SEKOLAH (SPBT) TAHUN 2011 Nama Program / Projek Rasioal Pemantauan pengurusan SPBT peringkat dalaman. Tarikh & Tempoh Pelaksanaan Penggal pertama dan penggal kedua persekolahan. Kumpulan sasaran Warga SKKGB Bil Proses Kerja Tanggungjawab Tempoh Status Pelan Kontigensi 1 Pihak pengurusan sekolah membuat Guru SPBT.

SK KOMPLEKS GONG BADAK 21300 KUALA TERENGGANU TERENGGANU RANCANGAN TAHUNAN PELAN STRATEGIK PELAN TAKTIKAL PELAN OPERASI .