Anda di halaman 1dari 12

Peperiksaan Pertengahan Tahun

Kemahiran Hidup

Tahun 6

2010
SKEMA JAWAPAN
Kemahiran Hidup Tahun 6
1. C 26. A
2. C 27. C
3. A 28. A
4. A 29. C
5. D 30. A
6. B 31. C
7. B 32. D
8. C 33. D
9. A 34. D
10. D 35. B
11. B 36. D
12. C 37. B
13. D 38. B
14. A 39. A
15. C 40. C
16. D 41. A
17. C 42. C
18. C 43. C
19. D 44. D
20. A 45. B
21. C 46. C
22. C 47. D
23. A 48. A
24. B 49. B
25. B 50. A
6. Manakah antara komponen yang berikut, yang perlu dipasang mengikut kekutubannya yang
betul ?

I transistor
II perintang tetap
III perintang boleh laras
IV diod pemancar cahaya

A. I dan II
B. I dan IV
C. II dan IV
D. III dan IV
7. Antara yang berikut, manakah fungsi suis ?

I memutuskan litar
II menyambungkan litar
III membuka litar
IV menutup litar

A. I dan III
B. I dan II
C. II dan IV
D. III dan IV

8. Simbol di atas menunjukkan…

A. L.E.D
B. perintang boleh laras
C. L.E.D dwi warna
D. anod

9. Alatan di atas digunakan untuk…

A. menjalur wayar
B. mengetatkan skru Philips.
C. mengeluarkan tayar daripada rim.
D. melonggarkan dan mengetatkan skru beralun.
Arahan : Kertas ini mengandungi 50 soalan.Tiap-tiap soalan diikuti empat pilihan jawapan,
iaitu A, B, C dan D. Pilih jawapan yang tepat bagi setiap soalan. Jawab semua soalan.

1. Mengapakah semua pintu dan tingkap harus dibuka ketika berada di dalam bengkel ?

A. supaya murid-murid dapat membuat kerja dengan jelas dan terang


B. supaya habuk-habuk pada peralatan tangan dapat keluar dari bengkel.
C. supaya udara dan cahaya mudah masuk ke dalam bengkel
D. supaya murid-murid dapat melihat persekitaran di luar bengkel

2. Antara yang berikut, yang manakah patut diamalkan semasa berada dalam bengkel ?

A. menajamkan semua alatan


B. menutup tingkap bengkel
C. memakai apron ketika bekerja
D. meminyakkan semua alatan tangan

3. Reka cipta dapat mewujudkan sikap yang berikut, kecuali…..

A. pasif
B. kreatif
C. inovatif
D. inventif

Mengenal pasti masalah

Membina projek

Membuat kemasan

4. Langkah Q dalam membina projek reka cipta ialah…………

A. memilih lakaran.
B. membuat penyelesaian.
C. membuat persembahan.
D. menyediakan lakaran projek

5. Komponen manakah antara yang berikut dapat menggerakkan model kereta ?

A. syaf
B. roda
C. gear
D. motor
10. Apakah penebat ?

A. Bahan yang membenarkan arus elektrik melaluinya.


B. Bahan yang meninggikan arus elektrik yang mengalir melaluinya.
C. Bahan yang merendahkan arus elektrik yang mengalir melaluinya.
D. Bahan yang menghalang arus elektrik mengalir melaluinya.

11. Apakah nama alatan tangan di atas ?

A. Tukul warrington
B. Tukul kuku kambing
C. Sesiku L
D. Kunci allen

12. Gambar di atas menunjukkan paku yang digunakan untuk mencantum dan memasang
kepingan kayu. Apakah nama paku tersebut ?

A. Paku panel
B. Paku payung
C. Paku kepala rata
D. Paku tajam

13. Alatan tangan manakah yang sesuai digunakan untuk menanggalkan tayar daripada rim ?

A. Sepana hujung terbuka


B. Pengikis
C. Playar
D. Pemutar skru mata rata

14. Bahan ini digunakkan untuk melekatkan antara permukaan bahan yang
berlainan jenis. Apakah bahan tersebut ?

A. Glu
B. Pita pengukur
C. Kertas las
D. Gris
15. Antara proses mereka cipta yang berikut, yang manakah langkah yang pertama ?

. A. memilih lakaran
B. membina projek
C. mengenal pasti masalah
D. membuat kemasan

16. Dalam proses mereka cipta segala maklumat berkaitan projek reka cipta perlu direkodkan
di dalam….

A. buku teks
B. buku aktiviti
C. buku sains
D. buku idea

17. Alat X digunakan untuk melonggarkan nat roda. Apakah nama alat X ?

A. sepana boleh laras


B. sepana gabung
C. sepana hujung terbuka
D. sepana besi

18. Tayar basikal yang telah haus, tidak selamat digunakan kerana…..

A. tayar mungkin tercabut daripada rim.


B. sukar untuk mengayuh basikal dalam keadaan yang licin.
C. daya cengkamannya kurang apabila dibrek dan basikal mungkin terbalik.
D. tayar ini boleh menyebabkan rim rosak dan terhenti dengan serta merta.

19. Alat untuk untuk membuat garisan X adalah pensel dan ……

A. pembaris
B. pen
C. pisau
D. sesiku L
20. Sarung kusyen, langsir, dan baju yang telah digunakan dinamakan…….

A. barang terpakai
B. barang lusuh
C. barang antik
D. barang kesayangan

21. Gambar di atas digunakan untuk memotong fabrik. Apakah nama alat ini?

A. gunting tangan
B. gunting biasa
C. gunting fabrik
D. gunting besi

22. Yang manakah bukan bahan hiasan ?

A. renda
B. labuci
C. kelim
D. benang sulam

23. Apakah nama alat di atas ?

A. jarum
B. lidi
C. pengukil gigi
D. jarum peniti

24. Apakah kegunaan alat di atas ?

A. menanda fabrik
B. memindahkan tanda pola
C. mengerat benang
D. memusingkan benang
25. Apakah nama alat yang digunakan dalam aktiviti di atas ?

A. serampang tangan
B. sudip tangan
C. tajak
D. pencakar
26. Alatan perkebunan manakah yang sesuai untuk meratakan tanah ?

A. cangkul
B. sudip tangan
C. penyiram
D. pongkes
27. Berikut ciri-ciri biji benih yang sesuai untuk disemai, kecuali….

A. baka baik
B. matang
C. cacat
D. berisi

28. Sawi hijau dipungut dengan cara…..

A. memotong
B. memetik
C. menggali
D. mencabut

29. Alat ini digunakan dalam proses penjagaan anak pokok. Apakah proses tersebut ?

A. merumput
B. mengawal perosak
C. menyiram
D. menggembur
Virus , kulat, dan bakteria

30. Nama-nama di atas adalah penyebab kepada penyakit sayuran. Penyebab penyakit sayuran
ini dipanggil…

A. mikroorganisma
B. organisma
C. makroorganisma
D. makluk perosak

31. Alat apakah yang digunakan dalam aktiviti di atas?

A. gergaji puting
B. gergaji besi
C. gergaji tangan
D. gergaji lengkung halus

32. Fungsi buzer adalah untuk…….

A. menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga cahaya.


B. menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga haba.
C. menukarkan tenaga bunyi kepada tenaga elektrik.
D. menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga bunyi.

33. Simbol di atas adalah bagi…….

A. L.E.D
B. buzer
C. perintang tetap
D. perintang boleh laras
34. Siapakah antara yang berikut mencipta tayar berangin ?

A Alexander Graham Bell


B Guglielmo Marconi
C J.L Baird
D John Boyd Dunlop

35. Apakah jahitan yang ditunjukkan dalam rajah di atas ?

A. jahitan kia
B. jahitan rantai
C. jahitan insang pari
D. jahitan silang pangkah

36. Bahan-bahan dibawah boleh mengalir arus elektrik kecuali…..

A. emas
B. perak
C. aluminium
D. plastik

37. Komponen berikut terkandung dalam baja organik kecuali….

A. tahi ayam
B. kalium
C. tahi kelawar
D. tahi lembu

38. Manakah antara berikut, bukan alatan perkebunan ?

A. cangkul
B. penggarit
C. sudip tangan
D. penyiram

39. Medium yang sesuai untuk penanaman sayur terdiri daripada campuran tanah loam, bahan
organik dan __________?

A. pasir sungai
B. tanah liat
C. tahi lembu
D. pasir laut
Soalan 40 hingga 42 berpandukan Rajah Y

Rajah Y

40. Rajah Y menunjukkan litar selari. Litar tersebut adalah disediakan dalam….

A. lukisan
B. lukisan skematik
C. lukisan bergambar
D. lakaran
41. Berdasarkan rajah Y, komponen X dan W adalah…

X W
A. suis pisau bateri
B. mentol bateri

C. bateri suis pisau


bateri mentol
D.

42. Melalui rajah Y, apabila mentol R ditanggalkan, mentol S akan….

A. tidak menyala
B. tidak berfungsi
C. menyala
D. tidak berkesan

43. Apakah nama alat di atas ?

A. skop
B. serampang tangan
C. serampang
D. cangkul
44. Bahan pelarut bagi kemasan syelek ialah……

A. air
B. petrol
C. thinner
D. spirit
45. Lukisan projek mengandungi butiran yang berikut, kecuali….

A. rupa bentuk projek


B. alatan
C. bahan
D. ukuran
46. Antara alatan di bawah yang manakah dapat memotong kepingan kayu ?

A. playar gabung
B. playar muncung tirus
C. gergaji tangan
D. gerimit
47. Nat pencengkam brek boleh dikeluarkan dengan menggunakan….

A. gerimit
B. pahat
C. pemutar skru
D. sepana hujung terbuka

48. Sayuran dibawah boleh dipungut dengan cara mencabut adalah…

A. kangkung
B. sawi putih
C. salad
D. kailan
49. Apabila menjalankan aktiviti di dalam bengkel kemahiran hidup murid-murid dikehendaki
memakai….

A. tali leher
B. apron
C. selipar
D. tanda nama
50. Alat manakah yang boleh mengetat dan melonggarkan nat dan bol ?

A. sepana hujung terbuka


B. pengikis
C. ragum meja
D. gunting besi