BAB 1: KEMUNCULAN DAN PERKEMBANGAN NASIONALISME DI ASIA TENGGARA

1.1 IMPERIALISME BARAT DI ASIA TENGGARA

MAKSUD IMPERIALISME

Dasar sesebuah negara meluaskan wilayah dan pengaruhnya dengan menjajah negara lain untuk kepentingan tertentu.

Imperialisme Barat ke atas negara-negara negaraAsia Tenggara pada kurun ke-19 dan awal kekurun ke-20 ke-

LAOS. BURMA.KUASA IMPERIALIS BARAT PORTUGAL SEPANYOL BELANDA BRITAIN PERANCIS AMERIKA SYARIKAT NEGARA YANG DIJAJAH MELAKA FILIPINA MELAKA. KEMBOJA) FILIPINA . SABAH. INDONESIA TANAH MELAYU. SARAWAK INDOCHINA (VIETNAM.

Bahan mentah Kekayaan Bahan Mentah Bijih timah Kayu jati Tebu kelapa REVOLUSI PERINDUSTRIAN Kawasan pasaran 5 Faktor imperialisme Beban Orang Putih & Tugas menyebarkan tamadun Sistem perhubungan & Pengangkutan Kapal wap Terusan suez Persaingan kuasakuasa Barat telegraf Lambang kekuatan. kekayaan Britain Belanda Perancis .

NEGARA- . KESANNYA MEREKA AKHIRNYA MENJAJAH NEGARA-NEGARA ASIA.PEMBUKAAN TERUSAN SUEZ MENYEBABKAN PERDAGANGAN BARAT DAN ASIA AMAT PESAT.

Kapal stim British memusnahkan jong orangorang-orang China di dalam Perang Candu Pertama. .

.

SEBELUM IMPERIALISME Sistem Pemerintahan Beraja KEDATANGAN IMPERIALIS BARAT: Sistem Birokrasi Barat CIRI-CIRI BIROKRASI BARAT: PENUBUHAN KERAJAAN PUSAT DIKETUAI GABENOR JENERAL PENUBUHAN BIRO/JABATAN PEGAWAI BARAT MENGETUAI BIRO PENGGUNAAN UNDANG-UNDANG BARAT .

Pentadbiran tempatan melalui Sistem Encomienda yang diketuai oleh Encomiendero. - daerah kecil ¶barangay· Diperintah oleh Datu ada kerajaan Islam di Selatan Filipina . * Penyatuan barangay menyebabkan pemerintahan tradisional dan datu merosot. Amerika Syarikat Pentadbiran berpusat Diperintah oleh Gabenor Jeneral DiKetuai Datu Bandar ( Pentadbir wilayah) dan Gabenor Kecil (pentadbir bandar) . kutip cukai dan kristiankan penduduk. -Tugas Encomiendero ² jaga keamanan.PERUBAHAN BIROKRASI BARAT DI ASIA TENGGARA Penjajah Sebelum Imperialisme Semasa Imperialisme Sepanyol.

.Pentadbiran Pusat diperintah oleh Gabenor Jeneral . . .Penubuhan Dewan Tempatan sebagai penasihat pentadbiran Belanda tetapi tiada kuasa perundangan.Pentadbiran dibahagi 2 iaitu pentadbiran Mataram Diketuai oleh raja dan dibantu pembesar Pentadbiran tempatan oleh Bupati Semasa Imperialisme Pusat dan Pentadbiran Tempatan.Pentadbiran tempatan dikendalikan oleh pembesar tempatan di bawah pengawasan Belanda .Penubuhan Jabatan Kerajaan-Pelajaran.Penjajah Sebelum Imperialisme Belanda .Kerajaan berasingan seperti Bantam. Pertanian . -Penubuhan Volksraad ²Majlis Rakyat sebagai langkah ke arah kemerdekaan.

.Penasihat Raja Undang-undang tradisional diamalkan Raja Penaung agama Buddha Semasa Imperialisme . inst.Penjajah Sebelum Imperialisme Britain - Pemerintahan Beraja ² Dinasti konbaung Hluttaw. jawatan pembesar tempatan terhapus .Pesuruhjaya British menjadi pemerintah tertinggi * Pengenalan ¶Akta Kampung Ulu Burma 1888 dan Akta Perkampungan Burma 1898µ melenyapkan terus sistem pemerintahan tradisional. Raja tersingkir.Dinasti Konbaung berakhir.

Pengaruh Buddha merosot kerana fungsi raja sebagai penaung sami diambil alih oleh undang-undang barat.Semasa Imperialisme - ( pegawai bandaran) Pentadbiran daerah diambil oleh Myo-ok .Undang-undang barat diperkenalkan . pelajaran . kesihatan. -Beberapa jabatan ditubuhkan ² Jabatan perhutanan. -Majlis Perundangan dikenalkan.

Kerajaan berasingan .Penjajah Sebelum Imperialisme Perancis .Setiap birokrasi diketuai golongan Mandarin dipengaruhi pentadbiran China Mandarin dipilih melalui peperiksaan bahasa dan kesusasteraan China.Birokrasi Barat diperkenalkan -Pegawai Barat mengetuai birokrasi -Leftenan Gabenor ialah Ketua Wilayah . - Semasa Imperialisme .Diketuai Gabenor Jeneral yang bertanggungjawab kepada Kementerian Tanah Jajahan di Paris. .Ditadbir kerajaan Pusat berkuasa mutlak .

Diketuai Gabenor Jeneral .Semasa Imperialisme -Membentuk sebuah kerajaan pusat dengan menubuhkan Union Indochinoise .Pentadbiran kerajaan pusat tidak dicampuri kerajaan pusat tetapi mereka perlu membayar cukai dan menyediakan kerahan tenaga.Undang-undang diluluskan Parlimen Perancis .Persekutuan IndoChina . Union Indichionise: .Terdiri daripada Vietnam & Kemboja serta Laos (1904) .Perancis menguasai pentadbiran .

Sistem Pembesar 4 Lipatan .Melaka.Pemusatan kuasa di bawah Pesuruhjaya Tinggi Menjalankan pemerintahan tidak langsung melalui raja dengan menggunakan Sistem Residen dan Penasihat Melaka. Pulau Pinang dan Singapura digabungkan menjadi NNS - . Britain .Penjajah Sebelum Imperialisme Portugal. Semasa Imperialisme . Belanda. Raja di Melaka Terdiri daripada negeri Melayu Raja sebagai ketua pemerintah Pembesar tradisional ialah pembesar tempatan Mengamalkan undang-undang sendiri / tempatan.Penaklukan Portugis meruntuhkan inst.

Semasa Imperialisme

- Gabenor pemerintah tertinggi NNS
dibantu residen kaunselor

- Pentadbiran kampung dan penghulu
dikekalkan

- NNM ( Perak, Selangor, N.Sembilan dan
Pahang) memperkenalkan Sistem Residen

- Residen amat berpengaruh. - NNMTB ( Kedah, Perlis, Kelantan,
Terengganu & Johor) memperkenalkan Sistem Penasihat

- Tugas utama residen dan penasihat ialah
menasihati sultan dalam semua perkara kecuali adat istiadat dan agama Islam

- Memperkenalkan sistem kehakiman barat

Semasa Imperialisme

- Pelaksanaan sistem pungutan cukai - Pegawai Inggeris merupakan pemerintah
birokrasi barat

- Pembahagian negeri kepada daerah - Penubuhan balai polis - Peranan raja dan pembesar Melayu
terjejas.

Penjajah BIROKRASI BARAT

Tidak dijajah

- Birokrasi barat diperkenalkan sendiri oleh
Raja Mongkut dan Raja Chulalongkorn

- Raja Mongkut melantik 80 penasihat
barat untuk mengetuai pelbagai jabatan di samping melatih pegawai tempatan

- Raja Chulalongkorn memperkenalkan
Majlis Penasihat Rendah,Majlis Mesyuarat Tertinggi dan Kabinet Menteri

- Juruaudit dari Britain dilantik berkhidmat
dalam perbendaharaan negara

- Muncul golongan baru dalam birokrasi
moden berdasarkan tahap pendidikan

BIROKRASI BARAT .1932.sistem raja berperlembagaan menggantikan sistem raja berkuasa mutlak Majlis Penasihat Rendah dan Majlis Mesyuarat Tertinggi -Badan penasihat raja dalam pentadbiran negara Kabinet Menteri -Terdiri daripada golongan bangsawan berpendidikan barat yang mengetuai kementerian .

Raja Mongkut dan Raja Chulalongkorn yang bijak .

.

 Menguasai ekonomi tanah jajahan untuk kepentingan mereka Institusi pemerintahan beraja masih kekal tetapi peranannya berkurangan Birokrasi Barat mengambil alih peranan raja dan pembesar yang akhirnya membawa kepada tercetusnya gerakan nasionalisme di Asia Tenggara. .

.

MAKSUD: Perasaan cinta akan bangsa dan negara yang membawa kepada gerakan membebaskan tanah air daripada kuasa politik. . cengkaman ekonomi dan kebudayaan asing.

Dasar Penjajahan Barat Pengaruh agama Pengaruh Luar Karya Kesusasteraan 8 faktor nasionalisme Sistem Pengangkutan & Perhubungan Sistem Pendidikan Pengaruh Media Massa Kemunculan golongan intelektual .

.hanya tersendiribergaul dengan golongan elit tempatan dan sesama sendiri. Dasar keterbukaan terhadap kemasukan kaum imigran yang turut menguasai bidang ekonomi.Faktor Huraian Timbul perasaan tidak puas hati rakyat yang dijajah kerana: Dasar Penjajah Sistem birokrasi barat membuat rakyat tempatan Barat tidak berpeluang melibatkan diri dalam pentadbiran moden Rakyat tempatan kekal dalam ekonomi tradisional Sistem Tanaman Paksa (Indonesia) dan Sistem Polo (Filipina) menindas penduduk peribumi Penjajah mewujudkan jurang sosial kerana mereka menganggap mereka dalam kelas tersendiri.

.RUMUSAN DASAR PENJAJAHAN BARAT : Tidak puas hati kerana : rakyat tempatan tidak berpeluang melibatkan diri dalam pentadbiran moden Rakyat kekal dalam ekonomi tradisioal Sistem tanaman paksa. sistem polo menindas peribumi penjajah mewujudkan jurang sosial ² hanya bergaul dengan golongan elit tempatan dan sesama sendiri Dasar keterbukaan terhadap kemasukan kaum imigran turut menguasai bidang ekonomi.

Pengaruh Agama .Faktor Huraian Agama telah menyatukan penduduk tempatan untuk menghadapi penindasan. pengaruh budaya barat dan agama Kristian. Contoh : Gerakan Islah di Indonesia dan Tanah Melayu : Penubuhan Persatuan Belia Buddha di Burma Gerakan Islah memperjuangkan Pan-Islamisme Pan(Penyatuan dunia Islam menentang barat) Agama Kristian yang diperkenalkan Sepanyol telah menyatukan penduduk peribumi untuk menentang Sepanyol kerana penganut Kristian tempatan dianggap kelas dua berbanding penganut Kristian di Sepanyol.

.RUMUSAN PENGARUH AGAMA : Pengaruh Agama Agama menyatukan penduduk tempatan Contoh : Gerakan Islah di Indonesia dan Tanah Melayu : Penubuhan Persatuan Belia Buddha di Burma Agama Kristian di Sepanyol menyatukan penduduk peribumi untuk menentang Sepanyol kerana dianggap kelas dua.

Faktor Huraian Karya sebagai media untuk menyampaikan mesej kesengsaraan dan kekecewaan terhadap penindasan penjajah ² bangkit kesedaran rakyat Di Filipina. novel ¶ Noli de Tangere karya Jose Rizal ² mencetuskan gerakan nasionalisme dan menjadi inspirasi gerakan nasionalisme di Asia Tenggara Di Indonesia. cerpen ´Kerkil-kerikil Tajam· dan puisi ´Kerkil¶Ke makam bonda· Di Tanah Melayu ² novel Putera Gunung Tahan karya Pak Sako Karya Kesusast -eraan .

RUMUSAN KARYA KESUSASTERAAN : Karya Kesusasteraan menyampaikan mesej kesengsaraan dan kekecewaan terhadap penindasan penjajah ² bangkit kesedaran rakyat Contoh: Di Filipina. novel ¶ Noli de Tangere . cerpen ´Kerkil-kerikil Tajam· dan ´Kerkilpuisi ¶Ke makam bonda· Di Tanah Melayu ² novel Putera Gunung Tahan karya Pak Sako .Jose Rizal Di Indonesia.

Sistem PendidikPendidikan .Faktor Huraian Penjajah mengamalkan pilih kasih dalam menyediakan Kemudahan pendidikan Lebih mengutamakan sekolah yang menggunakan bahasa penjajah sebagai bahasa pengantar Hanya memberi pendidikan peringkat rendah dan terhad kepada golongan elit dan penduduk bandar Di Indonesia.pendidikan sekular dan pendidikan mubaligh Burmamenjadi ancaman sekolah Buddha Di Tanah Melayu ² lepasan sekolah vernakular sukar mendapat pekerjaan berbanding lepasan sekolah Inggeris. hanya anak golongan priyayi mendapat pendidikan yang tersendiri dan diasingkan daripada anak kebanyakan ² tujuannya untuk memecahkan perpaduan rakyat Di Burma.

.RUMUSAN SISTEM PENDIDIKAN : Sistem Pendidikan Penjajah pilih kasih dalam menyediakan Kemudahan pendidikan: * mengutamakan sekolah yang menggunakan bahasa penjajah * Beri pendidikan peringkat rendah dan terhad kepada olongan elit dan penduduk bandar Di Indonesia. hanya anak golongan priyayi mendapat pendidikan yang tersendiri dan diasingkan daripada anak kebanyakan untuk memecahkan perpaduan rakyat Di Burma.pendidikan sekular dan pendidikan Burmamubaligh mengancam sekolah Buddha Di Tanah Melayu ² lepasan sekolah vernakular sukar mendapat pekerjaan.

Faktor Huraian Golongsn intelektual merupakan pencetus gerakan nasionalisme Mereka yang berpendidikan Barat dan Asia Barat telah didedahkan dengan falsafah Barat dan Islam Pengalaman mereka menyedarkan golongan ini bahawa penjajah tidak mentadbir negara yang dijajah seperti negaranya sendiri Peringkat awal ² hanya menuntut taraf hidup bangsa dibela Kemudian berubah kepada pembebasan negara Kemunculan Golongan Intelektual .

RUMUSAN KEMUNCULAN GOLONGAN INTELEKTUAL : Kemunculan Golongan Intelektual berpendidikan Barat dan Asia Barat didedahkan dengan falsafah Barat dan Islam Pengalaman menyedarkan mereka bahawa penjajah tidak mentadbir negara yang dijajah seperti negaranya sendiri Peringkat awal ² hanya menuntut taraf hidup bangsa dibela Kemudian berubah kepada pembebasan negara .

´Tribune Indegeneµ dan ´Cloche Feleeµ Di Tanah Melayu ² ´Al-Ikhwanµ. ´Saudaraµ.Faktor Huraian Akhbar dan majalah telah menyemarakkan semangat nasionalisme Media menyebarkan idea-idea nasionalis dan menanam ideaperasaan antipenjajah Di Vietnam. ´Warta ´AlMalayaµ dan ´Majlisµ Penjajah merasakan perkembangan ini sebagai ancaman terhadap pentadbiran politik mereka di tanah jajahan. Pengaruh Media massa .

RUMUSAN PENGARUH MEDIA MASSA : Pengaruh Media massa Akhbar dan majalah menyemarakkan semangat nasionalisme Menyebarkan idea-idea nasionalis dan menanam ideaperasaan antipenjajah Di Vietnam. ´Tribune Indegeneµ dan ´Cloche Feleeµ Di Tanah Melayu ² ´Al-Ikhwanµ. . ´Saudaraµ. ´Warta ´AlMalayaµ dan ´Majlisµ Perkembangan ini mengancam pentadbiran politik penjajah.

Faktor Huraian Perkhidmatan telefon dan telegraf memudahkan hubungan dalam kalangan nasionalis Pembinaan jalan kereta api dan jalan raya dapat menghubungkan kawasan-kawasan yang sebelum ini kawasanterpisah Membolehkan rakyat dan pemimpin bertemu bagi membincangkan idea-idea nasionalisme. Perkemban gan Sistem Pengangkut -an dan Perhubunga -n Pengaruh Luar . ideaKejayaan Jepun menewaskan China (1895) dan Rusia (1905) Perjuangan Mahatma Ghandi di India menentang British memberikan inspirasi.

RUMUSAN SISTEM PENGANGKUTAN DAN PERHUBUNGAN : Perkembangan Sistem Pengangkutan dan Perhubungan Telefon dan telegraf memudahkan hubungan nasionalis Jalan kereta api dan jalan raya dapat menghubungkan kawasan-kawasan yang sebelum ini kawasanterpisah Membolehkan rakyat dan pemimpin bertemu bagi membincangkan idea-idea nasionalisme. idea- .

RUMUSAN PENGARUH LUAR Pengaruh Luar Kejayaan Jepun menewaskan China dan Rusia Mahatma Ghandi menentang British .

.PERKEMBANGAN NASIONALISME: TAHAP PERTAMA Penentangan secara terbuka tetapi bersifat setempat dan tidak berorganisasi Dipimpin oleh golongan pertengahan yang berpendidikan barat dan Asia Barat Lebih menekankan kesedaran politik daripada tindakan politik Menuntut hak mereka dikembalikan dan taraf hidup dibaiki Tidak meminta kemerdekaan TAHAP KEDUA Lebih radikal dan berorganisasi Dipimpin oleh golongan berpendidikan dan berpengetahuan luas dalam bidang kebudayaan dan ilmu pengetahuan barat Wujud kerana kegagalan nasionalis tahap pertama yang bersifat sederhana Menyedari perubahan penjajah dan kesannya terhadap bangsa dan negara Matlamat perjuangan lebih jelas ² menuntut kemerdekaan dan membentuk kerajaan sendiri yang berdaulat.

Jose Rizal menubuhkan Liga Filipina 1892 Mendesak Sepanyol melakukan pembaharuan politik. ekonomi dan sosial Sepanyol berasa terancam lalu Jose Rizal ditangkap dan dibuang negeri ke Dapitan di Mindanao Akhirnya dibunuh atas tuduhan melakukan pemberontakan. .PERKEMBANGAN NASIONALISME DI FILIPINA: TAHAP PERTAMA Gerakan dakyah pimpinan Jose Rizal Disokong golongan pertengahan berpendidikan barat Menuntut supaya Filipina dijadikan wilayah Sepanyol dan bangsa Filipina diberikan hak yang sama seperti bangsa Sepanyol serta diberi kebebasan bersuara Apabila tidak dilayan oleh Sepanyol.

reolusi bersenjata untuk menggulingkan Sepanyol tetapi gagal § Katipunan semakin lemah selepas Bonifacio dihukum mati oleh Emilio Aguinaldo (1897) § Aguinaldo bekerjasama dengan Amerika Syarikat dan berjaya mengusir Sepanyol.PERKEMBANGAN NASIONALISME DI FILIPINA: TAHAP KEDUA § Bermula apabila Katipunan ditubuhkan oleh Andres Bonifacio § Penentangan secra radikal § Matlamat utama menyatukan bangsa Filipina dan mencapai kemerdekaan melalui revolusi § Menggunakan media cetak untuk menyebarkan fahaman revolusi § ´kalayanµ ialah akhbar rasmi Katipunan § 1896. § Penyingkiran Sepanyol memulakan penguasaan Amerika Syarikat ke atas Filipina § Pengisytiharan kemedekaan oleh Aguinaldo (1899) tidak disahkan oleh Amerika Syarikat § Revolusi diteruskan dan akhirnya Aguinaldo ditangkap (1901) .

nasionalis Filipina kembali menuntut kemerdekaan melalui perlembagaan setelah pucuk pimpinan di Amerika Syarikat bertukar lebih liberal.PERKEMBANGAN NASIONALISME DI FILIPINA: TAHAP KEDUA § Amerika membenarkan menubuhkan parti politik sederhana § Sergio Osmena dilantik mengetuai Dewan Perhimpunan apabila partinyaParti Nasional menang pilihan raya 1907 § 1930-an. EMILIO AQUINALDO Menganggotai Katipunan Dilantik sebagai Datuk Bandar di Cavite pada 1895 Bersama-sama Andres Bonifacio melancarkan pemberontakan pada 1896 Dilantik sebagai Presiden Kerajaan Revolusi Filipina pada 1897 .

klinik dan masjid . Mendorong lahirnya pertubuhan yang lebih tersusun.PERKEMBANGAN NASIONALISME DI INDONESIA: TAHAP PERTAMA Lebih menumpukan bidang pendidikan Hanya pendidikan mampu mengubah nasib rakyat Indonesia Raden Adjeng Kartini memajukan pendidikan untuk wanita Karyanya ´Habis Gelap Terbitlah Terangµ dan ´ Penulisan Seorang Puteri Jawaµ mendedahkan kemunduran rakyat Indonesia dan penindasan Belanda. MUHAMMADIYAH = pertubuhan terpenting yang bermatlamat menyebarkan Islam sebenar dan menghindari ancaman sekularisme Barat dan agama Kristian. Banyak membina sekolah.

PERKEMBANGAN NASIONALISME DI INDONESIA: TAHAP KEDUA Perjuangan parti-parti radikal seperti SAREKAT ISLAM (SI). PARTI KOMUNIS INNDONESIA (PKI). PARTI NASIONAL INDONESIA (PNI) Parti-parti menuntut kemerdekaan sekalipun menggunakan kekerasan PNI di bawah Soekarno berjaya mempengaruhi rakyat Indonesia Belanda berasa terdesak lalu menangkap pemimpin PNI termasuk Soekarno lalu mengharamkan PNI Soekarno Menubuhkan PNI pada 1927 Pejuang yang radikal Dipenjarakan oleh Belanda pada 1929-1931 Dibuang ke Flores (Indonesia) pada 1934 Mengisytiharkan kemerdekaan Indonesia pada 17 Ogos 1945 Menjadi Presiden Indonesia pertama tahun 1949 .

Sukarno pemimpin Partai Nasional Indonesia .

Phan Boi Chau kemudiannya dipenjarakan dan VNQPH diharamkan oleh Perancis. pegawai daripada golongan Mandarin yang memperjuangkan pemulihan sistem pemerintahan beraja. .PERKEMBANGAN NASIONALISME DI INDOCHINA: TAHAP PERTAMA Lebih tertumpu di Vietnam dan dipelopori oleh golongan bangsawan dan pegawai daripada golongan Mandarin yang memperjuangkan pemulihan sistem pemerintahan beraja. Golongan Menengah berpendidikan barat pula memperjuangkan pendidikan Barat dalam kalangan rakyat Phan Boi Chau memimpin satu gerakan revolusi tetapi gerakan tersebut gagal Beliau kemudiannya menubuhkan Viet Nam Quang Phu Hoi (VNQPH) dan melancarkan beberapa pemberontakan di Tongkin serta melancarkan gerakan dakyah di Vietnam.

Ho Chi Minh pemimpin PKV terpaksa melarikan diri ke Hong Kong. Sikap keras Perancis ini menyebabkan gerakan nasionalisme kembali bercorak sederhana di bawah pimpinan Maharaja Bao Da. Gerakan nasionalisme pada tahap ini ialah VietNam Quoc Dang Dang (VNQDD) dan Parti Komunis Vietnam (PKV) Perancis bertindak balas dengan menangkap pemimpin-pemimpin VNQDD termasuk menghukum bunuh Nguyen Thai Hoc.PERKEMBANGAN NASIONALISME DI INDOCHINA: TAHAP KEDUA Kegagalan parti-parti politik sederhana telah melahirkan gerakan nasionalisme yang lebih radikal. .

Persatuan Belia Buddha telah dipimpin oleh nasionalis yang lebih radikal seperti U Ba Pe. 1916.PERKEMBANGAN NASIONALISME DI BURMA: TAHAP PERTAMA Perjuangan golongan sami Buddha dan golongan elit berpendidikan Barat. Golongan sami Buddha telah menubuhkan Persatuan Belia Buddha pada 1906 untuk mengekalkan tradisi Buddha dan memajukan pendidikan di kalangan rakyat Burma. . Pemimpin-pemimpin Persatuan Belia Buddha kemudiannya menubuhkan Majlis Persatuan Am Kesatuan-kesatuan Burma pada 1920 yang lebih radikal. Pertubuhan ini menggunakan isu kasut untuk membangkitkan semangat nasionalisme rakyat.

Gerakan golongan sami Buddha di Burma melalui Malis Am Sagha Sametggi yang mencetuskan Pemberontakan Saya San yang diketuai oleh Saya San.PERKEMBANGAN NASIONALISME DI BURMA: TAHAP KEDUA Muncul apabila Laporan Montagu-Chelsford menyatakan bahawa Burma masih belum bersedia untuk memerintah sendiri. tercetus Revolusi Pelajar yang menuntut penubuhan sebuah universiti untuk mereka. Ba Maw yang mmenangi pilihan raya 1937 dilantik menjadi Perdana Menteri pertama. Para pemimpinnya terdiri daripada Aung San. seorang bekas pongyi dan pemimpin di Tharawaddy-Muncul Liga Antipemisahan yang menganggap pemisahan dengan India hanya akan melewatkan kemerdekaan. Kyaw Nein dan U Nu yang menggelarkan diri sebagai ´Tuanµ Dr. Pengenalan Perlembagaan Burma 1935 memberikan peluang ke arah berkerajaan sendiri. Golongan Thakin (Siswazah universiti) menubuhkan Parti Dobama Asiayone pada 1935 untuk menuntut kemerdekaan. . Menjelang 1920.

Aung San: o Aktif dalam gerakan Blok Pembebasan yang menuntut kemerdekaan o Mengetuai Liga Pembebasan Rakyat Anti-Fasis kerana kecewa dengan sikap Jepun o Mengetuai rombongan kemerdekaan dan menubuhkan kerajaan baru Burma. .

Aung San .BURMA .

Parti Rakyat telah melancarkan Revolusi Thai pada 1932 yang menamatkan sistem raja berkuasa mutlak. Membawa kepada penubuhan Parti Rakyat pada 1932 oleh Nai Pridi Panomyong dan Field Marshall Phibul Songram. . Perkembangan sistem pendidikan barat telah memberikan pendedahan terhadap fahaman liberal.PERKEMBANGAN NASIONALISME DI THAILAND: TAHAP PERTAMA Merupakan kegelisahan rakyat terhadap penguasaan politik oleh kerabat raja dan penentangan terhadap raja berkuasa mutlak. sistem demokrasi dan sistem raja berperlembgaan kepada golongan intelek. Kelemahan sistem pentadbiran dan sikap boros Raja Vajiravudh menyebabkan rakyat tidak berpuas hati.

. Penduduk peribumi digalakkan melibatkan diri dalam aktiviti ekonomi. Hasil kerjasama dengan Jepun semasa Perang Dunia Kedua. Jawatan tertinggi dalam kerajaan untuk penganut Buddha sahaja. Phibul Songram meluluskan undang-undang untuk menyekat kebebasan dan penguasaan ekonomi oleh orang Cina.PERKEMBANGAN NASIONALISME DI THAILAND: TAHAP KEDUA Disebabkan rasa tidak puas hati rakyat tehadap cengkaman ekonomi oleh kapitalis BArat dan orang Cina. sekolah Cina dan akhbar Cina dibubarkan. Pada 1939. Thailand berjaya mendapatkan semula wilayah-wilayah di Indochina dan di Tanah Melayu. Phibul Songram telah menukar nama Siam kepada Thailand yang bermaksud Tanah Bebas.

21 PERUBAHAN SISTEM POLITIK ‡ Ciri-Ciri Sistem Birokrasi Barat ± Ruj : ms.7 (Slogan Perancis Menjajah Indochina) ± Ruj : ms.5 . 8 .SPM 2004 TINGKATAN LIMA BAB 1 (Struktur) IMPERIALISME BARAT DI ASIA TENGGARA ‡ ‡ Faktor-Faktor Imperialisme ± Ruj: ms. 7 NASIONALISME DI ASIA TENGGARA ‡ Faktor Kemunculan Nasionalisme (Isu Pemangkin Nasionalisme di Burma) ± Ruj : ms.

18 . 17 Faktor Kemunculan Nasionalisme (Peranan karya kesusasteraan) ± Ruj : ms.Ruj : ms.Ruj : ms.SPM 2004 TINGKATAN LIMA BAB 1 (Esei) NASIONALISME DI ASIA TENGGARA ‡ ‡ ‡ Faktor Kemunculan Nasionalisme (Pengaruh media massa) .15-16 Perkembangan Nasionalisme (Ciri-ciri nasionalisme tahap awal di Asia Tenggara) .

10 markah .10 markah (b) Terangkan kesan imperialisme Barat ke atas Asia Tenggara? .SPM 2005 Esei no.7: ‡ Mengapakah imperialisme Barat menjajah negaranegara Asia Tenggara antara abad ke-15 hingga awal abad ke-20? .

com.ginawatiraji@yahoo.my .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.