P. 1
Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani Kbsr

Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani Kbsr

|Views: 158|Likes:
Dipublikasikan oleh Muhamad Iskandar

More info:

Published by: Muhamad Iskandar on May 25, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/16/2015

pdf

text

original

NAMA PENSYARAH MUHAMMAD TAUFIQ CHENG BIN ABDULLAH AHLI KUMPULAN MOHD HELMI BIN MOHD AMIN MOHD

SAIFUL NIZAM BIN AHMAD

bahan dan alat . . Kegiatan jasmani merangkumi 3 aspek penting: .Penglibatan murid secara aktif dan selamat .Interaksi yang kreatif dengan rakan.PENGENALAN y Matlamat Pendidikan Jasmani dan Kesihatan Pendidikan Jasmani bertujuan membantu murid menjadi cergas melalui pembelajaran aktiviti fizikal dan amalan kecergasan. y Budaya Pembelajaran Pendidikan Jasmani Pelajaran ini menekankan gaya hidup sihat dan aktif.Penyimpanan rekod kegiatan murid sebagai bukti pembelajaran.

y Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani disusun mengikut tiga tunjang utama iaitu : y Kecergasan y Kemahiran y Kesukanan .Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani y Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Kesihatan mengandungi perincian kurikulum untuk Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR) Tahap I dan II.

KECERGASAN y Konsep tunjang ini menitikberatkan keupayaan murid melakukan aktiviti fizikal secara berterusan tanpa merasa lesu. . y Tumpuan diberi kepada komponen kecergasan fizikal berasaskan kesihatan dan perlakuan motor.

Daya tahan kardiovaskular .Komposisi badan .Kelenturan .Daya tahan otot .Kekuatan .y Kecergasan terbahagi kepada dua : y Kecergasan berasaskan kesihatan .

Kuasa .y Kecergasan berasaskan perlakuan .Imbangan .Masa tindak balas .Kepantasan .Ketangkasan .Koordinasi .

pergerakan kreatif dan rekreasi. . olahraga. y Tumpuan diberi kepada kemahiran asas dalam permainan. gimnastik.KEMAHIRAN y Konsep tunjang ini menitikberatkan keupayaan murid melakukan kemahiran daripada aspek pergerakan otot besar dan otot halus.

y Kemahiran y Pergerakan asas y Permainan y Olahraga y Gimnastik y Pergerakan Kreatif y Reakrasi y Kesenggangan .

.KESUKANAN y Konsep tunjang ini menitikberatkan kefahaman dan pengetahuan bagi mengukuhkan amalan pendidikan jasmani dan sukan. y Tumpuan diberi kepada aspek keselamatan. kerjaya. etika dan isu-isu dalam pendidikan jasmani dan sukan. pengurusan.

y KESUKANAN y Keselamatan y Pengurusan y Kerjaya y Isu Pendidikan Jasmani dan Sukan y Etika .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->