Anda di halaman 1dari 15
SEKOLAH PUSAT TINGKATAN ENAM SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TINGGI KAJANG KAJIAN LAPANGAN GEOGRAFI ALAM SEKITAR MANUSIA TEMA

SEKOLAH PUSAT TINGKATAN ENAM

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TINGGI KAJANG

KAJIAN LAPANGAN GEOGRAFI ALAM SEKITAR MANUSIA

TEMA 2: PEMBANGUNAN EKONOMI DAN IMPAK ALAM SEKITAR “KEGIATAN PELANCONGAN”

TAJUK: MENGKAJI KEGIATAN EKONOMI PELANCONGAN DI TAMAN NEGARA KUALA TAHAN, PAHANG DARUL MAKMUR.

KAWASAN KAJIAN:

TAMAN NEGARA PAHANG, KUALA TAHAN, 27020 JERANTUT, PAHANG.

NAMA GURU: ENCIK NIK SUHAIMI BIN NIK JAAFAR

NAMA AHLI KUMPULAN:

WAN PEI YI

WONG POI LING

YAP ZHI QUAN

TAMIL KODY

FADHLINA BT.MANSOOR

RABIATUL ADAWIYAH BT.MASNAN

CHEOK CHUN HOW

CHEE HANN FEI JEEVAN RAJ MOHD.SHAKIRAN

Senarai Kandungan

Bilangan

Perkara

Muka Surat

1.0

Pengenalan

1

2.0

Objektif Kajian

2

3.0

Kawasan Kajian

3-4

4.0

Kaedah Kajian

5

5.0

Hasil Kajian

 
 • 5.1 Jenis Aktiviti

6-7

7-8

 • 5.2 Sumbangan

9

 • 5.3 Kesan

10

 • 5.4 Langkah-Langkah

6.0

Kesimpulan

11

 

Rujukan

12

 

Lampiran

13-15

Tajuk Kajian:

Mengkaji Kegiatan Ekonomi Pelancongan Di Taman Negara Kuala Tahan, Pahang.

Penghargaan

Salam sejahtera kepada semua pembaca, syukur dan hadrat ilahi kerana dengan limpah kurnia-Nya dapat juga kami menyiapkan kajian luar Geografi tepat pada masa yang telah ditetapkan. Kami telah menjalankan kajian luar ini di Taman Negara Kuala Tahan, Pahang

Darul Makmur pada 12 Mac-14 Mac 2011. Kami ahli Kumpulan 2 terdiri daripada:

 • 1. Wan Pei Yi

 • 2. Wong Poi Ling

 • 3. Yap Zhi Quan

4.

Tamil Kody

 • 5. Fadhlina bt. Mansoor

 • 6. Rabiatul Adawiyah bt. Masnan

 • 7. Cheok Chun How

 • 8. Chee Hann Fei

 • 9. Jeevan Raj

10. Mohd. Shakiran ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru Geografi kita, Encik Nik Suhaimi kerana telah membimbing dan memberi tunjuk ajar kepada kami. Tidak dilupakan juga ucapan terima kasih diucapkan kepada semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam menyiapkan tugasan ini. Sekian sahaja daripada kami, Kumpulan 2.

Ringkasan Eksekutif

Kajian luar geografi ini telah dijalankan di Taman Negara Kuala Tahan, Pahang

Darul Makmur pada 12 Mac-14 Mac 2011 yang lalu. Semua pelajar 6AA yang

mengambil mata pelajaran Geografi digalakkan untuk menyertai lawatan sambil

belajar ini sebagai persediaan untuk menjawab salah satu soalan dalam peperiksaan

Geografi STPM yang berkaitan dengan kajian luar. Perjalanan dari Kajang ke Taman

Negara Kuala Tahan, Pahang telah mengambil kira-kira 8 jam. Seramai 28 orang

pelajar dari kelas 6AA dan disertai oleh 6 guru pengiring berserta keluarga telah

menyertai lawatan ini. Tujuan lawatan ini diadakan adalah untuk memberi

pendedahan kepada pelajar-pelajar tentang jenis-jenis aktiviti pelancongan yang

dijalankan di Taman Negara. Selain itu, pelajar-pelajar juga dapat mengenal pasti

sumbangan dan kesan-kesan kegiatan ekonomi pelancongan terhadap kita. Pada masa

yang sama, pelajar-pelajar juga mendapat infomasi tentang langkah-langkah untuk

mengatasi kesan kegiatan aktiviti pelancongan di Taman Negara. Dengan segala

maklumat dan pengetahuan yang didapati di Taman Negara adalah tujuan untuk

menyiapkan kerja kursus ini. Diharapkan agar laporan kajian luar ini dapat

diselesaikan dengan lancar dan dihantar pada tempoh masa yang telah ditetapkan

sebelum ini.

1.0 Pengenalan

Taman Negara Kuala Tahan, Pahang Darul Makmur dibuka pada 1938/1939 sebagai Taman Negara King George V. Ia dinamakan sebagai Taman Negara selepas kemerdekaan. Keluasan Taman Negara ialah 4343km². Taman Negara terletak di antara sempadan 3 negeri iaitu Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Taman ini menjadi sebuah destinasi ekopelancongan terkenal di Malaysia. Gunung Tahan merupakan titik tertinggi di Semenanjung Malaysia terletak di Taman Negara. Taman Negara mempunyai banyak haiwan mamalia yang jarang ditemui dan semakin pupus seperti harimau, tenuk, seladang, gajah, rusa dan babi hutan. Sungai Tahan menjadi kawasan habitat kepada ikan kelah, sejenis ikan pertandingan.

Daya tarikan lain boleh ditemui di Kuala Tahan seperti laluan kanopi, Gua Telinga dan Lata Berkoh. Pengunjung dapat menikmati keindahan hutan hujan tropika, kicauan burung dan permandangan sungai ketika melalui Sungai Tahan. Semua pengunjung mesti mendapat permit daripada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara sebelum menjejakkan kaki ke Taman Negara.

Pelancong juga boleh memilih untuk menyertai aktiviti memancing terutamanya di Lata Berkoh dan Sungai Kenyam. Terdapat 300 spesies ikan terutamanya dari keluarga kap seperti ikan kelisa dan ikan kelah. Pelancong juga boleh menyewa bot untuk aktiviti memancing dan sukan air. Aktiviti paling popular di Taman Negara ialah bersampan di sungai dan meneroka laluan trek hutan. Laluan kanopi yang terdapat di sini juga sungguh menarik bagi memberikan pelawat permandangan jarak dekat aktiviti dan tumbuhan di bahagian kanopi hutan yang tinggi.

Pondok pemerhatian juga disediakan bagi keselesaan pelawat unutk memerhati hidupan liar di sini. Pondok kecil yang dibina tinggi dari atas tanah membolehkan pelawat bermalam bagi memerhati hidupan liar di dalam habitat semulajadinya. Pelawat juga boleh meneroka gua sama ada menggunakan bot atau pun berjalan kaki.

Taman Negara adalah sebuah hutan hujan tertua di dunia yang dianggarkan berusia 130 juta tahun. Kekayaan dan kepelbagaian flora dan fauna di sini sangat menakjubkan dan menjadikannya salah satu ekosistem yang paling rumit di dunia.

 • 2.0 Objektif Kajian

  • 2.1 Mengenal pasti jenis-jenis aktiviti pelancongan di Taman Negara.

  • 2.2 Menilai sumbangan kegiatan ekonomi pelancongan terhadap sosioekonomi penduduk sekitar.

  • 2.3 Mengenal pasti kesan-kesan aktiviti pelancongan.

  • 2.4 Mencadangkan langkah-langkah mencegah/mengatasi kegiatan aktiviti pelancongan di Taman Negara.

 • 3.0 Kawasan Kajian

 • Kami bertolak dari sekolah pukul 8.30 pagi dan sampai ke Taman Negara hampir pukul 5 petang. Perjalanan kami telah mengambil masa selama 8 jam.

  Kami menjalankan kajian di Taman Negara, Kuala Tahan, Pahang. Kami menjalankan kajian kami di Hutan Taman Negara, dan Laluan Kanopi. Hutan Taman Negara tersebut menpunyai 4,343km² perluasan yang terletak di antara sempadan 3

  negeri iaitu Pahang, Terengganu dan Kelantan.

  Taman ini menjadi sebuah destinasi ekopelancongan terkenal di Malaysia. Gunung Tahan merupakan titik tertinggi di Semenanjung Malaysia terletak di Taman Negara yang mempunyai banyak haiwan mamalia yang jarang ditemui dan semakin pupus.

  Laluan kanopi yang terdapat di situ juga sungguh menarik bagi memberikan pelawat permandangan jarak dekat aktiviti dan tumbuhan di bahagian kanopi hutan yang tinggi. Projek ini telah kami diusahakan secara besar-besaran iaitu dalam sebahagian luas dalam 4343km, dan kami pun telah menggunakan 3 hari 2 malam bagi mengenalkan dan mengumpulkan maklumat-maklumat di Taman Negara Kuala Tahan, Pahang.

  • 4.0 Kaedah Kajian

  Kaedah atau metodologi kajian yang telah digunakan di dalam kajian ini ialah:

  • 4.1 Penggunaan buku rujukan:

   • - Teks Pra-U STPM, Geografi Alam Sekitar Manusia

  • 4.2 Menilai melalui pemerhatian:

   • - Memerhati kawasan kajian dengan teliti sambil menangkap gambar di sekitar kawasan kajian.

  • 4.3 Menemu bual responden:

   • - Fasilitator Kumpulan 2, Labang.

  • 4.4 Merujuk laman web:

   • - www.taman negara.com ( oleh Habli Basir).

   • - www.wikipedia.com.

  5.0 Hasil Kajian 5.1 Jenis Aktiviti

  Berdasarkan kepada hasil pemerhatian kumpulan kami, kami mendapati terdapat pelbagai aktiviti-aktiviti ekonomi dijalankan di sekitar Taman Negara Pahang. Aktiviti-aktiviti tersebut adalah pertanian, penternakan, perniagaan, pembalakan, pengangkutan dan juga terdapat perkhidmatan pelancongan.

  Salah satu aktiviti ekonomi yang dijalankan di sekitar Kuala Tahan adalah pertanian. Sepanjang perjalanan kami ke Taman Negara Pahang (Lampiran 1) , kami mendapati terdapat banyak tanaman kelapa sawit yang berkonsepkan sistem perladangan ekstensif. Kami juga mendapati terdapat banyak pusat mengumpul buah kelapa sawit dan penjualan benih kelapa sawit yang bermutu. Penduduk di sekitar Taman Negara Pahang turut menjalankan pertanian tetap seperti penanaman ubi kayu dan pokok buah-buahan seperti durian dan rambutan.

  Aktiviti ekonomi seterusnya ialah penternakan. Berdasarkan pemerhatian kami, terdapat banyak lembu yang dibiarkan berkeliaran di sekitar ladang kelapa sawit. Kami juga dapat memerhatikan terdapat banyak ikan Kelah dan Patin dijual dari Sungai Tembeling semasa perjalanan ke Taman Negara Pahang.

  Selain itu, aktiviti perniagaan juga merupakan salah satu aktiviti ekonomi yang

  dijalankan oleh penduduk di Taman Negara Pahang. Terdapat kedai-kedai makan, kedai cenderamata dan kedai runcit berdekatan dengan jeti Taman Negara (Lampiran 2). Aktiviti perniagaan yang dijalankan adalah untuk menyara kehidupan penduduk dan perniagaan yang dijalankan merupakan pekerjaan tetap penduduk-penduduk. Salah satu faktor Taman Negara ini menjadi kawasan pilihan pelancong adalah disebabkan kos yang murah dan berpatutan dikenakan terhadap para pelancong.

  Keempat, semasa perjalanan kami ke Taman Negara, kami mendapati terdapat aktiviti pembalakan dijalankan secara giat. Hal ini terbukti apabila kami nampak terdapat lori-lori yang mengangkut balak-balak. Pembalakan ini dijalankan untuk tujuan pembinaan. Pembalakan ini akan menyumbang kepada perubahan bentuk muka bumi dan menjadikan kawasan tersebut menjadi tandus. Ini juga akan menyebabkan hutan primer menjadi hutan sekunder.

  Kelima, terdapat aktiviti pengangkutan dijalankan. Terdapat perkhidmatan pengangkutan seperti van untuk menghantar pelancong-pelancong dari kawasan penginapan ke jeti. Juga disediakan perkhidmatan bot-bot berenjin untuk menghantar pelancong-pelancong ke kawasan hutan simpan Taman Negara dan untuk menghayati permandangan sepanjang Sungai Tembeling tersebut. Ini akan memudahkan pergerakan pelancong-pelancong dan meningkatkan darjah ketersampaian Taman Negara.

  Seterusnya, terdapat banyak perkhidmatan dan servis pelancongan yang disediakan kepada pelancong-pelancong. Kebanyakan pelancong dari Australia dan New Zealand. Wujudnya resort dan chalet sebagai tempat penginapan pelancong. Contohnya seperti Persona Resort dan chalet Mat Leon yang terletak bersekitaran dengan Sungai Tembeling. Terdapat juga perkhidmatan yang menyediakan pemandu pelancong untuk membimbing dan memberitahu para pelancong tentang ciri-ciri geografi, sejarah dan juga aktiviti-aktiviti menarik yang ditawarkan.

  5.2 Sumbangan Terhadap Sosioekonomi

  Sumbangan terhadap sosioekonomi kawasan kajian, Taman Negara Kuala Tahan, Pahang Darul Makmur ialah sebagai penyumbang kepada pendapatan negara, menyediakan peluang pekerjaan, menggalakkan rantaian ekonomi, dan menggalakkan perkembangan teknologi. Sektor pelancongan di Taman Negara Kuala Tahan, Pahang memberi sumbangan yang besar kepada pendapatan negara melalui pertukaran mata wang asing. Menurut fasilitator Kumpulan 2, Encik Labang (Lampiran 3) dan Encik Isma Saring (Lampiran 4) mengatakan banyak pelancong asing berasal dari negara Australia dan Singapura mempunyai nilai mata wang yang tinggi. Hasil perbelanjaan untuk penginapan, pengangkutan dan komunikasi telah menambahkan pendapatan negara.

  Sumbangan kedua adalah menyediakan peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan. Dengan ini, kadar pengangguran dapat dikurangkan dan taraf hidup penduduk dapat ditingkatkan. Contoh peluang pekerjaan yang wujud adalah peniaga kedai runcit dan cenderahati, pemandu bot dan juga pemandu pelancong. Keadaan ini juga dapat menambahkan pendapatan perkapita penduduk tempatan.

  Selain itu, sumbangan ketiga adalah menggalakkan rantaian ekonomi. Contohnya penghasilan kraf tangan, perniagaan makanan dan perhotelan. Terdapat juga penjualan T-Shirt dan anyaman unik ditawarkan kepada pelancong-pelancong asing. Produk yang menarik dijual dapat menarik perhatian pelancong asing untuk dibawa balik ke negara mereka.

  Sumbangan

  keempat

  adalah

  sektor

  pelancongan

  dapat

  menggalakkan

  perkembangan teknologi penyelidikan dan pembangunan (R&D) dalam negara. Contohnya badan kerajaan akan bekerjasama dengan badan bukan kerajaan (NGO) untuk mengadakan pameran pelancongan, forum dan juga memperhebatkan iklan tentang bidang pelancongan di media elektronik dan cetak. Ini dapat memberitahu orang ramai tentang kejayaan sektor pelancongan di negara kita dan dapat menggalakkan orang ramai untuk melancong di dalam negara kita.

  5.3 Kesan Aktiviti Pelancongan Di Sekitar Kawasan Kajian

  Berdasarkan kepada pemerhatian, kami mendapati banyak kesan aktiviti pelancongan di sekitar kawasan kajian. Kesan-kesannya adalah perubahan bentuk muka bumi, ketidakstabilan suhu, pencemaran air, dan gangguan kepada ekosistem daratan.

  Kesan pertama aktiviti pelancongan terdapat alam sekitar adalah menyebabkan perubahan bentuk muka bumi. Kawasan hutan di sekitar kawasan kajian ditarah dan digondolkan untuk membina resort. Contohnya, pembinaan Resort Mat Leon, hutan terpaksa diterokai untuk tujuan pembinaan.

  Kesan kedua adalah menyebabkan ketidakstabilan suhu setempat. Apabila hutan telah ditebang secara besar-besaran, tumbuh-tumbuhan yang berperanan untuk membekalkan oksigen dan menyerap karbon dioksida akan musnah. Penebangan pokok juga akan menyebabkan kandungan oksigen di udara berkurangan dan suhu setempat akan meningkat 2ºc-3ºc.

  Kesan ketiga aktiviti pelancongan telah menyebabkan pencemaran air. Sisa kumbahan domestik dan pembuangan sampah berpunca dari chalet, resort, restoran dan gerai. Akibatnya, kualiti air akan tercemar dengan bakteria E-Coli seperti ammonia yang boleh memusnahkan ekosistem sungai.

  Seterusnya, didapati bahawa aktiviti pelancongan telah membawa gangguan kepada ekosistem daratan daripada penerokaan hutan. Hutan adalah berfungsi sebagai habitat haiwan, membekalkan oksigen dan sebagai pengeluar dalam rantaian makanan untuk pelbagai hidupan. Akibatnya, hutan terpaksa dimansuhkan dan pelbagai spesies flora dan fauna akan pupus.

  Kelima, penarahan dan pemotongan bukit di bawah 45ºbukit untuk tujuan pembinaan infrastruktur seperti jalan raya dan pembangunan akan menyebabkan keseimbangan bukit terganggu. Tanah runtuh dan gelongsoran tanah akan berlaku giat apabila sesuatu kawasan dihakis oleh air hujan dan air larian permukaan secara langsung. Akhirnya kawasan tersebut akan menjadi tidak stabil kerana akar tumbuhan yang berfungsi untuk mencengkam tanah daripada dihakis musnah.

  5.4

  Langkah-Langkah

  Untuk

  Mengatasi

  Kesan

  Aktiviti

  Pelancongan Di Sekitar Kawasan Kajian

  Aktiviti pelancongan telah mendatangkan banyak masalah dan kesan kepada alam sekitar kita. Oleh itu, langkah-langkah perundangan, pengurusan dan pendidikan perlu diambil untuk mengatasi kesan aktiviti pelancongan di sekitar kawasan kajian.

  Langkah perundangan yang boleh diambil adalah melalui penguatkuasaan undang-undang. Contohnya, penguatkuasaan Akta Perhutanan Negara yang melarang penebangan, memotong atau penorehan pokok di hutan simpan Taman Negara. Akta ini juga melarang sesiapa sahaja untuk membawa balik, mengumpul dan mengambil sebarang tumbuh-tumbuhan di hutan simpan Taman Negara.

  Hukuman dan denda seperti denda kompaun, sebatan dan penjara boleh dikenakan terhadap sesiapa sahaja yang yang melanggar peraturan berkaitan dengan alam sekitar. Pemantauan juga harus dijalankan dengan lebih aktif lagi oleh pegawai- pegawai Jabatan Alam Sekitar untuk mencegah aktiviti seperti pembalakan haram dijalankan.

  Langkah pengurusan yang boleh diambil adalah dengan menubuhkan bank-bank genetik. Bank genetik ini perlu menyimpan pelbagai spesimen seperti DNA setiap haiwan dan tumbuh-tumbuhan bagi mengelakkan flora dan fauna ini terus lenyap. Melalui penubuhan bank-bank genetik ini, harap kualiti flora dan fauna dapat dipertingkatkan dan masalah kepupusan dapat diatasi.

  Melalui kempen-kempen kesedaran tentang kepentingan memelihara dan memulihara alam sekitar perlu diadakan secara global. Kempen-kempen kesedaran yang dijalankan boleh memberi infomasi dan pendedahan kepada masyarakat tentang cara untuk menjaga dan mempertingkatkan kualiti alam sekitar, yang betul. Melalui kempen ini juga, masyarakat akan sedar tentang kepentingan melindungi alam sekitar dan berusaha untuk melindungi flora dan fauna kita.

  Kesimpulan

  Taman Negara Kuala Tahan, Pahang Darul Makmur merupakan sebuah kawasan

  pelancongan yang terkenal di seluruh dunia. Para pelancong dari seluruh pelosok dunia berkunjung ke tempat ini setiap tahun dan sekaligus membantu ekonomi negara dari segi pelancongan meningkat dengan begitu pesat sekali.

  Terdapat pelbagai jenis aktiviti ekonomi yang dijalankan di sekitar Taman Negara. Antaranya ialah pertanian, penternakan, pengangkutan dan sebagainya. Aktiviti-aktiviti yang dijalankan telah banyak menyumbangkan kepada sosioekonomi penduduk setempat. Antara sumbangannya adalah dapat membantu meningkatkan pendapatan negara dan menyediakan peluang pekerjaan kepada penduduk-penduduk setempat.

  Walau bagaimanapun, kegiatan-kegiatan ekonomi yang dijalankan di Taman Negara Kuala Tahan, Pahang telah membawa impak terhadap alam sekitar fizikal tempatan. Oleh itu, pelbagai langkah telah diambil untuk membendung masalah yang tidak diingini menimpa alam sekitar kita.

  Akhirnya, kami berasa sungguh gembira kerana dapat menjayakan kajian kuar kami dengan lancar dan sempurna. Kami juga berjanji bahawa akan berusaha untuk menjaga khazanah negara yang tidak ternilai ini supaya tidak ditelan zaman moden.

  Rujukan

  1) Hj. Rusly Musa dan Hjh. Nurashikin Abdullah, 2009, Geografi Alam Sekitar Manusia, Longman Petaling Jaya.

  2)

  www.taman negara.com.

  3)

  www.wikipedia/taman negara.com.