P. 1
Pengacara Majlis

Pengacara Majlis

|Views: 3,492|Likes:
Dipublikasikan oleh Farsya Aishad

More info:

Published by: Farsya Aishad on May 26, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/08/2014

pdf

text

original

Oleh

:
JABATAN BAHASA & SASTERA, INSTITUT PERGURUAN PERLIS, PERLIS

DEFINISI DAN KONSEP 
Pengacara majlis dikenali juga sebagai pengerusi majlis. Peneraju majlis ² menerajui sesebuah majlis. Merupakan orang yang akan memaklumkan kepada tetamu tentang situasi yang berlaku sepanjang majlis mengikut urutan waktu dan situasi seperti yang terkandung dalam buku program ( atur cara ) majlis semasa majlis dilangsungkan. Menurut R. Terry Ellimore (1991) :

´«Master of ceremonies (mc) is an individual who acts as a host on a radio or television programme. Often spelled emcee«µ

DEFINISI DAN KONSEP (Sambungan) 

berkebolehan serta memiliki nada suara dan intonasi yang sesuai; dan boleh lebih daripada seorang :

pasangan tidak semestinya lelaki dan perempuan; mempunyai ketinggian yang sama/hampir sama antara pasangan tersebut. boleh menyediakan pengacara simpanan.

PERANAN PENGACARA MAJLIS Peranan Pengacara Majlis dan Pengerusi Seminar. Forum atau Ceramah agak berbeza. Pengacara terikat dengan teks tetapi pengerusi forum/seminar/ ceramah boleh terkeluar daripada teks (boleh memberi ulasan). . pengerusi boleh terus bertindak sebagai pengacara. Walau bagaimanapun. tetapi pengacara tidak boleh mengambil alih tugas pengerusi majlis. Kedua-duanya berperanan menghidupkan sesebuah majlis.

CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS berpengetahuan tinggi ² tentang adat istiadat. deejay. . protokol. pengerusi majlis. tahu peranan : pengacara majlis. etiket. boleh membezakan majlis.

tidak berbual ² boleh alpa. tidak mengetuk atau menghembus mikrofon. peka terhadap tetamu kehormat dan tetamu jemputan. tumpuan terhadap persembahan majlis.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) peka dengan situasi majlis : ketepatan masa ² datang lebih awal. sentiasa berada ditempatnya. .

tidak kaku/gementar/panik ² sentiasa bersikap tenang.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) penampilan diri : fizikal baik ² tiada kecacatan. tidak berwajah serius. gesture/bahasa badan/pergerakan badan. . ekspresi muka ² ceria. berdiri teguh/tegak. pandangan mata. cara berpakaian. tidak memegang skrip.

sebutan jelas. tidak tersekat-sekat/gugup (lancar). fizikal baik ² cergas dan cepat dalam pergerakan. . berintonasi. fasih dan tidak tergesa-gesa.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) kesihatan baik : mental baik. berkebolehan/mampu berkomunikasi : bersuara lunak.

CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) kreatif berbahasa : bijak menyusun kata-kata. bawa air kosong/mineral. makan ala kadar sebelum majlis. persediaan : penyediaan skrip/teks. . bijak menyusun ucapan. latihan.

Perlis Kali Ketiga. Pengacara majlis mengumumkan : ANN MENGUMUMKAN KETIBAAN YANG BERBAHAGIA PENGARAH PENDIDIKAN GURU. muzik gamelan dibunyikan.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) Majlis Konvokesyen Maktab Perguruan Perlis. Tahun 2003 MASA 9:15 pagi Giliran CUE Apabila Tuan Pengarah BPG tiba di hadapan pintu masuk Dewan Besar MPPP. M/S 1 . KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA.

dan perlu disemak oleh Jawatankuasa dan diluluskan oleh pengetua/pengarah/ ketua organisasi. satu halaman hanya memuatkan satu pengumuman atau satu situasi sahaja. . sama ada rasmi. menggunakan kertas berukuran B5 posisi landskap. gaya dan teks tertakluk kepada tahap majlis. separuh rasmi atau tidak rasmi.TEKS PENGACARA MAJLIS Perlu ada teks pengacara majlis : teks pengacara majlis perlu ditaip.

.FORMAT PENULISAN TEKS Kandungan teks : Nama Majlis Halaman Bilangan pengumuman Masa Cue panduan Ann : : anggaran sahaja catatan situasi yang berlaku untuk pengacara majlis Teks situasi : pengumuman berkaitan oleh pengacara.

FORMAT PENULISAN TEKS Perlu ada tiga lajur yang mengandungi aspek berikut : MASA CUE ANN .

WBH SALAM SEJAHTERA DAN SELAMAT DATANG KE MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. Sebaik selesai buku program diedarkan. PENGARAH PENDIDIKAN GURU. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. (Pause) YANG BERUSAHA TUAN HAJI MOHAMAD BIN ABDULLAH. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. (Pause) YANG BERBAHAGIA DATO· DR. HAJAH ROHANA BT. HAJI AHMAD BIN LAZIM. PENGARAH. MAKTAB PERGURUAN PERLIS. TIMBALAN PENGARAH.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 9:20 pagi CUE Setelah tetamu kehormat duduk di tempat duduk yang dikhaskan. MAKTAB PERGURUAN PERLIS. pengacara majlis memulakan majlis dengan ucapan pembukaan : ANN ASSALAMU·ALAIKUM WRH. YOB. (Pause) YANG BERUSAHA DR. PERLIS. PERLIS. (Pause) Giliran . buku program Konvokeyen MPPP Kali Ketiga 2003 diedarkan.

. DATUK-DATUK.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA « sambungan CUE ANN PENGARAH-PENGARAH DAN TIMBALAN-TIMBALAN PENGARAH MAKTAB-MAKTAB PERGURUAN. PUAN SRI-PUAN SRI. PUAN-PUAN HADIRIN YANG DHORMATI SEKALIAN. (Pause) TAN SRI-TAN SRI. DAN DATIN-DATIN. (Pause) KETUA-KETUA JABATAN DAN WAKIL KETUA-KETUA JABATAN KERAJAAN PERSEKUTUAN DAN KERAJAAN NEGERI PERLIS. (Pause) PARA PENSYARAH. (Pause) DAN TUAN-TUAN. (Pause) IBU-IBU DAN BAPA-BAPA. (Pause) PARA GRADUAN.

Perlis dan setelah pengarah duduk di tempat yang dikhaskan. PENGARAH PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN SETERUSNYA MERASMIKAN MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. Seterusnya. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIMNYA. HAJI AHMAD BIN LAZIM. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. ucapan Pengarah Pendidikan Guru. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIM MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA DATO¶ DR. . MEMPERSILAKAN.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 10:00 pagi Giliran CUE Setelah selesai ucapan Pengarah Maktab Perguruan Perlis. ANN MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN JUTAAN TERIMA KASIH. pengacara majlis mengucapkan terima kasih. Pengacara majlis mengumumkan : SETERUSNYA.

pengacara majlis mengucapkan terima kasih. Pengacara majlis mengumumkan : SETERUSNYA. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. . HAJI AHMAD BIN LAZIM. ucapan Pengarah Pendidikan Guru.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 10:00 pagi Giliran CUE Setelah selesai ucapan Pengarah Maktab Perguruan Perlis. Perlis dan setelah pengarah duduk di tempat yang dikhaskan. PENGARAH PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN SETERUSNYA MERASMIKAN MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. ANN MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN JUTAAN TERIMA KASIH. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIM MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA DATO¶ DR. Seterusnya. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIMNYA. MEMPERSILAKAN.

. khususnya yang terlibat dan bertanggungjawab dengan persiapan majlis rasmi. Misalnya : dari mula persiapan pentas dan dewan hingga tamat majlis rasmi.ATUR CARA PENTADBIRAN Satu catatan lengkap dan terperinci tentang perjalanan keseluruhan majlis rasmi. Perlu disiapkan seminggu sebelum tarikh majlis rasmi. Perlu diedarkan kepada semua AJK. Catatan bermula dari tarikh bermulanya kerja-kerja persiapan majlis.

ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) Tujuan : sebagai panduan. . sebagai panduan pada masa akan datang. untuk mengelak daripada berlaku sebarang kepincangan dan ketidaklancaran perjalanan majlis. dan sebagai rekod simpanan. untuk mengawal masa. peringatan dan semakan petugaspetugas yang terlibat dengan majlis rasmi. untuk menentukan majlis berjalan mengikut peraturan dan protokol.

ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) Format membina atur cara pentadbiran adalah seperti berikut: : MASA AKTIVITI TINDAKAN SEMAKAN .

jika ada) telah ditetapkan pada kadar yang sesuai. (jika perlu) dan diatur dengan enam buah settee dan kerusi mengikut protokol di atasnya. Siar Raya dan Penggambaran. Timbalan Pengarah Pendidikan Guru. AJK Teknik.. Pastikan kedudukan kerusi tidak terlalu ke hadapan hingga menjadikan laluan untuk para graduan agak sempit. khususnya yang dipertanggungjawabkan untuk menjaga dan mengendalikan alat pembesar suara atau amplifier dan peralatan video sudah berada di bilik kawalan. settee YBhg.. Di atas pentas.. Siar Raya dan Penggambaran Pengendali Amplifier ( ia Sound) AJK Persiapan Pentas AJK Protokol AJK Minuman/Jamuan . AJK berkenaan memeriksa alat amplifier berada dalam kedudukan baik (tiada kerosakan) serta memastikan peralatan yang diperlukan. settee YAB Menteri Besar Perlis dan isteri.. Pengarah Maktab Perguruan Perlis di susun mengikut protokol di bahagian belakang sedikit daripada settee diRaja dan dilekatkan dengan tanda nama (jika perlu). dan settee YBsh. dihamparkan permaidani besar berwarna merah / . termasuk pita rakaman Lagu Kebesaran Negeri Perlis berada dalam keadaan baik dan memuaskan. Di hadapan settee/kerusi tersebut disediakan meja kecil untuk diletakkan jambangan bunga dan air mineral /100 Plus (jika perlu). 2002 18 Rejab 1423 AKTIVITI Di dalam Dewan Besar MPPP : Latar hias pentas ditulis dengan : MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. Settee Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja dan Duli Yang Teramat Mulia Raja Puan Muda Perlis di tengah-tengah bahagian hadapan pentas......ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) CONTOH ATUR CARA PENTADBIRAN SUATU MAJLIS RASMI MASA Rabu 25 Sept.. Pastikan kedudukan kadar bunyi untuk pita rakaman Lagu Kebesaran Negeri Perlis atau apa-apa yang berkaitan dengannya (termasuk minus-one koir.... PERLIS KALI KEDUA 2002/1423 «««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««««««««««. TINDAKAN SEMAKAN AJK Persiapan Pentas AJK Teknik..

Sebuah pembesar suara juga disediakan di hadapan rostrum tersebut.ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) CONTOH ATUR CARA PENTADBIRAN SUATU MAJLIS RASMI MASA AKTIVITI Kedudukan settee / kerusi Tetamu Kehormat (VVIP) di atas pentas adalah seperti berikut : 6 5 3 1 9 Petunjuk: 1 : Kerusi DiRaja Ke Bawah DYMM Pemangku Raja Perlis..... Pengarah MPPP.. 2 : Kerusi DiRaja Ke Bawah DYMM Raja Puan Muda Perlis. AJK Persiapan Pentas 2 4 6 8 AJK Persiapan Pentas AJK Protokol TINDAKAN SEMAKAN AJK Persiapan Pentas AJK Persiapan Dewan . Beberapa buah pasu bunga yang bersesuaian disusun di hadapan kedua-dua rostrum tersebut bagi menghiasi dan mencantikkan kedua-dua rostrum berkenaan. diletakkan tangga yang dihamparkan dengan permaidani berwarna merah atau . betul-betul di bahagian tengah pentas. Satu pembesar suara (yang dibaluti alas/span berwarna kuning) disediakan di hadapan rostrum tersebut... Sebuah rostrum untuk bacaan doa. dan dihiasi dengan pokokpokok bunga pelbagai jenis dan warna di kiri dan kanan tangga. Dua buah kipas angin berdiri / penyaman udara bergerak diletakkan di sebelah kiri dan kanan bahagian hadapan platform diRaja. 4 : Kerusi isteri YAB Menteri Besar Perlis. Di hadapan pentas. Rostrum DiRaja disediakan di sebelah kiri pentas. dan ucapan YAB Menteri Besar Perlis disediakan di sebelah kanan pentas. ucapan YBsh. 3 : Kerusi YAB Menteri Besar Perlis.

Bekas-bekas Raja Permaisuri Agong yang menerima saraan Diraja . Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong 3.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 1. Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja dan Pemangku-pemangku Raja 4. Tuan-tuan Yang Terutama Yang DiPertua Negeri 5. Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong 2.

Kehormat : Bakal-bakal Raja (termasuk Tengku Mahkota atau Raja Muda 7. Ahli-ahli Darjah Utama Seri Mahkota Negara (DMN) 9.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 6. Ahli-ahli Seri Maharaja Mangku Negara (SMN) . Yang Amat Berhormat Perdana Menteri 6A. Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri 8.

Ahli-ahli Seri Setia Mahkota (SSM) 10A. Kehormat Dato· Undang Yang Empat serta Tengku Besar Tampin 11.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 10. Yang Dipertua Dewan Negeri 14. Yang Dipertua Dewan Negara 13. Ahli-ahli Jemaah Menteri . Yang Amat Arif Ketua Hakim Negara 12.

SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 15. Pesuruhjaya-pesuruhjaya Tinggi (High Commissioners)   Duta-duta Besar (Ambassadors) Menteri-menteri yang mutlak Pemangku Pesuruhjaya Tinggi Kuasa-kuasa Usaha 16. Yang Arif Hakim-hakim Besar .

Setiausaha Jemaah Menteri/Ketua Setiausaha Negara 19. Menteri-menteri Besar dan KetuaMenteri 18.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 17. Ketua-ketua Pembangkang Parlimen 17A. Kehormat : ketua Y. Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara 21.A. Peguam Negara .B. Yang Arif Hakim-hakim Mahkamah Agung 20. Setiausaha-setiausaha Parlimen 22.

Datuk Bandar Kuala Lumpur 30.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 23. Pegawai-pegawai Turus II. Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam 27. Yang Amat Setia Ketua Polis Negara 25. III dan Hakim-hakim Mahkamah Tinggi 28. Gabenor Bank Negara 29. Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan 26. Panglima Angkatan Tentera 24. Sahibul Samaah Mufti Wilayah Persekutuan .

Pengerusi Jawatankuasa Majlis-majlis Rasmi Kerajaan 37. Ahli-ahli Dewan Negara .SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 31. Ahli-ahli Panglima Mangku Negara (PMN) 34. Profesor-profesor DiRaja dan Ahli-ahli Panglima Setia DiRaja (PSD) 36. Datuk Paduka Maharaja Lela 33. Ahli-ahli Panglima Setia Mahkota (PSM) 35. Penyimpan Mohor Besar Raja-raja 32.

Kehormat : Speaker Dewan Undang Negeri 39.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 38. Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶A· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 41. Panglima-panglima Tentera  Panglima Tentera Darat Panglima Tentera Laut Panglima Tentera Udara . Ahli-ahli Dewan Rakyat 38A. Pengerusi-pengerusi Suruhanjaya-suruhanjaya ditubuhkan di bawah Perlembagaan yang 40.

SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 42. Naib Canselor Universiti-universiti Pengerusi-pengerusi Badan-badan Berkanun Persekutuan Ketua-ketua Pengarah Badan-badan Berkanun Persekutuan yang setaraf dengannya . Ketua-ketua Setiausaha Kementerian 44. Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶B· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 43. Wakil Tempatan Bangsa-bangsa Bersatu 45.

Kehormat : Ahli-ahli Mesyuarat Kerajaan-kerajaan Negeri dan Menteri-menteri Negeri Sabah dan Sarawak 46.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 45A. Kehormat : Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri . Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶D· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya dan Pengurus-pengurus Besar Badan Berkanun Persekutuan 47A. Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶C· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 47.

Pegawai-pegawai Tingkatan Tertinggi ¶E·.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 48. Ahli-ahli Johan Setia Mahkota 50. Konsul-konsul Negeri yang tiada Perwakilan Diplomatik di Malaysia . Setiausaha-setiausaha Politik 52. Ahli-ahli Johan Setia DiRaja 51. Ahli-ahli Johan Mangku Negara (JMN) 49. ¶F· dan ¶G· dan Pegawai-pegawai Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 53.

Hari Kecemerlangan Sekolah. Majlis Penyampaian Hadiah Kecemerlangan. Majlis Perasmian Olahraga Tahunan. Majlis Jamuan Tahunan. Majlis perkahwinan. Majlis Perasmian Hari Keluarga MPPP. Sediakan satu teks ucapan anda selaku pengacara majlis menggunakan format yang ditetapkan. . Majlis Perasmian Seminar Penyelidikan.TUGASAN Anda telah dipilih untuk menjadi pengacara majlis dalam salah satu majlis seperti di bawah.

PANGGILAN HORMAT BUDAYA KITA. MULUT MANIS HATI PUN BAIK. LESUNG PIPIT MANIS ORANGNYA. SAMPAI KE DAIK HARI PUN PETANG. .MUSALMAH MANIS BERKACA MATA. SOPAN SANTUN CERMINAN BANGSA. SAMPAI MATI DIKENANG ORANG. MUSALMAH MANIS PERGI KE DAIK.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->