Oleh

:
JABATAN BAHASA & SASTERA, INSTITUT PERGURUAN PERLIS, PERLIS

DEFINISI DAN KONSEP 
Pengacara majlis dikenali juga sebagai pengerusi majlis. Peneraju majlis ² menerajui sesebuah majlis. Merupakan orang yang akan memaklumkan kepada tetamu tentang situasi yang berlaku sepanjang majlis mengikut urutan waktu dan situasi seperti yang terkandung dalam buku program ( atur cara ) majlis semasa majlis dilangsungkan. Menurut R. Terry Ellimore (1991) :

´«Master of ceremonies (mc) is an individual who acts as a host on a radio or television programme. Often spelled emcee«µ

DEFINISI DAN KONSEP (Sambungan) 

berkebolehan serta memiliki nada suara dan intonasi yang sesuai; dan boleh lebih daripada seorang :

pasangan tidak semestinya lelaki dan perempuan; mempunyai ketinggian yang sama/hampir sama antara pasangan tersebut. boleh menyediakan pengacara simpanan.

pengerusi boleh terus bertindak sebagai pengacara. tetapi pengacara tidak boleh mengambil alih tugas pengerusi majlis. Walau bagaimanapun.PERANAN PENGACARA MAJLIS Peranan Pengacara Majlis dan Pengerusi Seminar. Pengacara terikat dengan teks tetapi pengerusi forum/seminar/ ceramah boleh terkeluar daripada teks (boleh memberi ulasan). Kedua-duanya berperanan menghidupkan sesebuah majlis. . Forum atau Ceramah agak berbeza.

CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS berpengetahuan tinggi ² tentang adat istiadat. boleh membezakan majlis. protokol. deejay. tahu peranan : pengacara majlis. . etiket. pengerusi majlis.

CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) peka dengan situasi majlis : ketepatan masa ² datang lebih awal. tidak berbual ² boleh alpa. . tidak mengetuk atau menghembus mikrofon. sentiasa berada ditempatnya. tumpuan terhadap persembahan majlis. peka terhadap tetamu kehormat dan tetamu jemputan.

tidak memegang skrip.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) penampilan diri : fizikal baik ² tiada kecacatan. . pandangan mata. ekspresi muka ² ceria. berdiri teguh/tegak. gesture/bahasa badan/pergerakan badan. cara berpakaian. tidak berwajah serius. tidak kaku/gementar/panik ² sentiasa bersikap tenang.

fasih dan tidak tergesa-gesa. berintonasi. berkebolehan/mampu berkomunikasi : bersuara lunak. sebutan jelas. tidak tersekat-sekat/gugup (lancar). . fizikal baik ² cergas dan cepat dalam pergerakan.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) kesihatan baik : mental baik.

 persediaan : penyediaan skrip/teks. bijak menyusun ucapan. bawa air kosong/mineral. latihan. .CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) kreatif berbahasa : bijak menyusun kata-kata. makan ala kadar sebelum majlis.

Tahun 2003 MASA 9:15 pagi Giliran CUE Apabila Tuan Pengarah BPG tiba di hadapan pintu masuk Dewan Besar MPPP. M/S 1 . Pengacara majlis mengumumkan : ANN MENGUMUMKAN KETIBAAN YANG BERBAHAGIA PENGARAH PENDIDIKAN GURU. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. Perlis Kali Ketiga.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) Majlis Konvokesyen Maktab Perguruan Perlis. muzik gamelan dibunyikan.

. sama ada rasmi. gaya dan teks tertakluk kepada tahap majlis.TEKS PENGACARA MAJLIS Perlu ada teks pengacara majlis : teks pengacara majlis perlu ditaip. separuh rasmi atau tidak rasmi. satu halaman hanya memuatkan satu pengumuman atau satu situasi sahaja. dan perlu disemak oleh Jawatankuasa dan diluluskan oleh pengetua/pengarah/ ketua organisasi. menggunakan kertas berukuran B5 posisi landskap.

.FORMAT PENULISAN TEKS Kandungan teks : Nama Majlis Halaman Bilangan pengumuman Masa Cue panduan Ann : : anggaran sahaja catatan situasi yang berlaku untuk pengacara majlis Teks situasi : pengumuman berkaitan oleh pengacara.

FORMAT PENULISAN TEKS Perlu ada tiga lajur yang mengandungi aspek berikut : MASA CUE ANN .

PERLIS. MAKTAB PERGURUAN PERLIS. PENGARAH. HAJI AHMAD BIN LAZIM. (Pause) YANG BERUSAHA DR. (Pause) YANG BERUSAHA TUAN HAJI MOHAMAD BIN ABDULLAH. HAJAH ROHANA BT. PENGARAH PENDIDIKAN GURU. (Pause) Giliran . YOB.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 9:20 pagi CUE Setelah tetamu kehormat duduk di tempat duduk yang dikhaskan. Sebaik selesai buku program diedarkan. buku program Konvokeyen MPPP Kali Ketiga 2003 diedarkan. WBH SALAM SEJAHTERA DAN SELAMAT DATANG KE MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. MAKTAB PERGURUAN PERLIS. PERLIS. pengacara majlis memulakan majlis dengan ucapan pembukaan : ANN ASSALAMU·ALAIKUM WRH. (Pause) YANG BERBAHAGIA DATO· DR. TIMBALAN PENGARAH. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA.

DAN DATIN-DATIN. PUAN SRI-PUAN SRI. PUAN-PUAN HADIRIN YANG DHORMATI SEKALIAN. (Pause) TAN SRI-TAN SRI. DATUK-DATUK. (Pause) PARA GRADUAN. (Pause) IBU-IBU DAN BAPA-BAPA. .FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA « sambungan CUE ANN PENGARAH-PENGARAH DAN TIMBALAN-TIMBALAN PENGARAH MAKTAB-MAKTAB PERGURUAN. (Pause) DAN TUAN-TUAN. (Pause) KETUA-KETUA JABATAN DAN WAKIL KETUA-KETUA JABATAN KERAJAAN PERSEKUTUAN DAN KERAJAAN NEGERI PERLIS. (Pause) PARA PENSYARAH.

MEMPERSILAKAN. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIMNYA. Seterusnya. HAJI AHMAD BIN LAZIM. ANN MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN JUTAAN TERIMA KASIH. pengacara majlis mengucapkan terima kasih. . ucapan Pengarah Pendidikan Guru. Pengacara majlis mengumumkan : SETERUSNYA. Perlis dan setelah pengarah duduk di tempat yang dikhaskan.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 10:00 pagi Giliran CUE Setelah selesai ucapan Pengarah Maktab Perguruan Perlis. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. PENGARAH PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN SETERUSNYA MERASMIKAN MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIM MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA DATO¶ DR.

Seterusnya. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 10:00 pagi Giliran CUE Setelah selesai ucapan Pengarah Maktab Perguruan Perlis. HAJI AHMAD BIN LAZIM. ANN MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN JUTAAN TERIMA KASIH. PENGARAH PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN SETERUSNYA MERASMIKAN MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIMNYA. Perlis dan setelah pengarah duduk di tempat yang dikhaskan. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIM MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA DATO¶ DR. ucapan Pengarah Pendidikan Guru. Pengacara majlis mengumumkan : SETERUSNYA. pengacara majlis mengucapkan terima kasih. MEMPERSILAKAN. .

Misalnya : dari mula persiapan pentas dan dewan hingga tamat majlis rasmi. Catatan bermula dari tarikh bermulanya kerja-kerja persiapan majlis. khususnya yang terlibat dan bertanggungjawab dengan persiapan majlis rasmi. Perlu disiapkan seminggu sebelum tarikh majlis rasmi. .ATUR CARA PENTADBIRAN Satu catatan lengkap dan terperinci tentang perjalanan keseluruhan majlis rasmi. Perlu diedarkan kepada semua AJK.

sebagai panduan pada masa akan datang. dan sebagai rekod simpanan. peringatan dan semakan petugaspetugas yang terlibat dengan majlis rasmi.ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) Tujuan : sebagai panduan. untuk mengawal masa. . untuk menentukan majlis berjalan mengikut peraturan dan protokol. untuk mengelak daripada berlaku sebarang kepincangan dan ketidaklancaran perjalanan majlis.

ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) Format membina atur cara pentadbiran adalah seperti berikut: : MASA AKTIVITI TINDAKAN SEMAKAN .

settee YAB Menteri Besar Perlis dan isteri. dihamparkan permaidani besar berwarna merah / ..... Settee Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja dan Duli Yang Teramat Mulia Raja Puan Muda Perlis di tengah-tengah bahagian hadapan pentas.. Pengarah Maktab Perguruan Perlis di susun mengikut protokol di bahagian belakang sedikit daripada settee diRaja dan dilekatkan dengan tanda nama (jika perlu).ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) CONTOH ATUR CARA PENTADBIRAN SUATU MAJLIS RASMI MASA Rabu 25 Sept. Siar Raya dan Penggambaran.. Siar Raya dan Penggambaran Pengendali Amplifier ( ia Sound) AJK Persiapan Pentas AJK Protokol AJK Minuman/Jamuan . (jika perlu) dan diatur dengan enam buah settee dan kerusi mengikut protokol di atasnya. settee YBhg. Pastikan kedudukan kadar bunyi untuk pita rakaman Lagu Kebesaran Negeri Perlis atau apa-apa yang berkaitan dengannya (termasuk minus-one koir... khususnya yang dipertanggungjawabkan untuk menjaga dan mengendalikan alat pembesar suara atau amplifier dan peralatan video sudah berada di bilik kawalan. Di hadapan settee/kerusi tersebut disediakan meja kecil untuk diletakkan jambangan bunga dan air mineral /100 Plus (jika perlu).. Pastikan kedudukan kerusi tidak terlalu ke hadapan hingga menjadikan laluan untuk para graduan agak sempit.. AJK berkenaan memeriksa alat amplifier berada dalam kedudukan baik (tiada kerosakan) serta memastikan peralatan yang diperlukan. dan settee YBsh.. PERLIS KALI KEDUA 2002/1423 «««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««««««««««. termasuk pita rakaman Lagu Kebesaran Negeri Perlis berada dalam keadaan baik dan memuaskan. Di atas pentas. TINDAKAN SEMAKAN AJK Persiapan Pentas AJK Teknik. 2002 18 Rejab 1423 AKTIVITI Di dalam Dewan Besar MPPP : Latar hias pentas ditulis dengan : MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. Timbalan Pengarah Pendidikan Guru... jika ada) telah ditetapkan pada kadar yang sesuai.. AJK Teknik.

Sebuah pembesar suara juga disediakan di hadapan rostrum tersebut. Dua buah kipas angin berdiri / penyaman udara bergerak diletakkan di sebelah kiri dan kanan bahagian hadapan platform diRaja... dan dihiasi dengan pokokpokok bunga pelbagai jenis dan warna di kiri dan kanan tangga... Rostrum DiRaja disediakan di sebelah kiri pentas. 2 : Kerusi DiRaja Ke Bawah DYMM Raja Puan Muda Perlis. dan ucapan YAB Menteri Besar Perlis disediakan di sebelah kanan pentas. Sebuah rostrum untuk bacaan doa.ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) CONTOH ATUR CARA PENTADBIRAN SUATU MAJLIS RASMI MASA AKTIVITI Kedudukan settee / kerusi Tetamu Kehormat (VVIP) di atas pentas adalah seperti berikut : 6 5 3 1 9 Petunjuk: 1 : Kerusi DiRaja Ke Bawah DYMM Pemangku Raja Perlis.. ucapan YBsh. Satu pembesar suara (yang dibaluti alas/span berwarna kuning) disediakan di hadapan rostrum tersebut. Di hadapan pentas. 4 : Kerusi isteri YAB Menteri Besar Perlis.. diletakkan tangga yang dihamparkan dengan permaidani berwarna merah atau . betul-betul di bahagian tengah pentas. AJK Persiapan Pentas 2 4 6 8 AJK Persiapan Pentas AJK Protokol TINDAKAN SEMAKAN AJK Persiapan Pentas AJK Persiapan Dewan . Beberapa buah pasu bunga yang bersesuaian disusun di hadapan kedua-dua rostrum tersebut bagi menghiasi dan mencantikkan kedua-dua rostrum berkenaan.. Pengarah MPPP. 3 : Kerusi YAB Menteri Besar Perlis.

Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong 3. Tuan-tuan Yang Terutama Yang DiPertua Negeri 5. Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong 2.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 1. Bekas-bekas Raja Permaisuri Agong yang menerima saraan Diraja . Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja dan Pemangku-pemangku Raja 4.

SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 6. Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri 8. Ahli-ahli Darjah Utama Seri Mahkota Negara (DMN) 9. Kehormat : Bakal-bakal Raja (termasuk Tengku Mahkota atau Raja Muda 7. Yang Amat Berhormat Perdana Menteri 6A. Ahli-ahli Seri Maharaja Mangku Negara (SMN) .

Yang Dipertua Dewan Negeri 14. Kehormat Dato· Undang Yang Empat serta Tengku Besar Tampin 11. Yang Dipertua Dewan Negara 13. Yang Amat Arif Ketua Hakim Negara 12.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 10. Ahli-ahli Jemaah Menteri . Ahli-ahli Seri Setia Mahkota (SSM) 10A.

Yang Arif Hakim-hakim Besar .SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 15. Pesuruhjaya-pesuruhjaya Tinggi (High Commissioners)   Duta-duta Besar (Ambassadors) Menteri-menteri yang mutlak Pemangku Pesuruhjaya Tinggi Kuasa-kuasa Usaha 16.

Setiausaha Jemaah Menteri/Ketua Setiausaha Negara 19. Peguam Negara .SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 17. Menteri-menteri Besar dan KetuaMenteri 18. Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara 21.B. Setiausaha-setiausaha Parlimen 22. Kehormat : ketua Y. Yang Arif Hakim-hakim Mahkamah Agung 20.A. Ketua-ketua Pembangkang Parlimen 17A.

Yang Amat Setia Ketua Polis Negara 25.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 23. Gabenor Bank Negara 29. Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan 26. Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam 27. Panglima Angkatan Tentera 24. Pegawai-pegawai Turus II. III dan Hakim-hakim Mahkamah Tinggi 28. Datuk Bandar Kuala Lumpur 30. Sahibul Samaah Mufti Wilayah Persekutuan .

SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 31. Profesor-profesor DiRaja dan Ahli-ahli Panglima Setia DiRaja (PSD) 36. Ahli-ahli Panglima Mangku Negara (PMN) 34. Pengerusi Jawatankuasa Majlis-majlis Rasmi Kerajaan 37. Penyimpan Mohor Besar Raja-raja 32. Ahli-ahli Panglima Setia Mahkota (PSM) 35. Ahli-ahli Dewan Negara . Datuk Paduka Maharaja Lela 33.

Kehormat : Speaker Dewan Undang Negeri 39. Panglima-panglima Tentera  Panglima Tentera Darat Panglima Tentera Laut Panglima Tentera Udara . Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶A· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 41. Pengerusi-pengerusi Suruhanjaya-suruhanjaya ditubuhkan di bawah Perlembagaan yang 40.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 38. Ahli-ahli Dewan Rakyat 38A.

Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶B· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 43. Wakil Tempatan Bangsa-bangsa Bersatu 45.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 42. Ketua-ketua Setiausaha Kementerian 44. Naib Canselor Universiti-universiti Pengerusi-pengerusi Badan-badan Berkanun Persekutuan Ketua-ketua Pengarah Badan-badan Berkanun Persekutuan yang setaraf dengannya .

Kehormat : Ahli-ahli Mesyuarat Kerajaan-kerajaan Negeri dan Menteri-menteri Negeri Sabah dan Sarawak 46. Kehormat : Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri . Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶C· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 47.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 45A. Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶D· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya dan Pengurus-pengurus Besar Badan Berkanun Persekutuan 47A.

Ahli-ahli Johan Setia Mahkota 50. Setiausaha-setiausaha Politik 52. Ahli-ahli Johan Setia DiRaja 51. Pegawai-pegawai Tingkatan Tertinggi ¶E·. Konsul-konsul Negeri yang tiada Perwakilan Diplomatik di Malaysia .SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 48. Ahli-ahli Johan Mangku Negara (JMN) 49. ¶F· dan ¶G· dan Pegawai-pegawai Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 53.

Hari Kecemerlangan Sekolah. Majlis Perasmian Olahraga Tahunan. Sediakan satu teks ucapan anda selaku pengacara majlis menggunakan format yang ditetapkan. Majlis perkahwinan.TUGASAN Anda telah dipilih untuk menjadi pengacara majlis dalam salah satu majlis seperti di bawah. Majlis Penyampaian Hadiah Kecemerlangan. Majlis Perasmian Seminar Penyelidikan. Majlis Perasmian Hari Keluarga MPPP. Majlis Jamuan Tahunan. .

. MULUT MANIS HATI PUN BAIK. MUSALMAH MANIS PERGI KE DAIK.MUSALMAH MANIS BERKACA MATA. LESUNG PIPIT MANIS ORANGNYA. SOPAN SANTUN CERMINAN BANGSA. SAMPAI MATI DIKENANG ORANG. SAMPAI KE DAIK HARI PUN PETANG. PANGGILAN HORMAT BUDAYA KITA.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful