Oleh

:
JABATAN BAHASA & SASTERA, INSTITUT PERGURUAN PERLIS, PERLIS

DEFINISI DAN KONSEP 
Pengacara majlis dikenali juga sebagai pengerusi majlis. Peneraju majlis ² menerajui sesebuah majlis. Merupakan orang yang akan memaklumkan kepada tetamu tentang situasi yang berlaku sepanjang majlis mengikut urutan waktu dan situasi seperti yang terkandung dalam buku program ( atur cara ) majlis semasa majlis dilangsungkan. Menurut R. Terry Ellimore (1991) :

´«Master of ceremonies (mc) is an individual who acts as a host on a radio or television programme. Often spelled emcee«µ

DEFINISI DAN KONSEP (Sambungan) 

berkebolehan serta memiliki nada suara dan intonasi yang sesuai; dan boleh lebih daripada seorang :

pasangan tidak semestinya lelaki dan perempuan; mempunyai ketinggian yang sama/hampir sama antara pasangan tersebut. boleh menyediakan pengacara simpanan.

pengerusi boleh terus bertindak sebagai pengacara. tetapi pengacara tidak boleh mengambil alih tugas pengerusi majlis. Forum atau Ceramah agak berbeza. Kedua-duanya berperanan menghidupkan sesebuah majlis. Walau bagaimanapun. . Pengacara terikat dengan teks tetapi pengerusi forum/seminar/ ceramah boleh terkeluar daripada teks (boleh memberi ulasan).PERANAN PENGACARA MAJLIS Peranan Pengacara Majlis dan Pengerusi Seminar.

CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS berpengetahuan tinggi ² tentang adat istiadat. protokol. deejay. pengerusi majlis. tahu peranan : pengacara majlis. boleh membezakan majlis. . etiket.

tumpuan terhadap persembahan majlis. sentiasa berada ditempatnya. tidak berbual ² boleh alpa. tidak mengetuk atau menghembus mikrofon.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) peka dengan situasi majlis : ketepatan masa ² datang lebih awal. . peka terhadap tetamu kehormat dan tetamu jemputan.

pandangan mata. tidak berwajah serius. tidak memegang skrip. cara berpakaian. tidak kaku/gementar/panik ² sentiasa bersikap tenang. . berdiri teguh/tegak.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) penampilan diri : fizikal baik ² tiada kecacatan. gesture/bahasa badan/pergerakan badan. ekspresi muka ² ceria.

fizikal baik ² cergas dan cepat dalam pergerakan.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) kesihatan baik : mental baik. sebutan jelas. berintonasi. berkebolehan/mampu berkomunikasi : bersuara lunak. tidak tersekat-sekat/gugup (lancar). . fasih dan tidak tergesa-gesa.

bijak menyusun ucapan.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) kreatif berbahasa : bijak menyusun kata-kata. makan ala kadar sebelum majlis. bawa air kosong/mineral. latihan. persediaan : penyediaan skrip/teks. .

M/S 1 . Pengacara majlis mengumumkan : ANN MENGUMUMKAN KETIBAAN YANG BERBAHAGIA PENGARAH PENDIDIKAN GURU. Perlis Kali Ketiga. muzik gamelan dibunyikan.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) Majlis Konvokesyen Maktab Perguruan Perlis. Tahun 2003 MASA 9:15 pagi Giliran CUE Apabila Tuan Pengarah BPG tiba di hadapan pintu masuk Dewan Besar MPPP. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA.

gaya dan teks tertakluk kepada tahap majlis. sama ada rasmi. satu halaman hanya memuatkan satu pengumuman atau satu situasi sahaja.TEKS PENGACARA MAJLIS Perlu ada teks pengacara majlis : teks pengacara majlis perlu ditaip. . dan perlu disemak oleh Jawatankuasa dan diluluskan oleh pengetua/pengarah/ ketua organisasi. menggunakan kertas berukuran B5 posisi landskap. separuh rasmi atau tidak rasmi.

FORMAT PENULISAN TEKS Kandungan teks : Nama Majlis Halaman Bilangan pengumuman Masa Cue panduan Ann : : anggaran sahaja catatan situasi yang berlaku untuk pengacara majlis Teks situasi : pengumuman berkaitan oleh pengacara. .

FORMAT PENULISAN TEKS Perlu ada tiga lajur yang mengandungi aspek berikut : MASA CUE ANN .

buku program Konvokeyen MPPP Kali Ketiga 2003 diedarkan. HAJI AHMAD BIN LAZIM. (Pause) YANG BERUSAHA DR. PENGARAH PENDIDIKAN GURU. Sebaik selesai buku program diedarkan. (Pause) YANG BERUSAHA TUAN HAJI MOHAMAD BIN ABDULLAH. pengacara majlis memulakan majlis dengan ucapan pembukaan : ANN ASSALAMU·ALAIKUM WRH. HAJAH ROHANA BT. TIMBALAN PENGARAH.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 9:20 pagi CUE Setelah tetamu kehormat duduk di tempat duduk yang dikhaskan. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. WBH SALAM SEJAHTERA DAN SELAMAT DATANG KE MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. MAKTAB PERGURUAN PERLIS. YOB. PENGARAH. (Pause) YANG BERBAHAGIA DATO· DR. MAKTAB PERGURUAN PERLIS. (Pause) Giliran . PERLIS. PERLIS.

DATUK-DATUK. (Pause) PARA PENSYARAH.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA « sambungan CUE ANN PENGARAH-PENGARAH DAN TIMBALAN-TIMBALAN PENGARAH MAKTAB-MAKTAB PERGURUAN. (Pause) TAN SRI-TAN SRI. (Pause) KETUA-KETUA JABATAN DAN WAKIL KETUA-KETUA JABATAN KERAJAAN PERSEKUTUAN DAN KERAJAAN NEGERI PERLIS. (Pause) PARA GRADUAN. PUAN-PUAN HADIRIN YANG DHORMATI SEKALIAN. DAN DATIN-DATIN. (Pause) IBU-IBU DAN BAPA-BAPA. (Pause) DAN TUAN-TUAN. . PUAN SRI-PUAN SRI.

ANN MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN JUTAAN TERIMA KASIH. PENGARAH PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN SETERUSNYA MERASMIKAN MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. HAJI AHMAD BIN LAZIM. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIM MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA DATO¶ DR. . Pengacara majlis mengumumkan : SETERUSNYA. Seterusnya.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 10:00 pagi Giliran CUE Setelah selesai ucapan Pengarah Maktab Perguruan Perlis. MEMPERSILAKAN. pengacara majlis mengucapkan terima kasih. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIMNYA. ucapan Pengarah Pendidikan Guru. Perlis dan setelah pengarah duduk di tempat yang dikhaskan. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003.

Perlis dan setelah pengarah duduk di tempat yang dikhaskan. Pengacara majlis mengumumkan : SETERUSNYA. ucapan Pengarah Pendidikan Guru. pengacara majlis mengucapkan terima kasih. PENGARAH PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN SETERUSNYA MERASMIKAN MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. MEMPERSILAKAN. . PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. HAJI AHMAD BIN LAZIM. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIMNYA.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 10:00 pagi Giliran CUE Setelah selesai ucapan Pengarah Maktab Perguruan Perlis. Seterusnya. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIM MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA DATO¶ DR. ANN MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN JUTAAN TERIMA KASIH.

 Catatan bermula dari tarikh bermulanya kerja-kerja persiapan majlis. khususnya yang terlibat dan bertanggungjawab dengan persiapan majlis rasmi.ATUR CARA PENTADBIRAN Satu catatan lengkap dan terperinci tentang perjalanan keseluruhan majlis rasmi. . Perlu diedarkan kepada semua AJK. Perlu disiapkan seminggu sebelum tarikh majlis rasmi. Misalnya : dari mula persiapan pentas dan dewan hingga tamat majlis rasmi.

untuk mengawal masa.ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) Tujuan : sebagai panduan. peringatan dan semakan petugaspetugas yang terlibat dengan majlis rasmi. . dan sebagai rekod simpanan. untuk menentukan majlis berjalan mengikut peraturan dan protokol. untuk mengelak daripada berlaku sebarang kepincangan dan ketidaklancaran perjalanan majlis. sebagai panduan pada masa akan datang.

ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) Format membina atur cara pentadbiran adalah seperti berikut: : MASA AKTIVITI TINDAKAN SEMAKAN .

dan settee YBsh. jika ada) telah ditetapkan pada kadar yang sesuai. Siar Raya dan Penggambaran. settee YBhg.. Pastikan kedudukan kadar bunyi untuk pita rakaman Lagu Kebesaran Negeri Perlis atau apa-apa yang berkaitan dengannya (termasuk minus-one koir... termasuk pita rakaman Lagu Kebesaran Negeri Perlis berada dalam keadaan baik dan memuaskan... khususnya yang dipertanggungjawabkan untuk menjaga dan mengendalikan alat pembesar suara atau amplifier dan peralatan video sudah berada di bilik kawalan. AJK berkenaan memeriksa alat amplifier berada dalam kedudukan baik (tiada kerosakan) serta memastikan peralatan yang diperlukan..ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) CONTOH ATUR CARA PENTADBIRAN SUATU MAJLIS RASMI MASA Rabu 25 Sept. settee YAB Menteri Besar Perlis dan isteri. TINDAKAN SEMAKAN AJK Persiapan Pentas AJK Teknik.. Pengarah Maktab Perguruan Perlis di susun mengikut protokol di bahagian belakang sedikit daripada settee diRaja dan dilekatkan dengan tanda nama (jika perlu). dihamparkan permaidani besar berwarna merah / . Di atas pentas.... 2002 18 Rejab 1423 AKTIVITI Di dalam Dewan Besar MPPP : Latar hias pentas ditulis dengan : MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. Settee Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja dan Duli Yang Teramat Mulia Raja Puan Muda Perlis di tengah-tengah bahagian hadapan pentas. PERLIS KALI KEDUA 2002/1423 «««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««««««««««. Siar Raya dan Penggambaran Pengendali Amplifier ( ia Sound) AJK Persiapan Pentas AJK Protokol AJK Minuman/Jamuan . (jika perlu) dan diatur dengan enam buah settee dan kerusi mengikut protokol di atasnya. Timbalan Pengarah Pendidikan Guru.. Di hadapan settee/kerusi tersebut disediakan meja kecil untuk diletakkan jambangan bunga dan air mineral /100 Plus (jika perlu). AJK Teknik.... Pastikan kedudukan kerusi tidak terlalu ke hadapan hingga menjadikan laluan untuk para graduan agak sempit.

ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) CONTOH ATUR CARA PENTADBIRAN SUATU MAJLIS RASMI MASA AKTIVITI Kedudukan settee / kerusi Tetamu Kehormat (VVIP) di atas pentas adalah seperti berikut : 6 5 3 1 9 Petunjuk: 1 : Kerusi DiRaja Ke Bawah DYMM Pemangku Raja Perlis.... Pengarah MPPP. 2 : Kerusi DiRaja Ke Bawah DYMM Raja Puan Muda Perlis. 3 : Kerusi YAB Menteri Besar Perlis. Satu pembesar suara (yang dibaluti alas/span berwarna kuning) disediakan di hadapan rostrum tersebut... dan ucapan YAB Menteri Besar Perlis disediakan di sebelah kanan pentas.. Di hadapan pentas. Sebuah rostrum untuk bacaan doa. dan dihiasi dengan pokokpokok bunga pelbagai jenis dan warna di kiri dan kanan tangga. Sebuah pembesar suara juga disediakan di hadapan rostrum tersebut. betul-betul di bahagian tengah pentas.. Beberapa buah pasu bunga yang bersesuaian disusun di hadapan kedua-dua rostrum tersebut bagi menghiasi dan mencantikkan kedua-dua rostrum berkenaan. AJK Persiapan Pentas 2 4 6 8 AJK Persiapan Pentas AJK Protokol TINDAKAN SEMAKAN AJK Persiapan Pentas AJK Persiapan Dewan . Dua buah kipas angin berdiri / penyaman udara bergerak diletakkan di sebelah kiri dan kanan bahagian hadapan platform diRaja. ucapan YBsh. diletakkan tangga yang dihamparkan dengan permaidani berwarna merah atau . Rostrum DiRaja disediakan di sebelah kiri pentas. 4 : Kerusi isteri YAB Menteri Besar Perlis.

Tuan-tuan Yang Terutama Yang DiPertua Negeri 5. Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong 2.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 1. Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong 3. Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja dan Pemangku-pemangku Raja 4. Bekas-bekas Raja Permaisuri Agong yang menerima saraan Diraja .

Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri 8. Ahli-ahli Darjah Utama Seri Mahkota Negara (DMN) 9.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 6. Yang Amat Berhormat Perdana Menteri 6A. Kehormat : Bakal-bakal Raja (termasuk Tengku Mahkota atau Raja Muda 7. Ahli-ahli Seri Maharaja Mangku Negara (SMN) .

Ahli-ahli Jemaah Menteri . Kehormat Dato· Undang Yang Empat serta Tengku Besar Tampin 11. Ahli-ahli Seri Setia Mahkota (SSM) 10A. Yang Dipertua Dewan Negeri 14. Yang Dipertua Dewan Negara 13. Yang Amat Arif Ketua Hakim Negara 12.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 10.

Pesuruhjaya-pesuruhjaya Tinggi (High Commissioners)   Duta-duta Besar (Ambassadors) Menteri-menteri yang mutlak Pemangku Pesuruhjaya Tinggi Kuasa-kuasa Usaha 16.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 15. Yang Arif Hakim-hakim Besar .

Ketua-ketua Pembangkang Parlimen 17A. Setiausaha-setiausaha Parlimen 22. Menteri-menteri Besar dan KetuaMenteri 18. Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara 21. Kehormat : ketua Y. Yang Arif Hakim-hakim Mahkamah Agung 20. Setiausaha Jemaah Menteri/Ketua Setiausaha Negara 19.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 17. Peguam Negara .B.A.

Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan 26. Panglima Angkatan Tentera 24. Pegawai-pegawai Turus II. Gabenor Bank Negara 29.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 23. Sahibul Samaah Mufti Wilayah Persekutuan . Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam 27. Yang Amat Setia Ketua Polis Negara 25. Datuk Bandar Kuala Lumpur 30. III dan Hakim-hakim Mahkamah Tinggi 28.

Profesor-profesor DiRaja dan Ahli-ahli Panglima Setia DiRaja (PSD) 36. Pengerusi Jawatankuasa Majlis-majlis Rasmi Kerajaan 37. Penyimpan Mohor Besar Raja-raja 32. Datuk Paduka Maharaja Lela 33. Ahli-ahli Dewan Negara . Ahli-ahli Panglima Setia Mahkota (PSM) 35. Ahli-ahli Panglima Mangku Negara (PMN) 34.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 31.

Ahli-ahli Dewan Rakyat 38A. Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶A· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 41.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 38. Panglima-panglima Tentera  Panglima Tentera Darat Panglima Tentera Laut Panglima Tentera Udara . Kehormat : Speaker Dewan Undang Negeri 39. Pengerusi-pengerusi Suruhanjaya-suruhanjaya ditubuhkan di bawah Perlembagaan yang 40.

SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 42. Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶B· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 43. Wakil Tempatan Bangsa-bangsa Bersatu 45. Ketua-ketua Setiausaha Kementerian 44. Naib Canselor Universiti-universiti Pengerusi-pengerusi Badan-badan Berkanun Persekutuan Ketua-ketua Pengarah Badan-badan Berkanun Persekutuan yang setaraf dengannya .

Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶C· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 47. Kehormat : Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri .SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 45A. Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶D· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya dan Pengurus-pengurus Besar Badan Berkanun Persekutuan 47A. Kehormat : Ahli-ahli Mesyuarat Kerajaan-kerajaan Negeri dan Menteri-menteri Negeri Sabah dan Sarawak 46.

Ahli-ahli Johan Mangku Negara (JMN) 49. ¶F· dan ¶G· dan Pegawai-pegawai Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 53. Ahli-ahli Johan Setia DiRaja 51. Setiausaha-setiausaha Politik 52.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 48. Pegawai-pegawai Tingkatan Tertinggi ¶E·. Konsul-konsul Negeri yang tiada Perwakilan Diplomatik di Malaysia . Ahli-ahli Johan Setia Mahkota 50.

Hari Kecemerlangan Sekolah. . Sediakan satu teks ucapan anda selaku pengacara majlis menggunakan format yang ditetapkan. Majlis Penyampaian Hadiah Kecemerlangan. Majlis Perasmian Seminar Penyelidikan. Majlis Jamuan Tahunan. Majlis Perasmian Hari Keluarga MPPP. Majlis perkahwinan. Majlis Perasmian Olahraga Tahunan.TUGASAN Anda telah dipilih untuk menjadi pengacara majlis dalam salah satu majlis seperti di bawah.

SAMPAI MATI DIKENANG ORANG. SAMPAI KE DAIK HARI PUN PETANG. MUSALMAH MANIS PERGI KE DAIK. MULUT MANIS HATI PUN BAIK. LESUNG PIPIT MANIS ORANGNYA. . SOPAN SANTUN CERMINAN BANGSA. PANGGILAN HORMAT BUDAYA KITA.MUSALMAH MANIS BERKACA MATA.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful