Oleh

:
JABATAN BAHASA & SASTERA, INSTITUT PERGURUAN PERLIS, PERLIS

DEFINISI DAN KONSEP 
Pengacara majlis dikenali juga sebagai pengerusi majlis. Peneraju majlis ² menerajui sesebuah majlis. Merupakan orang yang akan memaklumkan kepada tetamu tentang situasi yang berlaku sepanjang majlis mengikut urutan waktu dan situasi seperti yang terkandung dalam buku program ( atur cara ) majlis semasa majlis dilangsungkan. Menurut R. Terry Ellimore (1991) :

´«Master of ceremonies (mc) is an individual who acts as a host on a radio or television programme. Often spelled emcee«µ

DEFINISI DAN KONSEP (Sambungan) 

berkebolehan serta memiliki nada suara dan intonasi yang sesuai; dan boleh lebih daripada seorang :

pasangan tidak semestinya lelaki dan perempuan; mempunyai ketinggian yang sama/hampir sama antara pasangan tersebut. boleh menyediakan pengacara simpanan.

PERANAN PENGACARA MAJLIS Peranan Pengacara Majlis dan Pengerusi Seminar. Kedua-duanya berperanan menghidupkan sesebuah majlis. Walau bagaimanapun. pengerusi boleh terus bertindak sebagai pengacara. Forum atau Ceramah agak berbeza. Pengacara terikat dengan teks tetapi pengerusi forum/seminar/ ceramah boleh terkeluar daripada teks (boleh memberi ulasan). . tetapi pengacara tidak boleh mengambil alih tugas pengerusi majlis.

protokol. etiket.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS berpengetahuan tinggi ² tentang adat istiadat. deejay. . boleh membezakan majlis. pengerusi majlis. tahu peranan : pengacara majlis.

sentiasa berada ditempatnya. tidak mengetuk atau menghembus mikrofon. tidak berbual ² boleh alpa.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) peka dengan situasi majlis : ketepatan masa ² datang lebih awal. . peka terhadap tetamu kehormat dan tetamu jemputan. tumpuan terhadap persembahan majlis.

. pandangan mata. cara berpakaian. gesture/bahasa badan/pergerakan badan. tidak berwajah serius. ekspresi muka ² ceria. tidak kaku/gementar/panik ² sentiasa bersikap tenang. berdiri teguh/tegak. tidak memegang skrip.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) penampilan diri : fizikal baik ² tiada kecacatan.

tidak tersekat-sekat/gugup (lancar). fizikal baik ² cergas dan cepat dalam pergerakan. berkebolehan/mampu berkomunikasi : bersuara lunak. fasih dan tidak tergesa-gesa. sebutan jelas.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) kesihatan baik : mental baik. . berintonasi.

latihan. makan ala kadar sebelum majlis. . persediaan : penyediaan skrip/teks. bijak menyusun ucapan. bawa air kosong/mineral.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) kreatif berbahasa : bijak menyusun kata-kata.

Perlis Kali Ketiga. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. M/S 1 . muzik gamelan dibunyikan. Pengacara majlis mengumumkan : ANN MENGUMUMKAN KETIBAAN YANG BERBAHAGIA PENGARAH PENDIDIKAN GURU.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) Majlis Konvokesyen Maktab Perguruan Perlis. Tahun 2003 MASA 9:15 pagi Giliran CUE Apabila Tuan Pengarah BPG tiba di hadapan pintu masuk Dewan Besar MPPP.

gaya dan teks tertakluk kepada tahap majlis. satu halaman hanya memuatkan satu pengumuman atau satu situasi sahaja. menggunakan kertas berukuran B5 posisi landskap. dan perlu disemak oleh Jawatankuasa dan diluluskan oleh pengetua/pengarah/ ketua organisasi. .TEKS PENGACARA MAJLIS Perlu ada teks pengacara majlis : teks pengacara majlis perlu ditaip. sama ada rasmi. separuh rasmi atau tidak rasmi.

.FORMAT PENULISAN TEKS Kandungan teks : Nama Majlis Halaman Bilangan pengumuman Masa Cue panduan Ann : : anggaran sahaja catatan situasi yang berlaku untuk pengacara majlis Teks situasi : pengumuman berkaitan oleh pengacara.

FORMAT PENULISAN TEKS Perlu ada tiga lajur yang mengandungi aspek berikut : MASA CUE ANN .

PENGARAH. PENGARAH PENDIDIKAN GURU. TIMBALAN PENGARAH. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. (Pause) YANG BERBAHAGIA DATO· DR. YOB. MAKTAB PERGURUAN PERLIS. PERLIS. (Pause) YANG BERUSAHA TUAN HAJI MOHAMAD BIN ABDULLAH. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. MAKTAB PERGURUAN PERLIS. WBH SALAM SEJAHTERA DAN SELAMAT DATANG KE MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. (Pause) YANG BERUSAHA DR. (Pause) Giliran . Sebaik selesai buku program diedarkan. HAJI AHMAD BIN LAZIM. pengacara majlis memulakan majlis dengan ucapan pembukaan : ANN ASSALAMU·ALAIKUM WRH.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 9:20 pagi CUE Setelah tetamu kehormat duduk di tempat duduk yang dikhaskan. PERLIS. buku program Konvokeyen MPPP Kali Ketiga 2003 diedarkan. HAJAH ROHANA BT.

PUAN-PUAN HADIRIN YANG DHORMATI SEKALIAN. (Pause) KETUA-KETUA JABATAN DAN WAKIL KETUA-KETUA JABATAN KERAJAAN PERSEKUTUAN DAN KERAJAAN NEGERI PERLIS. . (Pause) TAN SRI-TAN SRI. (Pause) IBU-IBU DAN BAPA-BAPA. PUAN SRI-PUAN SRI.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA « sambungan CUE ANN PENGARAH-PENGARAH DAN TIMBALAN-TIMBALAN PENGARAH MAKTAB-MAKTAB PERGURUAN. (Pause) DAN TUAN-TUAN. (Pause) PARA GRADUAN. DAN DATIN-DATIN. DATUK-DATUK. (Pause) PARA PENSYARAH.

MEMPERSILAKAN. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIMNYA. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. HAJI AHMAD BIN LAZIM. ucapan Pengarah Pendidikan Guru. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIM MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA DATO¶ DR. . PENGARAH PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN SETERUSNYA MERASMIKAN MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. Seterusnya.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 10:00 pagi Giliran CUE Setelah selesai ucapan Pengarah Maktab Perguruan Perlis. Perlis dan setelah pengarah duduk di tempat yang dikhaskan. ANN MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN JUTAAN TERIMA KASIH. pengacara majlis mengucapkan terima kasih. Pengacara majlis mengumumkan : SETERUSNYA.

HAJI AHMAD BIN LAZIM. . ucapan Pengarah Pendidikan Guru. Perlis dan setelah pengarah duduk di tempat yang dikhaskan. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIM MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA DATO¶ DR. ANN MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN JUTAAN TERIMA KASIH. Pengacara majlis mengumumkan : SETERUSNYA. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 10:00 pagi Giliran CUE Setelah selesai ucapan Pengarah Maktab Perguruan Perlis. PENGARAH PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN SETERUSNYA MERASMIKAN MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. Seterusnya. MEMPERSILAKAN. pengacara majlis mengucapkan terima kasih. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIMNYA.

. khususnya yang terlibat dan bertanggungjawab dengan persiapan majlis rasmi. Perlu disiapkan seminggu sebelum tarikh majlis rasmi. Misalnya : dari mula persiapan pentas dan dewan hingga tamat majlis rasmi. Perlu diedarkan kepada semua AJK. Catatan bermula dari tarikh bermulanya kerja-kerja persiapan majlis.ATUR CARA PENTADBIRAN Satu catatan lengkap dan terperinci tentang perjalanan keseluruhan majlis rasmi.

dan sebagai rekod simpanan. untuk menentukan majlis berjalan mengikut peraturan dan protokol. peringatan dan semakan petugaspetugas yang terlibat dengan majlis rasmi. . untuk mengelak daripada berlaku sebarang kepincangan dan ketidaklancaran perjalanan majlis.ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) Tujuan : sebagai panduan. untuk mengawal masa. sebagai panduan pada masa akan datang.

ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) Format membina atur cara pentadbiran adalah seperti berikut: : MASA AKTIVITI TINDAKAN SEMAKAN .

khususnya yang dipertanggungjawabkan untuk menjaga dan mengendalikan alat pembesar suara atau amplifier dan peralatan video sudah berada di bilik kawalan.ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) CONTOH ATUR CARA PENTADBIRAN SUATU MAJLIS RASMI MASA Rabu 25 Sept.. AJK Teknik....... jika ada) telah ditetapkan pada kadar yang sesuai. Di hadapan settee/kerusi tersebut disediakan meja kecil untuk diletakkan jambangan bunga dan air mineral /100 Plus (jika perlu). Siar Raya dan Penggambaran Pengendali Amplifier ( ia Sound) AJK Persiapan Pentas AJK Protokol AJK Minuman/Jamuan . Pengarah Maktab Perguruan Perlis di susun mengikut protokol di bahagian belakang sedikit daripada settee diRaja dan dilekatkan dengan tanda nama (jika perlu).. PERLIS KALI KEDUA 2002/1423 «««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««««««««««. (jika perlu) dan diatur dengan enam buah settee dan kerusi mengikut protokol di atasnya. Settee Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja dan Duli Yang Teramat Mulia Raja Puan Muda Perlis di tengah-tengah bahagian hadapan pentas.. settee YBhg. TINDAKAN SEMAKAN AJK Persiapan Pentas AJK Teknik.. Pastikan kedudukan kadar bunyi untuk pita rakaman Lagu Kebesaran Negeri Perlis atau apa-apa yang berkaitan dengannya (termasuk minus-one koir. termasuk pita rakaman Lagu Kebesaran Negeri Perlis berada dalam keadaan baik dan memuaskan.. 2002 18 Rejab 1423 AKTIVITI Di dalam Dewan Besar MPPP : Latar hias pentas ditulis dengan : MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. Siar Raya dan Penggambaran. settee YAB Menteri Besar Perlis dan isteri. AJK berkenaan memeriksa alat amplifier berada dalam kedudukan baik (tiada kerosakan) serta memastikan peralatan yang diperlukan. dihamparkan permaidani besar berwarna merah / . Di atas pentas. Timbalan Pengarah Pendidikan Guru.. dan settee YBsh. Pastikan kedudukan kerusi tidak terlalu ke hadapan hingga menjadikan laluan untuk para graduan agak sempit...

betul-betul di bahagian tengah pentas. 2 : Kerusi DiRaja Ke Bawah DYMM Raja Puan Muda Perlis. Beberapa buah pasu bunga yang bersesuaian disusun di hadapan kedua-dua rostrum tersebut bagi menghiasi dan mencantikkan kedua-dua rostrum berkenaan. dan ucapan YAB Menteri Besar Perlis disediakan di sebelah kanan pentas. Rostrum DiRaja disediakan di sebelah kiri pentas.. ucapan YBsh.ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) CONTOH ATUR CARA PENTADBIRAN SUATU MAJLIS RASMI MASA AKTIVITI Kedudukan settee / kerusi Tetamu Kehormat (VVIP) di atas pentas adalah seperti berikut : 6 5 3 1 9 Petunjuk: 1 : Kerusi DiRaja Ke Bawah DYMM Pemangku Raja Perlis. dan dihiasi dengan pokokpokok bunga pelbagai jenis dan warna di kiri dan kanan tangga.. 3 : Kerusi YAB Menteri Besar Perlis... Sebuah pembesar suara juga disediakan di hadapan rostrum tersebut. 4 : Kerusi isteri YAB Menteri Besar Perlis. Di hadapan pentas.. Satu pembesar suara (yang dibaluti alas/span berwarna kuning) disediakan di hadapan rostrum tersebut. Sebuah rostrum untuk bacaan doa.. Pengarah MPPP. Dua buah kipas angin berdiri / penyaman udara bergerak diletakkan di sebelah kiri dan kanan bahagian hadapan platform diRaja.. diletakkan tangga yang dihamparkan dengan permaidani berwarna merah atau . AJK Persiapan Pentas 2 4 6 8 AJK Persiapan Pentas AJK Protokol TINDAKAN SEMAKAN AJK Persiapan Pentas AJK Persiapan Dewan .

Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong 3. Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja dan Pemangku-pemangku Raja 4. Tuan-tuan Yang Terutama Yang DiPertua Negeri 5. Bekas-bekas Raja Permaisuri Agong yang menerima saraan Diraja . Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong 2.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 1.

Yang Amat Berhormat Perdana Menteri 6A. Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri 8. Kehormat : Bakal-bakal Raja (termasuk Tengku Mahkota atau Raja Muda 7. Ahli-ahli Darjah Utama Seri Mahkota Negara (DMN) 9.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 6. Ahli-ahli Seri Maharaja Mangku Negara (SMN) .

SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 10. Yang Dipertua Dewan Negeri 14. Ahli-ahli Jemaah Menteri . Ahli-ahli Seri Setia Mahkota (SSM) 10A. Yang Amat Arif Ketua Hakim Negara 12. Kehormat Dato· Undang Yang Empat serta Tengku Besar Tampin 11. Yang Dipertua Dewan Negara 13.

Yang Arif Hakim-hakim Besar .SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 15. Pesuruhjaya-pesuruhjaya Tinggi (High Commissioners)   Duta-duta Besar (Ambassadors) Menteri-menteri yang mutlak Pemangku Pesuruhjaya Tinggi Kuasa-kuasa Usaha 16.

Setiausaha Jemaah Menteri/Ketua Setiausaha Negara 19.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 17. Menteri-menteri Besar dan KetuaMenteri 18.B. Ketua-ketua Pembangkang Parlimen 17A. Kehormat : ketua Y. Yang Arif Hakim-hakim Mahkamah Agung 20. Peguam Negara . Setiausaha-setiausaha Parlimen 22.A. Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara 21.

III dan Hakim-hakim Mahkamah Tinggi 28. Yang Amat Setia Ketua Polis Negara 25. Pegawai-pegawai Turus II. Datuk Bandar Kuala Lumpur 30. Sahibul Samaah Mufti Wilayah Persekutuan . Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam 27. Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan 26.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 23. Gabenor Bank Negara 29. Panglima Angkatan Tentera 24.

Pengerusi Jawatankuasa Majlis-majlis Rasmi Kerajaan 37.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 31. Profesor-profesor DiRaja dan Ahli-ahli Panglima Setia DiRaja (PSD) 36. Penyimpan Mohor Besar Raja-raja 32. Ahli-ahli Panglima Setia Mahkota (PSM) 35. Ahli-ahli Dewan Negara . Ahli-ahli Panglima Mangku Negara (PMN) 34. Datuk Paduka Maharaja Lela 33.

SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 38. Kehormat : Speaker Dewan Undang Negeri 39. Pengerusi-pengerusi Suruhanjaya-suruhanjaya ditubuhkan di bawah Perlembagaan yang 40. Panglima-panglima Tentera  Panglima Tentera Darat Panglima Tentera Laut Panglima Tentera Udara . Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶A· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 41. Ahli-ahli Dewan Rakyat 38A.

SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 42. Wakil Tempatan Bangsa-bangsa Bersatu 45. Naib Canselor Universiti-universiti Pengerusi-pengerusi Badan-badan Berkanun Persekutuan Ketua-ketua Pengarah Badan-badan Berkanun Persekutuan yang setaraf dengannya . Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶B· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 43. Ketua-ketua Setiausaha Kementerian 44.

Kehormat : Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri .SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 45A. Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶C· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 47. Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶D· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya dan Pengurus-pengurus Besar Badan Berkanun Persekutuan 47A. Kehormat : Ahli-ahli Mesyuarat Kerajaan-kerajaan Negeri dan Menteri-menteri Negeri Sabah dan Sarawak 46.

Setiausaha-setiausaha Politik 52. Ahli-ahli Johan Setia Mahkota 50. Pegawai-pegawai Tingkatan Tertinggi ¶E·.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 48. ¶F· dan ¶G· dan Pegawai-pegawai Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 53. Ahli-ahli Johan Mangku Negara (JMN) 49. Konsul-konsul Negeri yang tiada Perwakilan Diplomatik di Malaysia . Ahli-ahli Johan Setia DiRaja 51.

Majlis Penyampaian Hadiah Kecemerlangan. Hari Kecemerlangan Sekolah. Majlis perkahwinan. Majlis Jamuan Tahunan. Majlis Perasmian Olahraga Tahunan. Sediakan satu teks ucapan anda selaku pengacara majlis menggunakan format yang ditetapkan. . Majlis Perasmian Hari Keluarga MPPP. Majlis Perasmian Seminar Penyelidikan.TUGASAN Anda telah dipilih untuk menjadi pengacara majlis dalam salah satu majlis seperti di bawah.

SOPAN SANTUN CERMINAN BANGSA. LESUNG PIPIT MANIS ORANGNYA.MUSALMAH MANIS BERKACA MATA. SAMPAI MATI DIKENANG ORANG. MUSALMAH MANIS PERGI KE DAIK. SAMPAI KE DAIK HARI PUN PETANG. MULUT MANIS HATI PUN BAIK. PANGGILAN HORMAT BUDAYA KITA. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful