Pengacara Majlis

Oleh

:
JABATAN BAHASA & SASTERA, INSTITUT PERGURUAN PERLIS, PERLIS

DEFINISI DAN KONSEP 
Pengacara majlis dikenali juga sebagai pengerusi majlis. Peneraju majlis ² menerajui sesebuah majlis. Merupakan orang yang akan memaklumkan kepada tetamu tentang situasi yang berlaku sepanjang majlis mengikut urutan waktu dan situasi seperti yang terkandung dalam buku program ( atur cara ) majlis semasa majlis dilangsungkan. Menurut R. Terry Ellimore (1991) :

´«Master of ceremonies (mc) is an individual who acts as a host on a radio or television programme. Often spelled emcee«µ

DEFINISI DAN KONSEP (Sambungan) 

berkebolehan serta memiliki nada suara dan intonasi yang sesuai; dan boleh lebih daripada seorang :

pasangan tidak semestinya lelaki dan perempuan; mempunyai ketinggian yang sama/hampir sama antara pasangan tersebut. boleh menyediakan pengacara simpanan.

 Pengacara terikat dengan teks tetapi pengerusi forum/seminar/ ceramah boleh terkeluar daripada teks (boleh memberi ulasan). Walau bagaimanapun. Forum atau Ceramah agak berbeza. tetapi pengacara tidak boleh mengambil alih tugas pengerusi majlis. Kedua-duanya berperanan menghidupkan sesebuah majlis. pengerusi boleh terus bertindak sebagai pengacara.PERANAN PENGACARA MAJLIS Peranan Pengacara Majlis dan Pengerusi Seminar. .

pengerusi majlis. . deejay. protokol. etiket. boleh membezakan majlis. tahu peranan : pengacara majlis.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS berpengetahuan tinggi ² tentang adat istiadat.

sentiasa berada ditempatnya. tidak berbual ² boleh alpa. tumpuan terhadap persembahan majlis. tidak mengetuk atau menghembus mikrofon.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) peka dengan situasi majlis : ketepatan masa ² datang lebih awal. peka terhadap tetamu kehormat dan tetamu jemputan. .

tidak memegang skrip. pandangan mata. berdiri teguh/tegak. tidak berwajah serius. . gesture/bahasa badan/pergerakan badan. tidak kaku/gementar/panik ² sentiasa bersikap tenang.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) penampilan diri : fizikal baik ² tiada kecacatan. ekspresi muka ² ceria. cara berpakaian.

 berkebolehan/mampu berkomunikasi : bersuara lunak. sebutan jelas. tidak tersekat-sekat/gugup (lancar). . fizikal baik ² cergas dan cepat dalam pergerakan.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) kesihatan baik : mental baik. berintonasi. fasih dan tidak tergesa-gesa.

makan ala kadar sebelum majlis. bawa air kosong/mineral. . latihan. bijak menyusun ucapan.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) kreatif berbahasa : bijak menyusun kata-kata. persediaan : penyediaan skrip/teks.

M/S 1 . Pengacara majlis mengumumkan : ANN MENGUMUMKAN KETIBAAN YANG BERBAHAGIA PENGARAH PENDIDIKAN GURU.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) Majlis Konvokesyen Maktab Perguruan Perlis. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. Perlis Kali Ketiga. Tahun 2003 MASA 9:15 pagi Giliran CUE Apabila Tuan Pengarah BPG tiba di hadapan pintu masuk Dewan Besar MPPP. muzik gamelan dibunyikan.

sama ada rasmi. menggunakan kertas berukuran B5 posisi landskap.TEKS PENGACARA MAJLIS Perlu ada teks pengacara majlis : teks pengacara majlis perlu ditaip. satu halaman hanya memuatkan satu pengumuman atau satu situasi sahaja. gaya dan teks tertakluk kepada tahap majlis. separuh rasmi atau tidak rasmi. . dan perlu disemak oleh Jawatankuasa dan diluluskan oleh pengetua/pengarah/ ketua organisasi.

FORMAT PENULISAN TEKS Kandungan teks : Nama Majlis Halaman Bilangan pengumuman Masa Cue panduan Ann : : anggaran sahaja catatan situasi yang berlaku untuk pengacara majlis Teks situasi : pengumuman berkaitan oleh pengacara. .

FORMAT PENULISAN TEKS Perlu ada tiga lajur yang mengandungi aspek berikut : MASA CUE ANN .

PERLIS. (Pause) YANG BERUSAHA DR. PENGARAH. pengacara majlis memulakan majlis dengan ucapan pembukaan : ANN ASSALAMU·ALAIKUM WRH. YOB. TIMBALAN PENGARAH. (Pause) YANG BERBAHAGIA DATO· DR. HAJAH ROHANA BT. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. Sebaik selesai buku program diedarkan. PERLIS. MAKTAB PERGURUAN PERLIS. HAJI AHMAD BIN LAZIM. (Pause) Giliran . MAKTAB PERGURUAN PERLIS. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. buku program Konvokeyen MPPP Kali Ketiga 2003 diedarkan. (Pause) YANG BERUSAHA TUAN HAJI MOHAMAD BIN ABDULLAH. PENGARAH PENDIDIKAN GURU.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 9:20 pagi CUE Setelah tetamu kehormat duduk di tempat duduk yang dikhaskan. WBH SALAM SEJAHTERA DAN SELAMAT DATANG KE MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS.

(Pause) TAN SRI-TAN SRI. . DATUK-DATUK. DAN DATIN-DATIN. (Pause) PARA PENSYARAH. PUAN-PUAN HADIRIN YANG DHORMATI SEKALIAN. (Pause) KETUA-KETUA JABATAN DAN WAKIL KETUA-KETUA JABATAN KERAJAAN PERSEKUTUAN DAN KERAJAAN NEGERI PERLIS. (Pause) IBU-IBU DAN BAPA-BAPA. (Pause) DAN TUAN-TUAN.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA « sambungan CUE ANN PENGARAH-PENGARAH DAN TIMBALAN-TIMBALAN PENGARAH MAKTAB-MAKTAB PERGURUAN. (Pause) PARA GRADUAN. PUAN SRI-PUAN SRI.

HAJI AHMAD BIN LAZIM. Seterusnya. PENGARAH PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN SETERUSNYA MERASMIKAN MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. Pengacara majlis mengumumkan : SETERUSNYA. ucapan Pengarah Pendidikan Guru. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. pengacara majlis mengucapkan terima kasih. Perlis dan setelah pengarah duduk di tempat yang dikhaskan. . MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIMNYA. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIM MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA DATO¶ DR. MEMPERSILAKAN. ANN MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN JUTAAN TERIMA KASIH.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 10:00 pagi Giliran CUE Setelah selesai ucapan Pengarah Maktab Perguruan Perlis.

FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 10:00 pagi Giliran CUE Setelah selesai ucapan Pengarah Maktab Perguruan Perlis. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. Pengacara majlis mengumumkan : SETERUSNYA. HAJI AHMAD BIN LAZIM. MEMPERSILAKAN. ANN MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN JUTAAN TERIMA KASIH. Seterusnya. . Perlis dan setelah pengarah duduk di tempat yang dikhaskan. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIM MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA DATO¶ DR. PENGARAH PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN SETERUSNYA MERASMIKAN MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. ucapan Pengarah Pendidikan Guru. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIMNYA. pengacara majlis mengucapkan terima kasih.

 Catatan bermula dari tarikh bermulanya kerja-kerja persiapan majlis. Perlu diedarkan kepada semua AJK. Misalnya : dari mula persiapan pentas dan dewan hingga tamat majlis rasmi. . Perlu disiapkan seminggu sebelum tarikh majlis rasmi. khususnya yang terlibat dan bertanggungjawab dengan persiapan majlis rasmi.ATUR CARA PENTADBIRAN Satu catatan lengkap dan terperinci tentang perjalanan keseluruhan majlis rasmi.

.ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) Tujuan : sebagai panduan. sebagai panduan pada masa akan datang. untuk mengawal masa. untuk mengelak daripada berlaku sebarang kepincangan dan ketidaklancaran perjalanan majlis. untuk menentukan majlis berjalan mengikut peraturan dan protokol. peringatan dan semakan petugaspetugas yang terlibat dengan majlis rasmi. dan sebagai rekod simpanan.

ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) Format membina atur cara pentadbiran adalah seperti berikut: : MASA AKTIVITI TINDAKAN SEMAKAN .

. Pengarah Maktab Perguruan Perlis di susun mengikut protokol di bahagian belakang sedikit daripada settee diRaja dan dilekatkan dengan tanda nama (jika perlu). Siar Raya dan Penggambaran. 2002 18 Rejab 1423 AKTIVITI Di dalam Dewan Besar MPPP : Latar hias pentas ditulis dengan : MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. Siar Raya dan Penggambaran Pengendali Amplifier ( ia Sound) AJK Persiapan Pentas AJK Protokol AJK Minuman/Jamuan . dihamparkan permaidani besar berwarna merah / . jika ada) telah ditetapkan pada kadar yang sesuai. Pastikan kedudukan kadar bunyi untuk pita rakaman Lagu Kebesaran Negeri Perlis atau apa-apa yang berkaitan dengannya (termasuk minus-one koir.. (jika perlu) dan diatur dengan enam buah settee dan kerusi mengikut protokol di atasnya. termasuk pita rakaman Lagu Kebesaran Negeri Perlis berada dalam keadaan baik dan memuaskan.... TINDAKAN SEMAKAN AJK Persiapan Pentas AJK Teknik. Settee Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja dan Duli Yang Teramat Mulia Raja Puan Muda Perlis di tengah-tengah bahagian hadapan pentas. AJK Teknik.... Timbalan Pengarah Pendidikan Guru. Di hadapan settee/kerusi tersebut disediakan meja kecil untuk diletakkan jambangan bunga dan air mineral /100 Plus (jika perlu). settee YBhg.. dan settee YBsh.. Pastikan kedudukan kerusi tidak terlalu ke hadapan hingga menjadikan laluan untuk para graduan agak sempit. AJK berkenaan memeriksa alat amplifier berada dalam kedudukan baik (tiada kerosakan) serta memastikan peralatan yang diperlukan. Di atas pentas.. settee YAB Menteri Besar Perlis dan isteri.... khususnya yang dipertanggungjawabkan untuk menjaga dan mengendalikan alat pembesar suara atau amplifier dan peralatan video sudah berada di bilik kawalan.ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) CONTOH ATUR CARA PENTADBIRAN SUATU MAJLIS RASMI MASA Rabu 25 Sept. PERLIS KALI KEDUA 2002/1423 «««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««««««««««.

.. Satu pembesar suara (yang dibaluti alas/span berwarna kuning) disediakan di hadapan rostrum tersebut. Dua buah kipas angin berdiri / penyaman udara bergerak diletakkan di sebelah kiri dan kanan bahagian hadapan platform diRaja.. 2 : Kerusi DiRaja Ke Bawah DYMM Raja Puan Muda Perlis. betul-betul di bahagian tengah pentas. Beberapa buah pasu bunga yang bersesuaian disusun di hadapan kedua-dua rostrum tersebut bagi menghiasi dan mencantikkan kedua-dua rostrum berkenaan. Pengarah MPPP. Rostrum DiRaja disediakan di sebelah kiri pentas. Sebuah rostrum untuk bacaan doa. dan ucapan YAB Menteri Besar Perlis disediakan di sebelah kanan pentas. Di hadapan pentas....ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) CONTOH ATUR CARA PENTADBIRAN SUATU MAJLIS RASMI MASA AKTIVITI Kedudukan settee / kerusi Tetamu Kehormat (VVIP) di atas pentas adalah seperti berikut : 6 5 3 1 9 Petunjuk: 1 : Kerusi DiRaja Ke Bawah DYMM Pemangku Raja Perlis. Sebuah pembesar suara juga disediakan di hadapan rostrum tersebut.. dan dihiasi dengan pokokpokok bunga pelbagai jenis dan warna di kiri dan kanan tangga. 3 : Kerusi YAB Menteri Besar Perlis. AJK Persiapan Pentas 2 4 6 8 AJK Persiapan Pentas AJK Protokol TINDAKAN SEMAKAN AJK Persiapan Pentas AJK Persiapan Dewan . 4 : Kerusi isteri YAB Menteri Besar Perlis. diletakkan tangga yang dihamparkan dengan permaidani berwarna merah atau . ucapan YBsh.

Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja dan Pemangku-pemangku Raja 4. Tuan-tuan Yang Terutama Yang DiPertua Negeri 5. Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong 3. Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong 2. Bekas-bekas Raja Permaisuri Agong yang menerima saraan Diraja .SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 1.

Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri 8. Ahli-ahli Darjah Utama Seri Mahkota Negara (DMN) 9.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 6. Kehormat : Bakal-bakal Raja (termasuk Tengku Mahkota atau Raja Muda 7. Ahli-ahli Seri Maharaja Mangku Negara (SMN) . Yang Amat Berhormat Perdana Menteri 6A.

Ahli-ahli Seri Setia Mahkota (SSM) 10A.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 10. Kehormat Dato· Undang Yang Empat serta Tengku Besar Tampin 11. Yang Amat Arif Ketua Hakim Negara 12. Yang Dipertua Dewan Negara 13. Ahli-ahli Jemaah Menteri . Yang Dipertua Dewan Negeri 14.

Pesuruhjaya-pesuruhjaya Tinggi (High Commissioners)   Duta-duta Besar (Ambassadors) Menteri-menteri yang mutlak Pemangku Pesuruhjaya Tinggi Kuasa-kuasa Usaha 16.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 15. Yang Arif Hakim-hakim Besar .

B. Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara 21. Kehormat : ketua Y.A.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 17. Yang Arif Hakim-hakim Mahkamah Agung 20. Menteri-menteri Besar dan KetuaMenteri 18. Setiausaha-setiausaha Parlimen 22. Setiausaha Jemaah Menteri/Ketua Setiausaha Negara 19. Ketua-ketua Pembangkang Parlimen 17A. Peguam Negara .

SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 23. Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam 27. Gabenor Bank Negara 29. Datuk Bandar Kuala Lumpur 30. Panglima Angkatan Tentera 24. Pegawai-pegawai Turus II. III dan Hakim-hakim Mahkamah Tinggi 28. Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan 26. Sahibul Samaah Mufti Wilayah Persekutuan . Yang Amat Setia Ketua Polis Negara 25.

Profesor-profesor DiRaja dan Ahli-ahli Panglima Setia DiRaja (PSD) 36. Ahli-ahli Dewan Negara . Ahli-ahli Panglima Mangku Negara (PMN) 34. Datuk Paduka Maharaja Lela 33. Pengerusi Jawatankuasa Majlis-majlis Rasmi Kerajaan 37.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 31. Ahli-ahli Panglima Setia Mahkota (PSM) 35. Penyimpan Mohor Besar Raja-raja 32.

Panglima-panglima Tentera  Panglima Tentera Darat Panglima Tentera Laut Panglima Tentera Udara . Pengerusi-pengerusi Suruhanjaya-suruhanjaya ditubuhkan di bawah Perlembagaan yang 40.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 38. Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶A· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 41. Ahli-ahli Dewan Rakyat 38A. Kehormat : Speaker Dewan Undang Negeri 39.

Naib Canselor Universiti-universiti Pengerusi-pengerusi Badan-badan Berkanun Persekutuan Ketua-ketua Pengarah Badan-badan Berkanun Persekutuan yang setaraf dengannya . Wakil Tempatan Bangsa-bangsa Bersatu 45.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 42. Ketua-ketua Setiausaha Kementerian 44. Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶B· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 43.

Kehormat : Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri . Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶C· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 47. Kehormat : Ahli-ahli Mesyuarat Kerajaan-kerajaan Negeri dan Menteri-menteri Negeri Sabah dan Sarawak 46. Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶D· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya dan Pengurus-pengurus Besar Badan Berkanun Persekutuan 47A.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 45A.

SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 48. Konsul-konsul Negeri yang tiada Perwakilan Diplomatik di Malaysia . Pegawai-pegawai Tingkatan Tertinggi ¶E·. Ahli-ahli Johan Setia DiRaja 51. Ahli-ahli Johan Mangku Negara (JMN) 49. Setiausaha-setiausaha Politik 52. ¶F· dan ¶G· dan Pegawai-pegawai Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 53. Ahli-ahli Johan Setia Mahkota 50.

Majlis Perasmian Hari Keluarga MPPP. . Hari Kecemerlangan Sekolah.TUGASAN Anda telah dipilih untuk menjadi pengacara majlis dalam salah satu majlis seperti di bawah. Majlis Perasmian Seminar Penyelidikan. Majlis Penyampaian Hadiah Kecemerlangan. Majlis Jamuan Tahunan. Majlis Perasmian Olahraga Tahunan. Majlis perkahwinan. Sediakan satu teks ucapan anda selaku pengacara majlis menggunakan format yang ditetapkan.

MULUT MANIS HATI PUN BAIK. SOPAN SANTUN CERMINAN BANGSA.MUSALMAH MANIS BERKACA MATA. LESUNG PIPIT MANIS ORANGNYA. PANGGILAN HORMAT BUDAYA KITA. . SAMPAI KE DAIK HARI PUN PETANG. MUSALMAH MANIS PERGI KE DAIK. SAMPAI MATI DIKENANG ORANG.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful