P. 1
Pengacara Majlis

Pengacara Majlis

|Views: 3,417|Likes:
Dipublikasikan oleh Farsya Aishad

More info:

Published by: Farsya Aishad on May 26, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/08/2014

pdf

text

original

Oleh

:
JABATAN BAHASA & SASTERA, INSTITUT PERGURUAN PERLIS, PERLIS

DEFINISI DAN KONSEP 
Pengacara majlis dikenali juga sebagai pengerusi majlis. Peneraju majlis ² menerajui sesebuah majlis. Merupakan orang yang akan memaklumkan kepada tetamu tentang situasi yang berlaku sepanjang majlis mengikut urutan waktu dan situasi seperti yang terkandung dalam buku program ( atur cara ) majlis semasa majlis dilangsungkan. Menurut R. Terry Ellimore (1991) :

´«Master of ceremonies (mc) is an individual who acts as a host on a radio or television programme. Often spelled emcee«µ

DEFINISI DAN KONSEP (Sambungan) 

berkebolehan serta memiliki nada suara dan intonasi yang sesuai; dan boleh lebih daripada seorang :

pasangan tidak semestinya lelaki dan perempuan; mempunyai ketinggian yang sama/hampir sama antara pasangan tersebut. boleh menyediakan pengacara simpanan.

.PERANAN PENGACARA MAJLIS Peranan Pengacara Majlis dan Pengerusi Seminar. pengerusi boleh terus bertindak sebagai pengacara. tetapi pengacara tidak boleh mengambil alih tugas pengerusi majlis. Kedua-duanya berperanan menghidupkan sesebuah majlis. Pengacara terikat dengan teks tetapi pengerusi forum/seminar/ ceramah boleh terkeluar daripada teks (boleh memberi ulasan). Walau bagaimanapun. Forum atau Ceramah agak berbeza.

protokol. pengerusi majlis. . etiket.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS berpengetahuan tinggi ² tentang adat istiadat. tahu peranan : pengacara majlis. boleh membezakan majlis. deejay.

CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) peka dengan situasi majlis : ketepatan masa ² datang lebih awal. sentiasa berada ditempatnya. peka terhadap tetamu kehormat dan tetamu jemputan. . tidak mengetuk atau menghembus mikrofon. tumpuan terhadap persembahan majlis. tidak berbual ² boleh alpa.

tidak berwajah serius. berdiri teguh/tegak. ekspresi muka ² ceria. gesture/bahasa badan/pergerakan badan. cara berpakaian. tidak kaku/gementar/panik ² sentiasa bersikap tenang. tidak memegang skrip. . pandangan mata.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) penampilan diri : fizikal baik ² tiada kecacatan.

 berkebolehan/mampu berkomunikasi : bersuara lunak. sebutan jelas. tidak tersekat-sekat/gugup (lancar). fasih dan tidak tergesa-gesa. fizikal baik ² cergas dan cepat dalam pergerakan. berintonasi.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) kesihatan baik : mental baik. .

bawa air kosong/mineral.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) kreatif berbahasa : bijak menyusun kata-kata. bijak menyusun ucapan. persediaan : penyediaan skrip/teks. latihan. . makan ala kadar sebelum majlis.

Pengacara majlis mengumumkan : ANN MENGUMUMKAN KETIBAAN YANG BERBAHAGIA PENGARAH PENDIDIKAN GURU.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) Majlis Konvokesyen Maktab Perguruan Perlis. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. Perlis Kali Ketiga. M/S 1 . muzik gamelan dibunyikan. Tahun 2003 MASA 9:15 pagi Giliran CUE Apabila Tuan Pengarah BPG tiba di hadapan pintu masuk Dewan Besar MPPP.

separuh rasmi atau tidak rasmi. gaya dan teks tertakluk kepada tahap majlis. menggunakan kertas berukuran B5 posisi landskap. . sama ada rasmi. satu halaman hanya memuatkan satu pengumuman atau satu situasi sahaja.TEKS PENGACARA MAJLIS Perlu ada teks pengacara majlis : teks pengacara majlis perlu ditaip. dan perlu disemak oleh Jawatankuasa dan diluluskan oleh pengetua/pengarah/ ketua organisasi.

.FORMAT PENULISAN TEKS Kandungan teks : Nama Majlis Halaman Bilangan pengumuman Masa Cue panduan Ann : : anggaran sahaja catatan situasi yang berlaku untuk pengacara majlis Teks situasi : pengumuman berkaitan oleh pengacara.

FORMAT PENULISAN TEKS Perlu ada tiga lajur yang mengandungi aspek berikut : MASA CUE ANN .

YOB. PERLIS. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. PERLIS.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 9:20 pagi CUE Setelah tetamu kehormat duduk di tempat duduk yang dikhaskan. TIMBALAN PENGARAH. pengacara majlis memulakan majlis dengan ucapan pembukaan : ANN ASSALAMU·ALAIKUM WRH. (Pause) YANG BERBAHAGIA DATO· DR. MAKTAB PERGURUAN PERLIS. Sebaik selesai buku program diedarkan. PENGARAH. (Pause) YANG BERUSAHA TUAN HAJI MOHAMAD BIN ABDULLAH. (Pause) Giliran . buku program Konvokeyen MPPP Kali Ketiga 2003 diedarkan. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. PENGARAH PENDIDIKAN GURU. WBH SALAM SEJAHTERA DAN SELAMAT DATANG KE MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. MAKTAB PERGURUAN PERLIS. (Pause) YANG BERUSAHA DR. HAJAH ROHANA BT. HAJI AHMAD BIN LAZIM.

(Pause) PARA GRADUAN.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA « sambungan CUE ANN PENGARAH-PENGARAH DAN TIMBALAN-TIMBALAN PENGARAH MAKTAB-MAKTAB PERGURUAN. . (Pause) DAN TUAN-TUAN. DAN DATIN-DATIN. (Pause) IBU-IBU DAN BAPA-BAPA. (Pause) TAN SRI-TAN SRI. (Pause) PARA PENSYARAH. PUAN-PUAN HADIRIN YANG DHORMATI SEKALIAN. (Pause) KETUA-KETUA JABATAN DAN WAKIL KETUA-KETUA JABATAN KERAJAAN PERSEKUTUAN DAN KERAJAAN NEGERI PERLIS. PUAN SRI-PUAN SRI. DATUK-DATUK.

ANN MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN JUTAAN TERIMA KASIH. . Seterusnya. PENGARAH PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN SETERUSNYA MERASMIKAN MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIMNYA. Perlis dan setelah pengarah duduk di tempat yang dikhaskan. HAJI AHMAD BIN LAZIM. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIM MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA DATO¶ DR. ucapan Pengarah Pendidikan Guru. Pengacara majlis mengumumkan : SETERUSNYA. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 10:00 pagi Giliran CUE Setelah selesai ucapan Pengarah Maktab Perguruan Perlis. MEMPERSILAKAN. pengacara majlis mengucapkan terima kasih.

Seterusnya. pengacara majlis mengucapkan terima kasih.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 10:00 pagi Giliran CUE Setelah selesai ucapan Pengarah Maktab Perguruan Perlis. Perlis dan setelah pengarah duduk di tempat yang dikhaskan. ucapan Pengarah Pendidikan Guru. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. ANN MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN JUTAAN TERIMA KASIH. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIMNYA. . HAJI AHMAD BIN LAZIM. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIM MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA DATO¶ DR. PENGARAH PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN SETERUSNYA MERASMIKAN MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. MEMPERSILAKAN. Pengacara majlis mengumumkan : SETERUSNYA.

 Perlu diedarkan kepada semua AJK. Misalnya : dari mula persiapan pentas dan dewan hingga tamat majlis rasmi. . Perlu disiapkan seminggu sebelum tarikh majlis rasmi. Catatan bermula dari tarikh bermulanya kerja-kerja persiapan majlis. khususnya yang terlibat dan bertanggungjawab dengan persiapan majlis rasmi.ATUR CARA PENTADBIRAN Satu catatan lengkap dan terperinci tentang perjalanan keseluruhan majlis rasmi.

. sebagai panduan pada masa akan datang. dan sebagai rekod simpanan. untuk mengelak daripada berlaku sebarang kepincangan dan ketidaklancaran perjalanan majlis. peringatan dan semakan petugaspetugas yang terlibat dengan majlis rasmi. untuk menentukan majlis berjalan mengikut peraturan dan protokol. untuk mengawal masa.ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) Tujuan : sebagai panduan.

ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) Format membina atur cara pentadbiran adalah seperti berikut: : MASA AKTIVITI TINDAKAN SEMAKAN .

. dihamparkan permaidani besar berwarna merah / . Di hadapan settee/kerusi tersebut disediakan meja kecil untuk diletakkan jambangan bunga dan air mineral /100 Plus (jika perlu).. Pastikan kedudukan kerusi tidak terlalu ke hadapan hingga menjadikan laluan untuk para graduan agak sempit. Di atas pentas.... Pastikan kedudukan kadar bunyi untuk pita rakaman Lagu Kebesaran Negeri Perlis atau apa-apa yang berkaitan dengannya (termasuk minus-one koir. Siar Raya dan Penggambaran Pengendali Amplifier ( ia Sound) AJK Persiapan Pentas AJK Protokol AJK Minuman/Jamuan . settee YAB Menteri Besar Perlis dan isteri. dan settee YBsh.. AJK Teknik. (jika perlu) dan diatur dengan enam buah settee dan kerusi mengikut protokol di atasnya.ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) CONTOH ATUR CARA PENTADBIRAN SUATU MAJLIS RASMI MASA Rabu 25 Sept.. settee YBhg. PERLIS KALI KEDUA 2002/1423 «««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««««««««««. Pengarah Maktab Perguruan Perlis di susun mengikut protokol di bahagian belakang sedikit daripada settee diRaja dan dilekatkan dengan tanda nama (jika perlu). jika ada) telah ditetapkan pada kadar yang sesuai. khususnya yang dipertanggungjawabkan untuk menjaga dan mengendalikan alat pembesar suara atau amplifier dan peralatan video sudah berada di bilik kawalan. Timbalan Pengarah Pendidikan Guru.. Siar Raya dan Penggambaran. termasuk pita rakaman Lagu Kebesaran Negeri Perlis berada dalam keadaan baik dan memuaskan.... AJK berkenaan memeriksa alat amplifier berada dalam kedudukan baik (tiada kerosakan) serta memastikan peralatan yang diperlukan. 2002 18 Rejab 1423 AKTIVITI Di dalam Dewan Besar MPPP : Latar hias pentas ditulis dengan : MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS.... Settee Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja dan Duli Yang Teramat Mulia Raja Puan Muda Perlis di tengah-tengah bahagian hadapan pentas. TINDAKAN SEMAKAN AJK Persiapan Pentas AJK Teknik.

. Satu pembesar suara (yang dibaluti alas/span berwarna kuning) disediakan di hadapan rostrum tersebut. diletakkan tangga yang dihamparkan dengan permaidani berwarna merah atau . Pengarah MPPP. 2 : Kerusi DiRaja Ke Bawah DYMM Raja Puan Muda Perlis. Rostrum DiRaja disediakan di sebelah kiri pentas. 4 : Kerusi isteri YAB Menteri Besar Perlis... ucapan YBsh. dan dihiasi dengan pokokpokok bunga pelbagai jenis dan warna di kiri dan kanan tangga.. Sebuah pembesar suara juga disediakan di hadapan rostrum tersebut. 3 : Kerusi YAB Menteri Besar Perlis.ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) CONTOH ATUR CARA PENTADBIRAN SUATU MAJLIS RASMI MASA AKTIVITI Kedudukan settee / kerusi Tetamu Kehormat (VVIP) di atas pentas adalah seperti berikut : 6 5 3 1 9 Petunjuk: 1 : Kerusi DiRaja Ke Bawah DYMM Pemangku Raja Perlis. Sebuah rostrum untuk bacaan doa... Dua buah kipas angin berdiri / penyaman udara bergerak diletakkan di sebelah kiri dan kanan bahagian hadapan platform diRaja. AJK Persiapan Pentas 2 4 6 8 AJK Persiapan Pentas AJK Protokol TINDAKAN SEMAKAN AJK Persiapan Pentas AJK Persiapan Dewan . betul-betul di bahagian tengah pentas. Di hadapan pentas.. Beberapa buah pasu bunga yang bersesuaian disusun di hadapan kedua-dua rostrum tersebut bagi menghiasi dan mencantikkan kedua-dua rostrum berkenaan. dan ucapan YAB Menteri Besar Perlis disediakan di sebelah kanan pentas.

Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja dan Pemangku-pemangku Raja 4. Tuan-tuan Yang Terutama Yang DiPertua Negeri 5. Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong 2. Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong 3. Bekas-bekas Raja Permaisuri Agong yang menerima saraan Diraja .SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 1.

Yang Amat Berhormat Perdana Menteri 6A.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 6. Ahli-ahli Seri Maharaja Mangku Negara (SMN) . Kehormat : Bakal-bakal Raja (termasuk Tengku Mahkota atau Raja Muda 7. Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri 8. Ahli-ahli Darjah Utama Seri Mahkota Negara (DMN) 9.

Ahli-ahli Jemaah Menteri . Yang Dipertua Dewan Negara 13.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 10. Yang Dipertua Dewan Negeri 14. Ahli-ahli Seri Setia Mahkota (SSM) 10A. Yang Amat Arif Ketua Hakim Negara 12. Kehormat Dato· Undang Yang Empat serta Tengku Besar Tampin 11.

Pesuruhjaya-pesuruhjaya Tinggi (High Commissioners)   Duta-duta Besar (Ambassadors) Menteri-menteri yang mutlak Pemangku Pesuruhjaya Tinggi Kuasa-kuasa Usaha 16.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 15. Yang Arif Hakim-hakim Besar .

B. Yang Arif Hakim-hakim Mahkamah Agung 20. Ketua-ketua Pembangkang Parlimen 17A. Kehormat : ketua Y.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 17.A. Peguam Negara . Setiausaha-setiausaha Parlimen 22. Menteri-menteri Besar dan KetuaMenteri 18. Setiausaha Jemaah Menteri/Ketua Setiausaha Negara 19. Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara 21.

Yang Amat Setia Ketua Polis Negara 25. Pegawai-pegawai Turus II. Sahibul Samaah Mufti Wilayah Persekutuan . Datuk Bandar Kuala Lumpur 30. Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan 26.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 23. Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam 27. Panglima Angkatan Tentera 24. Gabenor Bank Negara 29. III dan Hakim-hakim Mahkamah Tinggi 28.

Ahli-ahli Panglima Setia Mahkota (PSM) 35. Penyimpan Mohor Besar Raja-raja 32. Ahli-ahli Panglima Mangku Negara (PMN) 34. Ahli-ahli Dewan Negara . Pengerusi Jawatankuasa Majlis-majlis Rasmi Kerajaan 37.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 31. Datuk Paduka Maharaja Lela 33. Profesor-profesor DiRaja dan Ahli-ahli Panglima Setia DiRaja (PSD) 36.

Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶A· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 41.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 38. Pengerusi-pengerusi Suruhanjaya-suruhanjaya ditubuhkan di bawah Perlembagaan yang 40. Ahli-ahli Dewan Rakyat 38A. Kehormat : Speaker Dewan Undang Negeri 39. Panglima-panglima Tentera  Panglima Tentera Darat Panglima Tentera Laut Panglima Tentera Udara .

SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 42. Naib Canselor Universiti-universiti Pengerusi-pengerusi Badan-badan Berkanun Persekutuan Ketua-ketua Pengarah Badan-badan Berkanun Persekutuan yang setaraf dengannya . Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶B· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 43. Wakil Tempatan Bangsa-bangsa Bersatu 45. Ketua-ketua Setiausaha Kementerian 44.

SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 45A. Kehormat : Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri . Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶D· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya dan Pengurus-pengurus Besar Badan Berkanun Persekutuan 47A. Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶C· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 47. Kehormat : Ahli-ahli Mesyuarat Kerajaan-kerajaan Negeri dan Menteri-menteri Negeri Sabah dan Sarawak 46.

¶F· dan ¶G· dan Pegawai-pegawai Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 53. Ahli-ahli Johan Mangku Negara (JMN) 49.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 48. Pegawai-pegawai Tingkatan Tertinggi ¶E·. Ahli-ahli Johan Setia DiRaja 51. Setiausaha-setiausaha Politik 52. Ahli-ahli Johan Setia Mahkota 50. Konsul-konsul Negeri yang tiada Perwakilan Diplomatik di Malaysia .

Hari Kecemerlangan Sekolah. Sediakan satu teks ucapan anda selaku pengacara majlis menggunakan format yang ditetapkan.TUGASAN Anda telah dipilih untuk menjadi pengacara majlis dalam salah satu majlis seperti di bawah. Majlis perkahwinan. Majlis Perasmian Seminar Penyelidikan. Majlis Perasmian Olahraga Tahunan. Majlis Jamuan Tahunan. Majlis Perasmian Hari Keluarga MPPP. . Majlis Penyampaian Hadiah Kecemerlangan.

PANGGILAN HORMAT BUDAYA KITA. MULUT MANIS HATI PUN BAIK. SAMPAI KE DAIK HARI PUN PETANG.MUSALMAH MANIS BERKACA MATA. . LESUNG PIPIT MANIS ORANGNYA. SAMPAI MATI DIKENANG ORANG. SOPAN SANTUN CERMINAN BANGSA. MUSALMAH MANIS PERGI KE DAIK.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->