Oleh

:
JABATAN BAHASA & SASTERA, INSTITUT PERGURUAN PERLIS, PERLIS

DEFINISI DAN KONSEP 
Pengacara majlis dikenali juga sebagai pengerusi majlis. Peneraju majlis ² menerajui sesebuah majlis. Merupakan orang yang akan memaklumkan kepada tetamu tentang situasi yang berlaku sepanjang majlis mengikut urutan waktu dan situasi seperti yang terkandung dalam buku program ( atur cara ) majlis semasa majlis dilangsungkan. Menurut R. Terry Ellimore (1991) :

´«Master of ceremonies (mc) is an individual who acts as a host on a radio or television programme. Often spelled emcee«µ

DEFINISI DAN KONSEP (Sambungan) 

berkebolehan serta memiliki nada suara dan intonasi yang sesuai; dan boleh lebih daripada seorang :

pasangan tidak semestinya lelaki dan perempuan; mempunyai ketinggian yang sama/hampir sama antara pasangan tersebut. boleh menyediakan pengacara simpanan.

tetapi pengacara tidak boleh mengambil alih tugas pengerusi majlis. pengerusi boleh terus bertindak sebagai pengacara. Walau bagaimanapun. Kedua-duanya berperanan menghidupkan sesebuah majlis.PERANAN PENGACARA MAJLIS Peranan Pengacara Majlis dan Pengerusi Seminar. Pengacara terikat dengan teks tetapi pengerusi forum/seminar/ ceramah boleh terkeluar daripada teks (boleh memberi ulasan). Forum atau Ceramah agak berbeza. .

etiket. tahu peranan : pengacara majlis. boleh membezakan majlis. protokol. deejay.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS berpengetahuan tinggi ² tentang adat istiadat. . pengerusi majlis.

sentiasa berada ditempatnya.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) peka dengan situasi majlis : ketepatan masa ² datang lebih awal. peka terhadap tetamu kehormat dan tetamu jemputan. . tidak berbual ² boleh alpa. tidak mengetuk atau menghembus mikrofon. tumpuan terhadap persembahan majlis.

cara berpakaian.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) penampilan diri : fizikal baik ² tiada kecacatan. ekspresi muka ² ceria. . tidak kaku/gementar/panik ² sentiasa bersikap tenang. gesture/bahasa badan/pergerakan badan. berdiri teguh/tegak. tidak berwajah serius. tidak memegang skrip. pandangan mata.

tidak tersekat-sekat/gugup (lancar).CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) kesihatan baik : mental baik. fasih dan tidak tergesa-gesa. . sebutan jelas. fizikal baik ² cergas dan cepat dalam pergerakan. berkebolehan/mampu berkomunikasi : bersuara lunak. berintonasi.

latihan. makan ala kadar sebelum majlis.CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS (Sambungan) kreatif berbahasa : bijak menyusun kata-kata. bawa air kosong/mineral. bijak menyusun ucapan. . persediaan : penyediaan skrip/teks.

Pengacara majlis mengumumkan : ANN MENGUMUMKAN KETIBAAN YANG BERBAHAGIA PENGARAH PENDIDIKAN GURU. Perlis Kali Ketiga. Tahun 2003 MASA 9:15 pagi Giliran CUE Apabila Tuan Pengarah BPG tiba di hadapan pintu masuk Dewan Besar MPPP. M/S 1 .FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) Majlis Konvokesyen Maktab Perguruan Perlis. muzik gamelan dibunyikan. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA.

TEKS PENGACARA MAJLIS Perlu ada teks pengacara majlis : teks pengacara majlis perlu ditaip. menggunakan kertas berukuran B5 posisi landskap. satu halaman hanya memuatkan satu pengumuman atau satu situasi sahaja. sama ada rasmi. separuh rasmi atau tidak rasmi. gaya dan teks tertakluk kepada tahap majlis. dan perlu disemak oleh Jawatankuasa dan diluluskan oleh pengetua/pengarah/ ketua organisasi. .

FORMAT PENULISAN TEKS Kandungan teks : Nama Majlis Halaman Bilangan pengumuman Masa Cue panduan Ann : : anggaran sahaja catatan situasi yang berlaku untuk pengacara majlis Teks situasi : pengumuman berkaitan oleh pengacara. .

FORMAT PENULISAN TEKS Perlu ada tiga lajur yang mengandungi aspek berikut : MASA CUE ANN .

PENGARAH. (Pause) Giliran . HAJI AHMAD BIN LAZIM. YOB. (Pause) YANG BERUSAHA TUAN HAJI MOHAMAD BIN ABDULLAH. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. (Pause) YANG BERUSAHA DR. WBH SALAM SEJAHTERA DAN SELAMAT DATANG KE MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 9:20 pagi CUE Setelah tetamu kehormat duduk di tempat duduk yang dikhaskan. buku program Konvokeyen MPPP Kali Ketiga 2003 diedarkan. HAJAH ROHANA BT. TIMBALAN PENGARAH. PERLIS. Sebaik selesai buku program diedarkan. PERLIS. PENGARAH PENDIDIKAN GURU. pengacara majlis memulakan majlis dengan ucapan pembukaan : ANN ASSALAMU·ALAIKUM WRH. MAKTAB PERGURUAN PERLIS. MAKTAB PERGURUAN PERLIS. (Pause) YANG BERBAHAGIA DATO· DR. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA.

DAN DATIN-DATIN. (Pause) KETUA-KETUA JABATAN DAN WAKIL KETUA-KETUA JABATAN KERAJAAN PERSEKUTUAN DAN KERAJAAN NEGERI PERLIS.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA « sambungan CUE ANN PENGARAH-PENGARAH DAN TIMBALAN-TIMBALAN PENGARAH MAKTAB-MAKTAB PERGURUAN. (Pause) IBU-IBU DAN BAPA-BAPA. (Pause) PARA PENSYARAH. (Pause) PARA GRADUAN. (Pause) TAN SRI-TAN SRI. PUAN SRI-PUAN SRI. DATUK-DATUK. PUAN-PUAN HADIRIN YANG DHORMATI SEKALIAN. (Pause) DAN TUAN-TUAN. .

MEMPERSILAKAN. ANN MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN JUTAAN TERIMA KASIH. pengacara majlis mengucapkan terima kasih. Pengacara majlis mengumumkan : SETERUSNYA. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. . Perlis dan setelah pengarah duduk di tempat yang dikhaskan. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIM MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA DATO¶ DR. ucapan Pengarah Pendidikan Guru. PENGARAH PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN SETERUSNYA MERASMIKAN MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. Seterusnya. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIMNYA.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 10:00 pagi Giliran CUE Setelah selesai ucapan Pengarah Maktab Perguruan Perlis. HAJI AHMAD BIN LAZIM.

ucapan Pengarah Pendidikan Guru. ANN MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN JUTAAN TERIMA KASIH. PERLIS KALI KETIGA TAHUN 2003. Pengacara majlis mengumumkan : SETERUSNYA. Seterusnya. . HAJI AHMAD BIN LAZIM.FORMAT PENULISAN TEKS (Sambungan) MASA 10:00 pagi Giliran CUE Setelah selesai ucapan Pengarah Maktab Perguruan Perlis. MEMPERSILAKAN. pengacara majlis mengucapkan terima kasih. Perlis dan setelah pengarah duduk di tempat yang dikhaskan. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIMNYA. PENGARAH PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN SETERUSNYA MERASMIKAN MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. MAJLIS DENGAN PENUH TAKZIM MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA DATO¶ DR.

 Perlu disiapkan seminggu sebelum tarikh majlis rasmi. Perlu diedarkan kepada semua AJK.ATUR CARA PENTADBIRAN Satu catatan lengkap dan terperinci tentang perjalanan keseluruhan majlis rasmi. khususnya yang terlibat dan bertanggungjawab dengan persiapan majlis rasmi. Catatan bermula dari tarikh bermulanya kerja-kerja persiapan majlis. . Misalnya : dari mula persiapan pentas dan dewan hingga tamat majlis rasmi.

ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) Tujuan : sebagai panduan. . untuk menentukan majlis berjalan mengikut peraturan dan protokol. dan sebagai rekod simpanan. untuk mengelak daripada berlaku sebarang kepincangan dan ketidaklancaran perjalanan majlis. peringatan dan semakan petugaspetugas yang terlibat dengan majlis rasmi. sebagai panduan pada masa akan datang. untuk mengawal masa.

ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) Format membina atur cara pentadbiran adalah seperti berikut: : MASA AKTIVITI TINDAKAN SEMAKAN .

.. dihamparkan permaidani besar berwarna merah / ..ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) CONTOH ATUR CARA PENTADBIRAN SUATU MAJLIS RASMI MASA Rabu 25 Sept... (jika perlu) dan diatur dengan enam buah settee dan kerusi mengikut protokol di atasnya.. Siar Raya dan Penggambaran Pengendali Amplifier ( ia Sound) AJK Persiapan Pentas AJK Protokol AJK Minuman/Jamuan . AJK Teknik. settee YBhg. 2002 18 Rejab 1423 AKTIVITI Di dalam Dewan Besar MPPP : Latar hias pentas ditulis dengan : MAJLIS KONVOKESYEN MAKTAB PERGURUAN PERLIS. dan settee YBsh. Pastikan kedudukan kadar bunyi untuk pita rakaman Lagu Kebesaran Negeri Perlis atau apa-apa yang berkaitan dengannya (termasuk minus-one koir.. Timbalan Pengarah Pendidikan Guru. Pastikan kedudukan kerusi tidak terlalu ke hadapan hingga menjadikan laluan untuk para graduan agak sempit. AJK berkenaan memeriksa alat amplifier berada dalam kedudukan baik (tiada kerosakan) serta memastikan peralatan yang diperlukan. TINDAKAN SEMAKAN AJK Persiapan Pentas AJK Teknik. jika ada) telah ditetapkan pada kadar yang sesuai... Siar Raya dan Penggambaran.. Di hadapan settee/kerusi tersebut disediakan meja kecil untuk diletakkan jambangan bunga dan air mineral /100 Plus (jika perlu). Pengarah Maktab Perguruan Perlis di susun mengikut protokol di bahagian belakang sedikit daripada settee diRaja dan dilekatkan dengan tanda nama (jika perlu).. Di atas pentas. PERLIS KALI KEDUA 2002/1423 «««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««««««««««. khususnya yang dipertanggungjawabkan untuk menjaga dan mengendalikan alat pembesar suara atau amplifier dan peralatan video sudah berada di bilik kawalan.. Settee Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja dan Duli Yang Teramat Mulia Raja Puan Muda Perlis di tengah-tengah bahagian hadapan pentas... settee YAB Menteri Besar Perlis dan isteri. termasuk pita rakaman Lagu Kebesaran Negeri Perlis berada dalam keadaan baik dan memuaskan.

dan ucapan YAB Menteri Besar Perlis disediakan di sebelah kanan pentas. Di hadapan pentas.ATUR CARA PENTADBIRAN (Sambungan) CONTOH ATUR CARA PENTADBIRAN SUATU MAJLIS RASMI MASA AKTIVITI Kedudukan settee / kerusi Tetamu Kehormat (VVIP) di atas pentas adalah seperti berikut : 6 5 3 1 9 Petunjuk: 1 : Kerusi DiRaja Ke Bawah DYMM Pemangku Raja Perlis. betul-betul di bahagian tengah pentas.. Satu pembesar suara (yang dibaluti alas/span berwarna kuning) disediakan di hadapan rostrum tersebut. Sebuah pembesar suara juga disediakan di hadapan rostrum tersebut. Sebuah rostrum untuk bacaan doa.. Beberapa buah pasu bunga yang bersesuaian disusun di hadapan kedua-dua rostrum tersebut bagi menghiasi dan mencantikkan kedua-dua rostrum berkenaan.. Rostrum DiRaja disediakan di sebelah kiri pentas. Dua buah kipas angin berdiri / penyaman udara bergerak diletakkan di sebelah kiri dan kanan bahagian hadapan platform diRaja.. 2 : Kerusi DiRaja Ke Bawah DYMM Raja Puan Muda Perlis. diletakkan tangga yang dihamparkan dengan permaidani berwarna merah atau .. ucapan YBsh. dan dihiasi dengan pokokpokok bunga pelbagai jenis dan warna di kiri dan kanan tangga. AJK Persiapan Pentas 2 4 6 8 AJK Persiapan Pentas AJK Protokol TINDAKAN SEMAKAN AJK Persiapan Pentas AJK Persiapan Dewan . 4 : Kerusi isteri YAB Menteri Besar Perlis.. 3 : Kerusi YAB Menteri Besar Perlis. Pengarah MPPP..

SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 1. Bekas-bekas Raja Permaisuri Agong yang menerima saraan Diraja . Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong 2. Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja dan Pemangku-pemangku Raja 4. Tuan-tuan Yang Terutama Yang DiPertua Negeri 5. Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong 3.

Ahli-ahli Darjah Utama Seri Mahkota Negara (DMN) 9. Ahli-ahli Seri Maharaja Mangku Negara (SMN) .SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 6. Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri 8. Yang Amat Berhormat Perdana Menteri 6A. Kehormat : Bakal-bakal Raja (termasuk Tengku Mahkota atau Raja Muda 7.

Yang Dipertua Dewan Negara 13. Yang Amat Arif Ketua Hakim Negara 12. Ahli-ahli Seri Setia Mahkota (SSM) 10A. Ahli-ahli Jemaah Menteri . Yang Dipertua Dewan Negeri 14. Kehormat Dato· Undang Yang Empat serta Tengku Besar Tampin 11.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 10.

Pesuruhjaya-pesuruhjaya Tinggi (High Commissioners)   Duta-duta Besar (Ambassadors) Menteri-menteri yang mutlak Pemangku Pesuruhjaya Tinggi Kuasa-kuasa Usaha 16. Yang Arif Hakim-hakim Besar .SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 15.

Menteri-menteri Besar dan KetuaMenteri 18. Setiausaha Jemaah Menteri/Ketua Setiausaha Negara 19.B. Peguam Negara .SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 17.A. Yang Arif Hakim-hakim Mahkamah Agung 20. Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara 21. Kehormat : ketua Y. Ketua-ketua Pembangkang Parlimen 17A. Setiausaha-setiausaha Parlimen 22.

Yang Amat Setia Ketua Polis Negara 25. Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam 27. Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan 26. III dan Hakim-hakim Mahkamah Tinggi 28. Datuk Bandar Kuala Lumpur 30. Pegawai-pegawai Turus II. Panglima Angkatan Tentera 24.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 23. Gabenor Bank Negara 29. Sahibul Samaah Mufti Wilayah Persekutuan .

Ahli-ahli Panglima Mangku Negara (PMN) 34.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 31. Profesor-profesor DiRaja dan Ahli-ahli Panglima Setia DiRaja (PSD) 36. Penyimpan Mohor Besar Raja-raja 32. Ahli-ahli Panglima Setia Mahkota (PSM) 35. Ahli-ahli Dewan Negara . Pengerusi Jawatankuasa Majlis-majlis Rasmi Kerajaan 37. Datuk Paduka Maharaja Lela 33.

Ahli-ahli Dewan Rakyat 38A. Pengerusi-pengerusi Suruhanjaya-suruhanjaya ditubuhkan di bawah Perlembagaan yang 40.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 38. Kehormat : Speaker Dewan Undang Negeri 39. Panglima-panglima Tentera  Panglima Tentera Darat Panglima Tentera Laut Panglima Tentera Udara . Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶A· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 41.

Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶B· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 43. Ketua-ketua Setiausaha Kementerian 44. Naib Canselor Universiti-universiti Pengerusi-pengerusi Badan-badan Berkanun Persekutuan Ketua-ketua Pengarah Badan-badan Berkanun Persekutuan yang setaraf dengannya .SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 42. Wakil Tempatan Bangsa-bangsa Bersatu 45.

Kehormat : Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri .SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 45A. Kehormat : Ahli-ahli Mesyuarat Kerajaan-kerajaan Negeri dan Menteri-menteri Negeri Sabah dan Sarawak 46. Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶D· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya dan Pengurus-pengurus Besar Badan Berkanun Persekutuan 47A. Pegawai-pegawai Kerajaan Tingkatan Tertinggi ¶C· dan Pegawai Angkatan Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 47.

Setiausaha-setiausaha Politik 52. Pegawai-pegawai Tingkatan Tertinggi ¶E·. Ahli-ahli Johan Setia DiRaja 51. Ahli-ahli Johan Mangku Negara (JMN) 49. ¶F· dan ¶G· dan Pegawai-pegawai Tentera dan Polis yang setaraf dengannya 53.SUSUNAN KEUTAMAAN PERSEKUTUAN ( Warta Kerajaan PU(B) 456 3/10/85 ) 48. Ahli-ahli Johan Setia Mahkota 50. Konsul-konsul Negeri yang tiada Perwakilan Diplomatik di Malaysia .

Majlis Perasmian Hari Keluarga MPPP. Majlis Penyampaian Hadiah Kecemerlangan. .TUGASAN Anda telah dipilih untuk menjadi pengacara majlis dalam salah satu majlis seperti di bawah. Sediakan satu teks ucapan anda selaku pengacara majlis menggunakan format yang ditetapkan. Majlis Jamuan Tahunan. Hari Kecemerlangan Sekolah. Majlis perkahwinan. Majlis Perasmian Seminar Penyelidikan. Majlis Perasmian Olahraga Tahunan.

MUSALMAH MANIS BERKACA MATA. SOPAN SANTUN CERMINAN BANGSA. LESUNG PIPIT MANIS ORANGNYA. PANGGILAN HORMAT BUDAYA KITA. MULUT MANIS HATI PUN BAIK. . MUSALMAH MANIS PERGI KE DAIK. SAMPAI MATI DIKENANG ORANG. SAMPAI KE DAIK HARI PUN PETANG.