P. 1
FAIL MEJA

FAIL MEJA

|Views: 342|Likes:
Dipublikasikan oleh Kaiser Azlan

More info:

Published by: Kaiser Azlan on May 26, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/04/2013

pdf

text

original

F A IL M E J A

NAMA PEGAWAI: AZLAN B MD ZAINAL HARBIR (850310-15-5O69)

S E K O L A H K E SB AA I N G SPAE AT N R B U N T E
ALAMAT LAMAN WEB TELEFON FAX E-MAIL : SK.ST PETER BUNDU Peti Surat 108, 89747 Kuala Penyu, Sabah. : : 087-884059 : 087-884059 : kaiserajan_85@yahoo.com

NO.KELUARAN

NO.PINDAAN

TARIKH

1

0

SEMAKAN DAN KELULUSAN
Dokumen ini disediakan oleh: SK. ST. PETER BUNDU, KUALA PENYU

DISEMAK OLEH

DILULUSKAN OLEH

SK. ST. PETER BUNDU, KUALA PENYU

PEJABAT PELAJARAN DAERAH KUALA PENYU

…………………………………………………. ENCIK JULIUS HENRY HINSIN GURU BESAR Tarikh :

…………………………………………………. ENCIK PEGAWAI PELAJARAN DAERAH Tarikh :

ARAHAN
1. Fail meja ini mengandungi maklumat-maklumat serta atur cara bagi tiap-tiap tugas yang dijalankan oleh sesuatu jawatan. 2. Maklumat-maklumat yang perlu ada di dalam fail meja ini adalah : a) b) c) d) e) f) pegawai g) h) i) j) k) l) m) n) o) Visi, Misi, Slogan dan Misi Strategik Objektif..............( umum dan operasi ) Carta Organisasi............... Objektif Program Carta Organisasi Program (kedudukan Pegawai) Senarai Tugas/ Kuasa/ Hubungan dengan lain-lain Peraturan-peraturan Pentadbiran Proses Kerja Carta Aliran Kerja Senarai Semak / Checklist Senarai Undang-undang Pekeliling dan lain-lain Rujukan Senarai Keahlian Jawatankuasa – jika berkenaan Senarai Borang-borang yang diperlukan Norma kerja bagi tiap-tiap tugas di mana sesuai Contoh Senarai Tugas Harian

3. Fail meja ini bukannya hak pegawai sendiri, tetapi ada kaitan dengan jawatannya. Oleh itu fail ini mesti diletakkan di atas meja. Pada masa pertukaran, fail ini hendaklah diserahkan kepada ketua Bahagian / Ketua Pembantu Tadbir Program. 4. Ketua Bahagian / Ketua Pembantu Tadbir hendaklah memastikan bahawa fail ini dikaji semula dan dikemaskini :Setiap dua (2) tahun sekali dan Apabila pertukaran pegawai berlaku. 5. Catitan hendaklah dibuat di atas grid yang disediakan di sebalik fail ini.

VISI MENINGKATKAN MUTU PELAJARAN DAN PEMBELAJARAN DI SEKOLAH INI UNTUK MENCAPAI PRESTASI CEMERLANG SERTA MELAHIRKAN ANAK-ANAK DIDIK SEPERTI BERIKUT: BERWAWASAN BERDISIPLIN BERBUDAYA SAING BERTANGGUNGJAWAB DAN. BERPANDANGAN TERBUKA MISI .

MURID-MURID BERHEMAH TINGGI YANG DAN BERKEMAHIRAN DALAM BIDANG KOKURIKULUM. HARMONI DAN BERSATU PADU DI KALANGAN WARGA IBUBAPA. 4) MEWUJUDKAN BUDAYA KERJA CEMERLANG.PARA PENDIDIK GIGIH DI SEKOLAH INI BERUSAHA ASPIRASI DENGAN DENGAN: UNTUK MENCAPAI 1) MEMPERKEMBANGKAN KEBOLEHAN DAN POTENSI MURID-MURID KE TAHAP MAKSIMUM. PENDIDIK. STAF SOKONGAN DAN . 3) MELAHIRKAN BERDISIPLIN. 2) MENINGKATKAN KUALITI DAN KUANTITI PRESTASI AKADEMIK.

KEBAJIKAN.PIAGAM PELANGGAN BERUSAHA MEMBERIKAN PENDIDIKAN YANG BERKUALITI KEPADA SEMUA MURID DENGAN ADIL DAN SAKSAMA. DISIPLIN DI SEKOLAH. MENGADAKAN AKTIVITI-AKTIVITI KURIKULUM DAN KOKURIKULUM UNTUK MEMANTAPKAN PENDIDIKAN MURID-MURID KE ARAH KECEMERLANGAN. . MENGAMALKAN ETIKA KERJA YANG CEMERLANG. BERTANGGUNGJAWAB MENJAGA KESELAMATAN. KESIHATAN. MENGADAKAN HUBUNGAN YANG BAIK DAN MENINGKATKAN PERMUAFAKATAN DENGAN IBU BAPA / PENJAGA DAN MASYARAKAT SETEMPAT. KEBERSIHAN.

BERIKRAR: 1) AKAN MENUNAIKAN UNTUK PERANAN BELAJAR DAN DENGAN TANGGUNGJAWAB PENUH DEDIKASI .ST. 2) AKAN BERUSAHA UNTUK MENINGKATKAN DAN PENCAPAIAN AKADEMIK. KOKURIKULUM SAHSIAH KE ARAH KECEMERLANGAN. RUKUN NEGARA: KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA KELUHURAN PERLEMBAGAAN KEDAULATAN UNDANG-UNDANG KESOPANAN DAN KESUSILAAN . BERBUDAYA SAING SERTA TIDAK PUTUS ASA. KAMI MENAWARKAN KOMITMEN DENGAN PENUH IKHLAS KEPADA IBU BAPA. DENGAN ITU. GURUGURU DAN SEKOLAH INI. PETER BUNDU.IKRAR BAHAWASANYA. KAMI PELAJAR SK.

OBJEKTIF 1. 7. Mempastikan pencapaian lulus 100% iaitu penguasaan sepenuhnya kemahiran penilaian UPSR dan sekurang-kurangnya 50% mendapat kelulusan cemerlang. Menjelang tahun 2011 semua murid yang menamatkan pengajian mereka dari sekolah ini mampu menguasai 3M. 6. 2. positif dan produktif.Keb. bersemangat juang. berketrampilan dan berakhlak mulia. Melahirkan murid yang cintakan ilmu pengetahuan. progresif. berketrampilan. Bundu Tahuri akan berada di antara 10 buah sekolah terbaik dalam daerah Tamparuli yang mana memperolehi 100% kelulusan. Melahirkan guru yang berkualiti kepimpinan. . Semua murid dapat menguasai Kemahiran Berfikir menjelang Tahun 2011. dinamik. Mempastikan Sek. 5. berpengetahuan. Melahirkan warga pendidik yang berkemahiran.kasihkan ibupertiwi dan berakhlak tinggi. Menghasilkan ibubapa / penjaga yang perihatin terhadap potensi dan perkembangan anak-anak mereka. 3. 4. 8.

RITAH JULAI SAINS PN.JOSEPHINE ENGKIAS GURU BESAR EN.ZAINAL HARBIR A.SHAMSIA TAHIR BOLA JARING PM PN. YAAKUB RIAH PN.RITAH JULAI KT/PSK PN. LAIMAH TARSIL EN.HEM PN. PEPERIKSAAN PN.JOSEPHINE ENGKIAS ENENG M3 BANTUAN AM CIK. GUSTIN ANTING AHLI JAWATANKUASA KO-KURIKULUM JAWATANKUASA HAL EHWAL MURID DISIPLIN EN.VINANTIUS JUNGGIN BKD CIK LAURA WILFRED KH PN. FATIMAH ANEH PUSAT SUMBER PN.MARGARET NGUAI .MATHILDA MAIK SAINS SUSU SEKOLAH PN.AZLAN M. FRANCIS HILARION GURU AKADEMIK JAWATANKUASA KURIKULUM PK. JOSEPHINE ENGKIAS PN. JULIUS HENRY HINSIN PENOLONG KANAN 1 EN.VINANTIUS JUNGGIN DATA SEKOLAH EN. KOKURIKULUM______ PN.MARGARET PAN PSV PN.JOSEPHINE ENGKIAS PUSAT SUMBER BAHASA INGGERIS CIK LAURA MATEMATIK EN.TEO KUI LAN UNIT BERUNIFORM PBSM PENGAKAP PN. IZDIHAR ZAKARIA SU.YAAKUB RIAH PERSATUAN BAHASA MELAYU EN.JULIA ANTHONY BI RMT/KWAMP/SBT PN. IZDIHAR ZAKARIA PANITIA BM EN.EVELYN ELLEH PN.JOSEPHINE ENGKIAS PN.SHAMSIA TAHIR AGAMA PN.CARTA ORGANISASI INDUK SEKOLAH PK.YAAKUB RIAH DATA MURID EN.FATIMAH ANEH PEMBANTU TADBIR PJK EN.MATHILDA MAIK BOLA BALING CIK AZLINAH TAHA BOLA TAMPAR PN. PANDU PUTRI PERMAINA N BOLA SEPAK EN.IZDIHAR ZAKARIAH SPBT EN. LENCY BOON HUA EN. MD YUSMAN JALIL PN. JULIA ANTHONY MZ EN.YAAKUB RIAH ETEMS PN.

KURIKULUM ( EN. FRANCIS HILARION) Penasihat GURU KELAS ( PN.CARTA ORGANISASI INDUK Penaung GURU BESAR ( EN. JULIUS HENRY HINSIN) Pengerusi PK.JOSEPHINE ENGKIAS) Ahli Jawatan Kuasa GURU KELAS  Semua guru kelas KETUA KELAS SETIAUSAHA BENDAHARI AJK Kebersihan & Keceriaan Sudut Mata Pelajaran Pengawas Pembimbing Rakan Sebaya Pengawas Pusat Sumber .

Memastikan Guru Kelas mengetahui maklumat latar belakang murid sebagai rekod. 5. borang BMM. Memastikan pengurusan kelas bersistematik dan terancang dengan membentuk organisasi kelas. 3. .OBJEKTIF PROGRAM 1. 4. Memastikan kelas sentiasa selesa dan kondusif untuk proses pengajaran dan pembelajaran. Mengedarkan buku teks. Membantu pihak pentadbiran memungut yuran sekolah. 2.

5. KUASA DAN HUBUNGAN PEGAWAI DENGAN PEGAWAI LAIN BAHAGIAN/UNIT : KURIKULUM JAWATAN Tugas Pegawai Atasan yang ada Hubungan KURIKULUM : GURU KELAS Tugas dan Tanggungjawab 1.Memastikan jadual kedatangan murid sentiasa dikemaskini. 3.SENARAI TUGAS. Sentiasa peka kepada kesihatan murid. Bertanggungjawab mengurus dan membentuk organisasi kelas. masalah pembelajaran dan disiplin. 4. Membantu tugas guru SPBT dan pengagihan buku Teks. Surat Akaun dan mengisi Kad 001 R serta Kad Kesihatan murid. -kaunselor -kerani sekolah Kuasa Yang Diberi GURU KELAS Tugas Pegawai Lain Yang Ada Hubungan PK HEM Guru kesihatan Guru SPBT . Membuat laporan akademik. sijil Berhenti Sekolah. 2.

Memastikan maklumat latar belakang murid direkodkan. Mengutip yuran sekolah. Unit Kewangan Unit Keceriaan PK HEM .6. 7. Menceriakan kelas bagi membentuk bilik darjah yang selesa dan kondusif. 8.

. Peraturan – peraturan Kewangan yang sedang berkuatkuasa. 2. 6. Surat – surat Pekeliling Iktisas 1998 – 2000.PERATURAN – PERATURAN PENTADBIRAN 1. 3. Pekeliling Perbendaharaan Bil 4 Tahun 1992. Akta Pendidikan 1996 ( Akta 550 ) dan Peraturan – peraturan Terpilih. 7. 5. Peraturan Tugas Staf Sekolah Rendah. Pekeliling Perbendaharaan Bil 3 Tahun 2003. 4. Pekeliling – pekeliling Pentadbiran yang Sedang Berkuatkuasa.

PEGAWAI YANG SEKSYEN UNDANGMELULUS/DIRUJUK UNDANG/PERATURAN Guru Besar PK HEM Kerani Kewangan Kerani Kewangan 02 03 PK HEM 04 Guru Besar 05 PK HEM Guru Besar 06 Guru Kelas 07 Guru Kelas Bendahari Sekolah . Keluarkan resit pembayaran untuk murid berkenaan.PROSES KERJA MEMUNGUT YURAN SEKOLAH BIL. Menyerahkan wang hasil pingutan yuran sekolah kepada bendahari sekolah. Edarkan surat tagihan yuran jikalau wang tidak mencukupi. Mengedarkan kepada murid borang penyata yuran yang wajib dibayar. Menerima resit daripada pihak sekolah. Memastikan wang yuran yang dibayar mencukupi atau tidak. 01 PROSES KERJA Menerima surat lantikan memungut yuran sekolah.

PROSES KERJA PENYIAPAN BUKU KEDATANGAN MURID BIL. Mengambil kedatangan setiap hari persekolahan. Melengkapkan data murid di buku kemajuan murid. Mendapatkan data atau meklumat daripada murid. Membuat analisis pada setiap penghujung bulan. Kembalikan borang maklumat yang tidak lengkap kepada murid tersebut. 01 PROSES KERJA Menerima surat lantikan sebagai Guru Kelas Menerima buku kedatangan murid. Memastikan borang maklumat diisi lengkap. PEGAWAI YANG SEKSYEN UNDANG – MELULUS/DIRUJUK UNDANG/PERATURAN Guru Besar PK HEM PK HEM Guru Kelas Guru Kelas 02 03 04 Guru Kelas 05 Guru Kelas 06 Guru Kelas 07 Guru Kelas 08 Guru Kelas PK HEM .

01 PROSES KERJA Menerima arahan daripada guru SPBT sekolah.PROSES KERJA PENGAGIHAN BUKU TEKS ( SPBT ) BIL. Penyemakan borang SPBTG yang berkelayakan. Jikalau tidak minta murid berkenaan berjumpa dengan guru SPBT. Pastikan murid layak untuk meminjam. Mengedarkan borang SPBTG untuk pinjaman buku teks. PEGAWAI YANG SEKSYEN UNDANG – MELULUS/DIRUJUK UNDANG/PERATURAN Guru SPBT PK HEM 02 Guru Kelas 03 Guru Kelas 04 Guru SPBT 05 Guru SPBT 06 Guru SPBT 07 Guru Kelas Guru SPBT . Mengagihkan buku teks mengikut bilangan murid. Pastikan murid layak mendapatkan borang SPBT.

7. Menerima resit daripada pihak Sekolah. 3. Memastikan wang yuran yang dibayar mencukupi atau tidak. . 6. Menerima surat lantikan memungut yuran sekolah.        2. 5. Mengedarkan kepada murid borang Penyata yuran yang wajib dibayar. Menyarahkan wang hasil pungutan yuran sekolah kepada bendahari sekolah.SENARAI SEMAK MEMUNGUT YURAN SEKOLAH BIL. TINDAKAN TANDAKAN CATATAN  1. Edarkan surat tagihan jikalau wang tidak mencukupi. 4. Keluarkan resit pembayaran untuk murid berkenaan.

Menerima surat lantikan sebagai Guru Kelas. . Menerima buku kedatangan murid. Melengkapkan data murid di buku kemajuan murid. Mengambil kedatangan setiap hari persekolahan. 4. Mendapatkan data atau maklumat daripada murid. Memastikan borang maklumat diisi lengkap. TINDAKAN TANDAKAN CATATAN  1. 05. 7. Kembalikan borang maklumat yang tidak lengkap kepada murid tersebut. 3.        2. 6.SENARAI SEMAK PENYIAPAN BUKU KEDATANGAN MURID BIL.

Membuat analisis pada setiap penghujung bulan. 4. Menerima arahan daripada guru SPBT sekolah. Jikalau tidak minta murid berkenaan berjumpa dengan guru SPBT.       2. . Mengadakan borang SPBTG untuk peminjaman buku teks.  SENARAI SEMAK PENGAGIHAN BUKU TEKS ( SPBT ) BIL. 6. 5. TINDAKAN TANDAKAN CATATAN  1. Pastikan murid layak mendapatkan borang SPBT. Penyemakan borang SPBTG yang berkelayakan. Pastikan murid layak untuk meminjam. 3.8.

Perintah – perintah Am Bab A hingga G 3. Perlembagaan Malaysia 7.7. Arahan Keselamatan .  SENARAI UNDANG – UNDANG PEKELILING DAN LAIN – LAIN RUJUKAN 1. Perintah Am – Bab B – Elaun – elaun dalam Perkhidmatan 2. Mengagihkan buku teks mengikut bilangan pelajar. Pekeliling – pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam ( PKPA ) 4. Pekeliling – pekeliling Am Perkhidmatan dan Perbendaharaan 6. Surat – surat Pekeliling Perkhidmatan dan Perbendaharaan 5.

REKOD KESIHATAN 5. BORANG DISIPLIN 6. REKOD KEMAJUAN MURID 4. BUKU KEDATANGAN MURID 2. BORANG SPBT .SENARAI BORANG YANG DIGUNAKAN 1. BORANG BMM 7. KAD 001 R 3.

04. 05. Edarkan surat tagihan jikalau wang tidak mencukupi. 03. MASA YANG DIAMBIL 1 hari 1 hari 5 minit 3 minit 5 minit 2 minit 1 hari 1 hari 1 hari 1 hari JUMLAH UNIT 07. JENIS KERJA Menerima surat lantikan memungut yuran sekolah. Menerima resit daripada pihak sekolah. 06. Memastikan wang yuran yang dibayar mencukupi atau tidak.NORMA KERJA MEMUNGUT YURAN SEKOLAH BIL. Menyerahkan wang hasil pungutan yuran sekolah kepada bendahari sekolah. 02. Mengedarkan kepada murid borang penyata yuran yang wajib dibayar. 10 minit 1 hari . Keluarkan resit pembayaran untuk murid berkenaan. 01.

01. 5 minit Seminggu 06. Mengambil kedatangan setiap hari persekolahan. 5 minit Seminggu 05. Memastikan borang maklumat diisi lengkap. 2 minit Sepanjang Tahun . 02.NORMA KERJA PENYIAPAN BUKU KEDATANGAN MURID BIL. Mendapatkan data atau maklumat daripada murid. JENIS KERJA Menerima surat lantikan sebagai Guru Kelas. 5 minit Seminggu 07. Menerima buku kedatangan murid. Melengkapkan data murid di buku kemajuan murid. Kembalikan borang maklumat yang tidak lengkap. MASA YANG DIAMBIL 1 hari 2 minit 5 minit Seminggu JUMLAH UNIT 04. 03.

10 minit 2 hari 06. JENIS KERJA Menerima arahan daripada guru SPBT sekolah. Pastikan murid layak mendapat borang SPBT. 3 minit 2 hari 07. Pastikan murid layak untuk meminjam. Jikalau tidak minta murid berkenaan berjumpa dengan guru SPBT. 01. Penyemakan borang SPBTG yang berkelayakan. 1 minit 1 hari 05. 2 minit 1 hari 04. Mengedarkan borang SPBTG untuk pinjaman buku teks. 10 minit 1 hari .08. Mengagihkan buku teks mengikut bilangan murid. Membuat analisis pada setiap penghujung bulan. 5 minit 1 hari 03. 5 minit Sepanjang Bulan NORMA KERJA PENGAGIHAN BUKU TEKS ( SPBT ) BIL. MASA YANG DIAMBIL 1 hari JUMLAH UNIT 02.

KUASA DAN HUBUNGAN PEGAWAI DENGAN PEGAWAI LAIN JAWATAN : GURU KELAS Tugas Dan Tanggungjawab 1. Organisasi kelas Kuasa Yang Diberi Merancang membentuk Melaksana Memantau 1. Jadual kedatangan murid 3. Mengambil senarai nama murid.SENARAI TUGAS. Menyelaras Melaksana Memantau Melapor Kaunselor Kerani Sekolah Tugas Pegawai Lain Yang Ada Hubungan PK HEM Tugas Pegawai Atasan Yang Ada Hubungan GURU BESAR PK 1 2. Sijil Berhenti Sekolah. PK HEM . Membuat laporan akademik. Surat Akuan dan mengisi Kad 001 R serta Kad Kesihatan murid.

PK KO .Melapor Guru Kesihatan Selaras Guru SPBT Selaras Unit Kewangan 7. 5.Melaksana 3.Menyelaras 4.Melaksana 3.Memantau 4.Melapor PK HEM . 8. 1.Merancang 2.Merancang 2. Pengagihan buku teks. Sentiasa peka kepada kesihatan murid. Mengutip yuran sekolah.Memantau 5. Menceriakan kelas bagi membentuk bilik darjah yang selesa dan kondusif. 6. 1.Merancang 2.Menyelaras 4.Melapor Unit Keceriaan 1.Melaksana 3. Memastikan maklumat latar belakang murid direkodkan. masalah pembelajaran dan disiplin.KUM 4.

CARTA ALIRAN KERJA: MEMUNGUT YURAN PELAJAR Terima surat lantikan memungut yuran pelajar Terima resit sekolah Mengedarkan kepada pelajar borang penyata yuran yang wajib dibayar Wang cukup? Edarkan surat tagihan yuran Tidak Ya Keluarkan resit pembayaran Menyerahkan wang kepada bendahari sekolah .

CARTA ALIRAN KERJA : PENYIAPAN BUKU KEDATANGAN PELAJAR Terima surat lantikan guru kelas Terima buku kedatangan pelajar Mendapat data daripada pelajar Lengkap? Kembalikan borang maklumat Tidak Ya Melengkapkan data pelajar di buku kemajuan murid .

Mengambil kedatangan setiap hari persekolahan dan membuat analisis pada penghujung bulan CARTA ALIRAN KERJA : PENGAGIHAN BUKU TEKS ( SPBT ) Terima ARAHAN DARI Guru SPBT sekolah edarkan borang SPBTG untuk pinjaman buku teks Lengkap? Berjumpa dengan guru SPBT Tidak Ya Layak untuk Meminjam Tidak Tidak dibenarkan untuk meminjam buku teks .

Mengagihkan buku teks CONTOH SENARAI TUGAS HARIAN NAMA: JAWATAN: TARIKH: HARI: BIL _________________________________ _________________________________ _________________________________ _________________________________ TUGAS SAYA HARI INI CATATAN .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->