P. 1
FAIL MEJA

FAIL MEJA

|Views: 341|Likes:
Dipublikasikan oleh Kaiser Azlan

More info:

Published by: Kaiser Azlan on May 26, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/04/2013

pdf

text

original

F A IL M E J A

NAMA PEGAWAI: AZLAN B MD ZAINAL HARBIR (850310-15-5O69)

S E K O L A H K E SB AA I N G SPAE AT N R B U N T E
ALAMAT LAMAN WEB TELEFON FAX E-MAIL : SK.ST PETER BUNDU Peti Surat 108, 89747 Kuala Penyu, Sabah. : : 087-884059 : 087-884059 : kaiserajan_85@yahoo.com

NO.KELUARAN

NO.PINDAAN

TARIKH

1

0

SEMAKAN DAN KELULUSAN
Dokumen ini disediakan oleh: SK. ST. PETER BUNDU, KUALA PENYU

DISEMAK OLEH

DILULUSKAN OLEH

SK. ST. PETER BUNDU, KUALA PENYU

PEJABAT PELAJARAN DAERAH KUALA PENYU

…………………………………………………. ENCIK JULIUS HENRY HINSIN GURU BESAR Tarikh :

…………………………………………………. ENCIK PEGAWAI PELAJARAN DAERAH Tarikh :

ARAHAN
1. Fail meja ini mengandungi maklumat-maklumat serta atur cara bagi tiap-tiap tugas yang dijalankan oleh sesuatu jawatan. 2. Maklumat-maklumat yang perlu ada di dalam fail meja ini adalah : a) b) c) d) e) f) pegawai g) h) i) j) k) l) m) n) o) Visi, Misi, Slogan dan Misi Strategik Objektif..............( umum dan operasi ) Carta Organisasi............... Objektif Program Carta Organisasi Program (kedudukan Pegawai) Senarai Tugas/ Kuasa/ Hubungan dengan lain-lain Peraturan-peraturan Pentadbiran Proses Kerja Carta Aliran Kerja Senarai Semak / Checklist Senarai Undang-undang Pekeliling dan lain-lain Rujukan Senarai Keahlian Jawatankuasa – jika berkenaan Senarai Borang-borang yang diperlukan Norma kerja bagi tiap-tiap tugas di mana sesuai Contoh Senarai Tugas Harian

3. Fail meja ini bukannya hak pegawai sendiri, tetapi ada kaitan dengan jawatannya. Oleh itu fail ini mesti diletakkan di atas meja. Pada masa pertukaran, fail ini hendaklah diserahkan kepada ketua Bahagian / Ketua Pembantu Tadbir Program. 4. Ketua Bahagian / Ketua Pembantu Tadbir hendaklah memastikan bahawa fail ini dikaji semula dan dikemaskini :Setiap dua (2) tahun sekali dan Apabila pertukaran pegawai berlaku. 5. Catitan hendaklah dibuat di atas grid yang disediakan di sebalik fail ini.

BERPANDANGAN TERBUKA MISI .VISI MENINGKATKAN MUTU PELAJARAN DAN PEMBELAJARAN DI SEKOLAH INI UNTUK MENCAPAI PRESTASI CEMERLANG SERTA MELAHIRKAN ANAK-ANAK DIDIK SEPERTI BERIKUT: BERWAWASAN BERDISIPLIN BERBUDAYA SAING BERTANGGUNGJAWAB DAN.

STAF SOKONGAN DAN . 3) MELAHIRKAN BERDISIPLIN.PARA PENDIDIK GIGIH DI SEKOLAH INI BERUSAHA ASPIRASI DENGAN DENGAN: UNTUK MENCAPAI 1) MEMPERKEMBANGKAN KEBOLEHAN DAN POTENSI MURID-MURID KE TAHAP MAKSIMUM. HARMONI DAN BERSATU PADU DI KALANGAN WARGA IBUBAPA. MURID-MURID BERHEMAH TINGGI YANG DAN BERKEMAHIRAN DALAM BIDANG KOKURIKULUM. 4) MEWUJUDKAN BUDAYA KERJA CEMERLANG. 2) MENINGKATKAN KUALITI DAN KUANTITI PRESTASI AKADEMIK. PENDIDIK.

PIAGAM PELANGGAN BERUSAHA MEMBERIKAN PENDIDIKAN YANG BERKUALITI KEPADA SEMUA MURID DENGAN ADIL DAN SAKSAMA. MENGADAKAN HUBUNGAN YANG BAIK DAN MENINGKATKAN PERMUAFAKATAN DENGAN IBU BAPA / PENJAGA DAN MASYARAKAT SETEMPAT. KEBERSIHAN. BERTANGGUNGJAWAB MENJAGA KESELAMATAN. . KEBAJIKAN. MENGADAKAN AKTIVITI-AKTIVITI KURIKULUM DAN KOKURIKULUM UNTUK MEMANTAPKAN PENDIDIKAN MURID-MURID KE ARAH KECEMERLANGAN. DISIPLIN DI SEKOLAH. MENGAMALKAN ETIKA KERJA YANG CEMERLANG. KESIHATAN.

KAMI MENAWARKAN KOMITMEN DENGAN PENUH IKHLAS KEPADA IBU BAPA. BERIKRAR: 1) AKAN MENUNAIKAN UNTUK PERANAN BELAJAR DAN DENGAN TANGGUNGJAWAB PENUH DEDIKASI . KAMI PELAJAR SK. PETER BUNDU. BERBUDAYA SAING SERTA TIDAK PUTUS ASA. 2) AKAN BERUSAHA UNTUK MENINGKATKAN DAN PENCAPAIAN AKADEMIK. KOKURIKULUM SAHSIAH KE ARAH KECEMERLANGAN.IKRAR BAHAWASANYA. DENGAN ITU. RUKUN NEGARA: KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA KELUHURAN PERLEMBAGAAN KEDAULATAN UNDANG-UNDANG KESOPANAN DAN KESUSILAAN . GURUGURU DAN SEKOLAH INI.ST.

Melahirkan warga pendidik yang berkemahiran. 7. Melahirkan guru yang berkualiti kepimpinan. berketrampilan. bersemangat juang. Menjelang tahun 2011 semua murid yang menamatkan pengajian mereka dari sekolah ini mampu menguasai 3M. dinamik. progresif. positif dan produktif. 5. Melahirkan murid yang cintakan ilmu pengetahuan. Semua murid dapat menguasai Kemahiran Berfikir menjelang Tahun 2011. 6. Mempastikan pencapaian lulus 100% iaitu penguasaan sepenuhnya kemahiran penilaian UPSR dan sekurang-kurangnya 50% mendapat kelulusan cemerlang.Keb. Menghasilkan ibubapa / penjaga yang perihatin terhadap potensi dan perkembangan anak-anak mereka. . berpengetahuan. berketrampilan dan berakhlak mulia. 3.OBJEKTIF 1. Bundu Tahuri akan berada di antara 10 buah sekolah terbaik dalam daerah Tamparuli yang mana memperolehi 100% kelulusan. Mempastikan Sek. 4.kasihkan ibupertiwi dan berakhlak tinggi. 8. 2.

PANDU PUTRI PERMAINA N BOLA SEPAK EN.JOSEPHINE ENGKIAS GURU BESAR EN.TEO KUI LAN UNIT BERUNIFORM PBSM PENGAKAP PN. FATIMAH ANEH PUSAT SUMBER PN. IZDIHAR ZAKARIA SU.MATHILDA MAIK BOLA BALING CIK AZLINAH TAHA BOLA TAMPAR PN.JOSEPHINE ENGKIAS PN.MARGARET PAN PSV PN. JULIUS HENRY HINSIN PENOLONG KANAN 1 EN. IZDIHAR ZAKARIA PANITIA BM EN.HEM PN.IZDIHAR ZAKARIAH SPBT EN. YAAKUB RIAH PN.MARGARET NGUAI .SHAMSIA TAHIR AGAMA PN.FATIMAH ANEH PEMBANTU TADBIR PJK EN.SHAMSIA TAHIR BOLA JARING PM PN. JULIA ANTHONY MZ EN.YAAKUB RIAH DATA MURID EN. GUSTIN ANTING AHLI JAWATANKUASA KO-KURIKULUM JAWATANKUASA HAL EHWAL MURID DISIPLIN EN.YAAKUB RIAH ETEMS PN. KOKURIKULUM______ PN. PEPERIKSAAN PN. JOSEPHINE ENGKIAS PN.RITAH JULAI KT/PSK PN.JOSEPHINE ENGKIAS PUSAT SUMBER BAHASA INGGERIS CIK LAURA MATEMATIK EN.AZLAN M.MATHILDA MAIK SAINS SUSU SEKOLAH PN.VINANTIUS JUNGGIN BKD CIK LAURA WILFRED KH PN.JULIA ANTHONY BI RMT/KWAMP/SBT PN.ZAINAL HARBIR A. FRANCIS HILARION GURU AKADEMIK JAWATANKUASA KURIKULUM PK.RITAH JULAI SAINS PN.JOSEPHINE ENGKIAS ENENG M3 BANTUAN AM CIK.YAAKUB RIAH PERSATUAN BAHASA MELAYU EN. LAIMAH TARSIL EN. LENCY BOON HUA EN. MD YUSMAN JALIL PN.EVELYN ELLEH PN.CARTA ORGANISASI INDUK SEKOLAH PK.VINANTIUS JUNGGIN DATA SEKOLAH EN.

CARTA ORGANISASI INDUK Penaung GURU BESAR ( EN. JULIUS HENRY HINSIN) Pengerusi PK. FRANCIS HILARION) Penasihat GURU KELAS ( PN. KURIKULUM ( EN.JOSEPHINE ENGKIAS) Ahli Jawatan Kuasa GURU KELAS  Semua guru kelas KETUA KELAS SETIAUSAHA BENDAHARI AJK Kebersihan & Keceriaan Sudut Mata Pelajaran Pengawas Pembimbing Rakan Sebaya Pengawas Pusat Sumber .

. Memastikan pengurusan kelas bersistematik dan terancang dengan membentuk organisasi kelas. Memastikan kelas sentiasa selesa dan kondusif untuk proses pengajaran dan pembelajaran. Memastikan Guru Kelas mengetahui maklumat latar belakang murid sebagai rekod. Mengedarkan buku teks. 4. Membantu pihak pentadbiran memungut yuran sekolah. 2. 3.OBJEKTIF PROGRAM 1. 5. borang BMM.

SENARAI TUGAS. masalah pembelajaran dan disiplin. -kaunselor -kerani sekolah Kuasa Yang Diberi GURU KELAS Tugas Pegawai Lain Yang Ada Hubungan PK HEM Guru kesihatan Guru SPBT . Sentiasa peka kepada kesihatan murid. Bertanggungjawab mengurus dan membentuk organisasi kelas. sijil Berhenti Sekolah. Membantu tugas guru SPBT dan pengagihan buku Teks. 5. Surat Akaun dan mengisi Kad 001 R serta Kad Kesihatan murid. KUASA DAN HUBUNGAN PEGAWAI DENGAN PEGAWAI LAIN BAHAGIAN/UNIT : KURIKULUM JAWATAN Tugas Pegawai Atasan yang ada Hubungan KURIKULUM : GURU KELAS Tugas dan Tanggungjawab 1. Membuat laporan akademik. 3.Memastikan jadual kedatangan murid sentiasa dikemaskini. 2. 4.

7. Menceriakan kelas bagi membentuk bilik darjah yang selesa dan kondusif. Memastikan maklumat latar belakang murid direkodkan. Mengutip yuran sekolah.6. 8. Unit Kewangan Unit Keceriaan PK HEM .

4. 3. Peraturan – peraturan Kewangan yang sedang berkuatkuasa. . Pekeliling – pekeliling Pentadbiran yang Sedang Berkuatkuasa.PERATURAN – PERATURAN PENTADBIRAN 1. Surat – surat Pekeliling Iktisas 1998 – 2000. Peraturan Tugas Staf Sekolah Rendah. 2. Akta Pendidikan 1996 ( Akta 550 ) dan Peraturan – peraturan Terpilih. 6. Pekeliling Perbendaharaan Bil 3 Tahun 2003. 5. Pekeliling Perbendaharaan Bil 4 Tahun 1992. 7.

01 PROSES KERJA Menerima surat lantikan memungut yuran sekolah. PEGAWAI YANG SEKSYEN UNDANGMELULUS/DIRUJUK UNDANG/PERATURAN Guru Besar PK HEM Kerani Kewangan Kerani Kewangan 02 03 PK HEM 04 Guru Besar 05 PK HEM Guru Besar 06 Guru Kelas 07 Guru Kelas Bendahari Sekolah . Edarkan surat tagihan yuran jikalau wang tidak mencukupi. Menyerahkan wang hasil pingutan yuran sekolah kepada bendahari sekolah. Memastikan wang yuran yang dibayar mencukupi atau tidak.PROSES KERJA MEMUNGUT YURAN SEKOLAH BIL. Menerima resit daripada pihak sekolah. Mengedarkan kepada murid borang penyata yuran yang wajib dibayar. Keluarkan resit pembayaran untuk murid berkenaan.

Memastikan borang maklumat diisi lengkap. PEGAWAI YANG SEKSYEN UNDANG – MELULUS/DIRUJUK UNDANG/PERATURAN Guru Besar PK HEM PK HEM Guru Kelas Guru Kelas 02 03 04 Guru Kelas 05 Guru Kelas 06 Guru Kelas 07 Guru Kelas 08 Guru Kelas PK HEM . Kembalikan borang maklumat yang tidak lengkap kepada murid tersebut. Mengambil kedatangan setiap hari persekolahan. Mendapatkan data atau meklumat daripada murid. Membuat analisis pada setiap penghujung bulan. 01 PROSES KERJA Menerima surat lantikan sebagai Guru Kelas Menerima buku kedatangan murid.PROSES KERJA PENYIAPAN BUKU KEDATANGAN MURID BIL. Melengkapkan data murid di buku kemajuan murid.

PROSES KERJA PENGAGIHAN BUKU TEKS ( SPBT ) BIL. Pastikan murid layak untuk meminjam. PEGAWAI YANG SEKSYEN UNDANG – MELULUS/DIRUJUK UNDANG/PERATURAN Guru SPBT PK HEM 02 Guru Kelas 03 Guru Kelas 04 Guru SPBT 05 Guru SPBT 06 Guru SPBT 07 Guru Kelas Guru SPBT . Pastikan murid layak mendapatkan borang SPBT. Mengedarkan borang SPBTG untuk pinjaman buku teks. Penyemakan borang SPBTG yang berkelayakan. Jikalau tidak minta murid berkenaan berjumpa dengan guru SPBT. Mengagihkan buku teks mengikut bilangan murid. 01 PROSES KERJA Menerima arahan daripada guru SPBT sekolah.

. Menerima surat lantikan memungut yuran sekolah. 5. Menerima resit daripada pihak Sekolah. Memastikan wang yuran yang dibayar mencukupi atau tidak. 4. Keluarkan resit pembayaran untuk murid berkenaan. TINDAKAN TANDAKAN CATATAN  1. Edarkan surat tagihan jikalau wang tidak mencukupi. 3. 7. 6.SENARAI SEMAK MEMUNGUT YURAN SEKOLAH BIL. Mengedarkan kepada murid borang Penyata yuran yang wajib dibayar. Menyarahkan wang hasil pungutan yuran sekolah kepada bendahari sekolah.        2.

6.        2. Mendapatkan data atau maklumat daripada murid. Menerima buku kedatangan murid. 7.SENARAI SEMAK PENYIAPAN BUKU KEDATANGAN MURID BIL. Melengkapkan data murid di buku kemajuan murid. 05. Menerima surat lantikan sebagai Guru Kelas. Mengambil kedatangan setiap hari persekolahan. . 4. TINDAKAN TANDAKAN CATATAN  1. Memastikan borang maklumat diisi lengkap. Kembalikan borang maklumat yang tidak lengkap kepada murid tersebut. 3.

Mengadakan borang SPBTG untuk peminjaman buku teks. Penyemakan borang SPBTG yang berkelayakan. 3.       2. . 5. 4.8. Pastikan murid layak mendapatkan borang SPBT. Menerima arahan daripada guru SPBT sekolah.  SENARAI SEMAK PENGAGIHAN BUKU TEKS ( SPBT ) BIL. 6. Membuat analisis pada setiap penghujung bulan. TINDAKAN TANDAKAN CATATAN  1. Jikalau tidak minta murid berkenaan berjumpa dengan guru SPBT. Pastikan murid layak untuk meminjam.

 SENARAI UNDANG – UNDANG PEKELILING DAN LAIN – LAIN RUJUKAN 1. Surat – surat Pekeliling Perkhidmatan dan Perbendaharaan 5. Mengagihkan buku teks mengikut bilangan pelajar. Pekeliling – pekeliling Am Perkhidmatan dan Perbendaharaan 6. Perintah Am – Bab B – Elaun – elaun dalam Perkhidmatan 2.7. Pekeliling – pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam ( PKPA ) 4. Arahan Keselamatan . Perlembagaan Malaysia 7. Perintah – perintah Am Bab A hingga G 3.

BUKU KEDATANGAN MURID 2. BORANG BMM 7. BORANG SPBT . REKOD KESIHATAN 5. KAD 001 R 3.SENARAI BORANG YANG DIGUNAKAN 1. REKOD KEMAJUAN MURID 4. BORANG DISIPLIN 6.

04. 03. 02. 06. Edarkan surat tagihan jikalau wang tidak mencukupi. MASA YANG DIAMBIL 1 hari 1 hari 5 minit 3 minit 5 minit 2 minit 1 hari 1 hari 1 hari 1 hari JUMLAH UNIT 07. Memastikan wang yuran yang dibayar mencukupi atau tidak. Menyerahkan wang hasil pungutan yuran sekolah kepada bendahari sekolah.NORMA KERJA MEMUNGUT YURAN SEKOLAH BIL. Menerima resit daripada pihak sekolah. 01. 10 minit 1 hari . Mengedarkan kepada murid borang penyata yuran yang wajib dibayar. 05. JENIS KERJA Menerima surat lantikan memungut yuran sekolah. Keluarkan resit pembayaran untuk murid berkenaan.

01. 5 minit Seminggu 07. MASA YANG DIAMBIL 1 hari 2 minit 5 minit Seminggu JUMLAH UNIT 04. Mengambil kedatangan setiap hari persekolahan. 02. JENIS KERJA Menerima surat lantikan sebagai Guru Kelas. 03. Mendapatkan data atau maklumat daripada murid. Menerima buku kedatangan murid. Kembalikan borang maklumat yang tidak lengkap. 5 minit Seminggu 06. 2 minit Sepanjang Tahun .NORMA KERJA PENYIAPAN BUKU KEDATANGAN MURID BIL. 5 minit Seminggu 05. Memastikan borang maklumat diisi lengkap. Melengkapkan data murid di buku kemajuan murid.

3 minit 2 hari 07. JENIS KERJA Menerima arahan daripada guru SPBT sekolah. 01. Membuat analisis pada setiap penghujung bulan. Mengedarkan borang SPBTG untuk pinjaman buku teks. Mengagihkan buku teks mengikut bilangan murid. 5 minit 1 hari 03. Pastikan murid layak untuk meminjam. 10 minit 2 hari 06. 2 minit 1 hari 04.08. 10 minit 1 hari . Penyemakan borang SPBTG yang berkelayakan. Jikalau tidak minta murid berkenaan berjumpa dengan guru SPBT. MASA YANG DIAMBIL 1 hari JUMLAH UNIT 02. 1 minit 1 hari 05. Pastikan murid layak mendapat borang SPBT. 5 minit Sepanjang Bulan NORMA KERJA PENGAGIHAN BUKU TEKS ( SPBT ) BIL.

SENARAI TUGAS. Sijil Berhenti Sekolah. Membuat laporan akademik. Menyelaras Melaksana Memantau Melapor Kaunselor Kerani Sekolah Tugas Pegawai Lain Yang Ada Hubungan PK HEM Tugas Pegawai Atasan Yang Ada Hubungan GURU BESAR PK 1 2. KUASA DAN HUBUNGAN PEGAWAI DENGAN PEGAWAI LAIN JAWATAN : GURU KELAS Tugas Dan Tanggungjawab 1. Jadual kedatangan murid 3. Mengambil senarai nama murid. Surat Akuan dan mengisi Kad 001 R serta Kad Kesihatan murid. PK HEM . Organisasi kelas Kuasa Yang Diberi Merancang membentuk Melaksana Memantau 1.

Memantau 5. masalah pembelajaran dan disiplin.PK KO .Merancang 2.Melaksana 3.Merancang 2. Memastikan maklumat latar belakang murid direkodkan.Menyelaras 4. 1.KUM 4.Melaksana 3. Mengutip yuran sekolah. 8.Melaksana 3. 1. Sentiasa peka kepada kesihatan murid.Merancang 2. 5.Melapor PK HEM . Menceriakan kelas bagi membentuk bilik darjah yang selesa dan kondusif. Pengagihan buku teks.Melapor Unit Keceriaan 1.Melapor Guru Kesihatan Selaras Guru SPBT Selaras Unit Kewangan 7.Menyelaras 4.Memantau 4. 6.

CARTA ALIRAN KERJA: MEMUNGUT YURAN PELAJAR Terima surat lantikan memungut yuran pelajar Terima resit sekolah Mengedarkan kepada pelajar borang penyata yuran yang wajib dibayar Wang cukup? Edarkan surat tagihan yuran Tidak Ya Keluarkan resit pembayaran Menyerahkan wang kepada bendahari sekolah .

CARTA ALIRAN KERJA : PENYIAPAN BUKU KEDATANGAN PELAJAR Terima surat lantikan guru kelas Terima buku kedatangan pelajar Mendapat data daripada pelajar Lengkap? Kembalikan borang maklumat Tidak Ya Melengkapkan data pelajar di buku kemajuan murid .

Mengambil kedatangan setiap hari persekolahan dan membuat analisis pada penghujung bulan CARTA ALIRAN KERJA : PENGAGIHAN BUKU TEKS ( SPBT ) Terima ARAHAN DARI Guru SPBT sekolah edarkan borang SPBTG untuk pinjaman buku teks Lengkap? Berjumpa dengan guru SPBT Tidak Ya Layak untuk Meminjam Tidak Tidak dibenarkan untuk meminjam buku teks .

Mengagihkan buku teks CONTOH SENARAI TUGAS HARIAN NAMA: JAWATAN: TARIKH: HARI: BIL _________________________________ _________________________________ _________________________________ _________________________________ TUGAS SAYA HARI INI CATATAN .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->