1.0 TAJUK Pergerakan Asas Lokomotor dan Bukan Lokomotor Dengan Manipulasi Alatan. 2.

0 PENGENALAN Kemahiran asas dapat diklasifikasikan kepada empat komponen yang utama iaitu Pergerakan Asas, Kemahiran Manipulatif, Kemahiran Asas Sukan dan Kemahiran Asas Fizikal. Kemahiran Pergerakan Asas bolleh dibahagikan kepada tiga komponen utama iaitu Kemahiran Lokomotor, Kemahiran Bukan Lokomotor dan Kemahiran Memanipulasikan Alatan. Dalam Kemahiran Lokomotor, individu perlu bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain manakala Kemahiran Bukan Lokomotor ialah pergerakan setempat dan tumpuan diberi kepada keseluruhan tubuh badan iaitu buka -tutup, naik-turun dan pusing-putar. 2.1 Lokomotor Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. Ter dapat dua jenis lokomotor iaitu Lokomotor Beritma Sekata dan Lokomotor Beritma Tidak Sekata. Kemahiran Lokomotor mempunyai lapan pergerakan iaitu lima pergerakan Beritma Sekata dan tiga pergerakan Beritma Tidak Sekata. Bagi lokomotor beritma sekata ialah :1. Berjalan 2. Berlari 3. Melompat ( mendarat dengan dua kaki ) 4. Hop ( melompat dan mendarat dengan sebelah kaki ) 5. Leap ( melompat serta larian memanjang dilakukan berterusan dengan kaki berselang seli ) Lokomotor Beritma Tidak Sekata ialah : 1. Skip 2. Galop 3. Melongsor

Contohnya. Menguak = menolak + menarik ke kiri dan ke kanan 2. Merangkak = membongkok + berjalan 2. naik turun dan pusing putar. Rebah 10. Mengilas 8. Antaranya ialah : 1. pergerakan-pergerakan berikut merupakan kombinasi pergerakan -pergerakan di atas :1. Memusing 3. Pergerakan ini dilakukan tanpa menggerakkan dasar menyokong seseorang individu.2 Pergerakan Bukan Lokomotor Pergerakan Bukan Lokomotor merupakan pergerakan yang static atau setempat dan tumpuan diberi kepada keseluruhan tubuh badan iaitu aktiviti seperti buka tutup. Burton mengatakan bahawa kesemua pergerakan merupakan variasi 18 pergerakan asas yang disenaraikan di atas. menolak dan menyokong 4. Kemahiran ini amat penting bagi murid -murid sekolah kerana ia membolehkan .2. Menarik 7. Mendekan = rebah + membongkok. Meregang 2. Membongkok 4. Menolak 6. Berbuai-buai atau bergerak dari kiri ke kanan dan sebaliknya Pada tahun 1977.3 Kemahiran Manipulatif Kemahiran manipulatif ialah kemahiran asas yang menyediakan murid sekolah untuk mempelajari kemahiran asas sukan. Menghayun 5. Bangkit 9. Membaling = hayunan dengan tangan dibengkokkkan + satu atau lebih langkah berjalan atau berlari 3.

Pembelajaran kemahiran ini melibatkan objek seperti pundi kacang. bola besar.Baring sambil badan dan kaki dirapatkan ke dada dan . kanak -kanak akan lebih bersedia untuk mempelajari kemahiran yang lebih rumit seperti kemahiran . Memberi tenaga kepada objek-objek seperti melontar. Pada tahun 1988. memukul. Mengawal objek seperti menggelecek dan memantul Ilmu dan kemahiran pergerakan asas ini perlu diajar kepada murid -murid sekolah rendah. Thomas. batang rotan dan sebagainya.Bola dipegang sambil dimasukkan ke bawak kaki semas membuat langkahan besar.dan kaki dibuka .Berjalan sambil langkah besar.badan direndahkan. Jenis Pergerakan Pergerakan Pergerakan 1 Lokomotor Huraian . mengawal dan mengendalikan objek -objek yang berbeza dari segi saiz. Pergerakan 2 . bentuk dan komposisi.mereka untuk memperlaku.kemahiran asas sukan. menyepak. bola kecil. gelung rotan. Selepas mempelajari kemahiran tersebut. Lee & Thomas telah menyatakan bahawa manipulasi melibatkan tiga aspek iaitu : i.Meringkuk . tali. Menguasai objek termasuk menangkap dan menyambut iii. mengumpan dan merejam ii.

lompat katak . Pergerakan 5 Bukan Lokomotor -lentik belakang -Dalam keadaan melutut.badan dimbangkan menggunakan tangan kanan dan kaki kanan. juga secara selang seli. Pergerakan 6 Lokomotor . Pergerakan 8 Lokomotor -Merangkak -Merangkak ke hadapan sambil mengepit bola menggunakan lutut . badan akan dilentikkan ke belakang.Bukan Lokomotor Pergerakan 3 Lokomotor bola dipeluk.Imbangan sisi(tangan dan kaki) . tangan diangkat sambil memegang bola dan kaki dilunjurkan sambil berpusing di atas tilam.Kaki dan lutut kanan diangkat tinggi berselang seli dengan kaki dan lutut kiri.Bola dipegang dan dilambungkan.Kaki kiri dirapatkan dengan kaki kanan dan tangan kiri dibuka ke atas sambil memegang bola.Bola dipegang sambil dilambungkan semasa lompatan. Pergerakan 4 Lokomotor . kepala akan mendongak ke atas dan keduadua tangan akan memegang bola yang dikepit di celah kaki.Guling balak -dalam keadaan baring. Peralatan berat : kerusi Pergerakan 7 Bukan Lokomotor . .duduk dalam keadaan cangkung di atas kerusi lalu menggunakan kaki untuk melonjak badan ke atas dan ke hadapan.Skip .

Bola dikepitkan di bahagian hujung kaki Pergerakan 10 Lokomotor -chassey -Membuat pergerakan chassey sambil melambung bola kanan dan kiri secara berselang-seli. Kaki dilunjurkan kehadapan dan diangat tinggi bersama badan dan tangan dilunjurkan ke arah kaki. Pergerakan 12 Lokomotor -ketingting .Pergerakan 9 Bukan Lokomotor -imbangan v -Duduk di lantai sambil mengimbang badan. Pergerakan 15 -memusing 360 . Satu tangan memegang bola dihala kehadapan dan satu tangan dihala ke sisi untuk mengimbang. Badan juga dibongkokkan ke hadapan selari dengan paras kaki. Pergerakan 11 Bukan Lokomotor -imbangan T -Berdiri dengan satu kaki sambil satu kaki lagi dibawa kebelakang. Pergerakan 13 Bukan Lokomotor -imbangan bangau -Berdiri satu kaki sambil satu kaki lagi dibengkokkan dan diletakkan di tepi lutut.Berlari ketingting meggunakan satu kaki ( selang -seli antara kanan dan kiri). Bola dilantunkan ke lantai. Tangan dibuka sambil satu tangan memegang bola dan melantun bola ke lantai Pergerakan 14 Lokomotor -menyusur -Dalam keadaan meniarap seperti askar dan menyusur mengikut susunan skitel sambil memegang bola. Keadaan badan akan menjadi seperti huruf V. Bergerak ke hadapan sambil melantun bola ke lantai.

Pergerakan 19 Lokomotor -Body wave -Membuat body wave secara berdiri sambil memegang bola dengan satu tangan Pergerakan 20 Bukan Lokomotor Berdiri tegak dan terus merebah ke sisi dan jatuh ke lantai sambil mem . Kaki dibuka luas untuk melompat jauh. Selang -seli antara kaki kanan dan kaki kiri. Badan dan kaki dikecilkan dan diangkat ke atas. Bola dikepit menggunakan kaki. Kepala menyentuh lantai untuk membantu imbangan. Pergerakan 16 Lokomotor -Lompat guling hadapan -Berlari ke atas papan anjakan dan melompat sambil memeluk bola dan membuat pusingan guling hadapan di atas tilam. Pergerakan 17 Bukan Lokomotor -imbangan dekam -Membuat imbangan menggunakan kedua -dua tangan. Pergerakan 18 Lokomotor -Lompat satu kaki -Melompat dengan satu kaki.Bukan Lokomotor -Berdiri tegak lalu melantun bola ke lantai sambil memusingkan badan 360 darjah dan kembali menangkap semula bola yang dilantun.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful