PANTUN UCAPAN ALU-ALUAN Bukan rumput sebarang rumpun, Rumput penghias tepi halaman; Bukan jemput sebarang

jemput, Jemput memohon kata aluan. Duduk sekawan gadis jelita, Buat santapan untuk pahlawan; Tampillah tuan kami meminta, Madah ucapan kata aluan. Sudilah tuan jalan berlapan, Jalan berlapan di malam kelam; Sudilah tuan beri ucapan, Kata aluan pemanis kalam. Emas tempawan buatmu puteri, Busana indah buat rupawan; Sudilah tuan tampilkan diri, Bersama madah kata aluan. PANTUN JEMPUTAN UCAPAN Terbang di awan burung jentayu, Di atas papan batang selisih; Tampillah tuan kami merayu, Bersama ucapan pengikat kasih. Besar langit di tepi busut, Besar tak muat di dalam peti; Besar hajat kami menjemput, Besar niat di dalam hati. Duduk sekawan si burung unta, Tepi keramat di waktu malam; Pada mu tuan kami meminta, Kata azimat penutup kalam. Terbang di awan burung jentayu, Kerana penat gugur ke bumi; Tampillah tuan kami merayu, Bersama amanat bekalan kami. Pergi ke kota beli selasih, Sayang si dara buat halwa;

Jangan patahkan batang jerami. Salam perpisahan untuk semua. Anak dusun pasang pelita. PANTUN UCAPAN PERASMIAN Terbang di awan burung jentayu. Nan elok bawalah balik. Sulamkan mesra satukan jiwa. . Kepada tuan sembah diberi. Tampillah tuan kami merayu. Dilain masa bersua lagi. Hanya indah serupa mimpi. Di atas dahan burung tempua. Daun semulur di pekan sari. Pohon berangan tempat bertemu. Kalau tuan pikat kenari. Hulurkan madah kata perasmi. PANTUN DI AKHIR MAJLIS Banyak keluk ke penarik. Madah dihulur sembah diberi. Jangan tertawan alpa duniawi. Mohon rasmikan majlis kami. Bunga dedap di atas para. Jemari disusun maaf dipinta. Duhai pahlawan ksatria pertiwi. Di atas papan batang jerami. Nan tak elok tinggallah di sini. Baliklah tuan membawa ilmu. Keluk tumbuh pohon kuini. Binalah bangsa bangunkan negara. Batang jerami rebah ke bumi. Bersama ucapan kata perasmi. Kalau tersilap tutur bicara. Girangnya rasa si anak dara. Kata perasmi hajatnya kami.Berilah kata simpulan kasih. Melihat rusa tepi perigi.

Dari Kedah ke pekan sari. Jatuh ditimpa buah berangan. Membawa tinta ke Kuala Linggi. Di lain masa bersua lagi. Esok kita bersua lagi. Dari Rokan ke Indragiri. Andai kata tersilap bicara. Beli suasa di Kota Tinggi. Kemaafan jua kami pohonkan. . Selesai sudah tugas diberi. Baliklah tuan rehatkan diri.Bunga seroja di atas para.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful