P. 1
Penubuhan pdrm

Penubuhan pdrm

|Views: 1,278|Likes:
Dipublikasikan oleh Pkah Pon Pon

More info:

Published by: Pkah Pon Pon on Jun 11, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/27/2014

pdf

text

original

Polis Diraja Malaysia

Ringkasan agensi Ditubuhkan
1807 - Kini Polis Diraja Persekutuan Tanah Melayu

Preceding Agencies

Pasukan Polis Persekutuan Tanah Melayu Pasukan Polis Malayan Union Civil Affairs Police Force

Ibu pejabat Pekerja

Kuala Lumpur, Malaysia Sulit

Polis Diraja Malaysia (PDRM) ialah sebuah pasukan polis Malaysia yang terdiri daripada 89,197 orang pegawai dan anggota, dan beribupejabat di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Kuala Lumpur. Pertubuhan ini adalah unik disebabkan berbanding dengan negara lain, pertubuhan ini adalah terpusat, iaitu segala bentuk kepolisan dari polis tugas am (General Duties) ke perisikan adalah di bawah bidang kuasanya. Kini Ketua Polis Negara (jawatan tertinggi di PDRM) disandang oleh Tan Sri Ismail Omar dan Timbalan Ketua Polis Negara pula disandang oleh Dato' Seri Hussin Ismail. Dalam menjaga keamanan awam, PDRM dibantu oleh kumpulan sokongan yang terdiri dari Polis Tambahan, Sukarelawan Polis, Polis Bantuan, Kadet Polis dan kakitangan awam. Antara persatuan bekas polis dan tentera yang ada ialah Persatuan Bekas Polis dan Tentera Malaysia. Rakan Cop merupakan program komuniti polis yang telah dilancarkan pada 2006. PDRM turut mengadakan kerjasama dengan pasukan polis diseluruh negara termasuk empat jiran terdekatnya iaitu Polis Nasional Republik Indonesia (POLRI), Polis Diraja Thailand (Royal Thai Police Department, Singapura ( ), Polis Diraja Brunei dan Polis Republik , Singapore Police Force).

1

satu tahap yang jauh melebihi tahap piawaian Interpol iaitu 20 peratus daripada kes jenayah yang direkodkan setiap tahun. 459 (48.Warga Sang Saka Biru kini telah mengharumkan nama Malaysia di seluruh dunia apabila telah diiktiraf sebagai pasukan polis yang terbaik di dunia apabila PDRM memberi pencapaian dalam menyelesaikan 73. di mana pada tahun 2005. PDRM berjaya menyelesaikan 76. 281 daripada 198. 622 (bersamaan 36.89 %) yang direkodkan pada tahun 2006. 284 daripada 157. PDRM turut berjaya mengatasi piawaian antarabangsa sebayak dua kali berturut-turut. 2 .45 %) kes jenayah yang direkodkan pada tahun tersebut.

Baginda juga menjadi Hakim. peti itu pun dibawanya.. sida-sida. Seri Maharajakah yang membunuhnya?" Maka sembah Seri Maharaja. tugas dan tanggungjawab polis digabungkan dengan tugas-tugas ketenteraan. "Adakah kawal semalam?" Maka sembah Seri Maharaja. tuanku. Maka titah sultan kepada Seri Maharaja. "Sia-sialah kawal Seri Maharaja. Maka titah Sultan Alauddin kepada Hang Isap dan Hang Siak. bentara. "Ada. Maka Bendahara dan segala orang besar-besar dan para menteri. dihujung jambatan seorang. peranan... diatas bukit seorang. "Apakah pemandangan engkau semalam?" Maka Hang Isap dan Hang Siak pun berceritalah akan segala peri hal ehwal semalam. tiga orang mati tiada diketahui. "Kita dengar ada orang mati dibunuh orang. Ketua Pentadbir dan boleh bertindak sebagai Panglima Perang. jikalau demikian orang itu. tuanku. Beliau berkuasa sebagai Penasihat Sultan. ia pun datang. Sultan menjadi pusat kuasa yang mengawal sistem ini. Tun Perak. Melalui petikan Sejarah Melayu. Jika bertemu dengan orang di ´ 3 . halaman 142-143: ³ Setelah siang hari. Bendahara ialah orang kedua tertinggi selepas baginda Sultan. kerah ia Temenggung." Maka titah sultan... "Semenjak itu kawal Seri Maharaja terlalu keras. dibawah bukit seorang. Undang-undang terpenting pada zaman itu ialah Hukum Kanun Melaka. yang bergelar Bendahara Paduka Raja pernah memimpin angkatan tentera Melaka untuk berperang.. maka Sultan Alaudin pun keluar dihadap orang." Maka sultan pun memerintahkan memanggil Hang Isap. semua dikatakannya. mempunyai kuasa mutlak. "Tiada patik tahu. Sekarang kita dengar pencuri terlalu ganas dalam negeri ini. hulubalang sekaliannya hadir menghadap.Sejarah Polis Zaman Tradisional Melayu Sistem polis boleh dilihat pada Zaman Kesultanan Melayu Melaka." Titah sultan. Ketika ini. Ketua Agama dan Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera serta berkuasa mengubal undangundang.

.jalan. Para Penghulu merupakan wakil sultan. bertemu dengan seorang pencuri. termasuk kawasan istana." Dari gambaran di atas. menyelesaikan masalah jenayah. pekan. Pada zaman sekarang. 4 .. Pada suatu malam Seri Maharaja berkawal. Sistem kepolisan tradisional ini berubah apabila Melaka ditakluk Portugis pada 10 Ogos 1511. menguatkuasakan undang-undang dan menjaga keselamatan kampung jagaannya. Beliau juga dipertanggungjawabkan untuk menjaga pelabuhan. Tugasnya untuk menangkap penjenayah. jalan. jawatan Temenggung seperti Ketua Polis Negara sekarang. Temenggung juga mempunyai pengawal peribadi. membina penjara dan melaksanakan hukuman -hukuman. timbangan dan sukatan. berlaku adil. dibunuhnya. Temenggung ialah orang yang bertanggungjawab menjaga keselamatan dan ketenteraman di seluruh negeri. Tugas utama pasukan ini adalah memungut cukai. tiada ditangkap lagi. mencari pengikut-pengikut yang amanah dan berunding dengan rakan-rakan sejawat. pasar. putus di bahunya.. yang diketuai oleh Alfonso de Albuquerque. Maka diparang oleh Seri Maharaja dengan pedang bertupai. juga mempunyai pasukan kawalan masing-masing.. dikehendaki mengawasi pemeriksaan penjara...

Melaka telah menjadi masyarakat kosmopolitan. Penghulu meneruskan tugas-tugasnya seperti di Zaman Melayu Tradisional semasa Melaka di bawah pemerintahan Belanda. Pihak Portugis mentadbir Melaka dengan menggunakan sistem "Kapitan". Pada 14 Januari 1641. Pasukan ini dikawal dibawah Majlis Keadilan yang anggota-anggotanya dipilih di kalangan orang Belanda di Melaka. Menjelang tahun 1511. Sebuah pasukan polis yang dinamakan 'Burgher Guard' ditubuhkan apabila penduduk Eropah bertambah dan perlunya menubuhkan sepasukan polis. Sistem ini seterusnya melemahkan kuasa pemerintahan raja-raja melayu. ketika Portugis berperang dengan Acheh. Empayar Portugis di Melaka berakhir dengan penaklukan Belanda di Melaka dengan bantuan askar-askar negeri Johor. Burgher Guard adalah badan yang baru dan para pegawainya terdiri daripada orang Belanda yang tinggal di Melaka. Anggota-anggota bawahannya adalah orang-orang Melaka. yang sebelumnya mengamalkan kuasa mutlak.Zaman Portugis dan Belanda Tugas-tugas kepolisan seterusnya dilaksanakan oleh askar-askar Portugis. 5 . Belanda turut memerintah Melaka dengan menggunakan sistem ketenteraan di samping mengekalkan sistem 'Kapitan' yang diperkenalkan oleh Portugis.

Beliau juga berharap dengan konsep "Bersedia Berkhidmat" ini. E. 36. Longworthy. Jawatan baru yang diwujudkan ialah High Sheriff dan Deputy Sheriff yang diberi tugas untuk mengawal keselamatan dan kemamanan di Pulau Pinang. satu organisasi polis tunggal dengan pentadbiran pusat yang pertama telah ditubuhkan dan dikenali sebagai "Civil Affair Police Force" (CAPF). 6 .B. yang dicipta oleh Sir Robert Peel pada tahun 1829. A. Kebanyakan pegawai polis ketika itu adalah berbangsa British. Organisasi ini telah dibentuk di Tanah Melayu bagi menjalankan tugas-tugas kepolisan dengan diketuai H. tahun 1952: "Operation Service". manakala timbalannya ialah Andrew Bone. James Carnery dilantik sebagai High Sheriff yang pertama. pandangan negatif pasukan dapat dikikis dan sebaliknya dihormati. Penduduk-penduduk tempatan diambil dan berkhidmat sebagai Petty Constables dan diberi gaji. Antara masalah yang berleluasa ketika itu ialah pemberontakan pihak komunis. Kapten Farquhar.Zaman Moden Ketika British mengambil alih Melaka pada tahun 1795. Orang-orang barat yang bertugas sebagai High Constables dikira sebagai khidmat masyarakat dan tidak diberi gaji. Arahan Pesuruhjaya Polis No. Young menegaskan pendekatan polis terhadap orang ramai serta mewujudkan persefahaman terhadap kedua-dua pihak. Young pada 15 Disember 1952. Selepas itu organisasi ini berkembang kepada Negeri-Negeri Selat dan negeri-negeri lain di Tanah Melayu. Melalui arahannya. Sistem ini mencontohi sistem tersusun dan teratur polis British. organisasi polis adalah terhad kepada negeri masing-masing. Hanya selepas Perang Dunia II. yang merupakan Gabenor Tentera pada masa itu membenarkan Majlis Keadilan Melaka menjelaskan fungsinya sebagai majistret di samping itu meneruskan tugas-tugas kepolisan 'Burgher Guard' yang telah terbentuk pada zaman itu. Pada ketika itu. Konsep "Bersedia Berkhidmat" diperkenalkan oleh Pesuruhjaya Polis Tanah Melayu Sir Arthur E. Organisasi Polis Moden di Malaysia bermula pada 25 Mac 1807 hasil termaktubnya Piagam Keadilan (Charter of Justice) oleh penjajah Inggeris di Pulau Pinang. Penjajah British terpaksa memantapkan organisasi polis selepas negara melalui anarki semasa zaman pemerintahan Jepun.

DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. 7 . Jalan Semarak. iaitu pada 24 Julai 1958. Mulai dari saat itu pasukan polis dikenali dengan nama "Polis Diraja Persekutuan" atau "The Royal Federation of Malayan Police" dan pada 1963 ditukar kepada Polis Diraja Malaysia. Upacara ini dijalankan di Pusat Latihan Polis (PULAPOL). 54100 Kuala Lumpur. Almarhum Tuanku Abd Rahman Ibni Almarhum Tuanku Mohamad telah berkenan mengurniakan gelaran 'Diraja' kepada Pasukan Polis Persekutuan Tanah Melayu.Hampir setahun selepas Hari Kemerdekaan.

Lagu Polis Sedia Berkhidmat Polis sedia berkhidmat Kerana negara dan rakyat Hidup berbahagia aman sentosa Polis sedia berkhidmat [Chorus] Polis sedia berkhidmat Kerana negara dan rakyat Hidup berbahagia aman sentosa Polis sedia berkhidmat Tanda lekat di lengan Polis dengan pereman Tangan bersalaman Alamat persahabatan [Chorus] Budak-budak pergi sekolah Yang tua berjalan ke kedai Polis pimpin menyeberang jalan Semuanya selamat sampai [Chorus] Waktu kita bekerja Rumah tinggal dijaga Itulah tandanya Polis sedia berkhidmat [Chorus] Bila kebakaran berlaku Jiran tiada di situ Polis berlari tolong bantu Anak tidur selamat tentu [Chorus] 8 .

Insigni B l ji RM il i t t M t i M l l ti / l i l i j M l t ii l t li j i l i i i ji t ti il B i t ll i l i t i i i l tj l t i li i j M l M l i i i i i i i l t i i t ii it t i i i i t l i t il l i l i li i tl i l l i li i i t il l ili li RM B l B l i Bi t l l i i i i M i B i t t l l ll i ll t M j l i t l t li i j M l t i l i j ti j j i ti i " i j " M R i l ll i i l 9 i .

Keris merupakan senjata yang digunakan oleh pahlawan-pahlawan dan pendekar-pendekar Melayu di zaman purbakala. Ia mula dicipta selepas bermulanya zaman logam dan asalnya direka oleh bangsa Arab sebelum menular ke seluruh Kepulauan Nusantara (terdiri daripada kepulauan Indonesia. Dusun. Kadazan serta Melayu Brunei. Malaysia. 10 . Moto Moto Polis Diraja Malaysia menunjukan ketinggian semangat serta keazaman anggota pasukan. Bajau. setiap warna atau warna membawa makna dan erti tersendiri. ia digantikan dengan kepala harimau sebagai lambang rasmi kerajaan Malaysia. Myanmar dan Filipina) dan ia juga turut digunakan pahlawan dari empayar Hindu Majapahit yang berasal dari Indonesia (ketika itu agama Islam belum tersebar luas ke seluruh tanah Indonesia dan Malaysia) serta Siam. PDRM menggunakan kepala Singa sebagai lambang keberanian pada 16 September 1963 iaitu gelaran baru yang diberi selepas pembentukan Malaysia selepas kemerdekaan sehinggalah pada 15 Mei 1994. Keris dan parang Keris melambangkan Semenanjung Malaysia.dalam pasukan PDRM yang sanggup berjuang demi menegakkan maruah negara. Sang Saka Biru Itulah dia bendera PDRM (SANG SAKA BIRU). Bunga padi Bunga padi melambangkan makanan asasi rakyat Malaysia serta kemakmuran negara. Sebelum ini. Parang Tradisional atau Kelewang melambangkan Negeri Sarawak dan Sabah dan ia melambang semangat kepahlawanan kedua-dua negeri yang berbilang bangsa iaitu Dayak. menjadi kemegahan anggota Polis. keberanian dan semangat juang pasukan PDRM dalam menghadapi segala ancaman musuh. bangsa dan agama Islam serta sanggup berkorban diri. Kepala harimau Kepala Harimau melambangkan kegagahan. Thailand.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->