Polis Diraja Malaysia

Ringkasan agensi Ditubuhkan
1807 - Kini Polis Diraja Persekutuan Tanah Melayu

Preceding Agencies

Pasukan Polis Persekutuan Tanah Melayu Pasukan Polis Malayan Union Civil Affairs Police Force

Ibu pejabat Pekerja

Kuala Lumpur, Malaysia Sulit

Polis Diraja Malaysia (PDRM) ialah sebuah pasukan polis Malaysia yang terdiri daripada 89,197 orang pegawai dan anggota, dan beribupejabat di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Kuala Lumpur. Pertubuhan ini adalah unik disebabkan berbanding dengan negara lain, pertubuhan ini adalah terpusat, iaitu segala bentuk kepolisan dari polis tugas am (General Duties) ke perisikan adalah di bawah bidang kuasanya. Kini Ketua Polis Negara (jawatan tertinggi di PDRM) disandang oleh Tan Sri Ismail Omar dan Timbalan Ketua Polis Negara pula disandang oleh Dato' Seri Hussin Ismail. Dalam menjaga keamanan awam, PDRM dibantu oleh kumpulan sokongan yang terdiri dari Polis Tambahan, Sukarelawan Polis, Polis Bantuan, Kadet Polis dan kakitangan awam. Antara persatuan bekas polis dan tentera yang ada ialah Persatuan Bekas Polis dan Tentera Malaysia. Rakan Cop merupakan program komuniti polis yang telah dilancarkan pada 2006. PDRM turut mengadakan kerjasama dengan pasukan polis diseluruh negara termasuk empat jiran terdekatnya iaitu Polis Nasional Republik Indonesia (POLRI), Polis Diraja Thailand (Royal Thai Police Department, Singapura ( ), Polis Diraja Brunei dan Polis Republik , Singapore Police Force).

1

PDRM berjaya menyelesaikan 76.Warga Sang Saka Biru kini telah mengharumkan nama Malaysia di seluruh dunia apabila telah diiktiraf sebagai pasukan polis yang terbaik di dunia apabila PDRM memberi pencapaian dalam menyelesaikan 73.45 %) kes jenayah yang direkodkan pada tahun tersebut. di mana pada tahun 2005. PDRM turut berjaya mengatasi piawaian antarabangsa sebayak dua kali berturut-turut. 281 daripada 198. 622 (bersamaan 36. 459 (48.89 %) yang direkodkan pada tahun 2006. 2 . satu tahap yang jauh melebihi tahap piawaian Interpol iaitu 20 peratus daripada kes jenayah yang direkodkan setiap tahun. 284 daripada 157.

dihujung jambatan seorang. tuanku. Ketua Pentadbir dan boleh bertindak sebagai Panglima Perang. Maka titah sultan kepada Seri Maharaja. mempunyai kuasa mutlak." Maka titah sultan. jikalau demikian orang itu. sida-sida. Baginda juga menjadi Hakim. Seri Maharajakah yang membunuhnya?" Maka sembah Seri Maharaja. "Semenjak itu kawal Seri Maharaja terlalu keras. Maka titah Sultan Alauddin kepada Hang Isap dan Hang Siak.Sejarah Polis Zaman Tradisional Melayu Sistem polis boleh dilihat pada Zaman Kesultanan Melayu Melaka.. Bendahara ialah orang kedua tertinggi selepas baginda Sultan. dibawah bukit seorang." Titah sultan. peti itu pun dibawanya. yang bergelar Bendahara Paduka Raja pernah memimpin angkatan tentera Melaka untuk berperang. kerah ia Temenggung.. semua dikatakannya. tuanku.. Ketika ini. hulubalang sekaliannya hadir menghadap. peranan. "Sia-sialah kawal Seri Maharaja.. "Kita dengar ada orang mati dibunuh orang. "Ada. diatas bukit seorang. Sekarang kita dengar pencuri terlalu ganas dalam negeri ini." Maka sultan pun memerintahkan memanggil Hang Isap. Beliau berkuasa sebagai Penasihat Sultan. ia pun datang. maka Sultan Alaudin pun keluar dihadap orang. Undang-undang terpenting pada zaman itu ialah Hukum Kanun Melaka. Maka Bendahara dan segala orang besar-besar dan para menteri. "Apakah pemandangan engkau semalam?" Maka Hang Isap dan Hang Siak pun berceritalah akan segala peri hal ehwal semalam. Ketua Agama dan Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera serta berkuasa mengubal undangundang. bentara. Sultan menjadi pusat kuasa yang mengawal sistem ini. halaman 142-143: ³ Setelah siang hari. tugas dan tanggungjawab polis digabungkan dengan tugas-tugas ketenteraan.. "Tiada patik tahu. "Adakah kawal semalam?" Maka sembah Seri Maharaja.. Tun Perak. Melalui petikan Sejarah Melayu. tiga orang mati tiada diketahui. Jika bertemu dengan orang di ´ 3 .

dibunuhnya. berlaku adil. timbangan dan sukatan. Beliau juga dipertanggungjawabkan untuk menjaga pelabuhan. putus di bahunya. dikehendaki mengawasi pemeriksaan penjara. mencari pengikut-pengikut yang amanah dan berunding dengan rakan-rakan sejawat. pasar. menguatkuasakan undang-undang dan menjaga keselamatan kampung jagaannya. 4 . yang diketuai oleh Alfonso de Albuquerque. menyelesaikan masalah jenayah. Para Penghulu merupakan wakil sultan.jalan. Temenggung juga mempunyai pengawal peribadi... termasuk kawasan istana. membina penjara dan melaksanakan hukuman -hukuman.. Tugasnya untuk menangkap penjenayah. juga mempunyai pasukan kawalan masing-masing. jalan.. Temenggung ialah orang yang bertanggungjawab menjaga keselamatan dan ketenteraman di seluruh negeri. tiada ditangkap lagi. Maka diparang oleh Seri Maharaja dengan pedang bertupai. Pada zaman sekarang. Tugas utama pasukan ini adalah memungut cukai." Dari gambaran di atas. jawatan Temenggung seperti Ketua Polis Negara sekarang. Sistem kepolisan tradisional ini berubah apabila Melaka ditakluk Portugis pada 10 Ogos 1511. bertemu dengan seorang pencuri. Pada suatu malam Seri Maharaja berkawal. pekan...

Anggota-anggota bawahannya adalah orang-orang Melaka. Sebuah pasukan polis yang dinamakan 'Burgher Guard' ditubuhkan apabila penduduk Eropah bertambah dan perlunya menubuhkan sepasukan polis. Pasukan ini dikawal dibawah Majlis Keadilan yang anggota-anggotanya dipilih di kalangan orang Belanda di Melaka. Penghulu meneruskan tugas-tugasnya seperti di Zaman Melayu Tradisional semasa Melaka di bawah pemerintahan Belanda. Melaka telah menjadi masyarakat kosmopolitan. Empayar Portugis di Melaka berakhir dengan penaklukan Belanda di Melaka dengan bantuan askar-askar negeri Johor. Pihak Portugis mentadbir Melaka dengan menggunakan sistem "Kapitan". Menjelang tahun 1511. Pada 14 Januari 1641.Zaman Portugis dan Belanda Tugas-tugas kepolisan seterusnya dilaksanakan oleh askar-askar Portugis. Sistem ini seterusnya melemahkan kuasa pemerintahan raja-raja melayu. Burgher Guard adalah badan yang baru dan para pegawainya terdiri daripada orang Belanda yang tinggal di Melaka. ketika Portugis berperang dengan Acheh. Belanda turut memerintah Melaka dengan menggunakan sistem ketenteraan di samping mengekalkan sistem 'Kapitan' yang diperkenalkan oleh Portugis. 5 . yang sebelumnya mengamalkan kuasa mutlak.

Penjajah British terpaksa memantapkan organisasi polis selepas negara melalui anarki semasa zaman pemerintahan Jepun.B. Penduduk-penduduk tempatan diambil dan berkhidmat sebagai Petty Constables dan diberi gaji. Young pada 15 Disember 1952. Longworthy.Zaman Moden Ketika British mengambil alih Melaka pada tahun 1795. Antara masalah yang berleluasa ketika itu ialah pemberontakan pihak komunis. Kapten Farquhar. James Carnery dilantik sebagai High Sheriff yang pertama. 6 . Young menegaskan pendekatan polis terhadap orang ramai serta mewujudkan persefahaman terhadap kedua-dua pihak. Orang-orang barat yang bertugas sebagai High Constables dikira sebagai khidmat masyarakat dan tidak diberi gaji. Sistem ini mencontohi sistem tersusun dan teratur polis British. Melalui arahannya. manakala timbalannya ialah Andrew Bone. Organisasi Polis Moden di Malaysia bermula pada 25 Mac 1807 hasil termaktubnya Piagam Keadilan (Charter of Justice) oleh penjajah Inggeris di Pulau Pinang. A. satu organisasi polis tunggal dengan pentadbiran pusat yang pertama telah ditubuhkan dan dikenali sebagai "Civil Affair Police Force" (CAPF). Selepas itu organisasi ini berkembang kepada Negeri-Negeri Selat dan negeri-negeri lain di Tanah Melayu. Arahan Pesuruhjaya Polis No. 36. organisasi polis adalah terhad kepada negeri masing-masing. Hanya selepas Perang Dunia II. E. Konsep "Bersedia Berkhidmat" diperkenalkan oleh Pesuruhjaya Polis Tanah Melayu Sir Arthur E. Jawatan baru yang diwujudkan ialah High Sheriff dan Deputy Sheriff yang diberi tugas untuk mengawal keselamatan dan kemamanan di Pulau Pinang. Kebanyakan pegawai polis ketika itu adalah berbangsa British. yang merupakan Gabenor Tentera pada masa itu membenarkan Majlis Keadilan Melaka menjelaskan fungsinya sebagai majistret di samping itu meneruskan tugas-tugas kepolisan 'Burgher Guard' yang telah terbentuk pada zaman itu. tahun 1952: "Operation Service". pandangan negatif pasukan dapat dikikis dan sebaliknya dihormati. Beliau juga berharap dengan konsep "Bersedia Berkhidmat" ini. Organisasi ini telah dibentuk di Tanah Melayu bagi menjalankan tugas-tugas kepolisan dengan diketuai H. yang dicipta oleh Sir Robert Peel pada tahun 1829. Pada ketika itu.

Mulai dari saat itu pasukan polis dikenali dengan nama "Polis Diraja Persekutuan" atau "The Royal Federation of Malayan Police" dan pada 1963 ditukar kepada Polis Diraja Malaysia. Upacara ini dijalankan di Pusat Latihan Polis (PULAPOL). 7 . DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.Hampir setahun selepas Hari Kemerdekaan. Jalan Semarak. 54100 Kuala Lumpur. iaitu pada 24 Julai 1958. Almarhum Tuanku Abd Rahman Ibni Almarhum Tuanku Mohamad telah berkenan mengurniakan gelaran 'Diraja' kepada Pasukan Polis Persekutuan Tanah Melayu.

Lagu Polis Sedia Berkhidmat Polis sedia berkhidmat Kerana negara dan rakyat Hidup berbahagia aman sentosa Polis sedia berkhidmat [Chorus] Polis sedia berkhidmat Kerana negara dan rakyat Hidup berbahagia aman sentosa Polis sedia berkhidmat Tanda lekat di lengan Polis dengan pereman Tangan bersalaman Alamat persahabatan [Chorus] Budak-budak pergi sekolah Yang tua berjalan ke kedai Polis pimpin menyeberang jalan Semuanya selamat sampai [Chorus] Waktu kita bekerja Rumah tinggal dijaga Itulah tandanya Polis sedia berkhidmat [Chorus] Bila kebakaran berlaku Jiran tiada di situ Polis berlari tolong bantu Anak tidur selamat tentu [Chorus] 8 .

Insigni B l ji RM il i t t M t i M l l ti / l i l i j M l t ii l t li j i l i i i ji t ti il B i t ll i l i t i i i l tj l t i li i j M l M l i i i i i i i l t i i t ii it t i i i i t l i t il l i l i li i tl i l l i li i i t il l ili li RM B l B l i Bi t l l i i i i M i B i t t l l ll i ll t M j l i t l t li i j M l t i l i j ti j j i ti i " i j " M R i l ll i i l 9 i .

Bajau. 10 . Bunga padi Bunga padi melambangkan makanan asasi rakyat Malaysia serta kemakmuran negara. menjadi kemegahan anggota Polis. Ia mula dicipta selepas bermulanya zaman logam dan asalnya direka oleh bangsa Arab sebelum menular ke seluruh Kepulauan Nusantara (terdiri daripada kepulauan Indonesia. PDRM menggunakan kepala Singa sebagai lambang keberanian pada 16 September 1963 iaitu gelaran baru yang diberi selepas pembentukan Malaysia selepas kemerdekaan sehinggalah pada 15 Mei 1994. bangsa dan agama Islam serta sanggup berkorban diri. Parang Tradisional atau Kelewang melambangkan Negeri Sarawak dan Sabah dan ia melambang semangat kepahlawanan kedua-dua negeri yang berbilang bangsa iaitu Dayak. Moto Moto Polis Diraja Malaysia menunjukan ketinggian semangat serta keazaman anggota pasukan. Dusun. setiap warna atau warna membawa makna dan erti tersendiri. ia digantikan dengan kepala harimau sebagai lambang rasmi kerajaan Malaysia. Thailand. Sang Saka Biru Itulah dia bendera PDRM (SANG SAKA BIRU). Kepala harimau Kepala Harimau melambangkan kegagahan. Myanmar dan Filipina) dan ia juga turut digunakan pahlawan dari empayar Hindu Majapahit yang berasal dari Indonesia (ketika itu agama Islam belum tersebar luas ke seluruh tanah Indonesia dan Malaysia) serta Siam. Keris dan parang Keris melambangkan Semenanjung Malaysia. Sebelum ini. Malaysia.dalam pasukan PDRM yang sanggup berjuang demi menegakkan maruah negara. Keris merupakan senjata yang digunakan oleh pahlawan-pahlawan dan pendekar-pendekar Melayu di zaman purbakala. keberanian dan semangat juang pasukan PDRM dalam menghadapi segala ancaman musuh. Kadazan serta Melayu Brunei.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful