P. 1
Penubuhan pdrm

Penubuhan pdrm

|Views: 1,397|Likes:
Dipublikasikan oleh Pkah Pon Pon

More info:

Published by: Pkah Pon Pon on Jun 11, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/27/2014

pdf

text

original

Polis Diraja Malaysia

Ringkasan agensi Ditubuhkan
1807 - Kini Polis Diraja Persekutuan Tanah Melayu

Preceding Agencies

Pasukan Polis Persekutuan Tanah Melayu Pasukan Polis Malayan Union Civil Affairs Police Force

Ibu pejabat Pekerja

Kuala Lumpur, Malaysia Sulit

Polis Diraja Malaysia (PDRM) ialah sebuah pasukan polis Malaysia yang terdiri daripada 89,197 orang pegawai dan anggota, dan beribupejabat di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Kuala Lumpur. Pertubuhan ini adalah unik disebabkan berbanding dengan negara lain, pertubuhan ini adalah terpusat, iaitu segala bentuk kepolisan dari polis tugas am (General Duties) ke perisikan adalah di bawah bidang kuasanya. Kini Ketua Polis Negara (jawatan tertinggi di PDRM) disandang oleh Tan Sri Ismail Omar dan Timbalan Ketua Polis Negara pula disandang oleh Dato' Seri Hussin Ismail. Dalam menjaga keamanan awam, PDRM dibantu oleh kumpulan sokongan yang terdiri dari Polis Tambahan, Sukarelawan Polis, Polis Bantuan, Kadet Polis dan kakitangan awam. Antara persatuan bekas polis dan tentera yang ada ialah Persatuan Bekas Polis dan Tentera Malaysia. Rakan Cop merupakan program komuniti polis yang telah dilancarkan pada 2006. PDRM turut mengadakan kerjasama dengan pasukan polis diseluruh negara termasuk empat jiran terdekatnya iaitu Polis Nasional Republik Indonesia (POLRI), Polis Diraja Thailand (Royal Thai Police Department, Singapura ( ), Polis Diraja Brunei dan Polis Republik , Singapore Police Force).

1

284 daripada 157. di mana pada tahun 2005. 459 (48.Warga Sang Saka Biru kini telah mengharumkan nama Malaysia di seluruh dunia apabila telah diiktiraf sebagai pasukan polis yang terbaik di dunia apabila PDRM memberi pencapaian dalam menyelesaikan 73. PDRM turut berjaya mengatasi piawaian antarabangsa sebayak dua kali berturut-turut.89 %) yang direkodkan pada tahun 2006. 622 (bersamaan 36. 2 . 281 daripada 198. PDRM berjaya menyelesaikan 76.45 %) kes jenayah yang direkodkan pada tahun tersebut. satu tahap yang jauh melebihi tahap piawaian Interpol iaitu 20 peratus daripada kes jenayah yang direkodkan setiap tahun.

Jika bertemu dengan orang di ´ 3 . tugas dan tanggungjawab polis digabungkan dengan tugas-tugas ketenteraan. Ketua Pentadbir dan boleh bertindak sebagai Panglima Perang. dibawah bukit seorang. peti itu pun dibawanya. "Kita dengar ada orang mati dibunuh orang. Seri Maharajakah yang membunuhnya?" Maka sembah Seri Maharaja. semua dikatakannya. dihujung jambatan seorang. kerah ia Temenggung. halaman 142-143: ³ Setelah siang hari. "Adakah kawal semalam?" Maka sembah Seri Maharaja. Maka titah Sultan Alauddin kepada Hang Isap dan Hang Siak. yang bergelar Bendahara Paduka Raja pernah memimpin angkatan tentera Melaka untuk berperang. ia pun datang. Maka titah sultan kepada Seri Maharaja. Ketika ini.. maka Sultan Alaudin pun keluar dihadap orang. hulubalang sekaliannya hadir menghadap. Bendahara ialah orang kedua tertinggi selepas baginda Sultan. Sultan menjadi pusat kuasa yang mengawal sistem ini.Sejarah Polis Zaman Tradisional Melayu Sistem polis boleh dilihat pada Zaman Kesultanan Melayu Melaka. Ketua Agama dan Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera serta berkuasa mengubal undangundang." Maka sultan pun memerintahkan memanggil Hang Isap.. mempunyai kuasa mutlak. Melalui petikan Sejarah Melayu. Sekarang kita dengar pencuri terlalu ganas dalam negeri ini." Titah sultan. tuanku. Maka Bendahara dan segala orang besar-besar dan para menteri. sida-sida. bentara.. Undang-undang terpenting pada zaman itu ialah Hukum Kanun Melaka. diatas bukit seorang. "Apakah pemandangan engkau semalam?" Maka Hang Isap dan Hang Siak pun berceritalah akan segala peri hal ehwal semalam. "Semenjak itu kawal Seri Maharaja terlalu keras. "Ada.. Tun Perak. "Tiada patik tahu.. "Sia-sialah kawal Seri Maharaja. Baginda juga menjadi Hakim." Maka titah sultan. tiga orang mati tiada diketahui. peranan. jikalau demikian orang itu.. Beliau berkuasa sebagai Penasihat Sultan. tuanku.

" Dari gambaran di atas. dikehendaki mengawasi pemeriksaan penjara. jawatan Temenggung seperti Ketua Polis Negara sekarang... tiada ditangkap lagi. menguatkuasakan undang-undang dan menjaga keselamatan kampung jagaannya. Tugas utama pasukan ini adalah memungut cukai. Sistem kepolisan tradisional ini berubah apabila Melaka ditakluk Portugis pada 10 Ogos 1511. Maka diparang oleh Seri Maharaja dengan pedang bertupai. juga mempunyai pasukan kawalan masing-masing. berlaku adil. dibunuhnya. bertemu dengan seorang pencuri. yang diketuai oleh Alfonso de Albuquerque. pasar.jalan. timbangan dan sukatan. Temenggung ialah orang yang bertanggungjawab menjaga keselamatan dan ketenteraman di seluruh negeri. pekan.. jalan. Pada zaman sekarang. termasuk kawasan istana. Pada suatu malam Seri Maharaja berkawal. mencari pengikut-pengikut yang amanah dan berunding dengan rakan-rakan sejawat. putus di bahunya. menyelesaikan masalah jenayah. membina penjara dan melaksanakan hukuman -hukuman.. Tugasnya untuk menangkap penjenayah.. Beliau juga dipertanggungjawabkan untuk menjaga pelabuhan. Para Penghulu merupakan wakil sultan.. 4 . Temenggung juga mempunyai pengawal peribadi.

Sistem ini seterusnya melemahkan kuasa pemerintahan raja-raja melayu. Melaka telah menjadi masyarakat kosmopolitan. Pada 14 Januari 1641. Menjelang tahun 1511. Penghulu meneruskan tugas-tugasnya seperti di Zaman Melayu Tradisional semasa Melaka di bawah pemerintahan Belanda.Zaman Portugis dan Belanda Tugas-tugas kepolisan seterusnya dilaksanakan oleh askar-askar Portugis. Belanda turut memerintah Melaka dengan menggunakan sistem ketenteraan di samping mengekalkan sistem 'Kapitan' yang diperkenalkan oleh Portugis. Empayar Portugis di Melaka berakhir dengan penaklukan Belanda di Melaka dengan bantuan askar-askar negeri Johor. 5 . Anggota-anggota bawahannya adalah orang-orang Melaka. ketika Portugis berperang dengan Acheh. Pasukan ini dikawal dibawah Majlis Keadilan yang anggota-anggotanya dipilih di kalangan orang Belanda di Melaka. yang sebelumnya mengamalkan kuasa mutlak. Burgher Guard adalah badan yang baru dan para pegawainya terdiri daripada orang Belanda yang tinggal di Melaka. Sebuah pasukan polis yang dinamakan 'Burgher Guard' ditubuhkan apabila penduduk Eropah bertambah dan perlunya menubuhkan sepasukan polis. Pihak Portugis mentadbir Melaka dengan menggunakan sistem "Kapitan".

Antara masalah yang berleluasa ketika itu ialah pemberontakan pihak komunis. Young menegaskan pendekatan polis terhadap orang ramai serta mewujudkan persefahaman terhadap kedua-dua pihak. organisasi polis adalah terhad kepada negeri masing-masing. manakala timbalannya ialah Andrew Bone. Selepas itu organisasi ini berkembang kepada Negeri-Negeri Selat dan negeri-negeri lain di Tanah Melayu. Kapten Farquhar. Penduduk-penduduk tempatan diambil dan berkhidmat sebagai Petty Constables dan diberi gaji. Organisasi ini telah dibentuk di Tanah Melayu bagi menjalankan tugas-tugas kepolisan dengan diketuai H. Organisasi Polis Moden di Malaysia bermula pada 25 Mac 1807 hasil termaktubnya Piagam Keadilan (Charter of Justice) oleh penjajah Inggeris di Pulau Pinang. 6 .Zaman Moden Ketika British mengambil alih Melaka pada tahun 1795. yang dicipta oleh Sir Robert Peel pada tahun 1829. Konsep "Bersedia Berkhidmat" diperkenalkan oleh Pesuruhjaya Polis Tanah Melayu Sir Arthur E. Melalui arahannya. Hanya selepas Perang Dunia II. Young pada 15 Disember 1952. pandangan negatif pasukan dapat dikikis dan sebaliknya dihormati. Kebanyakan pegawai polis ketika itu adalah berbangsa British. Beliau juga berharap dengan konsep "Bersedia Berkhidmat" ini. Pada ketika itu. 36. E. Penjajah British terpaksa memantapkan organisasi polis selepas negara melalui anarki semasa zaman pemerintahan Jepun. satu organisasi polis tunggal dengan pentadbiran pusat yang pertama telah ditubuhkan dan dikenali sebagai "Civil Affair Police Force" (CAPF). Longworthy. tahun 1952: "Operation Service". A. Jawatan baru yang diwujudkan ialah High Sheriff dan Deputy Sheriff yang diberi tugas untuk mengawal keselamatan dan kemamanan di Pulau Pinang. Sistem ini mencontohi sistem tersusun dan teratur polis British.B. yang merupakan Gabenor Tentera pada masa itu membenarkan Majlis Keadilan Melaka menjelaskan fungsinya sebagai majistret di samping itu meneruskan tugas-tugas kepolisan 'Burgher Guard' yang telah terbentuk pada zaman itu. Orang-orang barat yang bertugas sebagai High Constables dikira sebagai khidmat masyarakat dan tidak diberi gaji. Arahan Pesuruhjaya Polis No. James Carnery dilantik sebagai High Sheriff yang pertama.

Upacara ini dijalankan di Pusat Latihan Polis (PULAPOL). Mulai dari saat itu pasukan polis dikenali dengan nama "Polis Diraja Persekutuan" atau "The Royal Federation of Malayan Police" dan pada 1963 ditukar kepada Polis Diraja Malaysia. Almarhum Tuanku Abd Rahman Ibni Almarhum Tuanku Mohamad telah berkenan mengurniakan gelaran 'Diraja' kepada Pasukan Polis Persekutuan Tanah Melayu.Hampir setahun selepas Hari Kemerdekaan. 54100 Kuala Lumpur. iaitu pada 24 Julai 1958. Jalan Semarak. 7 . DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

Lagu Polis Sedia Berkhidmat Polis sedia berkhidmat Kerana negara dan rakyat Hidup berbahagia aman sentosa Polis sedia berkhidmat [Chorus] Polis sedia berkhidmat Kerana negara dan rakyat Hidup berbahagia aman sentosa Polis sedia berkhidmat Tanda lekat di lengan Polis dengan pereman Tangan bersalaman Alamat persahabatan [Chorus] Budak-budak pergi sekolah Yang tua berjalan ke kedai Polis pimpin menyeberang jalan Semuanya selamat sampai [Chorus] Waktu kita bekerja Rumah tinggal dijaga Itulah tandanya Polis sedia berkhidmat [Chorus] Bila kebakaran berlaku Jiran tiada di situ Polis berlari tolong bantu Anak tidur selamat tentu [Chorus] 8 .

Insigni B l ji RM il i t t M t i M l l ti / l i l i j M l t ii l t li j i l i i i ji t ti il B i t ll i l i t i i i l tj l t i li i j M l M l i i i i i i i l t i i t ii it t i i i i t l i t il l i l i li i tl i l l i li i i t il l ili li RM B l B l i Bi t l l i i i i M i B i t t l l ll i ll t M j l i t l t li i j M l t i l i j ti j j i ti i " i j " M R i l ll i i l 9 i .

Ia mula dicipta selepas bermulanya zaman logam dan asalnya direka oleh bangsa Arab sebelum menular ke seluruh Kepulauan Nusantara (terdiri daripada kepulauan Indonesia. menjadi kemegahan anggota Polis. Parang Tradisional atau Kelewang melambangkan Negeri Sarawak dan Sabah dan ia melambang semangat kepahlawanan kedua-dua negeri yang berbilang bangsa iaitu Dayak. Kadazan serta Melayu Brunei. Bajau. PDRM menggunakan kepala Singa sebagai lambang keberanian pada 16 September 1963 iaitu gelaran baru yang diberi selepas pembentukan Malaysia selepas kemerdekaan sehinggalah pada 15 Mei 1994. Dusun. 10 . Sebelum ini. Bunga padi Bunga padi melambangkan makanan asasi rakyat Malaysia serta kemakmuran negara.dalam pasukan PDRM yang sanggup berjuang demi menegakkan maruah negara. Kepala harimau Kepala Harimau melambangkan kegagahan. ia digantikan dengan kepala harimau sebagai lambang rasmi kerajaan Malaysia. Keris dan parang Keris melambangkan Semenanjung Malaysia. Thailand. bangsa dan agama Islam serta sanggup berkorban diri. Sang Saka Biru Itulah dia bendera PDRM (SANG SAKA BIRU). Myanmar dan Filipina) dan ia juga turut digunakan pahlawan dari empayar Hindu Majapahit yang berasal dari Indonesia (ketika itu agama Islam belum tersebar luas ke seluruh tanah Indonesia dan Malaysia) serta Siam. Malaysia. keberanian dan semangat juang pasukan PDRM dalam menghadapi segala ancaman musuh. setiap warna atau warna membawa makna dan erti tersendiri. Moto Moto Polis Diraja Malaysia menunjukan ketinggian semangat serta keazaman anggota pasukan. Keris merupakan senjata yang digunakan oleh pahlawan-pahlawan dan pendekar-pendekar Melayu di zaman purbakala.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->