Polis Diraja Malaysia

Ringkasan agensi Ditubuhkan
1807 - Kini Polis Diraja Persekutuan Tanah Melayu

Preceding Agencies

Pasukan Polis Persekutuan Tanah Melayu Pasukan Polis Malayan Union Civil Affairs Police Force

Ibu pejabat Pekerja

Kuala Lumpur, Malaysia Sulit

Polis Diraja Malaysia (PDRM) ialah sebuah pasukan polis Malaysia yang terdiri daripada 89,197 orang pegawai dan anggota, dan beribupejabat di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Kuala Lumpur. Pertubuhan ini adalah unik disebabkan berbanding dengan negara lain, pertubuhan ini adalah terpusat, iaitu segala bentuk kepolisan dari polis tugas am (General Duties) ke perisikan adalah di bawah bidang kuasanya. Kini Ketua Polis Negara (jawatan tertinggi di PDRM) disandang oleh Tan Sri Ismail Omar dan Timbalan Ketua Polis Negara pula disandang oleh Dato' Seri Hussin Ismail. Dalam menjaga keamanan awam, PDRM dibantu oleh kumpulan sokongan yang terdiri dari Polis Tambahan, Sukarelawan Polis, Polis Bantuan, Kadet Polis dan kakitangan awam. Antara persatuan bekas polis dan tentera yang ada ialah Persatuan Bekas Polis dan Tentera Malaysia. Rakan Cop merupakan program komuniti polis yang telah dilancarkan pada 2006. PDRM turut mengadakan kerjasama dengan pasukan polis diseluruh negara termasuk empat jiran terdekatnya iaitu Polis Nasional Republik Indonesia (POLRI), Polis Diraja Thailand (Royal Thai Police Department, Singapura ( ), Polis Diraja Brunei dan Polis Republik , Singapore Police Force).

1

459 (48. PDRM berjaya menyelesaikan 76.Warga Sang Saka Biru kini telah mengharumkan nama Malaysia di seluruh dunia apabila telah diiktiraf sebagai pasukan polis yang terbaik di dunia apabila PDRM memberi pencapaian dalam menyelesaikan 73. PDRM turut berjaya mengatasi piawaian antarabangsa sebayak dua kali berturut-turut. satu tahap yang jauh melebihi tahap piawaian Interpol iaitu 20 peratus daripada kes jenayah yang direkodkan setiap tahun.89 %) yang direkodkan pada tahun 2006. 622 (bersamaan 36.45 %) kes jenayah yang direkodkan pada tahun tersebut. 2 . 284 daripada 157. di mana pada tahun 2005. 281 daripada 198.

Maka titah Sultan Alauddin kepada Hang Isap dan Hang Siak. tugas dan tanggungjawab polis digabungkan dengan tugas-tugas ketenteraan. Ketika ini." Titah sultan. "Semenjak itu kawal Seri Maharaja terlalu keras. halaman 142-143: ³ Setelah siang hari. dibawah bukit seorang. Melalui petikan Sejarah Melayu. sida-sida. hulubalang sekaliannya hadir menghadap. "Sia-sialah kawal Seri Maharaja. mempunyai kuasa mutlak.. bentara. semua dikatakannya.Sejarah Polis Zaman Tradisional Melayu Sistem polis boleh dilihat pada Zaman Kesultanan Melayu Melaka.. dihujung jambatan seorang. Seri Maharajakah yang membunuhnya?" Maka sembah Seri Maharaja. yang bergelar Bendahara Paduka Raja pernah memimpin angkatan tentera Melaka untuk berperang. Sekarang kita dengar pencuri terlalu ganas dalam negeri ini. tuanku. peranan. Maka titah sultan kepada Seri Maharaja. diatas bukit seorang. Beliau berkuasa sebagai Penasihat Sultan. Undang-undang terpenting pada zaman itu ialah Hukum Kanun Melaka." Maka titah sultan. tiga orang mati tiada diketahui. Baginda juga menjadi Hakim. "Apakah pemandangan engkau semalam?" Maka Hang Isap dan Hang Siak pun berceritalah akan segala peri hal ehwal semalam. Maka Bendahara dan segala orang besar-besar dan para menteri. "Kita dengar ada orang mati dibunuh orang. Tun Perak. Bendahara ialah orang kedua tertinggi selepas baginda Sultan. kerah ia Temenggung.. peti itu pun dibawanya. Ketua Pentadbir dan boleh bertindak sebagai Panglima Perang. "Adakah kawal semalam?" Maka sembah Seri Maharaja. tuanku. "Tiada patik tahu." Maka sultan pun memerintahkan memanggil Hang Isap. Jika bertemu dengan orang di ´ 3 . maka Sultan Alaudin pun keluar dihadap orang... "Ada. Sultan menjadi pusat kuasa yang mengawal sistem ini. Ketua Agama dan Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera serta berkuasa mengubal undangundang.. ia pun datang. jikalau demikian orang itu.

Beliau juga dipertanggungjawabkan untuk menjaga pelabuhan. membina penjara dan melaksanakan hukuman -hukuman. timbangan dan sukatan. juga mempunyai pasukan kawalan masing-masing. yang diketuai oleh Alfonso de Albuquerque. putus di bahunya.. Tugasnya untuk menangkap penjenayah." Dari gambaran di atas. pekan...jalan.. Maka diparang oleh Seri Maharaja dengan pedang bertupai. berlaku adil.. dibunuhnya.. Sistem kepolisan tradisional ini berubah apabila Melaka ditakluk Portugis pada 10 Ogos 1511. Pada suatu malam Seri Maharaja berkawal. Tugas utama pasukan ini adalah memungut cukai. jalan. mencari pengikut-pengikut yang amanah dan berunding dengan rakan-rakan sejawat. jawatan Temenggung seperti Ketua Polis Negara sekarang. menyelesaikan masalah jenayah. termasuk kawasan istana. Pada zaman sekarang. Temenggung juga mempunyai pengawal peribadi. tiada ditangkap lagi. dikehendaki mengawasi pemeriksaan penjara. Temenggung ialah orang yang bertanggungjawab menjaga keselamatan dan ketenteraman di seluruh negeri. Para Penghulu merupakan wakil sultan. pasar. bertemu dengan seorang pencuri. 4 . menguatkuasakan undang-undang dan menjaga keselamatan kampung jagaannya.

Melaka telah menjadi masyarakat kosmopolitan.Zaman Portugis dan Belanda Tugas-tugas kepolisan seterusnya dilaksanakan oleh askar-askar Portugis. Menjelang tahun 1511. yang sebelumnya mengamalkan kuasa mutlak. Belanda turut memerintah Melaka dengan menggunakan sistem ketenteraan di samping mengekalkan sistem 'Kapitan' yang diperkenalkan oleh Portugis. Pasukan ini dikawal dibawah Majlis Keadilan yang anggota-anggotanya dipilih di kalangan orang Belanda di Melaka. 5 . Pada 14 Januari 1641. ketika Portugis berperang dengan Acheh. Sistem ini seterusnya melemahkan kuasa pemerintahan raja-raja melayu. Burgher Guard adalah badan yang baru dan para pegawainya terdiri daripada orang Belanda yang tinggal di Melaka. Sebuah pasukan polis yang dinamakan 'Burgher Guard' ditubuhkan apabila penduduk Eropah bertambah dan perlunya menubuhkan sepasukan polis. Pihak Portugis mentadbir Melaka dengan menggunakan sistem "Kapitan". Penghulu meneruskan tugas-tugasnya seperti di Zaman Melayu Tradisional semasa Melaka di bawah pemerintahan Belanda. Empayar Portugis di Melaka berakhir dengan penaklukan Belanda di Melaka dengan bantuan askar-askar negeri Johor. Anggota-anggota bawahannya adalah orang-orang Melaka.

Jawatan baru yang diwujudkan ialah High Sheriff dan Deputy Sheriff yang diberi tugas untuk mengawal keselamatan dan kemamanan di Pulau Pinang. Sistem ini mencontohi sistem tersusun dan teratur polis British. yang dicipta oleh Sir Robert Peel pada tahun 1829. 6 . A. Young pada 15 Disember 1952. manakala timbalannya ialah Andrew Bone. E. Kebanyakan pegawai polis ketika itu adalah berbangsa British. Beliau juga berharap dengan konsep "Bersedia Berkhidmat" ini. pandangan negatif pasukan dapat dikikis dan sebaliknya dihormati. Orang-orang barat yang bertugas sebagai High Constables dikira sebagai khidmat masyarakat dan tidak diberi gaji. James Carnery dilantik sebagai High Sheriff yang pertama. Selepas itu organisasi ini berkembang kepada Negeri-Negeri Selat dan negeri-negeri lain di Tanah Melayu. Young menegaskan pendekatan polis terhadap orang ramai serta mewujudkan persefahaman terhadap kedua-dua pihak. Antara masalah yang berleluasa ketika itu ialah pemberontakan pihak komunis. organisasi polis adalah terhad kepada negeri masing-masing. 36. satu organisasi polis tunggal dengan pentadbiran pusat yang pertama telah ditubuhkan dan dikenali sebagai "Civil Affair Police Force" (CAPF). yang merupakan Gabenor Tentera pada masa itu membenarkan Majlis Keadilan Melaka menjelaskan fungsinya sebagai majistret di samping itu meneruskan tugas-tugas kepolisan 'Burgher Guard' yang telah terbentuk pada zaman itu. Organisasi Polis Moden di Malaysia bermula pada 25 Mac 1807 hasil termaktubnya Piagam Keadilan (Charter of Justice) oleh penjajah Inggeris di Pulau Pinang. Arahan Pesuruhjaya Polis No. Konsep "Bersedia Berkhidmat" diperkenalkan oleh Pesuruhjaya Polis Tanah Melayu Sir Arthur E. Melalui arahannya. Organisasi ini telah dibentuk di Tanah Melayu bagi menjalankan tugas-tugas kepolisan dengan diketuai H. Penjajah British terpaksa memantapkan organisasi polis selepas negara melalui anarki semasa zaman pemerintahan Jepun.Zaman Moden Ketika British mengambil alih Melaka pada tahun 1795. Pada ketika itu. Longworthy. tahun 1952: "Operation Service". Kapten Farquhar.B. Hanya selepas Perang Dunia II. Penduduk-penduduk tempatan diambil dan berkhidmat sebagai Petty Constables dan diberi gaji.

Upacara ini dijalankan di Pusat Latihan Polis (PULAPOL). Jalan Semarak. Almarhum Tuanku Abd Rahman Ibni Almarhum Tuanku Mohamad telah berkenan mengurniakan gelaran 'Diraja' kepada Pasukan Polis Persekutuan Tanah Melayu. 7 . iaitu pada 24 Julai 1958. Mulai dari saat itu pasukan polis dikenali dengan nama "Polis Diraja Persekutuan" atau "The Royal Federation of Malayan Police" dan pada 1963 ditukar kepada Polis Diraja Malaysia.Hampir setahun selepas Hari Kemerdekaan. DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. 54100 Kuala Lumpur.

Lagu Polis Sedia Berkhidmat Polis sedia berkhidmat Kerana negara dan rakyat Hidup berbahagia aman sentosa Polis sedia berkhidmat [Chorus] Polis sedia berkhidmat Kerana negara dan rakyat Hidup berbahagia aman sentosa Polis sedia berkhidmat Tanda lekat di lengan Polis dengan pereman Tangan bersalaman Alamat persahabatan [Chorus] Budak-budak pergi sekolah Yang tua berjalan ke kedai Polis pimpin menyeberang jalan Semuanya selamat sampai [Chorus] Waktu kita bekerja Rumah tinggal dijaga Itulah tandanya Polis sedia berkhidmat [Chorus] Bila kebakaran berlaku Jiran tiada di situ Polis berlari tolong bantu Anak tidur selamat tentu [Chorus] 8 .

Insigni B l ji RM il i t t M t i M l l ti / l i l i j M l t ii l t li j i l i i i ji t ti il B i t ll i l i t i i i l tj l t i li i j M l M l i i i i i i i l t i i t ii it t i i i i t l i t il l i l i li i tl i l l i li i i t il l ili li RM B l B l i Bi t l l i i i i M i B i t t l l ll i ll t M j l i t l t li i j M l t i l i j ti j j i ti i " i j " M R i l ll i i l 9 i .

Bunga padi Bunga padi melambangkan makanan asasi rakyat Malaysia serta kemakmuran negara. PDRM menggunakan kepala Singa sebagai lambang keberanian pada 16 September 1963 iaitu gelaran baru yang diberi selepas pembentukan Malaysia selepas kemerdekaan sehinggalah pada 15 Mei 1994. Parang Tradisional atau Kelewang melambangkan Negeri Sarawak dan Sabah dan ia melambang semangat kepahlawanan kedua-dua negeri yang berbilang bangsa iaitu Dayak. Ia mula dicipta selepas bermulanya zaman logam dan asalnya direka oleh bangsa Arab sebelum menular ke seluruh Kepulauan Nusantara (terdiri daripada kepulauan Indonesia. Sebelum ini. menjadi kemegahan anggota Polis. Moto Moto Polis Diraja Malaysia menunjukan ketinggian semangat serta keazaman anggota pasukan. bangsa dan agama Islam serta sanggup berkorban diri. ia digantikan dengan kepala harimau sebagai lambang rasmi kerajaan Malaysia. Kadazan serta Melayu Brunei. Malaysia. Dusun.dalam pasukan PDRM yang sanggup berjuang demi menegakkan maruah negara. setiap warna atau warna membawa makna dan erti tersendiri. Kepala harimau Kepala Harimau melambangkan kegagahan. Sang Saka Biru Itulah dia bendera PDRM (SANG SAKA BIRU). Thailand. 10 . Bajau. keberanian dan semangat juang pasukan PDRM dalam menghadapi segala ancaman musuh. Myanmar dan Filipina) dan ia juga turut digunakan pahlawan dari empayar Hindu Majapahit yang berasal dari Indonesia (ketika itu agama Islam belum tersebar luas ke seluruh tanah Indonesia dan Malaysia) serta Siam. Keris merupakan senjata yang digunakan oleh pahlawan-pahlawan dan pendekar-pendekar Melayu di zaman purbakala. Keris dan parang Keris melambangkan Semenanjung Malaysia.