Polis Diraja Malaysia

Ringkasan agensi Ditubuhkan
1807 - Kini Polis Diraja Persekutuan Tanah Melayu

Preceding Agencies

Pasukan Polis Persekutuan Tanah Melayu Pasukan Polis Malayan Union Civil Affairs Police Force

Ibu pejabat Pekerja

Kuala Lumpur, Malaysia Sulit

Polis Diraja Malaysia (PDRM) ialah sebuah pasukan polis Malaysia yang terdiri daripada 89,197 orang pegawai dan anggota, dan beribupejabat di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Kuala Lumpur. Pertubuhan ini adalah unik disebabkan berbanding dengan negara lain, pertubuhan ini adalah terpusat, iaitu segala bentuk kepolisan dari polis tugas am (General Duties) ke perisikan adalah di bawah bidang kuasanya. Kini Ketua Polis Negara (jawatan tertinggi di PDRM) disandang oleh Tan Sri Ismail Omar dan Timbalan Ketua Polis Negara pula disandang oleh Dato' Seri Hussin Ismail. Dalam menjaga keamanan awam, PDRM dibantu oleh kumpulan sokongan yang terdiri dari Polis Tambahan, Sukarelawan Polis, Polis Bantuan, Kadet Polis dan kakitangan awam. Antara persatuan bekas polis dan tentera yang ada ialah Persatuan Bekas Polis dan Tentera Malaysia. Rakan Cop merupakan program komuniti polis yang telah dilancarkan pada 2006. PDRM turut mengadakan kerjasama dengan pasukan polis diseluruh negara termasuk empat jiran terdekatnya iaitu Polis Nasional Republik Indonesia (POLRI), Polis Diraja Thailand (Royal Thai Police Department, Singapura ( ), Polis Diraja Brunei dan Polis Republik , Singapore Police Force).

1

45 %) kes jenayah yang direkodkan pada tahun tersebut. 284 daripada 157. satu tahap yang jauh melebihi tahap piawaian Interpol iaitu 20 peratus daripada kes jenayah yang direkodkan setiap tahun. di mana pada tahun 2005. 459 (48.89 %) yang direkodkan pada tahun 2006.Warga Sang Saka Biru kini telah mengharumkan nama Malaysia di seluruh dunia apabila telah diiktiraf sebagai pasukan polis yang terbaik di dunia apabila PDRM memberi pencapaian dalam menyelesaikan 73. 622 (bersamaan 36. PDRM berjaya menyelesaikan 76. PDRM turut berjaya mengatasi piawaian antarabangsa sebayak dua kali berturut-turut. 281 daripada 198. 2 .

. dibawah bukit seorang. Melalui petikan Sejarah Melayu. Undang-undang terpenting pada zaman itu ialah Hukum Kanun Melaka. diatas bukit seorang. "Ada.Sejarah Polis Zaman Tradisional Melayu Sistem polis boleh dilihat pada Zaman Kesultanan Melayu Melaka. "Kita dengar ada orang mati dibunuh orang. mempunyai kuasa mutlak. semua dikatakannya. Sekarang kita dengar pencuri terlalu ganas dalam negeri ini. dihujung jambatan seorang. halaman 142-143: ³ Setelah siang hari. maka Sultan Alaudin pun keluar dihadap orang. Jika bertemu dengan orang di ´ 3 . "Tiada patik tahu." Maka titah sultan. Bendahara ialah orang kedua tertinggi selepas baginda Sultan. Seri Maharajakah yang membunuhnya?" Maka sembah Seri Maharaja. Maka titah Sultan Alauddin kepada Hang Isap dan Hang Siak. kerah ia Temenggung. peti itu pun dibawanya. Maka Bendahara dan segala orang besar-besar dan para menteri... "Semenjak itu kawal Seri Maharaja terlalu keras. Beliau berkuasa sebagai Penasihat Sultan. tuanku.. Ketika ini." Titah sultan. yang bergelar Bendahara Paduka Raja pernah memimpin angkatan tentera Melaka untuk berperang. Sultan menjadi pusat kuasa yang mengawal sistem ini. Maka titah sultan kepada Seri Maharaja. bentara. tuanku. tugas dan tanggungjawab polis digabungkan dengan tugas-tugas ketenteraan. Ketua Agama dan Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera serta berkuasa mengubal undangundang.. hulubalang sekaliannya hadir menghadap. ia pun datang. Tun Perak. Baginda juga menjadi Hakim. "Apakah pemandangan engkau semalam?" Maka Hang Isap dan Hang Siak pun berceritalah akan segala peri hal ehwal semalam. sida-sida. jikalau demikian orang itu." Maka sultan pun memerintahkan memanggil Hang Isap. peranan.. "Adakah kawal semalam?" Maka sembah Seri Maharaja. "Sia-sialah kawal Seri Maharaja. Ketua Pentadbir dan boleh bertindak sebagai Panglima Perang. tiga orang mati tiada diketahui.

termasuk kawasan istana. timbangan dan sukatan. Temenggung juga mempunyai pengawal peribadi. 4 . Beliau juga dipertanggungjawabkan untuk menjaga pelabuhan. dibunuhnya.. mencari pengikut-pengikut yang amanah dan berunding dengan rakan-rakan sejawat. menguatkuasakan undang-undang dan menjaga keselamatan kampung jagaannya. jalan. Tugas utama pasukan ini adalah memungut cukai. dikehendaki mengawasi pemeriksaan penjara. Maka diparang oleh Seri Maharaja dengan pedang bertupai. juga mempunyai pasukan kawalan masing-masing.jalan. putus di bahunya.. bertemu dengan seorang pencuri. Temenggung ialah orang yang bertanggungjawab menjaga keselamatan dan ketenteraman di seluruh negeri. menyelesaikan masalah jenayah. berlaku adil. Pada suatu malam Seri Maharaja berkawal. pekan... tiada ditangkap lagi. Pada zaman sekarang." Dari gambaran di atas. membina penjara dan melaksanakan hukuman -hukuman. pasar. Sistem kepolisan tradisional ini berubah apabila Melaka ditakluk Portugis pada 10 Ogos 1511. jawatan Temenggung seperti Ketua Polis Negara sekarang.. Tugasnya untuk menangkap penjenayah.. Para Penghulu merupakan wakil sultan. yang diketuai oleh Alfonso de Albuquerque.

Menjelang tahun 1511. Burgher Guard adalah badan yang baru dan para pegawainya terdiri daripada orang Belanda yang tinggal di Melaka. yang sebelumnya mengamalkan kuasa mutlak.Zaman Portugis dan Belanda Tugas-tugas kepolisan seterusnya dilaksanakan oleh askar-askar Portugis. Penghulu meneruskan tugas-tugasnya seperti di Zaman Melayu Tradisional semasa Melaka di bawah pemerintahan Belanda. ketika Portugis berperang dengan Acheh. Pasukan ini dikawal dibawah Majlis Keadilan yang anggota-anggotanya dipilih di kalangan orang Belanda di Melaka. Pihak Portugis mentadbir Melaka dengan menggunakan sistem "Kapitan". Sistem ini seterusnya melemahkan kuasa pemerintahan raja-raja melayu. 5 . Belanda turut memerintah Melaka dengan menggunakan sistem ketenteraan di samping mengekalkan sistem 'Kapitan' yang diperkenalkan oleh Portugis. Pada 14 Januari 1641. Anggota-anggota bawahannya adalah orang-orang Melaka. Empayar Portugis di Melaka berakhir dengan penaklukan Belanda di Melaka dengan bantuan askar-askar negeri Johor. Sebuah pasukan polis yang dinamakan 'Burgher Guard' ditubuhkan apabila penduduk Eropah bertambah dan perlunya menubuhkan sepasukan polis. Melaka telah menjadi masyarakat kosmopolitan.

manakala timbalannya ialah Andrew Bone. Penduduk-penduduk tempatan diambil dan berkhidmat sebagai Petty Constables dan diberi gaji. Kapten Farquhar. 36. A.Zaman Moden Ketika British mengambil alih Melaka pada tahun 1795. Melalui arahannya. Orang-orang barat yang bertugas sebagai High Constables dikira sebagai khidmat masyarakat dan tidak diberi gaji. Sistem ini mencontohi sistem tersusun dan teratur polis British. Kebanyakan pegawai polis ketika itu adalah berbangsa British. yang merupakan Gabenor Tentera pada masa itu membenarkan Majlis Keadilan Melaka menjelaskan fungsinya sebagai majistret di samping itu meneruskan tugas-tugas kepolisan 'Burgher Guard' yang telah terbentuk pada zaman itu. yang dicipta oleh Sir Robert Peel pada tahun 1829. Organisasi Polis Moden di Malaysia bermula pada 25 Mac 1807 hasil termaktubnya Piagam Keadilan (Charter of Justice) oleh penjajah Inggeris di Pulau Pinang. James Carnery dilantik sebagai High Sheriff yang pertama. Longworthy. Penjajah British terpaksa memantapkan organisasi polis selepas negara melalui anarki semasa zaman pemerintahan Jepun. E. satu organisasi polis tunggal dengan pentadbiran pusat yang pertama telah ditubuhkan dan dikenali sebagai "Civil Affair Police Force" (CAPF). Young pada 15 Disember 1952. Arahan Pesuruhjaya Polis No. Selepas itu organisasi ini berkembang kepada Negeri-Negeri Selat dan negeri-negeri lain di Tanah Melayu. Beliau juga berharap dengan konsep "Bersedia Berkhidmat" ini. Jawatan baru yang diwujudkan ialah High Sheriff dan Deputy Sheriff yang diberi tugas untuk mengawal keselamatan dan kemamanan di Pulau Pinang. Organisasi ini telah dibentuk di Tanah Melayu bagi menjalankan tugas-tugas kepolisan dengan diketuai H. Pada ketika itu.B. Young menegaskan pendekatan polis terhadap orang ramai serta mewujudkan persefahaman terhadap kedua-dua pihak. organisasi polis adalah terhad kepada negeri masing-masing. 6 . Antara masalah yang berleluasa ketika itu ialah pemberontakan pihak komunis. tahun 1952: "Operation Service". Konsep "Bersedia Berkhidmat" diperkenalkan oleh Pesuruhjaya Polis Tanah Melayu Sir Arthur E. Hanya selepas Perang Dunia II. pandangan negatif pasukan dapat dikikis dan sebaliknya dihormati.

Mulai dari saat itu pasukan polis dikenali dengan nama "Polis Diraja Persekutuan" atau "The Royal Federation of Malayan Police" dan pada 1963 ditukar kepada Polis Diraja Malaysia. 7 . DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Almarhum Tuanku Abd Rahman Ibni Almarhum Tuanku Mohamad telah berkenan mengurniakan gelaran 'Diraja' kepada Pasukan Polis Persekutuan Tanah Melayu. Upacara ini dijalankan di Pusat Latihan Polis (PULAPOL). iaitu pada 24 Julai 1958. Jalan Semarak. 54100 Kuala Lumpur.Hampir setahun selepas Hari Kemerdekaan.

Lagu Polis Sedia Berkhidmat Polis sedia berkhidmat Kerana negara dan rakyat Hidup berbahagia aman sentosa Polis sedia berkhidmat [Chorus] Polis sedia berkhidmat Kerana negara dan rakyat Hidup berbahagia aman sentosa Polis sedia berkhidmat Tanda lekat di lengan Polis dengan pereman Tangan bersalaman Alamat persahabatan [Chorus] Budak-budak pergi sekolah Yang tua berjalan ke kedai Polis pimpin menyeberang jalan Semuanya selamat sampai [Chorus] Waktu kita bekerja Rumah tinggal dijaga Itulah tandanya Polis sedia berkhidmat [Chorus] Bila kebakaran berlaku Jiran tiada di situ Polis berlari tolong bantu Anak tidur selamat tentu [Chorus] 8 .

Insigni B l ji RM il i t t M t i M l l ti / l i l i j M l t ii l t li j i l i i i ji t ti il B i t ll i l i t i i i l tj l t i li i j M l M l i i i i i i i l t i i t ii it t i i i i t l i t il l i l i li i tl i l l i li i i t il l ili li RM B l B l i Bi t l l i i i i M i B i t t l l ll i ll t M j l i t l t li i j M l t i l i j ti j j i ti i " i j " M R i l ll i i l 9 i .

PDRM menggunakan kepala Singa sebagai lambang keberanian pada 16 September 1963 iaitu gelaran baru yang diberi selepas pembentukan Malaysia selepas kemerdekaan sehinggalah pada 15 Mei 1994. ia digantikan dengan kepala harimau sebagai lambang rasmi kerajaan Malaysia. Malaysia. Myanmar dan Filipina) dan ia juga turut digunakan pahlawan dari empayar Hindu Majapahit yang berasal dari Indonesia (ketika itu agama Islam belum tersebar luas ke seluruh tanah Indonesia dan Malaysia) serta Siam.dalam pasukan PDRM yang sanggup berjuang demi menegakkan maruah negara. Moto Moto Polis Diraja Malaysia menunjukan ketinggian semangat serta keazaman anggota pasukan. Keris dan parang Keris melambangkan Semenanjung Malaysia. keberanian dan semangat juang pasukan PDRM dalam menghadapi segala ancaman musuh. Keris merupakan senjata yang digunakan oleh pahlawan-pahlawan dan pendekar-pendekar Melayu di zaman purbakala. Kepala harimau Kepala Harimau melambangkan kegagahan. Bunga padi Bunga padi melambangkan makanan asasi rakyat Malaysia serta kemakmuran negara. Ia mula dicipta selepas bermulanya zaman logam dan asalnya direka oleh bangsa Arab sebelum menular ke seluruh Kepulauan Nusantara (terdiri daripada kepulauan Indonesia. 10 . Bajau. menjadi kemegahan anggota Polis. Dusun. setiap warna atau warna membawa makna dan erti tersendiri. bangsa dan agama Islam serta sanggup berkorban diri. Sebelum ini. Parang Tradisional atau Kelewang melambangkan Negeri Sarawak dan Sabah dan ia melambang semangat kepahlawanan kedua-dua negeri yang berbilang bangsa iaitu Dayak. Kadazan serta Melayu Brunei. Thailand. Sang Saka Biru Itulah dia bendera PDRM (SANG SAKA BIRU).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful