P. 1
SMK Bukit Rahman Putra Mula Dibina Pada Tahun 1999 Dan Siap Pembinaannya Pada November 2001

SMK Bukit Rahman Putra Mula Dibina Pada Tahun 1999 Dan Siap Pembinaannya Pada November 2001

|Views: 220|Likes:
Dipublikasikan oleh Narinderpal Kaur

More info:

Published by: Narinderpal Kaur on Jun 14, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/22/2012

pdf

text

original

SMK Bukit Rahman putra mula dibina pada tahun 1999 dan siap pembinaannya pada November 2001

. SMK Bukit Rahman Putra mendapat namanya berdasarkan lokasinya iaitu di kawasan perumahan Bukit Rahman Putra, Sungai Buloh kirakira 25 kilometer dari bandaraya Kuala Lumpur .SMK Bukit Rahman Putra berkeluasan lebih kurang 3.65 hektar adalah di bawah pentadbiran Pejabat Pelajaran Gombak.

Disamping itu SMK Bukit Rahman Putra dijangkakan mempunyai seramai 145 orang guru dan 12 orang staf sokongan . SMK Bukit Rahman Putra telah membuka kelas Rancangan Khas.Sementara menunggu bangunan sekolah siap. 8 kelas tingkatan 4. 12 kelas tingkatan 2. sebuah kelas KAA telah beroperasi dan pada pada tahun 2005. 8 kelas tingkatan 5 dan 9 kelas Integrasi Pendidikan Khas. Pada tahun 2007. 12 kelas tingkatan 3. Mulai 2004. Bermula dengan 290 orang pelajar dan 8 buah kelas tingkatan 1. SMK Bukit Rahman Putra menumpang di SK Bukit Rahman Putra. kini SMK Bukit Rahman Putra mempunyai jumlah pelajar yang dianggarkan seramai 2700 orang dan ditempatkan di 52 buah kelas iaitu 15 kelas tingktan 1. kelas aliran Sains Agama dibuka.

Mulai tahun 2008 sekolah ini mempunyai 2 sesi. Pejabat Guru. Galeri Seni.pada tahun 2009 ini. . SMK Bukit Rahman Putra menyediakan pelbagai kemudahan asas pengajaran dan pembelajaran termasuklah Makmal Sains. Pusat Sumber AlBiruni. badminton dan sebuah padang serta bilik kokurikulum. gelanggang bola tampar. tingkatan 1 dan tingkatan 2 berada di sesi petang. bilik pengurusan sukan. Bengkel-bengkel Kemahiran Hidup. Bilik Cahaya Putra. Anjung Anggerik. Bilik rawatan dan Bilik Operasi SMKBRP Berhad. Bilik Bimbingan dan Kaunseling. Bilik Perdana Putra. Kantin. Untuk memudahkan urusan sukan dan kokurikulum disediakan bilik persalinan pakaian perempuan. Makmal Komputer. Pustaka Zaba Putra (Bahasa).

. SMK BUKIT RAHMAN PUTRA menjadi sekolah cemerlang. disiplin dan keceriaan sekolah.Setiap tahun SMK Bukit Rahman Putra berusaha menigkatkan kecemerlangan dengan peningkatan prestasi akademik berdasarkan keputusan PMR dan SPM yang meningkat dengan sasaran 3% bagi setiap tahun dan juga peningkatan dalam bidang kokurikulum.

y Mewujudkan warga berdaya saing dalam kurikulum . y Mewujudkan warga bermaklumat yang berteraskan saina dan teknologi y Memastikan suasana Sekolah yang kondusif dan harmoni yang berciri budaya penyayang y Menjalinkan hubungan baik dengan ibubapa dan masyarakat sekeliling . y Melahirkan warga berfikir dan berilmu demi kebaikan dunia dan akhirat.DEMI MEREALESASIKAN VISI.SMKBRP MENDUKUNG MISI: y Memberi perkhidmatan yang berkualiti melalui budaya kerja cemerlang.kokurikulum dan sahsiah.

merah&putih Kesatuan & Keharmonian Menuju Satu Wawasan Buku Terbuka:Sikap suka membaca dan cintakan ilmu pengetahuan untuk kebaikan dunia dan akhirat . Pertemuan 3jalur biru.emghadapi cabaran Putih=Berakhlak mulia dan berdisiplin.Jaya Bentuk:PERISAI menjaga kebajikan warga Sekolah dengan penuh tanggungjawab dan kasih sayang. Warna:BIRU.MERAH &PUTIH BIRU=Perpaduan dan Persefahaman Merah=Kegigihan menimba ilmu dan kegagahan .Cogan Kata:Ilmu.Amal.

emosi dan jasmani dengan berprinsipkan pendidikan dan bimbingan sepanjang hayat. Musyawarah dan Mesra dalam Merealisasikan Kecemerlangan..1421 Hijrah Bunga:Prasana Tahun Penubuhan:2001 Setiap individu mempunyai potensi untuk cemerlang intelek. Komputer:Kecermelangan ilmu melalui penggunaan sains dan teknologi moden Sekolah yang bersih.rohani.ceria dan indah masihi. .Lima Bulatan:Kepentingan kokurikulum sebagai pelengkap kurikulum.

Proaktif.Adil dan Mesra dalam Perkhidmatan  Kami Pelajar SMKBRP Berjanji dan Berikrar: Bahawasanya kami akan menumpukan sepenuh tenaga dan iltizam kepada pelajaran dan aktiviti kokurikulum sekolah.Ikhlas 2.Berdedikasi dan Beretika 4.Cekap dan Berkualiti 5. .Ketetapan Masa 3.1.

Seterusnya kami akan sentiasa berpegang teguh pada janji dan ikrar kami demi masa depan kami dan negara Malaysia tercinta.Rustam Mustafah Tajuk Lagu:Lagu Sekolah SMKBRP Kami harapan negara.guru-guru.peraturan disiplin Sekolah dan undang-undang negara. Bahawasanya kami akan sentiasa menjauhi diri daripada segala bentuk salah laku samaada di rumah.ditempat awam dan disekolah.Bahawasanya kami akan sentiasa menghormati ibupada.Nasir Lirik:Pn. MAKA KAMI . KEPERCAYAAN KAPADA TUHAN KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA KELUHURAN PELEMBAGAAN KADAULATAN UNDANG-UNDANG KESOPANAN DAN KESUSILAAN LAGU SEKOLAH Lagu:M. .rakan pelajar.Norma Mohd Yusof Susunan Muzik:En.rakyat Malaysia berikrar akan menumpukan seluruh tenaga dan usaha kami mencapai cita-cita tersebut berdasarkan prinsip-prinsip yang berikut.

Sehati dan sejiwa Mendukung cita-cita. Kecemerlangan kami bertekad Diamalkan tanpa jemu. . Keharmonian dipupuk bersama diPrasana bersih dan ceria tercapai wawasan negara SMK Bukit Rahman Putra Ilmu amal jaya SMK Bukit Rahman Putra Kini dan selamanya.. Berkat bimbiganmu guru. Untuk kejayaan dunia dan akhirat. Demi kemakmuran bersama. Berdisiplin dan berakhlak mulia.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->