Anda di halaman 1dari 1

PENGENALAN PERNIAGAAN

Saya, Encik Wong Chew Mun telah menubuhkan Perniagaan Wong pada 1 Julai 2010 dengan modal sebanyak RM30000 dimasukkan ke dalam akaun bank, RM20 000 sebagai simpanan tetap dan sebuah van bernilai RM24500. Perniagaan saya adalah perniagaan milikan tunggal yang menjual perabot seperti kerusi, meja dan furniture. Perniagaan ini dibantu oleh 5 orang pekerja yang dibayar gaji sebanyak RM500 sebulan.

Saya memilih untuk menubuhkan perniagaan yang menjual perabot kerana:

(i)

Kurangnya perniagaan yang menjual keperluan perniagaan perabot di lokasi perniagaan saya,

(ii) (iii)

Mempunyai permintaan yang tinggi dalam kalangan penduduk setempat dan Saya amat berminat dalam perniagaan ini memandangkan bidang ini sentiasa mempunyai permintaan yang tinggi.

Saya percaya dengan menjalankan perniagaan milikan tunggal yang menjual perabot, saya dapat memperoleh keuntungan yang tinggi serta dapat memenuhi permintaaan orang ramai serta memudahkan penduduk setempat.

Saya faham dengan melibatkan diri dalam perniagaan yang menjual perabot saya berdepan dengan risiko-risiko seperti persaingan terutamanya dari pasaraya besar seperti Tesco. Walau bagaimanapun saya akan menanggung sendiri segala kos dan kerugian