Anda di halaman 1dari 17

KUASA DORONGAN DIRI PELAJAR REMAJA

Aktiviti/ Aktiviti/aksi bersiri untuk mencapai tujuan Keperluan/ Keperluan/kekurangan secara dalaman .

: JENIS MOTIVASI Motivasi Ekstrinsik Motivasi INTRINSIK .

arah. kesungguhan. pemilihan.Fungsi utama motivasi ‡ Mempunyai fungsi arah. pemilihan. mengekalkan aksi seperti yang dicadangkan Fungsi kesungguhan. peringkat semangat/ semangat/minat ‡ .

Sikap TErhadap Pencapaian Membentuk set kepercayaan dalam diri ‡pelajar Penggerak ke arah mendekati ‡ dan memberi respon terhadap kejayaan .

Idea Mengenai Kebolehan atau Penjelasan bagi kejayaan kegagalan Penentuan matlamat persembahan pelajar remaja ‡Fokus untuk persembahan .

KEBANGKITAN UNTUK BELAJAR «Arousal«??? .

BANGKITAN (AROUSAL) (2007) Coon dan Mitterer Bangkitan ± aktiviti mengaktifkan badan dan sistem saraf  Inverted U law graph .

.

3 Tahap Bangkitan : Rendah ± berasa malas Sederhana ± melakukan aktiviti harian yang biasa Tinggi ± semasa beremosi. panik dan berasa terlalu gembira .

Prestasi pelajar adalah dalam 3 keadaan ‡ Prestasi rendah ‡Prestasi sederhana ‡Prestasi tinggi .

Prestasi belajar dipengaruhi oleh 2 faktor ‡ Dalaman ± Penyebab utama kesulitan belajar ‡ Adanya disfungsi neurologis ‡ Luaran ± Strategi pembelajaran yang keliru .

Menurut Coon dan Mitterer (2007) Bangkitan yang keterlaluan dapat membolehkan pelajar memperoleh prestasi yang rendah  µKerisauan ujian¶ di kalangan pelajar .

.

Kebimbangan dan Kebangkitan ‡ Kebimbangan realiti ‡ Kebimbangan neurotik ‡ Kebimbangan moral Kebimbangan yang berlebihan mengganggu proses pembelajaran .

masa.‡ Pada kebanyakan masa. prestasi yang baik biasanya diperoleh jika remaja dalam keadaan bangkitan yang sederhana dan bukan dalam keadaan bangkitan yang rendah atau tinggi ‡ Dalam jangka masa yang .

Cara meningkatkan motivasi belajar ‡ ‡ ‡ ‡ Keupayaan menggerakkan motivasi Keupayaan pemberian harapan Keupayaan pemberian insentif Keupayaan penyatuan tingkah laku .