Anda di halaman 1dari 17

MEMPERSEMBAHKAN

PROJEK PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 4 2OO8

MOTO : GERAK KERJA BERKUMPULAN YANG BERTERASKAN BERSATU BERTAMBAH MUTU DI SAMPING INGIN MELAHIRKAN INDIVIDU YANG BERKEPIMPINAN PADA MASA HADAPAN.

PENGHARGAAN
Alhamdulillah akhirnya kami dapat menyempurnakan projek perbentangan multimedia kumpulan kami iaitu kumpulan AlMasruiah dengan tunjuk ajar serta bimbingan ustaz kami iaitu Ustaz Khairul Anuar.

SENARAI NAMA AHLI


ADZIM NIDZAM FIRDAUS BIN AFIZ NORASYRAF BIN NORDIN MOHAMAD IZZAT BIN MOHD IDRIS MOHAMAD RIDZA AZRY BIN MOHD. JUSOH MUHAMMAD FIRDAUS BIN SAMSUDDIN MUHAMMAD ASYRAF BIN MOHD ROZI

PERANAN GENERASI ZAMAN SEKARANG

Created by : @syr@f

Umat islam masa kini hendaklah mengembalikan kegemilangan umat Islam , sebagaimana yang berlaku pada suatu waktu zaman dahulu semasa kerajaan Islam yang terdahulu seperti kerajaan Bani Umaiyyah , Bani Abbasiyyah dan kerajaan Turki Uthmaniyyah .

Generasi zaman sekarang hendaklah mengamalkan ajaran Islam secara menyeluruh dalam kehidupan seharian ataupun balam bidang bidang yang diceburi . Hal ini demikian , untuk menarik minat rakan rakan yang bukan Islam .

Generasi zaman sekarang hendaklah sentiasa mengamalkan akhlak yang baik dan mulia dalam pergaulan harian ataupun ketika menjalankan aktiviti yang diceburi sama ada dengan sesama Islam ataupun sesama bukan Islam .

Generasi zaman sekarang hendaklah menuntut berbagaibagai - bagai ilmu pengetahuan yang diredhai Allah S.W.T untuk meninggikan taraf kehidupan umat Islam masa kini dan juga pada masa hadapan .

Generasi zaman sekarang hendaklah mengamalkan konsep syura dan permuafakatan dalam mengendalikan sesuatu masalah diri atau keluarga atau masyarakat mahupun negara dalam mengelakkan pertelingkahan dan perselisihan faham .

Generasi zaman sekarang hendaklah melakukan perkara perkara yang disuruh dalam Islam dan meninggalkan perkara yang dilarang demi mewujudkan suasana yang harmoni , sejahtera dan damai didalam jiwa ahli masyarakat .

KESIMPULAN

Sentiasa mencontohi kegemilangan ilmuan silam Islam yang terdahulu dalam menuntut dan menguasai pelbagai ilmu termasuklah ilmu duniawi atau ilmu akhirat.

Kita hendaklah mengambil iktibar daripada kejatuhan dan kemusnahan sesuatu umat atau kaum disebabkan tindakan kita sendiri , oleh itu jadikannya satu teladan .

Kita hendaklah sentiasa beristiqamah dalam melakukan atau melaksanakan sesuatu tugasan dan berjihad dalam mencari dan menuntut ilmu pengetahuan .

RENUNG RENUNGKANLAH

KERAJAAN ISLAM TERAKHIR IAITU KERAJAAN TURKI UTHMANIAH YANG JATUH PADA TAHUN 1922 PADA TARIKH 28 REJAB KIRA KIRA 86 TAHUN YANG LALU DAN TARIKH INI DIANGGAP TARIKH KERAMAT BAGI ORANG KAFIR YANG MENYAMBUTNYA PADA SETIAP TAHUN.TETAPI UMAT ISLAM ZAMAN INI SEMAKIN JAUH MENYIMPANG AKIBAT KELEKAAN DUNIAWI SEMATA MATA.DIMANAKAH UMAT ISLAM ZAMAN INI ?. GENAP 100 TAHUN SELURUH ORANG KAFIR MELONJAK KEGEMBIRAAN SETELAH USAHA MEREKA MENJATUHKAN UMAT ISLAM JADI FIKIR FIKIRKANLAH..