P. 1
K 10 Tamadun India

K 10 Tamadun India

|Views: 992|Likes:
Dipublikasikan oleh Eugene Kuek

More info:

Published by: Eugene Kuek on Jun 19, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/10/2013

pdf

text

original

TAMADUN INDIA

Skop Perbincangan 
    

Objektif Wilayah Jenis tamadun Sejarah, Kerajaan dan Pentadbiran Masyarakat dan Budaya Pandangan Semesta dan nilai-nilai Pencapaian dalam pelbagai bidang Hubungan Tamadun India dengan dunia luar Iktibar ± Konteks Malaysia Kesimpulan

Objektif Kursus  

Untuk menerangkan isi kandungan yang relevan dalam Tamadun India sebagai faktor lengkap kepada tamadun-tamadun Asia yang lain. Untuk membincangkan keistimewaan Tamadun India dan meningkatkan tahap kefahaman dan penghargaan terhadapnya. Untuk menghayati sumbangan dan pengaruh Tamadun India kepada manusia, khususnya masyarakat Malaysia.

.

Bahasa Sanskrit menjadi bahasa utama Tamadun Dravida Masyarakat di India Selatan. Bahasa Tamil menjadi asas untuk bahasa-bahasa Dravida.Aspek utama   Wilayah Jenis Tamadun Tamadun Indo-Arya Masyarakat di India Utara. .

Banjaran Himalaya .

Masyarakat India Utara .

Tulisan Urdu .

Masyarakat India selatan .

Tulisan Tamil .

Sungai saraswati .

Zaman Protosejarah 1.3. Zaman Chola .4.3.1.3. Zaman Vedik 1.3.2. Zaman Prasejarah 1. Zaman Gelap 1. Zaman Awal Utara 1. Pandya 1. Chola.3. Zaman Sangam ± Chera.3.7. Zaman Pallava 1.1. Kerajaan dan Pentadbiran Pembahagian Zaman 1.5.6.3. Empayar Maurya 1.2.3.Sejarah. Empayar Gupta Selatan1.3.

Zaman Pertengahan Utara 1.1.5. Zaman Moden Umum1. Belanda.4.2. Perancis dan Inggeris .1.1.4.4. Kerajaan Vijayanagar 1.5. Islam dan Dinasti Mughal Selatan1. Kuasa Portugis.

Brahmin.rasionalnya .2.2.rasionalnya 2. Grahasta.1. Ksatriya. Sannyasa . Sistem Keluarga ± konsep Ashrama Dharma . Vaisya. Masyarakat dan Budaya 2. Sudra . Sistem Kasta dan Kelas .Brahmacarya. Vanaprasta.

Kesusasteraan Tamil ± Konsep akam dan puram dalam sastera klasik . Malayalam.Kesusasteraan Sanskrit . Kannada) .Bahasa Sanskrit .Epik Mahabharata & Ramayana . Bahasa dan Kesusasteraan . Telegu.Bahasa Dravida (Tamil.3.2.

Buddhisme.Hinduisme. Falsafah .jenis falsafah .2.ortodoks dan heterodoks . Jainisme Sikhisme .ajaran .4.Perayaan 2.5. Agama .

idea . tradisi.1. falsafah.cara berfikir/hidup/membuat sesuatu .1.bekerjasama .raja sebagai payung negara .1.Pandangan Semesta dan Nilai-nilai 3. Pandangan Semesta 3. agama. Sifat penerimaan -Pelbagai budaya.realiti dan duniawi .3. bahasa.

dasar pendidikan Inggeris .bersatupadu . persamaan.banyak bahasa . kesetiaan.2.unsur kebebasan.1. keadilan .3. Sifat toleransi .

Ahimsa sebagai kesederhanaan .Dharma. Moksha (aram.Etika Tirukkural .2. Artha.Nilai hidup . inbam.Karma sebagai perbuatan . vidu) .3. Kama. Nilai-nilai .Ajaran Bhagavadgita dan . porul.

Matematik. Logam. Seni lukis 4.4. Perubatan . Astronomi. Kimia. Seni Halus . Seni ukir. Tarian.Muzik. Fizik.1. Seni bina. Drama. Pencapaian dalam pelbagai bidang 4.2. Sains .

.Perkembangan Islam di India  Hubungan Arab/Islam dengan India sudah bermula lama melalui aktiviti perdagangan Masyarakat Arab mengenali India dengan nama Sind/Hind semenjak 1200 SM yang terkenal dengan barangan rempah ratus. kain dan pedang. sudah terdapat penempatan orang Arab Islam tetapi agama tersebut masih belum tersebar luas. Pada abad ke 7M.

Ketika pemerintahan kerajaan Umayyah.  Pada zaman Khulafa al-Rasyidin. tiada gerakan ketenteraan secara besar-besaran dilancarkan di India. tentera Islam mula dihantar ke India untuk melindungi pedagang Islam yang sering dirompak. . Penguasaan pemerintah Umayyah tidak bertahan lama kerana peralihan kuasa oleh Bani Abbasiyah.

Ia terdiri dari 6 buah dinasti yang berpusat di Delhi dan berbentuk autokrasi .  Penguasaan Islam bermula semula apabila kerajaan Ghaznawi meletakkan Sind di bawah kuasanya menyebabkan penyebaran Islam yang meluas dan menghapuskan ancaman lanun. Kemerosotan kerajaan Ghaznawi diteruskan oleh kerajaan yang lain dan proses ini berlaku berterusan sehingga kerajaan terakhir iaitu Mughal Pemerintahan kerajaan Kesultanan Delhi terbentuk selepas kejatuhan kerajaan Ghori.

Thuglug. Dinasti Moghul mencapai kegemilangan di bawah 2 tokoh utama. Akhbar dan Aurengzeb. Syed. . Khilji. Selepas itu kerajaan Moghul yang lebih hebat terbentuk dan menguasai utara dan tengah India sehingga kedatangan British. Dinasti tersebut ialah dinasti Mamluk. Lodi dan Suri.

. Banyak sumbangan daripada pemerintah dan cendiakawan terutamanya dalam bidang ilmu pengetahuan dan bidang seni.Sumbangan Islam terhadap tamadun India  Pengenalan Kedatanagn Islam telah meninggalkan kesan besar kepada masyarakat dan tamadun India.

maktab-maktab dan madrasah sebagai pusat penyebaran ilmu dibina oleh pemerintah Bahkan pemerintah juga menjadi penaung kepada kegiatan intelektual dan perkembangan ilmu. Lajore. .Ilmu Pengetahuan  Banyak masjid. Gujerat dll. Pusat tamadun dan intelektual wujud di merata tempat seperti agra. Delhi.

  Para cendiakawan diberi imbuhan besar dan pelbagai bantuan agar ilmu tersebar luas Contoh pemerintah intelek ialah Sultan Timur yang membina Maktab Samarkan. Parsi dan Turki. Puncak keagungan ilmu berlaku pada masa Sultan Shah Jehan yang mendirikan maktab pengajian tinggi bertaraf universiti seperti Imperial College dan darul Baqa College . Sultan Babur yang mengembangkan bahasa Arab. Sultan Humayun yang mengembangkan ilmu astronomi dan geografi. Beliau juga mendirikan perpustakaan.

istana dll. Contohnya Masjid Fathur Sikri oleh Sultan Akhbar. Pada dasarnya ia menunjukkan sepenuhnya ciri-ciri seni bina Islam tetapi kerja-kerja mengindahkan sesuatu bangunan banyak melibatkan ciri-ciri Hindu. .Senibina  Kesenian tempatan ada juga mempengaruhi seni bina Islam yang boleh dilihat pada masjid.

taj Mahal oleh Shah Jehan.Masjid Mutiara / Moti dan taman Shah Dara di Lahore oleh Jahangir. . Kesimpulannya ialah: kedatanagn Islam mengubah persepsi masyarakat yang mengganggap India hanya didominasi oleh agama Hindu atau Buddha. mausoleum Itimad al-Daulah oleh Nur Jahan. Islam datang dengan membawa konsep kepercayaan tauhid dan menyumbangkan perkembangan ilmu pengetahuan dan binaan yang menakjubkan sejarah dunia hingga kini.

politik .serangan . Bahasa dan Kesusasteraan iv.perdagangan . Keagamaan & Kepercayaan ii.asimilasi Bidang-Bidang utama i. Kesenian dan Hiburan iii.Hubungan Tamadun India dengan dunia luar Berlaku dengan pelbagai cara . Pentadbiran Kerajaan .

Iktibar dari Tamadun India 5.sistem beraja Bahasa dan Kesusasteraan Nilai-nilai (dharma. ahimsa. satya) Perpaduan .1. Pengaruh ke Malaysia Konsep kepelbagaian dan perbezaan Kepercayaan kepada Tuhan ± agama Unsur-unsur pemerintahan .2.5. karma. Pengaruh ke Asia Tenggara 5.

Glosari .Bibliografi/Rujukan .Kesimpulan   Kerelevanan Tamadun India Kesesuaiannya dalam era globalisasi Islam Hadhari dan Tamadun India Sikap positif membawa keberkesanan Lampiran .

Terima kasih .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->