P. 1
K 10 Tamadun India

K 10 Tamadun India

|Views: 992|Likes:
Dipublikasikan oleh Eugene Kuek

More info:

Published by: Eugene Kuek on Jun 19, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/10/2013

pdf

text

original

TAMADUN INDIA

Skop Perbincangan 
    

Objektif Wilayah Jenis tamadun Sejarah, Kerajaan dan Pentadbiran Masyarakat dan Budaya Pandangan Semesta dan nilai-nilai Pencapaian dalam pelbagai bidang Hubungan Tamadun India dengan dunia luar Iktibar ± Konteks Malaysia Kesimpulan

Objektif Kursus  

Untuk menerangkan isi kandungan yang relevan dalam Tamadun India sebagai faktor lengkap kepada tamadun-tamadun Asia yang lain. Untuk membincangkan keistimewaan Tamadun India dan meningkatkan tahap kefahaman dan penghargaan terhadapnya. Untuk menghayati sumbangan dan pengaruh Tamadun India kepada manusia, khususnya masyarakat Malaysia.

.

Bahasa Tamil menjadi asas untuk bahasa-bahasa Dravida. . Bahasa Sanskrit menjadi bahasa utama Tamadun Dravida Masyarakat di India Selatan.Aspek utama   Wilayah Jenis Tamadun Tamadun Indo-Arya Masyarakat di India Utara.

Banjaran Himalaya .

Masyarakat India Utara .

Tulisan Urdu .

Masyarakat India selatan .

Tulisan Tamil .

Sungai saraswati .

Zaman Vedik 1.2.1. Zaman Prasejarah 1. Zaman Sangam ± Chera.2.3. Chola.7.3. Zaman Chola . Zaman Gelap 1.3.3. Kerajaan dan Pentadbiran Pembahagian Zaman 1.6.5.3.3.Sejarah. Empayar Gupta Selatan1. Zaman Awal Utara 1.1. Pandya 1.3. Zaman Protosejarah 1.3.4. Empayar Maurya 1. Zaman Pallava 1.3.

4.5.4. Kuasa Portugis.2. Kerajaan Vijayanagar 1.1. Belanda.4. Perancis dan Inggeris .1.5. Zaman Pertengahan Utara 1. Zaman Moden Umum1.1. Islam dan Dinasti Mughal Selatan1.

Masyarakat dan Budaya 2.2.rasionalnya 2.2. Vaisya. Sistem Keluarga ± konsep Ashrama Dharma . Grahasta.Brahmin. Sistem Kasta dan Kelas . Sudra .rasionalnya . Sannyasa .Brahmacarya.1. Vanaprasta. Ksatriya.

Kesusasteraan Sanskrit . Kannada) . Malayalam.Bahasa Sanskrit .2.Bahasa Dravida (Tamil. Bahasa dan Kesusasteraan . Telegu.3.Epik Mahabharata & Ramayana .Kesusasteraan Tamil ± Konsep akam dan puram dalam sastera klasik .

2.ortodoks dan heterodoks .Hinduisme.4.ajaran . Buddhisme. Agama . Jainisme Sikhisme .jenis falsafah .5.Perayaan 2. Falsafah .

agama.realiti dan duniawi .3.raja sebagai payung negara . bahasa. Pandangan Semesta 3. falsafah. tradisi.Pandangan Semesta dan Nilai-nilai 3.1.1.cara berfikir/hidup/membuat sesuatu .bekerjasama . Sifat penerimaan -Pelbagai budaya.1. idea .

Sifat toleransi .3.2. persamaan. kesetiaan.bersatupadu .1.banyak bahasa .unsur kebebasan.dasar pendidikan Inggeris . keadilan .

Moksha (aram. Artha.Etika Tirukkural . Nilai-nilai .Nilai hidup . vidu) . inbam.Dharma.3.Ajaran Bhagavadgita dan . Kama.Ahimsa sebagai kesederhanaan .Karma sebagai perbuatan .2. porul.

Astronomi. Seni bina. Tarian. Seni lukis 4. Fizik. Seni ukir. Seni Halus .4.Muzik. Kimia.1.2. Logam. Sains . Drama. Pencapaian dalam pelbagai bidang 4. Perubatan .Matematik.

sudah terdapat penempatan orang Arab Islam tetapi agama tersebut masih belum tersebar luas. Pada abad ke 7M. .Perkembangan Islam di India  Hubungan Arab/Islam dengan India sudah bermula lama melalui aktiviti perdagangan Masyarakat Arab mengenali India dengan nama Sind/Hind semenjak 1200 SM yang terkenal dengan barangan rempah ratus. kain dan pedang.

tiada gerakan ketenteraan secara besar-besaran dilancarkan di India. . tentera Islam mula dihantar ke India untuk melindungi pedagang Islam yang sering dirompak. Ketika pemerintahan kerajaan Umayyah.  Pada zaman Khulafa al-Rasyidin. Penguasaan pemerintah Umayyah tidak bertahan lama kerana peralihan kuasa oleh Bani Abbasiyah.

  Penguasaan Islam bermula semula apabila kerajaan Ghaznawi meletakkan Sind di bawah kuasanya menyebabkan penyebaran Islam yang meluas dan menghapuskan ancaman lanun. Ia terdiri dari 6 buah dinasti yang berpusat di Delhi dan berbentuk autokrasi . Kemerosotan kerajaan Ghaznawi diteruskan oleh kerajaan yang lain dan proses ini berlaku berterusan sehingga kerajaan terakhir iaitu Mughal Pemerintahan kerajaan Kesultanan Delhi terbentuk selepas kejatuhan kerajaan Ghori.

 Dinasti tersebut ialah dinasti Mamluk. Selepas itu kerajaan Moghul yang lebih hebat terbentuk dan menguasai utara dan tengah India sehingga kedatangan British. Dinasti Moghul mencapai kegemilangan di bawah 2 tokoh utama. . Khilji. Lodi dan Suri. Akhbar dan Aurengzeb. Thuglug. Syed.

Sumbangan Islam terhadap tamadun India  Pengenalan Kedatanagn Islam telah meninggalkan kesan besar kepada masyarakat dan tamadun India. Banyak sumbangan daripada pemerintah dan cendiakawan terutamanya dalam bidang ilmu pengetahuan dan bidang seni. .

Gujerat dll. Delhi. maktab-maktab dan madrasah sebagai pusat penyebaran ilmu dibina oleh pemerintah Bahkan pemerintah juga menjadi penaung kepada kegiatan intelektual dan perkembangan ilmu.Ilmu Pengetahuan  Banyak masjid. Lajore. Pusat tamadun dan intelektual wujud di merata tempat seperti agra. .

Sultan Babur yang mengembangkan bahasa Arab.  Para cendiakawan diberi imbuhan besar dan pelbagai bantuan agar ilmu tersebar luas Contoh pemerintah intelek ialah Sultan Timur yang membina Maktab Samarkan. Beliau juga mendirikan perpustakaan. Sultan Humayun yang mengembangkan ilmu astronomi dan geografi. Puncak keagungan ilmu berlaku pada masa Sultan Shah Jehan yang mendirikan maktab pengajian tinggi bertaraf universiti seperti Imperial College dan darul Baqa College . Parsi dan Turki.

Contohnya Masjid Fathur Sikri oleh Sultan Akhbar. Pada dasarnya ia menunjukkan sepenuhnya ciri-ciri seni bina Islam tetapi kerja-kerja mengindahkan sesuatu bangunan banyak melibatkan ciri-ciri Hindu.Senibina  Kesenian tempatan ada juga mempengaruhi seni bina Islam yang boleh dilihat pada masjid. istana dll. .

mausoleum Itimad al-Daulah oleh Nur Jahan.Masjid Mutiara / Moti dan taman Shah Dara di Lahore oleh Jahangir. taj Mahal oleh Shah Jehan. . Kesimpulannya ialah: kedatanagn Islam mengubah persepsi masyarakat yang mengganggap India hanya didominasi oleh agama Hindu atau Buddha. Islam datang dengan membawa konsep kepercayaan tauhid dan menyumbangkan perkembangan ilmu pengetahuan dan binaan yang menakjubkan sejarah dunia hingga kini.

asimilasi Bidang-Bidang utama i. Bahasa dan Kesusasteraan iv. Kesenian dan Hiburan iii.serangan .politik . Pentadbiran Kerajaan .Hubungan Tamadun India dengan dunia luar Berlaku dengan pelbagai cara . Keagamaan & Kepercayaan ii.perdagangan .

Pengaruh ke Asia Tenggara 5.2.5. ahimsa. Pengaruh ke Malaysia Konsep kepelbagaian dan perbezaan Kepercayaan kepada Tuhan ± agama Unsur-unsur pemerintahan . Iktibar dari Tamadun India 5. satya) Perpaduan . karma.sistem beraja Bahasa dan Kesusasteraan Nilai-nilai (dharma.1.

Bibliografi/Rujukan .Kesimpulan   Kerelevanan Tamadun India Kesesuaiannya dalam era globalisasi Islam Hadhari dan Tamadun India Sikap positif membawa keberkesanan Lampiran .Glosari .

Terima kasih .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->