Anda di halaman 1dari 15

Coord.: Conf. Dr. Grama Blanca Prep. Dr.

Botone Daniela

Studente: Alina Gaboran Andreea Soit An II,gr 2

. . . .

Argument
Am ales tema Relatia dintre satisfactie si performanta in organizatiile predominant adhocratice deoarece abordeaza probleme de actualitate, si anume, rolul satisfactiei care este un determinant al performantei in organizatii.

Conceptualizare
Satisfactia
Expresia satisfactia muncii a fost folosita recent in psihologia organizationala. In literatura de specialitate din a doua jumatate a secolului trecut, se recurgea a termenul moral pentru a defini acest aspect, termen imprumutat din literatura militara. Psihologii incep sa constientizeze faptul ca indicele global de satisfactie poate masca diferitele sentimente particulare resimtite de un individ fata de varii aspecte ale muncii si contextului organizational. Astfel incat se introduce conceptual de satisfactie de fateta, care abordeaza tendintele individului de a fi mai mult sau mai putin satisfacut de diferitele fatete ale muncii sale.

Relatiile umane in munca


Conform teoriei lui Herzberg, un individ este motivat cu adevarat de un continut interesant, incitant, al muncii postului sau, salariatii de astazi percepand ca fiind normale conditiile sigure de munca si un salariu corect.

Efecte ale satisfactiei


Teoria bifactoriala a lui Herzberg (two-factor theory, motivation-hygiene theory) Teoria compararii isi are originea in cercetarile din psihologia sociala care arata ca oamenii se analizeaza pe ei insisi pornind de la perceptia celorlalti.

Relatia Satisfactie Performanta

Steers (1988) arata ca in legatura cu aceasta relatia au fost avansate 3 puncte de vedere: satisfactia cauzeaza performanta, performanta cauzeaza satisfactia si recompensele intervin intre satisfactie si performanta. In momentul de fata, relatia dintre satisfactie si performanta este interpretata mult mai nuantat, datorita tendintei organizatiilor de a se indrepta spre model adhocratic.

Performanta
Definind succesul profesional ca pe o adaptare performanta la cerintele muncii, caracterul relativ al fenomenului pune in discutie problema criteriului de evaluare a performantei, a standardului la care se raporteaza performanta. Criteriile de evaluare pot fi subiective (intra sau interpersonale), dar si obiective (cantitative), pe termen scurt sau lung.

Organizatiile
O organizatie formala este un sistem de activitati sau forte a doua sau mai multe persoane, coordonate constient. Organizatiile sunt colectivitati ai caror participanti urmaresc interese multiple, atat diferite cat si comune, dar care recunosc insemnatatea perpetuarii organizatiei ca reprezentand o resursa importanta.

Organizatiile adhocratice
Adhocratia este organizatia cinetica a viitorului, in permanenta miscare, alimentata de informatii, plina de celule tranziente si de indivizi extreme de mobili. (Toffler)
Un apartinator al viziunii clasice, Weber, considera ca birocratia este tipul ideal de organizatie, care include o linie de comanda stricta, reguli detaliate, specializare inalta, putere centralizata, selectie si promovare pe baza de competenta tehnica. Managementul clasic a fost criticat de faimoase studii care se orientau spre relatiile umane. Adhocratia schimba fundamental relatia dintre om si organizatie. Asistam la aparitia unui alt tip de om, pe care Toffler il numeste omul asociativ, cu semnificatia de egal, de coleg, nu de subordonat. Omul asociativ creste substantial gradul de adaptabilitate a organizatiei. Omul asociativ se caracterizeaza prin indrazneala, spirit de initiative, printr-o formidabila capacitate de schimbare, el trebuind sa se adapteze fluxului rapid al relatiilor organizationale, sa invete multe reguli ale jocului, sa faca fata prompt neincetatelor transformari organizationale.

Articole stiintifice
1.* Studiu realizat de NBRI.National Business Research Institute, asupra relatiei satisfactieperformanta in cadrul firmei T-Mobile din SUA,organizatie predominant adhocratica.S-a constatat ca firma aplica o strategie de stimulare a personajului. T-Mobile si-a atins succesul prin diferite cercetari(interviuri,studii de caz,observatii) pentru a determina cele mai bune recompense pentru structura programului, incurajand performantele la diferite niveluri, avand scopuri puternice si valori ale companiei bine conturate, incurajand mobilizarea echipelor si inlocuind motivatia externa cu cea interna si recunoasterea persoanelor valoroase dar si rezultatele muncii in echipe.

.
. Se incurajeaza initiativa si ideile ingenioase, se reda libertatea angajatilor de a gasi individual solutii pentru problemele neasteptate ale clientilor,nefiind ingraditi de reguli (specific culturii de tip adhocratic). In urma studiului s-a constatat ca Programul stimulator este o parte critica in motivarea angajatilor si datorita lui angajatii sunt satisfacuti si performantele lor sunt crescute.

2* *Studiul nr 2. In cartea Angajatul entuziast: Cum companiile obtin profit prin a da angajatilor ceea ce vor, autorul David Sirota si colaboratorii, dupa 30 de ani de cercetari, au concluzionat ca angajatii entuziasti si satisfacuti produc mai mult si au o productivitate crescuta. Intr-un studiu,autorii au urmarit piata tranzactiilor de bursa in 2000,un an cu declin financiar si au impartit compamiile vizate in trei categorii: cele cu moralitate crescuta, moderata si scazuta.

Rezultatele au fost ilustrative. Companiile aflate in categoria nivel mare de moralitate a angajatilor au avut actiunile crescute cu 20%, avand o crestere pe piata valutara, in ciuda crizei valutare. Pe de alta parte, companiile cu nivel moderat si scazut de moralitate au avut cu 5% mai scazut valoarea actiunilor. In concluzie, moralul angajatilor si nivelul de satisfactie al acestora influenteaza pozitiv nivelul performantei.

* Un studiu de caz a fost facut in Sri Lanka, peninsula Jaffna de carte prof univ. S-a reliefat o corelatie pozitiva intre satisfactia muncii si performanta angajatiilor.Satisfactia vine din sistemul de plata rezonabil, conditii bune de lucru, promovare corecta, relatiile productive dintre angajati dar si angajati si sefi. Stresul diminuat, abordarea unei sfere largi de solutii, creativitatea, o minte libera, dau de asemenea satisfactii. In urma chestionarelor si conform corelatiilor a reiesit: -24% din performantele angajatilor sunt datorita promovarii in functii -40% -salarii -2%- munca in sine -34%- conditiile de lucru Si alti factori pot satisface angajatii si sa le sporeasca performanta. Spre exemplu bunele relatii dintre angajati, motivatii, beneficii, recompensari pentru munca satisfacatoare, feedback despre performante, oportunitati oferite.

Studiu comparativ al unei organizatii predominat birocratice vs. organizatii predominat adhocratice
Doua firme de recrutare din Sibiu:Job Avantaj si RecrutaRT. *JobAvantaj -firma predominant birocratica. Presiunea era din partea conducerii,control direct,de la varful strategic.Solicitarile si sarcinile veneau de la sefi, fara consultarea angajatilor. Totul este raportat la procedura,lipsit de creativitate.Angajatii erau putin satisfacuti, iar performanta era slaba,majoritatea plecau.In cele din urma ea s-a desfiintat.

. *RecrutArt-predominant
adhocratica.Conducerea asculta ideile angajatilor,relatiile cu conducerea sunt deschise,Sedintele se bazeaza pe eficientizare si gasire de solutii.Angajatii isi fac planuri de lunga durata in legatura cu proiecte.Ei nu sunt pedepsiti pt greseli.RecrutArt prezinta flexibilitate,o siguranta mai mare,angajatii au o implicare mai mare si sunt mai satisfacuti.Performantele sunt crescute.

CONCLUZIE In urma articolelor stiintifice si a studiului comparativ am reliefat importanta atentiei acordata oamenilor, nevoilor lor, perceperea lor ca entitati cu personalitate, abordarea impersonala fiind neproductiva. Din studiul comparativ a reiesit ca organizatiile predominant adhocratice sunt mai performante decat organizatiile predominat birocratice, deoarece ele sunt mult mai usor adaptabile societatii de astazi in continua miscare, caracterizata prin schimbare, inovatie, rapiditate, iar angajatii trebuie pregatiti pentru astfel de transformari.