Anda di halaman 1dari 9

Kemahiran Belajar

Pelajaran merupakan aset yang paling berharga bagi diri kita dan boleh diumpamakan seperti satu pelaburan. Pernahkah anda terfikir bagaimana untuk mencapainya? Tepuk dada tanya selera... Baiklah, di sini ada beberapa tips kemahiran belajar.

Bijak Belajar
Langkah -langkah Bijak Menjelang Peperiksaan 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Bertenang dan melapangkan fikiran. Melakukan ulang kaji bagi topik-topik yang penting. Tidur yang mencukupi.. Menjaga kesihatan diri. Menjaga pemakanan dengan memakan makanan yang berkhasiat dan berzat. Bagi pelajar Islam, perbanyakkan sembahyang hajat . Membuat dan membaca nota-nota ringkas. Mengadakan senaman kesihatan fizikal untuk mengeluarkan peluh. Beriadah dan berekreasi di tempat-tempat yang sesuai kerana badan yang cergas akan meransang kecerdasan otak. 10. Meminta doa dan restu ibu bapa dan guru-guru. 11. Belajar pada waktu yang difikirkan sesuai. 12. Mengkaji bentuk-bentuk soalan peperiksaan dengan bantuan guru dan rakanrakan. 13. Menjawab soalan yang sama seperti format peperiksaan sebenar. 14. Datang lebih awal ke dewan peperiksaan sebelum peperiksaan bermula. 15. Menyediakan segala kelengkapan peperiksaan yang diperlukan. 16. Bersarapan sebelum masuk ke dewan peperiksaan dengan sarapan yanag berzat supaya tenaga fizikal dan minda cukup untuk menghadapi peperiksaan. 17. Elakkan mengadakan perbincangan tentang topik-topik hangat atau kaedah menjawap sebelum dan selepas peperiksaan. 18. Mematuhi arahan peperiksaan yang telah ditetapkan. 19. Membaca dengan teliti setiap arahan yang terdapat pada setiap kertas soalan. 20. Menjawap soalan berpandukan soalan yang telah dipilih. 21. Pastikan pelajar menjawab semua soalan yang dikemukakan mengikut arahan yang dinyatakan.

Panduan Belajar
Kaedah Belajar Berkesan 1. 2. 3. 4. Semasa di kelas, berikan tumpuan sepenuhnya kepada proses pengajaran guru. Sentiasa bersoal-jawab dengan guru dalam hal-hal pelajaran. Membaca setiap nota yang diberikan oleh guru. Membuat latihan-latihan yang disediakan oleh guru serta mencari latihan-latihan tambahan dari buku-buku latihan. 5. Memahami apa yang dibaca. 6. Membuat nota ringkas untuk semua mata pelajaran. 7. Menggunakan kaedah, simbol dan tanda-tanda tertentu untuk memudahkan pembelajaran. 8. Belajar menggunakan komputer untuk mendapatkan kefahaman tambahan. 9. Mengadakan kumpulan perbincangan bagi semua mata pelajaran. 10. Mendapatkan pengetahuan daripada pelbagai bahan rujukan sama ada buku,majalah, akhbar dan internet. 11. Mempelajari teknik-teknik menjawab soalan setiap mata pelajaran. 12. Meneliti dan menganalisis trend soalan-soalan peperiksaan yang lalu. 13. Berfikir secara kreatif dan berani memberi idea. 14. Mendapatkan nasihat guru dalam segala masalah yang dihadapi tentang pelajaran dan pembelajaran.

Teknik Belajar Berkesan


(Oleh : Juiptri@tm.net.my)

Pengenalan
Bagi mereka yang telah berjaya dengan cemerlang,beberpa pendekatan belajar telah diamalkan. Para pengkaji teknik belajar telah juga menghasilkan beberapa pendekatan pembelajaran yang berkesan. Terpulang kepada kita sebagai pelajar untuk mengikuti teknik mana yang paling sesuai dan paling mudah difahami. Untuk membantu pelajar di sini terdapat beberapa teknik belajar akan diutarakan.

Teknik Belajar 5R-STUV


1. 2. 3. 4. 5. Recopy Rework all model 5 x Recite out loud Repeatedly Recheck Reasonnablenes [salin semula] [buat semula contoh/cepat/5x] [lafaz kuat berulang kali] [semak semula] [jawapan berpatutan/sebaliknya]

1. 2. 3. 4.

S-sumarize T-test your self U-use V-visualize

[ringkaskan nota penting] [uji diri anda] [gunakan] [bayangkan selalu]

Teknik Belajar Secara Pembayangan


Kita mempunyai apa yang dinamakan otak kanan dan otak kiri. Otak kiri melibatkan pemikiran bercorak 'akademik' seperti perkataan, nombor, kebolehan saintifik, matematik, bahasa, analisisi dan penggunaan tangan kanan. Otak kanan pula melibatkan aktiviti bersangkutan irama, imaginasi, warna, khayalan, ilham, corak, dimensi dan penggunaan tangan kiri. Persoalan yang timbul adakah kita menggunakan kedua-dua bahagian otak dengan bijaksana. Umpamanya adakah kita selalu menggunakan otak kanan kita untuk menghayalkan pelajaran atau atau adakah ia selalu digunakan untuk menghayalkan dan mengimaginasi masalah peribadi, angan-angan kosong, dendam, hasad-dengki,amalan ilmu hitam dan perasaan yang tidak berhubungkait dengan pelajaran. Jika otak bahagian kanan ini belum lagi digunakan sepenuhnya untuk mengkhayalkan pelajaran, maka masanya telah tiba kita mengkikis semua khayalan dan imaginasi kosong dan segerakan gunakan setiap saaat yang ada untuk khayalan digunakan untuk membayangkan pelajaran.

Teknik Belajar PV3R


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Preview (tinjauan awal) Question (soal diri) Read & Underline (Baca,garis dan tanda) Recite & write (lafaz dan tulis nota) Review (tinjauan akhir) Sumarize (ringkaskan) Test your self (uji diri anda) Use (gunakan) Visualize (bayangkan)

Pengurusan Masa
Rahsia-rahsia di sebalik pengurusan masa pelajar cemerlang. 1. Masa sebelum tidur - masa berbaring sebelum tidur. Amalkan teknik belajar secara bayangan. Menulis atau menyelesaikan masalah dengan cara menulis dengan menggunakan jari telunjuk di atas tilam. 2. Masa terbangun di tengah malam( Belajar seperti No.1) 3. Masa bangun tidur. Subuh/pagi.Bayangkan pelajaran semalam. 4. Masa ke tandas waktu pagi (ingatkan perkara yang terlupa) 5. Masa ke tandas waktu malam (sama seperti No.4) 6. Masa bercermin (Lekatkan Nota penting Dekat cermin) 7. Masa sarapan pagi (Baca selembar dua suratkhabar) 8. Masa berjalan ke sekolah (Tanya diri-sifir dan formula) 9. Masa menunggu bas (Ulangkaji kad nota atau bayangkan) 10. Masa di dalam bas atau kereta (ulangkaji harian/cepat) 11. Masa berjalan ke sekolah ( Tanya diri pasal sifir , formula dan lain-lain lagi) 12. Masa sampai awal pagi ke sekolah ( ulangkaji harian/cepat) 13. Masa menunggu cikgu yang terlewat(ulangkaji cepat) 14. Masa rehat (ke perpustakaan baca ringkas buku-buku) 15. Masa sebelum pulang (Lewatkan pulang buat kerja rumah) 16. Masa berjalan pulang ( tanya diri pasal sifir) 17. Masa berada dalam bas ( baca kad nota) 18. Masa rehat selepas makan (baca novel/majalah) 19. Masa rehat selepas makan malam (Baca rencana akhbar dan lain-lain) 20. Masa menonton tv (melukis rajah-rajah, peta, tulis formula dan lain-lain)
* MASA TERPENTING DALAM PEMBELAJARAN CEMERLANG MASA BELAJAR WAKTU SUBUH.

Lain-lain masa yang perlu diurus. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Masa ditelipon-pendekan perbualan Semasa membantu ayah dan ibu (belajar cara bayangan) Masa menunggu doktor (ulangkaji kad Nota) Masa berjalan dipersekitaran sekolah (tanya/jawab diri anda) Masa mesyuarat (ulangkaji kad nota sebelum mesyuarat) Masa mendengar radio(kurangkan masa) Masa menunggu kawan (ulangkaji kad nota) Masa pelawat ke rumah (jika ramai, belajar di perpustakaan)

Jika anda mengamalkan masa-masa belajar ini dengan betul dan disiplin, pasti anda akan berjaya dengan cemerlang.

7 Cara Cemerlangkan Otak


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Positive mental attitude & positive physical action. Air-clean air for the brain. Mental Challenges for the brain. Food for the brain. Exercise for the brain. Sleep for the brain. Meditation & power brain.

Amalan Peningkatan Daya Ingatan


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Faham. Jarakkan/pecahkan masa belajar. Lafazkan isi penting dengan cara yang kuat. Percaya pada diri sendiri. Ulang berkali-kali. Guna kata kunci, kata isyarat. kata rahsia & ungkapan lucu. Ulangkaji semasa berbaring sebelum tidur & semasa bangun tidur. Bayangkan selalu (20 peringkat masa cemerlang). AMALKAN SEMOGA BERJAYA

Kata-kata Motivasi
Fahami dan hayatilah setiap kata-kata peransang ini semoga anda dapat menyemarakkan semangat ingin terus berusaha dalam merealisasikan impian anda. Sesiapa yang mempunyai kebolehan akan berjumpa landasan yang tepat. - Charles Cahier Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka. - Charles Cahier Semua yang dicapai oleh manusia dan yang gagal dicapai olehnya adalah kesan langsung pemikirannya. - James Allen

Menyimpang seinci, rugi seribu batu. - Peribahasa Cina Rahsia kejayaan adalah ketekalan matlamat. - Benjamin Disraeli Perbaiki diri anda, tetapi jangan jatuhkan orang lain. - I. Salanter Lipkin Pengiktirafan dan ganjaran datang kepada mereka yang menunjukkan kualiti yang baik dalam perbuatannya. - Aristotle Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Anda mesti menghadapinya. - Albert Camus Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya. - Marcus Aurelius Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah. - Jose Joaquin Olmedo Tiada manusia yang berjaya dalam semua yang dilakukannya dan kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan. Yang penting ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan kekalkan usaha hingga ke akhir hayat. - Joseph Conrad Manusia tidak merancang untuk gagal, mereka gagal untuk merancang. - William J. Siegel Minda yang mahu akan memudahkan perjalanan yang susah. - Philip Massinger Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah. - Lao Tze Kegagalan adalah asas kemenangan - Lao Tze Jika tujuan anda jelas, anda boleh mencapainya dengan mudah. - Lao Tze Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran. - Flower A. Newhouse

Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang. - Samuel Johnson Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa menyimpang. - Cecil B. DeMille Jika anda mahu membuat sesuatu, anda akan cari jalan. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu, anda akan cari alasan. - Peribahasa Arab Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. - Peribahasa Melayu Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya. - Confucius Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. - Confucius

Resepi Kejayaan
Bahan-bahannya;

250 gm Daya usaha 100 gm Kesabaran 100 gm Keimanan 190 gm Keinsafan 150 gm Pengorbanan 150 gm Campuran akhlak mulia ( boleh didapati dari didikan yang baik dan sempurna ) 8 sudu teh rasa tanggungjawab senyum secukup rasa

Cara-cara membuatnya: Pukul semangat hingga menjadi kembang dan kental. Masukkan usaha dan kesabaran, gaul sehingga sebati. Masukkan keinsafan sedikit demi sedikit . Biarkan adunan menjadi lembut. Setelah itu campurkan keimanan , rasa tanggungjawab dan campuran akhlak mulia. Ia perlulah dibungkus dengan kertas ingin tahu dan ingin mencuba. Masukkan

adunan tersebut ke dalam mangkuk bertimbang rasa dan tolak ansur. Hiaslah dengan senyum yang menawan kemudian bakar dengan tenaga yang ada. U/p : Untuk mendapatkan kek yang cantik dan elok, jauhilah ia dari air mata putus asa walaupun setitik. Oleh kerana kek kejayaan ini amat sukar unutk dibuat, syabas kepada sesiapa jua yang berjaya melaksanakan dengan baik.

Panduan Mencatat Nota


Pengenalan
Nota adalah merupakan bahan yang dicatat oleh seseorang pelajar semasa proses pengajaran dan pembelajaran. Mencatat nota perlu kerana anda tidak perlu mengingat semua apa yang telah dipelajari. Nota menjadi bahan rujukan apabila kita terlupa sesuatu maklumat atau fakta. Mencatat nota adalah satu seni. Nota yang sistematik, tersusun dan dalam bentuk yang menarik, dapat meningkatkan daya ingatan pelajar dan keberkesannya dalam proses pembelajaran. Kemahiran ini boleh dipelajari dan diperbaiki dengan usaha, latihan dan minat pelajar-pelajar. Oleh itu, seorang pelajar seharusnya mencari dan berusaha untuk mempraktikan teknikteknik dan selok belok untuk menyediakan nota yang bermutu.

Mengapa perlu Membuat nota ?


1. Semasa mencatat nota, anda menggunakan otak untuk berfikir secara kritis, analitik, dan kreatif untuk menapis isi-isi penting semasa cikgu mengajar atau semasa sedang membaca. 2. Dapat membantu pelajar mengimbau kembali apa yang telah diipelajari daripada guru atau apa yang kita baca. 3. Nota merupakan rekod kekal yang boleh dirujuk bila-bila masa atau apabila terlupa. 4. Mencatat nota adalah satu kaedah berkesan untuk pengukuhan. 5. Nota membolehkan pelajar tidak perlu mengingat semua yang telah dipelajari. 6. Nota yang telah disediakan pada peringkat awal boleh membantu pelajar membuat rujukan akhir sebelum menghadapi peperiksaan.

Nota daripada buku teks


Pelajar yang menganggap mencatat nota daripada buku teks hanya membuang masa , haruslah berfikir semula. Mencatat nota daripada buku teks atau rujukan ada banyak kelebihannya. Misalnya: 1. Membantu pelajar memhami pelajaran 2. Berguna jika tidak mampu membeli buku rujukan 3. Dapat melatih berfikir dapat memningkatkan penguasaan berfikir dalam sesuatu topik.

Teknik Mencatat Nota


Berikut ada beberapa panduan di mana pelajar boleh menggunakannya untuk mencatat nota: 1. Buat persediaan yang lengkap-misalnya pen,pensil,kertas dan buku. 2. Tuliskan tajuk nota yang hendak dibuat. 3. Kenalpasti kata kunci. Gunakan formula [4 w + h] What [Apa] Why [kenapa] When [bila] Where [di mana] How [bagaimana] 4. 5. Catatkan isi-isi penting sahaja seperti definisi, keterangan dan penjelasan. Lukiskan gambarajah atau carta yang sesuai.

Ciri-Ciri Nota Yang Baik


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Terdiri daripada isi-isi penting [utama]. Nota biarlah terang, kemas dan mudah dibaca. Nota ditulis di dalam buku catatan yang khas untuk sesuatu mata pelajaran. Catatkan isi-isi penting sahaja dengan menggunakan ayat sendiri. Gunakan dalam bentuk point, elakan menyalin ayat yang panjang. Kalau perlu gunakan kependekan ejaan yang anda boleh faham. Gunakan pen pelbagai warna untuk menarik perhatian mata dan minda anda seterusnya membawa kepada penumpuan ketika membaca.

MNY's Online
http://www.geocities.com/narzuki

Anda mungkin juga menyukai