Anda di halaman 1dari 4

PENGENALAN MAHJONG Mahjong ialah sejenis permainan dalam yang dimainkan oleh empat orang pemain.

Permainan ini menggunakan keping kad atau plastik tebal yang berbentuk segi empat bujur. "Buah" mahjong ini dibahagikan kepada 3 jenis iaitu "Bing", "Tiao" dan "Wan". Terdapat 4 set sejenis buah mahjung ini dengan bunga yang serupa dan dinomborkan dari satu hingga sembilan, dan menjadikan jumlahnya 108 biji. Selain itu, terdapat 36 lagi buah tambahan dan gantian. Ini bermakna, jumlah kesemua buah mahjong ini ialah 144 biji. Pada zaman dahulu, buah mahjong ini biasanya dibuat daripada tulang dan buluh. Pada zaman sekarang, alat permainan ini diperbuat dengan sejenis kad yang tebal atau plastik. Salah satu mitos asal-usul mahjong menyatakan bahawa Confucius, ahli falsafah China teragung telah membangunkan permainan ini pada 500SM. Dakwaan ini mungkin adalah cerita yang diragui kebenarannya. Menurut mitos ini, kemunculan permainan tersebut dalam pelbagai negeri Cina berseseuaian dengan pengembaraan Confucius pada saat beliau sedang mengajar doktrindoktrin baru beliau. Tiga biji buah naga (Cardinal) juga menyamai dengan tiga nilai Cardinal yang diturunkan oleh Confucius. Zhng ( Merah, F ( , harfiah kemakmuran) Hijau, Bi ( , harfiah tengah) , harfiah putih) Putih

masing-masing mewakili Kemurahan hati, Kejujuran, dan Ketaatan terhadap ibubapa, sekali lagi berdasarkan mitos ini. Mitos ini juga mendakwa bahawa Confucius menggemari burung yang mungkin menjelaskan nama "Mahjong" (burung pipit). Bagaimana pun, tiada bukti kewujudan mahjong sebelum era Taiping pada kurun ke-19 yang mengenepikan Confucius sebagai pencipta yang mungkin.

Teori lain membayangkan bahawa permainan tersebut dimajukan dari kad dan permainan domino Cina sekitar tahun 1850. Ramai sejarawan percaya bahawa ia berasaskan satu permainan kad Cina yang disebut sebagai Ma-tiao di zaman awal Dinasti Ming. Permainan ini dimainkan dengan 40 keping kad yang penampilannya serupa dengan kad-kad yang digunakan dalam permainan Ya Pei. 40 keping kad ini, dinomborkan dari 1 hingga 9 dalam empat buah sut berbeza bersama-sama empat keping kad bunga tambahan, adalah benar-benar serupa dengan penomboran buah-buah mahjong masa kini. Masih wujud lagi perdebatan sihat mengenai siapa yang mencipta permainan tersebut. Satu teori menyatakan bahawa pegawai tentera China yang berkhidmat semasa Pemberontakan Taiping telah mencipta permainan tersebut untuk mengisi masa. Teori lain menyatakan bahawa seorang bangsawan yang tinggal di kawasan Shanghai telah mencipta permainan tersebut antara tahun 1870 dan 1875. Manakala yang lain pula percaya bahawa di sekitar tahun 1850 di bandar Nngp, dua orang bersaudara telah mencipta mahjong berdasarkan permainan Ma-taio. Permainan tradisional Cina ini diharamkan di negara asalnya pada tahun 1949, apabila Republik Rakyat China ditubuhkan. Kerajaan baru Komunis melarang sebarang aktiviti perjudian, yang dianggap sebagai simbol kerosakan golongan kapitalis. Selepas Revolusi Kebudayaan, permainan tersebut dihidupkan kembali, dan sekali lagi mahjong menjadi kegiatan masa lapang yang digemari orang Cina. Bagaimana pun, di Hong Kong, Macao dan tempat-tempat lain, mahjong sentiasa popular, terutamanya di kalangan penutur Kantonis. Mahjong membabitkan kemahiran, strategi, dan pengiraan, termasuk juga satu tahap nasib. Bergantung kepada variasi yang dimainkan, nasib boleh menjadi isu remeh atau faktor utama kejayaan. Di Asia, mahjong juga popular sebagai perjudian juga sebagai permainan komputer.

Objek permainan adalah membina set lengkap - atau gabungan biasanya bertiga, dari sama ada 13 atau 16 keping. Orang pertama mendapatkannya adalah dikira pemenang. Kepingan yang memberi kemenangan melengkapkan set pemain sama ada 14 atau 17 keping.

MATLAMAT MAHJONG Matlamat utama permainan ini adalah untuk membentuk satu set gabungan atau kumpulan buah mahjong dengan sebanyak 14 biji buah mahjong. Manfaat mahjong, terutama bagi para penatua adalah bahawa hal itu memerlukan pengiraan matematik yang baik, strategi dan ikatan hubungan antara kawan dan keluarga. Ini adalah manfaat yang baik bagi para tetua, itu membuat fikiran mereka dicerobohi dan digunakan dengan baik. Dalam beberapa kes, hal ini membantu mengurangkan demensia, kehilangan memori dan penyakit lainnya. Siapa pun yang bermain permainan itu sering tahu banyak tentang strategi dan matematik, tanpa kalkulator ... Memainkan mahjong termasuk dalam kelas aktiviti rekreasi yang dikenali sebagai kegiatan kognitif (termasuk membaca, bermain alat muzik, lukisan, dll), ada kelas-kelas lain kegiatan belajar, iaitu kegiatan fizikal dan aktiviti sosial. Secara umum, penyertaan dalam kegiatan luang kognitif, dan bukan aktiviti fizikal, akan muncul untuk dihubungkan dengan penurunan risiko demensia.

Anda mungkin juga menyukai