Peraturan jarak yang digunakan apabila mengekori kenderaan : PERATURAN 2 SAAT DAN 4 SAAT.

Berapa kali pemandu mabuk terlibat dalam kemalangan berbanding pemandu tidak mabuk : 25 KALI. Berapa had laju maksimum van di persendirian di lebuh raya : 90 KM/J. Berapa had maksimum kandungan alkohol yang dibenarkan dalam 100 ml air kencing : 107 MG ALKOHOL. Berapa jumlah olah gerak atau pergerakan pemanduan yang sebenar di jalan raya : TUJUH. Berapa kandungan maksimum alkohol dalam setiap 100 mililiter darah yang dibenarkan bagi pemegang Lesen Memandu Kompeten (CDL) ketika memandu kenderaan : 80 MILIGRAM. Masa minimum sebelum mengubah kedudukan atau haluan kenderaan : 3 SAAT. Peraturan memotong kenderaan : MENGAMALKAN PERATURAN 12 SAAT. Peraturan yang digunakan untuk mengelakkan daripada berlanggar kenderaan di hadapan : MENGGUNAKAN PERATURAN 2 SAAT. Berapa umur minimum Lesen Memandu Kelas D : 17 TAHUN. Kelas lessen ape menunggang motosikal roda tiga : KELAS C. Sistem KEJARA adalah singkatan bagi SISTEM KESELAMATAN JALAN RAYA. Kesalahan terjadual sistem KEJARA : MEMANDU MELEBIHI HAD LAJU. Jika anda menunggang motosikal berkuasa melebihi 500 cc, apakah kelas lessen yang dimiliki : KELAS B. Kelayakan umur minimum untuk mendapatkan lessen memandu : 16 TAHUN. LESEN KELAS A - KENDERAAN ORANG CACAT. LESEN KELAS B – MOTOSIKAL. LESEN KELAS D – MOTOKAR.

. memegang atau memohon lessen memandu termasuk Lesen Belajar Memandu ( LDL ) bagi tempoh 12 BULAN. Pemegang Lesen Memandu Kompeten ( CDL ) yang mengumpulkan 15 mata demerit untuk kali pertama akan digantung lessen memandunya selame 12 BULAN. Lesen Memandu Kompeten ( CDL ) tidak boleh diperbaharui selepas tempoh sah laku melebihi 3 TAHUN. Tempoh sah laku Lesen Memandu Percubaan ( PDL ) : 2 TAHUN. Lesen Memandu Percubaan ( PDL) boleh dibatalkan sekiranya pemegang lessen mengumpul mata demerit sebanyak 10 MATA.MEMASTIKAN PEMANDU MEMATUHI PERATURAN DI JALAN RAYA. . Jenis lessen yang diperlukan oleh seseorang pemandu Kenderaan Perkhidmatan Awam : LESEN MEMANDU KOMPETEN dan LESEN PSV.MENINGKATKAN KESEDARAN KEPADA PEMANDU.MENGURANGKAN KADAR KEMALANGAN DI JALAN RAYA. Seseorang yang telah dibatalkan Lesen Memandu Percubaan ( PDL ) tidak boleh memandu. Tempoh sah keputusan ujian BAHAGIAN 2 dan 3 bagi tujuan permohonan lessen memandu : 1 TAHUN. Berapa mata demerit yang boleh dikenakan kepada pemandu yang melakukan kesalahan kerana TIDAK mematuhi lampu isyarat semasa memandu di jalan raya : 10 MATA.LESEN KELAS E – TIDAK MEMERLUKAN LESEN MEMANDU PERCUBAAN ( PDL ). Penalti yang dikenakan ke atas pemegang Lesen Memandu Percubaan ( PDL ) Kelas D yang telah mengumpul sebanyak 15 mata demerit di bawah SISTEM KEJARA : LESEN MEMANDUNYA DIBATALKAN. Mata demerit bagi kesalahan tidak membawa Lesen Memandu Percubaan (PDL ) semasa memandu ialah : 5 MATA. SISTEM KEJARA : . Apakah kelas lessen memandu yang layak dipohon seseorang yang berumur 18 tahun : KELAS B dan D SAHAJA. .

Seorang pemandu didapati bersalah kerana memandu kenderaan dengan kelajuan 70 km/j di kawasan had laju 50 km/j. Seorang pemandu telah didapati bersalah kerana memandu kenderaan dengan kelajuan 120 km/j. Berapa mata demerit yang dikenkan sekiranya didapati bersalah kerana memandu dengan tidak cermat dan tidak bertimbang rasa : 15 mata. Apakah penalti yang boleh dikenakan kepada pemegang Lesen Memandu Kompeten ( CDL ) yang mengumpulkan 15 mata demerit atau lebih bagi kali kedua : LESEN MEMANDU DIGANTUNG TIDAK MELEBIHI 12 BULAN.Pemegang Lesen Memandu Kompeten (CDL ) yang mengumpulkan mata demerit kurang daripada 15 mata dan tidak melakukan apa-apa kesalahan terjadual dalam tempoh 24 BULAN berturut-turut akan ditolak mata demeritnya sebanyak 7 MATA. Berapa mata demerit yang dikenakan kepadanya mengikut Sistem KEJARA : 6 MATA. . Berapa mata demerit yang dikenakan kepadanya mengikut Sistem KEJARA : 8 MATA.