Peraturan jarak yang digunakan apabila mengekori kenderaan : PERATURAN 2 SAAT DAN 4 SAAT.

Berapa kali pemandu mabuk terlibat dalam kemalangan berbanding pemandu tidak mabuk : 25 KALI. Berapa had laju maksimum van di persendirian di lebuh raya : 90 KM/J. Berapa had maksimum kandungan alkohol yang dibenarkan dalam 100 ml air kencing : 107 MG ALKOHOL. Berapa jumlah olah gerak atau pergerakan pemanduan yang sebenar di jalan raya : TUJUH. Berapa kandungan maksimum alkohol dalam setiap 100 mililiter darah yang dibenarkan bagi pemegang Lesen Memandu Kompeten (CDL) ketika memandu kenderaan : 80 MILIGRAM. Masa minimum sebelum mengubah kedudukan atau haluan kenderaan : 3 SAAT. Peraturan memotong kenderaan : MENGAMALKAN PERATURAN 12 SAAT. Peraturan yang digunakan untuk mengelakkan daripada berlanggar kenderaan di hadapan : MENGGUNAKAN PERATURAN 2 SAAT. Berapa umur minimum Lesen Memandu Kelas D : 17 TAHUN. Kelas lessen ape menunggang motosikal roda tiga : KELAS C. Sistem KEJARA adalah singkatan bagi SISTEM KESELAMATAN JALAN RAYA. Kesalahan terjadual sistem KEJARA : MEMANDU MELEBIHI HAD LAJU. Jika anda menunggang motosikal berkuasa melebihi 500 cc, apakah kelas lessen yang dimiliki : KELAS B. Kelayakan umur minimum untuk mendapatkan lessen memandu : 16 TAHUN. LESEN KELAS A - KENDERAAN ORANG CACAT. LESEN KELAS B – MOTOSIKAL. LESEN KELAS D – MOTOKAR.

.LESEN KELAS E – TIDAK MEMERLUKAN LESEN MEMANDU PERCUBAAN ( PDL ). .MENGURANGKAN KADAR KEMALANGAN DI JALAN RAYA. Lesen Memandu Kompeten ( CDL ) tidak boleh diperbaharui selepas tempoh sah laku melebihi 3 TAHUN. SISTEM KEJARA : . Seseorang yang telah dibatalkan Lesen Memandu Percubaan ( PDL ) tidak boleh memandu. Pemegang Lesen Memandu Kompeten ( CDL ) yang mengumpulkan 15 mata demerit untuk kali pertama akan digantung lessen memandunya selame 12 BULAN.MENINGKATKAN KESEDARAN KEPADA PEMANDU. Tempoh sah laku Lesen Memandu Percubaan ( PDL ) : 2 TAHUN. Lesen Memandu Percubaan ( PDL) boleh dibatalkan sekiranya pemegang lessen mengumpul mata demerit sebanyak 10 MATA. memegang atau memohon lessen memandu termasuk Lesen Belajar Memandu ( LDL ) bagi tempoh 12 BULAN.MEMASTIKAN PEMANDU MEMATUHI PERATURAN DI JALAN RAYA. Berapa mata demerit yang boleh dikenakan kepada pemandu yang melakukan kesalahan kerana TIDAK mematuhi lampu isyarat semasa memandu di jalan raya : 10 MATA. Mata demerit bagi kesalahan tidak membawa Lesen Memandu Percubaan (PDL ) semasa memandu ialah : 5 MATA. Penalti yang dikenakan ke atas pemegang Lesen Memandu Percubaan ( PDL ) Kelas D yang telah mengumpul sebanyak 15 mata demerit di bawah SISTEM KEJARA : LESEN MEMANDUNYA DIBATALKAN. Apakah kelas lessen memandu yang layak dipohon seseorang yang berumur 18 tahun : KELAS B dan D SAHAJA. Jenis lessen yang diperlukan oleh seseorang pemandu Kenderaan Perkhidmatan Awam : LESEN MEMANDU KOMPETEN dan LESEN PSV. . Tempoh sah keputusan ujian BAHAGIAN 2 dan 3 bagi tujuan permohonan lessen memandu : 1 TAHUN.

Pemegang Lesen Memandu Kompeten (CDL ) yang mengumpulkan mata demerit kurang daripada 15 mata dan tidak melakukan apa-apa kesalahan terjadual dalam tempoh 24 BULAN berturut-turut akan ditolak mata demeritnya sebanyak 7 MATA. Apakah penalti yang boleh dikenakan kepada pemegang Lesen Memandu Kompeten ( CDL ) yang mengumpulkan 15 mata demerit atau lebih bagi kali kedua : LESEN MEMANDU DIGANTUNG TIDAK MELEBIHI 12 BULAN. . Berapa mata demerit yang dikenkan sekiranya didapati bersalah kerana memandu dengan tidak cermat dan tidak bertimbang rasa : 15 mata. Berapa mata demerit yang dikenakan kepadanya mengikut Sistem KEJARA : 6 MATA. Seorang pemandu didapati bersalah kerana memandu kenderaan dengan kelajuan 70 km/j di kawasan had laju 50 km/j. Seorang pemandu telah didapati bersalah kerana memandu kenderaan dengan kelajuan 120 km/j. Berapa mata demerit yang dikenakan kepadanya mengikut Sistem KEJARA : 8 MATA.