Anda di halaman 1dari 18

LAMAN UTAMA

HABIS

BAB 5: SISTEM PERUNDANGAN MALAYSIA


PENGENALAN Undang-undang(UU)- peraturan-peraturan yang dipersetujui umum @ suatu peraturan hidup bagi mengawal perlakuan sekaligus mampu mendisplinkan masyarakat sesuatu negara. Tujuan - melindungi, mengatur dan memelihara kehidupan masyarakat agar sentiasa dalam keadaan aman dan harmoni / membantu rakyat melakukan perkara yang benar dan bukan yang salah iaitu perkara yang boleh dilakukan atau tidak boleh / menuntut keadilan. Sistem UU negara kita dipengaruhi oleh kehadiran agama Hindu, agama Islam, pengaruh Portugis, Belanda dan Inggeris. Terbahagi kepada 2: Undang2 Bertulis dan Undang2 Tidak Bertulis .

UU Tidak Bertulis UU yang tidak digubal/ dilulus oleh mana-mana badan Legislatif iaitu Parlimen atau DUN. UU ini juga tidak dapat dikesan dalam mana-mana Perlembagaan Persekutuan atau Perlembagaan UU Negeri. Merupakan UU kedua. Hanya digunakan jika tiada UU bertulis dan tidak bercanggah dgn penerimaan masyarakat. Prinsip - adat resam penduduk tempatan yang diterima sbg UU oleh mahkamah. - prinsip2 UU Ingeris yg digunakan dlm keadaan tempatan. - keputusan2 hakim di Mahkamah Tinggi. UU Tidak Bertulis meliputi UU Adat (adat pepatih, adat temenggung, adat bumiputera dan sbgnya), UU adat Cina dan Hindu, Doktrin Duluan Kehakiman, UU lazim Inggeris dan UU Islam.

UU Adat Adat Pepatih - adat yg diamalkan sejak abad ke-17, bersifat matriakal dan pemerintahannya lebih bersifat demokrasi iaitu lantik pemimpin, selesai masalah secara muafakat.

* Adat Temenggung - Sejak Kesultanan elayu elaka lagi. - Bersifat atriakal. -Pemerintahan bersifat autokratik iaitu raja berkuasa mutlak. - Terdapat hierarki yg jelas dlm msyrkt iaitu raja, pembesar, rakyat dan hamba. Bermula dgn pengaruh Hindu kemudian pengaruh Islam.

UU adat Cina dan Hindu * Mengandungi soal perkahwinan, penceraian, harta dan sistem kekeluargaan.

UU Inggeris * UU lazim (Common Law)


- Bukan sumber penting negara. - Awalnya dipraktikkan di Britain. - Hakim biasanya merujuk kpd keputusan kes yg terdahulunya sbg panduan. - Hanya digunakan apbl: tidak terdpt UU bertulis ttg ssuatu prkara yg dipertikaikan di mahkamah. -sesuai dgn kegunaan tempatan.

Undang2 Islam * UU yg tidak dikanunkan (dijadikan sbg enakmen/ ordinan)

Adat Pepatih diamalkan di N9 dan Naning. dibawa masuk ke N9 oleh org Minangkabau dari Palembang, Sumatera pada abad ke-16 iaitu dikenali sbg Datuk Pepatih Nan Sebatang dan berpusat di Pagar Ruyung. mengikut prinsip matriakal/ nasab ibu/ memberatkan waris sebelah perempuan. menyentuh hal kuasa dan pemerintahan mengikut susunan msyrkt, kaedah hukuman berdasarkan sumber resam dan hukum syarak, ganti rugi (timbang tara) dan warisan harta (sebelah perempuan). tidak menggalakkan perkahwinan antara sepupu/ galak antara suku. Raja (Yamtuan Besar) Undang (Ketua Daerah) Lembaga (Ketua suku kaum) Buapak (Ketua perut) Mamak (Ketua keluarga)
Undang Johol Undang Jelebu Undang Rembau Undang Sg. Ujong

Sultan Bendahara Penolong Bendahari


Pembesar utama

Temenggung Laksamana Pembesar pembesar lain


Str kt r Pe tadbira Pe besar dl Adat e e

UU adat Cina & Hindu


UU adat Cina
Sblum merdeka, UU adat Cina diamalkan oleh kaum2 Cina dan UU adat mereka tidak dipinda@ditadbir oleh British. UU ini seterusnya diiktiraf oleh mahkamah & diperuntukkan dlm Enakmen UU meliputi perkara2 spt perkahwinan, penceraian & pmbahagian warisan harta pusaka. UU ini tidak dibicarakan di mahkamah khas spt UU Islam yg dibicarakan di mahkamah Syariah ttpi dibicarakan di mahkamah Tinggi. Cara pentadbiran melalui teknik sistem perundangan umum termasuk doktrin dahuluan kehakiman yg mengikat. Mahkamah Sarawak juga memutuskan akan mggunakan adat Cina sekiranya adat tersebut ternyata dlm Ordinan Sarawak.

UU adat Hindu
 Diamalkan dlm klgn kaum India dan tidak dipinda oleh British.  Kemudiannya mendapat pengiktirafan badan kehakiman utk membicarakan kes-kes berhubung dgn kaum India spt perkahwinan, penceraian & pembahagian harta pusaka.  ia dianggap sbg kes sivil ini dibicarakan di mahkamah Tinggi.

UU Inggeris
Mula diperkenalkan di Pulau Pinang pd tahun 1807. Piagam keadilan 1807 telah ditubuhkan dan menubuhkan Mahkamah Keadilan Pulau Prince of Wales yg menunjukkan permulaan penggunaan UU Inggeris. Piagam Keadilan Ke-2 pula dilaksanakan apabila pulau Pinang, Melaka dan Singapura membentuk Negeri-Negeri Selat pada tahun 1826. Piagam Keadilan Ke-3 pada tahun 1955 pula merujuk kpd penyusunan semula mahkamahmahkamah NNS. Pembentukan Keadilan ini berterusan sehingga perluasan Akta UU Sivil pd tahun 1956 diperluaskan ke seluruh Tanah Melayu. Memandangkan England sendiri mengamalkan kebanyakkan UU Common Law & peraturan2 ekuiti, maka kesemua Enakmen dan Ordinan yg dibentuk sebelum ini digabung ke dlm Akta UU Sivil 1956. Sumber UU Inggeris
Nama Perundangan Common Law Jenis Perundangan Adat & amalan yg biasa diamalkan oleh penduduk England & dijadikan asas perundangan.

Peraturan2 Ekuiti

Prinsip2 keadilan digunakan utk menyelesaikan satu2 kes @ pertikaian.

UU Islam
Semasa Inggeris memerintah NNM, pegawai British tidak campurtgn dlm hal ehwal agama Islam. Bidang kuasa agama Islam adalah di bawah kuasa raja & sehingga ke hari ini, bidang kuasa menggubal UU Islam adalah di bawah kuasa raja bagi negeri2 beraja. Bagi negeri2 yg tidak beraja spt PP, Melaka, Sabah & Sarawak serta Wilayah Persekutuan, UU Islam terletak di bawah kuasa YDPA. UU Islam di Malaysia ialah gabungan adat Melayu yg diubahsuai oleh agama Islam dgn UU Islam mazhab Shafie. Sumber utama UU Islam ialah Al-Quran dan Hadis @ Sunnah. UU Islam hanya terhad kpd org Islam shj & ditadbir oleh mahkamah Syariah. Perkara-perkara yg ditentukan oleh UU Islam spt perkahwinan, penceraian, pengambilan anak angkat, warisan tanah & harta pusaka serta kesalahan2 dlm hukum Islam. Perlaksanaan UU Islam
Sultan terima nasihat drpd Majlis Agama Islam laksana tugas sbg ketua agama Islam negerinya. Majlis Agama Islam berkuasa dlm: a. Mengeluarkan fatwa berkenaa hal-hal berkaitan dgn UU Islam. b. Mentadbir wakaf-wakaf. Jabatan Hal-Ehwal Agama Islam menguruskan hal2 mengenai: a. Hal pentadbiran harta b. Pemungutan fitrah & zakat c. Pengurusan baitumal

Mahkamah Syariah
Terdiri drpd Mahkamah Kadi, Mahkamah Kadi Besar dan Mahkamah Rayuan Syariah/ Lembaga Rayuan. Berfunsi membicarakan kes2 yg diperuntukan oleh Enakmen berkenaan kes2 sivil & jenayah. Contoh kes spt perkahwinan, penceraian, zakat, fitrah, hak penjagaan anak, warisan tanah dan harta pusaka serta kesalahan2 dlm hukum Islam. Rayuan trhdp keputusan Mahkamah Kadi atau M. Besar Kadi boleh dibuat kpd J/kuasa Rayuan / Lembaga Rayuan mengikut enakmen negeri msg2. Sebelum tahun 1977 dan 1978, UU Islam di bwh kendalian Mahkamah Anak Negeri Sabah dan Mahkamah Anak Negeri Sarwak. Melalui Enakmen 1977 dan Ordinan 1978, UU Isla, di Sabah & Sarawak telah ditadbir oleh Mahkamah Syariah diwujudkan bicara kes2 kesalahan org2 Islam.

UU Negeri Selat
* Melibatkan Pulau Pinang, Melaka, dan Singapura pd tahun 1826. * Pihak British menubuhkan Mahkamah Keadilan di Pulau Pinang di bawah Piagam (807). Mengamalkan UU di bwh Piagam Keadilan Diraja di ketiga-tiga buah negeri.

Sabah & Sarawak


* Melaksanakan UU sivil dan ordinan di Sarawak sejak tahun 1926

UU Negeri Bersekutu
* Melaksanakan UU melalui Enakmen UU Sivil Negeri Melayu Bersekutu 1937.

Perlaksanaan UU Semasa British

Persekutuan TM
* Melaksanakan UU berdasarkan sivil sejak tahun 1956.

UU Negeri Melayu Tidak Bersekutu


* Melaksanakan enakmen tahun 1951.

Perlaksanaan UU Selepas British


Mempunyai peraturan ekuiti. Mempunyai pengaruh drpd British. Merupakan UU tidak bertulis. Menggunakan UU common law iaitu UU yg digunakan oleh penduduk di Britain sbg panduan perundangan. Mengamalkan penggunaan Doktrin Duluan Kehakiman.

Doktrin Duluan Kehakiman


Merupakan UU yg dipersetujui oleh Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Persekutuan. Menjadi panduan utk mengendalikan kes dan hukuman. Mempunyai pengaruh common law. Dirujuk jika tidak ada peraturan @ UU bertulis ttg sesuatu kes. Melakukan perbicaraan menggunakan budi bicara penggubal undang2 dari mahkamah tertinggi ttg sesuatu kes.

UU Portugis dan Belanda


* sebelum dikuasai British, Melaka pernah dikuasai Portugis (1511-1641) dan Belanda (16411795)