Anda di halaman 1dari 2

TANDA BACA

Pilih ayat yang menggunakan tanda baca dengan betul. 1A B C D Aduh sakitnya? jerit Encik Chan. Aduh! Sakitnya! jerit Encik Chan. Aduh, sakitnya! jerit Encik Chan. Aduh sakitnya, jerit Encik Chan. C Rakyat negara ini, sentiasa hidup, dalam keadaan yang harmoni muhibah aman dan damai. D Rakyat negara ini sentiasa hidup dalam keadaan yang harmoni muhibah aman dan damai. 6 A Janganlah marah dan berkecil hati dengan perkara yang dicakapkan oleh Suhana tadi, kata Halimah kepada Kalsom. B Janganlah marah dan berkecil hati. Dengan perkara yang dicakapkan oleh Suhana tadi! Kata Halimah kepada Kalsom. C Janganlah marah dan berkecil hati dengan perkara yang dicakapkan oleh Suhana tadi kata Halimah kepada Kalsom. D Janganlah marah dan berkecil hati dengan perkara yang dicakapkan oleh Suhana tadi? kata Halimah kepada Kalsom. 7 A Wah! Sedapnya engkau duduk di sini. Bangun ini tempat saya, sergah Ali. B Wah? Sedapnya engkau duduk di sini? Bangun ini tempat saya! sergah Ali. C Wah, sedapnya engkau duduk di sini? Bangun ini tempat saya! sergah Ali. D Wah, sedapnya engkau duduk di sini! Bangun! Ini tempat saya, sergah Ali. 8 A Siapa yang bernama Wahid Hamid. Sila datang ke hadapan sekarang? kata Cikgu Lim. B Siapa yang bernama Wahid Hamid? Sila datang ke hadapan sekarang, kata Cikgu Lim. C Siapa yang bernama Wahid Hamid! Sila datang ke hadapan sekarang? kata Cikgu Lim. D Siapa yang bernama Wahid Hamid, sila datang ke hadapan sekarang, kata Cikgu Lim. 9 A Emak, Pak Long sakit kuat. Marilah kita melawat dia di hospital, kata Zamani. B Emak, pak long sakit kuat? Marilah kita melawat dia di hospital! kata Zamani. C Emak! Pak Long sakit kuat! Marilah kita melawat dia di hospital, kata Zamani.

2 A Badli Maniam Joseph dan Kasim berasal dari Kelang. B Badli, Maniam, Joseph dan Kasim berasal, dari Kelang. C Badli, Maniam, Joseph dan Kasim berasal dari Kelang. D Badli, Maniam, Joseph, dan Kasim berasal dari Kelang. 3 A Sambil berjalan dia berteriak kuih, kuih, kuih, berulang kali. B Sambil berjalan, dia berteriak kuih! kuih! kuih! berulang kali. C Sambil berjalan dia berteriak, kuih, kuih, kuih, berulang kali. D Sambil berjalan, Dia berteriak, kuih, kuih, kuih, berulang kali 4 A Apabila balik dari sekolah nanti singgahlah sebentar di Kedai Pak Lamin. Belikan emak sekilo tepung tepung gandum kata emak kepada abang. B Apabila balik dari sekolah nanti, singgahlah sebentar di Kedai Pak Lamin, belikan emak sekilo tepung tepung gandum? kata emak kepada abang. C Apabila balik dari sekolah nanti, singgahlah sebentar di Kedai Pak Lamin. Belikan emak sekilo tepung tepung gandum, kata emak kepada abang. D Apabila balik dari Sekolah nanti, singgahlah sebentar di Kedai Pak Lamin. Belikan emak, sekilo tepung tepung gandum, kata emak kepada abang. 5 A Rakyat negara ini sentiasa hidup dalam keadaan yang harmoni, muhibah, aman, dan damai. B Rakyat negara ini, sentiasa hidup, dalam keadaan yang harmoni. Muhibah, aman dan damai.

D Emak. Pak Long sakit kuat. Marilah kita melawat dia di hospital, kata Zamani. 10 A Taman Tergantung Babylon taj mahal dan piramid adalah antara tujuh benda ajaib di dunia. B Taman Tergantung, Babylon, Taj Mahal dan piramid adalah antara tujuh benda ajaib di dunia. C Taman Tergantung Babylon, Taj Mahal, dan piramid adalah antara tujuh benda ajaib di dunia. D Taman Tergantung Babylon, Taj Mahal, dan pyramid, adalah antara tujuh benda ajaib di dunia. 11 A Cis, berani kau mencampuri urusan aku! sergah budi. B Cis, berani kau! Mencampuri urusan aku, sergah budi. C Cis, berani kau mencampuri urusan aku? sergah budi. D Cis! Berani kau mencampuri urusan aku, sergah budi. 12 A B C D Ibu negara Malaysia ialah Kuala Lumpur? Ibu negara Malaysia, ialah Kuala Lumpur. Ibu negara Malaysia ialah Kuala Lumpur, Ibu negara Malaysia ialah Kuala Lumpur.

13 A Janganlah kamu bersikap hidung tinggi, kata Hamidah. B Janganlah kamu bersikap hidung tinggi! kata Hamidah. C Janganlah kamu, bersikap hidung tinggi, kata Hamidah. D Janganlah kamu bersikap hidung tinggi, kata Hamidah. 14 A Ah aku tidak peduli perkara yang akan dilakukan oleh mereka kepada aku, kata Budin. B Ah! aku tidak peduli perkara yang akan dilakukan oleh mereka kepada aku, kata Budin. C Ah! aku tidak peduli perkara yang akan dilakukan oleh mereka kepada aku. Kata Budin. D Ah, aku tidak peduli perkara yang akan dilakukan oleh mereka kepada aku! kata Budin. 15 A Amboi, merahnya baju awak. Di manakah awak beli! tanya Siti. B Amboi, merahnya baju awak! Di manakah awak beli? tanya Siti. C Amboi! merahnya baju awak? Di manakah awak beli? tanya Siti. D Amboi merahnya baju awak? Di manakah awak beli? tanya Siti.

Jawapan: 1 C 2 D 3 B 4 C 5 A 6 A 7 D 8 B 9 A 10 C 11 A 12 D 13 C 14 D 15 B