SEJARAH 21/2 KERJA KURSUS

Nama Calon: Daniel Lim Jhao Jian Tingkatan: 2A10 Nombor Kad Pengenalan: 950323-10-6045 Angka Giliran: Nama dan Alamat Sekolah: SMK Sultan Badlishah, Jalan Lunas, 09000 Kulim, Kedah. Tajuk Kerja Kursus: Sejarah Sekolah Nama Guru: Encik Zulkifli Skor:

Elemen Elemen 1 Mengumpul fakta sejarah Elemen 2 Merekod fakta sejarah Elemen 3 Penerapan unsur patriotisme Jumlah Markah Kod Tahap Pencapaian

Markah

……………………….. (Tandatangan Guru)

1

ELEMEN 1 Tajuk : ……………………………………………………………………………………........ ……………………………………………………………………………………….....

Senarai Semak:

Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Jurnal Akhbar

Sumber Buku Ilmiah

Tandakan ( / )

Majalah Orang Sumber Melawat Tempat Kajian Internet Televisyen Radio VCD/DVD Sumber Lain Markah

……………………….. (Tandatangan Guru)

2

TUGASAN 1:

ELEMEN 1: MENGUMPUL FAKTA

Senarai Semak:

Bil 1 2 3 4 5

Sumber

Catatan

3

ELEMEN 2 Tajuk: ………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………… Senarai Semak Bil.. (Tandatangan Guru) 4 . 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Perkara Tajuk Kajian Senarai Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian Rumusan Lampiran Rujukan Markah Tandakan ( / ) ……………………….

teguran dan nasihat yang amat berguna. Saya juga ingin menyampaikan penghargaan kepada Tuan Pengetua kerana telah memberi keizinan kepada saya untuk menjalankan kerja lapangan serta menggunakan segala peralatan dan kemudahan yang diperlukan dalam menjalankan kajian ini. Penghargaan Saya mengucapkan terima kasih kepada kedua-dua ibu bapa saya di atas sokongan moral dan kewangan yang telah diberikan sehingga saya dapat menjalankan dan menyempurnakan kajian ini. Akhir sekali kepada rakan-rakan sekelas kerana saling membantu dalam mendapatkan maklumatmaklumat yang diperlukan. Kajian ini dibuat supaya saya dapat mengaplikasikan segala pengetahuan dan kemahiran sejarah yang telah dipelajari dalam kehidupan harian. 5 .ELEMEN 2: MEREKOD FAKTA SEJARAH Tajuk Kajian: Sejarah Sekolah Saya Daniel Lim Jhao Jian telah diarahkan oleh guru Sejarah untuk membuat satu Kerja Kursus Sejarah. Saya telah menjalankan tajuk kajian “Sejarah Sekolah” . Tidak ketinggalan juga kepada guru sejarah saya iaitu Encik Zulkifli yang telah memberi segala bimbingan dan tunjuk ajar.

Mengkaji tentang prestasi SMK Sultan Badlishah Kaedah Kajian Semasa menjalankan kajian ini. Mengetahui latar belakang SMK Sultan Badlishah 2. Bapa saya merupakan bekas pelajar SMK Sultan Badlishah. Mengenali pengurus dan pentadbiran SMK Sultan Badlishah 3.Objektif Kajian Saya menjalankan Kerja Kursus Sejarah dengan tujuan untuk memenuhi objektif tersebut: 1. Di samping itu. saya bertanya kepada guru-guru di SMK Sultan Badlishah untuk mengetahui sejarah sekolah dengan lebih lanjut. saya telah menggunakan beberapa kaedah untuk mendapatkan maklumat tentang sejarah SMK Sultan Badlishah. saya juga melayari internet untuk mencari maklumat tentang sejarah SMK Sultan Badlishah. 6 . Dia sering menceritakan kepada saya tentang sejarah sekolah. Selain itu. Mengenal pasti peristiwa penting SMK Sultan Badlishah 4.

Mulai tahun 1959 juga pelajar perempuan diterima masuk sebagai pelajar.Tidak lama selepas ditubuhkan sekolah ini telah dikategorikan sebagai Sekolah Perdana(Premier School). Pengetua pertamanya ialah Allyarham Tuan Haji Samsudin b. Uniform sekolah pada waktu itu kemeja putih dan seluar pendek berwarna biru gelap.Mohd Yusof. Latar Belakang Sekolah Sekolah Menengah Sultan Badlishah diasaskan pada 8 Januari 1948 di bangunan Kedah Volunteer Force Drill. Enrolment Pertama – 80 orang pelajar terdiri daripada 2 kelas primary satu (20x2 orang ) dan 1 kelas “Special Malay” ( 40 orang ).Kulim dan dikenali pada mulanya sebagai Government English School untuk menampung pelajar-pelajar ‘Special Malay’ dari daerah – daerah Sik.Kulim dan Bandar Baharu. 7 .Hasil Kajian 1. Dalam tahun 1953 sekolah ini sekali lagi menempa sejarahnya apabila namanya bertukar kepada Badlishah School sempena lawatan pertama Kebawah DYMM Sultan Badlishah pada Hari Ucapan dan Penyampaian Hadiah dan ditambah menjadi Sultan Badlishah School pada 1959.

Bilik Guru Kanan dan Bilik Pengawas Bilik Kelas 5S1 – 5S5 (pagi) 3A9 / 1A51A6 (petang) Dewan Ibnu Sina Makmal Sains Menengah Rendah 1. Bilik Multimedia 3. NAMA BLOK Blok A (Amanah) Blok B (Bersih) Blok C (Cekal) Blok D (Dedikasi) Blok E (Ehsan) KEGUNAAN Bilik Unjuran 1. 2. 6AS1 – 6AS2 Blok I (Intelek) (pagi) / 6RS1. Proses pengajaran dan pembelajaran melalui pengantara Bahasa Melayu dari Tingkatan 1 hingga ke Tingkatan 6 telah dilaksanakan Blok baru tiga tingkat dibina untuk menampung keperluan bilik darjah. Bilik Kaunseling. Galeri.Dalam tempoh sepuluh tahun pembangunan fizikal berkembang dengan pesat.4S6. 6RS2 Bilik Kelas 2A1-2A12 Blok Induk Bilik Multimedia 2. 3 dan 4 Blok F (Fatan) Bilik Kelas 1A7-1A9 Bilik Kelas 4S1 . Blok H (Handal) Kantin Bilik Kelas 3A1 – 3A8. 8 . Bilik ERT 1. Ini dapat dilihat dengan pertambahan blok makmal (1 tingkat ) dan blok makmal baru (2 tingkat ). Tingkatan Enam aliran Sastera ditubuhkan dalam tahun 1974 manakala aliran Sains pula dimulakan dalam tahun 1977.Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Badlishah merupakan sebuah sekolah menengah asrama harian yang mula menapakkan prestasi akademik yang membanggakan di antara tahun 1970 hingga 1980. 3. 4 dan 5 Bilik Guru. Bilik Blok G (Gigih) ERT 2. Makmal Bestari. Bilik Biasiswa. Bengkel Reka Cipta. 2. Di antara tahun 1981 hingga 1990 SMKSB terus mencipta sejarahnya.

Bilik Unit Bestari. Bilik Mesyuarat dan Kamar Syura. Bola Keranjang dan Bola Tampar Tempat Letak Tempat letak motosikal. Bilik Unit Peperiksaan. Bilik BOSS. Hoki. dan Bola Baling Gelanggang Tenis. Bilik Penyelia Petang. Makmal Fizik 7 Baru dan 8. Pusat Akses. Pusat Sumber dan Bilik Muzik Blok Klinik Klinik Gigi Blok Makmal Makmal 1. kereta guru dan Kenderaan pelajar Tempat Letak Memuatkan sebuah bas dan 6 buah Bas Berbumbung kereta Laluan Dari pintu utama hingga Blok Intelek Berbumbung Pondok Tempat menunggu kenderaan pelajar Menunggu Makmal 2 makmal Komputer Kios Usahawan Pusat Jualan Usahawan Muda Muda Laman Pusat Kecergasan Fizikal Kecergasan 9 . Bilik SeDAP. Dewan Terbuka. Bilik Penolong Kanan Baru HEM. Bilik Penolong Kanan Kokurikulum. Bilik Tetamu. Bilik Cetak. Bilik Pengetua. Makmal Biologi 9 dan 10 Blok Dewan Dewan Samsudin Makmal Formula Makmal Formula 1 1 Blok Stor Sukan Stor Sukan Blok Bengkel Bengkel KH 1 – 4 Blok Surau Surau dan Bilik Wuduk Blok Kuarters 10 Kuarters Guru Blok Koperasi Koperasi Gelanggang Bola Sepak. Bilik Penolong Kanan Blok Pentadbiran Pentadbiran. Bola Padang Sekolah Jaring. Galeri Sains Lama Blok Makmal Makmal Kimia 5 dan 6. Pejabat Sekolah.Bilik Server.

10 . Encik Rahim bin Ibrahim pula merupakan Guru Disiplin sekolah. Tuan Haji Puzer bin Mohamad merupakan Penolong Kanan Pentadbiran sekolah. terdapat guru-guru kanan yang mengetuai pembelajaran setiap matapelajaran. Guru Kanan Bahasa dijawat oleh Puan Foo Kim Hwa. Puan Norhashimah binti Abdul Majid merupakan Guru Kanan Teknik dan Vokasional. Penolong Kanan Pentadbiran membantu Pengetua dalam pentadbiran sekolah. Jawatan Penolong Kanan Kokurikulum pula disandang oleh Puan Rabiatul Alawiah binti Abdul Aziz.(DATA FIZIKAL SEKOLAH) 2. Jawatan Guru Kanan Sains dan Matematik disandang oleh Encik Khalili bin Khalid. Beliau bertanggungjawab ke atas hal ehwal para pelajar. Selain itu. Pengurusan / Pentadbiran Sekolah Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Badlishah ialah Puan Hajah Azizah binti Rasol. Beliau menguruskan pengajaran dan pembelajaran bagi sesi petang. Puan Hajah Mahaya binti Marzuki merupakan Guru Kanan Kemanusiaan. Puan Hajah Miskiyah binti Abdul Razak ialah Penolong Kanan Hal Ehwal Murid. Penolong Kanan Kokurikulum menguruskan aktiviti-aktiviti sukan dan kokurikulum. Beliau mengetuai kesemua urusan dan pentadbiran dalam sekolah. Tuan Haji Zainol Abidin bin Lebai Hassan merupakan Penyelia Petang.

11 .CARTA ORGANISASI PENTADBIRAN 2009 AZIZAH BINTI RASOL PENGETUA RABIATUL PUZER B ZAINOL ABIDIN ALAWIAH BT MISKIYAH BT MUHAMAD BIN LEBAI ABD AZIZ ABD RAZAK PENOLONG HASSAN PENOLONG PENOLONG KANAN PENYELIA KANAN KANAN HEM PENTADBIRAN PETANG KOKURIKULUM FOO KIM HWA GURU KANAN BAHASA NORHASHIMAH MAHAYA BT GURU KANAN BT ABD MAJID MARZUKY SAINS DAN GURU KANAN GURU KANAN MATEMATIK TEKNIK & KEMANUSIAAN VOKASIONAL BIODATA PENGETUA SMK SULTAN BADLISHAH: Azizah bt Rasol Pengetua SMK Sultan Badlishah Puan Azizah bt Rasol mempunyai Ijazah Sarjana Pengurusan dan Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dan Diploma Pendidikan.

Panel Penilai Kursus PTK Bagi Peserta Kategori DG44 DAN DG48 e. Disamping itu juga beliau telah mendapat Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Jabatan pelajaran Kedah pada tahun 2007 dan Anugerah Khas Pelajaran Daerah Kulim Bandar Baharu Pejabat Pendidikan Daerah Kulim Banadar baharu pada tahun 2008. Dalam sumbangan profesional pula. Peserta Kursus Di King’ Collage .C. Panel Pembengkelan Sekolah Kluster Untuk Pembentukan Sekolah Kluster Malaysia c.Beliau telah mula berkhidmat sebagai guru penolong pada tahun 1979 di Sekolah Kerajaan Dato Pattinggi Hj Abd Ghafur. Beliau memulakan tugas sebagai pengetua di SMK Taman Selasih pada Tahun 2000 dana pada 2001 hingga sekarang beliau menjadi pengetua di SMK Sultan Badlishah. Beliau telah menerima beberapa anugerah iaitu Anugerah Bintang Perkhidmatan Cemerlan Kedah (B. Kuching. Beliau telah memegang jawatan Penolong Kanan dibeberapa buah sekolah dari Tahun 1993 hingga 1999. PanelL Pemeriksa Kertas Jawapan Tugasan Esei Bagi Kursus Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) Calon-Calon DG44 DAN DG48 f.) Kerajaan Negeri Kedah pada tahu 2007.K. London Untuk Program Sekolah Kluster. Panel temuduga calon-calon program kursus Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah b. Panel Penggubal Soalan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) Untuk GuruGuru Kategori DG44 Dan DG48 d. beliau adalah: a. 12 .

DATA GURU KAUM / MELAYU CINA INDIA JUMLAH JUMLAH GRED L P L P L P L P BESAR DG54 DG48 DG44 DG41 DGA32 0 0 6 16 0 1 4 15 22 5 1 10 58 0 2 1 1 0 0 0 5 0 3 1 4 1 0 0 9 0 0 0 0 0 1 0 1 0 0 0 2 0 0 0 2 0 2 7 19 0 1 2 31 1 7 16 28 6 1 10 69 1 9 25 47 6 2 12 100 DGA29 0 GSTT 2 JUMLAH 25 DATA STAF BUKAN GURU KAUM / MELAYU CINA INDIA JUMLAH JUMLAH GRED L P L P L P L P BESAR N22 0 1 0 0 0 0 0 1 1 N17 0 3 0 0 0 0 0 3 3 N11 0 2 0 0 0 0 0 2 2 N1 5 2 0 0 0 0 5 2 7 C22 1 0 0 0 0 0 1 0 1 C17 0 3 0 0 0 0 0 3 3 FT17 1 0 0 0 0 0 1 0 1 R3 1 0 0 0 0 0 1 0 1 JUMLAH 8 12 0 0 0 0 8 12 20 (DATA STAF GURU DAN BUKAN GURU) 13 .

Lunas Kedah.edu. Kedah. 14 . Taman KTC 09000 Kulim. Noraida Binti Yahya (Naib YDP) 81.jaring.my Pn. Taman Keranji. Kulim Golf Resort. Taman Sang Kancil. e-mail: aida_houseofbeauty@yahoo. 09000 Kulim.com En.edu. Lorong 2/3.com fss_teh@oum. Mukri. Lorong KTC 4/15. PJK(Ajk Waris) 187. Teh Sharifuddin Bin Abdullah(AJK Waris) 59.AHLI JAWANKUASA PIBG Hajjah Azizah Binti Rasol (Ex Officio) SMK Sultan Badlishah 09000 Kulim Kedah e-mail:Pengetua_ keb5027@.my En. Rahim Bin Osman(Ajk Waris) 87.my Dr. Kulim Hi-Tech. Kedah En. PJK(YDP) 110. Kedah. e-mail: mdafif@pl. Taman Merak. Taman Selasih. Lorong 2/3. 09000 Kulim. Mohd Jafre Bin Zainol Abidin. 09000 Kulim Kedah. Jalan Kulim Height 1. Lorong Merak Satu. Kedah Tn. Lorong Bayan 1/2 Taman Bayan. Abd. Aziz(Ajk Waris) 358. Bashir Ali Bin Abd.my / jafre@usm. Kedah En.moe. 09000 Kulim Kedah En. Hj. 09000 Kulim. En. Kulim Kedah e-mail:tehkmk@hotmail. Abdul Rahman Bin Ismail(Ajk Waris) 2173. Taman Desa Impian. Lorong Selasih 9E/4.Mohamad Radzi Bin Ahmad(Ajk Waris) 1026. Mohd Noor Bin Jaafar(Ajk Waris) 197. Abdul Hamid Bin Hj. 09000 Kulim. Taman Keranji.

Jalan Serai Wangi 2. Khor Yong Hock(AJK Guru) SMK Sultan Badlishah 09000 Kulim Kedah En.En. Abdul Rashid Bin Md. Taman Serai Wangi. 09000 Padang Serai. Aziz(Ajk Guru) SMK Sultan Badlishah 09000 Kulim Kedah Pn. Ahmad (Ajk Guru) SMK Sultan Badlishah 09000 Kulim Kedah Ooi Lay See (Pemeriksa Kira-kira) SMK Sultan Badlishah 09000 Kulim Kedah Pn. Kg. Nor(Ajk Waris) 398. Rabiatul Alawiyah Binti Abd. Kedah En. Pari A/l Velautham(AJK Guru) SMK Sultan Badlishah 09000 Kulim Kedah Pn. Kedah Encik Adnan Bin Ahmad(Pemeriksa Kira-kira) 138. Shahidah Bt. Puzer Bin Mohamad(AJK Guru) SMK Sultan Badlishah 09000 Kulim Kedah En. Keladi 09000 Kulim. Zaini Binti Ismail(Pemeriksa Kira-kira) SMK Sultan Badlishah 09000 Kulim Kedah Khairul Nizam Bin Abdul Rahman(SU) 15 .

SMK Sultan Badlishah Kulim Kedah e-mail:nizam5726@yahoo. Fatimah Binti Yusoff(Bendahari) SMK Sultan Badlishah Kulim Kedah (AHLI-AHLI JAWATANKUASA PIBG SEKOLAH SMK SULTAN BADLISHAH) KATA-KATA ALUAN YANG DIPERTUA PIBG 16 .com Pn.

pendidikan hari ini adalah satu cabaran yang amat getir kepada masyarakat kita. Tanggungjawab ini bukan saja tanggungjawab para guru tetapi adalah juga tanggungjawab ibu bapa di rumah. Selamat maju jaya dan selamat melayari. anak-anak kita telah berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan. kejayaan diukur dengan jumlah A yang dapat dipungut dalam peperiksaan-peperiksaan awam. DR. Saya berdoa semoga kita semua dapat membentuk anak-anak kita di SMK Sultan Badlishah agar cemerlang dalam pelajaran. Persatuan Ibu Bapa dan Guru SMK Sultan Badlishah berjaya melancar laman web ini. PJK. Saya ingin mengucapkan tahniah kepada pengetua. Maka di sinilah peranan kita sebagai ibu bapa dan guru bersatu hati dan jiwa bersama-sama membantu anak-anak mencapai kecemerlangan. Hubungan ibu bapa dan guru haruslah seperti kata perpatah Bagai Aur dengan Tebing.Bismillahirahmanirrahim. harta benda awam dan tidak beretika. Ia memerlukan perancangan yang jitu dan pengorbanan yang tidak terhingga. mempunyai budi pekerti yang mulia dan berhemah tinggi. Bagi sekolah-sekolah yang terpilih seperti SMK Sultan Badlishah. terima kasih. Kita juga harus pastikan anak-anak kita cemerlang dalam moral dan budi pekerti. Pada tahun lalu. kita semua tahu kejayaan tidak datang dengan mudah seperti yang bulat datang bergolek dan yang pipih datang melayang. Sekian. Kita tidak mahu menghasilkan orang pandai yang sombong. Kecemerlangan dalam pendidikan sering kali dikaitkan dengan keputusan yang baik dalam peperiksaan. tetapi kita perlu ingat bahawa kecemerlangan dalam peperiksaan adalah hanya sebahagian daripada kecemerlangan sebenar. Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera. saling bantu membantu dan tolong menolong. Ibu bapa dan guru menaruh harapan yang tinggi kepada anak-anak dan pelajar-pelajar agar keputusan tersohor dicapai. YANG DIPERTUA PERSATUAN IBUBAPA DAN GURU 17 . Kita tidak mahu menghasilkan pelajar-pelajar yang tidak menghormati orang tua. bersyukur saya ke hadrat Allah SWT. Insyaallah. Namun. Alhamdulillah. MOHAMAD JAFRE BIN ZAINOL ABIDIN. Pendidikan yang ingin kita berikan kepada anak-anak kita adalah pendidikan yang menyeluruh. guru-guru dan ahli jawatankuasa PIBG dan ibu bapa semua kerana berjaya bergabung tenaga memastikan laman web ini dimanfaatkan sepenuhnya Sesungguhnya. kerana dengan limpah dan hidayahNya.

Hari Anugerah Cemerlang diadakan untuk 18 . Peristiwa Penting Dalam setahun. Hari Sukan diadakan bertujuan untuk menggiatkan para pelajar melibatkan diri dalam aktiviti sukan dan kokurikulum serta meningkatkan prestasi sukan para pelajar.3. terdapat beberapa sambutan penting yang akan diadakan di sekolah. Antaranya ialah Hari Sukan.

Dengan ini. Program ini bertujuan menggalakkan para pelajar agar banyak membaca serta membuat rekod bacaan. Pelbagai program khas yang ditujukan untuk guru akan diadakan semasa sambutan Hari Guru. Tambahan lagi. Ia juga memberi peluang kepada waris pelajar untuk berbincang dengan guru-guru tentang prestasi anak mereka. prestasi para pelajar dalam bahasa dapat ditingkatkan. Pihak sekolah mengadakan Program Konferensi Waris selepas peperiksaan setiap penggal. sambutan Hari Guru juga diadakan. (Pemenang Kejohanan Merentas Desa 2008) 19 . pihak sekolah turut mengadakan Program Nilam pada setiap tahun. slip keputusan peperiksaan pelajar akan diberi kepada waris pelajar. Sultan Kedah dijemput ke sekolah untuk menyampaikan hadiah tersebut.memberikan hadiah dan sijil penghargaan kepada pelajar yang cemerlang dalam pelbagai bidang. Semasa konferensi waris. Ia bertujuan untuk mengenang jasa guru-guru bagi mendidik para pelajar. Selain itu.

(Penyampaian cenderamata kepada Sultan Kedah pada Hari Anugerah Cemerlang 2009) (Suasana pentas pada Hari Anugerah Cemerlang 2009) 20 .

(Ketibaan Sultan Kedah di SMK Sultan Badlishah diiringi oleh para pelajar) (Sultan dan Sultanah ketika berada di atas pentas pada Hari Anugerah Cemerlang 2009) 21 .

Dengan perkembangan ini . Pencapaian SRP/PMR mencecah 100% selama tiga belas tahun berturut-turut ( 1987 hingga 1999 ) . Jabatan Pendidikan Kedah telah membuat keputusan menjadikannya sebagai Sekolah Kawalan (Control School) di Negeri Kedah. 22 . prestasi akademik sekolah semakin meningkat dan bermutu.4. Prestasi Sekolah Apabila sekolah ini semakin berkembang dan semakin dikenali.

Justeru itu. menjadikannya setanding dengan manamana sekolah berasrama penuh di Malaysia .Seterusnya antara tahun 1991 hingga kini prestasi akademik pelajar-pelajar SMKSB dalam peperiksaan SPM/STPM berada di tahap “top 3” dan “top 5” di dalam negeri Kedah dari segi kuantiti dan kualiti . Pencapaian SMKSB terus cemerlang apabila dua kali dalam sejarah SMKSB keputusan peperiksaan SPMnya mencecah 100% iaitu pada tahun 1996 dan 1999.Pada tahun 1998 SMKSB. pelbagai usaha gigih pengurusan sekolah ialah disertai komitmen semua pihak termasuk stake holders dapat dilihat ke arah menjayakan amanah yang dipertanggungjawabkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia tersebut. SMKSB telah mencipta sejarah sebagai sekolah harian terbaik di Malaysia. Dalam keputusan PMR 1998. 23 . mencapai usia 50 tahun dan menyambut perayaan Jubli Emas.Ini adalah merupakan satu kejayaan yang melengkapkan sambutan Jubli Emas pada tahun berkenaan. Asrama Puteri . Mulai tahun 1998 juga SMKSB menjadi sekolah sains harian dengan pengambilan pertama tingkatan 4 aliran Sains. Pembinaan blok-blok baru tiga tingkat Bilik Darjah. Dewan Makan dan Kantin menambahkan lagi keceriaan dan kemegahan SMKSB. Pada tahun 1999 SMKSB telah memulakan sejarah barunya sebagai salah sebuah 90 sekolah perintis dalam projek rintis sekolah bestari Kementerian Pelajaran Malaysia . SMKSB adalah sekolah bestari dalam kategori B.

Analisis skor A PMR Tahun 2004-2008 7A6A5A4A3A2A1ATanpa ATahun 2004B il.2008) Jumlah Jumlah Tahun % Lulus Calon lulus 2000 206 206 100 2001 273 273 100 2002 303 303 100 2003 320 320 100 2004 302 302 100 2005 302 302 100 2006 279 279 100 2007 171 171 100 2008 214 214 100 (Analisis Keputusan PMR SMK Sultan Badlishah pada tahun 2004-2009) 24 .Calo n8A 2005 2006 2007 2008 302 302 279 171 214 60 86 41 36 30 25 13 123 62 103 114 75 90 43 53 40 29 20 9 53 24 19 16 13 6 3 2 19 9 11 4 5 8 1 3 7 1 5 0 1 4 0 2 0 0 Mencapai 100% untuk 22 tahun berturut-turut ( 1987.

245 2008 7 16 16 13 8 14 18 27 32 30 12 11 3 .Analisis Pencapaian Peperiksaan SPM Tahun 2004-2008 10A9A8A7A6A5A4A3A2A1A0ATHJumlah Tahun Lulus 12A1 1A 273 2005 9 19 15 14 16 28 50 32 38 31 11 4 .3 2001 144 144 100 2002 184 184 100 2003 215 215 100 2004 273 273 100 2005 269 269 100 2006 231 231 100 2007 245 245 100 2008 207 207 100 (Analisis Pencapaian Peperiksaan SPM Tahun 2004-2008) 25 .231 2007 5 14 24 14 11 14 25 44 39 28 16 7 4 .269 2006 7 13 10 10 12 16 20 35 34 31 19 18 6 .207 Prestasi SPM Tahun 2000-2008 Jumlah Tahun Bil Calon % Lulus Lulus 2000 141 140 99.

75 2004 58 58 100 2005 2006 2007 2008 76 74 64 34 76 74 64 34 100 100 100 100 (Analisis Pencapaian Peperiksaan STPM Tahun 2004-2008) 26 .29 2001 162 161 99.45 2003 123 119 96.Calon % lulus Lulus 2000 188 168 88.38 2002 194 191 98.Analisis Pencapaian Peperiksaan STPM Tahun 2004-2008 Tahun 2004 2005 2006 2007 2008 Bil. Jumlah Peratus 5P 4P 3P 2P 1P Calon Lulus Lulus 58 1 42 10 3 2 58 100 76 0 37 12 14 13 76 100 74 0 44 11 9 10 74 100 64 1 32 8 7 16 64 100 34 18 7 4 5 34 100 Prestasi STPM tahun 2000-2008 Jumlah Tahun Bil.

SPM dan STPM) 2004Anugerah STPM(Kategori Lulus Penuh 100%) 2004Anugerah Prestasi Sukan Terbaik Sekolah Menengah (Anugerah Sekolah Peringkat Daerah) 27 .PERINGKAT DAERAH TAHUN ANUGERAH 2008Pencapaian Terbaik Kokurikulum Kategori Sekolah Menengah 2005Pencapaian Terbaik Kokurikulum Kategori Sekolah Menengah 2005Anugerah Khas PPD Tempat Kedua Anugerah Kualiti Menteri Pelajaran 2004 2005Anugerah Kantin Terbaik Sekolah Menengah 2005Anugerah Kokurikulum Terbaik Sekolah Menengah 2005 Anugerah Khas Kecemerlangan Akademik(PMR.

PERINGKAT NEGERI 28 .

Bahas Bahasa Cina(Ketiga Negeri) dan Koir(Ketiga Negeri) Anugerah Khas Pra-Universiti(Terbaik Mata Pelajaran Pengajian Am) STPM 2005 Anugerah Khas Pra-Universiti(Terbaik Prestasi Akademik STPM 2005) Anugerah Khas Kokurikulum Akademik 2005.Penulisan Esei Anjuran BPR(Naib Johan Negeri).TAHUN ANUGERAH 2008Anugerah Kafeteria Terbaik Negeri Kedah Anjuran Kementerian Kesihatan 2007 2006 Anugerah Kualiti Menteri Pelajaran 2006(Perayaan Hari Guru Negeri 2007) Anugerah Sekolah Lima Bintang Versi 2(Sekolah Elit) Anugerah Pencapaian Terbaik Kokurikulum Akademik 2005.Public Speaking(Naib Johan Negeri) dan Choral Speaking(Naib Johan Negeri) Anugerah Khas Pra-Universiti(Peningkatan Prestasi Akademik 3 Tahun STPM 2003 – 2005) Johan Kuiz Pelancongan (Negeri) 2005Anugerah Khas Kecemerlangan Prestasi Akademik 2004Anugerah Guru Inovatif(Berkumpulan) Kategori Sekolah Menengah 2004 Anugerah Pencapaian Mata Pelajaran Terbaik STPM(Biologi dan Matematik) 29 2006 2006 2006 2006 2006 2006 2006 .Pertandingan Inovasi Permainan Matematik”Nombor Ajaib” Anjuran Universiti Malaya(Johan Keseluruhan) Anugerah Pencapaian Terbaik Kokurikulum Akademik 2005.Bahas Bahasa Tamil(Johan Negeri).Pertandingan Buku Skrap Kerjaya Sains(Naib Johan Negeri).Pertandingan Robotik Karnival Sains Teknologi Kebangsaan(Wakil Negeri).Pertandingan Bahas Ala Parlimen Bahasa Melayu(Johan Negeri).

(Anugerah Sekolah Peringkat Negeri) PERINGKAT KEBANGSAAN TAHUN 2008 2006 2006 ANUGERAH Anugerah Sekolah Cemerlang 2008 Naib Johan Kebangsaan Toyota Eco Youth 2006: Energy Saving Project Anugerah Kualiti Menteri Pelajaran(Johan Kebangsaan) 2004Pertandingan Fizik Kebangsaan (Pra-U) 2004Anugerah Citra Majalah Sekolah Menengah Wilayah Utara Anugerah Kualiti Menteri Pelajaran Malaysia(Kategori Sekolah Menengah 2004 Harian Bandar) (Anugerah Sekolah Peringkat Kebangsaan) 30 .

PRESTASI KOKURIKULUM : UNIT BERUNIFORM MEI 2008 – MEI 2009 Bil Jenis Perta ndin ganP enca paia n 2 3 4 Kawad Kaki KRS Putera 2008 Ketua Platun KRS Putera Terbaik 2008 Pertandingan Kawad Kaki 2009 1. Badan Bukan Kerajaan i) Pasukan Pengakap ii) Puteri Islam 3. Badan Kerajaan i) Kadet Bomba 2. KRS Putera 4. KRS Puteri Ke-3 Zon/Daerah/Bahagian Johan Orienteering Johan Johan Johan Ke-3 Ke-2 Ke-3 Johan Johan (Prestasi Kokurikulum SMK Sultan Badlishah) 31 .

Wikipedia 32 . Buletin Semesta SMK Sultan Badlishah. Banyak peristiwa penting yang disambut di sekolah pada setiap tahun bagi tujuan tertentu. Sebagai kesimpulannya. Rujukan 1. Keluaran Ogos 2008 3. Majalah Daya Karya SMK Sultan Badlishah 2008 2. melalui kajian ini saya dapat mengetahui sejarah SMK Sultan Badlishah dengan lebih jelas lagi terutamanya asalusul sekolah.Rumusan Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Badlishah merupakan sebuah Sekolah Bestari. Sekolah kita mempunyai sistem pengurusan dan pentadbiran yang amat teratur.html” . Ia mendapat gelaran ini kerana keputusannya yang amat cemerlang dalam bidang akademik. “Sejarah Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Badlishah.

............................ ....................................ELEMEN 3 Tajuk: ..................................................................................................................................... Senarai Semak Unsur Patriotisme 1 2 3 4 5 Markah Tandakan ( / ) ……………………….......................... 33 ............................

(Tandatangan Guru) TUGASAN 2: ELEMEN 3: PENERAPAN UNSUR PATRIOTISME Tajuk: Peranan Remaja Dalam Mengekalkan Kemerdekaan Negara Malaysia Kemerdekaan yang sudah lama negara kita capai akan hilang sekiranya kita tidak berusaha mengekalkannya. Antaranya. para remaja perlu bersemangat setia negara. para remaja sepatutnya berbangga dirinya sebagai rakyat Malaysia. Mereka harus menghormati raja dan pemimpin negara sera jasa dan perjuangan yang dilakukan oleh tokoh-tokoh negara. Mereka hendaklah bersifat cinta akan bangsa dan negara serta taat setia kepada raja dan pemimpin negara. Selain itu. Para remaja memainkan peranan yang amat penting bagi mengekalkan kemerdekaan negara kita. 34 .

Mereka mesti sentiasa mematuhi peraturan dan undang-undang negara yang ditetapkan oleh kerajaan. bekerjasama serta hormat-menghormati antara satu sama lain tanpa mengira kaum dan agama. Ini dapat membantu memajukan lagi negara Malaysia agar dapat bertanding dengn negara-negara lain. Akhir sekali. Di samping itu.Tambahan lagi. adalah wajar bagi setiap remaja untuk berusaha mengekalkan kemerdekaan negara. setiap remaja perlulah berdisiplin. setiap remaja perlu mengamalkan semangat kekitaan. mereka haruslah sentiasa berusaha dan bersikap produktif. 35 . bertolak ansur. Para remaja mesti bersatu padu. Peranan para remaja dalam mengekalkan kemerdekaan negara kita adalah amat penting. Oleh itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful