Anda di halaman 1dari 17

Syair Makna Riak Riak

Maksud Syair Syair


Rangkap 1 Syair ini mengungkup maksud riak atau takbir.Orang yang melakukan amal ibdat sematasemata-mata untuk menunjukmenunjuk-nunjuk kepada manusia ini amat dibenci oleh Tuhan kerana telah melakukan perbuatan syirik. syirik.

Rangkap 2 Ada perbuatan riak dibuat dengan cara menunjukkan kerajinan berpuasa dan kesopanan apabila bertutur dengan lemah lembut.. lembut Namun hakikatnya,, kebersihan tubuh badan tidak hakikatnya diambil kira.. kira

 Rangkap 3 Orang sebegini berpura-pura berpuramelakukan amalan tersebut agar dirinya disangkakan warak, warak, iaitu tidak mementingkan keduniaan. keduniaan. Dia juga sering berhemah, berhemah, sedangkan hatinya memang memandang keduniaan. keduniaan.

 Rangkap 4 Ada pula perbuatan riak ditunjukkan sebagai orang yang berpengetahuan luas menunjukkan kehebatan berceramah atau bersyarah dalam pelbagai ilmu di majlis keraian.. keraian Namun, Namun, dia sering mencampuradukkan perkara baik dengan buruk.. buruk

Rangkap 5 Ada perbuatan riak ditunjukkan melalui percakapan yang kononnya berdasarkan bukti kajian untuk menunjukkan bahawa dirinya mempunyai ilmu mantik yang tinggi.Orang sebegini berbuat demikian agar masyarakat mengiktiraf kebijaksanaannya dan diberi ganjaran tertentu. tertentu.

Rangkap 6 Perbuatan riak ditunjukkan dengan cara berpakaian, iaitu memakai serban yang berlilit ekor di kepala, meletakkan sejadah di bahu, dan seuntai tasbih berada di tangan.

 Rangkap 7 Ada perbuatan riak ditunjukkan ketika melakukan amalan berzikir.Orang sebegini akan berzikir sehingga lupa diri. diri. Namun, Namun, niat atau maksud sebenarnya adalah untuk menjadi ketua kepada sesebuah kumpulan tersebut atau untuk mendapatkan pengaruh.. pengaruh

 Rangkap 8 Sesungguhnya,, Sesungguhnya semua perbuatan riak tersebut akan menjadi bala yang menyebabkan amalan tersebut ditolak oleh Allah Taala. Taala. Ada kalanya,, perbuatan kalanya yang dibuat akan mendatangkan kemudaratan kepada diri serta dimurkai oleh Allah Taala. Taala.

Tema Tema
Syair ini bertemakan perbuatan riak yang menjadi amalan sesetengah manusia manusia.

Persoalan Persoalan
Sikap berpura-pura berpuradalam melakukan amal ibadat kerana ingin menunjukkan kewarakannya kepada semua manusia. manusia. Pengabaian aspek kebersihan diri bagi orang alim riak dalam amalan ibadat. ibadat. Sikap mementingkan aspek keduniaan tetapi disembunyikan di sebalik amal ibadat ibadat.

Ketinggian ilmu yang disalahgunakan untuk memperdayakan masyarakat . Kepercayaan terhadap kewarakan seseorang yang ditonjolkan melalui cara berpakaian. berpakaian. Mekurkaan Allah terhadap perbuatan riak.. riak

Nilai Nilai
Nilai kejujuran sifat jujur amat penting dalam setiap perbuatan agar tidak dimurkai oleh Tuhan. Tuhan. Nilai kebersihan fizikal dan mental mengutamakan aspek kebersihan diri walaupun sibuk melakukan amal ibadat. ibadat.

Nilai kerajinan rajin dalam menyampaikan ceramah atau berucap dalam majlis keraian. keraian. Nilai kesederhanaan bersikap sederhana terutama dalam hal-hal halyang berkaitan dengan keduniaan. keduniaan.

Pengajaran Pengajaran
 Kita hendaklah bersikap jujur dalam melakukan sebarang perkara atau tugasan.  Kita mestilah mementingkan kebersihan diri kerana kebersihan adalah sebahagian daripada iman.

Kita hendaklah merendah diri dalam setiap amalan kerana sikap sebegini merupakan sifat yangterpuji. Kita seharusnya bersamasama memikul tanggungjawab menerokai ilmu agama demi kesejahteraan hidup di dunia dan di akhirat.