Anda di halaman 1dari 3

Panduan Meracun Bilakah waktu yang sesuai utk membuang daun ? adakah seminggu sekali..dua minggu sekali..

aku cadangkan membuang daun sebulan sekali.. Kenapa lama sangat? Inilah pertanyaan yg kerap ditanya.. Sbbnya jika daun benar-benar kering kita akan mendapat ruas tebu yg lebih panjang dan warna btg tebu akan lebih kuning ( klu blm ckp kering warna btg jd cerah ) Klu sbln sekali tentu ada kulat dicelah2 daun..ya..memang betul! Disini aku sertakan panduan asas meracun..gambar bawah racun yg disyorkan..

3 Jenis racun yg disyorkan -PREMIER 38.7 untuk serangga spt anai2,semut dan belalang -AGR CYDER 5 EC untuk ulat pengorek batang -BRIGHT CONIL 75 WP racun serbuk untuk kulat Panduan penggunaan. Langkah 1 - campurkan racun premier dan racun agr cyder dalam sukatan 500ml setiap satu dan goncang( gambar bawah )

Langkah 2 - Sukat campuran racun tersebut sebanyak 220ml.Kemudian masukkan kedalam tong drum yang berisi air. Langkah 3 - Masukkan racun Bright Conil ( racun kulat ) sukatan 5 sudu makan dan ga ulkan.

Langkah 4 - Ketiga-tiga racun disemburkan pada pokok menggunakan mesin pam..ambil langkah keselamatan kerana tiupan angin boleh membahayakan pekerja...cth gunakan penutup mulut dll..

Bilakah waktu yang sesuai untuk meracun...waktu pagi kerana racun lbh mudah meresap pd daun/pkk..Juga disyorkan penyemburan 2 kali sebulan...malas buang daun takpe tp sembur racun x leh malas... * racun lain boleh digunakan..yg murah pn takpe..yg penting fungsi racun tersebut untuk mengatasi masalah spt anai2,semut,belalang,ulat pengorek batang & kulat...