Anda di halaman 1dari 66

S0ALAN

Membuat pembentangan secara berkumpulan memperjelaskan tentang konsep dan perngertian, tema/kandungan, mengenal alat dan bahan serta teknik penghasilan 4 bidang kegiatan PSV KBSR.

PENGENALAN
SENI KRAFTANGAN SENI KRAFTANGAN ADALAH HASIL SENI YANG DICIPTA UNTUK DIGUNAKAN, TETAPI DIGUBAH DENGAN MEMASUKKAN UNSUR-UNSUR SENI UNTUK MEMBERI BENTUK YANG INDAH DAN MENARIK HATI. PENCIPTAAN KRAFTANGAN ITU MEMERLUKAN KEAHLIAN DAN KECEKAPAN DALAM PENGGUNAAN BAHAN-BAHAN ASAS YANG TERATUR SEJAK DARI PROSES AWAL HINGGALAH

DEF1NIS1
Kraftangan ertinya apa-apa keluaran artistik yang mempunyai daya tarikan kebudayaan atau tradisional dan adalah hasil dari sesuatu proses yang bergantung semata-mata atau sebahagiannya kepada kemahiran tangan dan termasuklah apa-apa barang, walau bagaimanapun dihasilkan, yang mempunyai rekabentuk batik pada atau di mana-mana bahagiannya. Kraf adalah barangan yang dihasil dengan menggunakan kemahiran tangan, dikeluarkan dengan atau tanpa menggunakan alat atau peralatan mudah yang dijalankan secara sendiri atau tidak langsung oleh pengusaha-pengusaha kraf. Maksud tradisional ialah menurut atau diturunkan dari generasi ke generasi..

Memerlukan kemahiran dalam menggunakan tangan yang diperturunkan dari satu generasi ke satu generasi seperti membuat tembikar, batik, ukiran, tenunan, anyaman, tekat, wau, gasing, perhiasan diri dan lain-lain. Merupakan warisan bangsa, pusaka peninggalan budaya nenek moyang kita masa dulu. Hasil ciptaan kraf tradisional kaya dengan budaya-budaya dan ini jelas tercermin melalui bentuk, gaya, sifat, garis, gerak dan warnannya. Dihasilkan mengikut kaedah reka bentuk dan hiasan tertentu tetapi bahan yang digunakan tidak terhad. Asalnya dihasilkan bagi kegunaan harian/ kerohanian. Tukang pandai Melayu kemudiannya terus berusaha untuk mecipta bukan sahaja untuk keindahan tetapi pelbagai tujuan yang lain.

UKIRAN ALAT DOMESTIK

BATIK

ALAT PERMAINAN

TENUNAN

KRAF TRADISIONAL
ALAT PERTAHANAN DIRI TEMBIKAR

PERHIASAN DIRI TEKAT

ANYAMAN

TENUNAN

Definisi Tenunan
Tenunan dihasilkan daripada jalinan benang lonseng(yang menunggu) dengan benang pakan (yang mendatang) Sejarah:berasal dari kerajaan Dongson di Kemboja

Tema
Motif tumbuh-tumbuhan Motif fauna Motif geometrik.

ALAT DAN BAHAN

Kad keras(kadboard) Benang tenun Jarum

Teknik

Menyilangkan benang untuk menghasilkan motif.

PERHIASAN

DIRI

Definisi Perhiasan Diri


Aksesori tambahan untuk kecantikan diri Biasanya diperagakan oleh kaum wanita Diperbuat daripada logam; emas, perak, suasa, tembaga dan lainnya. Diperbuat selain dari logam: kulit, tulang, kayu,tembikar.

Perhiasan Diri: Rantai


Adalah salah satu perhiasan diri yang di pakai oleh kaum wanita dan lelaki, yang digantung pada leher . Ia dihasilkan dengan pelbagai media dan teknik serta menggambarkan identiti si pemakai.

Tema
Flora(bunga,daun) Fauna Geometri abstrak

Teknik Penghasilan
Tebuk Cantum Ikat

Alat dan bahan


Siput Biji getah muda Manik Butang Tali tangsi/benang Paku Kertas berwarna/majalah

TEMBIKAR

SENI TEMBIKAR SENI TEMBIKAR MERUPAKAN SEJENIS HASIL KRAFTANGAN ORANG MELAYU YANG MENGGUNAKAN TANAH LIAT YANG DIBAKAR DAN DIGILAP. REKA BENTUKNYA DICIPTA BERDASARKAN FUNGSI SESUATU BARANG ITU SEPERTI PERIUK NASI, BEKAS AIR, BEKAS MENNYIMPAN MAKANAN SEPERTI JERUK, PEKASAM DAN LAIN-LAIN. PERUSAHAAN MEMBUAT TEMBIRAN SECARA TRADISOAN INI MASIH

SENI TEMBIKAR
SECARA KESELURUHANNYA TEMBIKAR BERTEMAKAN FLORA, FAUNA DAN ALAM SEKELILING SERTA PENGGUNAAN RUPA BENTUK GEOMETRI. 1. FLORA BUNGA ( CENGKIH, CINA, KEDUDUT, LAWANG, PADI, TANJUNG, TERUNG) SULUR (BAKUNG, BAYUNG) PUCUK REBUNG
2.FAUNA TUKANG IKAN JANGGUT UDANG

3.ALAM SEKELILING BALUNG KUKU GELANG PERAK RANTAI PERAK JURING GELUK SIKAT-SIKAT 4.RUPA BENTUK GEOMETRI HURUF (S, V, X) 5.KOSMOS BULAN SABIT

SENI TEMBIKAR ALAT AYAK, DAWAI PEMOTONG, PINGGAN, CAPAH, PENEPEK, ANGKUP LUAR, BATU LURU, PENGUKIR KAYU, LELATIK, PELARIK, SPAN, PENGUKIR BESI, PENGUKIR DAWAI DAN PENEPIK KAJU BERUKIR. BAHAN TANAH LIAT (ALUMINIUM SILIKAT), SEPAH (BAHAN-BAHAN SEPAH; KACA, FLUKS, TANAH LIAT, OKSIDA).

SENI TEMBIKAR TERDAPAT EMPAT TEKNIK PENGHASILAN TEMBIKAR IAITU 1. TEKNIK PICIT 2. TEKNIK LINGKARAN 3. TEKNIK KEPINGAN 4. TEKNIK LEMPAR ALIN

TEKNIK ACUAN PLASTER PARIS DIGUNAKAN OLEH PENGUSAHA KOMENSIAL

ANYAMAN

SENI ANYAMAN MENGANYAM MERUAPAKN PROSES MENJALIN JALURAN DAUN, LIDI, ROTAN, AKAR, BULUH DAN BEBERAPA JENIS TUMBUHAN YANG LAIN. BEBERAPA JENIS REKA BENTUK KRAFTANGAN DIHASILKAN MELALUI NYAMAN DEMI UNTUK MENCIPTA SESUATU ALAT KEPERLUAN HARIAN CONTOHNYA MENGHASILKAN TOPI,

SENI ANYAMAN SENI ANYAMAN MEMPAMERKAN KELARAI YANG BERTEMAKAN FLORA, FAUNA, RUPA GEOMETRI, RUPA ABSTARK DAN ADA YANG BERTEMAKAN NAMA TEMPAT DAN NAMA PEREKA. 1. FLORA BUNGA ( ATOR, CEMPAKA, CINA, CENGKIH, DURIAN, MELUR, TANJUNG DLL)

2.FAUNA ANAK IKAN ATAU IKAN MATA (BILIS, BERKAIT, KETITIR, PUNAI) KEPALA (LALAT, GAJAH) JARI KEDIDI 3. RUPA GEOMETRI ANYAMAN GILA APIT KALE PECAH LAPAN SWASTIKA TULANG BELUT

2.FAUNA ANAK IKAN ATAU IKAN MATA (BILIS, BERKAIT, KETITIR, PUNAI) KEPALA (LALAT, GAJAH) JARI KEDIDI 5. NAMA TEMPAT DAN NAMA PEREKA SAMBAS CIK KEDAH (BERAKAR, BERSILA, KETAPANG) MAK MEK

SENI ANYAMAN ALAT ANYAMAN PANDAN DAN MENGKUANG; PARANG, PISAU, PELURUT, TEMPAYAN, BEKAS BESAR, PERIUK, DAPUR, JANGKA, AMPAIAN, PENYISIP DARIPADA BULUH, PISAU RAUT. ANYAMAN ROTAN; GUNTING ROTAN, RAGUM @ PLAYAR, PENYISIP ROTAN, ~BLOW TORCH, PITA PENGUKUR, PENUKUL DAN PAKU KECIL, PELURUT DAN PISAU RAUT. ANYAMAN KERTAS ; GUNTING, GAM BAHAN DAUN PANDAN, DAUN MENGKUANG, BULUH, LIDI (TETULANG DAUN KELAPA, NIPAH, NIBUNG,

SENI ANYAMAN
TEKNIK MENYILANGKAN KERTAS WARNA UNTUK MENGHASILKAN CORAK.

TEKNIK DAN PROSES MENGANYAM TIKAR 1. LAGANG (TULANG ANYAMAN) 2. MENGANYAM (ANYAMAN TENGAH, MENGEPAI, ANYAMAN SUDUT) 3. PEPEH ATAU LEPIH (ANYAMAN MATI) 4. SISIP (ELAK ANYAMAN DARI TERBURAI) 5. KERAT (LEBIHAN ANYAMAN DIPOTON SUPAYA LEBIH KEMAS DAN MENARIK.

TEKNIK SULAMAN (DIHASILKAN PADA PERMUKAAN ANYAMAN YANG NERBENTUK TIGA DIMENSI). TEKNIK CAMPURAN (MENCAMPURKAN TEKNIK ANYAMAN DENGAN TEKNIK IKAT DAN CELUP, BATIK, GABUNGAN SENI KULIT KAYU DAN TAMPALAN HASIL TENUNAN).

ALAT DOMESTIK

Kraf : Alat Domestik


PENGERTIAN: Alat domestik bermaksud alat keperluan yang digunakan dalam kehidupan seharian manusia. Kraf yang berupa alat domestik adalah seperti tikar anyaman, bakul, lesung batu, perabot rotan dan senduk.

ALAT DOMESTIK
TEMA/TAJUK ALAT/BAHAN : Flora/Tikar Anyaman : Kad manila, riben, kertas warna, gam,gunting TEKNIK : Anyaman

ALAT PERMAINAN

Kraf : Alat Permainan


PENGERTIAN: Kraf berupa alat permainan tradisional adalah kraf yang digunakan sebagai alat untuk hiburan yang dihasilkan melalui kemahiran tertentu sejak dahulu. Antara kraf permainan termasuklah wau, congkak dan gasing.

Alat Permainan
TEMA/TAJUK ALAT/BAHAN TEKNIK : Flora/Wau Bulan : Rotan, kertas wau,kertas warna, gam dan gunting :

ALAT
PERTAHANAN

DIRI

Merupakan satu alat yang digunakan untuk mempertahankan diri. Terdapat 5 jenis alat pertahanan diri. Diantaranya adalah: keris,lembing,badik,kerambit,tumbuk lada dan golok.

Kelima-lima alat pertahanan diri mempunyai pelbagai tema. Terdapat pelbagai motif yang digunakan dalam penghasilan keris. Diantaranya adalah motif bunga timbul,awan larat,bunga tebuk,ketam guri,bentuk fauna dan sebagainya. Kebanyakan motif yang digunakan dalam penghasilan keris lebih kepada motif alam.

Badik pula bermotifkan awan larat pada bahagian gading. Lembing pula lebih kepada bentuk daun sirih dan mata lembing berbentuk pisau dan jarang berduri. Motif pada lembing kebanyakan awan larat. Motif bagi tumbuk lada pula adalah berunsurkan fauna di mana hulunya sering diukir dengan bentuk tumbuh-tumbuhan. Kerambit pula tidak mempunyai motif dan senjatanya bersaiz kecil dan fingsinya menyerupai lawi ayam.

ALAT DAN BAHAN


Antara dan bahan untuk pembuatan keris adalah : perdu (tunjang kayu),gading gajah,tanduk,gigi ikan paus,emas,perak,besi dan kemor (sejenis batu karang) dan tembaga. Alat dan bahan untuk pembuatan senjata badik adalah: Kayu,tanduk,gading,logam ,emas dan perak.

Bahan bagi pembuatan kerambit adalah kayu dan logam. Bahan bagi pembuatan lembing adalah kayu,buluh,logam,tembaga dan gangsa. Bahan bagi pembuatan adalah besi campuran,kayu,perak dan emas.

Alat membuat senjata


Musang o Diperbuat daripada kayu dan berbentuk seperti tong panjang o Berfungsi untuk mengepam dan menghembuskan angin yang terperangkap masuk dalam saluran dapur. o Juga dikenali kelubung di perak dan hembusan di kelantan.

Andas o Landasan yang diperbuat daripada sekeping besi tebal berbentuk jonkong timah. o Digunakan sebagai tempat mengetuk,menitik dan menempa besi yang panas. o Lepa o Sejenis alat pemotong besi. o Digunakan untuk mengetuk lepa pada besi panas.

Tukul o Digunakan untuk menempa alat-alat besi yang nipis matanya. Kikir o Digunakan untuk melicin dan menghaluskan mata senjata yang telah dibentuk. Penyepit o Digunakan untuk memegang besi panas.

Penyepuh o Digunakan untuk menyepuh alat-alat besi yang telah ditempa,diketuk dan dikikir untuk menjadi sejuk,tajam,kukuh dan tahan lama. Penangi o Untuk membentuk temin supaya menjadi bulat dan sesuai dengan bentuk hulu. Jara sila o Digunakan untuk membuat lubang hulu.

Temin o Untuk mengukuhkan kedudukan alat-alat besi di pangkal hulu. Arang o Digunakan sebagai bahan bakar.

Teknik
Teknik yang digunakan dalam penghasilan senjata adalah teknik menempa. Besi yang dicairkan dikeluarkan dari tempat pembakar dan dituang mengikut acuannya dan apabila ia sudah membentuk, proses mengetuk pesi akan dimulakan.

UKIRAN

Dianggap sebagai hasil kreativiti orang-orang Melayu yang unik dan dapat dilihat pada binaan istana,masjid, rumah makam, kepala sampan, perabot serta barangan kegunaan harian. Ertinya mengukir sesuatu bahan seperti kayu dengan menggunakan alat mengukir seperti pisau wali, carving tool . Hasil rupa Melayu yang terulung.

FLORA
Bunga (cempaka, ketumbit, kundur kala bukit) Daun ( bayam kukur, beremi, jari buaya, pucuk kacang)

SENI KHAT (ayat-ayat al-Quran) FAUNA (itik pulang petang) AWAN LARAT (awan yang bergerak di langit) KOSMOS (matahari bulan, bintang) GEOMETRI (unsur geometri dan unsur lain-lain disusun dalam rupa bentuk geometri)

PERRALATAN DAN BAHAN: Pisau,sabun dan kertas

Teknik
Ukiran layang (bahagian latar corak tidak ditebuk) Ukiran Bunga Timbul (bahagian latar corak ditebuk) Ukiran tebuk timbus (bahgaian latar ditebuk tembus danmenyerong ke arah corak dan bunga ukirnya tanpa silat Ukiran larik (diukir pada batang kayu) Menyilat (menimbulkan bentuk pada corak)

TEKA T

Seni sulaman tekstil iaitu proses menyulam benang emas ke atas kain dasar iaitu baldu. Seni hias permukaan kain secara timbul/ suji timbul (Tuji timbul) di kalangan pengusaha tekatan . Tekatan merupakan hasil seni yang dibentuk dengan kertas yang sederhana tebal dan disalit dengan benang emas di atas lain atau baldu yang biasanya warna hitam.

AWAN LARAT TUMBUH-TUMBUHAN (daun paku, daun keladi, daun bunga padi, daun peria) BUNGA (bunga raya, cempaka,bunga lalang)

ALAT DAN BAHAN : Jarum, pemidang, coban, benang emas, benang biasa, kain baldu, kain kapas, gam, kad manila

TEKNIK
TEKAT TIMBUL BANANG EMAS/PERAK TEKAT GUBAH

BIBLIOGRAFI
Kementerian Pendidikan Malaysia, (2000). Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSRdan KBSM, Kuala Lumpur :Dewan Bahasa dan Pustaka Kathleen Chae (2008). Pendidikan Seni Visual. Pelangi Sdn.Bhd. Siti Zainon Ismail (1986). Rekabentuk Kraftangan MelayuTradisi. Dewan Bahasa danPustaka Kuala Lumpur. Salawati Hj Abdul Wahab (2008) , Modul OUM HBAE4303. Apresiasi Dan Kritikan Seni:Open Universiti Malaysia. Zakaria Ali (1989). Seni dan Seniman; Esei Seni Halus. Dewan Bahasadan Pustaka Kuala Lumpur WEBSITE http://anyamanmalaysia.blogspot.com/ http://www.artgallery.gov.my/home http://hafizmnordin.blogspot.com/2008_09_01_archive.html http://media.mmu.edu.my/yes/2003/galeri/galeri13.html http://seniwarisanbudaya.blogspot.com/ http://www.myarthost.com/?L=blogs.blog &article=938