Anda di halaman 1dari 22

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA

JANUARI/2011

HBHE 3203 KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN

NO. MATRIKULASI NO. KAD PENGNEALAN NO. TELEFON E-MEL

: : : :

690608135044002 690608135044 013-8946386 nora_surep@yahoo.com

PUSAT PEMBELAJARAN

: PUSAT PEMBELAJARAN SARAWAK

HBHE 3203

1.0

Pendahuluan Perpaduan antara masyarakat harus kukuh supaya kawasan sekolah lebih ceria dan bersih bagi menyelesakan warga sekolah. Maka, harus ada satu aktiviti yang berguna untuk merapatkan persefahaman antara kaum itu, dan tidak dapat dinafikan bahawa gotong-royong mampu membentuk masyarakat yang kondusif. Salah satu kawasan yang sesuai dijadikan tempat bergotong royong di dalam proses merapatkan lagi masyarakat adalah di sekolah. Program 3K telah berjaya memberi impak yang positif terhadap pembangunan sahsiah, persekitaran fizikal sekolah, prestasi akademik dan kehadiran murid. Penglibatan keseluruhan warga sekolah, ibu bapa, agensi luar dan komuniti setempat telah berjaya mewujudkan budaya semangat kerjasama dan kekitaan dalam kalangan semua pihak. 3K adalah merujuk kepada kebersihan, kesihatan dan keselamatan. Kebersihan adalah personaliti diri warga sekolah yang cemerlang dan persekitaran sekolah yang bersih, indah dan kondusif dalam membantu proses pengajaran dan pembelajaran yang berkualiti dan berkesan. Kesihatan pula menunjukkan ciri-ciri sihat, cergas dan cerdas dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek supaya murid dapat mengawal dan mengurus diri dalam membantu meningkatkan pencapaian akademik dan pembangunan sahsiah diri. Keselamatan merujuk kepada suasan yang selamat sama ada di dalam atau luar sekolah bagi meningkatkan keyakinan dan kekuatan dalaman diri daripada sebarang pengaruh dan ancaman luar. Amalan gotong royong bersama-sama komuniti tempatan adalah salah satu cara untuk membersih dan menceriakan kawasan sekolah. Oleh itu, jawatan kuasa 3K SK Serumbu Bau telah diberi mandat oleh pihak pentadbiran sekolah dan bersetuju untuk menganjurkan program Gotong Royong Perdana. Program khas ini akan diadakan bertujuan untuk membersihkan dan menceriakan dua kawasan sekolah yang dikenalpasti 2

HBHE 3203

bermasalah dan perlu diberi perhatian. Kerja pembaikan dan pemulihan diperlukan bagi mengindahkan serta menceriakan semula dua kawasan tersebut. Oleh itu, saya selaku setiausaha untuk program ini dan juga selaku penyelaras Program 3K yang telah dilantik oleh Jawatankuasa 3K telah menyediakan satu kertas kerja untuk menjelaskan dengan lebih terperinci tentang program gotong royong perdana itu nanti.

2.0

Tujuan Di dalam membuat persiapan untuk gotong-royong perdana SK Serumbu Bau, pelbagai persiapan perlu dilakukan termasuklah membuat kertas kerja ini. Oleh itu, kertas kerja ini bertujuaan untuk: 2.1 Meminta Kebenaran Pihak Sekolah Tujuaan utama kertas kerja ini dibuat adalah untuk meminta kebenaran pihak sekolah untuk mengadakan gotong-royong perdana ini di SK Serumbu Bau. Dengan adanya gotong royong perdana ini, ia dalam meningkatkan lagi kebersihan dan keceriaan sekolah kita.
2.2

Memohon Peruntukkan dan Perbelanjaan Tujuan lain kertas kerja ini adalah untuk meminta peruntukan kewangan daripada pihak sekolah untuk kegunaan aktiviti gotong royong perdana nanti. Oleh itu,kertas kerja ini adalah untuk membentangkan perbelanjaan serta anggaran yang diperlukan untuk aktiviti tersebut.

2.3

Memberitahu Pihak-Pihak yang Terlibat dalam Program ini. Tujuan lain kertas kerja ini adalah untuk memberitahu pihak sekolah tentang penglibatan pihak lain dalam program ini. Di dalam program ini pihak yang

HBHE 3203

terlibat adalah Jabatan Pertanian Bau, Persatuan PIBG dan penduduk yang tinggal berdekatan dengan SK Serumbu Bau.

2.4

Mengemukakan cadangan Tujuan seterusnya adalah untuk mengemukan cadangan membaik pulih suasana dua kawasan yang bermasalah serta langkah-langkah yang diambil untuk kerja pembaikan dan keceriaan.

2.5

Meminta Kebenaran Menggnakan Kemudahan-Kemudahan Sekolah Tujuan terakhir adalah untuk meminta kebenaran untuk menggunakan kemudahan-kemudahan ekolah seperti peralatan pertukangan, alat perkebuanan dan peralatan lain yang dirasakan sesuai untuk kerja-kerja gotong royong nanti.

3.0

Nama Progam Nama program gotong royong perdana yang akan dianjurkan nanti adalah Cantiknya Sekolahku. Program ini diberi nama sebegitu adalah kerana sekolah yang akan dibuat gotong royong nanti akan mencantikkan lagi suasana sekolah dan ini akan menjadikan murid-murid lebih bersemangat untuk belajar dan lebih prihatin dengan kebersihan serta keceriaan sekolah. Selain itu, maksud lain nama progam ini adalah menandakan aktiviti gotong royong nanti akan mencantikkan lagi sekolah sejajar dengan nama program iaitu Cantiknya Sekolahku.

HBHE 3203

4.0

Tema Program Tema untuk program gotong royongCantiknya Sekolahku adalah Ceria, Bersih dan Tenang. Tema ini jelas menunjukkan gotong royong nanti akan menceriakan lagi sekolah, membersih sekolah dan juga hasilnya akan menenangkan jiwa warga sekolah kerana sekolah telah dikemas dan dibersihkan sewaktu gotong royong nanti. Oleh itu, tema ini sangat bersesuaian dengan objektif membuat aktiviti gotong royong itu nanti.

5.0

Matlamat
5.1

Matlamat program Cantiknya Sekolahku adalah untuk mengajak pelbagai pihak terutamanya warga sekolah, ibu bapa dan komuniti tempatan bersama-sama membersih dan menceriakan sekolah.

5.2

Selain itu,matlamat program ini juga adalah untuk memberi kesedaran kepada warga sekolah kebaikan sekolah yang bersih dan ceria dalam pengajaran dan pembelajaran mereka nanti.

5.3

Program ini juga dapat menggalakkan lagi warga sekolah supaya lebih menyayangi sekolah mereka melalui menjaga kebersihan dan meningkatkan keceriaan sekolah mereka.

5.4

Matlamat terakhir adalah untuk mendekatkan lagi hubungan warga sekolah dengan ibu bapa serta komuniti tempatan.

5.5

Matlamat program ini juga adalah untuk memperkenalkan Program 3K kepada warga sekolah dan juga komuniti luar.

HBHE 3203

6.0

Objektif
6.1

Objektif program ini ialah untuk menyelaraskan aktiviti-aktiviti yang dijalankan oleh pihak sekolah supaya program ini boleh dilaksanakan secara tersusun dan bersepadu, berkongsi sumber, meningkat keberkesanan program, mengenalpasti dan memantau pencapaian yang perlu ke arah menjadikan sekolah lebih bersih dan ceria.

6.2

Meningkatkan

kerjasama

dan

koordinasi

pelbagai

pihak

terlibat

bagi

meningkatkan lagi suasana pengajaran dan pembelajaran di sekolah.


6.3

Menggembeling usaha dan tenaga pelbagai pihak bagi mencapai tema program gotong royong ini iaitu Bersih, Ceria dan Tenang.

6.4

Melibatkan dan mewujudkan permuafakatan antara pelbagai pihak dengan masyarakat sekolah dan luar sekolah bagi mencapai matlamat bersama. Dengan adanya gotong royong seperti ini, ia bukan sahaja mengeratkan lagi silaturahim di antara warga sekolah dengan ibubapa dan masyarakat luar malahan ia juga mewujudkan permuafakatan di dalam menhasilkan tempat yang selesa dan bersih kepada murid-murid.

7.0

Format Pelaksanaan Oleh kerana terdapat dua kawasan yang menjadi fokus utama untuk gotong royong ini iaitu kawasan tanah lapang dan tandas pelajar, semua pihak telah diagihkan kepada beberapa kumpulan dan masing-masing mempunyai tugas yang tersendiri.

7.1

Perbelanjaan akan dikeluarkan oleh pihak sekolah seperti: 6

HBHE 3203

7.1.1 7.1.2 7.1.3 7.2

Makanan Peralatan untuk membuat taman mini Cenderahati

Peralatan seperti cangkul, sabit dan lain-lain untuk gotong royong akan menggunakan peralatan bengkel kemahiran hidup SK Serumbu Bau. Selepas berakhirnya program ini, ketua peralatan haruslah memastikan semua peralatan telah lengkap dikembalikan.

7.3 7.4

Makanan akan disediakan di dapur RMT SK Serumbu Bau Tugas-tugas yang telah diberikan mengikut kemahiran dan keupayaan masingmasing. Pembahagian tugas-tugas adalah seperti berikut: 7.4.1 Landskap/Taman Mini

o En.Lanting ak Briak(Ketua)
o

Guru-guru lelaki SK Serumbu Bau dan bapa-bapa. Makanan dan Hidangan

7.4.2

o Pn. Jitat ak Nyawey(Ketua)


o

Seorang guru perempuan dan tiga orang ibu-ibu murid-murid. Peralatan Gotong-royong o En.Jaafar Ibrahim(Ketua)

7.4.3

7.4.4 Kebersihan dan Keceriaan

o
o

En. Dana ak Jaun (Ketua) 3 orang guru perempuan dan murid-murid Tahun 5

7.4.5

Tandas o Pn. Gorha Bt Chirat (Ketua)

HBHE 3203

Guru-guru perempuan,ibu-ibu murid-murid dan murid Tahun 4

7.4.6

Tanaman Hiasan
o

En.Othman B Alli (Jabatan Pertanian) dan murid-murid Tahun 6

7.5

Sebagai pembukaan program ini, Guru Besar SK Serumbu Bau akan merasmikan dengan mencangkul tanah di kawasan tanah lapang tanda gotong akan bermula.

8.0

Penganjur Penganjur untuk program ini adalah Jawatan Kuasa Kebersihan, Keceriaan dan Keselamatan (3K). Dengan kerjasama Jabatan Pertanian di mana mereka menderma dan menyediakan tanaman-tanaman hiasan yang bersesuaian dengan program ini. Program ini akan dirasmikan oleh Guru Besar SK Serumbu Bau. Kelab-kelab lain yang turut menjayakan program ini adalah seperti Kelab Landskap SK Serumbu Bau, Panitia Kemahiran Hidup SK Serumbu dan juga PIBG SK Serumbu Bau.

9.0

Tarikh Program gotong royong perdana Cantiknya Sekolahku ini di jangka akan diadakan pada 19 Mac 2011 dan 20 Mac 2011 iaitu pada hari sabtu dan ahad. Kami memilih hari sabtu kerana hari tersebut sangat sesuai untuk bergotong royong kerana pada hari tersebut ibu bapa dan komuniti luar dapat turut serta dalam program ini memandangkan pada hari itu adalah waktu tidak bekerja. Program ini akan bermula dari pukul 7.00 pagi hingga 5.00 petang pada hari sabtu dan pada hari ahad pula dianggarkan bermula pada pukul 8.00 pagi hingga 1.00 tengahari di mana proses menceriakan lagi taman mini.

HBHE 3203

10.0

Tempat Program ini akan bertempat di SK Serumbu Bau. Semua mereka yang terlibat dalam aktiviti gotong royong nanti akan berkumpul di tapak perhimpunan. Dua kawasan utama yang akan diberi perhatian semasa gotong royong nanti iaitu adalah: 10.1 Kawasan Tanah Lapang Kawasan tanah lapang ini adalah di mana kawasan tersebut akan dibina taman mini. Taman mini tersebut akan ditanami tanaman-tanaman hiasan yang bersesuaian di mana ia boleh menceriakan lagi suasana taman tersebut. Taman mini tersebut boleh digunakan sebagai tempat berehat mahupun tempat murid-murid mengulang kaji pelajaran. Ia akan dibina pondok untuk berteduh. Taman mini ini juga boleh dijadikan tempat murid-murid bermain atau berehat pada waktu rehat. 10.2 Tandas Pelajar

Kawasan yang kedua adalah tandas pelajar di mana ia akan dibersihkan dan dipertingkatkan lagi keceriaan dan kebersihannya supaya pelajar guru selesa wanita, menggunakannya ibu-ibu dan nanti. Pembersihan tandas ini akan dilakukan oleh murid-murid perempuan Tahap 2.

HBHE 3203

11.0

Penyertaan Kumpulan Sasaran Kumpulan sasaran untuk program gotong royong ini adalah pihak sekolah, ibu bapa, pihak penganjur dan juga murid-murid tahap dua. Dianggarkan bilangan yang akan hadir pada program tersebut adalah:
11. 1

Jawatankuasa 3K SK Serumbu Bau Perempuan Lelaki

: 7 orang : 3 orang : 4 orang : 10 orang : Tiada : 10 orang : 9 orang : 2 orang : 7 orang : 5 orang : 2 orang : 3 orang : 5 orang : 5 orang : Tiada : 5 orang : Tiada : 5 orang

11.2

Kelab Landskap SK Serumbu Bau Perempuan Lelaki

11.3

Kelab Bumi Hijau SK Serumbu Bau Perempuan Lelaki

11.4

Panitia Kemahiran Hidup SK Serumbu Bau Perempuan Lelaki

11.5

Kelab Ekonomi Rumah Tangga Perempuan Lelaki

11.6

Jabatan Pertanian Bau. Perempuan Lelaki 10

HBHE 3203

11.7

Lain-lain Guru-guru SK Serumbu Bau Perempuan Lelaki

: 20 orang : 12 orang : 8 orang : 3 orang : 3 orang : 4 orang : 30 orang : 15 orang : 15 orang : 60 orang. : 32 orang : 28 orang : 67 orang : 30 orang : 37 orang : 52 orang. : 28 orang : 24 orang

11.8

Staf Sokongan Perempuan Lelaki

11.9

Ibu Bapa Perempuan Lelaki

11.10 Murid-murid Tahun 4

Perempuan Lelaki
11.11 Murid-murid Tahun 5

Perempuan Lelaki
11.12 Murid-murid Tahun 6

Perempuan Lelaki

JUMLAH KESELURUHAN

:271 orang

11

HBHE 3203

PENGERUSI EN BIDEN BIN MESUI (GURU BESAR SMK SEREMBAU BAU)

TIMBALAN PENGERUSI En. Saji B Bakar (PK 1)

12.0

Carta Organisasi BENDAHARI En Andrew Nadow

SETIAUSAHA PN NORA SUREP


(JAWATANKUASA 3K)

AJK PERALATANE

n.Jaafar Ibrahim (Ketua)

AJK MAKANAN DAN HIDANGAN

Pn. Jitat ak Nyawey (Ketua)

AJK AJK KEBERSIHAN TANAMAN DAN 12 KECERIAANE HIASAN En.Othman B n. Dana ak Alli (Jabatan Jaun (Ketua) Pertanian)

AJK TAMAN MINI/LANSKAP

AJK TANDAS

En.Lanting ak Briak (Ketua)

Pn. Gorha Bt Chirat (Ketua)

HBHE 3203

13

HBHE 3203

13.0

Program Tentatif

Aturcara Program Cantiknya Sekolahku Hari Pertama-Sabtu(19 Mac 2011)

Masa 7.00 pagi

Atur Cara Ketibaan guru-guru staf sekolah, ibu bapa, pendudukpenduduk sekitar SK Serumbu Bau.murid-murid dan juga jabatan-jabatan lain.

7.30 pagi

Ucapan daripada Guru Besar selaku pengerusi Program Cantiknya Sekolahku.

8.00 pagi

Perasmian program Cantiknya Sekolahku daripada Guru Besar SK Serumbu Bau. Guru Besar mencangkul tanah tanda Program akan dimulakan

8.30 pagi

Aktiviti gotong-royong dimulakan dengan pembahagian kumpulan. Semua pihak dibahagikan kepada kumpulankumpulan tertentu di mana setiap kumpulan akan diberi tugas-tugas yang berlainan.

9.15 pagi

AJK Peralatan mengedarkan peralatan untuk bergotong royong kepada para peserta. 14

HBHE 3203

9.30 pagi

Aktiviti Gotong Royong dimulakan: Pembersihan Tandas Membersih persekitaran tanah lapang yang akan di jadikan taman mini.

12.00 tengah hari 1.30 tengah hari

Makan Tengahari. Aktiviti Gotong Royong Bersambung Proses mengecat tandas Memasang langsir tandas Proses menceriakan tandas Proses membuat kolam ikan Proses membuat pondok berehat. Menanam pokok hiasan

5.00 petang

Minum Petang Majlis Tamat

Hari Kedua (20 Mac 2011)

Masa 8.00 pagi 8.30 pagi

Atur Cara Ketibaan mereka yang terlibat untuk membuat taman mini Aktiviti membuat taman bermula. Membuat tapak jalan Menanam tanaman hiasan

12.00 tengah hari 1.00 tengah hari

Makan Tengahari. Majlis Penyampaian Hadiah Majlis Tamat 15

HBHE 3203

14.0

Anggaran Perbelanjaan

Bil 1

Alatan dan Bahan MINUMAN DAN MAKANAN Hari Pertama

Harga

Untuk Murid-murid(Packing) Makan Tengahari a) Nasi Ayam b) Air Kotak RM3.00 seorang RM0.90 sekotak RM3.00 + RM0.90 =RM3.90 seorang RM3.90 x 179 murid-murid( Tahun 4, Tahun 5 dan Tahun 6) JUMLAH Minum Petang a) Karipap b) Kek Coklat c) Air Kotak RM0.25 sebiji RM0.25 sebiji RM0.90 sekotak RM0.25 + RM0.25 + RM0.90 = RM 1.40 seorang RM 1.40 x 179 murid-murid = RM250.60 =RM698.10

Jamuan pihak dewasa(Buffet) 16

HBHE 3203

Makan Tengahari a) Nasi Ayam Special b) Air Kordinal c) Tembikai Susu Harga untuk seorang RM5.20 x 93 orang ( 7 orang Jawatankuasa 3K SK Serumbu Bau, 10 orang Kelab Landskap SK Serumbu Bau , 9 orang Kelab Bumi Hijau SK Serumbu Bau, 5 orang Kelab Ekonomi Rumah Tangga, 20 orang Lain-lain Guru-guru SK Serumbu Bau, 7 orang Staf Sokongan,30 orang Ibu Bapa, 5 orang Jabatan Pertanian Bau) JUMLAH Minum Petang a) Karipap b) Kek Coklat c) Puding d) Air Teh/Kopi JUMLAH JUMLAH UNTUK HARI PERTAMA Hari Kedua (Jamuan makan untuk yang terlibat dalam membina taman mini) a) Nasi Putih b) Ayam Kari c) Sayur Campur d) Air Kordinal e) Buah Tembikai JUMLAH UNTUK HARI KEDUA JUMLAH KESELURUHAN RM 6.00 seorang x ( 7 orang Jawatankuasa 3K SK Serumbu Bau, 10 orang Kelab Landskap SK Serumbu Bau, 9 orang Kelab Bumi Hijau SK Serumbu Bau, 5 orang Panitia Kemahiran Hidup SK Serumbu Bau, 5 orang Kelab Ekonomi Rumah Tangga, 5 orang Jabatan Pertanian Bau. 8 orang guru lelaki, 4 orang staf sokongan lelaki, 15 orang bapa) =RM678 RM 1558.30 + RM 678 17 = RM186 RM698.10 + RM250.60 + RM483.60+ RM126 = RM1558.30 RM 2.00 x 93 orang =RM483.60

HBHE 3203

=RM 2236.30 2 Peralatan untuk Gotong Royong Peralatan untuk Pembersihan dan RM7.20 x 10 = RM72 b) Pencuci Tandas c) Pewangi Tandas d) Kain Langsir RM 5.20 x 5 =RM26 RM5.20 x 8 = RM41.60 RM5.00 semeter x 4 meter =RM20 e) Bunga Plastik f) Pelekat Bersesuaian Dinding RM2.00 sekuntum x 7 kuntum =RM14 yang RM2.00 x 7 helai =RM14 RM187.60 RM16.00 x 4 BEG =RM64 b) Batu bata c) Batu kecil dan besar d) Pasir e) Kayu f) Papan RM0.80 x 500 KETUL =RM400 RM40 x TAN =RM48 RM40 X TAN =RM48 RM18.00 x 4 batang = RM72 RM15.00 x 10 papan 18 Keceriaan Tandas a) Plastik Sampah

JUMLAH Peralatan untuk Membina Taman Mini a) Simen

HBHE 3203

= RM150 g) Zink JUMLAH JUMLAH KESELURUHAN RM18 x 7 keping =RM126 RM 908 RM187.60 + RM908 =RM1095.60 4. Hadiah Saguhati untuk Jabatan RM2.00 x 5 orang Jabatan Pertanian =RM10 b) Kain Tuala Kecil RM1.50 x 5 orang Jabatan orang Ibubapa =RM7.50 5. JUMLAH KESELURUHAN Lain-Lain Keperluan JUMLAH KESELURUHAN =RM17.50 RM500 RM3849.90 Pertanian dan 30

Pertanian dan Ibubapa a) Mug

19

HBHE 3203

15.0

Penutup Oleh itu, dapat di simpulkan di sini bahawa kerjasama dan permuafakataan di antara warga sekolah dengan pihak komuniti tempatan sangat penting di dalam melahirkan sekolah yang berkualiti. Dengan adanya gotong royong sekolah, semua pekerjaan dapat diselesaikan dengan segera. Selain itu, perlaksanaan gotong royong perdana seperti ini juga dapat mengeratkan silaturahim di antara warga sekolah, ibu bapa dan masyarakat lain. Dengan adanya aktiviti seperti ini, kita dapat mengenali antara satu sama lain. Selain itu juga, kita ibu bapa juga dapat mengenali kawasan sekolah tempat anak mereka belajar. Sesungguhnya Pengurusan 3K ini merupakan satu wadah ke arah menghasilkan sekolah sebagai institusi yang mempunyai sistem yang mantap melalui kesedaran tentang pentingnya aspek kebersihan, kesihatan dan keselamatan. Oleh yang demikian, institusi sekolah perlu dijaga dan dipelihara secara holistik dan berdaya maju. Program 3K inii harus dianggap sebagai satu usaha untuk meningkatkan mutu pendidikan dan semua murid harus dipupuk serta disemai dengan amalan nilai-nilai murni. 20

HBHE 3203

Oleh itu, jawatankuasa 3K memainkan peranan yang besar dalam aktiviti gotong royong ini. Di harap pihak tuan dapat meluluskan pemohonan saya ini di dalam menjadikan sekolah kita lebih ceria dan bersih.

Disediakan oleh,

.. Nora ak Surep (Setiausaha Jawatankuasa 3K SK Serumbu Bau)

Disahkan Oleh,

En Biden ak Mesui (Gurubesar SK Serumbu Bau)

21

APENDIKS

RUJUKAN / REFERENSI Kementerian Pelajaran Malaysia(200) Panduan Pengurusan 3K, Permai Padujaya Sdn Bhd Mohd Fadzil,Widad Othman dan Hasnul Faizal Luar: OUM, Kuala Lumpur http://elzehrabahanilmiah.blogspot.com/2010 _12_01_archive.html http://skklk.pkgklk.com/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=55 http://www.sksgb.pontian.edu.my/index.php?option=com_content&view=article&id=41: laporan-program-3k-kebersihan-kesihatan-keselamatan&catid=1:berita&Itemid=2 http://www.tutor.com.my/tutor/dunia.asp?sec=Program_3K Hushin Amri,(2010).Pendidikan