Anda di halaman 1dari 18

Karangan Ustaz Fathi Yakan

Oleh: Oleh: Hjh Yong Rafidah Salleh Ketua Wanita Jamaah Islah Malaysia (JIM) Negeri Terengganu

MUQADDIMAH y Siapakah orang Islam? y Mengapa beragama Islam? y keturunan?? y hobi?? .

Penggabungan dengan Ajaran Islam .

supaya Rasul itu menjadi saksi ke atas kamu dan supaya kamu pula menjadi saksi ke atas segenap manusia (Surah al-Hajj:78) .Dialah yang menamakan kamu sekalian orang-orang muslim sejak dahulu (begitu pula) dalam (Al-Qur an) ini.

Apa Ertinya Saya Menganut Islam? y Saya mestilah : y Muslim di sudut Aqidah y Muslim di sudut Ibadah y Muslim di sudut Akhlaq y Muslim di sudut Keluarga y Mampu mengawal diri y Yakin bahawa masa depan di tangan Islam .

Buah: Akhlak yang mantap Batang: Ibadah yang sahih Akar: Aqidah yang sejahtera .

(Al-Mu minuun:115-116) . Tuhan (yang mempunyai) Arasy yang mulia.a. tidak ada Tuhan selain Dia. y Tuhan yang Maha Mulia tidaklah mencipta segala kejadian alam secara sia-sia tanpa apa-apa tujuan.w. Raja Yang Sebenarnya.Muslim di sudut AQIDAH y Berpegang dengan aqidah yang benar lagi murni y Selari dengan Al-Qur an dan Sunnah Rasulullah s. y Maka apakah kamu mengira bahawa sesungguhnya Kami menciptkan kamu secara main-main (saja) dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami? Maka Maha Tinggi Allah.

Kita perlu berIMAN bahawa: 1) Pencipta alam adalah Tuhan yang Maha Bijaksana lagi Berkuasa. Maha Mengetahui serta tidak memerlukan pertolongan sesiapapun. Maka Maha Suci Allah yang mempunyai Arasy daripada apa yang mereka sifatkan . (Al-Anbiya:22) . Sekiranya ada di langit dan di bumi Tuhan-tuhan selain Allah tentulah kedua-duanya itu telah rosak binasa.

Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Rasul pada tiap-tiap umat untuk menyerukan: Sembahlah Allah saja.2) Rasul diutuskan untuk: .MENGAPA kita diciptakan? .KEMANA kita akan diKEMBALIkan? . (An-Nahl:26) 3 persoalan utama: . maka di antara umat itu ada orang-orang yang diberi petunjuk oleh Allah dan ada pula di antaranya orang-orang yang telah pasti kesesatan baginya.DARI MANA kita datang? . dan jauhilah taghut .Mengajar kitab dan membolehkan manusia menjawab . Maka berjalanlah kamu di muka bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orangorang yang mendustakan rasul-rasul .

orangorang yang mendapat kemenangan. Sesungguhnya beruntunglah orang ketaqwaannya. merugilah orang yang mengotorinya . maka Allah penyempurnaannya. dan sesungguhnya itu. kemenangan.3) Manusia melakukan kebaikan dan kejahatan dengan pilihan dan kehendak mereka sendiri Dan jiwa serta penyempurnaannya. yang mensucikan jiwa itu. Sesiapa yang mentaati Allah dan RasulNya serta takut dan bertaqwa kepadaNya. maka mereka adalah orangkepadaNya. Surah Asy-Syams:7-10 Asy-Syams:74) Takut hanya kepadaNya dan tidak takut kepada yang lain. Surah an-Nur: 52 an-Nur: . mengilhamkan kamua kepada jiwa itu ( jalan) kefasikan jalan) dan ketaqwaannya.

-Jika ia mencintai seseorang. ia dapat merasai kemanisan iman: -Jika ia mencintai Allah dan RasulNya mengatasi kasihnya kpd yang lain. tidaklah ia cintai melainkan kerana Allah. dan -Jika ia benci kembali kepda kekufuran sebagaimana ia benci untuk masuk api neraka 6) Bermuraqabah 7) Tawakkal 8) Sentiasa beristighfar .5) Wajib menyintai Allah dengan sebenar-benar cinta Hadith Rasulullah saw: Barangsiapa yang ada padanya 3 syarat ini.

Dialah Maha Pemberi rezeki yang mempunyai kekuatan lagi sangat kukuh . Aku tidak menghendaki rezeki sedikitpun dari mereka dan Aku tidak menghendaki supaya mereka memberi Aku makan. Dan tidaklah Aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk mengabdikan diri kepadaKu.Muslim di sudut IBADAH y Ibadah y kemuncak sifat kepatuhan dan kerendahan kepada Allah y Kemuncak betapa ia merasai keagungan Tuhan yang disembahnya y Memberi kesan mendalam dalam perhubungan manusia dengan penciptanya. Surah Az-Zariat: 56-58 . Sesungguhnya Allah.

Kita perlu berIBADAH dengan: y Ihsan Bahawa engkau menyembah Allah seolah-olah engkau melihatnya. Muttafaqun alaih y Khusyuk Berapa ramai org yg mengerjakan sembahyang. habuan yang ia terima hanyalah penat dan letih Riwayat An-Nasa i . jika engkau tidak melihatNya (sekalipun) sebenarnya Ia melihat engkau .

melazimi. tangannya yg dgnnya dia memukul dan kakinya yg dgnnya dia berjalan. Riwayat Al-Bukhari y Membaca. . nescaya Aku akan memperkenankan permintaanmu . Apabila Aku sudah mencintainya maka Aku (menjadikan) pendengarannya yg dgnnya dia mendengar. .y Sentiasa ingin menambah amalan Hamba-hambaKu akan menghampirkan diri kpdKu dgn melakukan amalan-amalan sunat sehingga Aku mencintainya. penglihatannya yg dgnnya dia melihat. serta mentadabbur ayat Al- Quran y Sentiasa berdoa Berdoalah kepadaKu. Jika dia memohon sesuatu dari Aku nescaya Aku berikannya .

baginda menjawab: Akhlaq yg jelik (su ul khuluq). . Baginda menjawab: Kemuliaan akhlaq (Husnul Khalq). Bila ditanya apa itu kejahatan.Muslim di sudut AKHLAQ -Kemuliaan akhlaq matlamat utama ajaran Islam y Sesungguhnya aku diutuskan utk menyempurnakan akhlaq Hadith -Tidak beriman seseorang yg tidak berakhlaq Rasulullah saw pernah ditanyai ttg apa itu agama.

y Akhlaq amalan terberat di akhirat y Tidak ada sesuatu yg lebih berat di atas neraca timbangan seorg hamba di hari kiamat selain dari akhalq yg baik . Hadith Riwayat Abu Daud dan Tirmizi y Akhlak mulia hasil ibadah y Sesungguhnya sembahyg itu mencegah dr berbuat perkara keji dan mungkar . Al-Ankabut:45 .

AKHLAQ MUSLIM y y y y y y y y y y Wara Menjaga pandangan Memelihara lidah Pemalu Lemah lembut dan sabar Jujur Rendah diri Pemurah Menjauhi prasangka buruk Menjadi Qudwah Hasanah .