Anda di halaman 1dari 44

KUMPULAN 1

ALAT BANTU DENGAR (BEHIND ­ THE ­ EAR)

Definisi 
Penggunaan alat bantuan pendengaran yang

membantu kanak-kanak bermasalah pendengaran mendengar bunyi-bunyi pertuturan dan seterusnya boleh membantu mempelajari pertuturan Menurut (Clark 1989; Romanik 1990) Menurut Ling & Ling (1980) dan Hallahan & Kauffman, (1991) alat bantuan pendengaran ialah sejenis alat elektronik yang kecil bentuknya digunakan untuk membantu pendengaran.

 Menurut Dr. Mark Ross (2006), seorang professor

dan pakar audiologist di Rehabilitation Engineering Research Center (RERC) di Gallaudet University menyatakan alat bantu pendengaran ialah satu peralatan yang mahal, sangat sensitif dan canggih yang terdiri daripada pelbagai lingkungan elektronik. Ia juga memerlukan penjagaan yang rapi bagi menjamin prestasi yang optimum secara berterusan.

TYPES OF THE HEARING AIDS

BEHIND ± THE.EAR.(BTE) .

 Alat bantu dengar diletakkan di belakang telinga Saluran lembut (tiub) menghubungkan alat bantu dengar dengan bentuk telinga atau earmould yang berfungsi membawa dan mentaksir bunyi ke dalam telinga.Ear Ia berbentuk µearmould¶ yang di letakkan di dalam telinga. Kategori bermasalah pendengaran tahap ringan(mild) kepada tahap sederhana(severe) Ramai yang menggunakannya kerana ianya lebih konventional .The . Boleh di sesuaikan dengan warna kulit dan terdapat banyak warna di pasaran.Behind .

PILIHAN WARNA BTE .

In-the-ear (ITE) hearing aids .

. NHS in-the-ear aids are usually fairly noticeable from the side. Their working parts are either in a small compartment clipped to the earmould or inside the moulded part itself. They are easy to put in but tend to need repairing more often than behind-the-ear aids.In-the-ear (ITE)hearing aids : Fit entirely into the ear.

IN .THE ± CANAL (ITC) .

IN . . Alat Bantu Dengar adalah lebih kecil yang boleh memuat bahagian dalam canal telinga serta digunakan oleh pengguna yang mengalami masalah pendengaran yang ringan serta sederhana.THE ± CANAL (ITC) Alat Bantu Dengar jenis ITC adalah lebih besar dari jenis CIC dan lebih kecil dari ITE.

COMPLETELY.THE CANAL (CIC) .IN.

 Bersaiz mini dan tidak sesuai untuk kanakkanak. Alat Bantu Dengar CIC sesuai untuk pengguna yang mengalami masalah pendengaran ringan (mild) .IN.THE CANAL (CIC) Alat bantu Dengar CIC adalah lebih kecil daripada ITE dan ITC.COMPLETELY.

Body worn hearing aids .

 Alat ini seringkali dipakai oleh bayi dan kanak-kanak kerana pemakaiannya lebih mudah dan tidak mudah rosak. . Alat bantu Dengar ini disambungkan dengan satu kabel ke fon telinga (ear phone) dan alat yang dipasang pada saluran telinga iaitu acuan telinga (earmould). Body-Worn adalah alat bantu dengar yang lebih berkuasa dan sesuai untuk pengguna yang mempunyai masalah penglihatan.BODY WORN HEARING AID Alat Bantu dengar jenis Body Worn mempunyai kotak yang kecil yang boleh diklipkan pada pakaian ataupun diletakkan di dalam poket baju.

Spectacle adaptors .

CROS and BiCROS hearing aids .

Mikrofon dipasang pada telinga yang tidak berfungsi dan suaranya diarahkan kepada telinga yang berfungsi melalui sebuah kabel atau sebuah transmiter radio berukuran mini. . pengguna dapat mendengarkan suara dari sisi telinga yang tidak berfungsi. Alat ini mengangkat bunyi dari bahagian yang tiada pendengaran dan menjadikan ianya sebagai penguat Bunyi yang dimasukkan pada telinga yang masih ada pendengaran. Dengan alat ini.CROS and BiCROS hearing aids Alat Bantu dengar CROS-BiCROS adalah untuk pengguna yang mempunyai fungsi pendengaran pada satu telinga sahaja.

Bone conduction hearing aids .

Alat ini menghantar isyarat bunyi secara getaran µvibration¶. Alat Bantu Dengar jenis Bone-Conduction adalah untuk pengguna . biasanya di belakang telinga dengan bantuan sebuah pita elastis. Alat ini dipasang di kepala. Suara dihantarkan melalui tulang tengkorak ke telinga dalam. misalnya penderita yang terlahir tanpa saluran telinga atau jika dari telinganya keluar cairan (otore).BONE CONDUCTION yang mengalami masalah dengan konduktif iaitu pengguna yang mengalami masalah pendengaran yang tidak boleh memakai Alat Bantu dengar yang konvensional. Alat ini dipasang melalui pemedahan kecil di bahagian belakang telinga. Alat ini juga digunakan oleh pengguna yang tidak dapat memakai alat bantu dengar hantaran udara. Beberapa alat bantu dengar hantaran tulang ditanamkan pada tulang di belakang telinga.

BEHIND -THE ± EAR (BTE) .

.

.

CARA PEMAKAIAN BEHIND ± THE ± EAR (BTE) .

Put it back past your ear.Ears (BTE) 1. Hold the earmould at the back with your finger and thumb. .The.Behind.

2. Put the bit that goes down the ear canal position. .

3. Then get. . in place the bit that goes into the crease at the top of the ear.

. Push your ear mould firmly in. Use your other hand to pull down your ear lobe.4.

. Correctly fitted aid.5.

INCORRECT Top part of the earmould not properly tucked into the crease at the top of the ear. .

PENYENGGARAAN DAN PENGGUNAAN .

Penyenggaraan Dan Penggunaan Kaedah mendengar dan menggunakan Alat Bantu Dengar(ABD) secara mudah . .Beritahu orang lain tentang penggunaan ABD pada diri individu yang mempunyai masalah pendengaran. .Beri keterangan yang jelas semasa berkomunikasi pada peringkat permulaan.

. Pastikan berada di bawah pencahayaan yang cukup untuk melihat ekspresi wajah dengan jelas.- - perlu memandang individu semasa berinteraksi Jarak di antara individu yang bercakap dengan individu yang memakai ABD sejauh 5 -6 kaki.

Jangan panik dan berada dalam keadaan yang bertenang.Ucapkan terima kasih kepada orang yang membantu .- Jangan takut atau malu apabila meminta orang yang berinteraksi mengulangi apa yang telah di katakan.Gunakan apa yang dilihat sebaik mungkin dari apa yang di dengari. . . .

CARA PENJAGAAN BTE .

Komponen Alat Bantu Dengar .

Cara Penyelengaraan Alat Bantu Dengar .

.Masalah yang dihadapi oleh pengguna alat bantu dengar bunyi yang tidak jelas bateri lemah atau mati acuan telinga kotor dan tersumbat tindak balas bunyi dan terdapat wap air di dalam salur tiub.

Kesan Penggunaan Alat Bantu Dengar .

kekecewaan Boleh diatasi dengan pemakaian yang konsisten. keresahan. .Kesan Penggunaan Tidak sama bunyi seperti pendengaran semulajadi Mengambil masa untuk menyesuaikannya ( sedikit kesukaran) Menyebabkan keletihan.

. Ada sedikit kegatalan / bengkak Suara ganjil ± disebabkan oleh fenomena ³ occlusion´ Terdapat tahi telinga pada alat bantu dengar.Kesan Fizikal Berasa janggal ± bergantung kepada stail alat tersebut.

Kesan komunikasi Tidak mampu bertutur seperti murid normal Mengalami masalah komunikasi lisan yang lemah dengan orang lain. .

 Terdapat rasa malu dan self ± esteem yang rendah akibat pemakaian alat bantu dengar .Kesan sosial Murid tidak mengalami masalah untuk berinteraksi dengan orang lain.

TERIMA KASIH WASSALAM« .SEKIAN.