Anda di halaman 1dari 14

PJM 3111 PERMAINAN BOLA BALING Sejarah & Perkembangan Bola Baling

‡ Ianya mula dikenali sebagai urania pada Zaman Kerajaan Greek. ‡ Pada kurun ke-19 pula.Sejarah Permainan ‡ Mengikut sejarah bola baling. telah wujud tiga permainan yang mirip dengan permainan bola baling yang dipanggil haandbold berasal dari Denmark. harpaston pada Zaman Kerajaan Rom dan fangballspiel pada Zaman Pertengahan di Jerman. hazena berasal dari negara Bohemia dan Slovakia dan torball berasal dari Jerman. . permainan ini telah mula dimainkan sebelum kurun ke-6 lagi.

Haandbold Permainan ini mula dicetuskan oleh Helger Nilson iaitu seorang ketua pengawas sekolah yang cuba mencari dan mencipta sukan yang seakan sama dengan permainan bola sepak. . Sebagai langkah mengurangkan kerosakan tingkap di sekolahnya dan juga untuk kawalan bola yang lebih baik dia telah memperkenalkan permainan bola dengan menggunakan tangan kepada rakan-rakannya dan akhirnya berjaya dikembangkan sebagai sukan baru sehinggalah ke seluruh negara Denmark. Idea ini timbul setelah permainan bola sepak telah banyak menyebabkan kerosakan pada tingkap-tingkap di sekolahnya.

bentuk kawasan gol (6m lengkung).4m) dan masa permainan (2 x 25 minit) yang hampir sama dengan bola baling moden. pertahanan dan penyerang yang hanya boleh bermain terhad di kawasan mereka. ± Ia buat pertama kalinya telah dimainkan di Prague. Republik Czech dengan saiz gelanggangnya (48m x 32m). saiz gol (2m x 2.Hazena ± Permainan ini mula diperkenalkan oleh Vraclac Karas dan Antonin Kristof. . ± Mereka juga membahagikan kawasan gelanggang kepada tiga kawasan yang terdiri daripada kawasan penjaga gol.

penganjurannya di peringkat antarabangsa menjadi agak sukar. ± Justeru itu. permainan ini telah menjadi popular di seluruh Eropah. Namun. disebabkan oleh setiap negara mempunyai peraturan permainan yang berbeza. ± Saiz kawasan gelanggang ialah 40m x 20m dan kawasan lengkungan di kawasan gol diukur 4m. ± Hanya dalam tempoh masa yang singkat. penyelarasan peraturan pertandingan telah dilakukan oleh Karl Schelenz pada 1917 di Berlin .Torball ± Hermann Bachmann merupakan orang pertama yang telah memperkenalkanya di Jerman.

kawasan gol dan beberapa peraturan telah ditukar dan digubal sedikit demi sedikit sehinggalah permainan ini telah dipertandingkan di peringkat antarabangsa. menganjurkan kejohanan di peringkat dunia. ± Justeru itu. kepesatan perkembangan dalam sukan bola baling ini memerlukan satu organisasi di mana organisasi ini dapat mempromosikan sukan bola baling. Disebabkan keadaan cuaca yang tidak menentu dan menghadkan permainan ini. International Amateur Handball Federation (IAHF) telah ditubuhkan pada tahun 1928 di Amsterdam dan dalam tempoh masa yang singkat pada tahun 1936. sukan bola baling telah dipertandingkan di sukan Olimpik di Berlin. Bola Baling Padang ± Merupakan permainan dan juga nama baru bagi permainan yang dimainkan di kawasan padang bola sepak dengan kekuatan 11 pemain setiap pasukan. Denmark pada tahun 1946 di mana satu arah baru dalam evolusi sukan bola baling telah wujud. ± Saiz gol. dan menyediakan program bagi membolehkan sukan ini dipertandingkan di sukan Olimpik. Walau bagaimanapun. Austria dan Jerman merupakan kuasa besar bagi sukan ini. ± International Handball Federation (IHF) merupakan satu organisasi baru yang telah ditubuhkan di Copenhagen. ± Pada waktu itu juga. saiz kawasan permainan dan perubahan peraturan telah dilakukan bagi membolehkan sukan ini dimainkan di dalam dewan .

Logo International Handball Federation (IHF) .

bola baling lelaki telah diperkenalkan di sukan Olimpik Munich pada tahun 1972. ± Sejak tahun 1966 lagi. acara bola baling wanita telah diperkenalkan di sukan Olimpik Montreal dan menjadi salah satu sukan berpasukan yang paling popular di sukan Olimpik.Bola Baling Dewan ± Sukan bola baling telah dimainkan di padang terbuka dan juga di dalam dewan. IHF hanya menganjurkan kejohanan tertutup dan di dalam dewan sahaja dan ini menyebabkan perkembangan bola baling di dalam dewan menjadi semakin berkembang dan maju. bahkan kejohanan dunia bola baling juga dianjurkan untuk kedua-duanya. ± Pada tahun 1976 pula. ± Satu lagi perkembangan dalam bola baling di mana disebabkan oleh popularitinya. bola baling dewan lebih popular berbanding bola baling padang kerana ia dapat dimainkan dengan pantas dan pertandingan boleh dilangsungkan tanpa gangguan cuaca. . ± Namun.

permainan bola baling telah diadakan di Stadium Negara sebagai acara pertunjukan pada waktu itu. Beliau telah memberi kursus asas permainan ini kepada sekumpulan guru Pendidikan Jasmani dan Kesihatan di negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur pada tahun itu. setelah sekembalinya beliau dari Sukan Olimpik pada tahun 1976. kursus pengadil bola baling yang pertama diadakan untuk 60 orang guru seluruh Malaysia di Selangor. .Perkembangan di Malaysia ‡ Seperti juga dengan permainan-permainan lain. Beliau juga telah membawa balik rakaman permainan bola baling dari Temasya Sukan Olimpik itu. ‡ Pada tahun 1978. ‡ Sukan ini mula diperkenalkan oleh Encik Lim Hock Han. Tahukah anda bilakah sukan ini bermula di negara kita? Sukan bola baling bermula di Malaysia pada tahun 1976. iaitu Pengarah Unit Sukan Universiti Malaya. sukan bola baling mempunyai sejarah asal usulnya di Malaysia. sempena meraikan Hari Anugerah Olahragawan dan Olahragawati kebangsaan pada tahun 1978. Pada tahun yang sama juga.

‡ Pada tahun 1987 pula. Selangor. ‡ Terdapat beberapa kejohanan seperti MSSN (peringkat negeri). ‡ Pada 7 Disember 1985. KAGUM (peringkat Maktab Perguruan). . Selangor. MSSM (peringkat kebangsaan). buat julung kalinya telah berlangsung Kejohanan Bola Baling peringkat kebangsaan di padang SMK Sri Aman.‡ Satu jawatankuasa penaja telah dibentuk untuk penubuhan Persatuan Bola Baling Negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur pada September 1979 di Morib. Kejohanan yang pertama telah diadakan di Kelang. Selangor bagi kategori umur bawah 12 tahun dan 15 tahun lelaki dan perempuan. MASUM (peringkat universiti) dan yang terbaru SIKMA (Sukan Antara Institusi Kementerian Pelajaran Malaysia) yang telah menjadikan pemainan bola baling sebagai acara rasmi dalam kejohanan-kejohanan tersebut. Petaling Jaya. permainan ini telah menjadi acara sukan tahunan Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia.

Cheah Hai Su telah dilantik sebagai Presiden MAHF yang pertama manakala En.‡ Persatuan Bola Baling Malaysia (MAHF) telah ditubuhkan pada tahun 1985 dan En. ‡ Pada tahun 1990 pula. Kan Tong Leong sebagai Setiausaha Kehormatnya. beliau menjadi ahli gabungan Persekutuan Bola Baling Komanwel (CHF) dan pada tahun 1994 beliau menjadi ahli gabungan International Handball Federation (IHF). pada 27 Mei 2000. Presiden MAHF telah menjadi salah seorang ahli gabungan bersama Asia Handball Federation (AHF). Persekutuan Bola Baling Malaysia telah berdaftar dengan Pesuruhjaya Sukan Malaysia di bawah Akta Sukan Kebangsaan 1997. . ‡ Pada tahun 1986. ‡ MAHF telah menyertai Persekutuan Bola Baling Asia Tenggara (SEAHAF) pada Mei 2004.

. Bhg. Beliau juga memegang beberapa jawatan di peringkat antarabangsa seperti: (a) Naib Presiden Persekutuan Bola Baling Komanwel (CHF) (b) Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan dan Promosi Bola Baling Persekutuan Bola Baling Asia (AHF) (c) Timbalan Presiden Persekutuan Bola Baling Asia Tenggara (SEAHAF) (d) Ahli Majlis Persekutuan Bola Baling Asia (AHF) ‡ Pihak AHF telah meletakkan kepercayaan kepada Malaysia untuk menganjurkan satu kejohanan di peringkat antarabangsa.Ahmad AlSabah Cup Championship untuk negara-negara yang baru dalam pembangunan bola baling.‡ Presiden MAHF yang memegang jawatan ini sejak tahun 2000 sehingga kini ialah Y. Dato Haji Suhaimi bin Haji Yacob. iaitu 1st Martyr Sheikh Fahad Al.

Logo Persatuan Bola Baling Malaysia(MAHF) .

. terima kasih.‡ Sekian.