Anda di halaman 1dari 6

Hakikat tuhan dan alam menurut ibnu sina

DISEDIAKAN OLEH : AFIQAH BINTI HAJI HARUNARRSHEED ADIBAH BINTI HAJI ISUBAREK

LATAR BELAKANG IBNU SINA


Nama : Abu Ali al-Hussain bin Abdillah bin Hassan bin Ali bin Sina. T/lahir : 370h bersamaan 980m, Bukhara. T/meninggal: 428h bersamaan 1037m, Iran. Pendidikan : Ilmu sastera, geometrik, logik, matematik, sains, fiqh dan perubatan. Nota :

Hakikat tuhan (ibnu sina)


Tuhan adalah entiti tunggal yg mutlak di alam maya. Teori emanasi : Tuhan melalui gerak hati sendiri yg kekal mewujudkan akal aktif yg diperlukan Tuhan sendiri. : membawa kepada kemunculan 1 lg akal, satu roh dan 1 jasad. Tuhan tidak bersifat material, tidak mengetahui peristiwa dan orang tertentu secara terperinci. Allah hanya tahu mengenai perkara2 kulliyyat. Nota :
:

HAKIKAT ALAM (IBNU SINA)

Menolak pandangan Atheis, sebaliknya berpegang pada pendapat bahawa dunia bersifat sementara. Kemungkinan adanya makhluk-makhluk lain di planet-planet. Makhluk yg ada di planet-planet lain itu lebih cerdik daripada manusia. Nota :

Pandangan al-farabi
Pemikiran beliau menjadi ikutan bagi Ibnu Sina. Semua yg ada, terdiri atas potensial dan aktual. Memahami bahawa Tuhan adalah sesuatu yg tidak dapat dijangkau oleh fikiran. Membuktikan kewujudan Tuhan dengan mengajukan beberapa isu seperti : teori gerak, mumkin al-wujud. Nota :

pandangan al-Ghazali
Menyifatkan pandangan Ibnu Sina sebagai sesat. Menulis sebuah buku berjudul Tahafat al-Falasifah untuk membahaskan pemikiran Ibnu Sina dan al-Farabi. Penyangkalan terhadap kepercayaan dalam keabadian planet bumi. Nota :