Anda di halaman 1dari 9

Kelebihan menggunakan komputer dalam pengajaran dan pembelajaran (P&P)

Pendahuluan
y Perkembangan sains dan teknologi menggalakan penggunaan komputer secara berleluasa. y Situasi ini telah menggalakan penggunaan ICT di dalam Pengajaran dan Pembelajaran

y Pelajar dapat mengetahui lebih banyak

informasi yang terkini dengan cepat dan mudah

Pelajar boleh mencapai pelbagai maklumat dengan melayari internet dan melunsuri laman-laman web yang berkaitan bagi mendapatkan sesuatu maklumat Cth: pelajar ingin mengetahui tentang tokoh sejarah, pelajar hanya perlu menaip nama tokoh sejarah tersebut dan kemudian klik pada ruangan carian. Kemudian beberapa laman mengenai tokoh sejarah tersebut akan terpapar dan pelajar boleh memilihnya.

y Pelajar dapat mengetahui isu-isu semasa

yang berlaku di dalam dan di luar negara dengan mudah


Dengan adanya kemudahan ICT dalam pengajaran pelajar dapat melayari internet untuk mendapatkan maklumat berkaitan isu-isu semasa yang berlaku di seluruh dunia Cth: Isu-isu tentang bencana alam, ekonomi, sosial dan sebagainya

y Membantu pelajar menyediakan kerja

dengan lebih kemas dan bersih


Dengan menggunakan komputer hasil kerja yang dilakukan oleh pelajar lebih tersusun, rapi, kemas dan lebih bersih. Cth: Pelajar dapat menyiapkan folio atau tugasan kerja kursus yang diberikan dengan lebih kemas dan bersih.

Kesimpulan
y Penggunaan komputer dalam pengajaran dan pembelajaran memberi banyak kelebihan. Kaedah ini lebih menarik minat pelajar untuk memberi tumpuan semasa guru mengajar dan tidak membosankan.

Sekian Terima Kasih