Anda di halaman 1dari 3

SCAMPER SALON

S
SUBSTITUTE (TUKAR

1) Tukarkan warna dinding dalaman salon kepada 2 tona warna. 2) Tukarkan dinding dalaman salon seperti dinding dalaman panggung wayang. 3) Tukarkan penyapu kepada penyedut hampagas (vacuum). 4) Tukarkan semua kerusi biasa kepada sofa. 5) Tukarkan cermin petak di tempat pengguntingan rambut kepada cermin bulat. 6) Tukarkan lantai tempat pengguntingan kepada lantai petak yang lutsinar. 7) Tukarkan lantai dalaman salon kecuali tempat pengguntingsn rambut kepada karpet lembut. 8) Tukarkan kabinet kaunter yang berbentuk L kepada kabinet berbentuk bulat. 9) Tukarkan sofa tempat mencuci rambut kepada tilam angin. 10) Tukarkan sinki untuk mencuci rambut kepada sinki automatik. 11) Tukarkan lampu syiling yang berwarna putih kepada lampu syiling yang berwarna kuning dan kemerahan. 12) Tukarkan produk-produk lama kepada produk-produk baru.

C
COMBINE (CANTUM)

1) Cantumkan tempat menunggu dengan bilik tv. 2) Cantumkan tempat menunggu dengan tempat permainan untuk anak-anak para pelanggan. 3) Cantumkan kaunter dengan kafe disebelahnya. 4) Cantumkan ruang yang kosong kepada ruangan solek. 5) Cantumkan ruangan solek kepada ruangan pakaian untuk di ewa s atau dijual. 6) Cantumkan ruangan pakaian untuk disewa atau dijual dengan ruangan aksesori. 7) Cantumkan ruangan solek dengan bilik rawatan muka. 8) Cantumkan ruangan dapur dengan kafe. 9) Cantumkan tempat letak kasut dengan loker menyimpan barangbarang peribadi. 10) Cantumkan papan tanda salon dengan risalah-risalah tentang promosi hebat salon. 11) Cantumkan ruangan menunggu dengan pusat internet.

A
ADAPT (SESUAIKAN

1) Dalaman dan luaran salon haruslah kelihatan kemas dan bersih. 2) Semua peralatan didalam salon haruslah tersusun rapi. 3) Produk yang akan disyorkan kepada pelanggan haruslahkelihatan menarik. 4) Para pekerja salon harus bersikap professional dengan tugasnya. 5) Para pekerja salon harus pandai berkomunikasi dengan pelanggan. 6) Susunan perabot yang terdapat didalam salon juga haruslah kelihatn tersusun. 7) Almari yang menempatkan produk-produk kecantikan haruslah tidak nampak berhabuk. 8) Papan tanda nama haruslah kelihatan menarik dan eksklusif. 9) Dinding dalaman salon haruslah dihias dengan gambar-gambar yang menarik dan tenang.

M
MODIFY (UBAH)

1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8)

Ubah kedudukan kotak risalah kepada tempat yang lebih strategik. Ubah dekorasi dalaman untuk menjadi lebih menarik. Ubah dan memperbanyakkan tempat pengguntingan rambut. Ubah warna dinding dalam kepada warna yang tenang seperti ungu dan putih Ubah troli yang membawa barang-barang menjadi lebih kemas dan tersusun. Ubah kedudukan kaunter salon kepada tempat yang lebih selamat. Ubah barang-barang yang tidak digunakan kepada satu tempat khas. Ubah tempat letak majalah-majalah ke ruangan menunggu.

P
PUT TO OTHER USES (GUNA DENGAN CARA LAIN)

1) Gunakan barang-barang kecantikan sebagai barang yang boleh dijual. 2) Gunakan ruangan kosong sebagai laluan khas. 3) Menggunakan papan maklumat yang sedia ada untuk memaklumkan apa yang baru. 4) Gunakan kerusi sebagai kerusi urut. 5) Gunakan tandas sebagai tempat persalinan. 6) Gunakan bilik kosong sebagai tempat rawatan. 7) Gunakan ruangan menunggu sebagai tempat untuk berjumpa orang. 8) Gunakan kaunter untuk mencari data.

E
ELIMINATE (HAPUSKAN)

1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8)

Hapuskan peralatan yang rosak. Hapuskan kerusi-kerusi yang patah. Hapuskan sampah atau rambut-rambut yang bersepah. Hapuskan kekotoran yang terdapat di dalam tandas. Hapuskan habuk yang terdapat di rak-rak dan almari. Hapuskan pekerja yang malas. Hapuskan produk-produk yang telah rambut tempoh. Hapuskan caj yang berlebihan supaya perkhidmatannya tidak mahal. 9) Hapuskan warna-warna dalaman salon yang tidak menarik. 10) Hapuskan pembantu kedai yang kurang mahir. 11) Hapuskan ruang-ruang yang tidak digunakan supaya ia tidak kelihatan kosong.

R
REARRANGE (SUSUN SEMULA)

1) Menyusun semula kedudukan dalaman salon supaya ia menjadi lebih menarik. 2) Menyusun semula barang-barang yang jatuh. 3) Menyusun semula produk mengikut jenis dan jenamanya. 4) Menyusun semula jadual bertugas para pekerja. 5) Menyusun semula jadual salon. 6) Menyusun semula buku prestasi perniagaan setiap bulan. 7) Menyusun semula kedudukan tempat pengguntingan rambut. 8) Menyusun semula majalah-majalah supaya kelihatan kemas dan menarik. 9) Menyusun semula cermin-cermin yang ada ditempat yang sesuai.