Anda di halaman 1dari 7

PELAN LANTAI PRASEKOLAH

Bagi sekolah yang belum mempunyai kelas prasekolah, guru yang bertanggungjawab perlu membuat beberapa persediaan sebelum menubuhkan sesebuah kelas prasekolah. perkara pertama yang perlu diambil perhatian ialah menyediakan pelan lantai yang bersesuaian. Pelan lantai merupakan asas dalam menubuhkan kelas prasekolah dan ianya amat penting bagi memudahkan proses selanjutnya. Dalam penyediaan pelan lantai ini, guru prasekolah perlu mengambil kira beberapa faktor seperti keluasan kelas, peralatan yang akan diletakkan didalam kelas, kesesuaian peralatan , jumlah dan saiz perabot dan jumlah murid. Semua aspek-aspek ini perlu dititikberatkan bagi menjamin keselesaan murid prasekolah dan juga memudahkan tugas guru dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Penyediaan pelan lantai prasekolah yang baik harus mempunyai beberapa bahagian penting yang terasing iaitu bahagian dalam kelas yang merangkumi ruang pembelajaran, ruang dapur, ruang makan, bilik air, ruang rehat bagi kes kecemasan dan stor. Pelan lantai luar kelas prasekolah juga perlu di sediakan bagi reka letak alatan permainan untuk taman permainan kanak-kanak. Masalah utama dalam penyediaan pelan lantai ini ialah saiz kelas prasekolah yang selalunya tidak begitu luas dan menyukarkan guru untuk merancang susun atur peralatan dan perabut. Namun begitu guru harus menggunakan kreativiti tersendiri dalam menghasilkan pelan lantai dan dekorasi yang terbaik untuk keselesaan murid dan menepati kehendak komponenkomponen pembelajaran. You might also like: Pusat pembelajaran ( kelas prasekolah ) Ruang pembelajaran kelas prasekolah Pusat Teknologi ( prasekolah ) Tips penubuhan kelas prasekolah

PUSAT PEMBELAJARAN Antara keperluan penting yang perlu ada dalam pelan lantai di ruang dalam kelas prasekolah ialah pusat pembelajaran berdasarkan kepada komponen-komponen pembelajaran yang terkandung dalam kurikulum pengajaran prasekolah. Ruang pembelajaran di dalam kelas prasekolah biasanya mengandungi 6 pusat pembelajaran iaitu pusat bahasa dan komunikasi, pusat kerohaniaan dan moral, pusat kognitif dan manipulatif, pusat fizikal, pusat kreativiti dan estetika dan pusat teknologi maklumat. Pusat teknologi maklumat bukan salah satu komponen dalam kurikulum prasekolah tetapi merupakan tambahan mengikut kreativiti guru. Sementara itu elemen pembelajaran muzik yang begitu sinonim dengan pembelajaran prasekolah telah digabungkan dengan pusat kreativiti dan estetika kerana mengambil kira keluasan kelas prasekolah.

1. Keselamatan Di Prasekolah 2. kawasan 3. o Bilik darjah o Mempunyai peredaran udara yang baik. o Keterangan bilik yang baik kerana kegelapan boleh memberi kesan kepada penglihatan kanak2. o Dapur o Pastikan semua peralatan seperti sudu, garpu, magkuk, dan lain-lain disimpan dengan kemas dan baik. o Pastikan ad tong sampah dan sentiasa tertutup. o Pastikan lantai tidak basah dan licin. 4. o Tandas o Pastikan lantai tidak licin dan bertakung dengan air. o Sinki dalam keadaan baik dan tidak tersumbat. o Paip dapat berfungsi dengan baik. o Pastikan selipar yang disediakan tidak haus untuk mengelakkan daripada terjatuh. o Suis lampu berada dalam keadaan baik dan boleh digunakan. o Awasi kanak2 semasa berada di dalam tandas. 5. o Panduan Menyediakan Pelan Laluan Kecemasan Semasa Kebakaran o Sediakan pelan susun atur bangunan sekolah dan tempat lapang yang ada. o Tunjuk arah jalan meninggalkan bilik darjah dan laluan ke tempat lapang. o Tunjukkan beberapa laluan lain supaya pengosongan bangunan boleh dilakukan serentak. o Tunjukkan rajah tempat berkumpul dan susunan kedudukan kanak2 yang telah ditetapkan. o Sediakan kata kunci butir2 pelan. Contoh; o arah jalan. 6. o Guru & Kakitangan o Berkebolehan menggunakan alat pemadam api. o Mempunyai pengetahuan atau diberi latihan kecemasan (CPR). o Sekurang2nya seorang kakitangan yang mempunyai kemahiran ini berada di sepanjang masa di prasekolah. o Senarai Nama o Senarai nama kanak2 lengkap dengan no. telefon ibu bapa, jiran, doktor dll. o Ditampal pada dinding berhampiran setiap pintu keluar. o Nombor panggilan kecemasan seperti hospital, bomba, polis dll ditampal pada dinding di tepi telefon. 7. Keselamatan Semasa Lawatan Luar o Tempat lawatan sesuai untuk kanak2 dan penyeliaan yang rapi untuk mengelakkan kemalangan semasa aktiviti dijalankan.

o o o o

Kanak2 perlu dipasang tali keledar semasa dalam kenderaan. Berhati2 semasa kanak2 turun dan naik kenderaan. Bawa bersama surat kebenaran ibu bapa, maklumat perhubungan kecemasan, medical authorizations . Kebersihan kanak2 haruslah dijaga.

8. 9. o Alat Permainan o Berhati2 dengan alat2 mainan yang mempunyai sisi dan hujung yang tajam, komponen kecil, bunyi yang kuat dan boleh bergerak. o Pastikan alat permainan tidak terlalu berat dan besar kerana akan membahayakan keselamatan kanak2. o Pastikan saiz alat mainan kecil sekurang2nya 1 untuk menghindar dari tertelan, tersumbat pada hidung, telinga atau saluran penafasan. o Pastikan tali pada alat mainan jenis pull toy tidak melebihi 12 inchi. o Alat mainan perlu dibersihkan sekurang2nya satu kali sehari. o Baca maklumat keselamatan pada label. Contohnya non-toxic, Not recommended for children under 3 years of age. 10. o Pastikan alat mainan elektrik dipasang dengan baik. o Pastikan setiap komponen alat mainan dipasang dengan sempurna. o Pastikan alat mainan tidak menggunakan cat bertoksik. o Mengajar kanak2 kembalikan alat mainan ke tempat asal untuk mengelakkan berlakunya kemalangan. o Membaca panduan mengguna dan terangkan kepada kanak2. o Berhati-hati dengan alat perhiasan kanak-kanak yang senang pecah dan mudah ditelan. o Alat mainan kecil yang senang ditelan atau disedut melalui hidung tidak sesuai bayi atau kanak-kanak prasekolah. 11. Keselamatan Di Luar Bangunan o Alatan Permainan Luar o Saiz, bentuk dan ketinggian sesuai untuk kanak2. o Mesti dalam keadaan yang baik, contohnya tidak berkarat. o Komponen alat mainan luar tidak bengkok, melengkung, patah atau permukaan yang kemik. o Lubuk pasir ditutup bagi menggelakkan daripada najis haiwan. o Tempat duduk buaian tiada penjuru yang tajam dan dibuat daripada bahan yang ringan. o Alat mainan tiada lubang antara 4 8 yang boleh memerangkap kepala kanak2. o Kawasan sekitar bebas daripada risiko elektrik dan bahan2 buangan seperti kaca, batu, sampah dll. 12. o Peti Kecemasan o Lengkap dengan ubat-ubatan asas dan perlu diperiksa untuk memastikan tidak berlaku kehabisan ubat. o Disimpan pada tempat khas supaya mudah dijumpai.

Alatan Elektrik Pastikan dawai2 barangan elektrik yang panjang diikat dan digulung. Perlu diperiksa dari semasa ke semasa. 13. bangunan dan kemudahan 14. o Keselamatan Fizikal Bangunan o Mempunyai sekurang-kurangnya 2 buah pintu yang mudah untuk melarikan diri dengan selamat jika berlaku kebakaran. o Jerjak besi mudah dibuka jika berlaku kecemasan. o Dapur perlu diasingkan dari kawasan murid melakukan aktiviti. o Alat pemadam api sentiasa diperiksa. o Taska @ prasekolah perlu mempunyai pelan laluan kecemasan apabila berlaku kebakaran. o Latihan kebakaran perlu dijalankan 3 kali setahun. o Laluan keluar dari semua bilik bebasa daripada sebarang halangan. o Tingkap bangunan adalah 1.2 m tinggi dari paras lantai dan besi bersilang dipasang di runag terbuka. 15. o Keselamatan Di Dalam Bangunan o Perabot o Saiz dan ketinggian meja dan kerusi sesuai dengan ketinggian kanak2. o Tiada sudut2 tajam yang merbahaya. o Perabot yang mempunyai sudut tajam perlu dialas. o Rak2 adalah kukuh dan tidak mudah jatuh apabila dipanjat oleh kanak2. 16. pagar 17. o Tangga dipasang pagar pada penghujungnya. o Selang antara lubang pagar mestilah kecil supaya kepala kanak2 tidak boleh memasukinya. o pasang pagar ditempat yang boleh mendatangkan bahaya.
o o o

Orked Indah + Follow 6841 views, 3 favs, 3 embeds

Related

Keselamatan & Pencegahan 8967 views

Li Presentation 2841 views

KESELAMATAN DI PRASEKOLAH 4884 views

R1001 Unit 3 3332 views

Pengurusan Permainan Kanak-kanak 15946 views

KONSEP PERGERAKAN ASAS, MUZIK DAN PERGERAKAN 4780 views

Pencegahan Kebakaran 12210 views

Muzik Dan Pergerakan 14031 views

Unit1 3654 views

Unit3 2997 views

More by user

Origami [part 1] 6043 views

Origami [part 2] 3579 views

View all presentations from this user

About this presentation


Usage Rights
All Rights Reserved

Stats

3 Favorites 0 Comments 294 Downloads 6,785 Views on SlideShare 56 Views on Embeds 6,841 Total Views

Embed views

53 views on http://www.slideshare.net 2 views on http://wildfire.gigya.com 1 views on http://dk.search.yahoo.com

Accessibility
View text version

Additional Details

Uploaded via SlideShare Uploaded as Microsoft PowerPoint

Flag as inappropriate File a copyright complaint

Categories

Business & Mgmt Education

Follow SlideShare

Twitter Facebook SlideShare Blog

0 tweets 8 shares 2 shares WordPress