Anda di halaman 1dari 9

Soalan: Pengambilan makanan suplemen seperti pil vitamin dan produk kesihatan dapat membantu meningkatkan penjagaan kesihatan

dan kecantikan seseorang. Akan tetapi, penggunaan tanpa berhatihati boleh mendatangkan kesan sampingan. Berikan pendapat anda.

Kehendak soalan: Menyatakan pendapat mengenai kebaikan makanan suplemen keatas kesihatan, kecantikan dan kesan sampingan pada seseorang.

Pendahuluan: Makanan suplemen adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh seseorang untuk tujuan kesihatan. Tujuan pengambilan makanan suplemen ini adalah untuk meningkatkan penjagaan kesihatan dan kecantikan.

Isi-isi: 1. Penjagaan kesihatan menjamin kesihatan. Pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang sesetengah individu yang sibuk dengan rutin harian, menyebabkan pengambilan makanan yang tidak seimbang. Membantu meningkatkan kesihatan melalui pengambilan pil vitamin, dan sebagainya. Membersihkan sisa toksik daripada badan.

Membunuh bakteria, cecacing yang merbahaya dalam badan (pengambilan ubat cacing, yang membunuh cacing didalam usus). Bagi mereka yang menghadapi masalah kekurangan zat makanan lazimnya kanak-kanak (Glucose). Multivitamin dan susu formula, membantu tumbesaran otak dan tubuh kanak-kanak. (Susu Tepung Neslac ).

2. Kecantikan membantu merawat kecantikan. Membantu merawat kulit yang bermasalah, seperti kulit kering.

Pengambilan pil atau serbuk formula untuk mengurangkan atau menambahkan berat badan. Contohnya; Susu Tepung Appeton. Penggunaan krim, atau pil untuk melambatkan proses penuaan.

Dapat mengurangkan kadar kolestrol dalam darah. Contohnya; Susu Tepung Anlene , sesuai bagi wanita yang ingin mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. Penggunaan krim sinar UV, bagi melindungi kulit dari pancaran terik matahari, dari terbakar atau kulit kering. Penggunaan krim atau pil, bagi membantu keanjalan kulit.

3. Kesan Sampingan keracunan. Makanan suplemen yang mengandungi garam mineral berlebihan, boleh menyebabkan keracunan, seperti cirit-birit, muntah, dan sakit kepala. Berkemungkinan besar, makanan suplemen yang dikatakan menyingkir toksik, tidak berkesan, malahan menyebabkan menambahkan sisa toksik, dan membahayakan kesihatan. Penyalahgunaan, seperti pengguna tidak meneliti label yang tertera pada botol atau paket, menyebabkan keracunan. (pengguna tersalah memilih produk atau makanan yang sesuai) Penggunaan atau pengambilan yang tidak mengikut sukatan atau dos yang telah ditetapkan, menyebabkan kemudaratan pada kesihatan. Contohnya, pengambilan pil kelangsingan yang berlebihan, kononnya mempercepatkan proses kelangsingan, menyebabkan seseorang itu mengalami muntahmuntah, akibat kandungan bahan kimia yang berlebihan pada satu-satu masa.

4. Kesan sampingan alahan dan kerosakan organ. Pengambilan pil-pil vitamin, atau krim kulit yang tidak sesuai dengan para pengguna, boleh menyebabkan alahan. Seperti kulit kemerah-merahan, ruam, kulit mengelupas, bintik-bintik merah, dan kegatalan. Pengambilan melebihi dos yang disyorkan, boleh menyebabkan kerosakkan pada sistem saraf, dan organ. Contohnya, pengambilan ubat penenang yang berlebihan, boleh mendatangkan kesan buruk pada sistem saraf otak.

Para pengguna yang tidak begitu sesuai dengan produk atau makanan suplemen tertentu - boleh mendatangkan kesan dalam jangka masa tertentu, samada ditahap serius ataupun tidak. Kesan bahan kimia yang berlebihan di dalam badan seseorang, boleh merosakkan organ dalaman yang penting, seperti otak, buah pinggang, hati dan sebagainya. Jika penyalahgunaan ditahap yang serius, boleh mendatangkan komplikasi yang teruk pada saraf otak, sekaligus boleh menyebabkan kematian.

Penutup: Specially, thanks to My God, and Mrs. Suzieliana, my beloved teacher. And to all my friend. Good luck in STPM 2006. From your classmate; i) Peace, ii) Daus and iii) Kebab J

Pengguna harus mengambil berat mengenai cara pemakanan makanan suplemen yang betul yang berada dipasaran. Pengambilan makanan suplemen yang betul dan mengikut dos yang disyorkan serta sesuai dengan pengguna, tidak akan timbul masalah keracunan, alahan, atau kerosakkan organ. Biasakan diri dengan bertanyakan hal atau masalah yang dihadapi mengenai kesihatan diri, dan makanan suplemen yang dibeli, kepada doktor, untuk mengelakkan penyalahgunaan atau ketidaksesuaian produk dan makanan suplemen.

Karangan ramalan: makanan suplemen


Posted on August 31, 2009 by goaypastpm| 3 Comments

Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. Sebenarnya, ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. Akan tetapi, pengambilan tanpa rujukan

pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu. Berikan pendapat anda. i Pengambilan makanan suplemen seperti pil-pil vitamin semakin popular di kalangan masyarakat dewasa ini. i Sebenarnya, ada golongan tertentu yang memang memerlukannya. i Akan tetapi, pengambilan tanpa rujukan pakar kesihatan mungkin membawa risiko kesihatan tertentu.

1. Golongan yang sibuk memang memerlukan makanan suplemen demi menjamin kesihatan. i Golongan ini kekurangan senaman dan aktiviti riadah. i Mereka juga sentiasa makan di luar kerana tiada masa menyediakan makanan sendiri. i Maka mereka menghadapi masalah kekurangan zat makanan yang seimbang. i Pengambilan Omega fish oil melidungi seseorang daripada menghidapi sakit jantung. i Evening promrose oil mengimbangi hormon wanita yang sibuk.( tak cukup rehat/senaman/ keawetan wajah, cegah ketuaan) i Pil-pil vitamin menjadi pelengkap kepada amalan pemakanan yang tidak seimbang. i Satu kapsul vitamin mengandungi nutrien daripada 20 jenis sayur dan 15 jenis buah-buahan.

2. Pesakit juga perlukan makanan suplemen untuk memulihkan penyakit mereka. i Pesakit barah memerlukan makanan suplemen berkhasiat tinggi. i Mereka juga memerlukan makanan fiber tinggi. i Pesakit goiter kekurangan khasiat makanan laut.(anemia: besi i Badan mereka juga kurang berupaya menyerap khasiat makanan laut. i Jadi, makanan suplemen yang kaya dengan iodin penting. i Pesakit tekanan darah tinggi pula memerlukan Tongkat Ali, Ling Zhi, Gin sheng dsn. i Dengan makanan suplemen ini, pesakit akan lebih cepat sembuh. Osteoporosis / archritis perlukan besi(ferum), kalsium, fosferus, kalium, garam mineral. i Pesakit beri-beri kekurangan vitamin B. vitamin B perlu diambil dengan banyak.

3. Makanan suplemen menjamin tumbesaran normal dan meningkatkan daya pencegahan penyakit. i Osteoporosis disebabkan tulang lemah, rapuh dan senang patah. i Pengambilan kalsium seharian yang mencukupi membina tulang yang kuat. i Kadar kehilangan jisim tulang dapat dielakkan.(Anlene, Calciumax i Multivitamin dan susu tepung formula(Enflagrow) menjamin tumbesaran sel-sel otak kanak-kanak yang normal. /meningkatkan kecerdasan otak i Sisa dan toksid makanan yang diambil juga boleh dibersihkan melalui makanan suplemen seperti barangan 21st Century. i Bakteria sihat dapat membersihkan toksid dalam kolon/usus kita. i Jika tidak toksid itu akan meresap ke seluruh sistem badan kita.

i Makanan kaya dengan fiber, dan sumber sayur-sayuran serta buah-buahan juga penting. i (enzim membantu penghadaman, spirulina i Dengan ini, daya tahan penyakit akan meningkat.

Isi Negatif 1. Pengambilan bahan ini tanpa rujukan pakar kesihatan boleh menyebabkan keracunan. Sesetengah orang mungkin tidak sesuai mengambil makanan suplemen tertentu. Makanan yang mengandungi bahan garam mineral yang berlebihan boleh menyebabkan sakit perut, muntahmuntah, cirit-birit dan pening. Pil-pil vitamin tertentu pula menyebabkan pengambilnya muntah-muntah dan badannya muncul bitik-bintik merah. Pengambilan dos/kuantiti yang berlebihan ini merosakkan sistem saraf dan fikiran seseorang. Daya ingatan mereka juga semakin merosot. Lebih serius lagi ialah mangsa mungkin menemui ajal.

Isi Negatif 2. Kerosakan organ juga boleh berlaku jika pengambilan bahan ini tanpa nasihat pakar. Ramai wanita kini mengambil pil langsing badan. Kononnya mahu menjaga kesihatan dan kecantikan bentuk badan. Dengan makanan suplemen ini kononnya sudah cukup menggantikan makanan normal. Malangnya, ramai orang mati kerana organ badan mereka rosak akibat bahan kimia itu. Misalnya pil Slim-10 menyebabkan kerosakan hati. Melamin dalam susu di China Kerosakan hati amat sukar dirawati.

2007 Tee Hui Yee 14 thn pindah jantung 2 kali. Immunosuppressants. Muhammad Fikri Nor Azmi 17thn Tambahan pula, tumbesaran kanak-kanak juga akan terjejas. Makanan supleman juga boleh menjejaskan tumbesaran seseorang. Makanan suplemen mungkin mengandungi bahan kimia berlebihan. Makanan ini juga menyebabkan kelebihan zat makanan. Kanak-kanak mungkin terdedah kepada masalah kegemukan. Akibatnya tumbesaran kanak-kanak akan terbantut.

Pada kesimpulannya, kini semakin banyak makanan suplemen muncul di pasaran. Jika kita tidak berwaspada, bahan itu akan mengancam kesihatan kita. Jadi, kita perlulah sentiasa berjaga-jaga agar kesihatan kita tidak terjejas. Dalam hal ini, tindakan awal kerajaan penting.

1987 Peranan ahli-ahli teknologi makanan kini seolah-olah telah berubah daripada menghasilkan makanan yang berkhasiat dan mencegah penyakit kepada penghasilan makanan untuk tujuan perniagaaan semata-mata. Sejauh manakah anda setuju dengan pernyataan di atas? Berikan ulasan.

1988 Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis ubat dengan pelbagai jenama bagi mengubati berbagai-bagai jenis penyakit. Ubat-ubatan ini dengan mudah dapat dibeli oleh sesiapa sahaja di kedai-kedai ubat yang terdapat di seluruh negara. Bincangkan akibat daripada penjualan ubat-ubatan secara tidak terkawal di pasaran terbuka.

1995. 4 Terdapat pelbagai jenis barang keperluan domestik dan makanan yang mengandungi bahan kimia berbahaya, seperti arsenik(dalam cat), alkohol, eter, gikoi(dalam kosmetik), kafein, gula tiruan, monosodium glutamat, dan bahan-bahan kimia lain yang seumpamanya. Bahan-bahan ini boleh mengancam kesihatan seseorang sekiranya tidak digunakan secara berhati-hati. Jelaskan kesan penggunaan barang-barang tersebut terhadap kesihatan pengguna.

1996. 4. Amalan pemakanan dan gaya hidup baru merupakan punca utama munculnya pelbagai penyakit masa kini. Bincangkan penyataan ini.

2000.3 Secara umum bahan kimia toksik boleh mengancam kesihatan dan keselesaan manusia sekiranya ia tidak diurus dengan baik. Jelaskan kesan bahan tersebut terhadap manusia.# Pencemaran alam.# Sistem ekologi alam terjejas.

2002. 4. Penggunaan kaedah kawalan biologi merupakan satu kaedah alternatif kepada kelemahan penggunaan bahan kimia untuk mengatasi serangga dan makhluk perosak dalam sektor pertanian. Bincangkan pernyataan ini.

2003.3 Obesiti merupakan satu masalah kesihatan yang berlaku di kalangan anggota masyarakat tanpa mengira peringkat umur. Bincangkan faktor-faktor yang menyebabkan berlakunya masalah tersebut dan kesannya terhadap kehidupan manusia.

2004.4. Sungguhpun bidang perubatan moden semakin berkembang, namun perubatan tradisional masih lagi mendapat perhatian masyarakat. Jelaskan ciri-ciri yang membezakan kedua-dua jenis perubatan ini.

Definisi: produk yg dimkn & mengandungi mkn tambahan spt vitamin, garam galian, asid amino, dan herba serta tumbuhan. Produk2 makanan tambahan ini biasanya dihasilkan dgn ekstrak @ pekatan drpd perahan yg byk didapati dlm btk tablet, pil, cecair, @ serbuk. Pengambilan mkn tambahan perlu apb seseorang itu sakit @ tlh didiagnosis menghidap penyakit tertentu oleh doctor

Kepentingan Suplemen 1. memulih & memelihara kesihatan - gaya hidup rakyat yg kurang bergerak & pemakanan yg tidak seimbang menyebabkan mereka mengalami penyakit yg menjejaskan kehidupan. Mkn tambahan juga dikenali sbg mkn berfungsi yg mengandungi mkn lengkap pd asasnya spt protein, enzim, organic, glukos, dan hormone. Unsur2 ini dpt memulihkan kesihatan & mengembalikn kecergasan

2. menyingkirkan toksik dlm bdn - kerosakan tisu2 bdn dpt dikurangkan dgn pengambilan suplemen yg mampu menyahtoksik. Toksik dlm bdn amt berbahaya kerana mampu menjejaskan daya penyerapan dalam sel bdn 3. menguruskan bdn dan memperoleh tubuh yg cantik - Pengambilan chitosan dpt membantu mereka yg menglami masalah berat badan & mengurangkan lemak dalam badan 4. meningkatkan tenaga - pengambilan cendawan(gano) mampu meningkatkan tenaga 5. meningkatkan kemampuan kadar pemyembuhan penyakit - Ganoderma dikenali sebagai raja herba ajaib yang berupaya utk mencuci darah, melindungi hati, menguatkan jantung, dan meningkatkan keupayaa buah pinggang

Masalah Pengambilan Suplemen 1. Harga yg mahal - pengguna suplemen terpaksa membelanjakan atr RM100-RM400 sebln utk membeli pelbagai jenis suplemen yg sesuai

2. Tidak dpt menggantikan zat2 yg terdpt dlm hidangan - mkn tambahan hanya mengandungi vitamin & mineral tertentu berbanding dgn mkn asli yg mengandungi fiber, zat2 mineral, dan komponen2 lain yg tidak diketahui fungsinya

3. tidak dpt mengelak drpd penyakit tertentu - walaupun pengambilan suplemen itu baik, namun individu tersebut tidak dpt mengelak srpd menghidapi penyakit diabetes, jantung, & sbgnya

4. wajar diambil oleh org tertentu shj - pengambilan suplemen wajar diambil oleh org tua yg tidak ada selera makan, wanita hamil yg kerap muntah, dan kanak2 yg tidak sihat. Tempoh masa pengambilan suplemen juga utk jangka masa pendek shj 5. keracunan - pengambilan terlalu byk vitamin A akan menyebabkan maut utk jangka masa panjang. Vitamin C merupakan antioksida yg kuat & mampu membawa kpd kekurangan vitamin E yg diperlukan bdn. Hati juga akan terjejas fungsinya krn Vitamin E turut terkumpul di dlm hati 6. Pembaziran - Vitamin D & C yg berlebihan akan dibuang melalui proses pembuangan air. Sebenarnya pembaziran berlaku kerana air kencing menjadi mahal

7. kesan sampingan - vitamin A yg terlalu byk @ kalsium yg berlebihan akan menyebabkan pembentukan batu karang rena. Suplemen harbal utk melangsingkan bdn @ yg mampu menurunkan kadar kolestrol dlm bdn tanpa dos yg sesuai akan merosakkan hati dan organ dalaman lain 8. Ketagihan - sesetengah seuplemen dicampurkan dng bhn2 terlarang spr stimulen & bhn penahan sakit yg dpt menyebabkan ketagihan @ pergantungan psikologi 9. Membawa maut - terdpt juga suplemen yg mempunyai kdg hasil drpd kejuruteraan genetic. Mkn suplemen yg tlh diubah paten genetic blh membawa maut. Di AS, kematian & kecacatan byk berlaku akibat mengambil suplemen tersebut.

Golongan yang mermerlukan Mkn Suplemen - mkn suplemen ialah mkn yg diberikan kpd seseprang dlm keadaan tertentu yg diperlukan utk menampung keperluan bdn, meningkatkan kekuatan, dan daya tahan. Mkn ini biasanya diperoleh dlm btk kapsul, pil, serbuk, @ sirap. Glg yg memerlukan suplemen adalah spt yg berikut 1. wanita hamil - bayi dlm kdg amat memerlukan nutrient spt kalsium, zat besi, dan protein tambahan utk perkembangan yg sihat. Wanita hamil digalakkan utk mengambil asid folik sby 400 mcg sehari utk menjamin tumbesaran fetus yg seimbang. Ibu mengandung memerlukan ferum utk membantu pembentukan system saraf pusat fetus. Alahan yg sering dialami oleh ibu2 mengandung menyebabkan muntah2 dan selera makan yg berkurangan. Pengambilan suplemen dpt meminimukan risiko kekurangan nutrien

2. ahli sukan/ atlet

- atlet seting kehilang glukosa. Oleh itu, suplemen diperlukan utk menampung glukosa yg tlh hilang. Suplemen juga memulihkan tng dgn cepat ken atlet perlu cepat pulih drpd keletihan semasa menyertai sesuatu pertandingan. Supplement juga mampu utk mengekalkan kekuatan atlet pd tahap maksimum 3. Glg pesakit/ kanak2 yg tidak sihat - kanak2 memerlukan suplemen utk membantu tumbesaran yg sihat & dpt merangsang perkembangan otak yg cerdas. Pengambilan minyak ikan, garam mineral, vitamin C, dan kalsium adalah penting. Terdpt pesakit yg terpaksa bergantung pd suplemen tertentu utk terus sihat @ bertahan drpd komplikasi penyakit tertentu 4. Glg tua - warga tua sering mengalami masalah osteoporosis, iaitu penyakit tulang rapuh. Suplemen spt kalsium diperlukan utk mengatasi masalah ini. Wanita yg mengalami menopause perlu mengambil hormone progesterone utk mengimbangi ketidakstabilan hormone dlm bdn. Glg tua yg mengalami kekurangan zat, garam mineral, kalsium, dan sbgnya juga digalakkan utk mengambil suplemen