Anda di halaman 1dari 2

PENGERUSI MAJLIS MAAL HIJRAH 1430H 28 DIS 2008 YANG DIHORMATI ________________________________ TIMBALAN _________________ YANG DIKASIHI ____________________

_ TUAN HAJI ______________________________ YANG DIHORMATI KETUA-KETUA__________________________________ YANG DIKASIHI DIF-DIF JEMPUTAN,TUAN-TUAN, PUAN-PUAN DAN MUSLIMIN MUSLIMAT SEKALIAN.

BERSYUKUR KITA KEHADRAT ILAHI DENGAN LIMPAH RAHMATNYA DAPAT KITA BERKUMPUL DAN BERJUMPA DALAM MAJLIS YANG MULIA INI SEMPENA MAJLIS SAMBUTAN MAAL HIJRAH 1430 HIJRIYYAH PERINGKAT _________________. YDH TUAN PUAN MUSLIMIN DAN MUSLIMAT YANG DIRAHMATI ALLAH SEKALIAN SECARA RINGKASNYA HIJRAH BERMAKSUD BERUBAH DARI SESUATU PERKARA YANG MUNGKAR KEPADA YANG MAARUF, BERUBAH SIKAP KEPADA YANG BAIK, BERUBAH KEPADA KETAATAN, KESETIAAN, KEPATUHAN, BERTANGGUNGJAWAB, BERTOLAK ANSUR, BERTIMBANGRASA, BERUBAH DARI SIFAT MAZMUMAH KEPADA SIFAT MAHMUDAH. HIJRAH PERLUKAN PENGORBANAN DARIPADA SESEORANG UNTUK MEMPERTINGKATKAN KEPERIBADIAN YANG MULIA. SEMPENA MAJLIS SAMBUTAN MAAL HIJRAH TAHUN 1430 HIJRIAYYAH INI, MARILAH SAMA-SAMA KITA KITA BANGKIT DAN BANGUN BAGI MEMPERTINGKATKAN LAGI AMALAN KITA SERTA MENGINSAFI DAN MENILAI KEMBALI SEGALA PERBUATAN YANG TELAH KITA LAKUKAN SELAMA INI. SAMA SAMA KITA MENANAMKAN AZAM DAN ILTIZAM AGAR KITA DAPAT MENJADI INSAN YANG KAMIL SEBAGAI SEORANG MUSLIM. UNTUK MAKLUMAN YDH TUAN PUAN MAJLIS PADA PETANG INI AKAN DIMULAKAN DENGAN BACAAN YASIIN, TAHLIL DAN DOA AKHIR TAHUN 1429HIJRAH YANG AKAN DIPIMPIN OLEH AL-FADHIL TUAN HAJI______________________________. DIIKUTI DENGAN AZAN MAGHRIB. MUAZZIN PADA MALAM INI AL-FADHIL USTAZ _______________________________. SETERUSNYA BACAAN DOA AWAL TAHUN 1430 HIJRAH YANG AKAN DIPIMPIN OLEH AL-FADHIL TUAN HAJI ______________________________ .

SELESAI BACAAN DOA AWAL TAHUN, SOLAT MAGHRIB BERJAMAAH AKAN DIIMAMKAN OLEH ALFADHIL USTAZ ____________________ ________ . SELEPAS SOLAT MAGHRIB MAJLIS DITERUSKAN DENGAN CERAMAH AGAMA OLEH TUAN HAJI MOHD ___________________________________________ . SELESAI CERAMAH, SOLAT ISYAK BERJAMAAH AKAN DIIMAMKAN OLEH ALFADHIL ________________________________ . MAJLIS DENGAN HORMATNYANYA MENJEMPUT DAN MEMPERSILAKAN TUAN HAJI _________________________________ UNTUK MEMULAKAN MAJLIS BACAAN YASIIN. DIPERSILAKAN.