KURSUS KEPIMPINAN CEMERLANG

Siri Kursus Kepimpinan untuk PelajarPelajar-pelajar Sekolah Rendah PelajarPelajar-pelajar Sekolah Rendah PelajarPelajar-Pelajar Kolej/ Universiti PertubuhanPertubuhan-pertubuhan Belia PertubuhanPertubuhan-pertubuhan Politik Kakitangan Kerajaan/Swasta Orang Persaorangan

Objektif
Memberi pendedahan tentang ilmu kemanusiaan Menerapkan sifat dan sikap kepimpinan yang tekal Mempraktikkan Teknik Kepimpinan Berkesan Melengkapkan individu dengan ilmu untuk memimpin

PROGRAM MENJANA PEMIMPIN (PMP)

Siri Kedua ³CIRI-CIRI KEPIMPINAN CEMERLANG´

. Interaksi sosial berlaku dengan jelas.1 KEPIMPINAN ??? LEADERSHIP ???? Berlaku hanya dalam kelompok atau kumpulan. Cuba mempengaruhi tingkahlaku orang lain. Mesti ada proses interaksi lebih 2 individu.

MENGETUAI. MENDAHULUI ORANG LAIN MEMIMPIN. TAULADAN .KAMUS DWI-BAHASA PIMPIN (LEAD) MENUNJUKKAN JALAN DENGAN BERJALAN DIHADAPAN. PEDOMAN. MEMBIMBING ORANG LAIN MEMBERI PANDUAN.

KEPIMPINAN (LEADERSHIP) CIRICIRI-CIRI ATAU SIFATSIFATSIFAT SEORANG PEMIMPIN. KEPEMIMPINAN SESEORANG .

MEMPENGARUHI. . MERANCANG. MEMPERTIMBANGKAN SEGALA RISIKO UNTUK MENCAPAI MATLAMAT YANG SPESIFIK.MAKSUD KEPIMPINAN IALAH CARA-GAYA SESEORANG CARAPEMIMPIN MENERAJU. MENGEMBANG DAN MELAKSNAKAN SESUATU DENGAN BERLANDASKAN VISI YANG JELAS. MENGGERAK.

CIRI-CIRI KEPIMPINAN ³CIRI³CIRI-CIRI KEPIMPINAN ³ .

1 KENALI POTENSI DIRI MENILAI POTENSI KEPIMPINAN SENDIRI Buat Penilaian potensi kepemimpinan anda sendiri? Dapatkan kepastian potensi kepemimpinan anda melalui SKALA POTENSI KEPIMPINAN. Bandingkan penilaian potensi kepemimpinan anda dengan SKALA PENILAIAN PENGURUSAN .

80 60 POTENSI TINGGI POTENSI BAIK PENGURUSAN 85 PERBANDINGAN 75 .80 60 SCALE SKALA PENILAIAN PENGURUSAN 80 60 .POTENSI KEPIMPINAN SAYA? SKALA POTENSI KEPIMPINAN 80 60 .

.2 Membentuk Sifat Peribadi Cemerlang Gaya Berpakaian & pengurusan Diri Cara Mengarah & menyampai pandangan Kesediaan bertugas & melaksanakan arahan Kemampuan berhujah & terima pandangan TUNJUKKAN KEKUATAN PERIBADI CEMERLANG MENTAL & FIZIKAL KEPADA ORANG LAIN INGAT !!! TANPA KEKUATAN PERIBADI CEMERLANG ORANG TIDAK MENGHORMATI ANDA SEBAGAI KETUA/PEMIMPIN.

lantang. . Penyabar Tegas.3 MENONJOLKAN SIFAT TERBAIK ANDA Kenalpasti Sifat Terbaik Diri Sendiri. Bukan pembodek. Pilih sikap anda tersendiri dan kembangkan Contoh:=Penyabar. Ikhlas««. TUNJUKKAN SIFAT2 INI KEPADA ORANG LAIN DENGAN KONSISTEN (TETAP) Orang lain akan mengenali sifat dan sikap Anda dan menerima caragaya kepimpinan Anda. Bijak. Telus.

. Mempunyai berbagai ilmu dari berbagai sumber Memegang Jawatan dan menggunakan jawatan untuk melaksanakan tugas dengan jujur TUNJUKKAN CONTOH BAHAWA ANDA SEORANG YANG BERILMU LEBIH DARI ORANG LAIN.4 TINGKATKAN KEKUATAN PENGETAHUAN & GUNAKAN KEKUATAN PERANAN Sentiasa bersemangat untuk belajar. BUKTIKAN Anda menjalankan tugas yang diamanahkan Oleh jawatan anda dengan jujur dan teratur ANDA AKAN DIPANDANG UNTUK MENGISI KEDUDUKAN YANG LEBIH TINGGI.

ANDA TIDAK RUGI KERANA MATLAMAT YANG DIKEHENDAKI TERCAPAI . BUKTIKAN BAHAWA ANDA MEMPUNYAI KUASA TETAPI TIDAK MAHU TERUS MENGGUNAKAN KUASA. KERANA ANDA FIKIR BUDI BICARA Adalah lebih baik Dari kuasa. Apabila anda berkuasa« kurangkan guna kuasa Perlu lebihkan budi bicara ± tapi tegas & mantap GUNAKAN BUDI BICARA TERLEBIH DAHULU UNTUK MENGUATKUASAKAN SESUATU PERATURAN. INI AKAN DIPANDANG TINGGI OLEH ORANG LAIN.5 KURANGKAN KEKUATAN PERANAN ANDA (Lebihkan budi bicara) Anda berjawatan & Sudah tentu Berkuasa Kuasa itu ada bila-bila masa tetapi«.

.6 TINGKATKAN KEKUATAN PENGETAHUAN (Cemerlang Akademik dan Ilmu ) Hendaklah cemerlang dalam pelajaran Cemerlang Dalam pengetahuan am Keupayaan akademik dan Pengetahuan Boleh mendahului orang lain & membantu mereka ANDA akan dihormati kerana lebih pandai dan Lebih tahu dari orang lain dalam banyak perkara. PEMIMPIN YANG BIJAK BIASA MENJADI TEMPAT RUJUKAN PENGIKUT DAN JUGA PEMIMPIN LAIN. ANDA AKAN DITERIMA SEBAGAI PEMIMPIN.

ANDA AKAN DITERIMA SEBAGAI PEMIMPIN. TELINGA«« Boleh menjadi sumber tarikan oranga lain Sifat yang anda suka dan orang lain suka ANDA akan diterima kerana tarikan ciri Fizikal anda PEMIMPIN YANG BERJAYA MENGGUNAKAN SIFAT FIZIKALNYA SEBAGAI PENGENALAN. GEMUK. .7 GUNAKAN KELEBIHAN FIZIKAL ANDA TINGGI. RAMBUT. RENDAH. SIFAT FIZIKAL NYA AKAN LEBIH DIINGATI DARI NAMANYA. MATA. KURUS«««««.

SABAR. DAN MEREKA TERIMA HAKIKAT TIDAK DIBELA JIKA MEREKA BERSALAH. CEKAL.. MEREKA TIDAK WAS-WAS UNTUK MENYATAKAN ANDA AKAN MEMBELA MEREKA JIKA MEREKA BENAR. BOLEH MEMBUAT KEPUTUSAN. BERANI. ANDA AKAN DITERIMA SEBAGAI PEMIMPIN. .8 OPTIMUMKAN PENGGUNAKAN SIFAT MENTAL TERBAIK BIJAKSANA. ADIL.. MEMBELA YANG BENAR«««««« Pengikut anda akan merasa selamat dan terbela Dalam semua hal. TIDAK MUDAH MENGAKU KALAH SANGGUP TANGGUNG RISIKO. JUJUR.

Bergegar. Suara tegas dan Jelas. SUARA KETIKA MEMBERI ARAHAN.9 SUARA LEBIH JELAS DAN TEGAS SUARA KETIKA BERBINCANG. .. SUARA KETIKA MEMINTA PERHATIAN. garau. perlahan. SUARA KETIKA MEMBERI ARAHAN. BUKAN TENGKING. laju«. Nilai Kepimpinan anda TINGGI. Suara SLOW SPEED bukan SLOW VOLUME SUARA memberi amaran dengan perkataan halus BUKAN CACIAN. membosankan.

maka semua Orang yang menggunakannya dianggap terbaik/kaya/ Ada class. JENAMA (CROCODILE) diiktiraf terbaik. . Apabila anda membina KARISMA tersendiri anda Menjadi PEMIMPIN yang berada dalam kelas Tersendiri.10 BENTUK & TUNJUKKAN KARISMA TERSENDIRI KARISMA=Tarikan Psikologi Sifat menarik fizikal + Mental+Pengetahuan= KARISMA TERSENDIRI GABUNGAN DI ATAS DTONJOLKAN SEBAGAI SIFAT KARISMA ini samalah seperti JENAMA sesuatu produk.

11 MENJUNJUNG SIKAP POSITIF DIRI SIKAP menunjukkan peribadi SIKAP menunjukkan berkarisma atau tidak Mestilah sentiasa bersikap positif dalam Semua keadaan / masalah / pujian. PERUBAHAN kecil sikap positif kepada negatif akan Menyebabkan semua orang menganggap anda sebagai Pemimpin yang tidak boleh diikuti KEKALKAN SIKAP POSITIF SEPANJANG MASA ANDA TENTU BOLEH CEMERLANG DALAM KEPIMPINAN. .

ATAU & LAKSANA PROGRAM MENCARI KELEBIHAN & KEKURANGAN MEMPERBAIKI DAN MENINGKATKAN PRESTASI ANDA PERLU DAPAT membentuk sumber manusia (pengawas Dalam Organisasi (Lembaga Pengawas) mengikut Kehendak semasa. Ahli mestilah LEBIH DAHULU berdisiplin sebelum men Disiplinkan orang lain.12 MAMPU MENENTU-ARAH ORGANISASI MEMBUAT PERANCANGAN UNTUK ORGANISASI MERENCANAKAN. ³PEMIMPIN PERLU MENYERLAHKAN KEAKURANNYA KEPADA PERATURAN SEJAGAT TERLEBIH DAHULU SEBELUM MENGARAH-AKURKAN ORANG LAIN´ .

13 MAMPU MENENTUKAN AGIHAN TUGAS MENJADUALKAN TUGAS DGN SAKSAMA MENILAI KEKUATAN JADUAL AGIHAN DAN KELEMAHAN MELALUI PANDANGAN AHLI BUKAN MENGHUKUM AHLI YANG GAGAL MENGIKUTINYA ANDA PERLU DAPAT mengagihkan Tugas dengan Teratur. adil dan saksama. telus. Anda perlu menyemak-suaikan agihan tugas Supaya seimbang antara tenaga kerja anda Untuk pengiktirafan kepimpinan anda ³AGIHAN TUGAS YANG BERSANDARKAN ³DENDAAN SPESIFIK´ MEMUSNAHKAN KREDIBILITI ANDA´ .

Barulah pemimpin itu mempunyai Visi«..14 MENYEBARKAN VISI & BERTINDAK MENGIKUT VISI PASTIKAN SEMUA ORANG TAHU VISI KITA MEMBUAT PERANCANGAN BERTINDAK IKUT VISI YANG TELAH DITETAPKAN JIKA TINDAKAN TIDAK MENGARAH KPD VISI. Visi perlu dijadikan ³Pressure Dot´ ke atas kumpulan Pemimpin««. ³BERTINDAK MENGIKUT VISI«. KABUR AHLI / PEMIMPIN perlu tahu visi oraganisasinya«...ANDA DIRUJUK SEBAGAI PEMIMPIN YANG MEMPUNYAI MASA HADAPAN YANG TERARAH´ . Barula Boleh menjalankan tugas dengan teratur.

15 MEWAKILKAN KUASA KPD ³PEMEGANG TARUH´ PASTIKAN KITA ADA PELAPIS DIPERCAYAI IA MENUNJUKKAN KEKUATAN PENGARUH KITA NILAI KAN KEPERCAYAAN DAN PENCAPAIAN YANG DIBERI KEPADA PEMEGANG TARUH BELAJAR memberi kepercayaan kepada orang lain Memudahkan orang lain untuk berurusan jika kita tiada ³ANDA RASA MENGURANGKAN KUASA ANDA BILA MEWAKILKAN KUASA. TETAPI ORANG LAIN MELIHAT ANDA SANGAT BERKUASA KERANA ADA WAKIL YANG BOLEH MENYAMPAIKAN KUASA ANDA´ ³ANDA DILIHAT PEMIMPIN BERAKAR TUNJANG´ .

16 BIJAKSANA MEMBUAT KEPUTUSAN MEMBUAT KEPUTUSAN ³KESAN + & MEMBUAT KEPUTUSAN BERASASKAN VISI JANGAN BUAT KEPUTUSAN IKUT EMOSI JANGAN BUAT KEPUTUSAN DIPENGARUHI ORANG LAIN MEMBUAT KEPUTUSAN berasaskan kesan + & . . DITANGGUH jika Keputusan itu hanya MUSTAHAK (BOLEH DIBUAT SECARA INDIVIDU) BUAT KEPUTUSAN BERDASARKAN VISI HENDAKLAH DALAM PERSETUJUAN KELOMPOK.perlu Dibuat dengan SEGERA jika PENTING.

TERHASUT. ATAU MENGHASUT ORANG LAIN SEMASA MEMBUAT KEPUTUSAN MEMIMPIN ORGANISASI. KREDIBILI (KESERLAHAN) KEPIMPINAN AKAN TERCELA AKHIRNYA. JIKA ANDA TIDAK BEBAS MEMBUAT KEPUTUSAN.17 ³BEBAS´ DALAM MEMIMPIN MEMBUAT KEPUTUSAN BERTINDAK SECARA BEBAS. TIDAK DIPENGARUHI ORG LAIN. . BEBAS DARI KEPENTINGAN ³PERIBADI´ TIDAK KETEPIKAN ³KEPENTINGAN UMUM & VISI´ ANDA TIDAK TERPENGARUH. DIHASUT.

18 MESTI MENJANGKA GAMBARAN KEPUTUSAN BERFIKIR SEBELUM MEMBUAT SESUATU JANGKAAN KEPUTUSAN HASIL TINDAKAN PERLU DI BUAT MEMBERI KESEDIAAN UTK BERTINDAK MENANGANI SITUASI BARU SELEPAS SESUATU TINDAKAN SETIAP TINDAKAN AKAN MEMBERIKAN KEPUTUSAN (TINDAKBALAS ) BARU««.MEWUJUDKAN SITUASI ATAU MASALAH BARU . ANDA PERLU MENJANGKA TINDAKBALAS DARI SETIAP TINDAKAN YANG DI AMBIL.. ³BERSEDIA DAHULU UNTUK MENANGANINYA´ . SAMADA POSITIF ATAU NEGATIF.

MASA MESTI TEPAT´ .19 BUAT RUMUSAN & PILIH MASA UNTUK BERTINDAK JANGAN BERTINDAK SEBELUM RUMUSAN DBUAT PILIH MASA BERTINDAK YANG PALING SESUAI SEMASA BERTINDAK MESTI TIDAK TERSASAR SITUASI SOSIAL SEMASA BERTINDAK DIPERHATIKAN BERTINDAK SEBELUM MEMBUAT RUMUSAN. MENGAKIBATKAN ³KRISIS DALAMAM´ BERTINDAK SEBELUM MASA YANG TEPAT. ³MELENYAPKAN KEJAYAAN´ ³RUMUSAN MESTI PADAT.

³SELISIHKAN RISIKO´ JIKA TERPAKSA UBAHSUAI STRATEGI BAGI ELAK RISIKO KESEDIAAN MENTAL UNTUK MENGHADAPI RISIKO DARI TINDAKAN KITA ³TINDAKAN AGRESIF MEMPUNYAI RISIKO NEGATIF. TINDAKAN PROFESIONAL MEMBERIKAN RISIKO MINIMA´ . SEBELUM BERTINDAK PILIH RISIKO PALING MINIMA.20 BERSEDIA MENANGGUNG RISIKO BUAT ANALISIS RISIKO.

BAHASA TERPILIH. ³LAMA KELAMAAN. MESEJ YANG JELAS KREDIBILITI YANG BOLEH MEMPENGARUHI ORG LAIN PEMIMPIN YANG TIDAK MAMPU BERPIDATO AKAN KEHILANGAN PENGIKUT SEDIKIT DEMI SEDIKIT. IA MENJADI SEPERTI KERETA TANPA ENJIN´ .21 MAHIR BERPIDATO YAKIN DIRI= MAKLUMAT TERKINI PILIH RISIKO PALING MINIMA.

.22 MEMBINA MODEL KEPIMPINAN TENTU MODEL ³UTAMA´ IKUTAN KITA ANALIOSISKAN SIDE-IDE MEREKA.KUPAS TETAPKAN ³YANG POSITIF´ MODEL ITU CERAP NILAI NEGATIF = HINDARKAN ³ SEMUA YANG UJUD. KECUALI TUHAN´ . YANG NYATA DAN GHAIB SEMUANYA BERPANDUKAN KEPADA MODEL SEBELUMNYA.

LEBIHKAN DIPLOMASI. BENTUKKAN PERIBADI. CEKAP KOMUNIKASI BEBASKAN DIRI.APA YANG PERLU ANDA LAKUKAN NILAIKAN DIRI. TINGKATKAN ILMU. KERAPKAN KOMPROMI. AMANAH TUGAS. TINGKAHLAKU CEMERLANG. BENTUKKAN MODEL SENDIRI. RISIKO DIKAJI. . ADIL DAN SAKSAMA.

INGAT !!!!!!! ³TIDAK ADA orang yang waras mengaku dirinya PEMIMPIN melainkan PENGIKUT yang menyatakan kepada orang lain bahawa ³DIA´ adalah ³DIA´ PEMIMPIN kita´ .

SEKIAN. TERIMA KASIH .